533 New Articles

Ημερίδα στην ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία - "Η Πράσινη Ενέργεια και η Επιχειρηματικότητα αυτής"

Θα συμμετέχουν θεσμικοί παράγοντες από την Ε.Ε, Υπουργεία και άλλους φορείς, διακεκριμένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες

Η Πράσινη Ενέργεια και η Επιχειρηματικότητα αυτής θα βρεθούν στο επίκεντρο της ειδικής ημερίδας που πραγματοποιεί το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου από τις 14:00 μ.μ. έως τις 18:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία από το γυναικείο παράρτημα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC Women και το cluster  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτού Ηλείας Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επισημάνσεις αναμένονται από την Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και την κα. Αυγερινοπούλου ενώ εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, των συναρμόδιων υπουργείων, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, επιστημονικοί συνεργάτες μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου αναμένεται να αναλύσουν το ενεργειακό προφίλ της χώρας μας, τα βήματα που προωθούνται, τις νομικές διαστάσεις, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις.

Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν με χαιρετισμούς από την Πρόεδρο του ICC Women Hellas, Άννα Καμαρίδη και την Επικεφαλής Ομάδας Περιβάλλοντος και Ενέργειας - ICC Women Hellas, Αγγελική Μπούρα.

Για το επιχειρηματικό πλαίσιο, ομιλήτριες θα είναι η Δρ. Ελένη Ζαφειράτου, Business Development Manager, Interphoton Investment Group, η Δρ. Ευγενία (Τζένη) Λειβαδάρου, Σύμβουλος Καινοτομίας και Ενεργειακής Μετάβασης, Μέλος ΔΣ Ομίλου Ελλάκτωρ, η Αντιγόνη Βαφείδου, Director of Operations and Legal for Europe, Advent Technologies, η Αλεξία Τροκούδη, Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης Ρυθμιστικού και Κανονιστικού Πλαισίου Ενέργειας,HELLENiQ  Energy, η Βασιλική Κουμπλή Δικηγόρος - Δικηγορική Εταιρεία Μεταξάς & Συνεργάτες Επιστ. Συνεργάτις - Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης Επιστ. Συνεργάτις - Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου Διαμεσολαβήτρια & Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η Αλίς Κοροβέση, Γενική Διευθύντρια ΙΝΖΕΒ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας Renovate Europe για το έτος 2022 και η Έλενα Αθουσάκη, Υπεύθυνη ESG, Βιώσιμης Ανάπτυξής & Κλιματικής Αλλαγής, Όμιλος Motor Oil.

Για το θεσμικό πλαίσιο θα μιλήσουν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η Ευρωβουλευτής και Αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρία Σπυράκη, η Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ/Καθηγήτρια ΕΜΠ, Θεοδώρα Βαρβαρίγου, η Φαίη Πάλλα από την Νομική Υπηρεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, , η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μαρία Μπίλια και ο Υποδιοικητής Α' ΔΥΠΑ, υπεύθυνος για τις ενεργητικές και τις παθητικές πολιτικές της αγοράς εργασίας, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τη διοικητική υποστήριξη της ΔΥΠΑ, Γιώργος Καραχάλιος.

Στην Γη της Ολυμπίας αναμένεται να βρεθούν τα μέλη του γυναικείου παραρτήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC Women , γυναίκες με διαφορετικά προφίλ  που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για έναν σκοπό, την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με την συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην οικονομική ζωή της χώρας και στον δημόσιο διάλογο. Πρόκειται για μια δυναμική ένωση διακεκριμένων ηγετικών στελεχών και καταξιωμένων γυναικών επαγγελματιών  που επιδιώκουν την βελτίωση των συνθηκών και την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο  της Ελλάδας.

Παράλληλα έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των Δήμων, του Επιμελητηρίου, επιχειρηματίες με τομέα δράσης την Πράσινη Ενέργεια και τις ΑΠΕ, γυναίκες του επιχειρείν ενώ η ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τους ενεργούς ευαισθητοποιημένους πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, η παρουσία των οποίων είναι πολύ σημαντική.

 

Ευχές στον Δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο

Ο Δήμαρχος Πηνειού  Ανδρέας Σπ. Μαρίνος, επ’ ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, θα δεχθεί πολίτες, εκπροσώπους φορέων και φίλους που επιθυμούν να του ευχηθούν, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, από τις 10:30 έως τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21.00, στο γραφείο του (1ος όροφος) στο Δημαρχείο  στη Γαστούνη.

ΘΕΜΑ: Εθιμοτυπική συνάντηση του Προεδρείου της ΚΟΦ Ελλάδας-Παναμά με την Πρέσβη του Παναμά στην Αθήνα (Τρίτη 29 Νοεμβρίου τ.έ.)

 

Τη νέα Πρέσβη του Παναμά στην Αθήνα συνάντησαν σήμερα στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παναμά, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Γραμματέας της κ. Δημήτριος Βαγενάς.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, σημειώνοντας την ήδη αγαστή συνεργασία επί πλείστων πεδίων, διέκρινε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής στο  πλαίσιο ενεργοποίησης επαφών με τις χώρες τις Λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Νικολακόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υποδειγματική διμερή συνεργασία σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, υποδεικνύοντας την δέσμευση του Παναμά για υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας σε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την  περίοδο 2025-2026.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξήρε τη σπουδαιότητα της υποστήριξης της Ελλάδας στη διαδικασία ορισμού της ως Παρατηρητή στον Οργανισμό Κρατών Κεντρικής Αμερικής (SICA).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας εξέφρασε τη βεβαιότητα περίεπιτυχούς διεξαγωγής του 8ουOurOceanConferenceγια την προστασία των ωκεανών που διοργανώνει ο Παναμάς τον ερχόμενο Μάρτιο, υπογραμμίζοντας την ήδη στενή συνεργασία της Ελλάδας  με την Πρεσβεία του Παναμά στην Αθήνα, επί θεμάτων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα μας θα αναλάβει τη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης το 2024.

Υποδείχθηκε ακόμη, η δυνατότητα διεύρυνσης διμερών ναυτιλιακών σχέσεων στο Πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, παρότι η Ελλάδα κατέχει ήδη την 4η θέση στο μεγαλύτερο νηολόγιο του κόσμου.

Η Πρέσβης, κυρία JulieLymberopoulosCosiori, διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του Παναμά να επεκταθεί η συνεργασία  κατά το μέγιστο δυνατό σε κάθε πεδίο, τονίζοντας τη συμβολή σε αυτό του εξαιρετικά δυναμικού ελληνικού στοιχείου στη χώρα της. Επίσης, ενημέρωσε για την πρόθεση ονοματοδοσίας  της κεντρικής πλατείας της πόλης « Πλατεία Ελλάδας».

Τα Ανάλεκτα του Μάκη Μπαλαούρα - Εβδομάδα 21-27 Νοέμβριου

Καλά νέα για το Φράγμα Πηνειού

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε αρνητικά για τηνεγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα παραλίμνια εδάφη τουΦράγματος Πηνειού

Νίκη των πολιτών και της (σχηματισμένης) πλειοψηφίας του Δήμου Ήλιδας!!

Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω οι «μέτοχοι» που «τσίμπησαν» σε όσους ως «κονκισταδόροι» μοίραζαν καθρεφτάκια και χάντρες για να δελεάσουν τουςιθαγενείς για να αρπάξουν την γη τους…

 

Επανέρχονται ανεμογεννήτριες σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία

 

Δηλώνω, εξ αρχής ότι είμαι υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ιδιαίτερα στην πορεία απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής. Σημειώνω, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους της για τις ΑΠΕ.

 Όμως η ανάπτυξη των ΑΠΕ δε μπορεί από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον να μετατρέπονται σε λαίλαπα.

Ξανά, με αφορμή ενημέρωση μου από τον ενεργό πολίτη Ζαχάρως Φώτη Δημήτρουλα,μετά από ένα έτος, επανέρχεταιο κίνδυνος από ανεμογεννήτριες στον μεγαλύτερο κύκλο αρχαιολογικών τόπων της Ευρώπης στις πρώην επαρχίες Ολυμπίας, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, με τριάντα,τουλάχιστον, αρχαιολογικές περιοχές,που καλύπτουν όλο το χρονικό φάσμα της ιστορίας του ανθρώπου, καθώςκαι σε καταστροφή σημαντικών ειδών άγριας πανίδας και τοπίων ιδιαίτερου κάλλους! Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε στο Λύκαιο όρος. Έχει βρεθεί ο βωμός του Δία, το στάδιο, ο ιππόδρομος και το ιερό του Πάνα, εκεί που σε ένα σπήλαιο ερωτοτροπούσε με την Σελήνη… 

 • 72 τερατόμορφες ανεμογεννήτριες, ύψους 185μ. και ανοίγματος άνω των 90μ (!) θέλουν να εγκαταστήσουν στη περιοχή δάσους επιχειρηματικά συμφέροντα. Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων θα εκχερσωθούν-αποψιλωθούν. Δρόμοι πρόσβασης, θα ισοπεδώσουν το όρος, θα κατατμήσουν τους οικοτόπους, ενώ θα εκθέτουν γειτονικούς οικισμούς σε ηλεκτρομαγνητική επίδραση. Όλα αυτά με μη αναστρέψιμες συνέπειες σε κτηνοτρόφους-μελισσοκόμους.
 • Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, υπάρχει στηπεριοχή,ένα παγκόσμιου φήμης ιστορικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.
 • Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ ) έδωσε βεβαίωση παραγωγής, χωρίςνα κοινοποιήσει, μέσα σε συνολικά 2 μήνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 § 7 του ν. 4685/2020, σε κανέναν από τους φορείς που υπέβαλαν αντιρρήσεις προ 1,5 έτους. Και παρά το γεγονός ότι η απόφασή της γράφει: «Η παρούσα κοινοποιείται στους προβάλλοντες αντίρρηση», ούτε και κατόπιν εορτής, ακόμα δεν έχει κοινοποιήσει!!!Πιθανόν, η εταιρία (σε συνεννόηση με ΡΑΕ;) να άλλαξε το όνομα της προκειμένου να ξεπεράσει αντιδράσεις και τις τυπικές υποχρεώσεις το Νόμου..

Όπως με ενημέρωσε η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, δεν έχει λάβει ακόμα έγγραφο της ΡΑΕ. Θυμίζω επίσης ότι η Εφορία είχε υποβάλλει πριν 18 μήνες εισήγηση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να κηρυχθεί το Λύκαιο Όρος αρχαιολογικός χώρος!

 

Εμείς οι θνητοί θα αντιδράσουμε ήθα περιμένουμε όλα από τους θεούς ή τη τύχη; Οι κάτοικοι Ζαχάρως - Φιγαλείας, Ανδρίτσαινας - Κρέστένων,  Μεγαλόπολης και Οιχαλίας μαζί με τα τοπικά και δημοτικά συμβούλια θα αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα απειλή με κάθε νόμιμο μέσο.

 

Θεοί και φορείς μας καλούν σε αγώνα δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διονύσης Καλαματιανός: «Σε αδιέξοδο οι αρτοποιοί»

Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος και οι υπέρογκες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες δοκιμάζουν τις αντοχές και του κλάδου των αρτοποιών. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια που επικρατεί έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και κατά συνέπεια έχει εξασθενήσει την αγοραστική τους δύναμη. Πλέον, οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί. 

Ταυτόχρονα, τα συσσωρευμένα χρέη διογκώνονται, ιδίως προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, καθώς πολλοί αρτοποιοί προκειμένου να εξοφλήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, καταλήγουν να οφείλουν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας έχει ήδη μπει λουκέτο σε πάνω από 200 αρτοποιεία, κυρίως για οικονομικούς λόγους, ενώ ο κίνδυνος κλεισίματος ή αναστολής λειτουργίας είναι άμεσος για πολλά ακόμα. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, καθώς, εκτός των ίδιων των ιδιοκτητών που κινδυνεύουν να κλείσουν το μαγαζί τους και να μείνουν δίχως δουλειά, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων που απειλούνται να χάσουν την εργασία τους. 

Δυστυχώς, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξημένες επιδοτήσεις στα αρτοποιεία παραμένουν μόνο λόγια. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις της ωφελούν  μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και αδιαφορούν για τα αρτοποιεία της γειτονιάς.

Με ερώτησή μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

 • Προτίθενται να προβούν σε μείωση του ΦΠΑ των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί ο κλάδος της αρτοποιίας;
 • Προτίθενται να μειώσουν, από 13% σε 6%, τον ΦΠΑ στο ψωμί;
 • Προτίθενται να μειώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα;
 • Ποια ουσιαστικά μέτρα θα λάβουν για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αρτοποιίας από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ενέργειας;
 • Ποιο το ποσό που έχει πραγματικά εκταμιευθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των αρτοποιείων;
 • Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών αρτοποιείων λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου;
 • Συνολικά από 01.01.2021 έως 14.11.2022 πόσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αρτοποιίας διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και αντίστοιχα πόσες έκαναν έναρξη εργασιών;
 • Πόσες είναι οι απολεσθείσες θέσεις εργασίας λόγω της διακοπής εργασιών από 01.01.2021 έως και 11.11.2022 των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αρτοποιίας;

Τα προβλήματα των αρτοποιείων διογκώνονται, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους και να λάβει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του κλάδου. Το βέβαιο είναι ότι και οι αρτοποιοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στο υπέρμετρο κόστος των πρώτων υλών, όταν μάλιστα ο τζίρος έχει μειωθεί εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Η ασφυκτική καθημερινότητα απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση κωφεύει και αδιαφορεί. 

 

Ανδρ. Νικολακόπουλος: Ευχές για την ονομαστική του εορτή

Με αφορμή την ονομαστική του εορτή ο βουλευτής Ηλείας  κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος θα δεχθεί ευχές την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στα πολιτικά του γραφεία σε Πύργο και Αμαλιάδα. Ειδικότερα, ο βουλευτής θα βρίσκεται στο πολιτικό του γραφείο στον Πύργο,επί της οδού Μιαούλη 6, από τις 11 το πρωί έως τις 13:30 το μεσημέρι και στο πολιτικό του γραφείο στην Αμαλιάδα, επί της οδού Ερμού 15, από τις 18:30 το απόγευμα έως τις 21:30 το βράδυ.

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ στον Δήμαρχο Πύργου

Τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο επισκέφτηκαν το πρωί της Τρίτης (29/11) ο πρόεδρος και τα μέλη του 15μελούς συμβουλίου του 2ουΕΠΑΛ Πύργου.

Ο κ. Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε τους μαθητές με μεγάλη χαρά καθώς όπως έχει δηλώσει και έχει αποδείξει εμπράκτως, η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή για τη νέα γενιά της πόλης.

Κύριος λόγος της επίσκεψης των μαθητών ήταν η αίτηση οικονομικής βοήθειας από την πλευρά του Δήμου για την διεξαγωγή εκδρομής του σχολείου. Όπως εξήγησαν στον Δήμαρχο, οι οικογένειες ορισμένων μαθητών δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ανταπεξέλθουν στο κόστος της εκδρομής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ακύρωσή της. Επιπλέον συζήτησαν διάφορά θέματα που αφορούν την καλή λειτουργία του σχολείου τους, με τον κ. Αντωνακόπουλο να δηλώνει πως θα στηρίξει τα παιδιά στις μελλοντικές τους δράσεις.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.