318 New Articles

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με τη νέα Περιφερειακή ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος

Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, επισκέφθηκαν σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 ο Συντονιστής Περιφερειακών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων τους καθηκόντων, συνοδευόμενοι από τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Πύραρχο Βασίλειο Σολδάτο.

   Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Γιαννόπουλος τους ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα για την συνέχιση της άριστης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, μέχρι σήμερα, στην διαχείριση κρίσεων και έκτακτων περιστατικών. Εξήρε το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των Πυροσβεστικών Δυνάμεων σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την καθοριστικής σημασίας συνδρομή τους, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε, τέλος, να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά την στήριξη της Π.Δ.Ε προς το Πυροσβεστικό Σώμα για την κάλυψη επειγουσών αναγκών των υπηρεσιών, με στόχο την διευκόλυνση του έργου τους.

   Από την πλευρά τους, οι κ.κ Πουρναράς και Στεμπίλης ευχαρίστησαν τον κ. Γιαννόπουλο για την μέχρι τώρα συνεργασία που έχει αναπτύξει με το Π.Σ, για το επίπεδο και τα αποτελέσματα της οποίας ήταν ενήμεροι από τον κ. Σολδάτο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευση για συνέχισή της.

 

 

 

 

  

 

Σε Πάρκο Ξυστρή και ΣΠΚ - Κανονικά και με αυστηρά μέτρα θα λειτουργήσει η λαϊκή αγορά

Με την αυστηρή τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας και προστασίας θα λειτουργήσει αύριο Τετάρτη (24/2) η λαϊκή αγορά του Πύργου. Συγκεκριμένα τα αγροτικά προϊόντα θα πωλούνται επί της οδού ΣΠΚ ενώ τα βιομηχανικά στο χώρο του Πάρκου Ξυστρή.

Λόγω της αυξημένης επιτήρησης και στον Δήμο Πύργο που αναβαθμίστηκε στο “κόκκινο”, η λαϊκή αγορά θα πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα απόστασης μεταξύ των πάγκων, χρήση μάσκας και αντισηπτικών αλλά και αυστηρούς ελέγχους. Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής, “Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ υπάλληλοι της ΔΕΠ θα επιβλέπουν την διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς και θα κάνουν ελέγχους. Για την προστασία όλων μας, θα παρακαλούσα τόσο τους πωλητές να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις μεταξύ των πάγκων, όσο και τους πολίτες που θα προσέρχονται στο χώρο να φορούν οπωσδήποτε τη μάσκα τους”.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ για τους πολίτες σε δύο σημεία της πόλης

Απεριόριστο και δωρεάν ίντερνετ προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες ο Δήμος Πύργου στους δημότες του  σε δύο κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατόπιν ένταξης του Δήμου Πύργου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “WiFi4EU”.

Με τη χρήση συσκευών τεχνολογίας WiFi, όπως φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές tablet, οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο όταν είναι εντός της εμβέλειας της υπηρεσίας.

Σημεία με δωρεάν ίντερνετ

Συγκεκριμένα,

* στην Πλατεία Σάκη Καράγιωργα και

*στο Αθλητικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας,

οι πολίτες μπορούν να συνδέονται ΔΩΡΕΑΝ στο ίντερνετ μέσω του δικτύου “WiFi4EU”.

Πως γίνεται η σύνδεση στην Υπηρεσία

-Αναζήτηση των διαθέσιμων ασύρματων δικτύων από την συσκευή

-Επιλογή του δικτύου WIFI4EU

-Μόλις γίνει σύνδεση πραγματοποιείται αυτόματο άνοιγμα της σελίδας σύνδεσης (πύλη υποδοχής) με το λογότυπο WIFI4EU

-Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ελεύθερη και δεν απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα ο Δήμος Πύργου θα τοποθετήσει και σε άλλα σημεία πομπούς προκειμένου όλοι οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

 

 

Συνάντηση Α. Νικολακόπουλου με τον Θ. Σκυλακάκη – Με προτάσεις για την στήριξη της Ηλείας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η μεγάλη σημασία διαμόρφωσης

έντονου επενδυτικού κλίματος με

σχέδιο και σημαντικές συνεργασίες

 

 

 

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 

 

 

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του για την Ηλεία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του βουλευτή του Νομού μας Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη του κ. Νικολακόπουλου στο γραφείο του Υπουργού υπήρξε η δυνατότητα μιας πολύ χρήσιμης και ουσιαστικής συζήτησης,με τον κυβερνητικό παράγοντα να δείχνει για μία φορά ακόμη την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του για τον τόπο μας.

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του με την κατάθεση προσφάτως αναλυτικού υπομνήματος στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ένταξη του Νομού στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός σε εξέλιξη που φέρνει την Ηλεία σύντομα πολύ κοντά στην υλοποίηση αποφάσεων.

 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ

ΒΗΜΑΤΑ

 

Στη βάση της σχετικής πρότασης του βουλευτή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην διαμόρφωση ισχυρού επενδυτικού κλίματος, αφού ήδη η Ηλεία έχει αρκετές δυνατότητες για στοχευμένες και μεγάλες επενδύσεις αρκεί να διευκολυνθούν από το σύστημα διοίκησης και να παροτρυνθούν από την Ελληνική Πολιτεία στην κατεύθυνση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου και επωφελούς για την απασχόληση μοντέλου.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε και το ζήτημα συνεργασίας με την «EnterpriseGreece», έναν Οργανισμό που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού και Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή, βρίσκεται σε επικοινωνία έχοντας πραγματοποιήσει και συνάντηση με σκοπό τις παραμέτρους και τις κινήσεις προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος  στο Νομό μας.

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ

 

Ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε με την ευκαιρία την ανάγκη για την συνέχιση της στήριξης των πληγέντων από την Covid– 19 τόσο στην αγορά και την επιχειρηματικότητα, με τους επαγγελματίες και εργαζόμενους να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσχερή θέση, όσο και στον πρωτογενή τομέα με τους αγρότες που επίσης αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα προώθησης των προϊόντων τους.

Όπως τονίσθηκε και από τον κ. Σκυλακάκη αν και τα οικονομικά δεδομένα λόγω των γνωστών συνθηκών έχουν πλέον αλλάξει σε μεγάλο βαθμό με συγκεκριμένα και όχι χαλαρά δημοσιονομικά περιθώρια, η στρατηγική μέσω ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης θα συνεχισθεί  για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι προαναφερόμενες κατηγορίες.

Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, είπε απευθυνόμενος στον Ηλείο βουλευτή, να στηριχθεί η τοπική οικονομία και οι άνθρωποι που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της.

Δωρεάν rapid tests στο Περιφερειακό Ιατρείο Εφύρας

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) θα πραγματοποιήσει  κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου , ώρες 9:00 – 13:00, στο Περιφερειακό Ιατρείο Εφύρας, στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων.

Βασικός σκοπός των δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης είναι η πρόληψη, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και έχουν ως στόχο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Παρακαλούνται όλοι όσοι επιθυμούν να προσέλθουν στη διαδικασία να έχουν στην κατοχή τους το ΑΜΚΑ και διαθέσιμο τον αριθμό του τηλεφώνου επικοινωνίας τους.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει άμεσα, εξοπλισμό, υποδομές, ερευνητικό έργο, των Πανεπιστημιακών Τμημάτων» - «Αλήθειες χωρίς ανακρίβειες και υποκρισίες»

Μεστή και ολοκληρωμένη τοποθέτηση έκανε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, αναδεικνύοντας όλες τις βασικές διαστάσεις.

Όπως τόνισε στα βασικά σημεία:

«Δυστυχώς στο ελληνικό κράτος δεν υπάρχει η κουλτούρα της συνέχειας, κάτι ασύμβατο με το συνολικό στάτους που θα έπρεπε να υπάρχει, ως ευρωπαικό, δυτικό, κ.τ.λ. κράτος. Με το νόμο 4610/19 στην Ηλεία ιδρύθηκαν για πρώτη φορά τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού.

Αλλάζει η κατάσταση, όπως πάντα γίνεται με δημοκρατικές, νόμιμες διαδικασίες, και μετά αλλάζουν άρδην και όλα, σε διάφορους τομείς με ασυνέχεια και ασυνέπεια.

Στο συγκεκριμένο θέμα μας, έχουμε μείωση πόρων, έχουμε μείωση φοιτητών κατά αρκετές χιλιάδες, και όλα αυτά τα πληρώνουν τα Περιφερειακά Τμήματα. Με τους χαμηλούς βαθμούς, που αυξάνεται η βάση εισαγωγής, δεν μπορούν να μπουν δηλαδή στα Πανεπιστήμια, αλλά οι χαμηλοί βαθμοί αρκούν για είσοδο στα Κολλέγια; Αυτά είναι διγλωσσία. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε εξυπνάδες …καφενείου σε τόσο σοβαρά θέματα. Τα ίδια άλλωστε έγιναν και με το δρόμο Πάτρα – Πύργος που φτάσαμε στο σημείο να σταματήσουν να πληρώνουν αυτούς που δούλευαν ήδη μέσα, και άλλα σχετικά.

Να θυμίσουμε ότι και η Σύγκλητος είχε συμφωνήσει τότε, και για την ανωτατοποίηση των Τμημάτων και για να ιδρυθεί Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Ούτε εδώ υπάρχει η απαιτούμενη κι εύλογη συνέχεια.

Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Πατρών έδειξε αναλγησία, και υπονόμευε τα παιδιά. Έτσι όπως πράττει, έρχεται δηλαδή να τα καταστρέψει;

Δεν είναι επιχείρηση το (κάθε) Πανεπιστήμιο, είναι κοινωνικός θεσμός. Υπάρχει Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ούτω καθεξής, ενώ εδώ το Πανεπιστήμιο θέλει να λέγεται Πατρών, κι ακόμα κι αυτό το γεγονός κάτι λέει…

Για λόγους περιορισμένου χρόνου και γιατί είναι πασίγνωστο, έχοντας αναλυθεί πλήρως, δεν θα επεκταθώ στα πολύ μεγάλα και απολύτως συμβατά πλεονεκτήματα του τόπου, που καθιστούν επιβεβλημένη την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των συγκεκριμένων τμημάτων (ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, Ολυμπία, μουσεία, ηλειακός κάμπος, κ.α.).

Πρέπει να τονιστεί πως η Περιφέρεια είναι υπέρτατος λαϊκός θεσμός, εκλεγμένος από όλο το λαό, δεν είναι εντολοδόχος του Πανεπιστημίου. Η Περιφέρεια καλείται να δώσει χρήματα για εξοπλισμό των Τμημάτων, για υποδομές, για έρευνα.

Σε όλα πρέπει να λέμε τις αλήθειες και να τα βάζουμε όλα στην πραγματική διάσταση τους, χωρίς ανακρίβειες ή και υποκρισίες. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) είναι μια υπηρεσιακή δομή, που συγκροτείται με υπογραφή υπουργού, αυτός την ορίζει. Δεν είναι ανεξάρτητη αρχή, συνταγματικά κατοχυρωμένη. Μετά το θέμα θα πάει και στο Κοινοβούλιο. Εκεί ήδη αυτοί που μπορούσαν και που έπρεπε, να προωθήσουν και να περάσουν διάταξη για να προστατέψουν τα Τμήματα, δεν το έκαναν. Σε κάθε περίπτωση να μην ξεχνάμε πως η Ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που νομοθετεί για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα είναι να βγάλει ένα ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ που να αφορά εξοπλισμό, υποδομές, ερευνητικό κομμάτι, και με απορροφητικότητα όχι μέσα σε ένα χρόνο, αν και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι μετά θα κινηθούν όλοι γρήγορα για τις μελέτες.

Η ασυνέχεια κι η ασυνέπεια του κράτους είναι εκτός λογικής. Μέσω του ανώτατου θεσμού, που είναι το Κοινοβούλιο ιδρύθηκαν στην Ηλεία τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, το Τμήμα Μουσειολογίας, το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Το σεβασμό στη Δημοκρατία, δυστυχώς δεν τον δείχνουμε όταν πηγαίνουμε σαν την πέτρα του Σίσυφου!  

Εδώ δυστυχώς υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Από έναν συντεχνιασμό, αδιάφορο για την κοινωνία, αδιάφορο για το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν χειρότερα Τμήματα και στην Πάτρα και στην Αιτ/νία, με φοβερές ελλείψεις, κ.τ.λ. Εκεί είναι όλα …καλά;

Επίσης, κάποιοι πρέπει να έχουν υπόψη τους πως αν συνεχίσουν αυτές τις παράλογες τακτικές, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που αν τους ακολουθήσουμε όλοι, τότε η μοναξιά θα γίνει απειλητική και για την οικονομία της Πάτρας…

Τέλος, να αναφέρουμε κι ένα διαδικαστικό θέμα για όσους δεν το ξέρουν, πως η συνεδρίαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου αν και θα έπρεπε να μεταδίδεται, δεν μεταδίδεται όμως. Κάτι που γίνεται και με όλες τις ανάλογες συνεδριάσεις του οργάνου, και τις τακτικές κι όλες που γίνονται με τηλεδιάσκεψη, για λόγους προσωπικών δεδομένων κι όλα όσα απαιτούνται με βάση τις αρχές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ας τα βλέπουν κι ας τα γνωρίζουν κι αυτά κάποιοι εμμονικοί και να μην επιμένουν στην άγνοια τους…»

Εισήγηση Αυγερινοπούλου για ενίσχυση των στόχων της περιβαλλοντικής και κλιματικής διπλωματίας στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών - Παρέμβαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Στη συζήτηση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του  Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» μετείχε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.  

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, κατά τη συζήτηση, πραγματοποίησε παρέμβαση και εισηγήθηκε αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΥΠΕΞ με στόχο την ανάδειξη του ρόλου του Υπουργείου στην υλοποίηση βασικών εθνικών πολιτικών της χώρας με διεθνείς διαστάσεις και συγκεκριμένα στην πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Πρότεινε ουσιαστικές, ερμηνευτικές, αλλά και συμβολικού χαρακτήρα, αλλαγές στο προοίμιο (είτε στο άρθρο 3 είτε στο άρθρο 4), όπου περιγράφεται η αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, και στα άρθρα για τις επιμέρους επιδιώξεις του Υπουργείου, ώστε να αναφέρεται ρητά η συστηματική ενασχόληση του Υπουργείου με τα περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα και τα ζητήματα βιωσίμου αναπτύξεως τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και ενεργούς συμμετοχής σε εργασίες διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών και συνθηκών και συναφών πρωτοβουλιών εκ μέρους της χώρας μας. Η κυρία Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση θέτει τα περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα υψηλά ανάμεσα στις προτεραιότητές της και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στα σχετικά οργανωτικά κείμενα.  

Παρατίθεται κάτωθι απόσπασμα από το κείμενο της παρέμβασής της: 

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

….Θα ήθελα, καταρχάς, να συγχαρώ το Υπουργείο και όλους τους παράγοντες για αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται και συζητούμε και σήμερα. Θεωρούμε ότι ήταν ένα απαραίτητο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί ο Κανονισμός λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Υπουργείο μας να είναι ακόμα περισσότερο ικανό, θα έλεγα, να ανταποκριθεί στα σύγχρονα ζητήματα τα οποία τίθενται και είναι πολύπλοκα, όπως η ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας και βεβαίως, το θέμα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τα οποία είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Ωστόσο, ως Προέδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής θα περιοριστώ σε δύο ζητήματα περιβαλλοντικής φύσεως. Επ’ αυτών και εν συντομία, θέλω να επισημάνω, ότι αισθανόμαστε, αισθάνομαι εγώ και πιστεύω και άλλα μέλη της Επιτροπής, ότι θα ήταν χρήσιμο να αναβαθμιστεί και στο κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας, η προτεραιότητα την οποία δίνει, ούτως η άλλως, η κυβέρνησή μας, στα κλιματικά και περιβαλλοντικά θέματα. Μην ξεχνάμε ότι ήταν και η πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, που σε διεθνή περιβαλλοντική συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η Εθνική Αντιπροσωπεία, είχε ως επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση, αναμφίβολα, δίνει μεγάλη σημασία σε αυτά τα θέματα που είναι παγκόσμιας σπουδαιότητας. Αυτό καλό θα ήταν να φαίνεται εμφανώς και ρητά και στον Κανονισμό Λειτουργίας. Διαβάζοντας τα πρώτα άρθρα, στον προτεινόμενο κανονισμό λειτουργίας, που είναι και το προοίμιο αυτού του νομοθετήματος, δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό το λόγο θα πρότεινα, εάν είναι δυνατόν, είτε  στο άρθρο 3 είτε στο άρθρο 4, να γίνει έστω και ονομαστική αναφορά. Επί παραδείγματι στο άρθρο 3, όπου αναφέρεται η αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε στην παράγραφο 2 για τις επιμέρους επιδιώξεις του Υπουργείου, μπορεί να προστεθεί μία φράση, είτε στο εδάφιο δ είτε ως ξεχωριστό εδάφιο, θα μπορούσαν να προστεθούν οι λέξεις και του φυσικού και πολιτιστικού, ενδεχομένως, περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων του κλίματος, και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσης στο άρθρο 4, όπου αναφέρονται οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, θα μπορούσε να γραφεί σε ξεχωριστό εδάφιο,  ως εξής «η ενημέρωση σε σχέση με διμερή και παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης και ζητήματα βιωσίμου αναπτύξεως, η συμμετοχή σε εργασίες διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών και συνθηκών και συναφών πρωτοβουλιών».

Δηλαδή, θα προτείναμε μία τέτοια αναφορά στο προοίμιο και συμβολικά, αλλά και ερμηνευτικά, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και οι νομικοί, ότι  αναφέρεται στο προοίμιο  ενός τέτοιου νομοθετήματος αποτελεί και ερμηνευτικό κανόνα, χρησιμοποιείται δηλαδή και στην ερμηνεία άλλων εφαρμογών και άρθρων.

Βέβαια, σε μια επόμενη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, θα θέταμε και την ανάγκη τα θέματα προστασίας περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής να αναχθούν, ενδεχομένως, και στην ατζέντα του αναπληρωτή Υπουργού ή και Υφυπουργού Εξωτερικών,  όπως είναι  και σε άλλα κράτη, αλλά και να υπάρχει γραπτή αναφορά στον τίτλο ενός γενικού γραμματέα, η επιμέλεια σε αυτά τα θέματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και συμβολικό και ουσιαστικό.

Αυτό, όμως, το οποίο, εν προκειμένω, μπορεί να γίνει, μέσα από την επεξεργασία στο παρόν νομοσχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι να δούμε τη Διεύθυνση στην οποία πρέπει να υπάγονται αυτά τα θέματα.

Η Δ5 Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών έχει αυτή τη στιγμή επιφορτιστεί και με άλλα ζητήματα, καθώς βάσει του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, μαζί με τα περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα, θα πρέπει η ίδια ομάδα να συζητά θέματα κυβερνοασφάλειας, μεταναστευτικού, μειονοτήτων κ.α.. Από την εμπειρία, την οποία έχουμε ως τώρα, και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου βρισκόμαστε πολύ συχνά μαζί με παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών σε διεθνή φόρα, το έργο το οποίο έχει η παρούσα Δ5, είναι πραγματικά πάρα πολύ βαρύ.

Έχει πολύ μεγάλη ατζέντα θεμάτων, διότι το Περιβάλλον είναι και μια οριζόντια πολιτική, που αγγίζει μεγάλη πλειοψηφία ζητημάτων. Γι’ αυτό το λόγο εκφράζω μία επιφύλαξη, για το αν θα έπρεπε να υπάρχει μία Διεύθυνση που να επιφορτίζεται με όλα αυτά τα ζητήματα και να της προστεθούν και νέα ή αν θα έπρεπε να παραμείνει η Διεύθυνση ως έχει σήμερα, μόνο με την περιβαλλοντική και την κλιματική ατζέντα και να μην επιβαρυνθεί.

Προς τούτο, αγαπητέ Πρόεδρε, έχω ένα κείμενο το οποίο θα σας το υποβάλω και το οποίο περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στο άρθρο 113, όπου προτείνει, τα θέματα τα οποία δεν θα έχουν άμεση, αλλά μόνο άμεση, σχέση με τα περιβαλλοντικά και τα κλιματικά, να πάνε στις άλλες Διευθύνσεις και όχι στην Διεύθυνση αυτή, η οποία είναι Προστασίας Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και θα έλεγα εγώ, Βιώσιμου Αναπτύξεως. Θα σας υποβάλλω το κείμενο και ελπίζω να ληφθεί υπόψιν.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μετάσχω στις εργασίες της Επιτροπής».

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.