316 New Articles

Ελληνικό λάδι, από ευλογία, βραχνάς (Μέρος Ά)

Του Μάκη Μπαλαούρα

Φέτος, η παραγωγή του εξαιρετικού λαδιού μας είναι πολύ καλή σε ποιότητα και ποσότητα. Οι παραγωγοί πωλούν σε τιμές που δε καλύπτουν καν τα έξοδα παραγωγής, δημιουργώνταςσυνθήκες ασφυξίας στους παραγωγούς και τις τοπικές οικονομίες. Η Ελλάδα, είναι η τρίτη χώρα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ μετά την Ισπανία και Ιταλία, για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.Όμως, τα εξαγόμενα συσκευασμένα ελαιόλαδα καλύπτουν μόλις το 10% της παραγωγής, ενώ συνολικά μόλις το 30% φτάνει στο στάδιο της τυποποίησης. Το υπόλοιπο 70% πωλείται σε χύμα μορφή, κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες για να χρησιμοποιηθεί σε προσμίξεις διαφόρων τύπων ελαιόλαδου και πωλείται σαν ιταλικό!

Ουσιαστικά αδυνατούμε να πουλήσουμε λάδι και βρώσιμη ελιά από μόνοι μας. Αυτό οφείλεται στις χρόνιες παθογένειες του ελαιοκομικού κλάδου, στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής και έλλειψη συνεταιρισμών, σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες.Το διεθνές τοπίο αλλάζει ραγδαία και οι αλλαγές αυτές φαίνεται να είναι δομικές και βαθιές. Επομένως, ο διαφαινόμενος κίνδυνος είναι η καθήλωση των τιμών να μονιμοποιηθεί,που για τη χώρα μας είναι πολύ σοβαρός. Ο τόπος μας είναι άρρηκτα δεμένος με την ελιά, και η διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο και η κοινωνική συνοχή εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τη καλλιέργεια της.

Η αδράνεια, η αγνόηση των μηχανισμών διαμόρφωσης της αγοράς, και η ομολογία αδυναμίας την πολιτικής, οδηγούν σε εκτίναξη του προβλήματος χωρίς να δίνουν προοπτική, γεγονός που αυξάνει τη δυσαρέσκεια του παραγωγικού κόσμου. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή φέρνει προβλήματα παραγωγικότητας αλλά και άλλα (δάκος και γλοιοσπόριο), καινοφανή προβλήματα φυτοπροστασίας που έχουν επίπτωση στη ποιότητα και ποσότητα. Από την άλλη, η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, καθιστά νέες περιοχές του πλανήτη δεκτικές να αναπτύξουν την ελαιοκαλλιέργεια.Χρειάζεται λοιπόν, μια ολιστική προσέγγιση.

Οι αιτίες του προβλήματος

  1. Ελάχιστα Κοινή Αγροτική Πολιτική: Στη δεκαετία 1960 είχαν καθιερωθεί μέτρα ενίσχυσης αγροτών και παραγωγής, όπωςελάχιστες εγγυημένες τιμές, δασμοί διαφορετικού ύψους στο πλαίσιο της κοινοτικής προτίμησης, επιδοτήσεις στις εξαγωγές και ποσοστώσεις στην παραγωγή. Σταδιακά όμως καταργήθηκαν μετά την ένταξη το 1995 της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Αποτέλεσμα είναι ότι τα τελευταία 40 χρόνια, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 50%, τη στιγμή που οι τιμές των τροφίμων στους καταναλωτές σημείωσαν μια μικρή πτώση 7% .
  2. Υψηλά αποθέματα: Ισπανία, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως,: έχει 755.000 και για φέτοςεκτιμάται, προς 1.000.000 τόνους, δημιουργούν μία μεγάλη προσφορά, κατεβάζοντας σε χαμηλότατα επίπεδα τις τιμές. Παράδειγμα, η μεγάλη παραγωγή της Ισπανίας πέρυσι άλλαξε διεθνώς τη σχέση προσφοράς-ζήτησης,με συνέπεια οι περυσινές τιμές παραγωγού στην Ελλάδα δεν ανέβηκαν, παρά τη μικρή παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προστεθούν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ισπανία, που θεωρήθηκε ευλογία για τους έλληνες παραγωγούς, μετατράπηκε σε κατάρα, λόγω των ισπανικών αποθεμάτων, ενώ εμείς αδυνατούμε να εξάγουμε. 
  3. Δυναμική είσοδος νέων μεγάλων παραγωγών: Πορτογαλία, Τυνήσια, Τουρκία,Συρία, Μαρόκο έχουν ήδη εισέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, κράτη, όπως η Αίγυπτος, έχουν χαράξει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για δυναμική είσοδο της.
  4. Βιομηχανικά καρτέλ:Η μικρή πτώση της φετινής παγκόσμιας παραγωγής,(περίπου 3,1εκατ. τόνοι), αντί να οδηγήσει στην αύξηση της τιμής παγκοσμίως, επέφερε μείωση, ακόμη και στην Ιταλία (2,8-3,00€). Από παραγωγούς της Κρήτης καταγγέλλεται ότι ισπανικό και τυνησιακόελαιόλαδο βαφτίζεται ελληνικό και εξάγεται στις ΗΠΑ ως ελληνικό. Έτσι μένει στα αζήτητα το δικό μας ή παίρνουν μόνο όσο χρειάζονται για το τιμολόγιο, παρουσιάζονταςτοως ελληνικό.
  5. Υψηλό κόστος παραγωγής, είναι υψηλότατο σεσχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Επιπλέον, η μικρή καθετοποίηση, απουσία εκστρατείας προώθησης, έλλειψη μεταποιητικών μονάδων και το υψηλό ποσοστό διακίνησης χύμα ελαιόλαδου.Η τεράστια έλλειψη συνεργατικών σχημάτων, αλλάκαι όσα υπάρχουν, δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις τυποποίησης.

(θα ακολουθήσει το ΄Β μέρος: Προτάσεις προς Πολιτεία & καλλιεργητές)

 

Αναστολή λειτουργίας Συγκεκριμένων Σχολείων στον Δήμο Πύργου

Σας ενημερώνουμε πως έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Πύργου, αναστέλλεται η λειτουργία

του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου για δύο (2) ημέρες, ήτοι την Τετάρτη και Πέμπτη 12 και 13 Φεβρουαρίου 2020 λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης.


 

Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας: «Άνοιξε τις πύλες» της συνεννόησης – συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων του τόπου

Στην εποχή των  μεγάλων απαιτήσεων που ζούμε, στην προσπάθεια ανασύνταξης από την οικονομική κρίση, σ’ ένα καινούριο και μεταβαλλόμενο τοπίο, όπου πρωταγωνιστούν  οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, ο Δήμος Ήλιδας επιχειρεί να ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης. Μόνο έτσι  μπορούν να βρεθούν οι τρόποι ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα αναπτυξιακά βήματα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και των πεδίων με τα οποία συνδέεται.

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, ο Δήμος Ήλιδας την Κυριακή έκανε το «πρώτο βήμα» με την ημερίδα που πραγματοποίησε στο νέο υπερσύγχρονο Συνεδριακό του Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Να συγκεντρώσει δηλαδή όλες τις παραγωγικές τάξεις, οι εκπρόσωποι των οποίων θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν και να  σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Το συμπέρασμα που εξήχθη από τις τοποθετήσεις των σημαντικών προσκεκλημένων και απ’ το διάλογο που ακολούθησε είναι πως ο φύσει αγροτικός δήμος Ήλιδας, οφείλει  να ακολουθήσει τις νέες εξελίξεις στην αγροτική ανάπτυξη.  Η ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν. Ο Δήμος φιλοδοξεί να κάνει το Συνεδριακό Κέντρο, -σ’ ένα κτίριο που για πέντε χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητο- σημείο αναφοράς των δράσεων και των πρωτοβουλιών από τους παραγωγικούς φορείς, τις οποίες θα ενισχύει με κάθε τρόπο.  

 

Γιάννης Λυμπέρης : «Να ενώσουμε όλες  τις παραγωγικές τάξεις»

«Η  ανάπτυξη στην πρωτογενή παραγωγή, είτε στην γεωργία είτε στην κτηνοτροφία, είναι κορυφαίας σημασίας για τον δήμο μας» ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο «οικοδεσπότης», Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης για να συνεχίσει λέγοντας : Επιλέξαμε αυτό το θέμα για την ημερίδα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την μεταποίηση και το μάρκετινγκ. Καθώς η τεχνολογία στο γεωργικό τομέα προχωρά με άλματα, απαιτείται η γνώση και η εισαγωγή νέων επιστημονικών μεθόδων και πρακτικών και αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από το Τμήμα Γεωπονίας και το Εργαστήριο Εδαφολογίας». Αναφορικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει το Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, ο κ Λυμπέρης είπε : «Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τις παραγωγικές τάξεις. Να καθίσουν όλοι μαζί και να βρουν τον αναπτυξιακό τους βηματισμό. Το κτίριο που σήμερα ουσιαστικά εγκαινιάζουμε έχει κατασκευαστεί για αυτό το συγκεκριμένο σκοπό. Με αυτό το αφήγημα καταθέσαμε πρόταση, και πήραμε τις εγκρίσεις. Σήμερα με καθυστέρηση πέντε χρόνων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το όραμά μας για τη συνεννόηση – συνεργασία των ανθρώπων κυρίως του πρωτογενή τομέα, να παίρνει σάρκα και οστά».

 

 

 

Δημήτρης Μελάς : «Μονόδρομος η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων»

Μονόδρομο, χαρακτήρισε ο κ Δημήτρης Μελάς, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ – Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, την «ανάπτυξη των συνεργατικών σχημάτων» επισημαίνοντας : « Δεν επενδύσαμε σε υποδομές το προηγούμενο διάστημα, δεν επενδύσαμε σε συνεργατικές μορφές, απαξιώθηκε ο θεσμός του συνεργατισμού. Σήμερα είναι μονόδρομος η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων, είτε αυτό λέγεται ομάδα είτε αυτό λέγεται οργάνωση, είτε λέγεται αγροτικός συνεταιρισμός. Ένα συνεργατικό σχήμα το οποίο θα μπορεί να κινείται και παραγωγικά πλέον».

Η νέα περίοδος έχει ένα νέο διακύβευμα, είπε ο κ Μελάς, και είναι «ο χαρακτηρισμός της νέας ΚΑΠ σαν μια επιχειρηματική και παραγωγική, με ότι μπορεί να περιλαμβάνει, όπως μείωση κόστους, αύξησης υπεραξίας, σεβασμό στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα  και στην κλιματική αλλαγή».

Ακολούθως ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα που είναι η διαχείριση νερού και η έλλειψη ανάπτυξης συνεργατικών σχημάτων. «Η άρδευση είναι αναγκαίο να γίνεται  με σύγχρονες,  αειφορικές μεθόδους, που θα εξοικονομούν τον πολύτιμο φυσικό πόρο του νερού. Η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων, θα στηριχθεί από την Πολιτεία, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης όπως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από  συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα και καινοτόμες ιδέες με πολλές δράσεις. Η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας».

 

Π. Μπαρούχας :  «Το Εδαφολογικό Εργαστήριο είναι εγχείρημα συνεργασίας»

Εγχείρημα συνεργασίας είναι για τον κ Παντελή Μπαρούχα,  Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών το « Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας». Πρόκειται για μια  στρατηγική σύμπραξη, αφού όλοι συμφωνούμε για την συνέχιση και τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας. Σήμερα, συζητάμε για την Γεωργία στην Ελλάδα, με όρους 2- 3 δεκαετιών πριν, τη στιγμή που στην Ευρώπη μιλούν για ρομποτική γεωργία. Βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα».

Ως Εδαφολογικό Εργαστήριο, συνέχισε ο κ Μπαρούχας «από το 2005 υλοποιούμε στρατηγικές σύμπραξης και συνεργασίες δικτύωσης. Αναδεικνύουμε την καινοτομία, αναζητούμε χρηματοδοτικά «εργαλεία». Στόχος είναι το Εδαφολογικό Εργαστήριο να γίνει εργαλείο Γεωργικής Ακρίβειας στην Δυτ. Ελλάδα».

 

 

 

Θ. Βασιλόπουλος : «Διαμετακομιστικό Κέντρο Αγροτικών Προϊόντων στην Αμαλιάδα»

|Μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η κατασκευή Διαμετακομιστικού Κέντρου Αγροτικών Προϊόντων στην Αμαλιάδα, το οποίο θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ Θοδωρής Βασιλόπουλος.

«Ως Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας» είπε στη συνέχεια «δίνουμε μεγάλη σημασία στην τόνωση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων μας για να τα κάνουμε γνωστά έξω από τα σύνορα της Ηλείας  Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για την ανάπτυξη και υιοθέτηση του Σήματος Ποιότητας στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων του δήμου Ήλιδας, με στόχο να αποκτήσουν αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name με την επωνυμία «ΗΛΙΔΑ». Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, προχωράμε στην ανάδειξη της ελιάς Ήλιδας ως ΠΟΠ προϊόντος με ονομασία προέλευσης. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την σύσταση Ομάδων Παραγωγών και αξιοποιούμε το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου να υποστηριχτεί ολόκληρη η Δυτ. Ελλάδα σε προβλήματα φυτοπροστασίας, δίνοντας οδηγίες για βιολογική φυτοπροστασία – καταπολέμηση».

 

Α. Γεωργόπουλος : «Αγροτική και τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν»

Τη βεβαιότητα πως «Αγροτική και Τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν» εξέφρασε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ Αθανάσιος Γεωργόπουλος, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης  Δήμου Ήλιδας

«Η  κτηνοτροφία αναπτύσσεται ανατολικά της Αμαλιάδας» τόνισε ο κ Γεωργόπουλος  και  κυρίως στην περιοχή της Πηνείας με υψηλές και εξαιρετικές αποδόσεις τόσο σε ποσότητες παραγόμενων προϊόντων, όσο και σε ποιότητα. Η Ηλεία είναι ο τρίτος στη σειρά σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ πρώτη είναι η Λάρισα και δεύτερη η Αιτωλοακαρνανία, νομοί διπλάσιοι γεωγραφικά από την Ηλεία. Στην ουσία, αναλογικά με την έκταση κάθε νομού, η Ηλεία έρχεται πρώτη στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε όλη την Ελλάδα και φυσικά πρώτη και στην ποιότητα».

Η στήριξη της κτηνοτροφίας, επεσήμανε στη συνέχεια «προϋποθέτει πάνω από όλα την στήριξη του κτηνοτρόφου, διότι παρά την αύξηση στην παραγωγή γάλακτος, ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώνεται και αυτό είναι ανησυχητικό. Ο δήμος Ήλιδας δεν κατέχει μόνο προνομιούχα θέση μόνο στην κτηνοτροφία, αλλά και στην γεωργική παραγωγή. Όμως, δεν έχουν εξελιχθεί όσο θα έπρεπε οι επενδύσεις στην περιοχή του δήμου Ήλιδας.  Βασικό είναι η ίδρυση  μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης κτηνοτροφικών κα γεωργικών προϊόντων, που θα μειώσουν το χιλιομετρικό κόστος προς όφελος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών»

 

 Σ. Δρυς : «Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών στο Δήμο Ήλιδας»

Φιλοδοξούμε με τον δήμαρχο Ήλιδας και τον Αντιπεριφερειάρχη να ενισχύσουμε το δήμο στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που αφορούν στη χρήση γης, με την ενοικίαση εκτάσεων, αλλά και την ίδρυση ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών, επεσήμανε ανεβαίνοντας στο βήμα της ημερίδας ο κ Στέλιος Δρυς, Πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος της FoodstandardSA

Η Πολιτεία, συμπλήρωσε «θα πρέπει να προχωρήσει σε  μεταρρυθμίσεις, όπως ο ορισμός του επαγγέλματος, η δημιουργία επαγγελματικών οργανώσεων όπου θα ταυτιστούν οι παραγωγοί με τους επαγγελματίες, για να καθορίσουν την πορεία του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι.  Η πράξη λέει ότι η Ηλεία και η Ήλιδα είναι μια πολύ -  αν όχι η δυνατότερη – περιοχή, κυρίως στα κηπευτικά.

Θα μπορούσε να γίνει δημοπρατήριο, αν και το μεγάλο όραμα της χώρας είναι να γίνει ένα Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, για την διαμόρφωση των τιμών των συμβολαίων».

 

  

 

Στις περιοχές Λεχαινά, Ανδραβίδα και Μυρσίνη - Έπεσαν οι υπογραφές για έργα ασφαλτόστρωσης

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας υπέγραψε σήμερα Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο, την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Επιδιόρθωση εσωτερικής οδοποιίας Δήμου-Οδική ασφάλεια».

Πρόκειται για  ένα σημαντικό έργο, και παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, στις περιοχές Λεχαινά, Ανδραβίδα και Μυρσίνη, που στόχο έχουν την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, και ειδικότερα  τη λειτουργική αναβάθμιση του οδικού δικτύου, την ασφάλεια της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, την ενίσχυση των αναπτυξιακών υποδομών, την αισθητική αναβάθμιση, και κυρίως, τη προαγωγή της ποιότητας ζωής.

Παρόντες στην υπογραφή της Σύμβασης ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βαρβαρέσος Κ., ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τσουραπάς Γ. και ο Προϊστάμενος Περιβάλλοντος κ. Κορδονούρης Γ..

Συμμετοχή Αυγερινοπούλου στον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών

Στον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, Πολιούχου του Πύργου, ο οποίος εκτός από τον Πύργο εορτάστηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, παρευρέθηκε η Ηλεία Βουλευτής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων. Ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Πυργίων είναι ιδιαίτερα ενεργός με δεκάδες μέλη, οι οποίοι κάθε χρόνο εορτάζουν με κατάνυξη τον Άγιο Χαράλαμπο, προσευχόμενοι για την υγεία και την ευημερία των κατοίκων του Πύργου και των οικογενειών τους και ήτο πάγιο αίτημα του Συνδέσμου και η πολιτική εκπροσώπηση στον εορτασμό στην Αθήνα, στο οποίο ανταποκρίθηκε η Ηλεία Βουλευτής. Στη συνέχεια και μετά το πέρας της τελετής εορτασμού, οι Πυργιοι συναντήθηκαν στο καφέ Μετροπόλ πλησίον της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου και συζητήθηκαν καίρια θέματα που απασχολούν την πόλη του Πύργου, όπως η κατασκευή ναού του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο. Αντικείμενο συζήτησης ήταν, δε, και ο σχεδιασμός του εορτασμού της πόλης για τη συμβολή της στην επανάσταση του 1821 και δρομολογήθηκαν εκδηλώσεις όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά και τηνΑθήνα για την καλύτερη προβολή του Νομού σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΤΑΝΗ

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά μεγάλη ευθύνη και πρόκληση  για μένα να αναλάβω για τρίτη φορά  τα ηνία του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού- Αλφειού έπειτα από την πρόταση που μου έγινε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη. 

Θέλω να τον  ευχαριστήσω Δημόσια  που με εμπιστεύτηκε στην προεδρία του οργανισμού. θα  τιμήσω  από τη θέση του Προέδρου την Νέα περιφερειακή αρχή και  τον οργανισμό .

 Πρέπει  να αλλάξουν τα δεδομένα στο νομό μας.   Έχουμε την αγαστή  συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  με την αμέριστη στήριξη της  Περιφέρειά μας τον χωρικό μας  Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο  και τους  Αντιπεριφερειάρχες, καλούμαστε ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο  να δώσουμε λύσεις για να μπορέσουν οι αγρότες μας να έχουν νερό το επόμενο διάστημα όταν θα το χρειαστούν.

Με όλες μου τις δυνάμεις θα προσπαθήσω να συμβάλω τα μέγιστα και να ανταποκριθώ στο έργο που απαιτεί σκληρή δουλειά και καθημερινό αγώνα.

Ο  ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού  επιτελεί ένα δύσκολο και μεγάλο έργο που για διάφορους λόγους επί σειρά ετών συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα, αλλά είμαστε εδώ σήμερα στα δύσκολα για να τα αντιμετωπίσουμε.  

Μόνος μου  και χωρίς την βοήθεια όλων των  μελών του Διοικητικού συμβουλίου, της εποπτεύουσας υπηρεσίας 

των ΤΟΕΒ και των υπαλλήλων της δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Πρέπει  να αλλάξουν τα δεδομένα στο νομό μας. Με την συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  με την Περιφέρειά μας  και καλούμαστε ως νέο Διοικητικό συμβούλιο  να δώσουμε λύσεις για να μπορέσουν οι αγρότες μας να έχουν νερό το επόμενο διάστημα όταν θα το χρειαστούν. Οφείλουμε όλοι να σκύψουμε με το ενδιαφέρον που πρέπει στο μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο και να αξιοποιήσουμε κάθε αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα συναντήσουμε για το στηρίξουμε. Μόνο με την συνεργασία των κατά τόπους ΤΟΕΒ και φυσικά με τους αγρότες- αρδευτές μας θα αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα, όλοι μας  να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας  αναλογούν.

Ζητώ την στήριξη όλων των εμπλεκόμενων για να πετύχουμε και εμείς με την σειρά μας.

Θα υπηρετήσω τον ΓΟΕΒ στο πλαίσιο της νομιμότητας .

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου θα θέσουμε και τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας για την διαχείριση όλων των θεμάτων που αφορούν τον οργανισμό.

Είμαι έτοιμος να ανταποδώσω αυτή την εμπιστοσύνη  με αίσθημα ευθύνης.

                                                     Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ

                                                       ΤΑΣΟΣ ΑΛΤΑΝΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

Διονύσης Καλαματιανός: Αναποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό

Με ενδιαφέρον ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος REBRAIN GREECE. Σίγουρα, έχει θετικό πρόσημο οποιαδήποτε ενέργεια κινείται στην λογική της μείωσης της ανεργίας και κατ ’επέκταση της φυγής συμπατριωτών μας στο εξωτερικό, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει την επιστροφή 500 νέων επιστημόνων μας από το εξωτερικό, δεν προχωρά στην ανανέωση των συμβάσεων του προγράμματος κατά του braindrain, που λήγουν στις 21 Φεβρουαρίου 2020; Ένα πρόγραμμα που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων, η παράταση του οποίου είναι εφικτή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους μας να έχουν εργασία και ν΄ αποκτήσουν ανάλογη εμπειρία. Έχουμε επισημάνει και μέσω ερωτήσεων στη Βουλή, την ανάγκη χορήγησης της απαραίτητης παράτασης σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα, με δεδομένο ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποφύγουμε τη φυγή των νέων πτυχιούχων μας στο εξωτερικό. Με την άρνηση παράτασης του προγράμματος, η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τους νέους αυτούς στην ανεργία και τους αναγκάζει να σκεφτούν ακόμα και τη μετανάστευση σαν εναλλακτική λύση.

Έχουμε την τύχη, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας να είναι πολύ υψηλού επιπέδου, πλήρως καταρτισμένο και ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι κρίσιμο λοιπόν, για την βελτίωση της οικονομίας και την επίτευξη της πολυπόθητης δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό το προσωπικό να παραμείνει εδώ και να ενσωματωθεί στην Ελληνική παραγωγική διαδικασία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση της ΝΔ να κρίνει αντικειμενικά και να συνεχίσει αυτή τη στόχευση. Εξάλλου, το ειδικευμένο, πλέον, προσωπικό καλύπτει ήδη κρίσιμες ανάγκες σε Υπουργεία, σε φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α., με αποτέλεσμα η αποχώρησή τους να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δημόσιων φορέων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η  Νέα Δημοκρατία με σχέδιο επιλέγει να γκρεμίζει ό,τι θετικό έχει βρει από την προηγούμενη κυβέρνηση, ακόμα και δράσεις που αποδεδειγμένα ωφέλησαν τους νέους επιστήμονές μας, αλλά και ενίσχυσαν με εξειδικευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου τη δημόσια διοίκηση. Επιλέγει να μη συνεχίσει ένα αποδεδειγμένα πετυχημένο πρόγραμμα και στέλνει στην ανεργία και στην απόγνωση 5.500 νέους επιστήμονες. Όσο η ανεργία παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα (άνω του 16%) και η ανεργία στους νέους είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη (άνω του 50%), δυστυχώς οι νέοι επιστήμονές μας όχι μόνο δεν θα επιστρέφουν, αλλά θα σκέπτονται να μεταναστεύσουν και να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους σε άλλα κράτη, σε άλλες οικονομίες.

Είναι όμως και η συνολική στόχευση της κυβέρνησης να μειώσει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια παραμονής των νέων μας στη χώρα.  Η ΝΔ διευκόλυνε τις απολύσεις με την κατάργηση της προϋπόθεσης ύπαρξης βάσιμου λόγου, ώστε μια απόλυση να είναι έγκυρη. Έπληξε τη λειτουργία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γεγονός που οδηγεί σε μειώσεις των μισθών και υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας των εργασιακών συνθηκών. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν υπάρχει προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν κατοχυρώνονται συνθήκες αξιοπρεπών μισθών και αξιοπρεπούς διαβίωσης, οι καταρτισμένοι και ικανοί νέοι επιστήμονές μας θα αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές για να εργαστούν, γιγαντώνοντας με αυτό τον τρόπο τη μετανάστευση του νεότερου - με ικανότητες, γνώσεις και εξειδίκευση -εργατικού δυναμικού της χώρας μας.

Η διαχείριση του τεράστιου αυτού προβλήματος από την κυβέρνηση έχει αντιφατικές και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Οι νεοφιλελεύθερες και παλαιοκομματικές πρακτικές δημιουργούν ανισορροπίες στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία, αυξάνουν τους νέους άνεργους και προκαλούν μεγαλύτερη φυγή των νέων μας στο εξωτερικό, προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. 

Ελπίζουμε, έστω και τώρα, να εισακουστούν η αγωνία και οι προβληματισμοί μας για το μέλλον των νέων μας και η ΝΔ να αναγνωρίσει και να αναθεωρήσει την άδικη πολιτική που εφαρμόζει απέναντι στην νεολαία μας.

Εμείς θα είμαστε παρόντες, δίπλα στη νέα γενιά, για να αγωνιστούμε για όλα όσα τους αξίζουν. Το μέλλον τους ανήκει!

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.