432 New Articles

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΜΠΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - “Πηγή έμπνευσης ο αγώνας των προγόνων”

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821 έχει πάντα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάταξης.  Το Έθνος μας τιμά και φέτος τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία.

Ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, μας εμπνέει και μας διδάσκει, θέτει σε εγρήγορση την εθνική μας αυτοπεποίθηση και μνήμη και αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη ευθύνη για τις νεότερες γενιές η διατήρηση των υπέρτατων αγαθών που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Τα διαχρονικά μηνύματα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αφύπνισης και της κινητοποίησης της συλλογικής μας συνείδησης, αποτελούν οδηγό αισιοδοξίας και έμπνευσης, ώστε οι Έλληνες ενωμένοι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση και να στοχεύουμε ψηλά.

Οι πρόγονοί μας έγραψαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας, ο υψηλός συμβολισμός των αγώνων τους αποτελεί παρακαταθήκη για τον άνθρωπο και το Έθνος και πρέπει να είναι ο φάρος για τα επόμενα βήματά μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες καιόλους τους Έλληνες!

 

 

 

Μήνυμα Δημάρχου για την 25η Μαρτίου

25η Μαρτίου! Η Ελλάδα γιορτάζει την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας της. Τιμά τον καθολικό ξεσηκωμό του γένους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ανάκτηση της πολυπόθητης λευτεριάς.

Ημέρα ανάκλησης στη συλλογική μνήμη, του απαράμιλλου ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της φιλοπατρίας των αγωνιστών του ‘21. Ένα εθνικό ορόσημο με παγκόσμια ακτινοβολία που ενέπνευσε πολλούς λαούς στον αγώνα του για ανεξαρτησία και Ελευθερία.

Ένας εθνικός φωτεινός Φάρος που νοηματοδοτεί ως τις μέρες μας τις έννοιες της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας και της Δικαιοσύνης, έννοιες και αξίες που διακυβεύονται ακόμα και σήμερα.

25η Μαρτίου. Μαζί με την Εθνεγερσία, η Ορθοδοξία εορτάζει και το χαρμόσυνο άγγελμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το οποίο δόθηκε το έναυσμα για τη σωτηρία της ανθρώπινης ψυχής από τα δεσμά της αμαρτίας!

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας!

Χρόνια Πολλά στους Έλληνες, όπου γης!

 

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ιωάννης Λέντζας

 

Μήνυμα Δ. Αυγερινοπούλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 «Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, διπλής εθνικής και θρησκευτικής εορτής, είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την υπερηφάνεια μας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνεςαπανταχού της γης. Είναι μια ημέρα-σύμβολο ενότητας και υπενθύμισης των αξιών και των υψηλών ιδανικών που μας εμφύσησαν γενιές τώρα οι αγωνιστές του 1821. Οι Έλληνες ιστορικά έχουμε αποδείξει ότι ύψιστο αγαθό αποτελεί για εμάς η υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και οσεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κεκτημένων. Με βασικό σημείο αναφοράς την Ορθόδοξη πίστηκαι τον πολιτισμό μας, μέσα από τους εθνικούς μας αγώνες, μεταφέρουμε μήνυμα ειρήνης, ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού σε όλο τον κόσμο. Με σύμπνοια και ομοψυχία, ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της εποχής, προσαρμοζόμαστε δημιουργικά και με αποφασιστικότητα στις νέες συνθήκες και προσπαθούμε να αποδίδουμε τα οφειλόμενα στους προγόνους μας, στη γενιά μας, στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές. Γιορτάζουμε την ιστορία μας και αναδεικνύουμε τη χώρα μας πρωταγωνίστρια διεθνώς, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - “Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία”

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Έθνους μας και είναι η κληρονομιά των προγόνων μας προς τις νεότερες γενιές.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούμε την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ταυτόχρονα τιμούμε την Επανάσταση και την θυσία των προγόνων μας για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Τιμούμε αυτούς που, με κόπους και τεράστιες θυσίες, κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όραμα της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας και αποτελούν παράδειγμα για όλους τους Έλληνες και για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.

Με σεβασμό στους αγωνιστές του ‘21 και την σκέψη μας σε όσα μας ενώνουν σαν Έλληνες, τα οποία είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, ας δημιουργήσουμε νέες αξίες, σε ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα αναδεικνύουν αυτά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη Ελλάδα.

Το οφείλουμε στους προγόνους, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές…

Χρόνια πολλά σε όλους!

 

Διονύσης Καλαματιανός: «Ο ξεσηκωμός του 1821 εμπνέει τους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος»

Η φετινή επέτειος της επανάστασης του 1821 συμπίπτει με το ασήκωτο βάρος του πένθους και της θλίψης για την τραγωδία των Τεμπών. Εκεί που τόσοι συμπολίτες μας, τόσα νέα παιδιά χάθηκαν σε αυτό το αδιανόητο δυστύχημα. Απαίτηση όλων είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην υπάρξει συγκάλυψη, ως ελάχιστη υποχρέωση στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και στις οικογένειές τους.

Η 25η Μαρτίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Διαπνέεται από τις αξίες και τα ιδανικά όσων ξεσηκώθηκαν και σήκωσαν το ανάστημά τους κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτών που με ανιδιοτελή αγώνα, αυταπάρνηση και αυτοθυσία έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές –όλους εμάς– για τις μάχες του παρόντος και του μέλλοντος. Τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη. 

Σήμερα, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ρευστό και απαιτείται εγρήγορση. Γνωρίζουμε τις σύγχρονες απειλές και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα ειρηνικό και ασφαλές αύριο. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με σθένος την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Όπως, επίσης, έχουμε χρέος να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή. Να προστατέψουμε κατακτήσεις και κεκτημένα, να αμβλύνουμε τις ανισότητες, να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας. Να αποκαταστήσουμε και να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς που τόσο πολύ επλήγησαν από το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών. Να φέρουμε δικαιοσύνη παντού.

Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες!

 

Διονύσης Καλαματιανός: «Τελικά, "ευημερεί" η Ηλεία κυρία Υπουργέ;»

Η κατάσταση που επικρατεί στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας παραμένει ασφυκτική και δραματική. Παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, που εξελίχθηκαν σε κομματικές φιέστες, λύση στο μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό δεν έχει δοθεί. Τώρα, ενημερωνόμαστε πως πολλές κλινικές του Νοσοκομείου Πύργου συνεχίζουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν την αναστολή λειτουργίας.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια, η δημόσια υγεία στην Ηλεία υπονομεύεται και υποβαθμίζεται συστηματικά. Βεβαίως και το 2019 υπήρχαν προβλήματα, παρ’ όλα αυτά οι Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού ήταν λειτουργικές. Σήμερα, υφίσταται μια διαρκής συνθήκη αποχώρησης ιατρών, είτε με συνταξιοδότηση είτε με μετακίνηση προς άλλες υγειονομικές δομές, τη στιγμή που η προσέλκυση νέου προσωπικού με το ισχύον πλαίσιο είναι αδύνατη. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι προκηρύξεις για τις θέσεις ιατρών καταλήγουν άγονες.

Με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και τοποθετήσεων, επίκαιρων ερωτήσεων και σχετικής νομοθετικής πρότασης με κατάθεση τροπολογίας, πρότεινα συγκεκριμένη λύση: να ενταχθεί η Ηλεία στις άγονες και προβληματικές περιοχές Ά ζώνης, καθεστώς που συνοδεύεται από την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ασφαλώς, αυτή είναι μια έκτακτη λύση στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο νομός, που μπορεί, όμως, να αποτελέσει ανάχωμα και να δώσει ανάσα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνήθηκε να τη δεχθεί. Μάλιστα, το έκανε με τρόπο περιπαικτικό προς τους πολίτες της Ηλείας, με ευφυολογήματα του τύπου «ο νομός ευημερεί» και «η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο». Αδιαφορώντας, συνάμα, για την κραυγή αγωνίας υγειονομικών Φορέων και Συλλόγων του νομού που διαπιστώνουν την κατάρρευση της δημόσιας υγείας στον τόπο μας. Αντίθετα, προέβαλε υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Υποτίθεται πως θα έφερνε μια συνολική λύση για τη δημόσια υγεία. Ποια ήταν, τελικά, αυτή η λύση; Να μπορούν οι ιατροί του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν. Ασφαλώς, πρόκειται για ακραίο εμπαιγμό. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, όπως είχαμε προειδοποιήσει. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι αυτές δεν είναι λύσεις για το ΕΣΥ.

Επιμένουμε πως είναι αδήριτη ανάγκη να καταπολεμηθεί αυτή η επικίνδυνη υγειονομική ερήμωση και φτώχεια που απειλεί τις Ηλείες και τους Ηλείους. Παράλληλα, λύση πρέπει να βρεθεί για τους 4000 εργαζόμενους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του π. ΟΑΕΔ που στελεχώνουν σημαντικούς τομείς σε όλο το φάσμα του ΕΣΥ. Πρόκειται για προσωπικό που έβαλε «πλάτη» στην περίοδο της πανδημίας, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Πραγματικά δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο κωλυσιεργίας και καθυστερήσεων. Οι δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας πρέπει άμεσα να ενισχυθούν με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό. Η πρόσβαση σε αξιοπρεπείς δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι ζήτημα ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας - '' Ηλείας Εγκώμιον 2023''

 Γιά ένατη φορά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας ,θα πραγματοποιήσει,την εμβληματική εκδήλωση-αφιέρωμα στους Αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας - Αρχαία Ήλιδα - Επικούρειος Απόλλωνα,καθώς και στο παρελθόν και παρόν του Νομού,στο πλαίσιο της πανελλήνιας εμβέλειας αυτής εκδήλωσης '' Ηλείας Εγκώμιον  2023'', το Σάββατο 1η Απριλίου 2023 και ώρα 7.30μμ στην Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας [Νομαρχία]   
    Την εκδήλωση θα προλογίσει  ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ.Αθανασιος Β΄
Συμμετέχουν
- Εισηγήσεις  Σταμάτης Πορτελάνος Δρ., καθηγητής Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου
                     Φιλοσοφίας και Παιδείας '' με θέμα '' Η Ολυμπιακή ιδέα και η εξέλιξή της. Αναβίωση ή αλλοτρίωση''.
                  
   Γιώργος Λεκάκης  συγγραφεας με θέμα  ''Ηλεία, ήλιος και γλωσσα''
                     Περιήγηση στα θρησκευτικά Μνημεία της Ηλείας
-Επιμέλεια    μουσικής/εικόνας    Παναγ.Μαρίνος- συνθέτης.
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας της ΟΤΟΕ
H εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Δ.Ελλάδας.
      Η μεγάλη αυτή εκδήλωση αναμένεται,λόγω του περιεχομένου ,των ομιλητών και των προεκτάσεών της , με μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν ήδη δηλώσει την παρουσία τους άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,προσωπικότητες  αλλά πλήθος συμπολιτών από τον Πύργο και  από όλα τα σημεία του Νομού,Να σημειωθεί οτι στα οκτώ χρόνια έχουν μιλήσει μια πλειάδα πανεπιστημιακών ,καλλιτέχνες, αθλητές άλλα και έχουν απαγγελθεί σχετικά ποιήματα μεγάλων δημιουργών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.