392 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης υπονομεύουν την Παιδεία

Ο χώρος της Παιδείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και σύμφυτος με την κοινωνία. Κάθε απόπειρα μετασχηματισμού του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν περνά απαρατήρητη, αλλά τίθεται άμεσα στην κρίση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πολιτών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει προς ψήφιση, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, το διαβόητο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ ήδη έχει περάσει τη ρύθμιση για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη, χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους σχετιζόμενους θεσμούς. Οι πρακτικές της κυβέρνησης, που κατ’ αρχάς κρίνονται ως προς την ηθική τους διάσταση, δεν εξαντλούνται μόνο στον αιφνιδιασμό, αλλά εμπεριέχουν έντονα τα στοιχεία της παραπλάνησης και του ψεύδους, καθώς στελέχη της ισχυρίζονταν ότι η ρύθμιση για τις κάμερες είχε την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού, κάτι το οποίο η τελευταία το διέψευσε. Αλήθεια, έχει μια κυβέρνηση το ηθικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την υγειονομική κρίση και να επιχειρεί στα μουλωχτά να θεσμοθετήσει νόμους, που, υπό κανονικές συνθήκες, θα πυροδοτούσαν δυναμικές κινητοποιήσεις;

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία συναντά αντιδράσεις όχι μόνο σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους της κυβέρνησης, αλλά και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Μια σειρά αντιεκπαιδευτικών διατάξεων, γυρίζει το δημόσιο σχολείο στο παρελθόν.

Υπό την γενική κατακραυγή, και ύστερα από κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αποσύρει κομβικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, όπως η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά, ο αποκλεισμός των νέων άνω των 17 ετών από τα ΕΠΑΛ, πλήθος οπισθοδρομικών ρυθμίσεων για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.

Παρόλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν. Το νομοσχέδιο βρίθει ρυθμίσεων που:

 • αυξάνουν τον εξεταστικό φόρτο,
 • συρρικνώνουν τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια,
 • επαναφέρουν την αποτυχημένη, από παιδαγωγικής σκοπιάς, τράπεζας θεμάτων,
 • καταπατούν βασικές αρχές της προσχολικής αγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως καταγγείλει το σχέδιο της ΝΔ να αλλοιώσει το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου εισάγοντας αναχρονιστικά και απαξιωμένα εκπαιδευτικά μοντέλα. Καταγγείλαμε τη βιασύνη της Υπουργού Παιδείας να ανοίξει τα σχολεία για μερικές μέρες στο τέλος της σχολικής σεζόν, μια αχρείαστη πρωτοβουλία, που εγκυμονεί κινδύνους για τα πρωτόκολλα υγιεινής, τα οποία πρέπει να τηρούνται.

Εν κατακλείδι, ο χώρος της Παιδείας, αποτελώντας το πνευματικό «φυτώριο» των αυριανών πολιτών, δεν προσφέρεται για μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες που υπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς, μικροπολιτικά συμφέροντα και αλλότριους στόχους. Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας φανερώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης να εκφράσει με ικανό τρόπο τις αγωνίες και τις ελπίδες τους για μια δημόσια, δωρεάν Παιδεία με επίκεντρο τον μαθητή, με προοπτική και στόχευση στο μέλλον.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τους πειραματισμούς και τις αλχημείες στον ευαίσθητο και ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, καλώντας την παράλληλα να αποσύρει πλήρως το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Δεν πρέπει να ξεχνά, ως παράταξη, τις τραγικές συνέπειες αντίστοιχων προσπαθειών της στο παρελθόν, όταν επιχείρησε να επέμβει αυταρχικά, αναχρονιστικά και οπισθοδρομικά στο χώρο αυτό.

 

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει καταγραφεί στις μνήμες όλων όσοι τη βίωσαν, αλλά και όλων όσοι έχουν κάνει στόχο ζωής να μην την ξεχνούν, ως μέρος μιας προαποφασισμένης εθνοκάθαρσης από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, εναντίον όλων των αυτοχθόνων χριστιανικών πληθυσμών.

 Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα, τους χιλιάδες ξεριζωμένων που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και καταρρακωμένο ένα λαμπρό ελληνορθόδοξο πολιτισμό τριών χιλιετιών. Αυτόν ακριβώς που ήθελε να ξεριζώσει η γειτονική χώρα. 

Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους.  Να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αφού μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.

Αμαλιάδα - Σύλληψη για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

Συνελήφθη, χθες αργά το βράδυ, σε χωριό της Αμαλιάδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ήλιδας, μια ημεδαπή γυναίκα, διότι λειτουργούσε καφενείο, εξυπηρετώντας δυο πελάτες, παραβιάζοντας την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Στην συλληφθείσα βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ.

Ηλεία - Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος πέντε αγνώστων δραστών για ληστεία

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες το απόγευμα στην διασταύρωση Μανωλάδας  επιβαίνοντας σε όχημα και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά  των προσώπων τους, φορώντας κουκούλες τύπου full face, σταμάτησαν ιδιωτικής χρήσης φορτηγό που οδηγούσε ημεδαπός στον οποίο αφού άσκησαν σωματική βία χρησιμοποιώντας ξύλινα ρόπαλα, στη συνέχεια του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ. Ο τραυματίας διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας για την παροχή των πρώτων βοηθειών. 

Ενεργούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

Μιχάλης Κατρίνης: Η Νέα Δημοκρατία δε διαπραγματεύεται το ρόλο του Υπερταμείου για την πραγματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας - Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη στην επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη στην επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

 • Η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια από τις χειρότερες συμφωνίες από συστάσεως ελληνικού κράτους για το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ανεξαρτησία.
 • Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επαναδιαπραγματευτεί την πολύ κακή αυτή συμφωνία, σε μια εποχή που αναθεωρούνται τόσο οι αυστηροί όροι δημοσιονομικής εποπτείας του παρελθόντος όσο και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία.
 • Την ίδια στιγμή που οι ισχυρές χώρες του βορρά ενισχύουν οικονομικά τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις τους για να τις προστατεύσουν από εξαγορές από τρίτες χώρες, η χώρα μας καλείται να συνεχίσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων χωρίς καμία αναπτυξιακή ή εθνική προοπτική.
 • Μόνη λύση αποτελεί η μετατροπή του Υπερταμείου από ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, σε ταμείο αξιοποίησής της.
 • Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζεται από δημοκρατική νομιμοποίηση, διαφάνεια,λογοδοσία, άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και αξιοποίηση πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος
 • Χρειάζεται να καταρτιστούν μεσοπρόθεσμα εθνικά σχέδια για την προώθηση των επενδύσεων στους κρίσιμους ενεργειακούς τομείς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας που θα επικαιροποιούνται ετησίως από τη Βουλή.
 • Να αναζητηθούν συμπράξεις με επενδυτές, μέσω κυρίως αναθέσεων πεδίων δραστηριοτήτων των δημόσιων επιχειρήσεων, χωρίς να παραχωρείται η συνολική δημόσια συμμετοχή.
 • Η αξιοποίηση των 24.000 ακινήτων αγροτικής γης της ΕΤΑΔ θα μπορούσε να κατευθυνθεί για την ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των νέων αγροτών σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας ανακτά το χαμένο έδαφος και καλείται να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

 

Κρέστενα - Σχηματισμός δικογραφίας για παράβαση του νόμου περί προστασίας ζώων συντροφιάς

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κρεστένων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αγρόκτημα του σε οικισμό της περιοχής, διαπιστώθηκε να κατέχει έξι σκύλους υποσιτισμένους και δεμένους με πρόχειρες αλυσίδες, σε σιδερένια βαρέλια, χωρίς  να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας τους.  

Ιερά Μητρόπολις Ηλείας: Σχετικώς με τον εορτασμό της αποδόσεως του Πάσχα


Πύργος 18 Μαΐου 2020
                                            

                                                                                             ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

                  Πρός

                  Τούς αἰδ. Ἐφημερίου τῶν Ἱ. Ναῶν καί τά

                  Ἡγουμενοσυμβούλια τῶν Ἱ. Μονῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἡμῶν

                                                                        Ἕδρας των

 

            Ἀγαπητοί μου Πατέρες καί Ἀδελφοί,

            ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

            Ἤδη πέρασε ὁ μεγάλος κίνδυνος τοῦ κορονοϊοῦ, πλησιάζει καί ἡ ἡμέρα ἀποδόσεως τοῦ Πάσχα καί ἑτοιμαζόμαστε νά τήν ἑορτάσωμε. Βεβαίως θά τήν ἑορτάσωμε μέ ἀνοιχτές τίς πόρτες τῶν Ναῶν καί τῶν Μονῶν μας, ἀλλά πάλι μέ κάποιους, τούς γνωστούς σέ ἐσᾶς περιορισμούς.

            Λοιπόν, ἡ ταπεινότης μου, μέ τούς Συνεργάτες μου, ἀποφασίσαμε τά ἑξῆς:

            Ὅλες οἱ ἐνορίες καί οἱ Μονές νά τελέσουν τόν Ἑσπερινόν τῆς ἀποδόσεως τῆς ἑορτῆς τοῦ Πάσχα, δηλαδή τήν Τρίτη 26 Μαΐου, ὥρα 9-10. Τό πρωΐ ἀνήμερα τῆς Ἀποδόσεως, Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 νά τελεσθῆ ἡ Πασχαλινή θεία Λειτουργία ὥρα 6.30 -9.

            Ὅσοι ἀπό σᾶς ἐπιθυμεῖτε, μπορεῖτε σέ συνέχεια τοῦ Ἑσπερινοῦ νά τελέσετε τόν Ὄρθον καί τήν θεῖαν Λειτουργίαν ἕως καί τήν 1 μετά τό Μεσονύκτιον.

 

Μέ θερμές εὐχές  

† Ὁ Ἠλείας  ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.