328 New Articles

Δήλωση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Περ/κού συμβουλίου για την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Παν/μίου Πατρών

«Η θέση μου παραμένει σταθερή και αταλάντευτη. Η Πολιτεία με νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθόρισε ως έδρες των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών τις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας αντιστοίχως. Η θέληση αυτή της Πολιτείας είναι αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό και τελικώς αδιανόητο να καμφθεί με ένα απλό πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Η μοναδική επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού της οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου είναι η μεταφορά του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ηλεία, για να συστεγαστεί με τη Μουσειολογία. Χαίρομαι που ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης διατύπωσε ρητά την αντίθεσή του στη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Πατρών και δεν άφησε ακάλυπτη την Ηλεία, δεσμευόμενος για τη διατήρηση των τμημάτων στον νομό και για την ενίσχυση των υποδομών τους. Στηριζόμαστε στη δέσμευσή του και πιστεύουμε πως ο αγώνας μας θα είναι κοινός για να ματαιωθούν τα σχέδια εκείνων που επιδιώκουν να διαγράψουν την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας».

Ο Δήμος Πύργου σχετικά με την μη μετάδοση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και για θέμα αρμοδιότητας Οικονομικής Επιτροπής: “Ας μην επιμένουν στην άγνοια τους κάποιοι…”

Επιμένουν στην άγνοια τους συνεχώς κάποιοι και δεν μπορούν να καταλάβουν (ή δεν θέλουν…) ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για συγκεκριμένα θέματα. Κι οτιδήποτε άλλο, πάνω από όλα είναι παράτυπο!

Δυο τα πρόσφατα παραδείγματα:

-Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μετέδωσε ιντερνετικά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (με θέμα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα), όπως δεν μεταδίδει και καμία άλλη συνεδρίαση του οργάνου. Γιατί;

Γιατί απαιτείται άδεια με βάση τις αρχές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΠ ή GDPR-Κανονισμού Ε.Ε.). Κι η οποία δεν υπάρχει προφανώς. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις απαγορεύεται κι η σχετική μετάδοση. Κάτι που η Περιφέρεια το τηρεί. Όπως ανάλογα γίνεται κι αλλού!

Στα δρώμενα του Δήμου Πύργου κάποιοι ανήγαγαν σε …μέγα ζήτημα τη μη μετάδοση συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη. Κάτι που πέραν πως την τελευταία φορά υπήρξε και τεχνικό πρόβλημα που δεν το επέτρεψε αυτό, είναι και μια καλή αφορμή για να πληροφορηθούν πως από πλευράς Δήμου Πύργου η εκπόνηση σχετικής μελέτης έχει ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα. Για να είναι όλα σύννομα με ότι προβλέπεται για ότι χρειάζεται.

-Επέμεναν κατά απαράδεκτο κι εμμονικό τρόπο στη λήψη απόφασης από το Δημοτικό συμβούλιο σε ξεκάθαρο θέμα αναρμοδιότητας, αφού αρμόδια είναι η Οικονομική Επιτροπή. Στην οποία προσέφυγαν τελικά και ο Δήμαρχος πράγματι έβαλε εκεί το θέμα προς συζήτηση προσεχώς.

Όσοι υπερθεματίζουν άκριτα σε όλα, το μόνο που τελικά κάνουν είναι να πιέζουν συνειδητά για παράνομες και παράτυπες διαδικασίες. Και τίποτε άλλο!    

Δήμος Πηνειού - Θανατηφόρο Τροχαίο Δυστύχημα

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού σχηματίστηκε
δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, το οποίο έλαβε χώρα χθες το
μεσημέρι, στο 1ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών Πύργου.
Ειδικότερα, ημεδαπός άνδρας οδηγώντας αυτοκίνητο με συνεπιβάτη έναν
ακόμη άνδρα, συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα που οδηγούσε 25χρονος ημεδαπός
άνδρας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.
 
Οι δυο άνδρες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν ελαφρά και
μεταφέρθηκαν με σταθμό του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης και
στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου για την παροχή πρώτων
βοηθειών.
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού  ενεργείται
προανάκριση για την πλήρη διακρίβωση των αιτιών και συνθηκών πρόκλησης
του τροχαίου δυστυχήματος.
 

Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι με rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλληνης.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας, προασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία των Δημοτών, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, συνεχίζει τις δράσεις της, για την  καθημερινή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας του Δήμου, με τεστ γρήγορης ανίχνευσης αντιγόνων COVID-19 
(rapid tests).
 
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται:
 
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, απέναντι από το Δημαρχείο Λεχαινών, 
09:00 έως τις 13:30.
 
Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στη Βάρδα, πλατεία «Γρηγορίου Καλάκου», από
09:00 έως τις 13:30.
 
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στην Ανδραβίδα, πλατεία «Αγ. Σοφίας», από 
09:00 έως τις 13:30. 
 
Οι Δημότες θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους την Αστυνομική Ταυτότητα, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, καθώς και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.
 
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας, συστήνει αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του COVID-19, (αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας, χρήση γαντιών, τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων).  
 
 
ΜΈΝΟΥΜΕ ΣΠΊΤΙ!
ΜΈΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!
ΑΠΟΦΕΎΓΟΥΜΕ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΕΙΣ!
ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΌΚΟΛΛΑ!

Παρέμβαση Αυγερινοπούλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Ν. Ηλείας

Στην 4η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος μετείχε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με θέμα την αναδιοργάνωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Η κα Βουλευτής έλαβε το λόγο και εξήρε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία λειτουργούν στον Ν. Ηλείας, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Δεν υπάρχει καλύτερος φυσικός χώρος φιλοξενίας τους από την Ηλεία, ενώ επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι από την πλευρά της κινεί κάθε θεσμική δυνατότητα για να συνεχίσουν τα Τμήματα αυτά τη λειτουργία τους στο Νομό. Πρότεινε, μάλιστα, για την ενίσχυση του Τμήματος Γεωπονίας τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης μέσω του ΕΛΓΟ – Δήμητρα για την προσέλκυση νέων προγραμμάτων, ενώ για το Τμήμα Μουσειολογίας τη σύνδεση του με διεθνή Πανεπιστημιακά Προγράμματα. Την επόμενη εβδομάδα επίκειται συνάντηση της κα Βουλευτού με τον Περιφερειακή Δυτικής Ελλάδος, κ. Φαρμάκη.

Τοποθέτηση Δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αναδιοργάνωση Τμημάτων Παν. Πατρών

Ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος στην τοποθέτησή του στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την αναδιοργάνωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε τα εξης:

 

«Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Κύριε Περιφερειάρχα,

αξιότιμοι Περιφερειακοί σύμβουλοι,

συνάδελφοι,

 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί θεσμικό εταίρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και πυλώνα της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, έρευνας και ανάπτυξής της. Σκοπός του, όπως άλλωστε όλων των Πανεπιστημίων, είναι η παραγωγή και μετάδοση επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και του λαού.

Σε αυτή τη διασπορά της γνώσης, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει εισήγηση αποκλεισμού της Ηλείας, από τον νέο σχεδιασμό ακαδημαϊκής αναδιάταξης.

Όπως όλοι διαβάσαμε, στο πολυσέλιδο πόρισμά της η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού ασχολήθηκε μόνο με την αξιολόγηση των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου, προτείνοντας τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον Ακαδημαϊκό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όλης της χώρας, διατυπώνοντας παράλληλα εισηγήσεις αντιεπιστημονικές αλλά και ανιστόρητες.

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, αξιότιμοι κύριοι,

 

Η διασπορά της γνώσης επιτυγχάνεται με την ίδρυση Τμημάτων σε μία περιοχή της χώρας αφού έχει προηγηθεί συγκριτική αξιολόγηση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Πρέπει δηλαδή να συνυπολογίζονται τα εκάστοτε τοπικά πλεονεκτήματα όπως και η βιωσιμότητα του Τμήματος.

Στο Νομό Ηλείας η παρουσία των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, ήταν αποτέλεσμα συγκριτικής αξιολόγησης.

Η Ηλεία διαθέτει τη μοναδικότητα της εγγύτητας με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα, τον Επικούρειο Απόλλωνα και σε αμέτρητους άλλους πολιτισμικούς θησαυρούς που όλοι γνωρίζουμε. Σε αυτούς τους πυλώνες εδράζεται το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο.

 

Η Ηλεία, όπου συγκεντρώνεται το 50% του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί τον πρώτο νομό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT 2017), με τα σχέδια βελτίωσης του νομού να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις μεταξύ των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας ενδεικτικό της τεχνοκρατικής επάρκειας και ανάγκης περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Σε αυτά τα δεδομένα θεμελιώθηκε το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας.

Εισηγήσεις που αγνοούν αυτά τα ισχυρά δεδομένα, δεν αποτελούν στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, αλλά στρατηγική συρρίκνωσης και οποιοσδήποτε εξορθολογισμός δια της συρρίκνωσης, δεν βοηθάει ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε τις τοπικές κοινωνίες.

Εκτιμώ ότι η Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, με ενισχυμένα τα δύο ανωτέρω Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα γνωστικά αντικείμενα των οποίων πηγάζουν από την ιστορική και Πολιτιστική κληρονομιά της και το διαρκή μόχθο των αγροτών της.

 

Αξιότιμοι κύριοι, αγαπητοί φίλοι

 

Εκφράζω την βεβαιότητα ότι τόσο ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ως εισηγητής του θέματος αλλά και ΕΣΕΙΣ ως Περιφερειακό Συμβούλιο θα λάβετε ορθή και δίκαιη απόφαση ώστε οι αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές να σεβαστούν τη θέληση της Περιφέρειας και του Ηλειακού λαού για γεωγραφική κατανομή των πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας».

 

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Νέα rapid tests Covid-19 την Κυριακή στην Αγία Τριάδα -Συνεχής ο προγραμματισμός rapid test από τον Δήμο

Νέους δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19, σε μια ακόμη πύλη εισόδου του Δήμου θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και αίτημά του προς τον οργανισμό.

Το rapid test θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι στην Αγία Τριάδα της Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος καλύπτοντας όχι μόνο τους κατοίκους της εν λόγω Κοινότητας αλλά και όσους δημότες των όμορων Κοινοτήτων επιθυμούν, καθώς και διερχόμενους πολίτες. Η εξέταση θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Τριάδας. Οι δημότες που θα υποβληθούν στην εξέταση θα πρέπει να έχουν στείλει για τη μετακίνησή τους μήνυμα στο 13033 επιλέγοντας την περίπτωση 1, να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας εντάσσεται στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς η διαδικασία των γρήγορων τεστ αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι στον αντίστοιχο έλεγχο που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Κοινότητα Αστρά πραγματοποιήθηκαν 35 τεστ, όλα αρνητικά. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης, προγραμματίζονται αντίστοιχοι έλεγχοι και σε άλλες κομβικές Κοινότητες ώστε να καλυφθεί όλος ο Δήμος, όπως στο προηγούμενο πρόγραμμα. Μέχρι τώρα, από τα εκατοντάδες τεστ που πραγματοποιήθηκαν με το πρόγραμμα ελέγχων που κάλυψε όλες τις περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κανένα δεν ήταν θετικό. Τα τρία (3) θετικά κρούσματα που γνωστοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αφορούν κατοίκους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας οι οποίοι δεν προσήλθαν στους ελέγχους που διεξήγαγαν Δήμος και ΕΟΔΥ αλλά διαγνώστηκαν μέσα από άλλη διαδικασία.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.