518 New Articles

Αυγερινοπούλου - Αραμπατζή: Έκτακτα μέτρα στήριξης για όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας - Kτηνοτρόφοι, αγρότες, αλιείς, ανθοπαραγωγοί και ιχθυοκαλλιεργητές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Την ανάγκη να στηριχθούν οι  Ηλείοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αφενός λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου λόγω των ειδικών συνθηκών εορτασμού του φετινού Πάσχα δε θα μπορέσουν να πωλήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα και τα αμνοερίφία τους, τόνισε η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου,σε επικοινωνία που είχε με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η κα Βουλευτής επισήμανε ότι ο προγραμματισμός των κτηνοτρόφων για την πώληση των αμνοεριφίων τους, ενόψει των γιορτινών ημέρων του Πάσχα,αλλά και των συναφών επαγγελματικών ομάδων, αναπόφευκτα άλλαξε, λόγω των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του COVID-19 και των συνακόλουθων περιορισμών και δυσκολιών στις εξαγωγές, αποστερώντας τους έσοδα ζωτικής σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η κα Υφυπουργός ενημέρωσε την κα Βουλευτή πως με κατεύθυνση την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας κτηνοτρόφων στις αρχές την ερχόμενης εβδομάδας (Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη) θα γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα.Παράλληλα έχει δεσμευτεί ένα κονδύλι ύψους  150 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις και στηρίξεις του πρωτογενούς τομέα.Δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς παραγωγός ότι πρόκειται να αφεθεί  εκτεθειμένος, μόνος του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης.

 

Για αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες  

Στη δίνη του COVID-19  βρίσκονται η Αλιεία και η Υδατοκαλλιέργεια. Η κα Βουλευτής μετέφερε στο Υπουργείο τις σοβαρές δυσκολίες που υπάρχουν στην παραγωγική διαδικασία, τη δραστική μείωση της εγχώριας ζήτησης αλιευτικών προϊόντων,αλλά και την κατάρρευση των εξαγωγών, λόγω COVID-19.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την πρώτη στιγμή, εστίασε  τις προσπάθειές του  στην αντιμετώπιση  των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στον τομέα της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας, σχεδιάζοντας και νομοθετώντας, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τα συναρμόδια Υπουργεία, συγκεκριμένα μέτρα.

Οι ανθοπαραγωγοί

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μερίμνησε και για τον κλάδο της ανθοκομίας (παραγωγής, εμπορίας και λιανικής πώλησης), ο οποίος πλήττεται ανεπανόρθωτα, στην καλύτερη περίοδο ανοιξιάτικης ανθοπαραγωγής.Φυτώρια, ανθοπωλεία και έμποροι ανθέων και άλλων φυτών είναι από τις επιχειρήσεις που είδαν από την πρώτη εβδομάδα της κρίσης που έφερε η εξάπλωση της νόσου Covid-19, τη ζήτηση για τα προϊόντα τους να πέφτει κατακόρυφα.

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατό μέσο και τους ανθοπαραγωγούς που επηρεάζονται από τον κορονοϊό. Στην παρούσα φάση, θα ληφθούν μέτρα στήριξης τους καθώς και αυτοί, που υφίστανται σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

 

 

Υποκρισία και εμπαιγμός από το Υπουργείο Παιδείας

Μάρτυρες απίστευτης ανευθυνότητας από το Υπουργείο Παιδείας έγιναν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα της διάθεσης laptop και tablet στις σχολικές μονάδες, για να καλυφθούν οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. Εξοπλισμός που είναι απαραίτητος, καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται πια εξ αποστάσεως, χάρη στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

Την Τρίτη, λοιπόν, το Υπουργείο με εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία ζητά να δηλώσουν «εντός 24ώρου τις ανάγκες σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών». Με τα σχολεία κλειστά, έπρεπε οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνήσουν με όλους τους γονείς για να καταγράψουν αυθημερόν τις ανάγκες τους!

Και ενώ η καταγραφή πραγματοποιήθηκε, όσο ικανοποιητικά ήταν δυνατό σε τόσο ασφυκτικά πλαίσια, και τα στοιχεία στάλθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, αντί αυτό να καλύψει τις ανάγκες, την Πέμπτη δημοσιοποιεί νέα εγκύκλιο αναφέροντας ότι «η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών αφορά αποκλειστικά και μόνο ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)».

Άνθρακες ο θησαυρός! Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών εξαφανίστηκαν! Παρέμειναν, ωστόσο, οι προχθεσινές πομπώδεις δηλώσεις της Υπουργού στα ΜΜΕ για την ανάγκη «να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού». Λόγια του αέρα…

Και έμεινε η θλιβερή φιγούρα της τοπικής βουλευτού της Ν.Δ. που προχθές μας ενημέρωνε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει φορητούς υπολογιστές σε όσους μαθητές έχουν ανάγκη, φυσικά «κατόπιν ενεργειών της»! Οι «Μαυρογιαλούροι», δυστυχώς, είναι ακόμα εδώ…

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Τμήμα Παιδείας

Νώντας Κυριαζής: Ποιος θέλει τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου στην κλίνη του Προκρούστη;

Το δημοτικό συμβούλιο είναι ένας θεσμός που ουδείς δικαιούται να  τοποθετεί στην κλίνη του Προκρούστη, με σκοπό να αποκομίζει ίδιον όφελος. Οι τακτικισμοί και οι μεθοδεύσεις φαλκιδεύουν το περιεχόμενό του. Το ζητούμενο στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε είναι να κάνουμε όσα  λέμε και όχι να εμφανιζόμαστε ως τιμητές τη στιγμή  που με τις πράξεις μας δείχνουμε  πως αδιαφορούμε για τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών. Η εισήγηση για συζήτηση στο συμβούλιο θεμάτωνπολιτικής σκοπιμότητας,  κινουμένων στα όρια της νομιμότητας δεν μπορεί να γίνει αβασάνιστα αποδεκτή. Θα  πρέπει να προηγείται μελέτη και η κατάλληλη επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν θα αρνιόταν συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης. Προτάσεις που διαμορφώνονται στο πόδι χωρίς να είναι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες αλλά  πέφτουν στο τραπέζι ως πρόσχημα για να πληγεί η δημοτική αρχή, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Μήπως κάποιοι ενοχλούνται από τη συνεχή και αποτελεσματική δράση της Δημοτικής Αρχής;

Η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ελέγχει τη διοίκηση του δήμου και να συνεισφέρει στην επ’ ωφελεία των δημοτών άσκηση της εξουσίας. Προφανώς  με προτάσεις ρεαλιστικές και εποικοδομητικές όχι άνευ αντικειμένου και παρελκυστικές. Με ανεδαφικές προτάσεις που επιδιώκουν τον  εντυπωσιασμό το μόνο που καταφέρνουμε  είναι να τρέφουμε  το λαϊκισμό.

Είναι η στιγμή για να  φρενάρουμε  αποφάσεις ζωτικής σημασίας που άπτονται της δημόσιας υγείας και της ανάγκης για επιβίωση ευάλωτων ομάδων του δήμου μας;

Ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας αφήσουμε στην άκρη τις λαϊκιστικές κορώνες  και την παρελκυστική τακτική. Δεν είναι η ώρα για τέτοιους είδους πολιτικές στάσεις.

Τούτη την κρίσιμη στιγμή όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και τα κίνητρα μας. Δεν χρειάζονται  τα κενά λόγια  που υποκρύπτουν ιδιοτέλεια, φιλαυτία και αδιαφορία για τον Γολγοθά στον οποίο όλοι μαζί ανεβαίνουμε.

Μιχάλης Κατρίνης: Η αδυναμία της κυβέρνησης να μην έχει ως θύμα την πρώτη κατοικία.

Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι «θεσμοί» δεν δίνουν την «άδεια» στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας εν μέσω της κρίσης, ο τομεάρχης ανάπτυξης και επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε:

«Είκοσι ημέρες πριν λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για παράταση. Αποκηρύσσει μεν τους πλειστηριασμούς, κρυπτόμενη πίσω από το προσωρινό κλείσιμο των δικαστηρίων.

Την ίδια ώρα που τράπεζες και funds προετοιμάζονται για μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε χιλιάδες δανειολήπτες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πτωχευτικό πλαίσιο με την πρώτη κατοικία απροστάτευτη.

Εδώ και τώρα οι κυβερνώντες να πάρουν την απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών και να διαμηνύσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε μια έκτακτη οικονομική κρίση και όχι σε μια τακτική μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να μην έχει ως θύμα την πρώτη κατοικία».

 

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με τον Διευθυντή Αστυνομίας Ηλείας Παν. Μάνδαλο

Την επίσκεψη του Διευθυντή Αστυνομίας Ηλείας, Αστυν. Διευθυντή Παναγιώτη Μανδάλου, δέχθηκε σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στο γραφείο του, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στον Πύργο.

   Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, έγινε μια πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής - στην Ηλεία - των περιοριστικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού – Covid 19, και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία. Ο κ. Γιαννόπουλος εξήρε το έργο της Αστυνομίας, πιστώνοντας σε όλους τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας τον περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών των πολιτών, όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Μεγάλο «στοίχημα» για την Αστυνομία, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικής εξόδου και συναθροίσεων από τους πολίτες, όπως εξήγησε ο κ. Μάνδαλος στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο, είναι οι ημέρες που ακολουθούν, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Για τους λόγους αυτούς, ήδη, όπως εξήγησε ο Αστυνομικός Διευθυντής, υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι από κλιμάκια της Αστυνομίας, σε όλη την Ηλεία.

   Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μάνδαλος, στηρίζοντας την προσπάθεια της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και τις πρωτοβουλίες του Αντιπεριφέρειαρχη κ. Γιαννόπουλου για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, βρέθηκε στο προσωρινό Τμήμα Αιμοδοσίας που φιλοξενείται στο ισόγειο του Διοικητηρίου και αιμοδότησε. Το παράδειγμά του ακολούθησαν και αρκετοί αστυνομικοί, μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας που αιμοδότησαν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε αίμα, εν μέσω της πανδημίας του κορονωϊού,  τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά ο κ. Γιαννόπουλος.

 

 

 

 

 

Με απόσταση δύο ημερών το ΥΠΑΙΘ προβαίνει με εγκυκλίους του σε μια πρωτόγνωρη αυτοαναίρεσή του, εν μέσω μάλιστα μιας πολύ δύσκολης χρονικής στιγμής  για όλους, φροντίζοντας να δημιουργήσει κλίμα μεγαλύτερης έντασης στους εμπλεκόμενους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ήτοι μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Αλήθεια, πόσες αναγνώσεις μπορεί να έχει το αρχικό κείμενο του ΥΠΑΙΘ (07-04-2020) όταν αναφέρει ότι στόχος της καταγραφής των αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών σε επίπεδο σχολικής μονάδας είναι «η υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και η «ισότιμη πρόσβαση από όλους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού»; Πόσο διαφορετικά από το αυτονόητο μπορεί να το εννοούσε η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ;

Και επειδή δεν καταλάβαμε! έφτασε σήμερα από το ΥΠΑΙΘ (Φ.478.6/75/44420/Α2/09-04-2020) η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ!!!!! ότι «η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)». Προφανώς, απορούν πώς οδηγηθήκαμε όλοι σε μια τέτοια εσφαλμένη ανάγνωση. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός στα σχολεία αλλά όχι στα φυσικά πρόσωπα. Άραγε τα σχολεία μας λειτουργούν χωρίς φυσικά πρόσωπα;

Και ανάμεσα σε όλα αυτά, η ενημέρωση: «θα δύναται να παρέχεται σε προαιρετική βάση εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατά τη διάρκεια των δύο επερχόμενων εβδομάδων, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα από Μεγάλη Τετάρτη 15.04.2020 ως και Τρίτη 21.04.2020», που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ, έρχεται να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το κλίμα, που η ανακολουθία της πολιτικής ηγεσίας έχει δημιουργήσει, καθώς με μισόλογα – που πιθανότατα θα παρερμηνεύσουμε πάλι!!! - εκφράζονται θέσεις, αποφάσεις, «εντολές».

 

 

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ

  • να αποφασίσει ξεκάθαρα για τους τρόπους εξασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των μαθητών
  • να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους

Καλούμε τη ΔΟΕ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • παροχή ηλεκτρονικής φορητής συσκευής σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους μαθητές
  • εξασφάλιση ΔΩΡΕΑΝ σύνδεσης στο internet

 

 Η δημόσια εκπαίδευση και οι λειτουργοί της απέδειξαν πως μπορούν να ανταποκριθούν ΑΜΕΣΑ, αλλά…

 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!!!!

Σχολείο είναι τα ΦΥΣΙΚΑ του ΠΡΟΣΩΠΑ

 

 

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

   

Αντωνία Μπρη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

 

Επιστολή του Επιμελητηρίου Ηλείας σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων του νομού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   

 

                                                                                              Πύργος,  09/04/2020

                                                                                             Αρ. Πρωτ.: 664

           

                           

                                                                                                Προς                                                                                                                                                                                                    Υ πουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

                                                                                                  κ. Γεωργιάδη Άδωνι                                                                                                                                                                              Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

                                                                                                 κ. Βρούτση Ιωάννη                                                                                                                                                                                Υφυπουργό Οικονομικών

                                                                                                 κ. Σκυλακάκη Θεόδωρο

Κύριοι,

Το Επιμελητήριο Ηλείας στα πλαίσια στήριξης των επιχειρήσεων του νομού καταβάλει σημαντικές προσπάθειες  για την λήψη μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις, με σκοπό την διατήρηση της επιχειρηματικής τους συνέχειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Πιστεύουμε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για την στήριξη μεγαλύτερου συνόλου επιχειρήσεων και συγκεκριμένα :

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή και για επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Γιατί ο νόμος Ηλείας κατά μεγάλο ποσοστό αποτελείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπου δεν απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, αλλά από μόνοι τους προσπαθούν να επιβιώσουν.

Είναι σημαντικό να ενταχθούν και αυτές στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ώστε την επομένη ημέρα λήξης της υγειονομικής καραντίνας με τα κατάλληλα κεφάλαια να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται για να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

  • Έκτακτη Οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις άνω των 5 ατόμων.

Ζητάμε να επεκταθεί το μέτρο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό άνω των πέντε (5) ατόμων, με όριο τα δέκα (10) άτομα τουλάχιστον. Αυτή η εξαίρεση έχει φέρει σε μεγάλο πρόβλημα τις επιχειρήσεις στο κλάδο του τουρισμού, εστίαση, τουριστικά καταλύματα κ.α., διότι απασχολούν προσωπικό περισσότερο των 5 ατόμων.

 

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες

Με εκτίμηση,

Νικολούτσος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.