223 New Articles

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου - Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τίμησε η Ολομέλεια της Βουλής, με ειδικές επετειακές αναφορές και τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των θυμάτων του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν και η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία την προηγούμενη Κυριακή συμμετείχε στις ανάλογες εκδηλώσεις στην Γλύφα του δήμου Πηνείου, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιάτικης Καταστροφής, καταθέτοντας στεφάνι.

Η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφασή της, της 24ης Σεπτεμβρίου 1998, καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, προκειμένου να τιμήσει τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και να αποτίσει διαχρονικά φόρο τιμής και σε όσους έχασαν τη ζωή τους αλλά και σε όσους επέζησαν από τα τραγικά γεγονότα και κατάφεραν να φτάσουν ως πρόσφυγες, μεταλαμπαδεύοντας στη μητέρα πατρίδα την ιστορική, πολιτική και πολιτιστική τους παράδοση.

Η συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην ανάταση της Ελλάδας εκείνη την εποχή ήταν καθοριστική. Το γεγονός αυτό καθόρισε καταλυτικά την πορεία της χώρας μας αλλά και της Ηλείας, καθώς, 4.530 πρόσφυγες από τους 786.431 που συνολικά μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, έφτασαν στην Κάτω Παναγιά, την Γαστούνη, την Νέα Μανωλάδα, την Γλύφα, τα Λεχαινά αλλά και στον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Ιωάννη, τη Βαρβάσαινα, το Βούναργο, τα Βυτινέικα, το Γεράκι, τα Γρανιτσέικα, τα Δουνέικα, τον Καρδαμά, το Κατάκολο και άλλες περιοχές, ακόμη και στην Επαρχεία Ολυμπίας, την Ανδρίτσαινα και τη σημερινή Νέα Φιγαλεία. Βρήκαν στην Ηλεία μια νέα πατρίδα και, παρά την τεράστια καταστροφή, κατάφεραν να ανακάμψουν, να  δημιουργήσουν και να προκόψουν.

 

 

 

 

 

 

 

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κ.Ε.Π. Αμαλιάδας

Με διερυμένο ωράριο θα λειτουργεί από την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) Αμαλιάδας Δήμου Ήλιδας.

Μέχρι σήμερα το Κ.Ε.Π. λειτουργούσε μόνο πρωινές ώρες, ωστόσο μετά την στελέχωσή του με το απαιτούμενο προσωπικό, βάσει των όσων ορίζει και η σχετική  νομοθεσία, το ωράριό του μπορεί να διευρυνθεί και τις απογευματινές ώρες.

Ως εκ τούτου, τις καθημερινές (από Δευτέρα έως Παρασκευή) θα λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί έως τις 19:30 το απόγευμα  και τα Σάββατα από τις 08:00 το πρωί έως τις 13:30 το μεσημέρι.

Σε περιπτώσεις αδειών ή απουσιών του προσωπικού, θα επανέρχεται το πρωινό ωράριο λειτουργίας για το οποίο θα εκδίδεται σχετική ανακοίνωση προς ενημέρωση του κοινού.

Ενισχύονται τα Πρωτοδικεία Ηλείας και Αμαλιάδας!

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

Ενισχύονται τα Πρωτοδικεία Ηλείας και Αμαλιάδας!

 

-Πόσες θέσεις προβλέπονται στο πλαίσιο στελέχωσης με Δικαστική Αστυνομία και ποια κενά καλύπτονται στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων

 

 

Με έξι θέσεις θα καλυφθούν οι Εισαγγελίες Ηλείας και Αμαλιάδας, στο πλαίσιο στελέχωσής τους με τη Δικαστική Αστυνομία, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την κάλυψη των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων στα δύο Πρωτοδικεία του νομού μέσω των διαγωνισμών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Ήδη το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης Δικαστικής Αστυνομίας –Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες διατάξεις»  εισήχθη και ψηφίστηκε στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Ηλείος βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Της συζήτησης του Νομοσχεδίου είχε προηγηθεί και συνάντηση του κ. Νικολακόπουλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα, όπου τέθηκαν από τον Ηλείο κοινοβουλευτικό όλα τα ζητήματα των Πρωτοδικείων της Ηλείας με κυρίαρχο την κάλυψη των κενών θέσεων, οι οποίες και θα καλυφθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει από την πλευρά του Υπουργείου.

 

Σε Πύργο και Αμαλιάδα

Αναφορικά με το νέο θεσμό της Δικαστικής Αστυνομίας, ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι η Ηλεία εμφανίζεται ενισχυμένη ως προς την κάλυψη θέσεων με Δικαστικούς Αστυνομικούς, καθώς προβλέπονται τρεις θέσεις (ένστολου προσωπικού) για την Εισαγγελία Ηλείας και τρεις θέσεις (ένστολου προσωπικού) για την Εισαγγελία Αμαλιάδας, ενώ θα ενισχυθούν και με πολιτικό προσωπικό, όπως προβλέπεται από το εν λόγω Νομοσχέδιο, το οποίο θα κατανεμηθεί από την Εισαγγελία Εφετών Πατρών, καθώς έχουν προβλεφθεί 150 θέσεις για όλη τη χώρα.

«Με τον ν. 4963/2022 «Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» (Α΄ 149), συστάθηκε η Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας και ρυθμίστηκαν τα ζητήματα που άπτονται της στελέχωσης και λειτουργίας της. Η σύσταση της εν λόγω υπηρεσίας αποσκοπεί κυρίως στην υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών με την ανάθεση σε εξειδικευμένο προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης αστυνομικών καθηκόντων, καθώς και προανακριτικών καθηκόντων, που απαιτούν ειδικές επιστημονικές γνώσεις, τα οποία, κατά το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, ασκούνται από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και ιδιώτες, αντιστοίχως, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρακτικών δυσχερειών ή δυσλειτουργιών και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης» εξηγεί ο κ. Νικολακόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η Δικαστική Αστυνομία διαιρέθηκε σε πολιτικό και αστυνομικό τομέα και με το σχέδιο νόμου το οποίο εισέρχεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή επιχειρείται η τροποποίηση του ν. 4963/2022, ώστε να απλοποιηθούν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων προσωπικού της Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας και να προχωρήσει η πλήρης και άμεση στελέχωσή της.

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται έχουν σκοπό την επιτάχυνση και απλούστευση της διαδικασίας στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας, την εξειδίκευση των προσόντων διορισμού του προσωπικού του αστυνομικού και του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας και την ορθολογική κατανομή των περιφερειακών υπηρεσιών Δικαστικής Αστυνομίας σε επίπεδο Τμήματος πολιτικού και αστυνομικού τομέα στις Εισαγγελίες της Χώρας.

 

Και πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων

Σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, που έθεσε εκ νέου ο κ. Νικολακόπουλος στους Υπουργούς, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την κάλυψή τους. Από την περασμένη Άνοιξη έχει προχωρήσει η πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκπαιδευόμενων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων. Στα τέλη Αυγούστου προχώρησε η δεύτερη προκήρυξη και στις αρχές του 2024 προχωρά η τρίτη προκήρυξη. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, σύμφωνα και με τις κενές οργανικές θέσεις, σε ότι αφορά τον κλάδο γραμματέων, η κάλυψη πέντε θέσεων στο Πρωτοδικείο Ηλείας, τριών θέσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας και μίας θέσης στο Ειρηνοδικείο Πύργου,έξι θέσεων στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, δύο θέσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας και δύο θέσεων στο Πταισματοδικείο Αμαλιάδας. Σε ότι αφορά τον κλάδο της Πληροφορικής, προβλέπονται από μία θέση στο Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας και μία για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

Αυγερινοπούλου: Η Βουλή τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας

Με επετειακή αναφορά τίμησε η Βουλή τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, η οποία εορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη Ημέρα αναγνωρίστηκε επίσημα το 2007 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και καθιερώθηκε στη χώρα μας από το 2008 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Παρούσα στην σεμνή τελετή ήταν και η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Όπως τόνισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, για την Ελλάδα η ημέρα αυτή δεν αποτελεί έναν απλό εορτασμό. Η πατρίδα μας, κοιτίδα και λίκνο της Δημοκρατίας, καλείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα να υπενθυμίσει σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας κάτι το οποίο θεωρείται μεν αυτονόητο, αλλά χρειάζεται πάντοτε την προσοχή και την προσπάθεια όλων ανεξαιρέτως για να διαφυλάσσεται και να προασπίζεται ανά πάσα στιγμή. Η Δημοκρατία, στιβαρά θεμελιωμένη στη σύγχρονη Ελλάδα, αποδεικνύει στο πέρασμα του χρόνου ότι διαθέτει την αναγκαία προσαρμοστικότητα στην εξέλιξη της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ίδια της η ύπαρξη. Η Δημοκρατία μας έχει παράλληλα αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πρόκληση που θα μπορούσε υπό οποιαδήποτε μορφή να τη θέσει εν αμφιβόλω.

 

 

 

Παρεμβάσεις σε Γούμερο, Μυρτιά-Άγιο Ηλία και Χανάκια

- Υπογραφή σύμβασης έργου για την «Βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου»

-Διευκολύνεται η πρόσβαση σε αγροτικές εκτάσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο στο πλαίσιο της βελτίωσης του αγροτικού δικτύου στα όρια του Δήμου Πύργου, υπέγραψε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Πρόκειται για έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα σε: Γούμερο, Μυρτιά-Άγιο Ηλία και Χανάκια, συνολικού προϋπολογισμού 685.980,80 ευρώ και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Αντωνακόπουλος υπέγραψε τη σύμβαση του έργου με την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας -η οποία αναδείχθηκε μέσω ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού-«Κατασκευαστική Α.Ε.» Μαρία Τζάνα, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλου. Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Συνεπείς στην πολιτική μας για ισομερή και δίκαιη κατανομή των χρημάτων και της υλοποίησης έργων σε όλο το δήμο, προβαίνουμε σε μια ακόμα ολοκλήρωση δημοπρατικής διαδικασίας και τα αντίστοιχα έργα θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Είναι έργα που εξυπηρετούν πολλούς αγρότες και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα».

 

Τα σημεία των παρεμβάσεων

 

Τα σημεία που θα γίνουν οι παρεμβάσεις χωματουργικών εργασιών και τσιμεντοστρώσεων εξυπηρετούν τόσο την πρόσβαση σε αγροτικές καλλιέργειες, όσο και τον αναπτυσσόμενο δευτερογενή τομέα της περιοχής που εμφανίζει εξαγωγική δραστηριότητα.  Για το λόγο αυτό, επελέγησαν αγροτικοί δρόμοι που εξυπηρετούν μονάδες που επεξεργάζονται, μεταποιούν, συσκευάζουν και εξάγουν τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής, όπως:

-Ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί στο οξοποιία της ΕΓΚΡΕ, στην αγροτική περιοχή Χανακίων.

-Ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί στο συσκευαστήριο βιολογικών προϊόντων «Λαμπρόπουλος» στην αγροτική περιοχή Μυρτιάς – Αγ. Ηλία.

- Ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί στη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων του κ. Θεοδωρόπουλου στην αγροτική περιοχή Γουμέρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων και στην επιχειρηματικότητα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με πολλαπλά οφέλη όπως:

* Αύξηση του ρυθμού παραγωγής και εξαγωγών των μονάδων, γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

* Οι δευτερογενείς μονάδες μετατρέπονται σε τουριστικούς προορισμούς μέσω αγροτουριστικών προγραμμάτων ενώ  καθίστανται πλέον επισκέψιμες από σχολικές μονάδες

*Το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο της κάθε μονάδας θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

*Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις στον δευτερογενή τομέα, με οφέλη που θα φανούν στην άμεση οικονομία της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.