319 New Articles

Στον Καιάδα η απασχόληση, στο ζενίθ η ανεργία - Η δυνατότητα για να προλάβουμε τη καταστροφή φαίνεται ότι τελειώνει

Του Μάκη Μπαλαούρα*

  • Λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Απρίλιο 2019(103.690)
  • Απολύσεις εν καιρώ πανδημίας (41.350)
  • Λιγότερες προσλήψεις από τη Μεταπολίτευση (48.555)
  • Λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Απρίλιο 2019 (233.000)
  • + 8.500 μετατροπές από πλήρη σε ελαστική απασχόληση σε σχέση με Μάρτιο 2020

Σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία του ‘Εργάνη’ ο Απρίλιος αποδεικνύεται ο χειρότερος τα τελευταία 20 χρόνια καθώς δημιουργήθηκαν μόλις 7.205 νέες θέσεις, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκαν 110.895 νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή, φέτος τον Απρίλιο, σε σχέση με πέρυσι, δημιουργήθηκαν 103.690 λιγότερες θέσεις απασχόλησης.

Φέτος τον Απρίλιο έγιναν 48.555 προσλήψεις,ωστόσο σε σύγκριση με τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον ίδιο μήνα του 2019 έγιναν 282.181 Δηλαδή, οι προσλήψεις φέτος μειώθηκαν σε 233.626 (-82% ) σε σχέση με πέρυσι.Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σημειώθηκε για πρώτη φορά, από το 2012, αρνητικό ισοζύγιο (-27.149).

Οι χαμένες αυτές θέσεις απασχόλησης κατά το α’ τετράμηνο του 2020 αποτελούν τη δεύτερη χειρότερη «επίδοση» κατά την τελευταία εικοσαετία.

Δραματική καταγράφεται επίσης η εργασιακή επισφάλεια. Εκτοξεύτηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας με τις μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική ή

εκ περιτροπής εργασία, να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, μόνο τον Απρίλιο οι μετατροπές ανήλθαν συνολικά στις 8.497 (2.920 από πλήρη σε μερική +4.206 από πλήρη σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενου & εργοδότη +1.371 από πλήρη σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση εργοδότη )!!

Οι δύο τελευταίοι μήνες είναι χειρότεροι και από τους αντίστοιχους μήνες του ζενίθ της ύφεσης, τα έτη 2011-2012»(!)

Συνέπειες που προέκυψαν μεθοδευμένα και στοχευμένα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εργασίας.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών οδηγούν στη καταστροφή .

‘Έρχεται Αρμαγεδδώνας: Θα χαθούν 150.000- 250.000 θέσεις εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ συνυπολογιζόμενων των επιχειρήσεων που ενδέχεται να κλείσουν οι συνολικές θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι), που κινδυνεύουν θα φθάνουν τις 250.000.

Δεδομένου όμως, ότιτο διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου θεωρείται ιστορικά ότι είναι το καλύτερο για την απασχόληση, διότιστο διάστημα αυτό δημιουργούνται επιπλέον 270.000 θέσεις εργασίας κυρίως λόγω του τουρισμού, αυτό σημαίνει εκτίναξη της ανεργίας…

Δεν θα ξανανοίξει 1 στα 3 καταστήματα εστίασης!

Εκπρόσωποι του χώρου της εστίασης εκτιμούν ότι ένα στα τρία καταστήματα εστίασης δεν θα ανοίξει την 1η Ιουνίου, καθώς οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν το οριστικό «λουκέτο». Δηλαδή θα χαθούν επιπλέον δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ) κ. Καββαθάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κλάδου να μην ανοίξει, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί τους 2,5 μήνες που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις».

Δυστυχώς, η κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιο «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία, προσφέροντας «αέρα κοπανιστό» στους μικρομεσαίους και στις δυνάμεις της εργασίας, μη παίρνοντας υπόψη τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που διατύπωσε το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, “Μένουμε Όρθιοι” με οριζόντια μέτρα ενίσχυσης της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάσχεση της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

Οι καιροί ου μενετοί για κοινωνία-οικονομία

*Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, Εμπορικών Συλλόγων και Ξενοδόχων της Ηλείας. - Διονύσης Καλαματιανός: Οι επιχειρήσεις της Ηλείας εκπέμπουν ΣΟΣ

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, Εμπορικών Συλλόγων και Ξενοδόχων πραγματοποίησαν την Παρασκευή το μεσημέρι, ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Καλαματιανός, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Τσίπρας, το μέλος της πολιτικής γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης και ο γραμματέας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Γιώργος Σαϊτάς.

Στη σύσκεψη, από την πλευρά των φορέων, συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος και Κωνσταντίνος Λάμπρος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Νικόλαος Σιαψάλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Αναστάσιος Καρνάρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Νικόλαος Ζαροκώστας, ο αναπληρωτής γραμματέας του Eμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού, Γιώργος Τσερεμές, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου, Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Γεώργιος Μαραγκός, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης και Καταστημάτων Αναψυχής Πύργου, Αθανάσιος Μπούκλης και το μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ευθύμιος Σιγούρος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την αγωνία τους για τη διαμορφωμένη κατάσταση. Τα εμπορικά καταστήματα, ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, τα καταστήματα εστίασης και καφέ έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τόνισαν το μεγάλο πρόβλημα των πυρόπληκτων δανείων, που αν και δόθηκαν με  προνοιακό χαρακτήρα, ταλαιπωρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις της Ηλείας, γεγονός που οδηγεί στην αδυναμία δανειοδότησής τους. Κοινή συνισταμένη, ήταν η απαίτηση για εκπτώσεις στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων (μισθώματα, ΔΕΚΟ, μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος κ.α.), καθώς και για τη μείωση της φορολογίας. Εξάλλου, έντονη ανησυχία παρατηρήθηκε και για το ζήτημα των επιταγών. Επίσης, τόνισαν την έντονη δυσκολία που ήδη υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, εφόσον δεν λαμβάνονται άμεσα, γενναία μέτρα στήριξης τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι κρίνεται απαραίτητη η στροφή στην αγορά των ντόπιων προϊόντων και τονίστηκε η απαράδεκτη απουσία υποδομών στο νομό μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος».

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της Ηλείας βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση και είναι απολύτως απαραίτητη η άμεση ενίσχυση τους με μεγάλη δόση ρευστότητας, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των δανείων και ιδιαίτερα των πυρόπληκτων δανείων, που έχουν αποκλείσει τις επιχειρήσεις από το δανεισμό, αλλά και από οποιαδήποτε ενίσχυση λόγω της κρίσης. Επιπλέον, τόνισε ότι το μέγεθος της ύφεσης εξαρτάται από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, που λαμβάνει ή δε λαμβάνει η κυβέρνηση. Έως τώρα, όμως,  εκτός από τα 800, 600 ή 400 ευρώ, που και αυτά δε δόθηκαν σε όλους, δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική χρηματοδότηση. Συνέχισε, λέγοντας ότι  ο εμπορικός κλάδος, μαζί με την εστίαση και τον τουρισμό πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη μέριμνα και ευαισθησία, ώστε να μπορέσουν να διέλθουν και αυτής της κρίσης. Κλείνοντας, ανέφερε ότι ενώ οι Ηλείοι έχουμε μάθει να μαχόμαστε και να ξεπερνάμε τις φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Νίκος Παππάς τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ανάσχεση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, και σε αυτό κομβικό ρόλο μπορεί και θα πρέπει να έχει το μαξιλάρι των 37 δις, εκ των οποίων τα 21 είναι άμεσα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σημαντικό είναι ότι έχουν χαλαρώσει οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνέχισε, λέγοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει χορήγηση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, ως έξοδα κίνησης και τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων χωρίς τους αυστηρούς τραπεζικούς κανόνες. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει, πέραν της επόμενης μέρας, να δώσουμε μεγάλη προσοχή και στο σήμερα, καθώς απαιτούνται δράσεις που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία, που υποφέρει.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν οριζόντια μέτρα εμπροσθοβαρή, που θα τονώσουν τη ρευστότητα και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αναστολή φορολογικών-τραπεζικών υποχρεώσεων. Κρίσιμο, επίσης, θα είναι να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, που θα τονώσει τον πληγέντα κλάδο. Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν καινούργια εργαλεία χρηματοδότησης και η δανειοδότηση των επιχειρήσεων να γίνει με κριτήρια διαφορετικά από εκείνα των τραπεζών. Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να προαχθεί ο θεσμός των μικροπιστώσεων.

Ο κ. Νίκος Σκορίνης προσέθεσε ότι αυτή η διαδικασία επαφής που πραγματοποιείται μεταξύ των φορέων, που λαμβάνουν μέρος στη τηλεδιάσκεψη και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ σημαντική. Τόνισε ότι θα πρέπει να αποτραπεί ο «ξαφνικός» θάνατος των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας. Είναι κρίσιμο οι παραγωγικοί φορείς να προχωρήσουν όλοι μαζί με σύμπνοια, έτσι ώστε να αποτραπεί το μοιραίο για την επιχειρηματικότητα.

Τέλος, συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να επαναληφθεί η συνάντηση μετά από ένα μήνα περίπου, που θα υπάρχουν δεδομένα ως προς την εικόνα της αγοράς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Αθλητισμός & επαναλειτουργία των ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ηλεία

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σε συνεργασία με τον εντεταλμένο σύμβουλο αθλητισμού και ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλο, ύστερα από την επικοινωνία και το αίτημα των αθλητικών συλλόγων του νόμου Ηλείας για επαναλειτουργία και χρήση των ανοιχτών, οργανωμένων αθλητικών δομών της περιοχής, ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Αθλητισμού Πολιτισμού και γνωστοποίησε στον Υφυπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, διαβιβάζοντας του και το κείμενο του αιτήματος των συλλόγων, αιτούμενος τις άμεσες ενέργειες του για την επαναλειτουργία τους, υπό τους νέους όρους που επιβάλλει η πολιτεία, με σκοπό τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος-βοηθός περιφερειάρχη Δημήτρης Νικολακόπουλος με τον οποίον αρχικά ήρθαν σε επαφή οι σύλλογοι δήλωσε πως είναι δίκαιο και σωστό το αίτημα των αθλητικών φορέων της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των μαθητών οι οποίοι θα εξεταστούν σε αγωνίσματα για την ένταξη τους στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Επισημαίνει τέλος πως η επαναλειτουργία των ανοιχτών αθλητικών χώρων πρέπει να είναι άμεση βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην απρόσκοπτη προετοιμασία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και στην σωστότερη και ασφαλέστερη εκγύμναση όλων των πολιτών-αθλητών αφού η επαναλειτουργία οργανωμένων ανοιχτών δομών άσκησης και αθλητικών συλλόγων εξασφαλίζει σίγουρα καλύτερους τρόπους προφύλαξης της υγείας.

Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Δ.Ε. 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Προέλευση φωτογραφίας: https://www.patrisnews.com

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ - Μέτρα για την λαϊκή αγορά από την Τρίτη με την ένταξη πωλητών βιομηχανικών προϊόντων

 

Στην επέκταση των χωρικών ορίων της λαϊκής αγοράς στην πόλη της Ζαχάρως προχωρά από την προσεχή Τρίτη η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που ισχύουν με την  πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή 8 Μαϊου  2020 ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών του δήμου Αναστάσιος Αλτάνης αρμόδιος για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς   παρουσία του Προϊσταμένου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Αντώνη Δρίλια και εκπροσώπων πωλητών βιομηχανικών προιόντων  επανακαθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Κυρίαρχο στοιχείο είναι προστασία της δημόσιας υγείας γι αυτό και με την αύξηση των χωρικών  ορίων της λαϊκής θα τηρηθεί αυστηρά η απόσταση των 5 μέτρων των πάγκων μεταξύ τους  ενώ με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής των εμπόρων. Προϋπόθεση συμμετοχής στην λαϊκή αγορά είναι το αποδεικτικό στοιχείο της θεωρημένης άδειας των πωλητών. Ο κ Αλτάνης ήταν ξεκάθαρος στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των πωλητών βιομηχανικών προϊόντων ότι θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα: « Ρυθμίζουμε την λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην πόλη μας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία του κορωνοϊού. Επεκτείνουμε τον χώρο που πραγματοποιείται η λαϊκή κάθε Τρίτη για να διατηρήσουμε την απόσταση των πέντε μέτρων μεταξύ των  πάγκων ενώ δίνουμε την δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής πωλητών βιομηχανικών προιόντων»

 

Αυγερινοπούλου: Ενημέρωση από ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές βοοτρόφων - Δεν χάνουν το επίδομα οι άνεργοι που κάνουν μεροκάματα στα χωράφια

Μετά από ερώτημα που ετέθη στην Δρ. Αυγερινοπούλου από τους αγελαδοτρόφους του Ν. Ηλείας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, η κα Βουλευτής επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρη Μελά, και ενημερώνει πως θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, την Τετάρτηκαι την Πέμπτη, 13 και 14 Μαΐου, τα χρήματα από την ενίσχυση για τις γεννήσειςτου 2019. Την επόμενη, δε, εβδομάδα θα γίνουν πληρωμές και σε άλλα μικρά ποσά που δεν είχαν καταβληθεί, ενώ μαζί προγραμματίζεται να πληρωθούν και τα ειδικά δικαιώματα βόειου και αγελαδινού κρέατος.

Δεν χάνουν το επίδομα οι άνεργοι που κάνουν μεροκάματα στα χωράφια

Επικοινωνία πραγματοποίησε, δε, η κα Βουλευτής με το Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, και ενημερώνει πως οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα συνεχίσουν να το δικαιούνται και στην περίπτωση που θελήσουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες, ώστε να διασφαλιστεί η κάλυψη όλων των καλλιεργητικών εργασιών που απαιτούνται την περίοδο αυτή από το απαραίτητο εργατικό δυναμικό.

 

Δήμος Πύργου - Η Υπηρεσία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση νέων κάδων

Ζητούμε από τους αγαπητούς Δημότες του Πύργου και των Δημοτικών Διαμερισμάτων την αποδοχή της συγνώμης μας καθώς και την κατανόησή τους για την καθυστέρηση της τοποθέτησης των νέων κάδων,που οφείλεται στην παρατεταμένη καραντίνα λόγω κορονοΐου.

Η Δημοτική Αρχή είχε προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες εγκαίρως για το σκοπό αυτό.

Πληροφορούμε ,όμως τους Δημότες της πόλης του Πύργου καθώς και τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου οι καινούργιοι κάδοι θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους.                                                                Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 

 

                                             ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Κ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

 

                                                    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας - Υπονομεύουν αντί να θωρακίζουν τη δημόσια υγεία στην Ηλεία

Η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα μας υποχρέωσε ακόμα και τους σκληρούς νεοφιλελεύθερους να παραδεχτούν πόσο απαραίτητο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έμεινε όρθιο την τελευταία τετραετία χάρη στις προτεραιότητες που έθεσε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας στο οποίο έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι της χώρας, κάτι που δεν ίσχυε για εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας μέχρι το 2014.

Κι ενώ στα λόγια η κυβέρνηση «αναγνωρίζει» την αξία του ΕΣΥ, στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Παρά τις μεγαλοστομίες και τα υποκριτικά χειροκροτήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ:

Πάγωσε τη διαδικασία για την πρόσληψη 1.500 μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που είχαν προκηρυχθεί από τον Μάιο του 2019, μεταξύ αυτών και 9 θέσεις γιατρών για την Ηλεία.

Δεν ενεργοποίησε ποτέ την προγραμματισμένη για το 2020 από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσληψη επιπλέον 2.500 μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ.

Δεν ανανεώνει τις συμβάσεις επικουρικών γιατρών που λήγει η σύμβασή τους, όπως και του προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων από τα προγράμματα ΟΑΕΔ.

Διπλασίασε την αποζημίωση που καταβάλλει το δημόσιο στις ιδιωτικές ΜΕΘ από 800 € σε 1.600 € την ημέρα.

- Ενθαρρύνει την αισχροκέρδεια ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που κοστολογούν στα 300 ευρώ το τεστ για τον ιό.

Δεν θέτει σε διατίμηση την τιμή για τις μάσκες προστασίας, επιτρέποντας σε «κολλητούς» επιχειρηματίες να κερδοσκοπούν ασύστολα.

Και στην περιοχή μας, η γαλάζια διοίκηση της 6ης ΥΠΕ κάνει προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας σε τιμές πολλαπλάσιες της αξίας τους! Οι συνηθισμένες «δουλειές» της Δεξιάς. Για το κραυγαλέο σκάνδαλο υπερκοστολόγησης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος έχει κληθεί να απαντήσει στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας.

Στην Ηλεία, από την έναρξη της πανδημίας έχει προσληφθεί μόνο μία επικουρική γιατρόςΗ παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου, του κεντρικού νοσοκομείου του νομού μας, του νοσοκομείου που σώζει ζωές, κινδυνεύει να κλείσει, καθώς την αποδεκάτισαν, αφήνοντάς τη με μόνο έναν ειδικευμένο παθολόγο!

Είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν το ταχύτερο τα εξής:

·         Άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ώστε να θωρακιστεί όλο το σύστημα υγείας του νομού και να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα πιθανό δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας το φθινόπωρο.

·         Γενναία χρηματοδότηση των μονάδων υγείας του νομού μας.

·         Επανασχεδιασμός της λειτουργίας των τριών νοσοκομείων και ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας (Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ)

·         Αύξηση κρεβατιών στη ΜΕΘ Πύργου με τον απαραίτητο εξοπλισμό (αναπνευστήρες και λοιπά μέσα) και ανάπτυξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

·         Επαρκής κάλυψη όλων των τμημάτων με υγειονομικά υλικά και μέσα ατομικής προστασίας

Από την πρώτη στιγμή της έξαρσης του κορονοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα - και όχι με δημαγωγικό και λαϊκίστικο τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ. Κατέθεσε έγκαιρα ένα σύνολο προτάσεων, το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», στο οποίο προβλέπεται η διάθεση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, «έβαλε πλάτη» ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της. Άλλο όμως αυτό και άλλο η στάση απέναντι στην υπονόμευση του ΕΣΥ που ακολουθεί η ΝΔ. Για τη στάση αυτή και φυσικά για την αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών και τις μπίζνες με «ημετέρους» κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες θα λογοδοτήσουν!

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.