451 New Articles

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - Αλλάζουν εικόνα εν όψει Πάσχα!

-Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις από την είσοδο πόλης

«Επιχείρηση καθαριότητας και καλλωπισμού» από την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Ήλιδας, με στόχο να αλλάξει η εικόνα της πόλης και των Τοπικών Κοινοτήτων εν όψει και των εορτών του Πάσχα.

Το τελευταίο διάστημα καταρτίστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα από την αρμόδια υπηρεσία και σε καθημερινή βάση πλέον, καιρού επιτρέποντος, τα συνεργεία καθαρισμού θα προχωρούν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων, που αφήνει πίσω του ο χειμώνας, αλλά και αισθητικών παρεμβάσεων ώστε να βελτιωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι.

 

Ουσιαστικές παρεμβάσεις

Η αρχή έγινε από την είσοδο πόλης Αμαλιάδας, όπου έχει επιχειρήσει τις τελευταίες ημέρες οργανωμένο συνεργείο προχωρώντας σε καθαρισμούς και κοπές και απομάκρυνση ξηρών χόρτων, προετοιμάζοντας τη νησίδα και τα πέριξ σημεία και για τις νέες φυτεύσεις φυτών.

Παράλληλα, συνεργεία εργάζονται τις τελευταίες ημέρες και σε Τοπικές Κοινότητες της δημοτικής ενότητας Πηνείας και έπονται οι Τοπικές Κοινότητες της δημοτικής ενότητας Αμαλιάδας.

«Κάνουμε μία μεγάλη, οργανωμένη προσπάθεια για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, αλλάζοντας την εικόνα της Αμαλιάδας και των Τοπικών μας Κοινοτήτων. Όλα τα συνεργεία, όλοι οι εργαζόμενοι που έχουμε στην διάθεσή μας στα τμήματα καθαριότητας και πρασίνου βρίσκονται επί ποδός, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και σε ότι αφορά την καθαριότητα αλλά και στην απομάκρυνση ξηρών χόρτων και στη φύτευση νέων φυτών» ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Χριστοφόρου, ο οποίος επεσήμανε ότι ουσιαστική είναι η συμβολή του κάθε πολίτη ξεχωριστά: «Ευχαριστώ τους εργαζόμενους για την συνεργασία και την προσπάθεια που κάνουν, πρέπει όμως να επισημάνω ότι για να έχουμε έναν καθαρό, ευπρεπισμένο δήμο, πρέπει και ο κάθε πολίτης να συμβάλλει από την πλευρά του σε αυτό. Ο καθένας πρέπει να βοηθήσει στο να διατηρούμε τον δήμο μας καθαρό και όλοι μαζί να φροντίσουμε τις ημέρες του Πάσχα η Αμαλιάδα και τα χωριά μας να έχουν την εικόνα που τους αξίζει. Υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση απομάκρυνσης κομμένων χόρτων, κλαδιών, μεγάλων αντικειμένων, οι πολίτες να μην τα εναποθέτουν ανεξέλεγκτα σε πεζοδρόμια και δρόμους αλλά να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία στο τηλέφωνο 26220-22554».

Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.

ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΙΟ Γ. ΜΠΟΤΣΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ - Μαρίνος: Απινιδωτές σε όλες τις δομές του Δήμου

Γ. Παναγούλιας: Αναγκαία η εκπαίδευση προσωπικού

Μια πολύτιμη ιατρική συσκευή, για την θωράκιση της ζωής των αθλητών του Συλλόγου «Αίας Γαστούνης» βρίσκεται ήδη στον εξοπλισμό της ιστορικής ομάδας ύστερα από σχετική απόφαση του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου.

Πρόκειται για έναν  απινιδωτή που δώρισε στον Δήμο Πηνειού, ο κ. Γιάννης Μπότσας  (με καταγωγή από την Ηλεία) ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  Befon  που δραστηριοποιείται στην Αθήνα στον τομέα της ενέργειας. Η δωρεά έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Διευθυντή του Γραφείου του Δημάρχου Πηνειού κ. Γιώργου Καραστέργιου.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχείο της Γαστούνης, παρουσία του γιατρού και δημοτικού συμβούλου κ. Γ. Παναγούλια, των αντιδημάρχων κ.κ. Δ. Βασιλόπουλου και Σ. Μάλλιαρη κατ του Διευθυντή του Γραφείου του Δημάρχου κ. Γιώργου Καραστέργιου , ο απινιδωτής παραδόθηκε από τον Δήμαρχο κ .Ανδρέα Μαρίνο στον πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου «Αίας Γαστούνης» κ. Γ. Θεοδωρακόπουλο.

 Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος  δήλωσε: «Το θέμα των απινιδωτών είναι κομβικής σημασίας για την ζωή των ανθρώπων. Εμάς ως δημοτική αρχή  θα πρέπει να μας απασχολεί  έντονα και να επιδείξουμε γνήσιο ενδιαφέρον για τον εξοπλισμό μας με τέτοια εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στο να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο της απώλειας ανθρώπινης ζωής. Εξάρω την συμβολή του Ηλείου Γιάννη Μπότσα, ενός διακεκριμένου  επιχειρηματία που μεγαλουργεί με ποικίλες δράσεις στην Αθήνα. Ένα τηλέφωνο του Διευθυντή του Γραφείου κ. Γιώργου Καραστέργιου  ήταν αρκετό για να συναντήσουμε τον συμπατριώτη μας και να γίνει άμεσα πραγματικότητα η προμήθεια αυτού του μηχανήματος που σώζει ζωές, που με τη σειρά μας τον παραχωρούμε στον Αθλητικό Σύλλογος «Αίας Γαστούνης».  Ευχαριστώ τον Γιώργο για την πρωτοβουλία του και δεν είναι η μοναδική. Στόχος μας είναι να προμηθεύσουμε με απινιδωτές όλα τα γήπεδα του Δήμου Πηνειού , τα Πολιτιστικά Κέντρα , τα σχολεία του Δήμου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα . Σύντομα θα φέρω στην Οικονομική Επιτροπή  αναμόρφωση  για την προμήθεια των απινιδωτών».

Ο γιατρός και Δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Παναγούλιας δήλωσε: «Μετά τα κρούσματα αιφνίδιων θανάτων που είχαμε στα γήπεδα και στατιστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί , ο απινιδωτής αποδεικνύεται σωτήριος. Ευχαριστώ με τη σειρά μου τον Ηλείο διακεκριμένο επιχειρηματία Γιάννη Μπότσα για την δωρεά στον Δήμο Πηνειού ενός απινιδωτή τον οποίο ο Δήμαρχος με τη σειρά του παραχωρεί στον ιστορικό σύλλογο «Αίας Γαστούνης. Όλα τα γήπεδα πρέπει να έχουν από έναν απινιδωτή που θα πρέπει να χειρίζονται άτομα που θα έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό. Είμαι διπλά χαρούμενος για την προσφορά αυτή τόσο ως γιατρός αλλά και ως αυτοδιοικητικός. Εύχομαι το μηχάνημα αυτό να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ αλλά είμαι βέβαιος ότι αν χρειαστεί θα σώσει την ζωή που κινδυνεύει. Τόσο ο δωρητής όσο και ο Δήμαρχος που προσφέρει το μηχάνημα στην ομάδα έκαναν την σωστή κίνηση».

Ο πρόεδρος της ιστορικής ομάδας της Γαστούνης κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστώ τον δωρητή μας, τον γιατρό μας Γιώργο Παναγούλια, τον Δήμαρχο , τους αντιδημάρχους, τον κ. Καραστέργιο, «δεξί χέρι» του δημάρχου για την πρωτοβουλία του και τονίζω ότι είναι σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα γιατί πιστεύω ότι οι προσπάθειες πρέπει να πιάνουν τόπο. Αχρείαστο να είναι το μηχάνημα αλλά χρήσιμη η ύπαρξή του».

 «Πριν από περίπου ένα χρόνο μια ζωή δίπλα στο Δημαρχείο σώθηκε γιατί εκπαιδευμένοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τον απινιδωτή. Η ανακοίνωση του Δημάρχου για απινιδωτές και στα σχολεία είναι απολύτως σωστή. Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Γιώργου Καραστέργιου και ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μπότσα για την ανταπόκριση», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού κ. Δημ. Βασιλόπουλος.

«Ευχαριστούμε τον δωρητή για την προσφορά και τον Γιώργο Καραστέργιο για την πρωτοβουλία του, Εκείνο που επισημαίνω είναι ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν κάποιοι ώστε να μπορούν να χειριστούν το μηχάνημα που έχει αποδειχθεί ότι σώζει ζωές» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σίμων Μάλλιαρης.

Κυβερνητικά στελέχη ενημέρωσε ο Ηλείος οικονομολόγος για να επιταχυνθεί η μετάκληση των εργατών γης - Ν. Καλάκος: «Αναγκαία η στελέχωση του τμήματος Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Ηλείας για να μη μείνει η φράουλα στα θερμοκήπια»

 

Για την ανάγκη άμεσης και σημαντικής ενίσχυσης του τμήματος Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Ηλείας, που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενημέρωσε αρμοδίως κυβερνητικά στελέχη ο Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα τμήμα κομβικό για την γρήγορη μετάκληση των μεταναστών εργατών γης.

Ο Ηλείος οικονομολόγος τονίζει πως η διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με κράτη όπως η Αίγυπτος ήδη αποδίδει, καθώς καταγράφεται ισχυρή επιθυμία εργατών να έρθουν στη χώρα μας για να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, ο Νίκος Καλάκος σημειώνει πως διαπιστώνεται γραφειοκρατική καθυστέρηση στην εξέταση και ολοκλήρωση των αιτήσεων, καθώς το αρμόδιο τμήμα της Ηλείας, με έδρα στον Πύργο, είχε οκτώ υπαλλήλους και τώρα έχει απομείνει με πέντε, καθώς προέκυψαν μετακινήσεις στο πλαίσιο της κινητικότητας και το αποδυνάμωσαν.

Για τον λόγο αυτό, ο Ηλείος οικονομολόγος επισημαίνει την ανάγκη στελέχωσης της υπηρεσίας με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τονίζοντας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν λήφθηκε πρωτοβουλία αποτελεσματική από τον προγενέστερο συντονιστή, ώστε να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες. 

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι χρόνιες υστερήσεις και αδυναμίες στο Ελληνικό Δημόσιο αδικούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος με τους μετανάστες εργάτες γης.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα το πρόβλημα με τη μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες και ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία για να το λύσει. Ήδη η διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο αποδίδει, διότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκατοντάδες εργάτες γης να έρθουν να εργαστούν στις καλλιέργειες της Ηλείας. Όμως το αρμόδιο τμήμα Αλλοδαπών & Μετανάστευσης, λόγω μειωμένου προσωπικού, δυσκολεύεται να προχωρήσει γρήγορα τις αιτήσεις, με συνέπεια να μένει πίσω η συγκομιδή. Πρέπει το θέμα να διευθετηθεί ώστε να μη μείνει η φράουλα στα θερμοκήπια», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

 

Εργαστήρι στον Πύργο με θέμα: Χορήγηση Σήματος «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ»

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκου Κοροβέση, πραγματοποιείται νέο εργαστήριο με θέμα χορήγηση σήματος «Ελληνικό Παραδοσιακό
Πρωινό ΠΔΕ», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Δράσεις Προβολής της
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα τουσυνεδριακού κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Μανωλοπούλου 47) στον Πύργος.

Το εργαστήριο υλοποιείται σε συνέχεια των ενεργειών προβολής της δράσης
Χορήγηση Σήματος «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ» που έχει ως στόχο την
ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και συνταγών της Δυτικής Ελλάδας και
περαιτέρω την προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.

Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση των σχετικών τουριστικών
επιχειρήσεων και των τοπικών παραγωγών αναφορικά με τους στόχους, τη
διαδικασία εφαρμογής του Σήματος, τα στάδια χορήγησης και τα οφέλη από τη
συμμετοχή στη δράση Χορήγηση Σήματος «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ».
Στο πλαίσιο των παραπάνω, θα παρουσιασθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης
επιχειρήσεων και παραγωγών που επιθυμούν να λάβουν το σχετικό σήμα, αλλά και
οι τρόποι προβολής τους από την ΠΔΕ. Επίσης, θα υπάρξει παρουσίαση
παραδοσιακών συνταγών από Σεφ.

Με σχεδιασμό και διεκδίκηση 2.000.000 ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

-Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η πρόταση – μελέτη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίαςγια αναβάθμιση του οδικού άξονα της Κοινότητας Νεράιδας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμη μεγάλο έργοτου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης της Κοινότητας Νεράιδας, τόσο στον άξονα προς Λατζόι όσο και στον αντίστοιχο προς Μηλιές.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας,προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας τέλος στην αγωνία και την πολύχρονη αναμονή των κατοίκων.

Η μελέτη προβλέπει παρεμβάσεις αποκατάστασης της βατότητας και της ασφάλειας σε 12 επικίνδυνα σημεία πάνω σε αυτό το δρόμο κυρίως από Νεράιδα αλλά και στο κομμάτι προς Μηλιές τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται οι εξής εργασίες:

-Αντιστήριξη των προβληματικών σημείων με την τεχνική της οπλισμένης γης με μετωπικά συρματοκιβώτια.

-Κατασκευή επιχωμάτων.

-Τριγωνική τάφρο για την απορροή ομβρίων

-Αποκατάσταση οδοστρώματος (ασφαλτοτάπητες).

-Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Μόνιμη και ασφαλής λύση

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε τα εξής:

«Εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια ο δρόμος αυτός είναι μη προσπελάσιμος, με σήμανση απαγόρευσης της διέλευσης οχημάτων, με έντονο κίνδυνο κατολίσθησης και κατάπτωσης βράχων αλλά και πιθανής υποχώρησης του υπάρχοντος επιβαρυμένου οδοστρώματος.Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας αναζητούσαμε διαρκώς προγράμματα για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού. Η προσπάθειάμας, με πολλές δυσκολίες στη αρχή, τελικώς επιβραβεύτηκε.Με το έργο που εξασφαλίσαμε θα δοθεί μόνιμη και ασφαλής λύση για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Κοινότητας Νεράιδας, με την αποκατάσταση της πρόσβασης και την εξάλειψη των τωρινών δυσχερειών. Η αποκατάσταση του δρόμου θα διευκολύνει την κίνηση των κατοίκων της Νεράιδας, ιδίως των μαθητών που καθημερινά μετακινούνται από και προς τις σχολικές τους μονάδες, οι οποίοι τώρα διανύουν πολλά επιπλέον χιλιόμετρα για τη μετάβασή τους προς Πύργο ή Αρχαία Ολυμπία, μέσω άλλων διαδρομών. Η Δημοτική μας Αρχή αποδεικνύει ότι, σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, διαρκώς προσθέτει χρηματοδοτήσεις και υλοποιεί το όραμα και το σχεδιασμό της. Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για τις άοκνες προσπάθειές τους,ειδικότερα τον Διευθυντή κ. Θανάση Μπέλτσο και τον ειδικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Γιαννόπουλο για το δύσκολο έργο της εκπόνησης μιας τεχνικής μελέτης οδικής ασφάλειας. Και βεβαίως τον επιστημονικό συνεργάτη μου κ. Ευάγγελο Καραχάλιο για την ουσιαστική συμμετοχή του στην υποβολή και την επιτυχή διεκδίκηση της χρηματοδότησης».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Φλέσσας, δήλωσε:

«Δίνουμε λύση για μια Κοινότητα που οι κάτοικοί της έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα στην προσβασιμότητα και τις μετακινήσεις τους, τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα ασφαλούς προσβασιμότητας στην Κοινότητα Νεράιδας και να αποκατασταθεί ο συγκεκριμένος δρόμος, προβήκαμε άμεσα στη σύνταξη μελέτης και στην υποβολή της για χρηματοδότηση. Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα κινήσει άμεσα τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου, για την ταχύτερη δυνατή έναρξή του. Πέραν της οδικής ασφάλειας, το έργο προστατεύει και τον αγωγό ύδρευσης από τις πηγές της Αύρας προς τον Πύργο, που είναι επί του συγκεκριμένου οδοστρώματος.Πρέπει να τονίσουμε ότι το επόμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας θα εστιάσει την προσοχή της σε άλλα ανάλογα προβλήματα τοπικών Κοινοτήτων μας».

 

 

ΑΝΟΛ ΑΕ - Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” του προγράμματος LEADER/CLLD

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στα πλαίσια του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese!  Balkan cheese” του προγράμματος LEADER/CLLD, που συμμετέχουν από την Ελλάδα τρείς Αναπτυξιακές Εταιρείες (Αναπτυξιακή Πάρνωνα-Συντονιστής του Σχεδίου, Αναπτυξιακή Ολυμπίας, και ΑΧΑΙΑ ΑΕ), πραγματοποιήθηκε τριήμερη συνάντηση στην Ελλάδα με τους εταίρους του εξωτερικού, η οποία συνδυάστηκε με πολλές εκδηλώσεις στις τρείς περιοχές. Στην περιοχή της Ηλείας η συνάντηση έγινε την Τρίτη 14-3-23 που περιλάμβανε επίσκεψη στην ΗΛ.ΒΙ.ΓΑΛ. στην Γαστούνη που αποτελεί την μεγαλύτερη και αρχαιότερη τυροκομική μονάδα στην Ηλεία, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Σάκη και Απόστολο Καλομοίρη, αλλά και γευσιγνωσία σε όλα τα προϊόντα της επιχείρησης, η οποία απέσπασε ευνοϊκότατα σχόλια από την ξένη αποστολή.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας, από το στέλεχος της Υπηρεσίας κα Ρούλα Λεβεντούρη, η οποία ανέδειξε και την σύνδεση της ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων με τα προϊόντα της περιοχής, αλλά και άγνωστες πτυχές των Αρχαίων Αγώνων και της ζωής στην Αρχαιότητα. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για το Σχέδιο γιατί στόχος είναι να αναδειχθεί η σύνδεση του πολιτισμού και της γαστρονομίας, ως ενιαίο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Οινοποιείο Κτήμα Μερκούρη(ένα από τα παλαιότερα της χώρας) γευσιγνωσία και ταίριασμα κρασιών και τυριών, ενώ στη συνέχεια έγινε παράθεση γεύματος στο χώρο από γνωστό σεφ του Νομού με άξονα την αξιοποίηση των τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων στη σύγχρονη κουζίνα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Νικολούτσος παρουσίασε το παραγωγικό προφίλ του Νομού και τις δυνατότητες συνεργασίας με τις Επιχειρήσεις στη Ρουμανία.

Η ιστορία του Κτήματος, που αποτελεί επίσης τμήμα της πολιτιστικής παράδοσης του Νομού, παρουσιάστηκε σε σύντομη ξενάγηση από τους ιδιοκτήτες του Οινοποιείου.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια σύντομη επίσκεψη στον Πύργο, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να πάρουν μια μικρή γεύση και από την σύγχρονη ζωή στην Ηλεία, πριν αναχωρήσουν την Πέμπτη το πρωί για την Τρίπολη όπου ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης.

Η Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΕ ευχαριστεί όλους τους συντελεστές του Προγράμματος για την άψογη συνεργασία τους σε μια «γεμάτη» μέρα που άφησε άριστες εντυπώσεις

Το έργο

Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese!  Balkan cheese” του προγράμματος LEADER/CLLD βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης και υλοποίησης.  Συντονιστή εταίρος είναι η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από  Μολδαβία.

Σκοπός είναι να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να αυξηθεί η επιτόπου διάθεση τυροκομικών προϊόντων, με τελικούς ωφελούμενους τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της Πελοποννήσου.

Μέσω του Σχεδίου Συνεργασίας γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη των «Δρόμων του τυριού» στην Πελοπόννησο, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές του επισκέψιμου τυροκομείου, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 

Στο Σχέδιο συμμετέχουν συνολικά 14 Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ):

  • 3 ΟΤΔ από την Ελλάδα: Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. (συντονιστής εταίρος), Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α., Αναπτυξιακή Ολυμπίας Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.
  • 4 ΟΤΔ από την Βουλγαρία,
  • 4 ΟΤΔ από την Ρουμανία,
  • 3 ΟΤΔ από την Μολδαβία ως παρατηρητές.

 

Στόχος του έργου

Το φιλόδοξο σχέδιο “Say cheese! Balkan cheese” αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία. Στους στόχους του σχεδίου είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση των Δρόμων τυριού των Βαλκανίων. Βασικό μέλημα η δημιουργία ενός νέου brand “Balkan cheese routes”, μιας κοινής ταυτότητας για τους δρόμους τυριού των Βαλκανίων και την κουλτούρα της γαλακτοκομίας, σφραγίζοντας έτσι τη διαχρονική σχέση και τα κοινά στοιχεία των βαλκανικών λαών.

Ο στρατηγικός στόχος του σχεδίου των ελληνικών ΟΤΔ της Πελοποννήσου δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας της ελληνικής κτηνοτροφίας στην Πελοπόννησο, μέσα από την δημιουργία κοινών στόχων από την συνεργασία με τις χώρες της βαλκανικής καθώς και η δημιουργία των δρόμων του τυριού στην γεωγραφική Πελοπόννησο.

Η κτηνοτροφία και η τυροκομία αποτελούν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες για τις περιοχές του Πάρνωνα και της Τρίπολης, της ορεινής Ηλείας και της Αχαΐας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτό τον σκοπό.

Με εκτίμηση

Διονύσιος Μπαλιούκος

Πρόεδρος ΔΣ

 

 

‘’Το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη διαψεύδεται καθημερινά’’

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο OPEN TV και στην ενημερωτική εκπομπή «΄Ώρα Ελλάδος» με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη

 

Aναφερόμενος στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και την ανάγκη ταχείας απόδοσης ευθυνών, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: 

 

Εύχομαι και ελπίζω να αποδοθεί ταχύτατα δικαιοσύνη, γιατί αυτό επιθυμεί και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή.

Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κινηθεί με πραγματικά ταχείς ρυθμούς, γιατί κάτι τέτοιο δεν συνέβη π.χ. στην υπόθεση των υποκλοπών. 

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση, όπου παρότι έχουν περάσει 7,5 μήνες, ακόμη δεν γνωρίζουμε τίποτα για την πρόοδο των ερευνών και για την οποία δεν θυμάμαι τον πρωθυπουργό να έχει στείλει επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σε σχέση με το τραγικό δυστύχημα, η κυβέρνηση αρχικά χρέωνε όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη. Μετά, ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη έπρεπε να επιμεριστεί και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να προσδιορίσει μέχρι που φτάνουν αυτές.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση μας λέει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, πλην του ‘’επιτελικού κράτους’’ και του κ. Μητσοτάκη.

Δε μπορεί, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης που καλλιέργησε προσδοκίες για ριζική αλλαγή της λειτουργίας του κράτους και των «κακώς κειμένων», να κρύβεται πίσω από την ευθύνη που έχει ένας υπάλληλος.

Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης που ανέλαβε το πόστο του υπουργού Μεταφορών, αποτελεί βασικό «γρανάζι» του «επιτελικού κράτους» και θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο το «επιτελικό κράτος», εδώ και 4 χρόνια, δεν έκανε τα στοιχειώδη για την ασφάλεια των πολιτών.

Η κυβερνητική επικοινωνιακή «γραμμή» ότι δήθεν φταίνε όλοι οι άλλοι πλην του πρωθυπουργού δεν πείθει κανέναν, αλλά αντίθετα γιγαντώνει την οργή των πολιτών.

 

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που διαψεύδονται η μία μετά την άλλη, ο κ. Κατρίνης σημείωσε:

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ήταν που εξήγγειλε πριν από 14 μήνες, ότι όσοι ταλαιπωρήθηκαν στην «Αττική Οδό» από την κακοκαιρία θα αποζημιώνονταν με 2000 ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει σε πόσους έχει δοθεί η συγκεκριμένη αποζημίωση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ήταν που πριν από 4 μήνες δήλωσε ότι θα στηρίξει τους συνεπείς δανειολήπτες λόγω αύξησης της δόσης του δανείου  τους, από την αύξηση των επιτοκίων; Μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί μόλις 840 δανειολήπτες από τους συνολικά πάνω από 400.000 συνεπείς δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση της δόσης του δανείου τους.

Συνεπώς, οι «εξαγγελίες» του πρωθυπουργού διαψεύδονται καθημερινά και ο κ. Μητσοτάκης επανειλημμένα εμφανίζεται ανακόλουθος απέναντι στους πολίτες.

 

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό μέτωπο μετά την κατάρρευση της Credit Suisse, την αποτυχία του κυβερνητικού σχεδίου «Ηρακλής» και τις επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε: 

 

Είναι ανησυχητικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να δούμε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων που θα επιβαρύνει και άλλο τους δανειολήπτες.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, γι’ αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα για τους πολίτες, αφού μόλις 840-μέχρι στιγμής- θα επιδοτηθούν για την αυξημένη δόση ούτε από την κυβέρνηση, και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα προσπαθούν αβοήθητοι να πληρώσουν την αυξημένη-κατά 30%- μηνιαία δόση του δανείου τους.

 Σχετικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο θα απάλλασσε τις τράπεζες από τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια, αυτό θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με 18,7 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα και με την πρόταση της κυβέρνησης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Άρα, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.