544 New Articles

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Παιχνίδια στην άμμο 2022»

 • Χαρούμενες φωνές πλημμύρισαν την παραλία Κατακόλου

 

Με πολλές συμμετοχές, άθληση, βραβεύσεις και εκπλήξεις, ολοκληρώθηκε το διήμερο «Παιχνίδια στην άμμο 2022» που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντισμού και αθλητικούς συλλόγους της πόλης, για παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών στην παραλία του Κατακόλου.

Τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία του εγχειρήματος, έδωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. «Συνεπείς στο ραντεβού μας και φέτος, είμαστε όλοι εδώ και ευελπιστούμε αυτή η διοργάνωση να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός για όλα τα παιδιά. Θέλουμε να ακούμε πάντα χαρούμενες φωνές» είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αντωνακόπουλος, κι ευχήθηκε σε παιδιά και γονείς καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Τα παιδιά για δύο ημέρες διασκέδασαν, έπαιξαν και αθλήθηκαν με ειδικά παιχνίδια που είχαν επιλέξει οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κώστας Σκαρτσιάρης, Θεόδωρος Βαγγόπουλος, Παναγιώτης Παυλόπουλος, Βάσω Τσαντίλη, Μάκης Κόκκαλης. Την διοργάνωση της πρωτότυπης εκδήλωσης επιμελήθηκαν, η Φλώρα Παπαγιαννάκη, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού  Γιάννης Αργυρόπουλος, κι ο αντιδήμαρχος Παιδείας και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος, που με ιδιαίτερη ευαισθησία φρόντισαν ώστε όλα να είναι άψογα και να προσφέρουν στα παιδιά αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές παιχνιδιού. Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά στην διεξαγωγή των μουσικοχορευτικών παιχνιδιών είχε η Γιώτα Βαμβακά, ενώ τα μέλη του Συλλόγου Νέων Καταραχίου όπως και πολλοί εθελοντές με το δυναμικό τους «παρών» φρόντισαν για την καλή λειτουργία της διοργάνωσης.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η τιμητική βράβευση των «δικών» μας πρωταθλητών διαφόρων αγωνισμάτων που διακρίθηκαν σε σημαντικές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν οι πρωταθλητές: Γεωργία Δεσπολάρη και Παναγιώτης Λαμπρόπουλος από τον σύλλογο «Απόλλων Πύργου», Ιάσωνας Παπαναστασόπουλος και Ειρήνη Δημητρακοπούλου από το σύλλογο ΑΓΕΠ και από τον «Φιλαθλητικό» Σύλλογο οι: Παυλίνα Βλαχαντώνη, Αντωνία Βλαχαντώνη, Χαρούλα Βλαχαντώνη και ΑλέξανδροςΣπυρόπουλος. Τα αναμνηστικά βραβεία του Δήμου Πύργου, απένειμαν ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μαρίνος Αχτύπης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου Γιώργος Καραστέργιος.

 

 

Λόγω αλλαγής του προγράμματος του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022  τα rapid test θα διεξαχθούν από 9 το πρωί μέχρι 1 το μεσημέρι στο ισόγειο του Συνεδριακού Κέντρου της Αμαλιάδας στη Σοχιά. 

Με τον πρόεδρο του τοπικού εμπορικού Συλλόγου, Ηλία Ξανθούλη, συναντήθηκε ο Νίκος Καλάκος - Στο επίκεντρο τα προβλήματα των εμπόρων του Πύργου

Τα προβλήματα που απασχολούν τους εμπόρους του Πύργου και την επόμενη μέρα στην αγορά είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά χθες (3/8) το μεσημέρι με τον πρόεδρο του τοπικού εμπορικού συλλόγου, Ηλία Ξανθούλη, ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων (υγειονομική, οικονομική, ενεργειακή) στην αγορά και κυρίως στους μικρούς και μικρομεσαίους εμπόρους του Πύργου, καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν από εδώ και πέρα για να ανακάμψουν οι επαγγελματίες.

Ο κ. Ξανθούλης αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνοντας τα σωστά και τις αστοχίες, και τόνισε πως οι ραγδαίες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και στα ενεργειακά δεδομένα επιβάλλουν τη στήριξη της πολιτείας για να προσαρμοστούν ομαλά στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου παρέθεσε ως ενδεικτικά μέτρα την ανάγκη επιδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, τη θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού και ενιαίας ρύθμισης για όλες τις συσσωρευμένες οφειλές προς το Δημόσιο, την επιτάχυνση των διαδικασιών στον νέο Πτωχευτικό Νόμο, τη διεύρυνση του προγράμματος ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου για να είναι δικαιότερος ο ανταγωνισμός, την επιδότηση εργασίας και τη βελτίωση της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, αφού το 70% των μικροεμπόρων είναι αποκλεισμένοι. Παράλληλα, ανέλυσε και τις προσπάθειες του Εμπορικού Συλλόγου για τη Λευκή Νύχτα και για την προσέλκυση επισκεπτών κρουαζιέρας στον Πύργο.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καλάκος, αφού εξήρε τις πρωτοβουλίες του συλλόγου και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση έλαβε σειρά ευνοϊκών οικονομικών μέτρων για να κρατηθεί όρθια η αγορά, όπως η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η επιστροφή της προαιρετικής κλίμακας στις εισφορές, η χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής,  η ρύθμιση 120  δόσεων με πρόβλεψη διαγραφής προσαυξήσεων και κεφαλαίου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η προαιρετική επικουρική σύνταξη, η μείωση των ενοικίων και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Ηλείος οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η συγκυρία που διαμορφώνει το παγκόσμιο πληθωριστικό κύμα σαφώς επιβάλλει και νέα μέτρα που θα στηρίξουν το εμπόριο, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, καθώς και θέσπιση νέας ρύθμισης αποπληρωμής των οφειλών, προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να βελτιώσει την εικόνα του Πύργου και είναι αξιέπαινες οι προσπάθειές του. Συζήτησα αναλυτικά όλα τα μείζονα προβλήματα των εμπόρων της ηλειακής πρωτεύουσας, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ανακάμψει το εμπόριο. Η κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα στήριξης για να μείνει όρθια η οικονομία κατά την πανδημία και, όπως ανέφερα στον κ. Ξανθούλη, ήδη επεξεργάζεται νέα δέσμη μέτρων με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Είμαστε δίπλα στους εμπόρους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Βασίλη Γιαννόπουλου στο έργο συντήρησης του Επαρχ. Οδικού Δικτύου, στο βόρειο τμήμα της Ηλείας

Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, περιοχές του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες.

   Πρόκειται για εργασίες που εντάσσονται στο υποέργο «Προληπτικές – προκατασταλτικές εργασίες καθαρισμού-αποψίλωσης ερεισμάτων και πρανών οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε Ηλείας» του έργου «Συντήρηση – οδική ασφάλεια επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Ηλείας».

   Ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφθηκε τις Τ.Κ Μπόρσι - Δάφνη-Αετοράχη - Αγία Μαρίνα – Νησί – Νεάπολη – διασταύρωση Ε.Ο Πατρών – Πύργου (φανάρια Βάρδας), όπου παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες, οι οποίες αφορούν σε καθαρισμούς στα πρανή και ερείσματα του δρόμου, προκειμένου να αποκατασταθεί η ορατότητα στα σημεία που η βλάστηση είχε αναπτυχθεί αρκετά, με στόχο την οδική ασφάλεια. Παράλληλα, ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας και από την επιβλέπουσα Πολ. Μηχανικό της Δ.Τ.Ε Π.Ε Ηλείας Ευγενία Βλάσση, για τις εργασίες που επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, από τη διασταύρωση της Ε.Ο Πατρών–Πύργου (φανάρι Βάρδας) μέσω Νεάπολης και έως τα όρια του Νομού Ηλείας με την Αχαΐα καθώς και από την Τ.Κ Μπορσίου έως της Τ.Κ Όλγας Τραγανού.

   Το προηγούμενο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες προληπτικές εργασίες καθαρισμού και αποψιλώσεις - όπου έχει κριθεί σκόπιμο - για την αποφυγή πτώσης δέντρων και την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, στους άξονες α)Γαστούνη – Βαρθολομιό – Κάστρο Κυλλήνης, β)Έφυρα – Κάμπος – Βελανίδι – Σούλι, γ)Πύργος – Οινόη και διασταύρωση Πύργου-Οινόης προς Ελαιώνα, ενώ θα ακολουθήσει το τμήμα Θέατρο Αρχαίας Ίλιδας έως την Τ.Κ Κέντρου.

   Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έχει επισημάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, πέραν του νέου έργου συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου  που συμβασιοποιήθηκε χθες Τρίτη 2 Αυγούστου, στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και άλλες εργολαβίες για προληπτικές – προκατασταλτικές εργασίες καθαρισμού και αποψιλώσεις.

 

 

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Περιφέρειας Μπομέτ της Δημοκρατίας της Κένυας

*Το θέμα εισηγήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλος

 

   Στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με την Περιφέρεια Μπομέτ (Bomet) της Δημοκρατίας της Κένυας, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 21ης Ιουλίου 2022. Η συνεργασία αφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την αναβάθμιση του πολιτιστικού πλούτου και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών των δυο περιοχών.

   Οι δυο Περιφέρειες, δίνουν προτεραιότητα στην διεύρυνση των σχέσεων φιλίας με πόλεις της Ελλάδας και της Κένυας, και μέσω της αδελφοποίησής τους στοχεύουν στη δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγών που θα συμβάλλουν στην προώθηση και οικοδόμηση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δυο χωρών, σε διάφορους τομείς.

   Ο κ. Γιαννόπουλος, εξηγεί πως, οι δυο περιοχές, επιδιώκουν την ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ τους, σε ακαδημαϊκό, οικονομικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο, αλλά και στην προώθηση έργων και προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της περιβαλλοντικής πολιτικής και της γεωργικής ανάπτυξης – ειδικά στην Περιφέρεια Μπομέτ – μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων, πληροφοριών και πείρας, στους αντίστοιχους τομείς.

   «…η Αρχαία Ολυμπία αντικατοπτρίζει το αρχαιοελληνικό Ολυμπιακό Πνεύμα και την γενικότερη φιλοσοφία του Ολυμπισμού, που στηρίζεται στις Αρχές της ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών, της ευγένειας, της εντιμότητας, του σεβασμού, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας, με σκοπό τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας με λιγότερη βία και ανταγωνισμό», σημείωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.  Αρχές στις οποίες – όπως χαρακτηριστικά είπε - θα πρέπει να βασιστεί η αδελφοποίηση των δυο περιοχών και η συνεργασία που θα αναπτύξουν σε όλους τους παραπάνω τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του Συμφώνου Συνεργασίας που θα υπογράψουν οι δυο πλευρές, προκειμένου να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος των δυο Περιφερειών, μεταξύ άλλων προτείνει:

 • Να υιοθετηθεί η τακτική ετήσια ανταλλαγή μαθητικού – φοιτητικού πληθυσμού και η αναζήτηση και μελέτη των κοινών σημείων και στοιχείων των παραδόσεων των δυο λαών.
 • Να διοργανωθούν πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, βασισμένες στα Ολυμπιακά ιδεώδη μεταξύ των νέων των δυο περιοχών, ώστε αυτοί να γίνουν οι πρεσβευτές αυτών των Αξιών και Ιδανικών.
 • Να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών των δυο χωρών - όπως είναι τα Πανεπιστήμια των δυο Περιφερειών – αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, από την οποία υλοποιείται και αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών.

   Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί πως «…ένας από τους επιμέρους στόχους, οι οποίοι αναλύονται και στο Σύμφωνο Αδελφοποίησης, είναι η έναρξη εμπορικών συναλλαγών και η ενίσχυση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μελών, αποσκοπώντας, με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία επενδυτικών σχεδίων για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων των δυο Περιφερειών», σημειώνοντας παράλληλα πως θα καταβληθεί προσπάθεια για την ενεργοποίηση και συμμετοχή εκπαιδευτικών και οικονομικών ιδρυμάτων και οργανισμών - και προς αυτή την κατεύθυνση - οι οποίοι σχετίζονται με την εν λόγω συνεργασία.

   Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η Συμφωνία Αδελφοποίησης από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον Κυβερνήτη της Περιφέρειας Μπομέτ H.E Hillary K. Barchok.

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΗΛΙΔΑ - ΝΕΑ ΜΕΡΑ" - Θα συμμετέχουμε ως παράταξη στο "Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών", με δύο επισημάνσεις για τη φετινή διοργάνωση

Η Δημοτική Παράταξη "Ήλιδα - Νέα Μέρα" και προσωπικά ο επικεφαλής κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος θα παρευρεθούν στο "6ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών, που θα πραγματοποιηθεί στο βράδυ της Παρασκευής, στον Πυλυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας.

Διά της συμμετοχής μας τιμούμε έναν θεσμό που δημιουργήσαμε ως δημοτική αρχή, σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Ομογένεια, αρχικά της Αμερικής και του Καναδά και εν συνεχεία της Αυστραλίας και άλλων - κυρίως Ευρωπαϊκών- χωρών.

Ωστόσο, θα θέλαμε να προχωρήσουμε και σε δύο βασικές επισημάνσεις, σχετικά με τη φετινή διοργάνωση. 

Η πρώτη έχει να κάνει με τη διοργάνωση του φετινού ανταμώματος, για την οποία είχε αποφασιστεί -έπειτα από πρόταση της δημοτικής αρχής- η λειτουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, πρόταση που είχε ψηφιστεί ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχαν οριστεί τα μέλη της.

Με έκπληξη, όμως, διαπιστώσαμε ότι παρά την απόφαση, ουδέποτε συγκλήθηκε η διαπραταξιακή επιτροπή το προηγούμενο διάστημα, ούτε καν για να ενημερωθούν τα μέλη της σχετικά με το πρόγραμμα του φετινού Ανταμώματος.

Η δεύτερη -και πιο σοβαρή- επισήμανση έχει να κάνει με την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής του Πανηλειακού Ανταμώματος Ομογενών. Η διεξαγωγή του μέχρι σήμερα γινόταν στο προαύλιο χώρο της ιστορικής οικίας Τατάνη στην Αμαλιάδα και είχε τόσο συμβολικό, όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Συμβολικό, διότι το Αντάμωμα γινόταν σε έναν χώρο, όπου θυμίζει σε όλους τη σημαντική συνεισφορά της μεγαλύτερης ομογενειακής εφημερίδας, του "Εθνικού Κήρυκα Νέας Υόρκης", ιδρυτής της οποίας ήταν ο Πέτρος Τατάνης, στη διασφάλιση της Ελληνικής κουλτούρας και τη διατήρηση των αξιών, των ηθών και των εθίμων στους Έλληνες της διασποράς. Άλλωστε, για το λόγο αυτό ο χώρος είχε συναποφασιστεί με τους εκπροσώπους της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής - Καναδά.  

Ουσιαστικό, διότι το αντάμωμα γινόταν μέχρι πέρσι με έναν διαφορετικό τρόπο, σε έναν εξωτερικό χώρο όπου φέρνει πιο κοντά τους συμμετέχοντες και δίνει τη δυνατότητα στους Ηλείους της διασποράς, από την Αμερική και τον Καναδά να συνομιλήσουν με τους ομογενείς από την Αυστραλία ή από την Ευρώπη, δίχως να απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο πρωτόκολλο, τουλάχιστον στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης.

Πλέον, η όλη εκδήλωση του ανταμώματος θα διέπεται από ένα αυστηρό χωροταξικό πρωτόκολλο που τους μετατρέπει από πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, σε χειροκροτητές μιας φιέστας, αφού η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί σε ένα οργανωμένο αμφιθεατρικό περιβάλλον.

Κλείνουμε με την ευχή, ο θεσμός να συνεχίζει να αποτελεί βασική εκδήλωση κάθε καλοκαίρι του δήμου Ήλιδας και στο μέλλον να επιστρέψει και πάλι στη φυσική του έδρα, την ιστορική οικία Τατάνη.   

 

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Πατρών για τους υδάτινους πόρους της Δυτικής Ελλάδας.

Στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την ωρίμανση δράσεων σχετικά με υδάτινους πόρους της Δυτικής Ελλάδας, προχώρησαν την Τρίτη 2 Αυγούστου 2022, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης, που υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρο Δημητρογιάννη και από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, ΧρήστοΜπούρα, είναι η προστασία της ποιότητας και ποσότητας υδάτινων πόρων της Δυτικής Ελλάδας, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου, και ιδίως του Τμήματος Γεωλογίας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 37.200 ευρώ και βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια αναμένεται να ωριμάσει τρείς δράσεις για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27 που αφορούν:

 • Την εποπτεία και προσδιορισμό της στάθμης και διακύμανσης των φυσικών λιμνών της Αιτωλοακαρνανίας, με σκοπό την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και περιπτώσεων ξηρασίας.
 • Τον καθορισμό περιοχών με κακή ποιοτική κατάσταση υδάτων στη Βόρεια Αχαΐα, όπως και  η διαμόρφωση  έργων για αποκατάσταση και ανάσχεση φαινομένων υφαλμύρινσης.
 • Μελέτες και υλοποίηση έργων τεχνητού εμπλουτισμού στο υπόγειο υδάτινο σύστημα του Λαρισσού στη Δυτική Αχαΐα.

Για την επιτυχή ένταξη και υλοποίηση των παραπάνω δράσεων η συνεργασία Περιφέρειας και Πανεπιστημίου περιλαμβάνει:

 • Τη διαμόρφωση δράσεων και μέτρων ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να οριοθετηθούν με ακρίβεια η έκταση στων Υδάτινων συστημάτων για την υλοποίηση των έργων.
 • Τον καθορισμό των απαραίτητων μελετών και υπηρεσιών για την υλοποίηση των σχετικών έργων.
 • Την προεκτίμηση του κόστους των έργων και την υποβολή στο νέο ΕΣΠΑ.
 • Την παροχή υποστήριξης και τεχνογνωσίας προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και των ανάλογων συμβάσεων.

Ο κ. Δημητρογιάννης, αφού ευχαρίστησε τον Πρύτανη δήλωσε: «Με γνώμονα την διασφάλιση των φυσικών μας πόρων και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας προχωρούμε σε μια σημαντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα και δράσεις που σχετίζονται με την προστασία της ποιότητας και ποσότητας του υδάτινου δυναμικού μας. Τα οφέλη από αυτά τα έργα θα είναι άμεσα και θα αφορούν την ύδρευση, άρδευση και όλες τις χρήσεις νερού των τοπικών κοινωνιών μας. Θα ενισχύσουν επίσης τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του υδάτινου ισοζυγίου μας, που πλέον είναι σημαντικότατο για την καθημερινότητά μας. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μας έρχονται σε συνέχεια των δράσεων που αφορούσαν την προστασία των υδάτων σε περιοχές πέριξ των ΧΥΤΑ και των Βιολογικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας. Προετοιμάζουμε ήδη και άλλες δράσεις, και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Περιφέρειας για τις άοκνες προσπάθειές τους.»

Κατά την υπογραφή της προγραμματικής συμμετείχαν επίσης, ο αντιπρύτανης κ. Δημόπουλος, ο προϊστάμενοςΥδροοικονομίας της Π.Δ.Ε. κ. Παπαζησίμου, και ο Καθηγητής Γεωλογίας κ. Δεπούτης.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.