451 New Articles

Ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Πύργου – Ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος στο Δημοτικό Σχολείο Μανωλάδας - Έμαθαν για την Τοπική Ιστορία του 1821

Διένειμε στους εκπαιδευτικούς την έκδοση του Δήμου Πύργου για την Ελληνική Επανάσταση και στους μικρούς μαθητές – μαθήτριες την έκδοση για την Αρχαία Φειά – Ποντικόκαστρο

 

 

Την ανάγκη η νέα γενιά του τόπου να μάθει και να αγαπήσει την τοπική ιστορία ήταν το μήνυμα του Ειδικού Συνεργάτη του Δήμου Πύργου – Ιστορικού και Συγγραφέα Θεόδωρου Λάμπρου κατά την επίσκεψη του στο Δημοτικό Σχολείο Μανωλάδας.

   Ο Θεόδωρος Λάμπρος βρέθηκε στο εν λόγω Δημοτικό Σχολείο μετά από πρόσκληση του Διευθυντή κ. Γιώργου Σαϊτά όπου μίλησε στους μικρούς μαθητές – μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Ηλεία.

  Ο Θεόδωρος Λάμπρος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία κατά το 1821 και στους αγωνιστές που πρωταγωνίστησαν στον ξεσηκωμό του τόπου τονίζοντας ότι τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης όπως η ελευθερία, η πίστη και η συστράτευση για τον κοινό σκοπό παραμένουν διαχρονικά στις μέρες μας.

 

Γιώργος Σαϊτας – Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Μανωλάδας

«Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Θεόδωρου Λάμπρου»

 

Με την σειρά του ο Διευθυντής του Σχολείου Γιώργος Σαϊτας αφού ευχαρίστησε τον Θεόδωρο Λάμπρο για την επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τη επίσκεψη του Ιστορικού  -συγγραφέα και ερευνητή Θεόδωρου Λάμπρου είναι αξιέπαινη αφού δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να αναδείξουν την τοπική μας ιστορία αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την αγάπη τους για την ιστορία στα νέα παιδιά. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτή του την επίσκεψη».

   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Λάμπρος διένειμε την έκδοση του Δήμου για την Ελληνική Επανάσταση στο εκπαιδευτικό προσωπικό της μονάδας ενώ στους μικρούς μαθητές μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού έδωσε την έκδοση για την Αρχαία Φειά και το Ποντικόκαστρο.

 

 

 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Μία ακόμη μεταρρύθμιση νέου μοντέλου πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ – ΜΙΚΡΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

 

 

“Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα μία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για να ενισχύσει το ευρύ πλέγμαστοχευμένων πρωτοβουλιών για μία οικονομία φιλική για το περιβάλλον, για μία Ελλάδα που κάνει σταθερά βήματα προς ένα παραγωγικό μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης”.

Με αυτή την φράση ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλώντας για το νέο Σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης που αφορά στο περιβάλλον  και την διεύρυνση του αντικειμένου, καθώς και την μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε ‘Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων’.

Νωρίτερα, ο Ηλείος κοινοβουλευτικός μιλώντας για μία κοινωνικά δίκαιη και ισχυρή οικονομία αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας ξεκινώντας από την διαχείριση του νερού. Ειδικότερα επεσήμανε :

«Ακούμε και διαβάζουμε όλοι εδώ και μέρες για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση σε ότι αφορά την διαχείριση του νερού.  Αποτελεί συνήθεια πλέον για την αξιωματική αντιπολίτευση, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.  Ταυτίζει  κάθε μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με την ιδιωτικοποίηση,   υπερασπιζόμενή δήθεν τον δημόσιο χαρακτήρα ενώ όταν κυβερνούσατε κάνατε μία σειρά από ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι πλέον γνωστή αυτή η υποκρισία. Θα αναφέρω μόνο  ότι στην αιτιολογική έκθεση ξεκαθαρίζεται απολύτως ότι οι υπηρεσίες ύδατος αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Επομένως, δεν προτίθεται η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποίηση, αντίθετα σεβόμενη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον συνταγματικώς επιβεβλημένο έλεγχο της ΕΥΔΑΠ προχωρά ακριβώς σε αυτό το βήμα.

Στον έλεγχο και τη βελτίωση του νερού, του φυσικού αυτού κοινωνικού αγαθού και για να το πάω ένα βήμα παρακάτω, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

ΚΑΙ ΡΥΜΟΤΟΜΙΑ

 

Προχωρώ σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που ρυθμίζεται στο παρόν Σχέδιο Νόμου και αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν σημαντικές διατάξεις που τροποποιούν ορισμένα τμήματα του ν. 4759/2020.

 Όπως οι προϋποθέσεις επιτρεπτής συνένωσης όμορων γηπέδων όπου διευκρινίζεται ότι δεν απαγορεύεται η λειτουργική συνένωση ακινήτων. Επιπλέον τροποποιήθηκαν οι διατάξεις για την εισφορά σε γη προς Δήμους, για την έκδοση οικοδομικών αδειών με σκοπό την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων.

ΜΊα ακόμα σημαντική ρύθμιση είναι ότι καθορίζεται το επιτρεπτό και η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών σε μη ρυμοτομούμενα τμήματα ρυμοτομούμενων ακινήτων, διότι δεν υφίσταται επαρκής λόγος δημοσίου συμφέροντος να περιστέλλεται ένα τέτοιο δικαίωμα των πολιτών, αφού είναι γνωστό στην πράξη ότι  οι διαδικασίες απαλλοτριώσεως διαρκούν συχνά επί δεκαετίες και εναλλακτικώς       οι          πολίτες καταφεύγουν σε μη πολεοδομικώς εγκεκριμένες εργασίες, που ενέχουν μείζονα βαθμό επισφάλειας για την υγεία περαστικών, ενοίκων και εργαζομένων.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ

ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Με αφορμή όμως το παρόν νομοσχέδιο θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες αναφορές - κριτικές της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των ΑΠΕ. Να θυμίσω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα. Θα παραθέσω κάποια στοιχεία.

Το 2016 και το 2017 κατασκευάστηκαν μόλις 2 μεγαβάτ μικρών φωτοβολταϊκών στη χώρα, δηλαδή 4-5 μικρά πάρκα. Όταν το 2022 κατασκευάστηκαν 1.200 μεγαβάτ, δηλαδή πάνω από 3.000 μικρά πάρκα στην Ελλάδα. Αυτή λοιπόν είναι η ενεργειακή πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παρούσα Κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε πραγματικά μικρούς επενδυτές να μπορέσουν να κατασκευάσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μικρά φωτοβολταϊκά και έτσι να στηρίξουν και το επάγγελμά τους και το εισόδημα και την ελληνική περιφέρεια και μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι αγρότες.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εγκαλείται η Κυβέρνηση όταν έρχεται και ανακοινώνει ένα πρόγραμμα 300 χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 10 κιλοβάτ στις στέγες σπιτιών, νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών, με στόχο πολίτες με μικρότερα εισοδήματα να κατασκευάσουν μικρά φωτοβολταϊκά για να μπορέσουν να μηδενίσουν το κόστος ενέργειας και να μειώσουν και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

 

 

 

 

 

Συγχαρητήρια και ευχές του δημάρχου Πύργου Παν. Αντωνακόπουλου στο νέο Πρωτοσύγκελο της Ι. Μ. Ηλείας Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο απέστειλε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Στην επιστολή του ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρεται στο πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό έργο του Αρχιμανδρίτη Φιλάρετου Σπανόπουλου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επί τη αναγγελία της τοποθετήσεώς σας, στην θέση του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης, δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές μου και τα συγχαρητήρια για γόνιμη και καρποφόρο διακονία από τη νέα σας θέση.

Είμαι σίγουρος και βέβαιος ότι θα επιτελέσετε το κοινωνικό αλλά και πνευματικό σας έργο σε μια Μητρόπολη που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των Ηλείων και ειδικά αγάπη, ελπίδα και βοήθεια στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

 Καλή επιτυχία στην υψηλή αποστολή την οποία καλείστε να φέρετε εις πέρας. Την αποστολή της αγάπης, βοήθειας και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο».

 

Σύλληψη ημεδαπού για αρπαγή και παράβαση του νόμου περί όπλωνΣυνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και αρπαγή.

Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία για τα παραπάνω αδικήματα κατά περίπτωση σε βάρος δυο ημεδαπών ανδρών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, την 18-3-2023 τα ξημερώματα, ο συλληφθείς με τους δυο κατηγορούμενους ενεπλάκησαν σε επεισόδιο, στον Πύργο, με συμμετοχή και άλλων ατόμων, όπου ο ένας κατηγορούμενος απέσπασε από την κατοχή του συλληφθέντα, όπλο, με το οποίο πυροβόλησε μία φορά στον αέρα και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο τόπο του περιστατικού βρήκαν στο οδόστρωμα και κατέσχεσαν ένα κάλυκα πυροβόλου όπλου.

Επιπλέον, ο συλληφθείς ενεργώντας από κοινού με τον ένα κατηγορούμενο, την 16-03-2023, με την απειλή βίας και με την χρήση πυροβόλου όπλου, εξανάγκασαν ημεδαπό άνδρα, αποστερώντας του την ελευθερία, να προβεί παρά τη θέληση του σε πράξεις για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση του.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του συλληφθέντα, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν μια χειροβομβίδα και δύο πυροδοτικούς μηχανισμούς.

 

 

Νέεςσημαντικές χρηματοδοτήσεις στο Δήμο Πύργου - Έργα αγροτικής οδοποιίας κι επέκταση τηλεελέγχου και ψηφιακών υδρομετρητών

Υπογράφηκε η χρηματοδότηση νέων μεγάλων και σημαντικών έργων για το Δήμο Πύργου, μέσω αντίστοιχων εντάξεων σε προγράμματα.

Συγκεκριμένα:

  • Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» εντάχθηκε ο Δήμος Πύργου που επιχορηγείται με 850.000 ευρώγια την αποκατάσταση και βελτίωση αγροτικής οδοποιίας και οδών, με απόφαση του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Τα έργα στοχεύουν στην εύκολη και ασφαλή προσπελασιμότητα στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τρία υποέργα:

Υποέργο 1 (1.553.704,85€). Αφορά επεμβάσειςβελτίωσης βατότητας στον αγροτικό δρόμο στηνπεριοχή "Κεραία" Πύργου και αγροτικούς δρόμους στην περιοχή"Μούτελη" Πύργου

Υποέργο 2 (1.920.400,00€). Περιλαμβάνεισημειακές παρεμβάσεις σε αγροτικούς δρόμουςστις Δημοτικές Ενότητες Πύργου, Βώλακος καιΙάρδανου.

Υποέργο 3 (110.000,00€). Αφορά σε έρευνες καισωστικές εργασίες της αρμόδιας ΑρχαιολογικήςΥπηρεσίας.

  • Η «Επέκταση συστήματοςτηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και Ψηφιακών Υδρομετρητών στα δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑ Πύργου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με ποσό 197.700 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, με απόφαση του Υπουγείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που υπογράφεται από τον Ειδικό ΓραμματέαΔιαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ Γεώργιο Ζερβό.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία 20 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου(Τ.Σ.Ε.) για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη, ποιοτικάχαρακτηριστικά και άλλες κρίσιμες παραμέτρους) στις βασικές υποδομές υδροδότησης των δικτύων ύδρευσηςτης Δ.Ε.Υ.Α.Π.,
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία 9 Σταθμών Διαχείρισης Πίεσης(Σ.Δ.Π.), για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων (παροχή και πίεση) στις εισόδουςπιεζομετρικών ζωνών των δικτύων ύδρευσης, με δυνατότητα εξελιγμένης διαχείρισης της πίεσης,
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 16 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Ποιότητας καιΠίεσης (Τ.Σ.Ε.Π.Π.), για την παρακολούθηση παραμέτρων (Ποιοτικά χαρακτηριστικά, θερμοκρασία και πίεση) σεεπιλεγμένες θέσεις των δικτύων ύδρευσης με σκοπό τον ποιοτικό έλεγχο και τον εντοπισμό τωνδιαρροών,
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 11.000 Τοπικών Σταθμών ΕλέγχουΚατανάλωσης (Τ.Σ.Ε.Κ.), για την παρακολούθηση της κατανάλωσης, τον εντοπισμό διαρροών και τη μείωση τουμη τιμολογούμενου νερού στις απολήξεις των δικτύων ύδρευσης,
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικών για την επέκταση του Κεντρικού ΣταθμούΕλέγχου (Κ.Σ.Ε.) μέσω της προμήθειας φορητού εξοπλισμού λήψης δεδομένων κατανάλωσης και λογισμικώντηλεελέγχου – τηλεχειρισμού, τηλεμετρίας, προγραμματισμού, λήψης και επεξεργασίας μετρήσεων και κεντρικήςδιαχείρισης του δικτύου και
  • Υπηρεσίες δοκιμαστικής λειτουργίας, εκπαίδευσης και τεκμηρίωσης.

Εντάχθηκε στο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» το έργο - Δράσεις αντισεισμικής προστασίας υποδομών του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Την ένταξη του έργου με τίτλο «Δράσεις αντισεισμικής προστασίας υποδομών Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης» στον Άξονα «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιο Πέτσας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική προληπτική δράση για την ασφάλεια των πολιτών λόγω του αυξημένου σεισμικού κινδύνου στον τόπο μας.

Το έργο, ύψους  31.034 ευρώ, θα υλοποιηθεί μέσω δύο υποέργων:

-Υποέργο 1 (24.400 ευρώ): «Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο Κτιρίων Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης».

Αφορά στην Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών αρμοδιότητας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, και συγκεκριμένα: Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (Τ.Ο.Ε.) σε 56 Υποδομές - 61 κτίρια.

-Υποέργο 2 (6.634 ευρώ ): «Δράσεις Ενημέρωσης – Πληροφόρησης – Ευαισθητοποίησης».

Αφορά σε δράσεις ενημέρωσης για Μέτρα Προστασίας Πριν τον Σεισμό - Κατά τη διάρκεια του Σεισμού – Μετά το τέλος του Σεισμού και διαχωρίζονται σε: α) γενικές δράσεις που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και β) εξειδικευμένες δράσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους ώστε να βελτιωθούν οι δεξιότητές τους σε σχετικά θέματα και να αλλάξουν οι στάσεις και συμπεριφορές τους.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.