634 New Articles

PUMMARO-ΜΙΝΕΡΒΑ ΓΑΣΤΟΥΝΗ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ - Μαρίνος: Ουσιαστικό στήριγμα για τους παραγωγούς

Το εργοστάσιο τοματικών προϊόντων της PUMMARO- ΜΙΝΕΡΒΑ στη Γαστούνη  επισκέφθηκε την  Τρίτη  28 Ιουνίου ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος  όπου παρέστη στα εγκαίνια και τον αγιασμό της νέας πτέρυγας προϊόντων συναφών με την τομάτα.

Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον Γεν. γραμματέα του Δήμου κ. Στάθη  Στεφανόπουλο, αφού συνομίλησε με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΜΙΝΕΡΒΑ κ. Χρύσα Μπόνου, τον  διευθυντή  της εφοδιαστικής αλυσίδας κ. Αντωνόπουλο Κώστα  και τον  διευθυντή του εργοστασίου κ. Ανδρέα  Τσαπικούνη, δήλωσε: «Το εργοστάσιο αυτό που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Γαστούνης, παράγει μεταποιημένα προϊόντα βιομηχανικής τομάτας τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στις αγορές. Ευχόμενος  ολόψυχα ό,τι καλύτερο για τη λειτουργία της νέας πτέρυγας, τονίζω ότι η διοίκηση της μονάδας, τηρεί την δέσμευσή της: παράγει με  τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αξιοποιεί στο έπακρο φυσικές μεθόδους και στηρίζει τους ανθρώπους της τομάτας, δηλαδή τους παραγωγούς μας στη Γαστούνη. Η συνεργασίατης PUMMARO- ΜΙΝΕΡΒΑ με τον Δήμο Πηνειού  ήταν και παραμένει άριστη»

 

Πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αρχαία Ολυμπία - Με επιτυχία η εσπερίδα «Από την Άλωση του Λάλα στην Άλωση της Τριπολιτσάς – Η νίκη στο Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά»

*Διοργανωτές το Διεθνές Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» και η Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας

 

*Ιστορικοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί μίλησαν για την σημασία της Πολιορκίας του Λάλα αλλά και τα Επαναστατικά γεγονότα της Ηλείας κατά το 1821

 

«Από την Άλωση του Λάλα στην Άλωση της Τριπολιτσάς – Το Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά», ήταν το αντικείμενο της εσπερίδας που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας με το Διεθνές Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

  Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας μίλησαν ιστορικοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί για την μεγάλη σημασία της Πολιορκίας του Λάλα καθώς και για τα επαναστατικά γεγονότα στην Ηλεία κατά το 1821.

  Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τάκη Μαντά που ευχαρίστησε το Διεθνές Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» για την πρωτοβουλία στο να πραγματοποιηθεί η εν λόγω εσπερίδα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η συγκεκριμένη εσπερίδα έχει σκοπό να τονίσει και να χαρακτηρίσει τη συμβολή της μάχης στο Πούσι τον Ιούνιο του 1821, ως καθοριστικής σημασίας για την ολοκληρωτική αποχώρηση των Τούρκων από την Ηλεία».

  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος που συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της Εσπερίδας τονίζοντας την τεράστια συμβολή που είχε η Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821 και την καθοριστικής σημασίας Πολιορκία του Λάλα που έληξε με την νικηφόρα Μάχη στο Πούσι τον Ιούνιο του 1821.

 

Ανάστος Δημητρόπουλος – Πρόεδρος και ιδρυτής Διεθνούς Ιδρύματος

«Κοινόν Πελοποννησιών»

 

«Σημαντική η νίκη στο Πούσι

για την πορεία της Επανάστασης στην Ηλεία»

 

Συνεχίζοντας τον λόγο πήρε ο Ηλείος Πρόεδρος και Ιδρυτής του Διεθνούς Ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων» κ. Ανάστος Δημητρόπουλος που ανέλυσε το θέμα «Η Νίκη στο Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά» τονίζοντας την τεράστια σημασία από στρατιωτικής πλευράς που είχε η νίκη των Επαναστατημένων Ελλήνων στο Πούσι τον Ιούνιο του 1821 τονίζοντας ότι σηματοδότησε θετικά την πορεία της Επανάστασης στην Ηλεία».

 

Θεόδωρος Λάμπρος – Ιστορικός – Συγγραφέας – Αναβιωτής του 1821

 

«Η Ηλεία αποτέλεσε θέατρο

 πολεμικών επιχειρήσεων κατά το 1821»

 

Ο ιστορικός – συγγραφέας και Αναβιωτής του 1821 Θεόδωρος Λάμπρος κατά την ομιλία του με θέμα «Τα Επαναστατικά Γεγονότα στην Ηλεία το 1821» ανέφερε ότι στην Ηλεία έλαβαν χώρα σημαντικά πολεμικά γεγονότα και πολλοί ήταν οι αγωνιστές που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος όπως ο Χαράλαμπος Βιλαέτης τονίζοντας ότι όλα αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να αναδεικνύονται και να προβάλλονται τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε ο κόσμος σιγά σιγά να αρχίζει να αγαπά την ιστορία του 1821 ώστε να γίνει κομμάτι της εθνικής του συνείδησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εσπερίδα μίλησαν ο κ. Γιώργος Κουρκούτας Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής με θέμα «Οι ηγετικές φυσιογνωμίες των Ελλήνων στην Πολιορκία του Λάλα και η πορεία τους στην Εθνεγερσία», ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος με θέμα «Το 1821 και η Πολιορκία και Άλωση του Λάλα μέσα από τα μάτια των μαθητών», ο εκπαιδευτικός Θανάσης Κατσίμπελης με θέμα «Η διάσωση και η διάδοση της ιστορικής μνήμης μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και ο Εκπαιδευτικός «Νίκος Αγγελόπουλος με θέμα «Θυμόμαστε τις νίκες, επιμένουμε στις αξίες της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.

  Τον συντονισμό της όμορφης εκδήλωσης είχε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων» Ανδρέας Νικολόπουλος – Κορμάς ενώ στον χώρο της Εσπερίδας υπήρχε και έκθεση Πινάκων και Φωτογραφιών με θέμα την «Πολιορκία του Λάλα».

  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ Νίκος Μαρούντας και Ρόη Αντωνοπούλου, η συγγραφέας – στρατιωτικός Άννα Κορτέση, εκπρόσωπος του ιερού κλήρου και πλήθος πολιτών από την Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rapid tests στην Κρέστενα

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Παρασκευή 1/7/2022

 

 • 09:30 - 15:00 στη Κρέστενα (Κ.Α.Π.Η)

 

συνεργεία του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούν δωρεάν RAPID TEST για COVID – 19 σε όσους δημότες το επιθυμούν.

 

     Απαραίτητα για την πραγματοποίηση του test είναι ο αριθμός ΑΜΚΑ και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

Συνελήφθη ημεδαπός άνδρας στην Ηλεία για διάπραξη ληστειών και κλοπών

Εξιχνιάστηκαν δυο απόπειρες ληστείας σε βάρος ηλικιωμένων και τρεις κλοπές σε οικίες και μοτοποδήλατο

 

 

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη ληστειών και κλοπών κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

 

Για την ίδια υπόθεση, αναζητείται για να συλληφθεί ένας 17χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη ληστειών και κλοπών κατά συναυτουργία, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

 

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος χθες το απόγευμα, ενεργώντας από κοινού με τον 17χρονο, εισήλθε σε δυο οικίες ημεδαπών (άνδρας – γυναίκα) και με την άσκηση σωματικής βίας, αποπειράθηκε να αφαιρέσει από τους παθόντες χρήματα και κοσμήματα.

 

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος μετέβη σε δυο οικίες ημεδαπών γυναικών στον Πύργο και αφαίρεσε συνολικά (280) ευρώ και οκτώ σκουλαρίκια.

 

Στο πλαίσιο συντονισμένων αναζητήσεων οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, με την συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κινείται με μοτοποδήλατο στην Εθνική Οδό Πατρών  - Πύργου και τον συνέλαβαν.

 

Σε σωματική έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί στον άνδρα  βρήκαν  στην κατοχή του και κατέσχεσαν τα κλεμμένα κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους.

 

Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, προέκυψε ότι ο συλληφθείς είχε αφαιρέσει το μοτοποδήλατο από ημεδαπό  χθες το μεσημέρι στον Πύργο.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

 

 

 

 

 

 

Ο Μάκης Μπαλαούρας σε ημερίδα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπροστά στις νέες προκλήσεις»

Μεγάλη εκδήλωσηστις Βρυξέλλες, με θέμα το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 22/06/2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, οι επερχόμενες μάχες που έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες, που φέρνουν την Αριστερά σε κρίσιμες αποφάσεις που ξεπερνούν τις παραδοσιακές επεξεργασίες και εργαλεία. Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, ο τρόπος που διαχειρίζονται τις κυβερνητικές ευθύνες, η στρατηγική των συμμαχιών, η αλληλεπίδραση με κοινωνίες και κινήματα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι συσχετισμοί, φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη της Αριστεράς να προσαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες.Μίλησαν οι παρακάτω:

 • LilythVerstrynge, Γραμματέας Οργανωτικού των Podemos, Ισπανία
 • MartinaAnderson, πρώηνευρωβουλευτής, SinnFein, Ιρλανδία
 • FabienPerrier, δημοσιογράφος της γαλλικής Liberation και συγγραφέας
 • GabiZimmer, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην πρόεδρος της GUE/NGL (TheLeft), Γερμανία
 • ManonAubry, ευρωβουλευτής της LaFranceInsoumise, συμπρόεδρος της LEFT, Γαλλία
 • MariaEugeniaRodriguezPalop, ευρωβουλευτής, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίουUnidosPodemos, Ισπανία
 • LucianaCastellina, Ηγερία και σύμβολο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πρώην ευρωβουλευτής, Ιταλία

[Ο ΤζέρεμιΚόρμπιν, πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Μ. Βρετανία, δε μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω απεργίας μεταφορών Βρετανίας.]

Από την Ελλάδα:

 • Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών,
 • Κώστας Δουζίνας, πρώην βουλευτής, καθηγητής στο BirkbeckUniversityofLondon
 • Μάκης Μπαλαούρας, πρώην βουλευτής, οικονομολόγος.
 • Σπύρος Σακέτας, παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς σημαντική προσωπικότητα των Λαμπράκηδων Θεσσαλονίκης.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς Ματίας (Bloco), Μαρτίνα Μίχελς (DieLinke), και Στέλιος Κούλογλου.

Παρέμβαση Μάκη Μπαλαούρα:

 1. Πάλι περιορισμένοι «βαθμοί ελευθερίας»:Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Τσακαλώτου, που αναφέρθηκε στην περίοδο που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη κυβέρνηση, ως «μη κανονικότητα», ο Μπαλαούρας σημείωσε πως φοβάται ότι και τώρα, όταν αναλάβουμε τη κυβέρνηση, με την πολιτική κατασπατάλησης πόρων σε φίλιες δυνάμεις προς τη ΝΔ θα έχουμε περιορισμένους «βαθμούς ελευθερίας» άσκησης οικονομικής πολιτικής.
 2. Κυβερνητικό και ΜεσοπρόθεσμοΠρόγραμμα:Οφείλουμε άμεσα να καταρτίσουμε κοστολογημένο Κυβερνητικό Πρόγραμμα, αλλά και Μεσοπρόθεσμο, επειδή η κυβερνητική θητεία είναι περιορισμένη, με τις δομικές αλλαγές που θέλουμε, δίνοντας στους πολίτες ταυτόχρονα, όραμα!
 3. Συνεργασία με συλλογικότητες:Το Κυβερνητικό και ΜεσοπρόθεσμοΠρόγραμμα πρέπει να καταρτιστούνμε ιεραρχήσεις σε συνεργασία με συλλογικότητες(κοινωνικές, επαγγελματικές κ.α.) και κινήματα.
 4. Δομικές Μεταρρυθμίσεις:Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμαθα αποτυπώνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να πραγματώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κομβικά θέματα Οικονομίας (π.χ. πως θέλουμε να υπάρξει ο Πρωτογενής Τομέας, Τράπεζες, αναπτυξιακά εργαλεία κτλ), και θέματα Κοινωνίας (αποτελεσματικό μοντέλο Υγείας, Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης, τη σημασία των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, τηνΑλληλεγγύηκ.τ.λ).
 5. Όραμα και ιδεολογική ηγεμονία: Αυτά θα συντελέσουν στο να δώσουμε όραμα, καθώς και να ανακτήσουμε τη κοινωνική και ιδεολογική ηγεμονία.
 6. Οργανική επανασύνδεση με τα κινήματα, για ενίσχυση και πυροδότηση τους.
 7. Αλληλεγγύη και συνεργασία με τα κόμματα της πληθυντικής Αριστεράς, κυρίως της Ευρώπης.

 

Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ” - Έργα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στο νομό Ηλείας!

-Εντάχθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης» για

 τους δήμους Πύργου και Ανδραβίδας- Κυλλήνης

 

 

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και για το νομό Ηλείας εντάχθηκαν τρία ακόμη έργα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για δύο έργα στον δήμο Πύργου, συνολικού προϋπολογισμού  4,3 εκατομμυρίων ευρώ και ένα ακόμη έργο στον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης που αγγίζει το 1,1 εκ. ευρώ.

 

Τα έργα

Ειδικότερα, για τον δήμο Πύργου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ() Πύργου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)» στο μέτρο ΑΤΟ3 ΑΠΕ με προϋπολογισμό 1.550.000, 00 ευρώ και το έργο «Αστικές παρεμβάσεις ανατολικής πλευράς πόλης Πύργου» στο μέτρο ΑΤΟ6 ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ, με προϋπολογισμό 2.836.200,00 ευρώ.

Επίσης, για τον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης εντάχθηκε το έργο «Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης» στο μέτρο ΑΤΙ2 Ηλεκτροκίνηση, με προϋπολογισμό 1.167.758,84 ευρώ.

 

‘Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε…’

Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική αυτή την εξέλιξη, καθώς το Υπουργείο υιοθέτησε τις σχετικές προτάσεις που είχαν υποβληθεί, κατανόησε την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων έργων και η ένταξή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίησή τους.

«Το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ έχει ως βασικό σκοπό του την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής προοπτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω των φορέων της αυτοδιοίκησης και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους δήμους. Μέσω του προγράμματος και των χρηματοδοτήσεων, επιτυγχάνεται η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών των ΟΤΑ, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, μετά και τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, εκτελούνται σημαντικές δράσεις, επενδύουμε στην τεχνολογία και ενισχύεται η ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης στις νέες απαιτήσεις. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ένταξη και άλλων έργων, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας» ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

 

 

Ενημερωτική Εκδήλωση σήμερα 29-6-2022 στο Επιμελητήριο Ηλείας αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα

ίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας (4ος όροφος)

Ομιλητές: 

 • κ. Στυλιανός Μωραΐτης

Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης &

συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων ΚΕΕΕ 

 • κ. Αναστάσιος Καρνάρος,

Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηλείας, αρμόδιος για θέματα Πνευματικών Δικαιωμάτων

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς όλους και αποσκοπεί στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών

αναφορικά με τη διάρκεια ισχύος, αλλά και τις τυπικές προϋποθέσεις της υπογραφείσας συμφωνίας. 

Δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στην εκδήλωση μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

 

https://tinyurl.com/2p8nbxmc

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.