223 New Articles

«Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργούμε ανθεκτικές ελίτ, αλλά ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες»

Βασικά σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο Συνέδριο του Economist (Θεσσαλονίκη) για τη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών, στη θεματική ενότητα «Πολιτική Προστασία το 2023 και μετά: Προτεραιότητες και Ευθύνες»

 

 

Αναφορικά με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στη χώρα τόνισε:

 

Για την Ελλάδα, η τρομακτική εμπειρία που ζήσαμε πρόσφατα με τις πυρκαγιές στη Ρόδο, στον Έβρο και σε άλλες περιοχές, καθώς και με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αποτελεί μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση των φαινομένων που συνδέονται με την Κλιματική Αλλαγή.  Μια ολόκληρη περιφέρεια, όπως η Θεσσαλία, βίωσε το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο της ιστορίας μας που προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες,  ανθρώπινα θύματα και αλλαγή της γεωγραφίας της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, οι ποιοτικές διαφορές των πυρκαγιών του 2023 σε σχέση με προηγούμενες είναι πολύ σημαντικές. Για πρώτη φορά κάηκαν τόσες πολλές προστατευόμενες περιοχές και για πρώτη φορά έχουν επηρεαστεί τόσα αρχέγονα δασικά οικοσυστήματα-όπως το δάσος της Δαδιάς-που παρουσιάζουν τεράστιες δυσκολίες στη φυσική τους αποκατάσταση

 

Σε ό,τι αφορά το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα ανέφερε:

Τα φετινά καταστροφικά συμβάντα στη χώρα μας, ανέδειξαν για μία ακόμα φορά την ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος πολιτικής προστασίας που εφαρμόζεται.

Ο νόμος 4662 του 2020 δημιούργησε δυστυχώς ένα υπερσυγκεντρωτικό και πολυδαίδαλο σύστημα διοίκησης. Χρειάζονται διακριτές αρμοδιότητες και ευθύνες μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, αλλά και να διευκολύνεται η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μια κρίση στο πεδίο.

Χρειάζεται να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, μέσα και πόροι στην αυτοδιοίκηση, να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, επενδύοντας στην καινοτομία και την έρευνα, όπως άλλωστε είναι και η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να δοθεί έμφαση στην ευαισθητοποίηση, την ετοιμότητα και την ουσιαστική εμπλοκή των πολιτών, μέσω του εθελοντισμού, με προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης, ώστε οι τοπικές κοινότητες να δρουν αποτελεσματικότερα.

Ως ΠΑΣΟΚ είχαμε έγκαιρα προτείνει τη δημιουργία ενός Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρότασή μας, χωρίς όμως αυτό το Υπουργείο να ενισχυθεί επαρκώς με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

 

Σε σχέση με την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην πρόληψη επισήμανε:

Όλες οι μελέτες του ΟΗΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών στέλνουν εδώ και πολύ καιρό ισχυρά μηνύματα αφύπνισης και καλούν σε προετοιμασία και δράσεις. Η έμφαση δίνεται στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές. Το Πλαίσιο Sendai του ΟΗΕ, η  Διεθνής Στρατηγική για τη Μείωση των Καταστροφών (ISDR) και η Παγκόσμια Πλατφόρμα για τη Μείωση Κινδύνου Καταστροφών υπηρετούν αυτούς τους στόχους.

 

Για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την διάθεση μέσων και πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ανέφερε:

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την πυρόσβεση. Η Ευρώπη, μετά από τις φωτιές στην Πορτογαλία το 2017, συνειδητοποίησε την ουσιαστική αδυναμία της να προσφέρει βοήθεια και προχώρησε στη δημιουργία του μηχανισμού RescEU. Εισηγητής τότε από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το ζήτημα των πόρων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών.

Η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την εκκίνηση μιας διαδικασίας ώστε η Ελλάδα να κινητοποιήσει ροές 2,2 δις ευρώ για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία.

Σημαντική η ανακοίνωση, αλλά αναδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει τόσο στην αύξηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης, όσο και στη δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου που θα συνδράμει στην αποκατάσταση των καταστροφών λόγω της Κλιματικής Κρίσης.

Πολύ σημαντική είναι στην παρούσα φάση η ανάγκη αναθεώρησης από την Ελλάδα του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να ενταχθούν ή να επανενταχθούν έργα που συμβάλουν στην πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων.

Γιατί το ζήτημα, μέσα από τέτοια εργαλεία, δεν είναι να δημιουργούμε ανθεκτικές ελίτ, αλλά ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες απέναντι στους κινδύνους της Κλιματικής Κρίσης. Κινδύνους που είναι ισχυρότεροι για τους πιο ευάλωτους, κατανέμονται άνισα και αλλάζουν δραματικά τις ζωές μας. Και είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη, για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

 

 

 

 

ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - Συγκινητική η ανταπόκριση των πολιτών

-Γιάννης Λυμπέρης: «Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας»

 

 

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά απλώνουν χέρι βοηθείας στους πληγέντες των καταστροφικών πλημμυρών στην Θεσσαλία και είναι άκρως συγκινητική η ανταπόκριση των κατοίκων στην έκκληση του Δήμου Ήλιδας για συγκέντρωση και αποστολή βοήθειας.

Τις τελευταίες ημέρες ήταν δεκάδες οι πολίτες που μετέβησαν στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου καιμε βάση το κάλεσμα που είχε γίνεισυνεισέφεραν στην συγκέντρωση υλικού για την ανακούφιση των εκεί κατοίκων.Το  πρωί της Τετάρτης το υλικό που συγκεντρώθηκε φορτώθηκε σε φορτηγό, που είναι δωρεά ιδιώτη ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, για να ξεκινήσει το ταξίδι του για την Θεσσαλία.

 

Παρούσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που είδαν συνανθρώπους τους να χάνονται στα λασπόνερα, που έχασαν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής. Καλούμαστε να δείξουμε την ανθρωπιά μας για να ξαναγεννηθεί το αύριο. Σε πρώτη φάση καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες για να προχωρήσει η αποκατάσταση των υποδομών και να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική καταστροφή» ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος ευχαρίστησε τους πολίτες για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα για συγκέντρωση βοήθειας: «Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο κάλεσμά μας, δείχνει ότι δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά στις μέρες μας. Εκτός από τους απλούς πολίτες, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της ΚΕΔΕ έχουν καταγραφεί τα σημεία εκείνα που απαιτούν από εμάς και την στοχευμένη αποστολή βοήθειας ανά δήμο. Επιπλέον, καλούμαστε πλέον να μελετήσουμε ξανά τους ενδεχόμενους κινδύνους και τα σχέδια δράσης, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων».

 

Πολλές οι προσφορές

Τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ήλιδας δεν σταμάτησαν να συγκεντρώνουν υλικό και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολίτες σε καθημερινή βάση ζητούν να συνδράμουν, οπότε αναμένεται να διοργανωθεί και δεύτερη αποστολή βοήθειας.

«Πραγματικά έχουμε συγκινηθεί από τους συμπολίτες μας και την διάθεσή τους να προσφέρουν στους πληγέντες» σχολίασε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κα Αλεξία Κοτσαύτη- Παπαζαφειροπούλου και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δήμους που έχουν πληγεί, ώστε η βοήθεια να φτάσει απρόσκοπτα στους πληγέντες και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και δεύτερη αποστολή σε είδη πρώτης ανάγκης».

Ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

 

ΕΛΜΕ Ηλείας - Ανακοίνωση για αναπληρωτές

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!

 

ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !

 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ!

 

Καλωσορίζουμε τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν στην Α ́φάση αναπληρωτών. Οι σχεδόν 30000 προσλήψεις αναδεικνύουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων από το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, παρά τους διορισμούς που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Οι διεκδικήσεις των σωματείων για μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών παραμένουν στο επίκεντρο.

Οι μεγάλες ανάγκες της εκπαίδευσης παραμένουν, παρά τις προσλήψεις. Αρκετοί μαθητές δε θα έχουν παράλληλη στήριξη από την αρχή της σχολική χρονιάς, ενώ δεν έχουν προχωρήσει και οι ιδρύσεις όλων των τμημάτων ένταξης κ.α. Είναι δεδομένη λοιπόν η ανάγκη της άμεσης β ́φάσης αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν όλα τα εναπομείναντα κενά, τη στιγμή βέβαια που τα σωματεία διεκδικούσαν την κάλυψή τους σε μία μεγάλη φάση.

Εκτός των κενών, κυβέρνηση και Υπουργείο είναι υπεύθυνοι για την Οδύσσεια που περιμένει πολλούς συμβασιούχους συναδέλφους, που είτε δουλεύουν για πρώτη φορά, είτε αναγκάστηκαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, επειδή δεν ήξεραν πότε θα τους ξαναπροσλάβουν, ενώ τώρα πρέπει να φύγουν ξανά για άλλες περιοχές. Δε φτάνει που κάθε καλοκαίρι τους στέλνουν στα επιδόματα του ΟΑΕΔ και μάλιστα όχι όλους, δε φτάνει που τους έχουν ένα καλοκαίρι μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια, τους καλούν να δουλέψουν σε όλη την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για κατοικία, σίτιση, δωρεάν μετακίνηση, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πού έχουν φτάσει τα ενοίκια, πως συνεχίζεται η ακρίβεια, πού έχει φτάσει η βενζίνη.

Τονίζουμε  βέβαια ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών ήταν ακόμη λιγότεροι φέτος (μόλις 4000), ενώ τα πραγματικά και λειτουργικά κενά στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση ανέρχονται στις 55.000-60.000.

Πρόκειται για μια δραματική περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, η οποία επιβεβαιώνεται, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, και στις προκλητικά μειωμένες προσλήψεις των αναπληρωτών (28.000), έτσι  ώστε τα κενά και στις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης  να ξεπερνούν τα  25.000.

 

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα κανείς συνάδελφος ΔΕΝ είναι μόνος του.

Η ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ θα είναι κοντά σου κάθε στιγμή! Για κάθε απορία και δυσκολία που μπορεί να έχεις! Επιδιώκουμε συλλογικά να αντιμετωπίζουμε κάθε τι που μπορεί να προκύπτει στην καθημερινότητά μας, να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, αλλά κυρίως να παλεύουμε για ζωή με αξιοπρέπεια και για ένα σχολείο που θα μορφώνει!

Άμεσα, μόλις αναλάβουμε την υπηρεσία, αξιοποιούμε όλους τους τρόπους για να ενημερώσουμε το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας για τα προβλήματά μας. Οργανώνουμε κα ισυμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις των σωματείων για να λυθούν άμεσα τα «καυτά» προβλήματα.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

 • Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών.
 • Δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης  υπηρεσίας για τους αναπληρωτές (ιδιαίτερα τώρα για όλες τις πληγείσες περιοχές) και  προσμέτρηση όλων των ημερών του Σεπτεμβρίου στη μισθοδοσία. (από 1/9)
 • Να δημοσιοποιούνται όλα τα κενά και να πραγματοποιούνται οι προσλήψεις σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων.
 • Ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή/τρια που χρήζει παράλληλης στήριξης.
 • Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που έχουν έστω και μιας μέρας σύμβαση αποκλειστικά με βάση το Πτυχίο και όλη την Προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
 • Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα. Καταβολή 13ου και 14ου μισθού και αφορολόγητο στα 12.000.
 • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
 • Επιδότηση ενοικίου στα 300€ τον μήνα. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.
 • Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
 • Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση.
 • 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
 • Ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς σε όλα τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ
 • Καμιά σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες.
 • Άμεσα να γίνει η β ́φάση προσλήψεων για να καλυφθούν όλα τα κενά.

 

Πύργος, 11/09/2023

 

 

 

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ - Έφερε το θέμα στη Βουλή

-Κατέθεσε ως Αναφορά στην

Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

την επιστολή του Συλλόγου εργαζομένων

 

 

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος, το θέμα της μονιμοποίησης εργαζομένων στους δήμους, με το καθεστώς των αλλεπάλληλων ανανεώσεων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Ο κ. Νικολακόπουλος κατέθεσε σαν Αναφορά προς την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, την σχετική επιστολή για το θέμα   του προέδρου του Συλλόγου εργαζομένων δήμων Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας- Ζαχάρως, προκειμένου να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

 

Με συμβάσεις εργασίας

Όπως επισημαίνεται από τον Σύλλογο, λόγω της έλλειψης τακτικού προσωπικού στους Δήμους που καλύπτει ο Σύλλογος, Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας- Ζαχάρως, αλλά και σε όλους τους Δήμους του Νομού και της χώρας, εργάζεται προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (σε παιδικούς σταθμούς, κέντρα κοινότητας, ΚΔΑΠ, Συμβουλευτικό, σχολικά κτίρια και σε κοινωνικές υπηρεσίες),  με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, με αλλεπάλληλες ανανεώσεις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Τονίζεται δε ότι το εν λόγω προσωπικό απασχολείται στους Δήμους τηρώντας καθημερινό ωράριο εργασίας, πλήρους απασχόλησης σε πενθήμερη βάση, ασκώντας με επιμέλεια τα καθήκοντά του, όπως αυτά προβλέπονται από την ειδικότητά του κάθε προσληφθέντα, παρέχοντας υπηρεσίες όπως το τακτικό μόνιμο προσωπικό. Κάτι που αναγνωρίζεται και από τους δήμους.

Ωστόσο, η θέση εργασίας αυτών των εργαζομένων είναι επισφαλής και αβέβαιο το εργασιακό και βιοποριστικό τους μέλλον.

 

Πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Τονίζεται δε ότι «οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες κα διαρκείς ανάγκες στους Δήμους, με αποτέλεσμα να υφίσταται μόνιμη ανάγκη να απασχολείται τακτικό προσωπικό στις συγκεκριμένες υπηρεσίες των Δήμων».

Ο Σύλλογος εστιάζει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στους Δήμους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, γι’ αυτό και τίθεται θέμα εξασφάλισης σταθερής σχέσης εργασίας αυτών των εργαζομένων.

Επισημαίνεται δε το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νικολακόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Συλλόγου, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή και αναμένονται οι απαντήσεις από την αρμόδια Υπουργό.

ΕΛΜΕ Ηλείας - Κάλεσμα-Αντιφασιστική Συναυλία-Αλληλεγγύη στους Πλημμυροπαθείς

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας απόφασισε την ημέρα αυτή να πραγματοποιηθεί συναυλία-συγκέντρωση για να μην ξεχαστεί το έγκλημα αυτό αλλά και όλα τα άλλα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι φασίστες-ναζιστές της Χρυσής Αυγής. 

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ως γνήσιο τέκνο του συστήματος της εκμετάλλευσης, μαντρόσκυλο των αφεντικών, αναλαμβάνει πάντα την πιο βρώμικη δουλειά, ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ορθώνοντας τείχος προστασίας στα κέρδη των εργοδοτών.

Για το λόγο αυτό απευθύνουμε σε όλα τα σωματεία και τους φορείς του νομού μας κάλεσμα συνδιοργάνωσης.

Παράλληλα, την ώρα της συναυλίας, θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Τα σωματεία και οι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΛΜΕ στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Ή τηλεφωνικά με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας στο 6944247945.

 

Πύργος, 11/09/2023

 

 

Διονύσης Καλαματιανός: «Εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα;»

Η χώρα βιώνει -ξανά- μια τεράστια καταστροφή. Πριν ακόμη συνέλθει από τις πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και περιβάλλον, ήρθαν οι πλημμύρες να ανοίξουν νέες βαθιές πληγές.

Η Θεσσαλία έχει βυθιστεί κάτω από χιλιάδες τόνους νερού και λάσπης. Ανθρώπινες απώλειες, εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι, διάλυση ζωτικών υποδομών και δικτύων, καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία -τοπική και εθνική- και μια υγειονομική «βόμβα» να απειλεί τη δημόσια υγεία, συνθέτουν μια πρωτοφανή εικόνα αποκάλυψης, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. 

Η ανεπάρκεια και η αδράνεια που επέδειξε για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση είναι εμφανής και μοιραία, δίχως καμία πρόληψη, καμία ουσιαστική προετοιμασία και αντιμετώπιση. 

Μέσα σε όλα αυτά, είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε σε υποβολή πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αφενός δίχως την παραμικρή ουσιαστική διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμικούς φορείς, αφετέρου, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, φέρεται να προχώρησε σε πρόταση απένταξης έργων από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ άλλων και αντιπλημμυρικών έργων υποδομών.

Προφανώς, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει και να απαντήσει με σαφήνεια πόσα και ποια έργα αφαιρούνται από τη λίστα έργων του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην πρόταση που υποβλήθηκε για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν υπάρχουν σε αυτά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομών. Επιπλέον, οφείλει να ενημερώσει για ποιους λόγους αφαιρούνται αυτά τα έργα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει φέρει το ζήτημα στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο πρόχειρος και ανεπαρκής κυβερνητικός σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποδεικνύεται από τη σχεδόν μηδενική απορρόφηση των προσφερόμενων πόρων του. Πραγματικά είναι απίστευτο το γεγονός ότι ως τον Ιούνιο του 2023 η απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για αντιπλημμυρικά έργα ήταν 0%, ενώ η αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων του για πολιτική προστασία ήταν μόλις το 0,5%.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση με τη στάση και τους χειρισμούς της αποδεικνύει πως η πολιτική προστασία, που συνδέεται με την ανθεκτικότητα της χώρας, δεν αποτελεί προτεραιότητά της.

 

Οι ενέργειες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

-Γεωργιόπουλος: Έχει υποβληθεί μελέτη 2 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα αλλά διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο σχέδιο θωράκισης από φυσικές καταστροφές


Στο προσκήνιο έρχεται το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του πυρόπληκτου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τις φονικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση έρευνας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑγια τους κινδύνους πλημμυρών και διαβρώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος έκανε δηλώσεις επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την προστασία της περιοχής.Στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος επισημαίνει:

«Από την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους το πρόβλημα, ζητώντας από την Κυβέρνηση (σε συναντήσεις μου με τον τότε Υπουργό Πολιτικής Προστασίας) άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου μας αλλά και μια μόνιμη μελέτη θωράκισης της ιδιαίτερα ευάλωτης σε φυσικές καταστροφές περιοχής μας. Είχαμε την πρωτοβουλία για επίσκεψη ειδικού κλιμακίου υπό την κα Ελισάβετ Πρέζα, συνεργάτιδα του τότε Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Προηγουμένως είχαμε εκπονήσει και υποβάλλαμε μελέτη προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ για συντήρηση και αναβάθμιση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων εντός των ορίων οικισμού των Δημοτικών Κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου, Ηράκλειας και Πουρναρίου. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για άμεσα μέτρα προστασίας μιας περιοχής με ποτάμια  και εδάφη επιρρεπή σε διαβρώσεις.

Πάγια διεκδίκησή μας ασφαλώς είναι μια ευρύτερη και σοβαρότερη μελέτη μόνιμης θωράκισης του Δήμου η οποία θα αποτρέψει μελλοντικές καταστροφές που μπορεί να είναι οδυνηρές για τον τόπο και τους κατοίκους του. Έχουμε βεβαρημένο ιστορικό φυσικών καταστροφών και η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει στην περιοχή μας γιατί κανείς δεν θέλει να ξαναδεί μια μεγάλη φυσική καταστροφή να απειλεί τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Αρχαίας Ολυμπίας».

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.