432 New Articles

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - Στήριξη των παραγωγών για την καλλιέργεια πατάτας

Η ερώτηση που κατέθεσε με τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 

 

Παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για μια φορά ακόμη η καλλιέργεια της πατάτας  έκανε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ειδικότερα σε σχετική ερώτηση που συνυπογράφει και ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς καθώς τα ίδια προβλήματα έχουν και οι καλλιεργητές της Μεσσηνίας  αναφέρονται τα ζητήματα του κόστους παραγωγής  της έλλειψης εργατικών χεριών και κυρίως της ανεξέλεγκτης  εισαγωγής πατάτας από άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα οι δύο βουλευτές ζητώντας να ενημερωθούν για συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για αυτό το θέμα τονίζουν χαρακτηριστικά :

«Για άλλη μια χρονιά η καλλιέργεια του βασικού εισοδηματικού προϊόντος, της πατάτας, στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.

Το σημαντικό κόστος παραγωγής που επικαλούνται οι Ηλείοι και οι Μεσσήνιοι πατατοπαραγωγοί σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποτελεί ήδη έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη του προϊόντος στους αγροτικούς μας νομούς.

Παράλληλα, η εισαγωγή πατάτας αμφιβόλου ποιότητας από ξένες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος ή περιορισμός, έχει κατακλύσει την εγχώρια αγορά εις βάρος της ντόπιας καλλιέργειάς μας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες έχουν μείνει απούλητες από την προηγούμενη παραγωγή, αφού λόγω της πανδημικής κρίσης λαϊκές δεν λειτούργησαν, ενώ και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προτιμήθηκαν οι πατάτες εισαγωγής.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιφέρει ένα αρνητικό κλίμα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και οδηγούν σε φθίνουσα πορεία ένα από τα πιο βασικά προϊόντα του τόπου. Αρκεί και μόνο να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών μας, από τα

35.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα πατάτας που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια στην Ηλεία, σήμερα καλλιεργούνται περίπου τα 20.000 στρέμματα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Μεσσηνία,    όπου    εντοπίζονται    βάσιμες    καταγγελίες    για    αθρόες    εισαγωγές    και

«ελληνοποιήσεις» πατάτας χωρίς να γίνεται αναγραφή της χώρας προέλευσης, οι οποίες στη συνέχεια διακινούνται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που αφενός παραπλανά τους καταναλωτές, αφετέρου λειτουργεί καταστροφικά για τους Έλληνες παραγωγούς.

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται το Υπουργείο σας να λάβει για τη στήριξη της φετινής παραγωγής της πατάτας;
  2. Κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον περιορισμό του φαινομένου ανεξέλεγκτης εισαγωγής προϊόντος από ξένες χώρες;
  3. Σε ποια άλλα μέτρα πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά πατάτας;

 

 

 

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΕΛ.ΑΣ Ν. ΣΕΡΕΤΗ - Μαρίνος: «Ανεκτίμητη η προσφορά σας στον τόπο»

«Η σημασία της 25ης Μαρτίου 1821 για την Ελλάδα», ήταν το θέμα της ομιλίας του Αντιστράτηγου ε.α Νικολάου Σερέτη, επίτιμου υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας που ανέπτυξε παραμονή της 25ης Μαρτίου  στο κατάμεστο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης, όπου ο Δήμαρχος Πηνειού του απένειμε τιμητική πλακέτα ως ένδειξη αναγνώρισης  και εκτίμησης της πολύτιμης , πολυετούς  και διαρκούς προσφορά του στην Πατρίδα και την Κοινωνία.

Η παρουσία στην εκδήλωση εν ενεργεία αξιωματικών και αρκετών αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ, ήταν ενδεικτική της εκτίμησης και του σεβασμού που είχαν και έχουν για τον επίτιμο Υπαρχηγό. «Ο αδαμάντινος χαρακτήρας σας προϋπήρχε των αδαμάντινων αστεριών στις επωμίδες σας », ήταν το εύστοχο σχόλιο του Δημάρχου Πηνειού.

Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος λίγο πριν την απονομή της τιμητικής πλακέτας,  δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στην πολυετή λαμπρή θητεία σας,  υπηρετήσατε από καίριες θέσεις τις Αρχές και Αξίες του Σώματος και η  κοινωνική σας προσφορά αποτελεί ομολογουμένως παρακαταθήκη για τη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς εμάς τους πολίτες. Εσείς οι εν αποστρατεία αξιωματικοί ,με την εμπειρία και την υπηρεσιακή σας διαδρομή καθοδηγείτε  το εν ενεργεία προσωπικό, είστε η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα.

Οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εξακολουθούν να βρίσκονται επί των επάλξεων για το συμφέρον του τόπου. Παραμένουν κοινωνικά μάχιμοι, προς όφελος των συνανθρώπων τους,  υπηρετώντας την Πατρίδα από όποιο μετερίζι και αν βρεθούν».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος , ο Ταξίαρχος κ. Κακούσης Κων. ΓΕ.Π.Α.Δ. Δυτικής Ελλάδος, οι οποίο και εξήραν το ήθος και τη λαμπρή σταδιοδρομία του αντιστρατήγου ε.α κ. Ν. Σερέτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ηλείας π. Φιλάρετος (απένειμε μαζί με τον Δήμαρχο την πλακέτα) ως εκπρόσωπος του Σεβ.  Μητροπολίτη, η βουλευτής ΝΔ κ. Διον. Αυγερινοπούλου, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Αθ, Θεοδόσης, ο πρ. βουλευτής κ. Π. Αδραχτάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής του Γραφείου του Δημάρχου κ. Γεώργιος Καραστέργιος, απόστρατοι αξιωματικοί ΕΛ.ΑΣ, οι υποψήφιοι με την ΝΔ κ.κ. Λευτέρης Βαρουξής και Ν. Καλάκος, ο υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Αρ. Χρόνης, η πρόεδρος της ΤΚ Γαστούνης κ. Μ. Μητσοπούλου, εκπρόσωποι συλλόγων κ.α Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δμήτρης Βασιλόπουλος.

 

 

Αυγερινοπούλου: Ερώτηση στη Βουλή για την αποκατάσταση του δρόμου της Τ.Κ. Δραγωγίου του Δ. Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται στον επαρχιακό δρόμο της τοπικής κοινότητας Δραγωγίουκατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η κα Αυγερινοπούλου, στην ερώτησή της,τόνισε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος χρήζει συντηρήσεως και άμεσων διορθωτικών παρεμβάσεων για την ασφαλή διέλευση των κατοίκων.

Η Ηλεία Βουλευτής υπογράμμισε ότι πρόκειται γιαένα ιστορικό χωριό χτισμένο στα θεμέλια αρχαίου υδραγωγείου πριν από την Επανάσταση του 1821, καθώς και μια περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα, λόγωτου Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα, ο οποίος αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ως εκ τούτου έχει προβεί σε σχετικές επικοινωνίες με τους αρμόδιους στην Περιφέρεια και στο Δήμο για την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Το ΝΕΡΟ είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα

Η «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ» διοργανώνει εκδήλωση, σε συνεργασία με τις ομάδες «Φίλοι Καϊάφα» και «Ενεργοί Πολίτες Ζαχάρως» για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ακύρωσε με τον Νόμο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού των εταιριών ύδρευσης-αποχέτευσης, όπως της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΣΘ. Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή αγνόησε την απόφαση συμμόρφωσης του ΣτΕ «να μη ψηφιστεί το Ν/σ γιατί δε νοείται κερδοσκοπική αγορά για το νερό»!!

Για τη έντονα δυσμενή εξέλιξη θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα»  του ερευνητή-δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή Γιώργου Αυγερόπουλου, που είχε αποκαλύψει τον μυστικό πόλεμο για το νερό στην Ευρώπη.

Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 19.30, Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως

*Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό και τον Ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ευρωβουλής.

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων - Εκδηλώσεις αντάξιες της 25ης Μαρτίου 1821 - Παρέλαση, λαμπαδηφορίες και παραδοσιακοί χοροί εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους φορείς και κατοίκους

Με αποκορύφωμα την  παρέλαση που έγινε το Σάββατο στην κατάμεστη κεντρική οδό «Ξενοφώντος» Κρεστένων,  καθώς και τους παραδοσιακούς χορούς  από μαθητές των σχολικών μονάδων στην κεντρική πλατεία της πόλης, ολοκληρώθηκαν οι  διήμερες  εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821, στην έδρα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Ανάλογες λαμπρές εκδηλώσεις  έγιναν και στις δημοτικές ενότητες Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας, καθώς και σε όλες τις τοπικές κοινότητες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου τιμήθηκαν οι ήρωες της Επανάστασης  για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε την παραμονή της επετείου η ομιλία στο ΚΑΠΗ της πρώην Λυκειάρχη Κρεστένων κ.  Σοφίας Πανταζοπούλου με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ εν συνεχεία εντυπωσίασαν  τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους,   η 10η Λαμπαδηφορία με αφετηρία την ανατολική πλατεία της  πόλης και τερματισμό στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς και οι παραδοσιακοί χοροί που ακολούθησαν.

Επιτυχημένη εξάλλου ήταν και η Λαμπαδηφορία από την δημοτική κοινότητα Βρίνας και τον εκπολιτιστικό σύλλογο του χωριού,  όπου μετά  το πέρας της ακολούθησε επίσης  παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Λαμπαδηφορία έγινε επίσης ανήμερα την 25η Μαρτίου στα Μακρίσια, με διοργανωτή τον πολιτιστικό σύλλογο  του χωριού και  σημείο έναρξης την κεντρική πλατεία Μακρισίων. 

Το παρών στις διήμερες εκδηλώσεις έδωσαν ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρ. Νικολακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Νικολακόπουλος, εκπρόσωποι της Τ.Α., φορέων και αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δήμος Πηνειού: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της διπλής γιορτής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Δήμο Πηνειού και στις Δημοτικές Ενότητες Γαστούνης, Βαρθολομιού και Τραγανού,  η μεγάλη διπλή εορτή: ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Επέτειος της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821.

 

Η μαθητιώσα νεολαία, όλων των βαθμίδων, φορώντας στην πλειονότητά της παραδοσιακές στολές, γεμάτη περηφάνεια,  βρέθηκε στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 202ης Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που με τη Γαλανόλευκη στα χέρια παρακολούθησε την παρέλαση υπό τους παιάνας της Φιλαρμονικών της Γαστούνης και του Βαρθολομιού.

 

«Τιμούμε τους Αθάνατους ήρωες του 1821.Τα παιδιά μας, γίνονται συνεχιστές των αγώνων για Ελευθερία και οικοδόμηση ενός λαμπρού μέλλοντος», δήλωσε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις της Γαστούνης και του Βαρθολομιού. «Η Επανάσταση του 1821 είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον και τις επόμενες γενιές», δήλωσε η πρόεδρος της ΤΚ Γαστούνης κ. Μ. Μητσοπούλου.

Στο Τραγανό ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τους αντιδημάρχους κ.κ. Ν. Γεωργόπουλο και Γ. Καραμπίνη.

 

Στην έδρα του Δήμου,  το παρών στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημ. Βασιλόπουλος έδωσαν και μέλη του Ιππικού Ομίλου του Δήμου «Ο Πηνειός» με τα υπέροχα άλογά τους.

 

Των μαθητικών παρελάσεων στις σημαιοστολισμένες δημοτικές ενότητες, προηγήθηκε Δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία Ηρώων (στη Γαστούνη και το Βαρθολομιό από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Ηλείας π. Φιλάρετο Σπανόπουλο) και καταθέσεις στεφάνων από τον Δήμαρχο Πηνειού, τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Σπύρο Βασιλείου, προέδρους και μέλη ΤΣ των ΤΚ, μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και Συλλόγων.

 

Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στη Γαστούνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, έπειτα από εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα,  με ελαφρύ τραυματισμό ημεδαπής γυναίκας, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε μοτοποδήλατο, υπό την επήρεια μέθης.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.