309 New Articles

Βραβεύτηκαν από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι επιτυχόντες στα Α.Ε.Ι.

Με διαφορετικό τρόπο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας βράβευσε τους επιτυχόντες νέους σπουδαστές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι 45 νέοι σπουδαστές παρέλαβαν τους επαίνους και τα αναμνηστικά τους δώρα από τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και την Αντιδήμαρχο, αρμόδια για θέματα Παιδείας, κα Ρόη Αντωνοπούλου. Η παραλαβή έγινε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα στο διάστημα των εορτών και σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους σπουδαστές και να τους συγχαρεί για την ευόδωση των προσπάθειών τους, ευχόμενος να έχουν καλές σπουδές, να αποκτήσουν ενδιαφέρουσες εμπειρίες μέσα από τη φοιτητική αλλά και την κοινωνική ζωή στις πόλεις που θα ζήσουν και να σταδιοδρομήσουν στις επιστήμες που επέλεξαν. Ευχήθηκε ακόμη να τελειώσει το δυνατόν συντομότερο η πανδημία ώστε οι νέοι φοιτητές να απαγκιστρωθούν από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και να βιώσουν την πραγματική εμπειρία των σπουδών στα πανεπιστήμιά τους.

Από την πλευρά της η κα Ρόη Αντωνοπούλου, υπογράμμισε ότι η φοιτητική ζωή είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος, συνιστώντας στους σπουδαστές να την αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Τόνισε ακόμη ότι το συμβολικό δώρο που συνόδευε τους επαίνους ήταν ένα ζεύγος ακουστικών σύγχρονης τεχνολογίας, ιδανικό για τηλεδιασκέψεις, που θα είναι χρήσιμο στους σπουδαστές σ’ αυτή τη συγκυρία.

Ι.Σ.Π.Ο. - Εμβολιασμοί ιατρών ιδιωτικού τομέα

 «… κα γρ τ κυνάρια σθίει π τν ψυχίων τν πιπτόντων π τς τραπέζης  …»

Κατά Ματθαίον 15, 27

Στις 4/1/2021 με δελτίο τύπου τονίζαμε την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας  στην περιοχή μας, ο οποίος πράγματι έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες έστω και με κάποια καθυστέρηση. Οφείλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε  ότι σε κάθε σχετική παρέμβασή μας επί του ζητήματος αναγνωρίζαμε ως απολύτως εύλογη και δίκαιη την  προτεραιότητα εμβολιασμού του ιατρικού,  νοσηλευτικού και  παραϊατρικού προσωπικού των δημοσίων δομών σε σχέση με τους υπολοίπους υγειονομικούς. Ωστόσο τονίζαμε επίσης το αυτονόητο: ότι αμέσως μετά από τους υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ. πρέπει να ακολουθήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, κατά προτεραιότητα δε των ιατρών και οδοντιάτρων όπως και του προσωπικού των ιατρείων τους, των επαγγελμάτων δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο.

Το βράδυ της Κυριακής 10/1/2021 μας ανακοινώθηκε από την Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας η δυνατότητα  εμβολιασμού είκοσι (20) ιδιωτών ιατρών την επομένη ημέρα (Δευτέρα 11/1/2021), με εμβόλια που είχαν περισσέψει από τον εμβολιασμό του προσωπικού του Ε.Σ.Υ.   Τελικά προσήλθε  πράγματι στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου  στις 11/1/2021 προς εμβολιασμό ίσος αριθμός ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, κατά κύριο λόγο συνάδελφοι μεγαλύτερης ηλικίας ή γενικότερα ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες. Οι παραπάνω συνάδελφοι δεν αποτελούν παρά ένα μικρό υποσύνολο των ιδιωτών ιατρών του Συλλόγους μας που θέλουν να εμβολιαστούν. Κανένας   άλλος εμβολιασμός ιδιώτη ιατρού δεν ακολούθησε έκτοτε.

 Αναμφίβολα ορθώς  αξιοποιήθηκαν κατά τον τρόπο αυτό τα εμβόλια που περίσσεψαν, ωστόσο η παραπάνω ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν συνιστά  «έναρξη εμβολιασμού των ιατρών του ιδιωτικού τομέα»  εφόσον δεν συνοδεύεται από αποστολή ικανού αριθμού εμβολίων προορισμένων ειδικά για τον εμβολιασμό και των υπολοίπων ιδιωτών ιατρών που είναι και οι περισσότεροι. Με άλλα λόγια η διάθεση των «περισσευμάτων»  από  τους εμβολιασμούς στο Ε.Σ.Υ.  δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν  ως υποκατάστατο του οφειλόμενου εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα. Και όμως δυστυχώς  αυτό ακριβώς προς το παρόν γίνεται, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με πλήρη απαξίωση, πρωτίστως σε ηθικό αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο των ιδιωτών ιατρών,  η επαγγελματική δραστηριότητα των οποίων παρά τα πλήγματα που δέχθηκε  κατά την πανδημία ήταν αυτή ωστόσο που απέτρεψε την μαζική συρροή περιστατικών (όχι μόνο κορωναϊού) στο Ε.Σ.Υ. προστατεύοντάς το έτσι από την πλήρη κατάρρευση.

 Πρόκειται μάλιστα για μια επαγγελματική δραστηριότητα που εκθέτει καθημερινά τους ιδιώτες ιατρούς στον κίνδυνο λοίμωξης, με δεδομένο εξάλλου ότι αυτοί δεν διαθέτουν την πληρότητα των μέσων ατομικής προστασίας που έχουν οι συνάδελφοί τους στο Ε.Σ.Υ.  Αν  κάποιος το αμφισβητεί αυτό ας δει  τους νεκρούς ιατρούς λόγω COVID-19  και θα διαπιστώσει ότι μεταξύ αυτών δεν λείπουν και  οι ιδιώτες.

Επομένως όσοι ζητούν να αρκεσθούν  οι ιδιώτες ιατροί   στην διανομή των παραπάνω  «περισσευμάτων»   μάλλον τους κατατάσσουν μαζί με τα «κυνάρια»  της παραπάνω γνωστής περικοπής και το χειρότερο απ΄  όλα, απαιτούν από αυτούς ν΄ αποδεχθούν  αδιαμαρτύρητα το ρόλο αυτό. Όμως οι ιδιώτες ιατροί δεν είναι δεύτερης κατηγορίας ιατροί  και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται έτσι. Είναι οι ίδιοι ιατροί που σε περίπτωση τρίτου σφοδρότερου κύματος πανδημίας το Υπουργείο Υγείας θα τους (ξανα)θυμηθεί, θα τους ζητήσει να συνδράμουν τις δημόσιες δομές για να  μην καταρρεύσουν αυτές και θα αρχίσει να τους υπενθυμίζει το καθήκον τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Πριν αρχίσει η Πολιτεία όμως τέτοιου είδους υπενθυμίσεις, τις οποίες οι ιατροί του ιδιωτικού τομέα  δεν χρειάζονται διότι το καθήκον τους το γνωρίζουν πολύ καλά, ας θυμηθεί η ίδια τις υποχρεώσεις της απέναντί τους, δηλαδή απέναντι σε λειτουργούς της υγείας, οι οποίοι δεν υπηρετούν την δημόσια υγεία λιγότερο  μόνο και μόνο επειδή αμείβονται από τους συμπολίτες τους άμεσα και όχι έμμεσα μέσω των φόρων τους όπως οι συνάδελφοί  τους στο  Ε.Σ.Υ.

Συνεπώς καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει  άμεσα στην έναρξη των εμβολιασμών των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, πρώτα ιατρών και οδοντιάτρων και έπειτα των υπολοίπων, χωρίς αναβολές, υπεκφυγές, παρεκκλίσεις  και άλλες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Επ’ αυτού άλλωστε υπάρχει δημόσια προσωπική δέσμευση του Υπουργού Υγείας την οποία οφείλει να τιμήσει.

Κάθε άλλη στάση της Πολιτείας συνιστά εμπαιγμό και ως  τέτοιος θα εκληφθεί.

                             Για   το  Διοικητικό  Συμβούλιο

                  του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας

 

 Ο   Πρόεδρος                                                           Ο  Γενικός Γραμματέας

 

  Χρήστος  Γιαννικούλης                                                 Λεωνίδας  Λεοναρδόπουλος   

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Πότε θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις των πολιτών της Ηλείας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τα λάθη στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών;

Το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Ηλείας, σε σχέση με τις περιουσίες τους και το πώς εμπλέκονται με τη δασική νομοθεσία συζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης με το δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα.

Το ακανθώδες ζήτημα των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί στην Ηλεία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, αφού πληθαίνουν τα παράπονα των Ηλείων για λάθη που έχουν γίνει στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και καθυστέρηση στην εξέταση των αντιρρήσεων.

Ο Ηλείος βουλευτής, ο οποίος έθιξε πρόσφατα το συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή, αναφέρθηκε στο ανεξήγητο ‘’πάγωμα’’ της διαδικασίας εδώ και 18 μήνες, εξέλιξη που προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε αγρότες, κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους, αφού υπάρχει εκκρεμότητα.

Ο κ. Κατρίνης άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του κ. Λάττα για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση της εξέτασης των αντιρρήσεων, διαδικασία που θα απαιτήσει τη σύσταση τουλάχιστον δύο επιτροπών ανά δασαρχείο για να ολοκληρωθεί σε εύλογο διάστημα, αφού ‘’λιμνάζουν’’ πάνω από 10.000 αντιρρήσεις και στα τρία δασαρχεία της Ηλείας.

Επιπλέον, στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της διαδικασίας εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων (Δ.Α.), η οποία πάγωσε μετά την απόφαση του ΣτΕ, αφήνοντας πολλές υποθέσεις μετέωρες, αφού δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των περιπτώσεων που εκκρεμούν.

Η διαδικασία αναγνώρισης των δασωμένων αγρών (Α.Δ.) με απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχή συμβολαίων πριν το 2004, συνθήκη που σπάνια ικανοποιείται, αλλά και οι ζώνες των 800μ από το κέντρο του οικισμού που μένουν εκτός της διαδικασίας ανάρτησης, αλλά απαιτούν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες (όπως πχ την πράξη χαρακτηρισμού), επισημάνθηκαν ως δύο ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης, με την υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης διαδικασίας.

Τέλος, ο Ηλείος βουλευτής ενημερώθηκε για το πρόγραμμα δασοπροστασίας της νέας χρονιάς και την αναγκαιότητα να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, δεσμευόμενος να επαναφέρει το σύνολο των ζητημάτων με στοχευμένες παρεμβάσεις σε σχετικά νομοσχέδια που θα συζητηθούν στη Βουλή.

Ήχησε το κουδούνι στο Νέο Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας

Σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 σε κλίμα χαράς  ήχησε το πρώτο κουδούνι του έτους για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολειού Ανδραβίδας.

Η κατασκευή του Σχολικού Συγκροτήματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν προσωπικό στοίχημα του Δήμαρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζα Γ. και της Δημοτικής Αρχής, αλλά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, και της Κυβέρνησης.

Το νέο σχολείο καλύπτει όλους τους κανονισμούς προσβασιμότητας, ενσωματώνει σ' ένα κτιριακό συγκρότημα όλες τις σχολικές δραστηριότητες και ενισχύει το αίσθημα συνοχής της μαθητικής κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γιάννης δήλωσε

 «Ήταν επιτακτική ανάγκη, η υλοποίηση αυτού του έργου για την περιοχή μας, για αυτό και σήμερα εδώ από το Νέο Δημοτικό Σχολείο της Ανδραβίδας έχω ιδιαίτερη χαρά να υποδεχτώ τους μαθητές μας, που για ενάμισι χρόνο πραγματοποιούσαν τα μαθήματα τους σε διαφορετικά σχολικά συγκροτήματα.

 Ο άμεσος χρόνος υλοποίησης σηματοδοτεί την άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών τις στις ανάγκες των Συνδημοτών μας. Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, στις Κτιριακές Υποδομές, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, που στάθηκαν αρωγοί των προσπαθειών μας,  από τη πρώτη στιγμή, επιτυγχάνοντας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και ήταν αρκετά.

Σήμερα είναι μέρα χαράς,  παραδίδουμε το Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας στα παιδιά μας, παραδίδουμε τη γνώση σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να γίνουν σωστοί και ωφέλιμοι άνθρωποι για το κοινωνικό σύνολο. 

Στη μικρή αυτή γιορτή το παρών έδωσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βαρβαρέσος Κ.,  ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μυλωνάκης Χ., ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Ηρακλής» κ. Χαντζής Κ., ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Τσουραπάς Γ., μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ανδραβίδας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, και αρκετοί γονείς.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Εθελοντική αιμοδοσία από τη Δημοτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Πρασίνου - “Δίνουμε αίμα σώζουμε μια ζωή”

Για τρίτη φορά η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Πύργου σε συνεργασία με το Γ.Ν. Νοσοκομείο Πύργου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προσφοράς και αλληλεγγύης διοργανώνοντας εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στο Πολύκεντρο (Τ. Πετροπούλου & Πατρών) και ώρες 09.00 -13.00.

Σ αυτή την μέγιστη απόδειξη σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, συμμετέχει και η Υπηρεσία Πρασίνου, καθώς ο αντιδήμαρχος Μαρίνος Αχτύπης που είναι και η “ψυχή” αυτή της πρωτοβουλίας, ηγείται και των δύο υπηρεσιών.

Ήδη οι δύο προηγούμενες αιμοδοσίες στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που δίνει την ώθηση να συνεχιστούν με συνέπεια αυτές οι πρωτοβουλίες προσφοράς, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του covid-19 όπου οι ανάγκες για αίμα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Όπως αναφέρει και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Αχτύπης: “Στέλνουμε μήνυμα ζωής, μήνυμα στήριξης στο σύστημα δημόσιας υγείας, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας. Το μήνυμά μας είναι “δίνουμε αίμα σώζουμε μια ζωή”, και ελπίζουμε ότι και αυτή τη φορά οι πολίτες του Πύργου θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, όπως και στις δύο προηγούμενες αιμοδοσίες”.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ - Διαρκείς παρεμβάσεις στήριξης για τον επαγγελματικό κόσμο

  • Η μείωση φορολογίας,

η αναστολή πληρωμών επιταγών

και άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν…


Τα μέτρα στον τομέα της οικονομίας με σκοπό να ενισχύσουν και να στηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια και παρακολούθηση των επιμέρους ζητημάτων προκειμένου να αντιμετωπίζονται και κατά περίπτωση τα προβλήματα…

Αυτό δήλωσε χθες η δικηγόρος – πολιτευτής της Ν.Δ. κα Μαριάννα Σταθοπούλου με αφορμή και τις τελευταίες παρεμβάσεις, που κινούνται σε θετική κατεύθυνση ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν και να βγάλουν από αδιέξοδα εμπόρους και επαγγελματίες.

Η κα Σταθοπούλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση για την εφαρμογή διάταξης που θα «ανακουφίζει» έστω και προσωρινά, αρκετούς από τους ανθρώπους της αγοράς με την αναστολή πληρωμών επιταγών.

Είναι κάτι που είχε ζητηθεί επιμόνως από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, και ειδικά όσους στο μικρό διάστημα της πρόσφατης επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους είχαν κάνει και τις ανάλογες χειμερινές παραγγελίες με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με την απόφαση ωστόσο, θα δίνεται επιπλέον χρόνος 75 ημερών για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, και για επιχειρήσεις που έχουν «χτυπηθεί» σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό, με μειωμένο κύκλο εργασιών τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με την περσινή περίοδο, για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.


Η ΜΕΙΩΣΗ

ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ


Ένα ακόμη στοιχείο που θα μπορέσει να διευκολύνει κατά μέρος τον επιχειρηματικό κόσμο είναι και η απόφαση για τη μειωμένη φορολογία, που σύμφωνα με τους ειδικούς του Υπ. Οικονομικών θα φθάσει στο 59%. Αυτό θα συμβεί ακόμη και αν ο επαγγελματίας εμφανίσει στην καλύτερη περίπτωση ιδία κέρδη το 2020 με εκείνα του 2019, καθώς ενεργοποιείται νέα ευνοϊκή φορολογική κλίμακα, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης.

Για το θέμα της φορολογίας – πρόσθεσε η πολιτευτής της Ν.Δ. – δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι φέτος δεν θα ισχύσει και καμία επιβολή ποινής (προστίμου) για όσους δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο όριο (30% του εισοδήματος) σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, κάτι που με δεδομένη την πανδημία είναι απολύτως δικαιολογημένο.

Και φυσικά όπου κριθεί σκόπιμο και ανάλογα το τι συμβαίνει με την κρίση στην αγορά η κυβέρνηση όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ακούγοντας και διαπιστώνοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες, θα επιχειρήσει και νέες παρεμβάσεις ευνοϊκών ρυθμίσεων με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη στήριξης σε πραγματικές βάσεις, των Μικρών, Μικρομεσαίων και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων κατέληξε στη δήλωσή της η κα Σταθοπούλου.

2.3 εκ. ευρώ στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για αγροτική οδοποιία, εξηλεκτρισμό, αποκαταστάσεις υποδομών

-Επωφελούνται με έργα δεκάδες Κοινότητες

Ποσό συνολικού ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από προγράμματα χρηματοδοτήσεων, για έργα υποδομών στις Κοινότητες, για τα οποία έχουν εκπονηθεί αντίστοιχες μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Συγκεκριμένα οι χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν, αφορούν:

  • Έργα βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας και έργα εξηλεκτρισμού από τη Σ.Α.Ε.Π. 401 (Ταμείο Μολυβιάτη) συνολικού ύψους 221.387,93 ευρώ,
  • Έργα κατασκευής νέων και βελτίωσης υπαρχουσών αθλητικών υποδομών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (000 ευρώ) και
  • Έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών (000 ευρώ) από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αγροτική οδοποιία – εξηλεκτρισμός

Τα έργα αγροτικής οδοποιίας που χρηματοδοτήθηκαν από τη Σ.Α.Ε.Π. 401 έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και αφορούν συνολικά δέκα Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα:

Λάλα, Δούκα, Νεμούτα, Αχλαδινή, Νεράιδα, Μηλιές, Πέρσαινα, Φολόη, Κούμανι και Αντρώνι. Οι βελτιώσεις συνίστανται κυρίως στην τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωση τμημάτων της αγροτικής οδοποιίας που έχουν υποστεί διαβρώσεις, με αποτέλεσμα να καθίστανται αδιάβατοι οι δρόμοι ακόμη και για τα αγροτικά μηχανήματα. Με τα έργα θα αποκατασταθεί πλήρως η βατότητα των αγροτικών δρόμων με ταυτόχρονη  διευθέτηση της απορροής των όμβριων υδάτων.

Τα έργα εξηλεκτρισμού, συνολικού ύψους 216.387,93 ευρώ, αφορούν τις Κοινότητες Αντρωνίου, Αρχαίας Πίσας, Κούμανι, Κρυόβρυσης, Μηλεών, Πελοπίου, Πευκών, Πλατάνου, Πουρναρίου και Σμίλα.

Σύγχρονες αθλητικές υποδομές

-Στα γήπεδα Πλατάνου, Πελοπίου, Στρεφίου, Σμίλα: Εξοπλισμός χώρων ιατρείων και  αποδυτηρίων, εξοπλισμός πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, ηλεκτρολογικές εργασίες και τοποθέτηση χημικών τουαλετών θεατών.  Στο γήπεδο Σμίλα προβλέπεται επιπλέον και κατασκευή διαχωριστικής περίφραξης μεταξύ κερκίδων και αγωνιστικού χώρου.

- Θα κατασκευαστούν νέα γήπεδα 5Χ5 στις Κοινότητες Αρχαίας Πίσας, Ηράκλειας, Αχλαδινής, Ξηροκάμπου, Κούμανι, Πέρσαινας, Χελιδονίου, και στον Οικισμό Πανόπουλου της Κοινότητας Αντρωνίου, καθώς και γήπεδο 7Χ7 στη Νεμούτα, με συνθετικό χλοοτάπητα πιστοποίησης FIFA. Η κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5x5 διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 40μ.x20μ. και γηπέδου ποδοσφαίρου 7x7 διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 50μ.x30μ. θα γίνει σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού(υποδομές απορροής υδάτων, περιφράξεις, συνθετικοί χλοοτάπητες, ηλεκτροφωτισμοί, κ.α.).

Αποκατάσταση πυρόπληκτων Κοινοτήτων

Με το ποσό των 300.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκαν τα έργα αποκατάστασης -βελτίωσης του οδικού δικτύου και των ζωνών πυρασφάλειας των Κοινοτήτων που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 24ης Ιουλίου και της 21ης Αυγούστου 2020. Συγκεκριμένα, στις Κοινότητες Ηράκλειας, Πουρναρίου, Πελοπίου, Καυκωνίας, Χελιδονίου, Κρυονερίου και Νεράιδας, θα γίνει καθαρισμός, διαμόρφωση και αποκατάσταση του συνόλου των αγροτικών, αγροτοδασικών, δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών που υπέστησαν φθορές από την πυρκαγιά. Η κατανομή των παρεμβάσεων θα γίνει μετά και από συνεννόηση με τους τοπικούς προέδρους και τα τοπικά συμβούλια.

Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και για τις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος και συγκεκριμένα στις κοινότητες Αντρωνίου, Αγίας Κυριακής, Αγίας Τριάδας και Κακοταρίου.

Μεθοδική δουλειά από το Δήμο

«Οι χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς από τη Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και αγαστής συνεργασίας με την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία», ανέφερε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, τονίζοντας: «Η έγκαιρη προετοιμασία με μελέτες για τα έργα που εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν, όπως και η άμεση υποβολή αιτήματος για κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ήταν ενέργειες που οδήγησαν στο θετικό αυτό αποτέλεσμα. Έργα προσανατολισμένα στις Κοινότητές μας, που θα δώσουν πνοή στις περιοχές αυτές, μπαίνουν άμεσα σε διαδικασίες δημοπρατήσεων με στόχο, σύντομα, να έχουμε αναδόχους και να ξεκινήσουν τα έργα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε πως τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Μολυβιάτη (ΣΑΕΠ 401) έχουν προετοιμαστεί και υποβληθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έργο το οποίο συνεχίσαμε με συνέπεια».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Παναγιώτης Φλέσσας, δήλωσε: «Η Δημοτική Αρχή, αφουγκραζόμενη τα αιτήματα των δημοτών της, αξιολογώντας τις ανάγκες που κατά καιρούς προκύπτουν και λαμβάνοντας υπόψιν τον προγραμματισμό του Δήμου διαχρονικά, ιεραρχεί, προγραμματίζει και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις. Μέσα στο πλαίσιο αυτό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αξιοσέβαστες χρηματοδοτήσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Οι παρεμβάσεις στην οδοποιία μέσα από το Ταμείο Μολυβιάτη, που τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή Δημοτική Αρχή περιμέναμε, έφτασε η στιγμή να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Στον τομέα του αθλητισμού, με επισκευές στις υπάρχουσες υποδομές αλλά και με την κατασκευή νέων, διασφαλίζουμε νομιμότητα, ασφάλεια και δικαίωμα στην άθληση για μεγάλο μέρος των νέων μας».

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.