206 New Articles

Μιχάλης Κατρίνης: Να δοθεί δικαίωμα δικαστικής προσφυγής και εξαγοράς του δανείου τους στους αδύναμους δανειολήπτες, με ρόλο διαμεσολάβησης στο Συνήγορο του Καταναλωτή

Κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τους δανειολήπτες έθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης προς τους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, των γνωστών funds, στα οποία οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα «κόκκινα δάνεια», κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο βουλευτής κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών να δηλώσουν:

1) Εάν θα εφαρμόσουν τον κώδικα δεοντολογίας προτείνοντας μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ή θα προχωρήσουν απευθείας σε πλειστηριασμούς, θεωρώντας ότι πρόκειται για εύκολο κέρδος.

2) Εάν τους απασχολεί το γεγονός ότι το 95% των δανειοληπτών, που φαίνεται τελικά ότι δεν θα προχωρήσουν σε ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά αδύναμοι δανειολήπτες και εάν σκοπεύουν να τους προφέρουν δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις μέσω διαγραφής οφειλών και άλλων ρυθμίσεων που δεν θα οδηγούν σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της ένωσης τραπεζών τους ζήτησε να απαντήσουν για ποιο λόγο δεν επιλέγουν να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια στους δανειολήπτες πριν τα μεταβιβάσουν στα funds, ενώ έθεσε και το κρίσιμο ερώτημα, εάν οι τράπεζες σκοπεύουν να μεταφέρουν και τα ενήμερα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης, παρότι το «σχέδιο Ηρακλής» αφορά μόνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  

Προηγουμένως ο Μιχάλης Κατρίνης είχε αναφέρει ότι απέτυχε η πλατφόρμα του Ν. 4605/2019, την οποία είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφού από τους 42000 χρήστες που ζήτησαν προστασία, έγιναν προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες μόνο στο 1,62% των περιπτώσεων, ενώ σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις οι τράπεζες δεν απάντησαν καν.

είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του, εάν οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, που διόγκωσαν το πρόβλημα στην αρχή της κρίσης και έφεραν σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από τα funds, στα οποία θα περιέλθουν με το «σχέδιο Ηρακλής» 250.000 ακίνητα που θα οδηγηθούν στη συνέχεια σε πλειστηριασμό.

Ο βουλευτής, εκτός από την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για επαναφορά της ισχύος του νόμου Ν.3869/2010 του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο και τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να «αγοράσουν» οι ίδιοι το δάνειό τους, αντί αυτό να πωληθεί στα funds, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να καταφύγει ούτε στη δικαιοσύνη, ούτε σε κάποια αρχή διαμεσολάβησης, εάν η ρύθμιση που του προτείνεται από τις τράπεζες δεν είναι ικανοποιητική. Σημείωσε μάλιστα ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, που θα μπορούσε να παίξει ένα τέτοιο ρόλο, δεν έχει προσωπικό.

Δυστυχώς, όπως παρατήρησε, από την 1η Μαίου δεν θα υπάρχει πια κανένα μέτρο προστασίας των δανειοληπτών και, επομένως, ή θα δέχεται κάποιος τη μοναδική πρόταση των τραπεζών ή θα υφίσταται πλειστηριασμό.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών δεν ανήκει στην κατηγορία των κακοπληρωτών, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, υιοθετώντας την άποψη των τραπεζών. Ανήκει στην κατηγορία εκείνων που τη δεκαετία του 2000, της επιθετικής πιστωτικής επέκτασης, δεν διαχειρίστηκαν επιτυχώς την πιστοληπτική τους ικανότητα. Ανέφερε μάλιστα, ότι η αδεξιότητα στην διαχείριση της πιστοληπτικής ικανότητας στη Γερμανία θεωρείται ως ο τέταρτος κατά σειρά παράγοντας που οδηγεί σε πτώχευση, όπως δείχνουν οι σχετικές ετήσιες μελέτες. Αυτό οι τράπεζες στην Ελλάδα το βαφτίζουν δόλο.

 

 

 

 

 

Πρόσκληση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων Αθλητισμού Δήμου Πύργου

Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Αθλητισμού Δήμου Πύργου.

Για την εγγραφή τους, οι φορείς θα πρέπει να προσκομίσουν ψηφιοποιημένα μέσω ηλεκ. αλληλογραφίας:

-          Αίτηση εγγραφής

-          Στοιχεία Μητρώου ΑΑΔΕ (εκτυπωτικό taxisnet)

-          Απόφαση Οργάνου Διοίκησης περί ορισμού Μελών Διοικητικού Συμβουλίου και Νόμιμου Εκπροσώπου.

-          Καταστατικό.

-          Αντίγραφο Αθλητικής Αναγνώρισης από γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-          Βεβαίωση θεώρησης Βιβλίων (ν.2725/99)

-          Στοιχεία επικοινωνίας (Ονοματεπώνυμο νόμιμου εκπρόσωπου, τηλέφωνο, ταχυδρομική και ηλεκτρονική δ/νση αλληλογραφίας).

 

Επίσης άμεσα καλούνται να υποβάλλουν επιχειρησιακό σχεδιασμό για α΄ τρίμηνο 2020, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο προγραμματισμός δράσεων της Δη.Κ.Ε.Π.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, κατ΄ ελάχιστο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: α) περιγραφή των δράσεων, β) έγγραφα τεκμηρίωσης λοιπών συμμετεχόντων φορέων (π.χ. συμφωνητικά, συμβάσεις κοινοπραξίας κλπ), γ) χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, δ) προϋπολογισμό και ε) αναμενόμενα οφέλη για την τοπική κοινωνία/οικονομία.

 

 

Για την Δη.Κ.Ε.Πύργου,

 

Δημόπουλος Χρήστος

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Σύνδεσμος των εν Αθήναις Πυργίων

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου εορτάζουμε τη μνήμη του Πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους,

με πρωϊνή λειτουργία για το Σύνδεσμο μας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Μετά τη λειτουργία θα ακολουθήσει αρτοκλασία.
Η εορταστική ημέρα θα κλείσει με καφέ στο Μετροπόλ.

Ώρα προσέλευσης: 08:00

 
Ο Πρόεδρος                 Η Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Δουφεξής        Πέλλη Κουκουμέλη

Εκδήλωση για την κοπή της πίτας στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας

Το Σάββατο, 01/02/2020, 7μμ, υλοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή της πίτας στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας.
Κατά την εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε από το Δ.Σ. του Σωματείου «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας», υποδεχτήκαμε τους προσκεκλημένους μας - εκπροσώπους θεσμών, μέλη, συνεργάτες, φίλους, γνωστούς - διατυπώσαμε τις σκέψεις μας, τη συμφωνία μας ή διαφωνία μας επίσημα και σε διαπροσωπικό επίπεδο, ανταλλάξαμε ευχές, κόψαμε και γευτήκαμε την πίτα μας.
Τα φλουριά της πίτας μας έδειξαν την προτίμησή τους στο τμήμα του Σχολαρχείου της Π.Β.Α. που ασχολείται με την «Αγγλική γλώσσα και τον πολιτισμό» (δασκάλα, μαθήτρια). Ευχόμαστε και στις δύο κυρίες «Χαρούμενο και Ευτυχισμένο 2020».

Κ. Τζαβάρας: «Το πάθημα της Νέας Μανωλάδας πρέπει να μας γίνει μάθημα» - Την ανάγκη τολμηρών παρεμβάσεων και συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ

Την ανάγκη τολμηρών παρεμβάσεων και διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει δομές φιλοξενίας μεταναστών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακόμα «γκέτο» στην Ηλεία, επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί με τους 5.000 μετανάστες που ζουν και εργάζονται στις καλλιέργειες φράουλας στη Νέα Μανωλάδα.

Ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε πως  στην ευρύτερη περιοχή της Βουπρασίας οι μετανάστες που ζουν εκεί, έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή και αυτόνομη κοινωνία,  με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς ιδιότυπης «κατοχής» των αλλοδαπών επί των ημεδαπών με την πολιτεία απούσα.

«Έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο να έρθουν οι αρμόδιοι σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και να περάσουν τα μηνύματα που πρέπει  να υιοθετήσουμε όλοι. Προερχόμενος εξ Ηλείας γνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, διότι εκεί ήδη υπάρχουν 5.000 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι περισσότεροι παράνομοι, που έχουν κάνει ένα ιδιότυπο γκέτο και ζουν παράλληλα σε μια δικιά τους κοινωνία, ξεχωριστή και αυτόνομη. Δεν τολμά η πολιτεία να βάλει τους κανόνες που απαιτούνται και χρειάζονται. Καθημερινά στην περιοχή “βαράει” σιωπητήριο μετά τις 5 το απόγευμα και δεν κυκλοφορεί κανένας, παρά μόνο αλλοδαποί. Είναι μια ιδιότυπη «κατοχή» των αλλοδαπών επί των ημεδαπών. Δεν είμαι ρατσιστής ούτε διαπνέομαι από αντιανθρωπιστικές ιδέες. Συμμερίζομαι τον πόνο των ανθρώπων, αλλά η Δημοκρατία επιβάλλει κανόνες», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Παράλληλα, επισήμανε πως θα πρέπει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και να συμβάλουν στη δίκαιη αντιμετώπισή του βοηθώντας έμπρακτα την Ελλάδα.

«Πρέπει να ξεβολευτούν και οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός έκανε και κάνει συνεχώς σωστές κινήσεις. Πρέπει όμως να βρούμε και έναν πιο αποτελεσματικό  τρόπο για να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα δεν είναι η  εμπροσθοφυλακή τους για να απορροφούμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει το μεταναστευτικό για όλους τους Ευρωπαίους, ειδικά αν ενταθούν αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να γίνουμε η αφορμή και η αιτία για να δημιουργηθεί ένα θεσμικό καθεστώς αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο Κώστας Τζαβάρας.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.