421 New Articles

Απολυμάνσεις στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Πρόγραμμα απολυμάνσεων σε δημόσια κτίρια από πιστοποιημένη εταιρία εφαρμόζει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ως ένα από τα μέτρα πρόληψης που προτείνονται από την Κυβέρνηση (ΦΕΚ A 42 – 25.02.2020) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου έγινε απολύμανση στο Δημοτικό Μέγαρο Αρχαίας Ολυμπίας, στο παλαιό Δημαρχείο, στο Αστυνομικό Τμήμα, στο κτίριο «Ξένιος Ζευς», όπου στεγάζεται η Υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς επίσης στα κτίρια της, της ΔΕΥΑ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ειρηνοδικείου. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει απολύμανση στα Δημοτικά κτίρια των δημοτικών ενοτήτων Φολόης, Λαμπείας και Λασιώνος. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα απολύμανσης των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία παραμένουν κλειστά στα πλαίσια της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διασφάλιση των βέλτιστων δυνατών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους πολίτες που συναλλάσσονται με υπηρεσίες του Δήμου ή άλλες δημόσιες αρχές.

 

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Προληπτική αναστολή λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας και προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων, για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και τη προστασία του συναλλασσόμενου κοινού, ανακοινώνει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Μετά την παρέλευση της πιο πάνω ημερομηνίας θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά λαμβάνοντας τα, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, συνιστούμε στους δημότες μας να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του Δήμου στις απολύτως αναγκαίες.

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού είναι μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ακολουθώντας πιστά τα μέτρα του Υπουργείου και τις οδηγίες των ειδικών.

 

 

 

Ο Δήμος Πηνειού για τον κορωναϊό - Σωστή ενημέρωση και όχι πανικός

Με υπευθυνότητα ο Δήμος Πηνειού έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες που θωρακίζουν αποτελεσματικά την υγεία των πολιτών μας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

 • Απολυμάνθηκαν τα δημόσια κτίρια

                                τα σχολεία όλων των βαθμίδων

                                οι παιδικοί σταθμοί

                                τα αθλητικά κέντρα

 • Έχουν κλείσει προληπτικά οι αθλητικοί χώροι

                                                 τα Κ.Α.Π.Η.

                                                 τα σχολεία όλων των βαθμίδων

 • Αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών
 • Αναστέλλονται εκδηλώσεις και συναθροίσεις

 

Η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Πηνειού και οι εμπορικοί σύλλογοι με συνυπευθυνότητα πέρα των ανωτέρω, προτείνουν να εφαρμόζονται οι επιστημονικές οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού:

 1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών
 2. Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα
 3. Αποφεύγουμε χειραψίες
 4. Δεν πιάνουμε μάτια, μύτη, στόμα με ακάθαρτα χέρια
 5. Αποφεύγουμε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα
 6. Σε περίπτωση εμφανίσεως συμπτωμάτων, επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό ή τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Για την περιοχή μας, επιπλέον επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας στα τηλ. 6944344403 και 6937251264

 

Συνάντηση Β. Γιαννόπουλου με επαγγελματίες του τουρισμού για μέτρα στήριξης

Με εκπροσώπους Τουριστικών Γραφείων και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Ηλεία, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι οποίοι και του επέδωσαν προσωπικά την επιστολή με τα αιτήματά τους για τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου, λόγω του κορωνοϊού.

   Ειδικότερα, οι κ.κ Τσαγδής, Ζαφειρόπουλος και Ραμπαβίλας μετέφεραν στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο την επικρατούσα κατάσταση του κλάδου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊου και στην Ηλεία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της περαιτέρω εξάπλωσης, που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, εξέφρασαν την αγωνία τους για την ¨επόμενη ημέρα¨, σημειώνοντας πως, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους θα επεκταθεί και πέραν της ισχύος των μέτρων, αφού, σημείωσαν πως, όπως διαφαίνεται, εκλείπει και ο προγραμματισμός εκδρομών και μετακινήσεων των κατοίκων του νομού καθώς επίσης του εισερχόμενου τουρισμού.

   «Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ανήκουν στις ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, λόγω και των μέτρων πρόληψης που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κλάδος που πλήττεται, και δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την χρονική διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων. Για τους λόγους αυτούς, έχουμε αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, με προτεινόμενα μέτρα στήριξης όλων των θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων», είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία, πέραν της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, θίγει βάναυσα και την οικονομική κατάσταση όλων. Απαιτείται σχεδιασμός και πρόβλεψη σε κυβερνητικό επίπεδο, για την άμεση ενίσχυση και στήριξη των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Ηλείας».

 

Ένα εκατομμύριο ευρώ για την ανάπλαση της εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και χρηματοδοτείται με 1 εκατομμύριο ευρώ η ανάπλαση εισόδου πόλεως της Αρχαίας Ολυμπίας.

Με την ολοκλήρωση του έργου η είσοδος της πόλης θα ανακαινιστεί πλήρως, καθώς προβλέπεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αντικατάσταση των επιστρώσεων  δαπέδων και κρασπέδων, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και ασφαλτόστρωση επί της Δημοτικής Οδού (πρώην Εθνικής Οδού Πύργου – Ολυμπίας), νυν προέκταση της οδού Πραξιτέλους Κονδύλη.

Ειδικότερα, μεταξύ των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν είναι:

 • Αντικατάσταση υπαρχουσών επιστρώσεων δαπέδων και κρασπέδων πεζοδρομίων τηρώντας τις υφιστάμενες επιφάνειες και διόρθωση σημείων κόμβων μεταξύ οδών ή εισόδων που υπάρχουν στην περιοχή.
 • Τοποθέτηση οδεύσεων τυφλών και κατασκευή ραμπών διάβασης ΑΜΕΑ στα όρια των οικοδομικών τετραγώνων.
 • Διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην ανατολική πλευρά της οδού (ρεύμα προς Πύργο) κατά 30 εκ προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερη επιφάνεια κίνησης πεζών. Παράλληλα με την διαπλάτυνση αυτή, θα γίνει και εξομάλυνση των ορίων του πεζοδρομίου.
 • Αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων σε όλο το μήκος της περιοχής επέμβασης, τοποθετώντας έναν ενιαίο τύπο φωτιστικού. Αντίστοιχα, θα γίνει και αποκατάσταση των ηλεκτρολογικών δικτύων, στην ίδια χάραξη, στα σημεία που αυτά παρουσιάζουν φθορές.
 • Ασφαλτόστρωση εκ νέου στο τμήμα της οδού που περιλαμβάνεται στην περιοχή μελέτης.
 • Αντικατάσταση φρεατίων με νέα, χυτοσιδηρά στοιχεία υψηλής αντοχής, όπου απαιτείται, όπως επίσης αντικατάσταση οδηγών ομβρίων δεξιά  κ.α.

 

 

Απολύμανση σχολείων στον Δήμο Πηνειού

Ο Δήμος Πηνειού με αίσθημα ευθύνης, νηφαλιότητας και χωρίς εφησυχασμό παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού.

Σε συνεχή επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει πάρει όλα τα αναγκαία και ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας των πολιτών.

Κατά συνέπεια, εκτιμώντας την αγωνία των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και με κριτήριο ότι η προστασία των παιδιών είναι πρώτη μας προτεραιότητα, προχωρήσαμε στην απολύμανση όλων των σχολείων του Δήμου Πηνειού καθώς και στο Κλειστό Γυμναστήριο και στα κτίρια του δήμου.

Δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου Ηλείας αναφορικώς με την αποτελεσματικότητα των εξαγγελθέντων μέτρων οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων

Μετά την αναγγελία των πρώτων μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού, το Επιμελητήριο Ηλείας εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην αγορά σήμερα, παρατηρούμε μία άνευ προηγουμένου ύφεση με καταλυτική σημασία στην ομαλή λειτουργία της.

Επισημαίνουμε ότι δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από κρατική εντολή (εκπαιδευτικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικά συγκροτήματα) αλλά και πλήθος άλλων επιχειρήσεων που τις έκλεισε η αγορά και όχι οι κρατικές εντολές.

Τέτοιες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις με ποσοστά ακυρώσεων 100% όπως ξενοδοχεία, πρακτορεία, οι μεταφορές, τα καταστήματα τουριστικών ειδών, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι καφετέριες αλλά και κάθε δορυφορική δραστηριότητα.

Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις και για τα θέματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων που διακινούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής.

Καθίσταται λοιπόν εμφανές ότι ο περιορισμός των πληττομένων είναι ατελέσφορος και επιτείνει το πρόβλημα και δεν το θεραπεύει.

Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα ριζικά με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητος, ουσιαστική ρύθμιση των οφειλών στις τράπεζες, για δάνεια που είχαν χορηγηθεί για παλαιότερες φυσικές καταστροφές, περάν των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών και δημοσιονομικών θεμάτων.

Το Επιμελητήριο Ηλείας διέγνωσε άμεσα τις συνέπειες και με σχετικές παρεμβάσεις του επισήμανε τις επερχόμενες αρνητικές εξελίξεις και πρότεινε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν ομαλοποίηση των συνθηκών.

Την στιγμή που η Ηλειακή κοινωνία δίνει το δικό της αγώνα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού ζητάμε την στήριξη στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων της αγοράς και της απασχόλησης.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.