206 New Articles

Μιχάλης Κατρίνης: Να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να μπορέσει η Ηλεία να αποκτήσει τέσσερα υδατοδρόμια

Στη δυνατότητα και την προοπτική δημιουργίας τεσσάρων υδατοδρομίων, στο λιμάνι του Κατάκολου, στο λιμάνι Κυλλήνης, στη λίμνη Καϊάφα και στην τεχνητή λίμνη Πηνειού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως τόνισε, η δημιουργία των υδατοδρομίων στην Ηλεία θα δώσει ώθηση στην τουριστική – και όχι μόνο – ανάπτυξη μιας περιοχής που έχει τεράστιες δυνατότητες.

Παραθέτοντας απόψεις ειδικών, ο βουλευτής ανέφερε ότι το υδροπλάνο μπορεί να αξιοποιηθεί για τακτικές και έκτακτες πτήσεις, περιηγήσεις, μεταφορές φορτίων, τροφίμων και φαρμάκων, μεταφορές ασθενών, αλλά και αποστολές έρευνας-διάσωσης.

Μιλώντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  του Κινήματος Αλλαγής, αφού εξέφρασε τη θετική στάση του απέναντι στο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τα υδατοδρόμια, επισήμανε ότι υπάρχουν και σημεία που προκαλούν προβληματισμό, γιατί μπορεί και πάλι να δημιουργήσουν γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ήταν η απαγόρευση κίνησης υδροπλάνων από υδάτινο πεδίο σε υδάτινο πεδίο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η διάταξη αυτή δεν είναι ορθολογική, γιατί δεν επιτρέπει για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί το υδροπλάνο σαν ταξί, όπως γίνεται με τα ελικόπτερα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν ο Μιχάλης Κατρίνης παρατήρησε ότι «έχει περάσει σχεδόν μια εικοσαετία συζητήσεων στη χώρα,  σχετικά με την εισαγωγή της εμπορικής χρήσης των υδροπλάνων στις μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων» και τόνισε ότι «είναι κρίμα που, άλλοτε εξαιτίας άγνοιας, άλλοτε εξαιτίας σκοπιμοτήτων ή σύγκρουσης συμφερόντων και άλλοτε λόγω νομοθετικών πρωτοβουλιών που δημιουργούσαν ένα αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο, όπως ο νόμος 4568 του 2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν κατέστη εφικτή η ουσιαστική αξιοποίηση του υδροπλάνου. Υπήρξε μόνο μια περιορισμένη χρήση του σε ελάχιστες περιοχές με λίγα δρομολόγια, από το 2004 και μετά, δηλαδή ένα χρόνο μετά από την πρωτοβουλία που είχε πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει το θέμα μετά από δεκαετίες».

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής ανέφερε ότι το υδροπλάνο έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη χώρα μας στις αρχές του περασμένου αιώνα, ενώ το πιο εντυπωσιακό ήταν περίπου 100 χρόνια πριν κατασκευάζονταν και υδροπλάνα στη χώρα μας, γεγονός που «πρέπει να μας προβληματίσει για τη θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα», όπως τόνισε με έμφαση.

 

 

 

Διονύσης Καλαματιανός: Η… «κανονικότητα» έχει και πείνα;

Το θλιβερό συμβάν με τη λιποθυμία της μαθήτριας στον Πύργο, χάλασε το ευφάνταστο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για επιστροφή στην κανονικότητα.

Το λαό, όμως, δεν τον ενδιαφέρει αν η ΝΔ με τις αστοχίες και την αντικοινωνική της πολιτική τσαλακώνει το πολιτικό της προφίλ. Τον Ελληνικό λαό τον απασχολεί ότι, ενάμισι χρόνο μετά την έξοδο από το μνημόνιο και επτά μήνες μετά την πολιτική αλλαγή στη χώρα, υπάρχουν ξανά παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα. Υπάρχουν ακόμα οικογένειες με άνεργους και τους δύο γονείς, υπάρχει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από την 1-5-2020, η κατάργηση της 13ης σύνταξης, η μείωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, η αύξηση των απολύσεων, η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών και η καθίζηση της αγοράς. Υπάρχει η διάψευση τόσων προεκλογικών υποσχέσεων.

Η είδηση ότι μαθήτρια λιποθύμησε από την πείνα μας αναγκάζει ν΄ αναδείξουμε την υποβάθμιση και την υπονόμευση του θεσμού των σχολικών γευμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την κοινωνία. Δεκάδες χιλιάδες σχολικά γεύματα δεν έχουν δοθεί έως σήμερα λόγω της γραφειοκρατικής και αναποτελεσματικής διαχείρισης του θεσμού από την κυβέρνηση.

Τα σχολικά γεύματα αποτελούν από τα πλέον πετυχημένα προγράμματα κοινωνικής αρωγής, με σημαντικά οφέλη, που καθιέρωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πρόγραμμα, από τη μια ενισχύει την κοινωνική συνοχή, καθώς δίνει τη δυνατότητα καθημερινής σίτισης για όλα τα παιδιά, από την άλλη προωθεί ένα υγιεινό και ισορροπημένο μοντέλο διατροφής. Για δύο χρόνια το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με επιτυχία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάιο του 2019, προκηρύξαμε τον διαγωνισμό για 185.000 γεύματα κάθε μέρα σε δημοτικά σχολεία, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Με την επιλογή της να μην επεκτείνει αλλά να συρρικνώσει το πρόγραμμα, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ότι η… κανονικότητα που επαγγέλλεται έχει και πείνα. Άμεση προτεραιότητά της δεν είναι η κοινωνική συνοχή και η στήριξη των αδύναμων πολιτών και των μεσαίων εισοδημάτων, αλλά η εξοικονόμηση πόρων για την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων που τη στηρίζουν.

Η είδηση της λιποθυμίας μας αναγκάζει, επίσης, ν΄ αναδείξουμε την υποβάθμιση και την υπανάπτυξη στην οποία έχει καταδικάσει την Ηλεία η ΝΔ με τις κυβερνητικές επιλογές της τόσο κατά τις τελευταίες δεκαετίες όσο και στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία της. Το μόνο που κάνει το επτάμηνο της διακυβέρνησής της είναι να καθυστερεί, να καταργεί, να υποβαθμίζει οτιδήποτε αναπτυξιακό και ωφέλιμο για τον τόπο υλοποίησε ή δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για επτά μήνες καθυστερεί τη συνέχιση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του το 2023 και να τίθεται το έργο σε κίνδυνο. Καθυστερεί την υλοποίηση του σχεδιασμού για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου στην Ηλεία. Αναστέλλει τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Πύργο. Παγώνει το πρόγραμμα Φιλόδημος, με το οποίο χρηματοδοτήθηκαν οι δήμοι του τόπου μας με δεκάδες εκατομμύρια για αναπτυξιακά έργα.

Όσο και αν επαίρονται τα κυβερνητικά στελέχη για τη δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα, δυστυχώς, η υποβάθμιση και υπανάπτυξη αυτή, φέρνει φτώχεια και πείνα. Η πραγματικότητα δεν ωραιοποιείται με πομπώδη συνθήματα και προστασία από τα ΜΜΕ.

 

 

Επικοινωνία Αυγερινοπούλου με Βορίδη ενόψει της επίσκεψής του στον Πύργο - Σταθερά στο πλευρό των αγροτών

Τον προβληματισμό των Ηλείων αγροτών σχετικά με τις αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ και τον ΕΛΓΑ, καθώς και για την χαμηλή τιμή του λαδιού μετέφερε σε επικοινωνία της, για άλλη μια φορά, η Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, ενόψει και της επίσκεψής του στην Ηλεία αυτό το Σάββατο. Η κα Βουλευτής κάλεσε τον κ. Υπουργό – κι αυτός απεδέχθη με μεγάλη προθυμία και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα ζητήματα των αγροτών του Νομού μας, την πρόταση -κατά την εδώ παραμονή του για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο  να έχει συναντήσεις με φορείς των αγροτών, καθώς τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στην Ηλεία είναι χρόνια και φλέγοντα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η συνάντηση με τους φορείς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το απόγευμα, 8 Φεβρουαρίου στον Πύργο.

Η κα Αυγερινοπούλου που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και μεμονωμένους αγρότες της περιοχής έγινε αποδέκτης παραπόνων που αφορούν το ποσοστό της ζημιάς στα πορίσματα κι όπως δεσμεύτηκε προώθησε ταχύτατα, και από τις πρώτες ημέρες της νέας Κυβέρνησης, τα αιτήματα των Ηλείων αγροτών. 

Μετά από σχετική ενημέρωσε η Ηλεία Βουλευτής καλεί τους αγρότες να υποβάλλουν άμεσα τυχόν ενστάσεις τους ώστε να επανεξεταστούν οι αιτήσεις σε νέα βάση και να διορθωθούν τυχόν αστοχίες.  Ήδη έχει δοθεί εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ ώστε να δέχονται τις ενστάσεις των παραγωγών (ακόμα και τις περιπτώσεις που τα ποσοστά ζημιάς είναι οριακά χαμηλά). Σε ότι αφορά τις ελλείψεις των φακέλων τους  θα υπάρξει συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να  συμπληρωθούν άμεσα.
Ταυτόχρονα η κα Αυγερινοπούλου  βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Γραφείο του Προέδρου του ΕΛΓΑ  κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο,  με τον οποίο είχε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα για καίριας σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος- όσο και με τη Διεύθυνση Ασφάλισης και Ενισχύσεων για την άμεση και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών του Ν. Ηλείας, καθώς και την επίλυση καίριων αγροτικών ζητημάτων.
Το γραφείο της κα Βουλευτού είναι διαθέσιμο σε όλους τους αγρότες για να μεταφέρουν αιτήματα στο τηλέφωνο: 211 4118547.

 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Πύργου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα της πόλης. ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Σιδηροκαστρίτης Σπύρος εισηγήθηκε τρία θέματα προ ημερησίας διάταξης. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη διατύπωση ερωτήματος προς τον Δήμο σχετικά με την τύχη των έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» το οποίο η Κυβέρνηση κατήργησε. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν κατασκευαστεί δύο παιδικές χαρές και στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2020 είχαν εγγραφεί η αποκατάσταση του κτηρίου υπνωτηρίων Ο.Σ.Ε , του κολυμβητηρίου, η πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα, παιδικές χαρές κ.ά. Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το ζήτημα των δεματοποιημένων σκουπιδιών στο Ποτόκι και η από κοινού δράση των Συμβουλίων Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το Ποτόκι με σκοπό να ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η αποκατάσταση του φωτισμού και ζημιών της παιδικής χαράς Επαρχείου από την Κοινότητα Πύργου σε συνεργασία με τον Δήμο. Στα τακτικά θέματα της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Συμβουλίου  Βασίλης Φάμελλος μετέφερε τα αιτήματα των κατοίκων του Καταραχίου και την αγανάκτησή τους για τη διαχρονική εγκατάλειψη-υποβάθμιση της περιοχής. Επόμενο τακτικό θέμα ήταν το αίτημα προς τον δήμο για τη διάνοιξη-ολοκλήρωση του δρόμου που ενώνει το 6ο Δημοτικό Σχολείο με την οδό Πολυτεχνείου. Έναν δρόμο που χρησιμοποιούν καθημερινά πλήθος κόσμου, γονείς, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου. Την εισήγηση επιμελήθηκε ο Χριστόπουλος Θοδωρής. Συζητήθηκαν επίσης η απότμηση πεζοδρομίου στις παρυφές της πόλης και η συμμετοχή της Κοινότητας στην κινητοποίηση της 25ης Φεβρουαρίου για τον δρόμο Πατρών- Πύργου! Το συμβούλιο τάχθηκε υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων και έγιναν προτάσεις για δράσεις  και κλιμάκωση του αγώνα. Το συμβούλιο παρακολούθησαν και συμμετείχαν κάτοικοι της πόλης με σημαντική διαδρομή στα κοινά.

 

Το Σαββάτο ξεκινά το Καρναβάλι Αμαλιάδας: Ο «Τελάλης» κηρύσσει την έναρξη και ακλουθεί συναυλία με τον Θεολόγο Αναγνωστόπουλο

Την έναρξη του Αμαλιαδίτικου καρναβαλιού θα διαλαλήσει το Σαββάτο στις 7 το βράδυ, ο τελάλης δίνοντας «πάσα» στον «δικό μας» τραγουδιστή τον Θεολόγο Αναγωνστόπουλο να διασκεδάσει τους κατοίκους του δήμου Ήλιδας.

Επιστρέφοντας την παράδοση ο Δήμος Ήλιδας, φέτος «ανοίγει» τις καρναβαλικές του εκδηλώσεις με τον τελάλη. Έτσι όπως παλιά, όταν ο τελάλης έβγαινε στους δρόμους και διαλαλούσε το γεγονός σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι εν ελλείψει μέσων μαζικής ενημέρωσης, και φέτος θα κάνει γνωστή σε όλους την έναρξη του Καρναβαλιού.

Το ρόλο αναλαμβάνει ο   ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΟΙ ΡΙΖΕΣ»  Αμαλιάδας, όπου θα διαλαλήσει την έναρξη του Καρναβαλιού της πόλης μας, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 ώρα 19:00 .

Οι μπούλες  και ο τελάλης θα περπατήσουν στην πόλη μας και συγκεκριμένα στις περιοχές: Ανεμόμυλο-Καλίτσα- Καρακανδά-Ελ. Βενιζέλου-Καλαβρύτων-Δημαρχείο-Φιλικής Εταιρίας-Πεζόδρομο και θα ολοκληρώσουν τη διαδρομή στην πλατεία Αγίου Αθανασίου. Εκεί θα είναι ο  Θεολόγος Αναγνωστόπουλος, ο Αμαλιαδίτης καλλιτέχνης με τη μπάντα του, έτοιμοι να προσφέρουν πολύ κέφι, πολύ χορό σε μικρούς και μεγάλους.  Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου αποτελούν την επίσημη έναρξη του φετινού Καρναβαλιού της Αμαλιάδας, το οποίο έχει μια σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα.

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ήδη τα πληρώματα έχουν αρχίσει να δηλώνουν τα θέματα που θα υποστηρίξουν, ενώ παράλληλα οι προετοιμασίες για τις διάφορες κατασκευές έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με πλήρωμα ή άλλο δρώμενο μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 6937 487 087 κ. Δημήτριο Παναγιωτάρα.

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ - «Απεγκλωβισμός» από την προσωπική ευθύνη για παλιές οφειλές Νομικών Προσώπων

Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΚΑΛΕΙ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ

ΝΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΧΡΙ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

 

ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΘΑ ΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ

 

 

Στην ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή που επεφύλαξε ο πρόσφατος νόμος 4646/2019 για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με ευνοϊκές τροποποιήσεις περί ευθύνης μέλους μιας διοίκησης στην περίπτωση οφειλών, αναφέρεται με χθεσινή επισήμανσή του, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για τον «απεγκλωβισμό» προσώπων που διετέλεσαν είτε σε νευραλγικές θέσεις, είτε σε διοικήσεις Νομικών Προσώπων και τα οποία έφερναν παράλληλα την ευθύνη, προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή φορών, προστίμων και άλλων υποχρεώσεων, ανεξαρτήτως από τον χρόνο που αυτά βεβαιώνονταν (από προηγούμενες διαχειρίσεις κλπ).Τώρα - όπως τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος - η ευθύνη αυτή βαραίνει τα πρόσωπα μόνο σε φορολογικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο χρόνο της θητείας τους, και μόνο αν έχουν υπαιτιότητα για την μη πληρωμή τους.

 

Οι νέες ωστόσο ευνοϊκές διατάξεις περιλαμβάνουν και εκκρεμείς υποθέσεις που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούσαν πάρα πολλούς πολίτες και στην Ηλεία. Σε αυτούς δίνεται πλέον η δυνατότητα να απαλλαγούν με την υποβολή ειδικής αίτησης στην αρμόδια αρχή μέσα σε χρονικό διάστημα έως και τις 12 Μαρτίου (12-03-2020).

 

 

«ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

 

 

Με βάση τα ανωτέρω ο Ηλείος Βουλευτής καλεί όλους όσους εμπλέκονται με παλιές και χρονίζουσες τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι μέχρι τώρα υπόλογο οι ίδιοι για οφειλές που δεν τους αναλογούν και ενδεχομένως να έχουν δεσμευθεί τραπεζικοί τους λογαριασμοί ή περιουσιακά τους στοιχεία, να σπεύσουν στον υποδεικνυόμενο χρόνο να κάνουν την αίτηση που απαιτείται και να προχωρήσουν τη διαδικασία που παραλλήλως είναι και «ευκαιρία» για τους ίδιους, απαλλαγής και από τις δικαστικές ή φορολογικές περιπέτειές τους.

 

Σημείωσε ακόμη ο κ. Νικολακόπουλος, ότι ο Νόμος με τις νέες διατάξεις και τον περιορισμό της ατομικής ευθύνης μόνο για τη διάρκεια που κάνουν πρόσωπο είχε την ευθύνη διαχείρισης, έρχεται να αποκαταστήσει την «τάξη των πραγμάτων» σε ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο είχε ζητηθεί επιτακτικά η επίλυσή του.

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιλαμβανόμενη την σύγχυση και τις δυσκολίες που προέκυπταν, αλλά και τον κίνδυνο εμπλοκής συνανθρώπων σε άδικες καταστάσεις, με ανθρώπινα και κοινωνικά χαρακτηριστικά δίνει τη λύση και θέτει τις νέες προϋποθέσεις από εδώ και στο εξής για όσους διοικούν Νομικά πρόσωπα.

Αυγερινοπούλου: Ομιλία στην συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία και την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πραγματοποίησε παρέμβαση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την συζήτηση και ψήφισητου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με μεγάλη συγκίνηση αναφέρομαι σήμερα στην ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, καθώς εκπροσωπώ έναν νομό, ο οποίος υπέστη πριν από χρόνια μια από τις βαρύτερες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές. Τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τότε, αισθάνομαι κάθε φορά την ανάγκη να τιμώ.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών δεν αφορά μόνο στο παρελθόν τον νομό Ηλείας, αλλά και στο μέλλον του. Ο νόμος μας βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και επιπλέον, ταλανίζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Οι φυσικές καταστροφές υποβαθμίζουν την αγροτική μας παραγωγή, θέτουν σε διακινδύνευση τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας, καταστρέφουν τις περιουσίες τους και κυρίως βάλλουν την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων μας. Γι’ αυτό και η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου είναι κρίσιμη για τον τόπο μας.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αλλά και για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει τη χώρα μας και να ελαχιστοποιήσει τις δυσμενέστατες επιπτώσεις, τις οποίες ένας λιγότερο καλά οργανωμένος μηχανισμός είχε επιτρέψει κατά το παρελθόν να συμβούν. Θυμίζουμε άλλωστε την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Μάτι και τη Μάνδρα, λόγω ανθρώπινου λάθους.

Ο καλύτερος και έγκαιρος συντονισμός και η ανάληψη υπεύθυνης ηγεσίας την κρίσιμη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας, για τη διάσωση ανθρώπων και φύσης και είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε από την οργάνωση μας τόσα χρόνια. Το νομοσχέδιο ακόμα εισάγει αναγκαίες τομές, όσον αφορά παραδείγματος χάριν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της οποίας είναι εξίσου κρίσιμος, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνο το τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται χρονικά και τοπικά πλησιέστερα του περιστατικού την ώρα που συμβαίνει. Επίσης, κρίσιμος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο επίπεδο της προετοιμασίας, αλλά και της πρόληψης.

Το παρόν νομοσχέδιο, ρυθμίζει πράγματι αποτελεσματικότερα την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ήδη, από το στάδιο της πρόληψης. Και δίνω έμφαση σε αυτό, καθώς όσον αφορά στην πρόληψη η χώρα μας έπαιρνε πολύ χαμηλό βαθμό ανάμεσα στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς επαρκή πρόληψη, όσο οργανωμένο Σύστημα Πολιτικής Προστασίας και να έχουμε θα συνεχίσουμε να καταμετρούμε απώλειες.

Καλό θα ήταν να λειτουργήσει και αυτοτελής μονάδα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επίσης.

Η αναδιάρθρωση του συστήματος διακυβέρνησης της αντιμετώπισης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών στη χώρα μας, η οποία άρχισε με το παρόν νομοσχέδιο, πρέπει να συνεχίσει και να συμπληρωθεί με επόμενο δίδυμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο θα ανταποκριθεί πληρέστερα στα επίπεδα τόσο της πρόληψης, όσο και της μεσοπρόθεσμης πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων οικοσυστημάτων.

Η βραχεία αποκατάσταση μόνο δεν αρκεί για να κλείσει τις πληγές της η φύση και για να αποτρέψει την προϊούσα ευαλωτότητα των οικοσυστημάτων μας. Απαιτείται η πλήρης αποκατάστασή τους. Σειρά δε άλλων λεπτομερέστερων ζητημάτων συνεργασίας, όπως η καλύτερη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με τις Δασικές Υπηρεσίες πρέπει ακόμα να ρυθμιστούν καλύτερα.

Η συνεργασία πρέπει να εμπεδωθεί ακόμα στενότερα και με το Υπουργείο Υποδομών, γιατί ποια η χρησιμότητα του Σχεδίου Εγκέλαδος, που με σοβαρότητα συντάσσει η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των σεισμών, αν το Υπουργείο Υποδομών και οι δήμοι δεν έχουν ελέγξει εγκαίρως τα σχολεία μας για την αντισεισμική τους θωράκιση, παραδείγματος χάριν, ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους σεισμούς στον σχολικό χώρο;

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και από Βήματος Βουλής, γιατί σε πάρα πολλά σχολικά κτίρια δεν έχουν γίνει έλεγχοι για αντισεισμικότητα κατά τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην εκτελεστική δομή ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας και το Επιχειρησιακό Ταμείο και Πρόληψης και Αντιμετώπισης Κινδύνων τα οποία θα παράσχουν επιτέλους την οικονομική δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα, σε όλο τον μηχανισμό, ακόμα και σε εθελοντές, ώστε να έχουν στα χέρια τους επαρκή εξοπλισμό και τη χρήση νέων τεχνολογιών, ώστε να αντιμετωπίζουν με ασφάλεια κάθε κίνδυνο και περιστατικό στο μέλλον.

Κλείνοντας θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, καθώς και την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η Εθνική Σχολή θα ήταν καλό να συνεργαστεί και με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενώ θα πρέπει να συνεργαστεί άμεσα όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα με τα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα που ο ΟΗΕ έχει ιδρύσει, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικών Κρίσεων στη Γενεύη.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην Πολιτική Προστασία και να έχουμε και το 2020 και εντεύθεν όσο το δυνατό λιγότερα και ήσσονος σημασίας περιστατικά.

Ευχαριστώ πολύ».

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.