649 New Articles

Δ. Αυγερινοπούλου για την επίσκεψη του Υφυπ. Περιβάλλοντος κ. Αμυρά στην Ηλεία: «Θωρακίζουμε τα δάση μας και υλοποιούμε κρίσιμες προληπτικές δράσεις για την αντιπυρική προστασία» - Συντηρούνται και καθαρίζονται εκατοντάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων στην Ηλεία

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά, στο δάσος της Στροφυλιάς και στο δάσος του Βαρθολομιού για τις εργασίες προληπτικών αντιπυρικών καθαρισμών των δασών, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά συνοδεύσαμε σήμερα τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, στις επιτόπιες αυτοψίες στο Δάσος Στροφυλιάς και στο Δάσος Βαρθολομιού, όπου διαπιστώσαμε την πρόοδο στις κρίσιμες προληπτικές δράσεις για την προστασία των δασών μας, καθώς καθαρίζονται τα δασικά μας οικοσυστήματα, αφαιρείται η συσσωρευμένη καύσιμη βιομάζα, συντηρούνται οι δασικοί δρόμοι και αποκαθίσταται η βατότητά τους, διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, ενώ στο Φλόκα επιδόθηκε χρήσιμος εξοπλισμός, όπως αλυσοπρίονα. Η επίσκεψη του κ. Υφυπουργού έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για την σπουδαιότητα των προληπτικών δράσεων και της επανάληψης αυτών, όπως τη διατήρηση των αντιπυρικών ζωνών, ώστε να διαφυλάξουμε τη φύση.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με επιμέλεια τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει διαθέσει εγκαίρως τα καταλληλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη προστασία και διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου. Οι εργασίες των προληπτικών καθαρισμών του δάσους της Στροφυλιάς και του δάσους του Βαρθολομιού γίνονται στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών» που υλοποιείται με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και στοχεύει, ακριβώς, στη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον, προτεραιοποιώντας δράσεις αντιπυρικής προστασίας, όπως καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, συντηρήσεις / βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.α., σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ηλεία. Το επόμενο δε χρονικό διάστημα το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην πρόσληψη 300 δασολόγων και 200 τεχνολόγων, ενώ από την επόμενη χρονιά θα προσληφθούν 100 άτομα επιστημονικό προσωπικό για την στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, 1.200 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για δράσεις καθαρισμού και 600 άτομα για τη δασοπροστασία μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ. Η περαιτέρω στελέχωση των δασικών υπηρεσιών είναι κάτι που έχει στηρίξει ενεργά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η λήψη μέτρων πρόληψης αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα και ευχαριστούμε θερμά όσους προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως τους εθελοντές. Θα πρέπει όλοι μας να αγκαλιάσουμε, να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τα δάση μας. Είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το Υπουργείο και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες επιτελούν ένα σπουδαίο και αξιόλογο έργο, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση και κάθε πολίτη ξεχωριστά, καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότερες εστίες πυρκαγιάς προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια. Ας συνεργαστούμε και ας περιφρουρήσουμε τα δάση μας, για να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι χωρίς περιστατικά πυρκαγιάς».

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ANTINERO” - «Σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία των δασών μας»

Στην αυτοψία που διενήργησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, στα σημεία που είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα προστασίας δασών “Antinero”, συμμετείχε και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά για το πρόγραμμα:

 

«Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στο νομό μας το προληπτικό πρόγραμμα προστασίας του δασικού μας πλούτου που τιτλοφορείται “Antinero” και μας δόθηκε η ευκαιρία μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά να δούμε από κοντά την πορεία των εργασιών, αυτής της τόσο σημαντικής δράσης όπως θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα δασικά μας οικοσυστήματα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα μας, με χρηματοδότηση ύψους 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και περιλαμβάνει τον καθαρισμό ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, με την αφαίρεση της συσσωρευμένης επί δεκαετίες καύσιμη ύλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία συνολική έκταση 77.000 στρεμμάτων ανά τη χώρα, με την διάνοιξη και συντήρηση 12.000 χλμ. δασικών δρόμων και 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

Μαζί με τον Υφυπουργό είδαμε από κοντά τις εργασίες που εκτελούνται στο δάσος της Στροφυλιάς, σε μία έκταση 2.500 στρεμμάτων, και περιλαμβάνουν :αραιώσεις του δάσους από τα ξερά και άρρωστα δέντρα, κλαδεύσεις των ψηλών δέντρων, απομάκρυνση της βιομάζας και συντήρηση δασικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ €.

Σε ότι αφορά την Ηλεία  συνολικά, μέσω του προγράμματος “Antinero”, έχουν προγραμματιστεί καθαρισμοί από τα Δασαρχεία Ολυμπίας και Αμαλιάδας σε εκτάσεις 1.000 στρ. και 1070,32 στρ. αντίστοιχα και επιπλέον για το Δασαρχείο Αμαλιάδας συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 240 στρ., μελέτη και καθαρισμός στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το δάσος Φολόης έκτασης 1.000 στρ. , μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το δάσος Θινών Βαρθολομιού, Στροφυλιάς έκτασης 922.746,42 στρ., μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το παρθένο δάσος τοπικών κοινοτήτων Κάμενας, Λούβρου, Βασιλακίου έκτασης 925.488,65 στρ. και μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το δασικό σύμπλεγμα Καϊάφα- Στροφυλιάς έκτασης 776.864,15 στρ.. Δηλαδή μιλάμε για ένα συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2.597.000 ευρώ.

Πρέπει να επισημάνουμε βεβαίως ότι ανάλογος καθαρισμός δεν είχε γίνει ποτέ σε τέτοια έκταση και με τέτοιο αποτελεσματικό τρόπο και να σημειώσουμε επίσης ότι τα ξύλα που θα προκύψουν από τις αραιώσεις και τα κλαδοκοπές, τα Δασαρχεία θα τα διαθέσουν μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας σε πολίτες για θέρμανση.

Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις, σε μεγάλη έκταση που στόχο έχουν να προστατέψουν το νομό μας από τις δασικές πυρκαγιές για να μην αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις όπως στο παρελθόν. Στην παρούσα φάση κάνουμε το πρώτο βήμα, πρέπει βεβαίως να λειτουργήσει και ο κατασταλτικός μηχανισμός και με δεδομένο ότι πολλές πυρκαγιές προκύπτουν από αμέλεια, εναπόκειται και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά να προστατεύσει τα δάση μας».

 

 

Μιχάλης Κατρίνης: «Να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο δήλωσης επιλέξιμων εκτάσεων εντός Natura, για την καταβολή ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο υπογράφοντα τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη, σε σχέση με το, για μία ακόμη χρονιά, άλυτο πρόβλημα της δήλωσης επιλέξιμων εκτάσεων που βρίσκονται σε περιοχές Natura, για την καταβολή ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του έτους 2022 που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου ως προς την επιβεβαίωση ή μη της επιλεξιμότητάς τους, χωρίς όμως να έχουν υπάρχουν οι αναγκαίες αποφάσεις διαχείρισης των περιοχών και χωρίς να καθορίζεται με σαφήνεια ποιες είναι οι γεωργικές δραστηριότητες εντός αυτών των περιοχών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των ενισχύσεων.

Έτσι, ενώ στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχέση με τους ελέγχους επιλεξιμότητας, αναφέρεται ότι ανάμεσα στις κατά προτεραιότητα ελέγχους είναι «Εκτάσεις που δηλώνονται για πρώτη φορά εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου Natura, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή αγρανάπαυση με κωδικό καλλιέργειας 3807 ή κτηνοτροφικά φυτά με ποικιλία 8688 ή όσα αγροτεμάχια επικαλύπτονται με ενεργό τεχνικό δελτίο αγροπεριβαλλοντικών 2022, ανεξαρτήτως καλλιέργειας», ωστόσο, δεν δίνονται σαφείς οδηγίες για το τί μπορεί να κάνουν οι παραγωγοί και τι όχι και κυρίως αποκρύπτεται το γεγονός ότι η διοίκηση ολιγωρεί για την αποσαφήνιση του πλαισίου, στο οποίο υπάγονται οι συγκεκριμένες περιοχές.

Αποτέλεσμα στην πράξη κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, όπως τονίζει ο Ηλείος βουλευτής, είναι ότι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται σε ορισμένες περιοχές της Ηλείας (Δίβρη, Αντρώνι, παρυφές της Φολόης κ.α.), της Φθιώτιδας αλλά και σε άλλες περιοχές της νησιωτικής, κυρίως, χώρας και καλλιεργούν εντός περιοχών NATURA, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιλεξιμότητας αυτών των εκτάσεων σε σχέση με την βασική ενίσχυση και κυρίως σε σχέση με το «πρασίνισμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Με ποιο τρόπο θα επιλύσει άμεσα το ζήτημα, έτσι ώστε οι οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνουν σαφή πληροφόρηση για το τι επιτρέπεται στις περιοχές Natura, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις ιδιαιτερότητες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών;

  • Πότε θα αποσαφηνισθούν τα προβλήματα του 2021, ώστε να ενσωματωθούν οι διοικητικές πράξεις των αγροτών και να καταβληθούν οι υπόλοιπες ενισχύσεις για το πρασίνισμα στις περιοχές Natura;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά

 

Θέμα: Άλυτο και το 2022 το πρόβλημα της δήλωσης εκτάσεων επιλέξιμων που βρίσκονται σε περιοχές Natura όσον αφορά τις οδηγίες ορθής χρήσης τους για την καταβολή των ενισχύσεων »

Άλυτο παραμένει και το 2022 το πρόβλημα της δήλωσης εκτάσεων επιλέξιμων που βρίσκονται σε περιοχές Natura όσον αφορά τις οδηγίες ορθής χρήσης τους για την καταβολή των ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις υπό εξέλιξη δηλώσεις ΟΣΔΕ του έτους 2022, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου ως προς την επιβεβαίωση ή μη της επιλεξιμότητας τους, χωρίς όμως να υπάρχουν οι αναγκαίες αποφάσεις διαχείρισης των περιοχών και χωρίς να καθορίζεται σαφώς ποιες είναι οι γεωργικές δραστηριότητες εντός αυτών των περιοχών, προκειμένου να εξαλειφθούν τα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων.

Έτσι ενώ η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για ελέγχους επιλεξιμότητας αναφέρει ότι ανάμεσα στις κατά προτεραιότητα ελέγχους είναι «Εκτάσεις που δηλώνονται για πρώτη φορά εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου Natura, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή αγρανάπαυση με κωδικό καλλιέργειας 3807 ή κτηνοτροφικά φυτά με ποικιλία 8688 ή όσα αγροτεμάχια επικαλύπτονται με ενεργό τεχνικό δελτίο αγροπεριβαλλοντικών 2022, ανεξαρτήτως καλλιέργειας», ωστόσο, δεν δίνονται σαφείς οδηγίες για το τί μπορεί να κάνουν οι παραγωγοί και τι όχι και κυρίως αποκρύπτεται το γεγονός ότι η διοίκηση ολιγωρεί για την αποσαφήνιση του πλαισίου, στο οποίο υπάγονται οι συγκεκριμένες περιοχές.

Αποτέλεσμα στην πράξη κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, είναι ότι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται σε ορισμένες περιοχές της Ηλείας (Δίβρη, Αντρώνι, παρυφές της Φολόης κ.α.), της Φθιώτιδας, αλλά και άλλων περιοχών κυρίως της νησιωτικής χώρας και καλλιεργούν εντός περιοχών NATURA, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιλεξιμότητας αυτών των εκτάσεων σε σχέση την βασική ενίσχυση και κυρίως σε σχέση με το «πρασίνισμα».

Την ανησυχία των χιλιάδων παραγωγών ενισχύει μάλιστα η εμπειρία του 2021, όπου μέχρι σήμερα τους έχουν καταβληθεί ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μόνο για την βασική ενίσχυση για όλα τα χωράφια τους, τόσο εντός όσο και εκτός περιοχών NATURA, ωστόσο η ενίσχυση για το «πρασίνισμα» τους καταβλήθηκε μόνο για τις εκτός προστατευμένων περιοχών καλλιέργειές τους.

Δεδομένου ότι σε μια περίοδο όπου η διατροφική αυτάρκεια της χώρας παραμένει ζητούμενο, εκατοντάδες παραγωγοί σε πολλές περιοχές της επικράτειας επιβαρύνονται και από τη μη δυνατότητα λήψης του «πρασινίσματος».

Δεδομένου ότι οι ανωτέρω καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται εντός περιοχών NATURA, ήδη, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες, εξαιτίας της κατακόρυφης ανόδου του κόστους παραγωγής και του τρόπου χρήσης αυτών των επιλέξιμων εκτάσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο θα επιλύσει άμεσα το ζήτημα, έτσι ώστε οι οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνουν σαφή πληροφόρηση για το τι επιτρέπεται στις περιοχές Natura, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις ιδιαιτερότητες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών;

  2. Πότε θα αποσαφηνισθούν τα προβλήματα του 2021, ώστε να ενσωματωθούν οι διοικητικές πράξεις των αγροτών και να καταβληθούν οι υπόλοιπες ενισχύσεις για το πρασίνισμα στις περιοχές Natura;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

Α.Ο ΑΡΙΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - Συμμέτοχη στην 2η θερινή ημερίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Α.Ο ΑΡΙΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 2η ΘΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 

ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Με 15 αθλητές θα συμμετάσχει ο ΑΡΙΩΝ Αμαλιάδας στην 2η θερινή ημερίδα της ΚΟΕ που διεξάγεται το Σάββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου στο κολυμβητήριο ΠΕΠΑΝΟΣ της Πάτρας . Την αγωνιστική ομάδα εκπροσωπούν 3 αθλητές και την προαγωνιστική 12 αθλητές . Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση στην Καλαμάτα που απέφερε 5 μετάλλια και πολλά ρεκόρ . Είναι διάχυτη η αισιοδοξία στους αθλητές για μεγαλύτερη εμφάνιση και ανάλογες επιτυχίες . Το Δ.Σ του Συλλόγου και ο προπονητής τους Γιαννης Βυθούλκας εύχονται καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές . Συμμετέχουν : Βυθουλκα Ραφαέλα , Ραλλης Γιάννης , Βυθούλκα Σαβιάννα , Σόλας Πέτρος , Κουτσαύτης Νικος , Κοσμόπουλος Γιωργος , Αστερής Γιώργος , Κούρτη Νεφέλη ,  Αστερή Αγγελική , Κοσμοπούλου Λένια , Ράλλη Βασιλική , Κώτση Κοραλία , Αντωνοπούλου Αθηνά , Γκάτση Μαρίλια και Κατσαντώνη Νεφέλη . 

 

 

Α.Ο   ΑΡΙΩΝ  ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 

ΘΕΡΙΝΟ CAMP ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (πινγκ-πονγκ)

 

Ελάτε να μάθουμε , να παίξουμε , να διασκεδάσουμε !!!

Σας καλούμε στο 1ο θερινό CAMP για τα αθλήματα της κολύμβησης και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης . Τα μαθήματα διεξάγονται από 4 έως 15 Ιουλίου , καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου και ωρες 17:00 έως 19:00

Πληροφορείς -εγγραφές : καθημερινά στην Γραμματεία του συλλόγου στο κολυμβητηριο από 16:00 έως 19:00 και στα τηλέφωνα 6979846941 για κολυμβηση και 6978447775 για πινγκ-πονγκ

 

 

ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΟΥΤΑ.

 

Τα μαθήματα διεξάγονται από 4 έως 15 Ιουλίου καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου και ώρες από 10:00 π.μ έως 11:45 π.μ , στην παραλία , κάτω από την πλατεία της Κουρούτας . Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην Γραμματεία του Συλλόγου στο κολυμβητηριο καθημερινά από 16:00 έως 19:00 και στο τηλ. 6979846941

Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Υπουργείο Εσωτερικών ποσού 2,6 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης

Την επιτυχία της Περιφερειακής Αρχής, μέσα από συστηματική δουλειά, επιμονή και στρατηγική, να φέρει νέους πόρους, επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, κατά τη συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή της ΠΔΕ, Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 2,6 εκ. ευρώ για το έργο «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην Κεντρική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση –Πιλοτική Εφαρμογή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

«Είναι εύκολο να δρομολογείς μελέτες και έργα στα δικά σου προϋπολογισμένα χρήματα αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να φέρνεις νέους πόρους αποκλειστικά στην Περιφέρειά σου, που ταυτόχρονα διεκδικούσαν άλλες 12 Περιφέρειες. Αυτό επιδιώκουμε και είμαστε στον σωστό δρόμο μετά από χρονοβόρες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τα κεντρικά Υπουργεία. Η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εσωτερικών για ποσό 2,6 εκ ευρώ για το πιλοτικό έργο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0 και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης είναι η ικανοποίηση μιας πολύμηνης προσπάθειας . Το έργο αποσκοπεί στην ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου της Περιφέρειας ως προς την ένταξη της καινοτομίας στην λειτουργία της ώστε να μπορέσει με τη σειρά της να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε περιφερειακό επίπεδο να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης.

Να αναφερθεί, τέλος, ότι η επιχειρησιακή ενσωμάτωση του GOVTECH στην λειτουργία της Περιφέρειας έχει ήδη ξεκινήσει και πολύ πιθανό στη ΠΔΕ να γίνει και η πρώτη εφαρμογή πανελλαδικά.Διονύσης Καλαματιανός: «Η ακρίβεια σε ενέργεια και καύσιμα ισοπεδώνουν την κοινωνία»

Οι κυβερνητικές αστοχίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Μετά την αποτυχία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αδυνατεί πλήρως να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που μαστίζουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, όλοι υποφέρουν κάτω από το κύμα των τεράστιων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια, στα βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα, στα ενοίκια και στις υπηρεσίες. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθημερινά συνθλίβεται, καθώς η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί κατακόρυφα και τα συσσωρευμένα χρέη στραγγαλίζουν τον κόσμο της αγοράς.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες. Οι επιλογές της στη διαχείριση της ενεργειακής ακρίβειας, όχι μόνο δεν ανακούφισαν την κοινωνία, αλλά εκτόξευσαν τους λογαριασμούς ρεύματος επιτρέποντας την αισχροκέρδεια. Οι κυβερνώντες εντός ενεργειακής κρίσης παρέδωσαν τη ΔΕΗ στους ιδιώτες, προχωρώντας παράλληλα στη βίαιη και δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίηση. Επιπλέον, μεγέθυναν την εξάρτηση της Χώρας από το φυσικό αέριο, αδιαφόρησαν για τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και έθεσαν σε εφαρμογή τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τώρα προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» εισάγοντας νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των υπερκερδών στην αγορά ενέργειας. Έπρεπε, λοιπόν, να περάσουν τόσοι μήνες για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι κάποιοι θησαυρίζουν σε βάρος των καταναλωτών, όπως επανειλημμένως τόνιζε εδώ και τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και πάλι, όμως, η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, αν σε αυτή δεν ορίζεται ρητά ανώτατο όριο κέρδους, ενδεικτικά στο 5%, όπως έχει ήδη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιπλέον, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τις ρευματοκοπές με τις οποίες κινδυνεύουν όλοι οι συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Κάτι που μάλλον δεν απασχολεί τη κυβέρνηση, καθώς είναι νωπή η απόρριψη της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για αναστολή των ρευματοκοπών, σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν τη ρήτρα.

Και για την ακρίβεια στα καύσιμα, οι κυβερνώντες επιχειρούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια». Κοροϊδεύουν με λειψά επιδόματα διάρκειας τριών μηνών, τη στιγμή που η βενζίνη καλπάζει ολοταχώς στα 3 ευρώ το λίτρο. Οι ίδιοι, λοιπόν, που κατηγορούσαν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική στις δύσκολες ημέρες των μνημονίων, τώρα τρέχουν να διασωθούν μοιράζοντας ανεπαρκείς ενισχύσεις, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τη λεηλασία που έχει υποστεί το εισόδημα των πολιτών από την πρωτοφανή ακρίβεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει σε συγκεκριμένες τομές που θα στηρίξουν και θα ανακουφίσουν πραγματικά την κοινωνία. Συγκεκριμένα χρειάζεται, μεταξύ άλλων, άμεσα:

  • Να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα.

  • Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ.

  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

  • Να επιβληθεί πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Δυστυχώς, οι συνεχείς λανθασμένες και ιδεοληπτικές κυβερνητικές επιλογές έχουν διαμορφώσει το σημερινό θολό τοπίο, μέσα στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν οι πολίτες. Με τον πληθωρισμό στη Χώρα μας να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η συνέχεια προδιαγράφεται δραματική. Προφανώς, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η ελληνική κοινωνία στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, θα κληθεί να πάρει μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της. Θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι σκληρές νεοφιλελεύθερες και επικίνδυνες πολιτικές που την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο; Που έχουν βυθίσει σε τέλμα την οικονομία, την υγεία και την παιδεία; Που έχουν ισοπεδώσει το κοινωνικό κράτος;

Ή θα επιλέξει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, η οποία έχοντας στον πυρήνα της πολιτικής της τον ίδιο τον πολίτη και τις ανάγκες του, θα διορθώσει λάθη και παραλείψεις, παρεμβαίνοντας καίρια και αποφασιστικά όπως και όπου χρειάζεται; Είναι βέβαιο πως ο ελληνικός λαός θα πράξει το δεύτερο δίνοντας ηχηρή και αποφασιστική απάντηση στην οπισθοδρόμηση και στις πρακτικές που υποθηκεύουν το μέλλον του.

 

 

Στην Αρχαία Ολυμπία ο Υφ. Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς

-Μνημόνιο συνεργασίας με εταιρία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών 

Με τη ρήση του Βίκτωρος Ουγκό «όλος ο κόσμος έχει μια κοινή πατρίδα, την Αρχαία Ολυμπία» ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράςυπέγραψε στον Προφήτη Ηλία της Κοινότητας Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρία «Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ – Husqvarna» και τον εκπρόσωπό της κ. Αλέξανδρο Παπαδόπουλογια τη δωρεά μηχανημάτων διαχείρισης δασικής ύλης για τις ανάγκες της πυροπροστασίας της περιοχής.

«Αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε πιο ασφαλείς είναι η πρόληψη», τόνισε ο κ. Αμυράς, προσθέτοντας:«Εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική κρίση και αν δεν πάρουμε όλοι τα μέτρα μας, εάν φτάσουμε χρησιμοποιούμε τον επόμενο όρο που είναι η κλιματική κατάρρευση σημαίνει ότι δεν θα έχουμε επιστροφή.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού κράτους καθαρίζουμε προληπτικά ευαίσθητα και κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.Σήμερα που μιλάμε βρίσκονται δεκάδες συνεργεία και καθαρίζουν σε περίπου 80 με 100 τοποθεσίες όλη την Ελλάδα 77.000 στρέμματα δάσους, συντηρούν 16.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και συντηρούν ήδιανοίγουν περίπου 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 50 εκ €και άλλα 20 εκατομμύρια από τον Κρατικό προϋπολογισμό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Καταλήγοντας ο κ. Αμυράς τόνισε ότι άπαντες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στο δάσος και την ανάγκη προστασίας του, υπογραμμίζοντας ότι το 96% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος που υποδέχθηκε τον κ. Αμυρά στον χώρο της εκδήλωσης, τον ευχαρίστησε για τη γόνιμη συνεργασία που έχει μαζί του εδώ και αρκετούς μήνες στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης της πυρόπληκτης περιοχής. Ευχαρίστησε ακόμη την εταιρία, τονίζοντας ότι η Ολυμπία με τις διαχρονικές αξίες που εκπροσωπεί και τον συμβολισμό της σε σχέση με την παγκόσμια ειρήνη μπορεί να εμπνεύσει μια μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας των λαών για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθότι οι επιπτώσεις της δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και να δυναμιτίσουν την ειρήνη.

«Ο Δήμος και οι άλλοι τοπικοί φορείς θα είμαστε αρωγοί και συμμέτοχοι σ’ αυτή την προσπάθεια και σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια θα είμαστε σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Περιφέρεια ο Δήμος μας θα βοηθήσει σε ό,τι ζητηθεί», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Παρόντες στη συνάντηση οι Βουλευτές κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, οι Δασάρχες Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας και Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής, εκπρόσωποι του Δασαρχείου και των Δασικών Συνεταιρισμών που εργάζονται στην αποκατάσταση, κ.α.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.