432 New Articles

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - Οι μαθητές τιμούν τους ήρωες!

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 τίμησαν το πρωί της Παρασκευής η εκπαιδευτική κοινότητα και ο Δήμος Ήλιδας στην Αμαλιάδα, με τις καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις.

Σε ένδειξη τιμής στους προγόνους που θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας οι μαθητές, με επικεφαλής δασκάλους και καθηγητές, κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και έγινε απαγγελία επετειακών ποιημάτων από τις μαθήτριες του 6ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας Ουρανία Λιακοπούλου, Τατιάνα Λόξα, Κατερίνα Ντούλε και Διονυσία Κεφαλληνού, ενώ την επετειακή ομιλία εκφώνησε η δασκάλα του 6ου δημοτικού σχολείου Κωνσταντίνα Αργυροπούλου.

Εκ μέρους των σχολείων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στεφάνι κατέθεσαν μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου και εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας. Ακολούθως, στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ήλιδας Αβραάμ Μπούρας, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ήλιδας Παναγιώτης Παναγιωτάρας και η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας Αναστασία Καπόλα, ενώ εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς παρευρέθηκαν, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Βασίλης Ζαχαρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος και Ευγένιος Αστερής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η Γ.Γ. του δήμου Νικολέτα Κοκαλιάρη.

 

Η παρέλαση

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου και στις 10:45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Ζωή Γιατρά και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί και θα διεξαχθεί στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας, με αφετηρία το 1ο Γυμνάσιο στην οδό Φραγκαβίλλας και τερματισμό την οδό Κολοκοτρώνη, με την συμμετοχή μαθητών και μαθητριών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας, τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου Ήλιδας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», τον Σύλλογο Φίλων Παραδοσιακού τραγουδιού «Ο Μωριάς», τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Ρίζες» και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Περιφερειακό τμήμα Αμαλιάδας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών).

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 12:15 το μεσημέρι με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου, από τα τμήματα Παραδοσιακών χορών του Δήμου Ήλιδας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς» και του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Ρίζες».

 

Συμβολική κίνηση στήριξης του Δημάρχου Πύργου στον ελληνικό σιδηρόδρομο μέσω της διαδρομής «Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία»

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος:«Ο σιδηρόδρομος για την περιοχή μας είναι δρόμος και άξονας ζωής και ανάπτυξης»

 

 

Σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του σιδηρόδρομου, ως μέσο μεταφοράς και ανάπτυξης της περιοχής, ο Δήμαρχος Πύργου επιβιβάστηκε στην αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Όπως δήλωσε: «Το τρένο για την Ηλεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής. Κοιτάμε μπροστά. Πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Πρέπει να στηρίξουμε τον σιδηρόδρομο γιατί, για την περιοχή μας είναι δρόμος και άξονας ζωής και ανάπτυξης.Να θυμίσουμε ότι, όταν ο σιδηρόδρομος ήταν στην ακμή του, υπήρξε η κορύφωση του τουριστικού ρεύματος στην Ηλεία. Επίσης ήταν το μέσο μεταφοράς του “μαύρου χρυσού”, της σταφίδας.

Χρειάζονται να γίνουν παρεμβάσεις, να έχουμε ασφάλεια στις διασταυρώσεις, χρειάζεται σύστημα αυτόματου σηματοδότη που λείπει σε πολλές διασταυρώσεις. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε σοβαρά ατυχήματα, όμως παλιότερα τα εικονοστάσια που υπάρχουν, «μαρτυρούν» τα μοιραία δυστυχήματα.

Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης της χώρας. Και παρά τα εξαιρετικά σπάνια συμβαίνοντα, τα οποία οφείλονται βεβαίως σε ιδιαίτερες συνθήκες που συνδιαμορφώνουν αυτά τα ατυχήματα, δεν πρέπει να αδικήσουμε την εικόνα του ελληνικού σιδηρόδρομου».

Νωρίτερα, στον σταθμό του ΟΣΕ του Πύργου, ο κ. Αντωνακόπουλος είχε μια ενημερωτική συζήτηση, τόσο με την σταθμάρχη Νεκταρία Ψυχομάνη, όσο και με τον μηχανοδηγό ΣπύροΖεπάτο.

Δήμος Πύργου - Επίσκεψη και ευχαριστίες στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Αθανάσιο Β’

Τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο Β’ επισκέφτηκαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννης Αργυρόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Γιάννης Παπαδημητρίου, προκειμένου να του μεταφέρουν τις ευχαριστίες του Δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου κι επίσης να εκφράσουν τις προσωπικές τους, για την αμέριστη βοήθεια της Ι.Μ. Ηλείας στο κοινωνικό έργο του Δήμου.

     -  Οι κ.κ. Αργυρόπουλος και Παπαδημητρίου ευχαρίστησαν θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη καθώς με σεβαστό ποσό που διέθεσε η Ι.Μ. Ηλείας, κατόπιν δικής του συγκατάθεσης, υπάρχει έτσι πολύτιμη οικονομική συνδρομή που ενισχύει το κοινωνικό έργο του Δήμου, προς διάθεση τροφίμων για οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες(που θα διανεμηθούν κατά την προσεχή εορταστική περίοδο του Πάσχα). Χαρακτήρισαν πράξη αγάπης και παράδειγμα προς μίμηση, την ευγενική προσφορά του Σεβασμιότατου, ο οποίος ήδη κατά τη διακονία του στηρίζει με κάθε τρόπο το κοινωνικό έργο του Δήμου, όπως και ο προκάτοχός του.

   -  Επιπλέον, ο Γ. Αργυρόπουλος τόσο προσωπικά, όσο κι εκ μέρους του προσωπικού της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για την άμεση ανταπόκριση και ευαισθησία που επέδειξαν για τη μετάβαση χρόνια πάσχοντα συμπολίτη στη δομή «Παναγία η Βλαχέρνα» για να του παρέχεται συνεχής κι ολοκληρωμένη φροντίδα και περίθαλψη. 

 

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για την 25η Μαρτίου

Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο και ορόσημο ηρωισμού, αγώνων ελευθερίας και εθνικής ανεξαρτησίας που δεν παύει να εμπνέει τις προσπάθειες όλων μας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Μας διδάσκει το δρόμο του αγώνα και της ενότητας. Όλοι μαζί οι Έλληνες με μπροστάρηδες τους ήρωες της επανάστασης, με αυταπάρνηση έδωσαν το μεγάλο αγώνα και βγήκαν νικητές!

Συγχρόνως, για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς η 25η Μαρτίου συνδέεται με το ελπιδοφόρο και χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το οποίο δόθηκε το έναυσμα για τη σωτηρία της ανθρώπινης ψυχής από τα δεσμά της αμαρτίας. 

Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά για τον εορτασμό της μεγάλης Γιορτής της Ορθοδοξίας, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, που αποτέλεσε την αφετηρία της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Χρόνια πολλά Ελλάδα

Ανάδειξη καλών πρακτικών για την απορρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος - Παρουσίαση των έργων «Ιχθυοκαλλιέργειες χωρίς σκουπίδια» και «Τυφώνας» στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής

Στην ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας του θαλασσίου οικοσυστήματος, αλλά και στην παρουσίαση καλών πρακτικών για μια βιώσιμη αλιεία ήταν αφιερωμένη η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Ειδικότερο αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι ιχθυοκαλλιέργειες και η δυνατότητα να καταστούν χωρίς απόβλητα, ενώ παρουσιάστηκαν δύο καινοτόμα προγράμματα για την προστασία και την απορρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος, μέσω της συλλογής απορριμμάτων, αλλά και της καταγραφής επιστημονικών δεδομένων, ήτοι το έργο «Ιχθυοκαλλιέργειες χωρίς σκουπίδια» της ΜΚΟ ΟΖΟΝ και το έργο «Τυφώνας» (TyphoonProject) του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Χριστιάνα Καλογήρου,ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥπΑΑΤ, κ. Τριαντάφυλλος Κουντούρης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥπΑΑΤ, κ. Σταμάτης Καμπόλης, ο Προϊστάμενος Μονάδας Β’ της Ειδικής Υπηρεσίας Αλιείας και Θάλασσας του ΥπΑΑΤ, κ. Γεώργιος Κάτης, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΟΖΟΝ-ΜΚΟ, κ. Αναστάσιος Φιλιππίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), κ. Απόστολος Τουραλιάς.

Από την συνεδρίαση ανεδείχθη ότι για να επιτύχουμε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τομέας της διαχείρισης των αποβλήτων και των πλαστικών αλιευτικών απορριμμάτων, όπως το φελιζόλ.Τονίστηκε δε η σημασία της από κοινού συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας, των νομοθετών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών για την αποκατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος μέσω ολιστικών προσεγγίσεων, καθώς και η σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη φιλικότερων στο περιβάλλον μορφών και μεθόδων υδατοκαλλιέργειας. Σε εξέλιξη είναι και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της Ε.Ε.μέσω της δέσμης μέτρων που παρουσίασε η Κομισιόν στις 21 Φεβρουαρίου 2023. Η εν λόγω δέσμη περιλαμβάνει τέσσερα στοιχεία: Μία ανακοίνωση για την ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ· ένα σχέδιο δράσης για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία· μία ανακοίνωση σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική σήμερα και αύριο και έκθεση σχετικά με την κοινή οργάνωση των αγορών για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.Το σχέδιο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στον θαλάσσιο βυθό. Η προστασία και αποκατάσταση των οικοτόπων του θαλάσσιου βυθού στις προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένης της σημασίας τους ως κομβικών σημείων της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της ΕΕ και της σημασίας του γαλάζιου άνθρακα στους θαλάσσιους οικοτόπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια»

Ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με τους Δήμους, Αργοστολίου, Ευρώτα, Ξηρομέρου, Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», την Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρα 18:00 – 20:00 μ.μ.

Η Εκστρατεία «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠ) του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»

* Σύνδεσμος για εγγραφή:https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_W4QzQhojSsyGZp5-bh2vBw

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, σε περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, τριών ετών για φοροδιαφυγή.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.