533 New Articles

Η πρώτη αυτοψία επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ στις εκβολές του Αλφειού - Στο πλαίσιο συνεργασίας Δήμου Πύργου-ΕΜΠ για την έγκαιρη πρόβλεψη παράκτιων πλημμυρικών φαινομένων

Ο Δήμαρχος Πύργου  Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, υποδέχθηκε την Καθηγήτρια του ΕΜΠ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων, Βασιλική Τσουκαλά και τους συνεργάτες της, την Παρασκευή 18/11 στοΔημαρχείο, στο πλαίσιο άτυπης τεχνικής επίσκεψης προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους με την ευκαιρία της οριστικής ένταξης προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Ερευνητικού ΈργουEWS_CoCoFlood, με αντικείμενο την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με την Ανάπτυξη Συστήματος Έγκαιρης Πρόγνωσης Παράκτιας Πλημμύρας σε Εκβολές Υδατορέματος.  Στη συνάντηση συμμετείχεκαι η άμισθη Σύμβουλος του Δημάρχου κα Έβελυν Καρακίτσου, η οποία είναι και η υπεύθυνη διαχείρισης του έργου από πλευράς του Δήμου Πύργου.

Ακολούθησε, με την συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, Τεχνική Επίσκεψη στις εκβολές του Αλφειού για αναγνώριση της περιοχής από τους ειδικούς επιστήμονες και καταγραφή με drone της ευρύτερης περιοχής μελέτης με σκοπό τη σύνταξη φωτογραμμετριών υποβάθρων, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα υπογραφθεί και η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΕΜΠ για την υλοποίηση του έργου.

Σκοπός του EWS_CoCoFlood είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας και της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος παράκτιων ζωνών σε συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής.

Το βασικό αναμενόμενο αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι η ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού Συστήματος Έγκαιρης Πρόγνωσης της Συνδυαστικής Παράκτιας Πλημμύρας (ΣΕΠ), που θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις λόγω Κλιματικής Αλλαγής και το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην παράκτια ζώνη του Δήμου μας εκατέρωθεν της εκβολής του Ποταμού Αλφειού.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και επιλέχθηκε από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ αφού λήφθηκαν υπόψη, τα ιδιαίτερα ωκεανογραφικά, ακτομηχανικά, γεωμορφολογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, οι χρήσεις γης, αλλά και τα συμπεράσματα του ΠεΣΠΚΑ Δυτικής Ελλάδας που σχετίζονται με την τρωτότητα της περιοχής από φαινόμενα παράκτιας κατάκλυσης, τα οποία οφείλονται στην θαλάσσια δράση και ενισχύονται από τις πλημμυρικές απορροές του ποταμού Αλφειού, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, και όλες τις παράκτιες χρήσεις και δραστηριότητες.  Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό έχει ενταθεί, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Στόχοι του έργου είναι:

-Η ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου για την προσομοίωση της Παράκτιας Συνδυαστικής Πλημμύρας, και η εφαρμογή της για ιστορικά γεγονότα στην παράκτια ζώνη του Δήμου Πύργου, εκατέρωθεν της εκβολής του ποταμού Αλφειού.

-Η ανάπτυξη ενός μοντέλου εκτίμησης της παράκτιας επικινδυνότητας και τρωτότητας και η χαρτογράφησή τους.

-Η ανάπτυξη ενός, διεθνώς καινοτόμου, Συστήματος Έγκαιρης Πρόγνωσης Συνδυαστικής Παράκτιας Πλημμύρας, με θεώρηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, και η εφαρμογή του στηνπαράκτια ζώνη του Δήμου Πύργου, εκατέρωθεν της εκβολής του ποταμού Αλφειού.

Με μια σεμνή τελετή - Τίμησαν την Ναυμαχία της Κυλλήνης

Με μια σεμνή τελετή τίμησαν τη συμπλήρωση των 197χρόνων από τη Ναυμαχία της Κυλλήνης το 1825, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Κυλλήνης και το Παράρτημα Ηλείας της Ε.Α.Α.Ν, το πρωί της Κυριακής 27 Νοεμβρίου 2022.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Κυλλήνης, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κΑθανάσιο και συνεχίστηκε με ρίψεις στεφάνων στη θάλασσα για τους ηρωικούς πεσόντες μπουρλοτιέρηδες ναυτικούς.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γιάννης Λέντζας, τόνισε ότι «τιμούμε την Ναυμαχία της Κυλλήνης, τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ψυχή τους και το αίμα τους για τα ιδανικά της πατρίδας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α.Ν., Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Ζώης Υφαντής, οι Βουλευτές Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, η Αντιδήμαρχος Γεωργία Κακαλέτρη, εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού κ.α.

MIΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : Πόσους μήνες θα περιμένει η Ηλεία τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας;

Καμία συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Ηλείας, αφού ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του απήυθυνε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και αφορούσαν :

  • Στην ένταξη της Ηλείας στις άγονες και προβληματικές περιοχές Ά Ζώνης του Π.Δ. 131/1987, (όπως ηΚέρκυρα), προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στην Ηλεία, δεδομένου ότι όλες οι τελευταίες προκηρύξεις κηρύχθηκαν άγονες.
  • Στην ενεργοποίηση της 6ηςΥΠΕ, ώστε να στελεχωθούν με επικουρικό προσωπικό οι βασικές ιατρικές ειδικότητες που λείπουν από την Ηλεία, κατόπιν σχετικής εντολής από το υπουργείο Υγείας
  • Στις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από νοσοκομεία της Αττικής τουλάχιστον για 6 μήνες σε ειδικότητες αιχμής, όπως αυτής της Παθολογίας, όπου υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός

 

Ο Υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ηλείας στην Ά Ζώνη άγονων περιοχών, χωρίς όμως να δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

 

Ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε: «Οι εξαγγελίες του κ. Πλεύρη παραμένουν χωρίς αντίκρισμα, όσο δηλώνει ακόμη ότι το Υπουργείο περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες, προκειμένου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κέρκυρας και να εντάξειτα νοσοκομεία της Ηλείας στην Ά ζώνη άγονων περιοχών. Το δε νομοσχέδιο που ψηφίζεται, με τη συμμετοχή ιδιωτών στη λειτουργία των νοσοκομείων, δε θα δώσει λύση, αφού δοκιμάστηκε και την περίοδο της πανδημίας και απέτυχε.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση αρνείται να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Αρνείται να μετακινήσει ιατρούς από τα νοσοκομεία της Αττικής, όπου υπάρχει πλεονάζον επικουρικό ιατρικό προσωπικό.

 Αρνείται να στελεχώσει τα νοσοκομεία της Ηλείας με ιατρικό προσωπικό, δίνοντας ανάλογη εντολή στην 6η ΥΠΕ.

Αρνείται να λάβει υπόψη τους φορείς της περιοχής, τη δημοτική αρχή και τους ιατρικούς συλλόγους που μιλούν για οριακή κατάσταση της υγείας στην Ηλεία και επιβεβαίωσα ο ίδιος σήμερα, επισκεπτόμενος το Γ.Ν. Πύργου.

Αρνείται να δει ότι οι καθημερινές μετακινήσεις ιατρών από δομές υγείας εκτός Ηλείας, με «εντέλλεσθαι» είναι πλέον απρόσφορη -και όχι ‘’μεταβατική’’, όπως ισχυρίζεται ο κ. Πλεύρης-και δε διασφαλίζει την ομαλή παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Ηλείας.

Το εντελώς αυτονόητο δικαίωμα των Ηλείων πολιτών για πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, δεν είναι προφανώς αυτονόητο και για την κυβέρνηση. Οι Ηλείοι πολίτες δεν ανέχονται να αντιμετωπίζονται ως πολίτες 2ης κατηγορίας. Γι’ αυτό και θα επανέλθω όσες φορές χρειαστεί μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα. Γιατί είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους πολίτες της Ηλείας».

 

 

 

 

Στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος -Ενημέρωση για το Bullying με το «Χαμόγελο του παιδιού»

Τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 4ου Γυμνασίου Πύργου επισκέφτηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη βδομάδα ενημέρωσης για τον σχολικό εκφοβισμό σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του παιδιού», στα Γυμνάσια της πόλης.

Ο κ. Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Πλεμμένο, μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου Μαρία Μπαντούνα και την ψυχολόγο του Οργανισμού Ιωάννα Γκίκα, μίλησε στα παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί στο αμφιθέατρο του σχολείου, προβάλλοντας το διάλογο, τη  “συγγνώμη”, την κατανόηση και την αλληλεγγύη, ως τρόπους για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

«Ζούμε σε μια εποχή με πολλές αντιφάσεις που ζαλίζουν τον κόσμο και κανείς δεν ξέρει τι να πρωτοπιστέψει. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κανόνες, και χωρίς κανόνες δεν βρίσκεις λύση σε κανένα πρόβλημα.

Κάποιοι υπερβαίνουν τα εσκεμμένα αλλά εμείς προσπαθούμε να τους επαναφέρουμε, με οργανωμένη επικοινωνία και συζήτηση με κατάλληλους ειδικούς επιστήμονες. Και το Χαμόγελο του παιδιού, που έχουμε μια διαρκή συνεργασία, είναι ο μόνος πιστοποιημένος φορέας» είπε μεταξύ άλλων στα παιδιά ο  κ. Αντωνακόπουλος.

Τέλος, ο δήμαρχος Πύργου είχε μια σύντομη συνάντηση και με τους καθηγητές του σχολείου όπου αντάλλαξε απόψεις πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα και δήλωσε πάντα παρών για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. 

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε και στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου, παρουσία του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας Ανδρέα Ζέρβα.

Την ανάγκη αξιοποίησης κάθε διαθέσιμης δυνατότητας υπογραμμίζει ο Ηλείος οικονομολόγος - Ν. Καλάκος: «Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο στήριξης των σταφιδοπαραγωγών»

Την εξάντληση κάθε διαθέσιμης και εφικτής δυνατότητας στήριξης των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας επισημαίνει ο Ηλείος οικονομολόγος Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά είναι αρνητική και επιζήμια για όλους τους κλάδους.

Ο Νίκος Καλάκος τονίζει πως η τιμή παραμένει σε επίπεδα κάτω από ένα ευρώ, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης, ενώ και η ζήτηση είναι αισθητά περιορισμένη σε σχέση με άλλα χρόνια, με συνέπεια το προϊόν να παραμένει στις αποθήκες και οι σταφιδοπαραγωγοί να είναι εγκλωβισμένοι.

Ο Ηλείος οικονομολόγος σημειώνει πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συζητήσει επανειλημμένως με τους παραγωγούς το πρόβλημα και τις πιθανές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και διατήρησε τη σταφίδα στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, ο Νίκος Καλάκος υπογραμμίζει την ανάγκη να χορηγηθεί ενίσχυση στους παραγωγούς, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια καλλιεργούν και πωλούν με τιμή κάτω του κόστους, κάτι που επιβαρύνει το εισόδημά τους και οδηγεί μια ιστορική καλλιέργεια στη συρρίκνωση και στον αφανισμό.

Όπως επισημαίνει, ακόμα κι αν η γενική κατεύθυνση είναι μελλοντικά ο περιορισμός της παραγωγής, οι σταφιδοκαλλιεργητές θα πρέπει να λάβουν μια ενίσχυση για τα χρήματα που έχουν ξοδέψει εδώ και δύο χρόνια, αλλά και για να αναδιαρθρώσουν την παραγωγή τους τα επόμενα χρόνια.

«Οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας είναι για δεύτερη χρονιά σε απόγνωση, καθώς η σταφίδα είναι στα αζήτητα και σε πολύ χαμηλή τιμή. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολείται με το θέμα και αναζητά λύσεις στο πρόβλημα παρά τις δυσκολίες, για αυτό και τη διατήρησε στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης και για την περίοδο 2023-2027. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για να ενισχύσουμε τους παραγωγούς, οι οποίοι χάνουν εισόδημα και ενδεχομένως να θέλουν να αναδιαρθρώσουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

Εκλέχθηκε νέο Δ.Σ. στο ΚΑΠΗ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Το νέο τους πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου τα μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από αθρόα προσέλευση μελών.

Οι αρχαιρεσίες έγιναν ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής με Πρόεδρο την κα Ρόη Αντωνοπούλου, Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της ΚΕΔΑΟ και μέλη την κα Άννα Παπαϊωάννου, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΚΕΔΑΟ και τον κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλοκαι μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΑΟ. Περισσότερα από διακόσια μέλη του ΚΑΠΗ συμμετείχαν στην άρτια οργανωμένη εκλογική διαδικασία,ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε μια γόνιμη και δημιουργική νέα σεζόν στα μέλη του ΚΑΠΗ.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την καταμέτρηση των ψήφων εκλέχθηκε το νέο Δ.Σ. το οποίο αμέσως μετά συγκροτήθηκε σε σώμα και έχει ως εξής: Πρόεδρος Θεοδοσία Μαρούδα, Αντιπρόεδρος Δήμητρα Σαραντοπούλου, Γραμματέας Μαρία Γεωργίου, μέλη Αλέξανδρος Βλαχαντώνης και Βασιλική Τόκα, με αναπληρωματικά μέλη τους Παρασκευή Μαντά και Αθηνά Αργυροπούλου.Το νέο Δ.Σ. υποσχέθηκε να κάνει το καλύτερο, με αισιοδοξία και διάθεση προσφοράς προς τα μέλη του ΚΑΠΗ Αρχαίας Ολυμπίας.

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα, έως 2 Δεκεμβρίου

Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2022 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα. Όπως τόνισε η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα συνεταιρισμών, παραγωγών και των φοροτεχνικών τους, προχώρησε στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων,βάσει του άρθρου 95  του ν. 4982/2022 (Α΄195)», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport). Έτσι, ενώ ο χρόνος εγγραφής των δικαιούχων στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) που έληγε στις 25 Νοεμβρίου, θα μπορούν να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για μία επιπλέον εβδομάδα, μέχρι τις 2.12.2022.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.