237 New Articles

Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία και στέρηση αδείας ικανότητας οδήγησης

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο ύψος των Δουνείκων, από αστυνομικούς της
ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σε
αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, οδηγώντας αυτοκίνητο, επέδειξε
πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης.

Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Βάρδα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της
Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι αφαίρεσε
από αποθήκη ημεδαπού άνδρα, δύο μπαταρίες από τρακτέρ.

Το δίκτυο Πρωτοβάθμιων Μαιευτικών Υπηρεσιών Ηλείας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νοσοκομείο – ΚΥ Κρεστένων, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 για έλεγχο τεστ ΠΑΠ. Έχουν ενημερωθεί οι κυρίες για την ημέρα και ώρα προσέλευσης από τη γραμματεία. Σας ενημερώνουμε ότι τηρείται σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημέρα και ώρα επικοινωνίας με τη γραμματεία. Οι κανόνες προφύλαξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 τηρούνται ευλαβικά, ενώ ο αριθμός πολιτών έχει μειωθεί στο μισό πάντα με ραντεβού και απόσταση για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Μπορείτε άμεσα να ενημερώνετε τα γραφεία μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας που είναι 2625360234 για την πραγματοποίηση του τεστ ΠΑΠ, για την επόμενη επίσκεψη του δικτύου Μαιών.

Διονύσης Καλαματιανός: Σε αδιέξοδο οδηγεί η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στο λιανεμπόριο, βρίσκονται σε απόγνωση, βιώνοντας την αγωνία και τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα. Μια μέρα που προμηνύεται «Γολγοθάς», για τον οποίο, δυστυχώς, «φροντίζει» η κυβέρνηση με την αδιάφορη, ανάλγητη και καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει.

Η εστίαση βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, όπως καθημερινά αναφέρουν φορείς και εκπρόσωποι του κλάδου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν αν και πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους, με ποιες συνθήκες και με τον κίνδυνο να ξανακλείσουν να υφίσταται ανά πάσα στιγμή.

Η απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, απευθυνόμενος προς τους επαγγελματίες εστίασης, ότι «όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ», είναι σοκαριστική για την κυνική, ειρωνική και την αμετροεπή στάση του.

Ο τουρισμός έχει καταποντιστεί από την υγειονομική και οικονομική κρίση, με τα προβλήματα των εργαζομένων του να συσσωρεύονται, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι αόρατοι για την κυβέρνηση.

Το λιανεμπόριο υπολειτουργεί, με τον τζίρο να είναι εξαιρετικά πεσμένος και τους καταστηματάρχες να ανησυχούν, ενώ οι παραγωγοί μας βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα ή να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Με τα λουκέτα, την ανεργία και την ύφεση ολοένα να αυξάνονται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει απαθής και να εμπαίζει τους πολίτες. Ουσιαστικά, έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτο το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ακόμα και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκτός του ότι είναι δάνειο και οδηγεί σε αύξηση των χρεών, δεν επαρκεί στο ελάχιστο για να ανακουφίσει την αγορά. Υπάρχουν και καταγγελίες από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αδυνατούν να λάβουν τη δικαιούμενη ενίσχυση, πολλές φορές εξαιτίας γραφειοκρατικών ή τεχνικών λόγων. Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η οικονομική ενίσχυση είναι ζήτημα επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τώρα η κυβέρνηση, τέλος Ιανουαρίου, ανακοινώνει ότι πρόκειται να εφαρμόσει ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, που θα καλύπτει τα έξοδα των σφόδρα πληττόμενων επιχειρήσεων. Ήδη, όμως, έχει χάσει πολλούς μήνες που θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτό το ανακουφιστικό μέτρο. Έχουν περάσει 3 μήνες, από την 4η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων, που έδινε αυτή τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, τη στιγμή που η κοινωνία χειμάζεται. Ενώ οδήγησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία και υπερχρέωση, τώρα «ανακαλύπτει» ότι μπορεί να στηρίξει την αγορά και με μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό. Η ευθύνη για την τεράστια καθυστέρηση να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια βαραίνει αποκλειστικά την ίδια, και θα είναι υπόλογη για όσα δεινά αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αυτή τη στιγμή τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Επιμένουμε σε αυτό που τονίζουμε μήνες τώρα, ότι είναι άμεση και ύψιστη ανάγκη η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους οφειλής, η επιδότηση της εργασίας και η απόσυρση του πτωχευτικού νόμου, που «εγγυάται» πλειστηριασμούς και μαζικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Υπάρχει η δυνατότητα γι’ όλα αυτά, καθώς υπάρχουν οι πόροι και το πλαίσιο. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, λοιπόν, να σταθεί, έστω και τώρα, στο ύψος των περιστάσεων και να βάλει ανάχωμα στην συντελούμενη καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Δήμος Πηνειού: Αναστολή λειτουργίας Λαϊκών αγορών

Η αύξηση κρουσμάτων λόγω έξαρσης διασποράς κορονοϊού που παρατηρείται πανελλαδικά αλλά και σε όμορο δήμο τις τελευταίες ημέρες ,μας υποχρεώνει να αναλάβουμε και πάλι τις ευθύνες μας , δεδομένου ότι κανένα μέτρο δε θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα χωρίς τη συνεργασία και την ανάληψη ατομικής ευθύνης.

Με απόφαση του Δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας από την εξάπλωση covid-19 αναστέλλεται για προληπτικούς λόγους η λειτουργία των Λαϊκών αγορών του Δήμου Πηνειού, το χρονικό διάστημα μεταξύ 8/2/2021 έως και 28/2/2021.

Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου : Πρόγραμμα Ρομποτικής και STEAM FLL – GAME CHANGERS

Tο STEAM και η Ρομποτική έχουν ενταχθεί ήδη στο πιλοτικό Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου και μετά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που ήδη ξεκίνησε μέσω του ΙΕΠ και της Eduact θα ξεκινήσουν τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε όλες τις τάξεις του σχολείου ενταγμένα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης :

 "Η προηγούμενη μου εμπειρία από την συμμετοχή μου με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι εξαιρετικά θετική. Είμαι χαρούμενος που το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου  έχει ήδη εξοπλιστεί με σετ και κιτ ρομποτικής που προσέφερε η Εduact σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και συγχαίρω τους εκπαιδευτικούς του σχολείου υπευθύνους των εργαστηρίων δεξιοτήτων για το ζήλο τους να επιμορφωθούν και να συμμετέχουν σε κάτι πρωτοπόρο.

Οι μαθητές μας θα συνεργάζονται σε ομάδες για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους με κατασκευές μακετών για να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα του πραγματικού κόσμου.Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι μια συνεργασία του ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ με το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό - Eduact καθώς επίσης και τον Οργανισμό για την Αναγνώριση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας - FIRST. 

Σκοπός είναι να αξιοποιηθεί η εξειδικευμένη γνώση των δύο τελευταίων στον τομέα της ρομποτικής, προς όφελος όλων των μαθητών και μαθητριών καθώς και των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και να δημιουργηθεί μία κοινότητα υποστήριξης - ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ανακάλυψης της γνώσης και το σημαντικότερο που δεν πρέπει να ξεχνάμε εμείς οι εκπαιδευτικοί είναι πως η δράση γίνεται από τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είναι εμπνευστές και αρωγοί στην εμβληματική αυτή πρωτοβουλία."

Με παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και τον χαιρετισμό της Υπουργού  Νίκης Κεραμέως ξεκίνησε τη Δευτέρα το απόγευμα το πρόγραμμα εξ’ Αποστάσεως Επιμόρφωσης των  Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η υπουργός στην εισαγωγική της ομιλία έκανε και ειδική αναφορά στα σχολεία από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Ηλεία που έχουν επιλέξει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η προηγούμενη εμπειρία ή ειδική γνώση δεν χρειάζεται! Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων μπορούν να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος, αφού φυσικά επιμορφωθούν κι αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσουν.

Προβλέπονται 10 ώρες σύγχρονης επιμόρφωσης για την κατανόηση των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και του τρόπου υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και 6 ώρες  εύκολης και διασκεδαστικής επιμόρφωσης στη χρήση του εξοπλισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής. Η διαδικασία γίνεται με διαδραστικό εργαστήριο και εξοπλισμό που έχει στο σχολείο, ενώ οι εκπαιδευτικοί διαθέτοντας προσωπικό χρόνο τα απογεύματα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν με τον εξοπλισμό πριν ξεκινήσουν να  υλοποιούν το πρόγραμμα στην τάξη.

Επιπλέον, έχουν στη διάθεσή τους:

●     Υλικό ασύγχρονης εκπαίδευσης για να ανατρέξετε όποτε επιθυμείτε

●      Εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς

●      Εγχειρίδια μαθητών και μαθητριών

Όλοι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί θα λάβουν σχετική πιστοποίηση.

 

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Κατασκευή οδού Λαστέικα-Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο»

   Στην υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» προχώρησε σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκου Κοροβέση.

   Με την σημερινή υπογραφή, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και το τρίτο αναπτυξιακό έργο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού στρατηγικών παρεμβάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  για το Λιμάνι Κατακόλου, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας. Τα δυο πρώτα έργα, αφορούν στην αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Κατακόλου και στην βελτίωση προσβασιμότητας της επαρχ. οδού από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου, για τα οποία οι συμβάσεις κατασκευής έχουν ήδη υπογραφεί από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 αντίστοιχα.

   Η προς κατασκευή οδός, μήκους 3.305 μέτρων, έχει αφετηρία την επαρχ. Οδό Πύργου-Κατακόλου (περίπου 800 μέτρα μετά την διασταύρωση του Αγίου Ιωάννη) και καταλήγει στην Ε.Ο Πατρών – Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης με τον οικισμό Βουνάργου.  Περιλαμβάνεται η κατασκευή γέφυρας, στην συμβολή με την οδό Βυτιναιΐκων – Γρανιτσαιΐκων, ισόπεδη διάβαση στις σιδ. γραμμές του ΟΣΕ, γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό καθώς και κατασκευή μόνιμων βοηθητικών δρόμων προς εξυπηρέτηση γειτονικών αγροτικών περιοχών. Το έργο, έχει αρχικό προϋπολογισμό 11.904.000 ευρώ, εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου-Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας, και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

   «Μιλάμε για ένα σημαντικό έργο που θα δημιουργήσει καλύτερους τρόπους πρόσβασης σε βασικές υποδομές της περιοχής,  καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο που, σχεδιάστηκε το 2016, αλλά, φτάσαμε σήμερα, το 2021, να μπούμε στη φάση υλοποίησης του, λόγω δικαστικών εμπλοκών και γραφειοκρατικών ζητημάτων, τα οποία από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας, προσπαθήσαμε να επιλύσουμε. Και τα καταφέραμε. Ο χρόνος περαίωσής του είναι 30 μήνες, αλλά με την βοήθεια όλων, ελπίζουμε να το παραδώσουμε νωρίτερα, καθώς ήδη έχει καθυστερήσει. Γιατί τον πολίτη, δεν τον ενδιαφέρουν τα όποια νομικά ή γραφειοκρατικά κωλύματα.  Απαιτεί από τους ασκούντες διοίκηση να είναι χρήσιμοι, κι εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και μ’ αυτό το έργο, καταδεικνύουμε ότι αυτό που λέμε, το εννοούμε», δήλωσε μετά την υπογραφή, ο κ. Φαρμάκης.

   Αναφερόμενος στα νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Αρχή για να μην απενταχθεί το έργο, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση που επιβεβαιώνει την άποψη ότι δε θα πρέπει να ερίζουμε για την “πατρότητα” των έργων, γιατί, αν είχαμε επαναπαυτεί και δεν είχαμε αναλάβει άμεσα τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, το έργο αυτό θα είχε εγκλωβιστεί στη δίνη γραφειοκρατικών διαδικασιών και μιας αέναης δικαστικής διαμάχης σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις, που ενδεχομένως θα οδηγούσαν στην οριστική απένταξή του». Δεν παρέλειψε τέλος, να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του στα υπηρεσιακά στελέχη της Δ.Τ.Ε της Π.Ε Ηλείας, κ. Καλογερόπουλο και κ. Μπούλιαρη, για την σημαντική συμβολή τους στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

   Τέλος, ο κ. Κοροβέσης, στάθηκε στην ικανότητα της Περιφερειακής Αρχής να “προχωρά” γρήγορα τα δύσκολα ζητήματα, όπως χαρακτηριστικά είπε, και αναφερόμενος στην σημασία του έργου, κατέληξε «Το έργο θα αναδείξει την περιοχή σαν τουριστικό προορισμό και θα βοηθήσει πάρα πολύ το λιμάνι Κατακόλου και την Αρχαία Ολυμπία, να αναπτυχθούν έτι περαιτέρω τουριστικά, όπως πρέπει και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια».

 

  

  

 

 

   Στην υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» προχώρησε σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκου Κοροβέση.

   Με την σημερινή υπογραφή, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και το τρίτο αναπτυξιακό έργο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού στρατηγικών παρεμβάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  για το Λιμάνι Κατακόλου, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας. Τα δυο πρώτα έργα, αφορούν στην αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Κατακόλου και στην βελτίωση προσβασιμότητας της επαρχ. οδού από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου, για τα οποία οι συμβάσεις κατασκευής έχουν ήδη υπογραφεί από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 αντίστοιχα.

   Η προς κατασκευή οδός, μήκους 3.305 μέτρων, έχει αφετηρία την επαρχ. Οδό Πύργου-Κατακόλου (περίπου 800 μέτρα μετά την διασταύρωση του Αγίου Ιωάννη) και καταλήγει στην Ε.Ο Πατρών – Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης με τον οικισμό Βουνάργου.  Περιλαμβάνεται η κατασκευή γέφυρας, στην συμβολή με την οδό Βυτιναιΐκων – Γρανιτσαιΐκων, ισόπεδη διάβαση στις σιδ. γραμμές του ΟΣΕ, γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό καθώς και κατασκευή μόνιμων βοηθητικών δρόμων προς εξυπηρέτηση γειτονικών αγροτικών περιοχών. Το έργο, έχει αρχικό προϋπολογισμό 11.904.000 ευρώ, εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου-Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας, και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

   «Μιλάμε για ένα σημαντικό έργο που θα δημιουργήσει καλύτερους τρόπους πρόσβασης σε βασικές υποδομές της περιοχής,  καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο που, σχεδιάστηκε το 2016, αλλά, φτάσαμε σήμερα, το 2021, να μπούμε στη φάση υλοποίησης του, λόγω δικαστικών εμπλοκών και γραφειοκρατικών ζητημάτων, τα οποία από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας, προσπαθήσαμε να επιλύσουμε. Και τα καταφέραμε. Ο χρόνος περαίωσής του είναι 30 μήνες, αλλά με την βοήθεια όλων, ελπίζουμε να το παραδώσουμε νωρίτερα, καθώς ήδη έχει καθυστερήσει. Γιατί τον πολίτη, δεν τον ενδιαφέρουν τα όποια νομικά ή γραφειοκρατικά κωλύματα.  Απαιτεί από τους ασκούντες διοίκηση να είναι χρήσιμοι, κι εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και μ’ αυτό το έργο, καταδεικνύουμε ότι αυτό που λέμε, το εννοούμε», δήλωσε μετά την υπογραφή, ο κ. Φαρμάκης.

   Αναφερόμενος στα νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Αρχή για να μην απενταχθεί το έργο, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση που επιβεβαιώνει την άποψη ότι δε θα πρέπει να ερίζουμε για την “πατρότητα” των έργων, γιατί, αν είχαμε επαναπαυτεί και δεν είχαμε αναλάβει άμεσα τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, το έργο αυτό θα είχε εγκλωβιστεί στη δίνη γραφειοκρατικών διαδικασιών και μιας αέναης δικαστικής διαμάχης σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις, που ενδεχομένως θα οδηγούσαν στην οριστική απένταξή του». Δεν παρέλειψε τέλος, να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του στα υπηρεσιακά στελέχη της Δ.Τ.Ε της Π.Ε Ηλείας, κ. Καλογερόπουλο και κ. Μπούλιαρη, για την σημαντική συμβολή τους στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

   Τέλος, ο κ. Κοροβέσης, στάθηκε στην ικανότητα της Περιφερειακής Αρχής να “προχωρά” γρήγορα τα δύσκολα ζητήματα, όπως χαρακτηριστικά είπε, και αναφερόμενος στην σημασία του έργου, κατέληξε «Το έργο θα αναδείξει την περιοχή σαν τουριστικό προορισμό και θα βοηθήσει πάρα πολύ το λιμάνι Κατακόλου και την Αρχαία Ολυμπία, να αναπτυχθούν έτι περαιτέρω τουριστικά, όπως πρέπει και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια».

 

   Στην υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» προχώρησε σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκου Κοροβέση.

   Με την σημερινή υπογραφή, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και το τρίτο αναπτυξιακό έργο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού στρατηγικών παρεμβάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  για το Λιμάνι Κατακόλου, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας. Τα δυο πρώτα έργα, αφορούν στην αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Κατακόλου και στην βελτίωση προσβασιμότητας της επαρχ. οδού από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου, για τα οποία οι συμβάσεις κατασκευής έχουν ήδη υπογραφεί από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 αντίστοιχα.

   Η προς κατασκευή οδός, μήκους 3.305 μέτρων, έχει αφετηρία την επαρχ. Οδό Πύργου-Κατακόλου (περίπου 800 μέτρα μετά την διασταύρωση του Αγίου Ιωάννη) και καταλήγει στην Ε.Ο Πατρών – Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης με τον οικισμό Βουνάργου.  Περιλαμβάνεται η κατασκευή γέφυρας, στην συμβολή με την οδό Βυτιναιΐκων – Γρανιτσαιΐκων, ισόπεδη διάβαση στις σιδ. γραμμές του ΟΣΕ, γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό καθώς και κατασκευή μόνιμων βοηθητικών δρόμων προς εξυπηρέτηση γειτονικών αγροτικών περιοχών. Το έργο, έχει αρχικό προϋπολογισμό 11.904.000 ευρώ, εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου-Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας, και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

   «Μιλάμε για ένα σημαντικό έργο που θα δημιουργήσει καλύτερους τρόπους πρόσβασης σε βασικές υποδομές της περιοχής,  καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο που, σχεδιάστηκε το 2016, αλλά, φτάσαμε σήμερα, το 2021, να μπούμε στη φάση υλοποίησης του, λόγω δικαστικών εμπλοκών και γραφειοκρατικών ζητημάτων, τα οποία από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας, προσπαθήσαμε να επιλύσουμε. Και τα καταφέραμε. Ο χρόνος περαίωσής του είναι 30 μήνες, αλλά με την βοήθεια όλων, ελπίζουμε να το παραδώσουμε νωρίτερα, καθώς ήδη έχει καθυστερήσει. Γιατί τον πολίτη, δεν τον ενδιαφέρουν τα όποια νομικά ή γραφειοκρατικά κωλύματα.  Απαιτεί από τους ασκούντες διοίκηση να είναι χρήσιμοι, κι εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και μ’ αυτό το έργο, καταδεικνύουμε ότι αυτό που λέμε, το εννοούμε», δήλωσε μετά την υπογραφή, ο κ. Φαρμάκης.

   Αναφερόμενος στα νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Αρχή για να μην απενταχθεί το έργο, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση που επιβεβαιώνει την άποψη ότι δε θα πρέπει να ερίζουμε για την “πατρότητα” των έργων, γιατί, αν είχαμε επαναπαυτεί και δεν είχαμε αναλάβει άμεσα τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, το έργο αυτό θα είχε εγκλωβιστεί στη δίνη γραφειοκρατικών διαδικασιών και μιας αέναης δικαστικής διαμάχης σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις, που ενδεχομένως θα οδηγούσαν στην οριστική απένταξή του». Δεν παρέλειψε τέλος, να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του στα υπηρεσιακά στελέχη της Δ.Τ.Ε της Π.Ε Ηλείας, κ. Καλογερόπουλο και κ. Μπούλιαρη, για την σημαντική συμβολή τους στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

   Τέλος, ο κ. Κοροβέσης, στάθηκε στην ικανότητα της Περιφερειακής Αρχής να “προχωρά” γρήγορα τα δύσκολα ζητήματα, όπως χαρακτηριστικά είπε, και αναφερόμενος στην σημασία του έργου, κατέληξε «Το έργο θα αναδείξει την περιοχή σαν τουριστικό προορισμό και θα βοηθήσει πάρα πολύ το λιμάνι Κατακόλου και την Αρχαία Ολυμπία, να αναπτυχθούν έτι περαιτέρω τουριστικά, όπως πρέπει και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια».

 

  

  

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.