312 New Articles

Ράπιντ τεστ Covid-19 την Τρίτη 30 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία

Με πρωτοβουλία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη 30 Μαρτίου θα διενεργηθούν νέα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στον χώρο του Δημαρχείου.

Οι δημότες που θα υποβληθούν στην εξέταση θα πρέπει να έχουν στείλει για τη μετακίνησή τους μήνυμα στο 13033 επιλέγοντας την περίπτωση 1, να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Αρβανίτης, εκτός από τους κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας, μπορούν να υποβληθούν σε τεστ και δημότες από όμορες Κοινότητες ή διερχόμενοι πολίτες.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, σε 67 επαναληπτικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Μαρτίου στην Αχλαδινή βρέθηκαν 3 θετικά ενώ αντίστοιχα σε 100 τεστ την ίδια μέρα στο Χελιδόνι βρέθηκε 1 θετικό. Ο κ. Αρβανίτης απευθύνει νέα έκκληση προς τους δημότες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

ΦΩΤΟ: covid-olympia-1

 

 

Αντιμετώπιση της Πανδημίας: Άχρηστοι, επικίνδυνοι, κυνικοί Του Μάκη Μπαλαούρα

Οι πολίτες αγωνιούν και στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού με τα «έξυπνα μέτρα» που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα, μετά από 5,5, μήνες αποτυχημένο λοκντάουν.

Αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση απλά τα πήρε πίσω επιβεβαιώνοντας πως είναι άχρηστοι, με συνέπεια να αυξήσουν το συνωστισμό και τα κρούσματα.

Η κυβέρνηση επιμένει να πολιτεύεται με φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα και συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

  Στις 4 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε ξανά για «την τελική ευθεία στη μάχη με την πανδημία», και σε 10 ημέρες η Αττική βρέθηκε χωρίς κρεβάτι ΜΕΘ. Είτε ο κ. Μητσοτάκης έλεγε συνειδητά ψέματα ή είναι εκτός τόπου και χρόνου.

 

Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η μη στήριξη του ΕΣΥ

 

  • Κλίνες ΜΕΘ: ο ΣΥΡΙΖΑ σε εποχή χωρίς πανδημία, εν μέσω μνημονίου, πρόσθεσε άλλες 168 σε 400 κλίνες ΜΕΘ, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν την πανδημία δε δημιούργησε ούτε μια, και σε ολόκληρο χρόνο της πανδημίας πρόσθεσε μόνο 200 (μαζί με δωρεές Βουλής και ιδιωτών).  
  • 1.680 λιγότεροι εργαζόμενοι μέσα στο χρόνο πανδημίας στο ΕΣΥ.
  • Μείωσε κατά 600 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του 2021 για το ΕΣΥ.

 

 Προχθές 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, φτάνοντας το συνολικό αριθμό θανόντων στους 7.880, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ φθάνουν τους 735 και άλλοι 120 εκτός ΜΕΘ. Η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid στην Επικράτεια έχει φτάσει πλέον στο 83,30%, ενώ σε Αττική και Αχαΐα υπάρχει πλήρης κορεσμός, στο όριο της κατάρρευσης.

 

Πάνε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

 

 Ενδεικτική της πίεσης που υπάρχει για εύρεση κλινών ΜΕΘ ώστε να εξυπηρετηθούν οι επείγουσες ανάγκες των βαρέως πασχόντων από κορονοϊό, είναι και η λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής, με 120-125 συνάνθρωπους μας διασωληνωμένους με φορητούς αναπνευστήρες σε απλό κρεβάτι!

 Σε μια προσπάθεια απόγνωσης να καλυφθούν οι ανάγκες, η κυβέρνηση καταργεί καρδιοχειρουργικές μονάδες, χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης πολλών νοσοκομείων για να εξοικονομήσει επιπλέον 55 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Τα νοσοκομεία δηλώνουν λειτουργική αδυναμία, εφημερίες τινάζονται στον αέρα, ουρές ασθενοφόρων και μαρτυρίες για διασωληνωμένους σε ράντζα.

 

Πριμοδοτούν τα ιδιωτικά Νοσοκομεία, αντί να τα επιτάξουν

 

 Οι ασθενείς που χρειάζονται εγχειρήσεις ή χημειοθεραπείες αναγκάζονται να προστρέχουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που είναι και «καθαρά» από τον ιό, στηρίζοντας έτσι η κυβέρνηση τη κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων και οι μεγαλοκλινικάρχες, εν μέσω πανδημίας, να πλουτίζουν κι άλλο…

Το χειρότερο όμως, είναι ότι, με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και χωρίς ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, η κυβέρνηση επιμένει να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, επιμένοντας στο δόγμα Γεραπετρίτη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες» και ότι «περισσότερες ΜΕΘ ισοδυναμούν με περισσότερους θανάτους» (!) και τη «περιβόητη» δήλωση αναλγησίας του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτσα ότι «οι ΜΕΘ συνιστούν πεταμένα λεφτά»…

Σήμερα, ομολογούν κυνικά ότι το 20% των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ !!!

 

 

Αντί για συνταγογράφηση μοριακών test, επιλέγει self-tests

 

  Η κυβέρνηση αγνοεί επιστήμονες και αντιπολίτευση, που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (Μέσα Μεταφοράς, χώρους εργασίας, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας).

Τώρα εισάγουν τα self test, χωρίς σχέδιο για ιχνηλάτηση, χωρίς πρόβλεψη για τη δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ, χωρίς προεργασία με τους φαρμακοποιούς.

Τα self test μπορούν να έχουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο, αλλά είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ και όπως έχει πράξει πολλάκις η κυβέρνηση μετατρέπει τη διενέργεια τους σε ζήτημα ατομικής ευθύνης…

 

Υποχώρησε 20 θέσεις η Ελλάδα παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας

 

Τούτων δοθέντων δε δημιουργεί απορία η κατάταξή του πρακτορείου Bloomberg, ότι η Ελλάδα τον Μάρτιο υποχώρησε κατά 20 θέσεις ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη αντοχή στην πανδημία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση ανάμεσα σε 53 χώρες (σε χειρότερη θέση από Τουρκία, Ινδία, Φιλιππίνες, Πακιστάν) και ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, από την 5η που ήταν κατρακύλησε στην 17η (μόνο Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία είναι χειρότερες).  

 Χωρίς ενσυναίσθηση τα στελέχη της κυβέρνησης αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 Η ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι στην επιδημία και οικονομία έχει βάλει τη διαχείρισή τους στον αυτόματο. Και για αυτό είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση.

 

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στο έλεος του θεού’’

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μιχάλης Κατρίνης , με την οποία αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων.

Πρόκειται για τις μοναδικές επιχειρήσεις που ενώ παραμένουν κλειστές, εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση δεν έχει θεσπίσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Όπως επισημαίνει ο κ.Κατρίνης η μερική απαλλαγή πληρωμής  του ενοικίου δεν αποτελεί ελάφρυνση για τα γυμναστήρια λόγω των μεγάλων έκτασης χώρων και υψηλών ενοικίων ενώ παραμένουν κλειστά

Την ίδια στιγμή κριτήρια επιλεξιμότητας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες , αποκλείουν τη χρηματοδότησή τους .

‘’ Παρά το γεγονός ότι η άσκηση αποτελεί θωράκιση στην υγεία ενός οργανισμού, τα γυμναστήρια στην Ελλάδα στοχοποιούνται ως χώροι εξάπλωσης του ιού, την ίδια στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Europe Active αναδεικνύει το ακριβώς αντίθετο σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας τους μικρότερους δείκτες διασποράς και εξάπλωσης του ιού (με δείκτη θετικότητας 0,85/100.000 επισκέψεις σε διάρκεια 6 μηνών)’’ τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εκπονήσει κανένα σχέδιο για την επανέναρξη λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων αλλά και για την οικονομική τους ενίσχυση.

‘’ Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων στο έλεος του Θεού. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει ένας επαγγελματίας που η επιχείρηση του είναι εδώ και ένα χρόνο κλειστή , χωρίς να έχει έσοδα και ουσιαστική οικονομική στήριξη και με τις υποχρεώσεις να τρέχουν.

Η κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα παρέχει ρευστότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μαζί βεβαίως με ουσιαστικά κίνητρα και μέτρα στήριξης.

Πρέπει άμεσα να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων αλλά και ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια.’’

Στην Ώρα της Γης συμμετείχε ο Δήμος Ήλιδας

Ο Δήμος Ήλιδας συμμετείχε το βράδυ του Σαββάτου στην «Ώρα της Γης», την παγκόσμια εκστρατεία του WWF, και συμβολικά έσβησε τα φώτα στα κτίρια του Δημαρχείου, του Συνεδριακού Κέντρου και του Πολυχώρου Πολιτισμού, στέλνοντας μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

H «Ώρα της Γης» είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το WWF μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου. Ξεκίνησε το 2007 από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας, σημειώνοντας επιτυχία και από τότε κάθε χρόνο με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται οι άνθρωποι, οι κοινότητες, οι επιχειρήσεις και οι κρατικοί φορείς να σβήνουν τον μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για εξήντα λεπτά, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με το WWF, είναι μια χρονιά ορόσημο για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, καθώς ταυτόχρονα με τη «μάχη» που δίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική κρίση, τη βιοποικιλότητα και τη φύση.

Ο Δήμος Ήλιδας ένωσε και τη δική του φωνή στη κοινή αγωνία της ανθρωπότητας  για την προστασία της φύσης και για την ανάγκη μια στροφής, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές. Η προστασία του περιβάλλοντος και των πλουτοπαραγωγικών πηγών είναι ιερό καθήκον όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στη διαφύλαξη του δικαιώματος πρόσβασης προς αυτές και στις επόμενες γενιές.

Αυτή η αρχή θα καθορίζει όλες τις δράσεις του Δήμου στο ζητούμενο της βιώσιμης ανάπτυξης, που προϋποθέτει τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη στρατηγικών για το σκοπό αυτό.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Να παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο’’

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων ένταξης των προσκλήσεων για την «Γενική Επιχειρηματικότητα» και την «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του αναπτυξιακού νόμου, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης .

Όπως είναι γνωστό η προθεσμία για τις δύο αυτές προσκλήσεις εκπνέει στις 31 Μαρτίου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι και οι δύο αυτές προσκλήσεις αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, να πραγματοποιηθούν επενδύσεις και να τονωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία.

Σημειώνει ότι η δημοσίευση των δύο αυτών προσκλήσεων έγινε στις 08.12.2020, σε μια περίοδο  που βρισκόταν σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, γεγονός που είχε αρνητικές συνέπειες στην έγκαιρη προετοιμασία των αιτήσεων υποβολής, τη συλλογή και την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, κάτι που επισημαίνει και με σχετική επιστολή του το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι αν δεν υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής προτάσεων, δε θα μπορέσουν αρκετές επιχειρήσεις να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη βιωσιμότητα τους.

Σε δήλωση του, ο κ.Κατρίνης αναφέρει:

‘’Μια μικρή παράταση των προθεσμιών για την υποβολή προτάσεων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο είναι εύλογη και αποτελεί μονόδρομο, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης και εργαλεία ρευστότητας.

Η κυβέρνηση σήμερα κιόλας θα πρέπει να ανακοινώσει αυτή την παράταση, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις και να ενταχθούν.’’

Αυτοκινητόδρομος Πάτρας - Πύργου - Ένας χρόνος με έρημα εργοτάξια

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τον Μάρτη του 2020, όταν ο υπουργός Υποδομών διέλυσε τις συμβάσεις με τους εργολάβους που κατασκεύαζαν τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου και σταμάτησε την κατασκευή του έργου. Και μάλιστα εν κρυπτώ, όταν στη χώρα είχε επιβληθεί σκληρό lock-down και οι πολίτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους! Ένα χρόνο τώρα οι εργασίες έχουν σταματήσει, οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, τα μηχανήματα αποσύρθηκαν, τα εργοτάξια ερήμωσαν.

Τα πράγματα είχαν φανεί από την αρχή. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε ανοιχτά την πρόθεσή τους να σταματήσουν την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, η οποία είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2019 με την υπογραφή των 5 συμβάσεων. Αντί, όμως, να υπογράψουν τις υπόλοιπες δύο συμβάσεις (στις οποίες ο πρώτος μειοδότης κηρύχτηκε έκπτωτος) με τους δεύτερους μειοδότες και την 8η σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αυτοί είχαν άλλα σχέδια! Ήθελαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν οι εργασίες. Δεν τους ήταν καθόλου ευχάριστο ότι το πολύπαθο αυτό έργο, μετά από δεκαετίες ψεύτικων υποσχέσεων, άρχισε τελικά να κατασκευάζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και εξασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση ύψους 293 εκ. ευρώ.

Εκτελώντας το προσχεδιασμένο έγκλημά τους, τον περασμένο Μάρτη – εν μέσω της πανδημίας! – διέλυσαν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις και σταμάτησαν την κατασκευή του έργου! Ο διακαής τους πόθος είναι να το δώσουν στους «εθνικούς εργολάβους», αυτούς δηλαδή που είχαν αναλάβει την κατασκευή στο παρελθόν αλλά το 2013 το εγκατέλειψαν ως ασύμφορο! Και βέβαια θέλουν να τους το δώσουν όχι με διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση! Έχουν μια αλλεργία οι κυβερνώντες στους διαγωνισμούς, στις ανοιχτές διαδικασίες, στη διαφάνεια! Και φυσικά, αν κάποτε στο μακρινό μέλλον ολοκληρωθεί η κατασκευή, θα υπάρχουν ακριβά διόδια που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Αν δεν είχαν διακόψει τις εργασίες, η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωνόταν τον επόμενο χρόνο και από το 2022 οι πολίτες της Ηλείας θα είχαν στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια. Τώρα το μόνο που υπάρχει είναι έρημα εργοτάξια, καθυστέρηση που φτάνει τα δύο χρόνια και είναι άγνωστο πόσο ακόμα θα διαρκέσει και οι αστείες δηλώσεις ενός ανεκδιήγητου υπουργού ότι «όλα προχωρούν καλά» και το έργο θα ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατό». Είναι που είναι ανίκανοι, ας μην προκαλούν και τη νοημοσύνη μας.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Τμήμα Υποδομών

 

Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια ιδιωτών

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο το τεράστιο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του προανήγγειλε τη συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, είτε προσωρινής είτε οριστικής. Μάλιστα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι οι πιστοποιημένοι ιδιώτες θα μπορούν να διαπιστώνουν το χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν τη σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη, οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής.

Οι σχεδιασμοί αυτοί εμφανίζονται ως τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των παλιών εκκρεμοτήτων στις συντάξεις. Ισχύει, όμως, πραγματικά κάτι τέτοιο; Κατηγορηματικά όχι.

Καταρχάς, όλοι γνωρίζουν ότι τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα γιγαντώθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 και η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για αυτό. Επίσης, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Υπουργού, οι μεγάλες δικηγορικές και λογιστικές εταιρίες που θα πάρουν τη «δουλειά», δεν θα ασχοληθούν μόνο με τις παλιές εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και με τις νέες.  Συνεπώς, πρόκειται για ένα μέτρο με ευρύ και μόνιμο χαρακτήρα, που το φέρνουν για να μείνει.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι αμφίβολης συνταγματικότητας, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 22 Σ., «το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει». Επομένως, η ανάθεση του συνόλου, σχεδόν, του κοινωνικοασφαλιστικού έργου σε ιδιώτες, θίγει τον στενό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης, για το οποίο ο συντακτικός νομοθέτης, προέκρινε την κρατική μέριμνα, κατά τρόπο αποκλειστικό.

Επιπλέον, γεννώνται ερωτήματα, που αφορούν το κόστος που θα προκαλέσει η ρύθμιση για το δημόσιο (αμοιβές ιδιωτών κ.α.), για τον φορέα πιστοποίησης των ιδιωτών, την εκπαίδευση και την επάρκεια τους, τις συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου κ.α.

Μάλιστα, ως προς το κόστος, προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση η σκέψη του Υπουργείου να πληρώνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι! Δηλαδή, λένε στους υποψήφιους συνταξιούχους ότι αν θέλετε να πάρετε σύντομα τη σύνταξή σας δεν θα την εκδώσει ο δημόσιος φορέας, που ήδη πληρώνετε με τις εισφορές σας, αλλά θα πληρώσετε επιπλέον ποσά στις ιδιωτικές εταιρίες!!!

Επίσης, με τα σχέδια αυτά του Υπουργού τίθεται άμεσα και ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς, τα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, στα οποία θα έχουν πρόσβαση και θα ελέγχουν οι ιδιώτες, περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως προσωπικά προφίλ οφειλετών, χρέη, ιατρικές παθήσεις κ.α.

Από την απονομή της σύνταξης με το πάτημα ενός κουμπιού, του κ. Βρούτση, τώρα περνάμε στην απονομή σύνταξης μέσω ιδιωτών και Project Manager. Έτσι, επικαλείται η κυβέρνηση πως θα λύσει το ακανθώδες ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, για τις οποίες έχει τεράστιες ευθύνες.

Ενώ θα έπρεπε να μεριμνήσει για την ενίσχυση του e-ΕΦΚΑ με προσλήψεις σε προσωπικό και παροχή υλικοτεχνικών μέσων, επιλέγει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας.

Για τους λόγους αυτούς κατέθεσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας, την οποία συνυπέγραψαν 47 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τον να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα και να αποκαλύψει ξεκάθαρα τις προθέσεις του για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση είναι πολύ σοβαρή και λεπτή υπόθεση για ν’ αντιμετωπίζεται ιδεοληπτικά και με προχειρότητες. Η κυβέρνηση συνειδητά στοχεύει σ’ ένα ευρύ σχέδιο υπονόμευσης, απαξίωσης και ακρωτηριασμού της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Οι πρακτικές της δε μπορούν να πείσουν ούτε τον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη που αγωνιά και προβληματίζεται για την απονομή της σύνταξής του.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.