223 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: «Ανέτοιμη η χώρα να αντιμετωπίσει και τις φυσικές καταστροφές»

Βιώνουμε και πάλι μια τεράστια τραγωδία. Ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται -ξανά- ανήμπορος να προστατέψει ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιβάλλον. 

Η χώρα είναι ανοχύρωτη και παραδομένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις φυσικές καταστροφές, αυτή τη φορά στην κακοκαιρία και τις πλημμύρες, δίχως ουσιαστική πρόληψη και αντίδραση από την Πολιτεία.  Ήδη θρηνούμε την απώλεια συνανθρώπων μας.

Περιοχές όπως η Μαγνησία, η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, η Βόρεια Εύβοια, οι Σποράδες κ.α. έχουν υποστεί πρωτοφανή καταστροφή. Σπίτια και δρόμοι έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί κάτω από χιλιάδες τόνους νερού.

Δυστυχώς, μετά τον εφιάλτη των πυρκαγιών, έρχεται αυτός των πλημμυρών. Η κλιματική κρίση εδώ και χρόνια είναι παρούσα και αυτό είναι μια πικρή πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί βολική δικαιολογία ούτε άλλοθι για την κυβέρνηση και τους υπεύθυνους. Πολύ περισσότερο όταν ο αρμόδιος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωνε πριν από λίγες ημέρες ότι οι μηχανισμοί της Πολιτείας βρίσκονται σε εγρήγορση και ενώ ήταν ήδη γνωστό εδώ και καιρό πως πρόκειται να σημειωθεί σφοδρή κακοκαιρία.

Αλήθεια, όλο αυτό το διάστημα είχαν γίνει όσα απαιτούνταν για να μη φτάσουμε ως εδώ; Είχαν καθαριστεί τα ρέματα και τα φρεάτια ομβρίων υδάτων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας; Είχαν υλοποιηθεί τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά πως είναι πρωταρχική ανάγκη η ύπαρξη μιας Πολιτείας ισχυρής που θα διασφαλίζει την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας. Είναι απαραίτητη μια Πολιτική Προστασία έτοιμη και προσαρμοσμένη στη νέα πραγματικότητα, στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις. Που θα είναι πλήρως στελεχωμένη σε προσωπικό και με επαρκή μέσα, έχοντας τη δυνατότητα να δρα προληπτικά και κατασταλτικά στους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν ως αποτέλεσμα και της κλιματικής κρίσης. Δυστυχώς, είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε διαρκώς πως αυτή η κυβέρνηση παραμένει αδρανής και ανεπαρκής, μη μπορώντας να πράξει τα απαραίτητα, ακόμα και στο 5ο έτος της διακυβέρνησής της.

Βεβαίως, αυτή τη στιγμή προέχει η ανθρώπινη ζωή. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, στους αγνοούμενους, στους εγκλωβισμένους, στις οικογένειές τους και σε όσους επιχειρούν κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, όμως, διαπιστώνουμε συνεχώς την άρνησή της. Επαναλαμβάνουμε ότι επιτέλους, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων για να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης, συντονισμού, αντιμετώπισης και αποκατάστασης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις.

 

Αναβολή παράστασης "Αλέξανδρος Τσουβέλας Best of..." - Πύργος στις 10/9

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της δύσκολης κατάστασης που βιώνει όλη η Ελλάδα, η παράσταση στον Πύργο στις 10/9 αναβάλλεται. Θα επανέλθουμε με νέα ημερομηνία.

 
Για τα εισιτήρια που αγοράστηκαν μέσω viva.gr , θα γίνει επιστροφή χρημάτων στην κάρτα. 
Για τα εισιτήρια που αγοράστηκαν από το βιβλιοπωλείο Κορκολής (σημείο προπώλησης), η επιστροφή χρημάτων θα γίνει στο σημείο.
 
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Μιχάλης Κατρίνης: «Γενικευμένη ανασφάλεια επικρατεί στη χώρα»

Βασικά σημεία συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο OPEN και στην εκπομπή '' Ώρα Ελλάδος΄΄ με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη

 

Αναφερθείς στις τεράστιες καταστροφές που πλήττουν την Θεσσαλία και την χώρα από την κακοκαιρία ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε: 

 

Σήμερα είναι η ώρα της μάχης όλων όσων επιχειρούν εκεί και προσπαθούν να διασφαλίσουν το αυτονόητο και το απόλυτο δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή, απέναντι σε αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο.Όμως, υπάρχει μια εξαγγελία και μια υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για αντιπλημμυρικά έργα πριν από τρία χρόνια, με αφορμή τον Ιανό, στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου είχαμε καταστροφές, ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να θωρακίσει την περιοχή.

Τρία χρόνια μετά και ενώ είχε εκπονηθεί το καινούργιο οργανόγραμμα πολιτικής προστασίας είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Και θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο κ. Πρωθυπουργός αισθάνεται ικανοποιημένος γι αυτά που δεν έχουν κάνει, ώστε με ένα όντως ακραίο καιρικό φαινόμενο να ζούμε σήμερα εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Η κυβέρνηση και η περιφέρεια θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένες και ενήμερες για το τι θα κάνουν, εφόσον προέκυπτε ένα τέτοιο ακραίο καιρικό φαινόμενο

Αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση που προσπαθεί με το 112 και τις εκκενώσεις να διασφαλίσει την ανθρώπινη ζωή.

Έχουμε επίσης μία κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να αποδώσει όλη αυτή την κατάσταση στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή

Θεωρεί η κυβέρνηση, ότι με κάποια μέτρα αποκατάστασης, όπως οι αποζημιώσεις μπορεί όλο αυτό το πράγμα να το εξωραΐσει.

Αυτό όμως που ξέρει και βιώνει ο κάθε πολίτης στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει πρόληψη και πολιτική προστασία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλο αυτό που συμβαίνει είναι μοιραίο και αναπόφευκτο και επομένως ότι δεν υπάρχει ευθύνη του κράτους. Το ίδιο βλέπουμε όχι μόνο στις πυρκαγιές, αλλά και στις πλημμύρες.  

Είναι φαινόμενα που η κυβέρνηση και η πολιτεία πρέπει να τα αντιμετωπίζει και όχι να τα περιγράφει.

 

Σε σχέση με το σοκαριστικό περιστατικό στον Πειραιά δήλωσε :

 

Σήμερα οι πολίτες σε όλη τη χώρα αισθάνονται ότι υπάρχει απουσία του κράτους, όπως συνέβη στις πλημμύρες, όπως συνέβη με τις φωτιές και όπως συμβαίνει σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας.

Η ίδια αίσθηση υπήρχε και προχθές το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς υπήρχε απουσία των λιμενικών όταν συνέβη το σοκαριστικό περιστατικό, που είχε ως συνέπεια να χαθεί τόσο άδικα και τραγικά ένας νέος άνθρωπος, όταν ο αρμόδιος υπουργός την ίδια μέρα στην Βουλή, εγγυόταν την ασφάλεια στα λιμάνια.

Ένας υπουργός που με τις δηλώσεις του εξισώνει τον θύτη με τον θύμα και ένας πρωθυπουργός που ανέχεται αυτού του είδους τις συμπεριφορές και τον κρατάει στην θέση του.

 

 

 

 

 

Δωρεάν ΜαστογραφικόςΈλεγχος στο ΔήμοΠηνειού

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε)
συνεχίζοντας το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσηςτου καρκίνου του μαστού», θα βρίσκεται από Τρίτη 12έως και Πέμπτη 14Σεπτεμβρίου2023 στα Δημοτικά Διαμερίσματα Τραγανού, Βαρθολομιού και Γαστούνης του Δήμου Πηνειού, για δωρεάν προληπτικό Μαστογραφικό Έλεγχο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε  ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα  η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

 

Για να βοηθηθούν οι γυναίκες που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ήκαι οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρείαμε πρωτοβουλία και πρόσκληση του ενεργού πολίτη κ. Νικολάου Δημάκη σε συνεργασίακαι χορηγία του Δήμου Πηνειού Ηλείας προσφέρει δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο.

 

Στo πλαίσιο αυτού του προγράμματος η κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται:

 

  • Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, στην Πλατεία Δημαρχείου στο Τραγανό.
  • Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023,στην Πλατεία Αγ. Ιωάννου στο Βαρθολομιό.
  • Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου2023 στην Πλατεία Αγίου Νικολάου Γαστούνης.

Τηλέφωνο για ραντεβού: 2623360777 (09.00 – 13.00) Γραφείο Δημάρχου Πηνειού, κ. Ανδρέου Μαρίνου.

Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας

 

Προϋποθέσεις για τοΜαστογραφικό έλεγχο

 

  • Ηλικίες γυναικών από 35 έως 49ετών και από 70 και άνω.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12μήνες.
  • Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
  • Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

 

Μήνυμα Ευάγγελου Φιλόπουλου– Προέδρου της Ε.Α.Ε.:

«…Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που η κινητή μονάδα μαστογράφουμέσω των χορηγών μας μπορεί να επισκέπτεται απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.Μέχρι τώρα με την πράσινη κινητή μονάδα μαστογράφου της Ε.Α.Ε. έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 8,000μαστογραφίες και στόχος μας είναι να εξεταστούν όσο δυνατόν περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές μονάδες.Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν!»

Περισσότερες πληροφορίες: cancerhellas.org

Ακολουθείστε μας στο Facebook:https://www.facebook.com/HellenicCancerSociety

Ακολουθείστε μας στο Instagram:https://www.instagram.com/cancerhellas/

Κέντρο επικοινωνίας της Ε.Α.Ε.: 210.38.26.600     

#cancerhellas

Λίγα λόγια για την ΕΑΕ:

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη Ιατροκοινωνική οργάνωση στον χώρο της ογκολογίας λειτουργώντας αδέσμευτα από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα από το 1958, προάγοντας τον αντικαρκινικό αγώνα στη χώρα μας, αδιαλείπτως επί 65 συνεχή χρόνια. Βασικοί άξονες των δραστηριοτήτων μας είναι η ενημέρωση του πληθυσμού, η προώθηση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, η ψυχοκοινωνική στήριξη όσων έχουν ασθενήσει και των φροντιστών τους, η επιστημονική ενημέρωση λειτουργών υγείας, η παροχή φιλοξενίας και υγειονομικών υπηρεσιών σε ασθενείς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Πολιτεία.

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΝΟ - Μεγάλο έργο για την φιλοξενία-φροντίδα αδέσποτων ζώων

-Καταφύγιο και κλινική για τους τετράποδους φίλους μας στο Λευκοχώρι

 

Η ανυπόκριτη αγάπη του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου για τα αδέσποτα ζώα, αποτυπώνεται όχι μόνο στα λόγια αλλά και με έργα.

Ο Δήμος Πηνειού είναι ο πρώτος Δήμος  στην βόρεια Ηλεία που αποκτά καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.  Η πρόταση που υπεβλήθη, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Ανδρέα Μαρίνου  για  «Κατασκευή και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων», εντάχθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του υπουργείου Εσωτερικών και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση  388.593,68 ευρώ.

Σήμερα μεταξύ του Δημάρχου κ. Ανδρέα Μαρίνου , του Μηχανολόγου Μηχανικού  κ.κ. Δημούτση Ευαγ. και του Πολιτικού Μηχανικού κ. Δημούτση Αλ. υπεγράφη η σύμβαση για την έκδοση οικοδομικής αδείας του καταφυγίου

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε: «Η ανυπόκριτη αγάπη μας για τους τετράποδους φίλους μας,  αποτυπώνεται με έργα! Πρωτοπόρος ο Δήμος Πηνειού στην Β. Ηλεία, με την κατασκευή καταφυγίου και κλινικής αδέσποτων ζώων, έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ! Σήμερα υπογράψαμε την σύμβαση για την έκδοση οικοδομικής άδειας της υπερσύγχρονης  δομής-πρότυπο  που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 9 στρεμμάτων στο Λευκοχώρι. Η αγάπη, το πραγματικό ενδιαφέρον και ο σεβασμός προς τα αδέσποτα, συνιστούν δείγμα πολιτισμού για μια σύγχρονη κοινωνία! Όλοι μαζί μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτή τη λογική με απόλυτη συνέπεια!».

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος εξήρε το έργο του αρμόδιου αντιδημάρχου για τα αδέσποτα κ. Νίκου Γεωργόπουλου καθώς και την συμβολή του πρ, Γεν. Γραμματέα κ. Στάθη Στεφανόπουλου για την διεκδίκηση του σχετικού προγράμματος.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης, ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Γιώργος Κολοκατίνης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Παν. Γιαννάκης.

ΠΔΕ: Παιδικές χαρές προσβάσιμες και σε ΑμεΑ σε 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με το συνολικό πόσο των  1.989.746 ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης τους 19 Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας προκειμένου να δημιουργήσουν ή να εκσυγχρονίσουν παιδικές χαρές, καθιστώντας αυτές προσβάσιμες και σε άτομα με αναπηρίες. 

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού εξέδωσε πρόσκληση με τίτλο «δημιουργία – βελτίωση 19 παιδικών χαρών και για ΑμΕΑ σε Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». 

Οι 19 Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ή στην αναβάθμιση παιδικών χαρών, προχωρώντας στην προμήθεια – εγκατάσταση νέων οργάνων, δαπέδων και συναφούς εξοπλισμού.

Η δημιουργία και ο εκσυγχρονισμός παιδικών χαρών με πρόσβαση σε όλους, αποτελεί για την Περιφερειακή Αρχή δομικό στοιχείο της δημιουργίας μίας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο όμορφης και πιο ανοικτής. Η Περιφέρεια βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων με στόχο τη βελτίωση των υποδομών ώστε να γίνει ο τόπος μας πιο σύγχρονος και πιο φιλικός σε όλους.

 

 

Ολοκληρώθηκε το 3ο Θερινό Σχολείο

Με την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» του ΟΤΕ στη Σκάρφεια Φθιώτιδας έπεσε η αυλαία του 3ου Θερινού Σχολείου «ΗΡΩΝ» στον Πύργο.

Το Θερινό σχολείο που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 29 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2023 στον φιλόξενο χώρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου συνδιοργανώνεται από το Ερευνητικό Eργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Δήμο Πύργου. Φέτος είχε ως θέμα τη «Διαστημική τεχνολογία και τις επιπτώσεις της στη ζωή μας».

Οι 20 μαθητές/μαθήτριες από την Ηλεία που συμμετείχαν, ανακάλυψαν βιωματικά, μέσα από σειρά εργαστηρίων, την ομορφιά της Φυσικής μέσα από τις καθημερινές εφαρμογές της Διαστημικής Τεχνολογίας, με μαέστρους εμπνευσμένους καθηγητές και ερευνητές. Το σχολείο μετατράπηκε σε ένα ανοικτό θερινό πανεπιστήμιο.

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Γέμισε χαρά και αισιοδοξία, και τροφοδότησε με δύναμη, όρεξη και νέες ιδέες τους υπεύθυνους για τη διοργάνωση του 4ου Θερινού Σχολείου το επόμενο καλοκαίρι.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.