516 New Articles

Aμαλιάδα - Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, ένας 24χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Αμαλιάδας, με το οποίο διατάσσεται η σύλληψή του για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

Δωρεά μασκών προσώπου στον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ευχαριστεί θερμά τη κα Μπράτη Δήμητρα για την δωρεά 200 μασκών προσώπου, οι οποίες θα διατεθούν για την ενίσχυση του εξοπλισμού προστασίας του προσωπικού του Δήμου καθώς και ευπαθών ομάδων λόγω του κορωνοϊού.

       Σ΄ αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ο καθένας με τον τρόπο του αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξη του στον συνάνθρωπο.

        Αυτού του είδους οι ενέργειες προσφοράς και αλληλεγγύης μας δυναμώνουν απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και ενισχύουν το στόχο όλων μας που είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

        Παράλληλα, ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων παρέλαβε 500 ακόμα μάσκες προσώπου από την ΚΕΔΕ με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και ωφελούμενων από τις Προνοιακές Δομές του Δήμου, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

 

 

 

Μιχάλης Κατρίνης: Οι ανισότητες της κυβέρνησης και οι μη προνομιούχοι της κρίσης

Η μόνη, ως τώρα, στρατηγική αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας, φαίνεται ότι είναι το «βλέποντας και κάνοντας». Μια στρατηγική που υποδεικνύεται από τους ειδικούς, εφόσον όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και την πρόοδο στον τομέα των μέσων αναχαίτισής της.

Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις. Δεν αποτελεί σωστή επιλογή η υιοθέτηση  του «βλέποντας και κάνοντας» στην οικονομία, όταν το καράβι έχει ήδη προσκρούσει στο παγόβουνο και το ζητούμενο δεν είναι αν πρέπει να οργανωθεί επιχείρηση διάσωσης, αλλά το πόσοι και ποιοι θα σωθούν.

Με βάση μια τέτοια αναλογία, βλέπουμε την κυβέρνηση να αποφασίζει να διαθέσει σωστικά μέσα μόνο για το πλήρωμα και όλους όσοι ταξίδευαν με ασφάλεια σε καμπίνα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες του καταστρώματος αφήνονται στο έλεος της τύχης τους, στο μέσο του ωκεανού.

Και αυτοί δεν είναι λίγοι, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας. Είναι οι μακροχρόνια άνεργοι για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο βοήθημα. Είναι οι βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, που θα έσωζε, υποτίθεται, η ΝΔ από τη φορομπηχτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που λόγω εκείνης της υπερφορολόγησης δεν είναι ‘’τραπεζικά ενήμεροι’’ και εξαιρούνται από τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας! Είναι και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μείνουν άνεργοι. Είναι και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που χωρίς άμεση ενίσχυση είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν, με συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τη διατροφική επάρκεια της χώρας.

Είναι, επομένως, σαφές ότι οι αποφάσεις του σήμερα κρίνουν το αύριο και εγκυμονούν νέες ακραίες ανισότητες στην ελληνική κοινωνία και νέους μη προνομιούχους. Υπάρχει χρόνος να αποτραπεί ο εφιάλτης μιας ανθρωπιστικής κρίσης και να δοθεί η ευκαιρία της διάσωσης σε όλους. Βούληση υπάρχει;

Ηλίας Ξανθούλης: «Επανεκκίνηση τις οικονομίας στο Νόμο Ηλείας μετά την πανδημία»

Άρθρο του Μέλους Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας και Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλία Ξανθούλη  

Τώρα που αρχίζει να υποχωρεί η πανδημία θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, γιατί ενώ περνάει η υγειονομική κρίση έρχεται η οικονομική κρίση, η όποια μετά από δέκα χρόνια μνημονίων θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον επιχειρηματικό κόσμο.  

Θα πρέπει να δοθούν δάνεια βραχυπρόθεσμα  με χαμηλό επιτόκιο για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.

Να ρυθμιστούν όλα  τα είδη υπαρχόντων δάνειων  ενήμερα και μη και αυτά που έχουν οι τράπεζες και τα funds [κεφάλαια κίνησης – πυρόπληκτα – στεγαστικά].

Σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων για τον Νομό διότι μετά από τις φωτιές 2007, είχαμε δέκα χρόνια μνημόνια και η Ηλεία δεν έχει ακόμα ασφαλή οδικό άξονα, χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση όταν η υπόλοιπη Ελλάδα τα έχει.

Τα νέα προγράμματα που θα σχεδιαστούν, σε συνεργασία Κράτους  Περιφέρειας και Επιμελητήριου Ηλείας, να είναι  αποτελεσματικά, προσιτά σε όλους και να βοηθούν στην βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Απαιτείται χρηματοδότηση για την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου – δημοπρατηρίου μια και ο νομός Ηλείας παράγει τόσα αγροτικά προϊόντα, και να σχεδιαστούν νέοι τουριστικοί προορισμοί για προσέλκυση περισσότερων και νέας κατηγορίας τουριστών.

Ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε σήμερα για το αύριο.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα όπως πήρε για την πανδημία και όχι να αφήσει στην διακριτική ευχέρεια άλλων  τις αποφάσεις  και την επιβολή τους [τράπεζες –funds].

Άλλωστε σώσαμε τις τράπεζες δυο φορές είναι ευκαιρία να μας σώσουν μια και αυτές.

 

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης - Παραλαβή δυο οχημάτων ύστερα από πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για την ενίσχυση της «Βοήθειας στο σπίτι»

Ενίσχυση του στόλου της Κοινωνικής Υπηρεσία του Δήμου

 

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αποδεχόμενος την προσφορά της ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ και της SIXT car Καλαμάτας, ύστερα από πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, να διαθέσει οχήματα στους Δήμους, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθειά τους στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρέλαβε σήμερα (Τρίτη 14/4) και το δεύτερο αυτοκίνητο.

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για τις αυξημένες υποχρεώσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών και για τις ανάγκες του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γ. ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου Δ. για την πρωτοβουλία της άμεσης ανταπόκρισης και ενίσχυσης του στόλου του Δήμου μας, στην κοινωνική υπηρεσία, που τώρα, όσο άλλοτε, έχει περισσότερο ανάγκη για ενίσχυση και στήριξη.

Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς τη ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ, και την Sixtcar Καλαμάτας για την προσφορά τους στην κοινωνική δράση του Δήμου μας.

Οι κοινωνικές δομές του Δήμου μας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζουν να είναι στη πρώτη γραμμή της στήριξης των  συνδημοτών μας, που μας έχουν ανάγκη και να αισθάνονται ότι είμαστε δίπλα τους

Η απόφαση για την δωρεά οργάνων του Σταύρου από τη Γαστούνη -Η συγκλονιστική μαρτυρία της ηρωΐδας μάνας πέντε μήνες μετά

-Ο Δήμος Πηνειού σύνδεσμος του ΕΟΜ για τη δωρεά οργάνων και ιστών

-Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος δωρητής στη μνήμη του αιώνιου μαχητή Σταύρου

Απόφαση ζωής, ύψιστη μορφή προσφοράς. Η δωρεά οργάνων χαρίζει το φως της ζωής, όταν το σκοτάδι του θανάτου πλησιάζει… Ο Δήμος Πηνειού στηρίζει τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών ως κορυφαία έκφραση αγάπης και αλτρουϊσμού προς τον συνάνθρωπο.

Η ιστοσελίδα του δήμου, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου που είχε υποβληθεί στις 4 Φεβρουαρίου και την θετική απάντηση του ΕΟΜ, γίνεται σύνδεσμος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η ιστοσελίδα του Δήμου να ενημερώνει για την αξία της δωρεάς οργάνων και να προτρέπει τους δημότες  να προβαίνουν σε αυτή τη θεάρεστη πράξη αγάπης και θυσίας.

Ο  δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος έγινε ήδη δωρητής οργάνων, στη μνήμη του Σταύρου, που είναι άγγελος πια στις στρατιές των αγγέλων.

Με την ευκαιρία λοιπόν  της θετικής απόκρισης του ΕΟΜ προς το σχετικό αίτημα του δημάρχου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο κτίριο Σισίνη, μεταξύ του Ανδρέα Μαρίνου και της κ. Ιωάννας Φωτοπούλου, της ηρωίδας μητέρας του αιώνου μαχητή Σταύρου, που μέσα από τον πραγματικά άδικο θάνατό του τον περασμένο Νοέμβριο, χάρισε ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους του. Η κ. Ιωάννα συνοδευόταν από τον θείο του Σταύρου Αβραάμ Αβραμίδη, ο οποίος ακολούθησε την κίνηση του δημάρχου και έγινε δωρητής οργάνων.

Η τραγική μάνα για μίλησε για πρώτη φορά για το δράμα που έζησε με τον άνδρα της και την γενναία απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους.

 

Συγκλονιστική μαρτυρία της ηρωίδας μάνας

Συγκλονίζει η μαρτυρία της ηρωίδας μητέρας του 12χρονου Σταύρου, Ιωάννας Φωτοπούλου η οποία μιλά για πρώτη φορά για την απόφασή που έλαβαν μαζί με τον σύζυγό της, Κώστα, εκείνες τις σκληρές ώρες του περασμένου Νοεμβρίου, να χαρίσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους μέσα από τη δωρεά οργάνων του παιδιού τους.

Η κ. Φωτοπούλου με δάκρυα στα μάτια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Σταύρος ήταν για μένα τρεις μέρες νεκρός.Τον έβλεπα. Όλοι μου έλεγαν ότι θα γίνει κάποιο θαύμα. Το θαύμα τελικά δεν έγινε», λέει μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, προσθέτοντας  ότι «τον κοιτούσα κι έλεγα «αφού δεν μπορεί να γίνει το θαύμα για τον Σταύρο, ας κάνει, τελικά, ο Σταύρος το θαύμα για τους άλλους. Δεν μπορούσα να τον αφήσω να φύγει έτσι… Ο Σταύρος ήταν ένα παιδί γεμάτο ζωή. Ένα παιδί διαφορετικό από όλα τα παιδιά. Πάντα μου έλεγε μια μέρα θα σε κάνω περήφανη, Του άρεσε πολύ το καράτε. Είχε όνειρα, πολλά όνειρα… Και δεν ήταν τυχαίο που ποτέ δεν έχανε, όπου και αν πήγαινε πάντα κέρδιζε. Μου έλεγε «μαμά μια μέρα θα σε κάνω να τρίβεις τα μάτια σου»... Δεν ήξερε ότι θα ήταν από τα κλάματα όμως…»

Απόφαση ζωής

Όλα  αυτά , όπως λέει η κ. Ιωάννα Φωτοπούλου, περνούσαν εκείνες τις ώρες στο Νοσοκομείο μπροστά από το μυαλό της και σκεπτόταν  ότι ο Σταύρος της «φεύγει» και  δεν προλάβαινε να κάνει όσα ήθελε. Έτσι η ίδια όφειλε να πάρει την απόφαση  αυτή για το παιδί της. Και δεν χρειάστηκε να το σκεφθεί πολύ… «Ήμουν μέσα  μόνη με τον Σταύρο και τον κοιτούσα…Τότε πήρα τη μεγάλη απόφαση. Στη συνέχεια ο γιατρός μου είπε: «θα σας το προτείναμε  και εμείς… Το έχουμε προτείνει σε πολύ κόσμο και δεν το κάνουν… Πρώτη φορά έρχεται μαμά να μας πει ότι το παιδί μου φεύγει, ας γίνει αυτό…»

Βγαίνοντας τότε στον διάδρομο του νοσοκομείου η τραγική μάνα μίλησε στον σύζυγό της, Κώστα,  για την απόφασή της. Εκείνος με βουρκωμένα μάτια την ρώτησε: «θα πονέσει κι άλλο το παιδί μας;». Η κ. Φωτοπούλου απάντησε ότι «το παιδί έφυγε και ότι μέσα από τη δωρεά οργάνων του Σταύρου θα γεννηθούν άλλα παιδιά…». «Κι έτσι έγινε. Τέλειωσαν όλα…» είπε η κ. Ιωάννα.

Και ο επίλογος του συγκλονιστικού μονολόγου της μάνας: «Πιστεύω όποιος δεν το κάνει αυτό, αγαπά πολύ το «εγώ» του. Αν αγαπάς τη ζωή, τους ανθρώπους, πρέπει να το κάνεις. Ο Σταύρος μου έφυγε… Γιατί να μη σωθούν άλλα παιδιά και άλλοι άνθρωποι, μέσα από τον Σταύρο;»

 

Δωρητής οργάνων ο δήμαρχος

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο δήμαρχος, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και έχοντας δίπλα του την ηρωίδα μητέρα του άγγελου Σταύρου, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά συναντιόμαστε σήμερα με τη Γιάννα Φωτοπούλου και τον Αβραάμ Αβραμίδη, τη μητέρα και τον θείο του αιώνιου μαχητή, του Σταύρου. Με χαρά γιατί είδαμε ότι πάντα στο τέλος κερδίζει η ζωή, όταν εμείς έχουμε την γενναιότητα αλλά και την καλωσύνη να ζει ο άνθρωπός μας μέσα από άλλους ανθρώπους. Οι γονείς του Σταύρου Κωνσταντίνου Αβραμίδη, επέδειξαν μεγαλείο ψυχής δωρίζοντας όργανα του παιδιού τους τα οποία χάρισαν ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας.

 Έτσι ως  δήμαρχος Πηνειού μετά τον θάνατο του Σταύρου, που βρίσκεται πλέον ως άγγελος στους ουρανούς , είχαμε κάνει ένα ψήφισμα για την δημιουργία συνδέσμου με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου. Απέστειλα λοιπόν τον Φεβρουάριο σχετική επιστολή στον ΕΟΜ  ο οποίος  και μας απάντησε θετικά.  

Παρακάλεσα λοιπόν  τους γονείς του σύγχρονου ήρωα Σταύρου, να είναι σήμερα εδώ στο δημαρχείο και μαζί να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι στην  ιστοσελίδα μας θα λειτουργεί σε μερικές μέρες σελίδα σχετική με την δωρεά οργάνων, σελίδα που στηρίζει την ζωή. Να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας γι’ αυτή τη θεάρεστη πράξη. Τη δωρεά οργάνων.

Θεωρώ λοιπόν ότι  από την πλευρά του δήμου πρέπει ο δήμαρχος να δώσει το δικό του στίγμα. Έτσι είμαι ο πρώτος που κάνω δήλωση δωρεάς οργάνων και ιστών στη μνήμη του αγγελουδιού μας Σταύρου αλλά και στην υπόσχεση του κόσμου ότι θα είμαι πάντα κοντά στον άνθρωπο. Προβαίνω σε αυτή την πράξη με πλήρη συνείδηση και χωρίς καμία άλλη σκέψη. Προτρέπω τους συνδημότες μας να το σκεφθούν και να προβούν σε ανάλογη ενέργεια, ώστε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί. Ακόμη θέλω να ανακοινώσω ότι αμέσως μετά την έξοδό μας από την δοκιμασία του κορονοϊού  θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο μας μια πολύ σημαντική εκδήλωση από το ΝΠ Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου με θέμα την δωρεά οργάνων».

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαστούνης Μαρία Μητσοπούλου Τσόγκα, οικογενειακή φίλη της οικογένειας του Σταύρου, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, δήλωσε: «Η αρχή έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2019.Ο Σταύρος ζει σήμερα στα μάτια του 50χρονου,στους πνεύμονες της 15χρονης, στους νεφρούς του 29χρονου πατέρα δύο παιδιών και της 38χρονης μητέρας τριών παιδιών. Η  συνέχεια δόθηκε από τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο, ο οποίος μόλις έγινε δωρητής οργάνων και ιστών. Μεγαλείο ψυχής από τους γονείς του Σταύρου, του παιδιού μας που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! Υποκλινόμαστε μπροστά στην πιο σπουδαία πράξη αγάπης για τον συνάνθρωπο!»

Όχι μια ερειπωμένη χώρα. Όχι στο δόγμα: πολύ λίγο, πολύ αργά

Του Μάκη Μπαλαούρα

Τον Οκτώβριο 1929 στις ΗΠΑ, έγινε το κραχ της ΓουόλΣτριτ. Ήλθε η«Μεγάλη Ύφεση» στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε ταχύτατα παγκοσμίως.Το 1932 πτώση κατά 50% της βιομηχανικής παραγωγής,η ανεργία εκτινάχτηκε στο 26,1%, 5.000 τράπεζες πτώχευσαν, 80% μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 33%.

  Ενάμιση μήνανωρίτερα, τονΣεπτέμβρη, ο δείκτης Dow Jones της Νέας Υόρκης έκανε ιστορικό ρεκόρ ανόδου, φθάνοντας τις 381,17 μονάδεςαπό τις 40 το 1921. Κορωνίδα ξέφρενης πορείας. Το χρηματιστήριο είχε μετατραπεί σε ένα νέο Ελντοράντο, δημιουργώντας μια νέα τάξη εκατομμυριούχων που κερδοσκοπούσαν. Το αμερικανικό θαύμα! Μόνο που η φρενίτιδα βασιζόταν σε έναν εύθραυστο μηχανισμό. Οι Αμερικανοί αγόραζαν, δανειζόμενοι, πάνω από το 75% των αγορών τους.

Μετά 70 χρόνια αντιγραφή με ελληνική πατέντα

 Το 1999, επί Σημίτη, κορυφώθηκε και στη χώρα μας η ξέφρενη πορεία του Χρηματιστηρίου. ΤοΣεπτέμβριο η φούσκα έσκασετινάζοντας στον αέρα το 93% των «επενδυτών». Λίγα χρόνια μετά ήλθε και η κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας. Το 2015, που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 25%, η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 27%, τα δημόσια ταμεία άδεια!

 Παρά τα δεσμά του μνημονίου, τον Ιούλιο 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ανάπτυξη 2% και ανεργία στο 17,5%, ενώ παρέδωσε ταμειακό απόθεμα 37 δισ.  

Παρά τις «χαϊδευτικές» εκτιμήσεις της Τράπεζας Ελλάδος, του Γ. Στουρνάρα, πως η ύφεση θα είναι μηδενική, ο κ. Σταϊκούρας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ύφεση μπορεί να φτάσει στο 10%. Για να ανακοπεί, όμως η νέα βαθιά κρίση ή να μην εκτοξευθεί πρέπει να είχαν ή Τώρα να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας, του εισοδήματος, άρα της κατανάλωσης και της παραγωγής.

Το παράδειγμα του New Deal

Ο πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ έκανε πολύ λίγα πράγματα και πολύ αργά (toolittle,toolate)για να προλάβει τα χειρότερα. Το 1933 ο Ρούσβελτ εκλέγεται πρόεδρος εγκαινιάζονταςτην εποχή του NewDeal, σε αντιδιαστολή µε το δόγμα, του τότε νεοφιλελευθερισμού,laisser-faire του Χούβερ,. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ χρειάστηκαν έξι χρόνια για να βγουν από την κρίση.

Η πολιτική του Ρούσβελτ προσανατολίζεται στην ενίσχυση των ανέργων και των μεγάλων δημόσιων έργων, με αύξησηκρατικών δαπανών και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω τηςκατανάλωσης, ανακούφιση των περισσότεροπληγέντων από την κρίση,πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης, ρύθμιση λειτουργίας των αγορών,. λειτουργία του Οργανισμού ΕγγύησηςΚαταθέσεων.

Το NewDeal αναζωογόνησε την οικονομία, που από την εμπειρία αυτή, άντλησε και προχώρησε  ο Κέυνς με την «Γενική Θεωρία της Απασχόλησης» (1936).

Σύμφωνα με τον Κέυνς, η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται την ενεργοποίηση του κράτους, για συγκρατήσει της πτώσηςοικονομίας και εισοδημάτων. Ο Κέυνς είναι και σήμερα πολλαπλά επίκαιρος, στα πλαίσια του καπιταλισμού. Για την Αριστερά, βέβαια, η νέα εποχή δε κτίζεται στα ερείπια, αλλά σε πορεία με αναγκαίες ρήξεις,στη στρατηγικήτου ''πολέμου θέσεων''.

Μητσοτάκης όπως Χούβερ ή “Μένουμε Όρθιοι”

Η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Τα μηνύματα για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη ανησυχητικά  και αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με το εμπροσθοβαρέςπρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”,θα δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων.

Πολύ περισσότερο που ενώ η κυβέρνηση παραδέχεται ύφεση έως 10%, δρομολογεί παρεμβάσεις μόλις 3,5% του ΑΕΠ.  Απαιτείται η ενίσχυση και όχι φιλοδώρημα που δόθηκε, των ανέργων και μακροχρόνια άνεργων (στο σύνολο των 550.000 και όχι μόνο σε 155.000), των εισοδημάτων μισθωτώνμε καταβολή πλήρους μισθού για 6 μήνες, μηνιαίου επιδόματος σε ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενουςίσου με το 1/12 τουπερσινού τους εισοδήματος, και η ενίσχυσητων επιχειρήσεων (π.χ. υπολογίζεται ότι θα χρεωκοπήσει το 65% των ξενοδοχείων) με 3 δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής, παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 37 δισ. του μαξιλαριού, μαζί με της ΕΕ, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 50 δισ.,Ζεστό χρήμα άμεσα στην αγορά14 δισ…

  Η κυβέρνηση, με τη λογική του σταγονόμετρου, προφανώς σκέφτεται μικροπολιτικά για πρόωρες εκλογές, για να ρίξει χρήματα λίγο πριν από αυτές, μη ορρωδώντας στη καταστροφή της κοινωνίας -οικονομίας,υιοθετώντας τη λογική της …«ανοσίας της αγέλης».

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.