506 New Articles

Σύγχρονες παιδικές χαρές και αναπλάσεις σε Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Η προγραμματική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για βελτίωση της ποιότητας ζωής στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας γίνεται σταδιακά πράξη, καθώς δύο ακόμη έργα που αφορούν αναπλάσεις και παιδικές χαρές σε Κοινότητες, μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης.  

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανακοινώνοντας την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης προς το Πράσινο Ταμείο για τα έργα:

-Διαμόρφωση – βελτίωση ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων Τ.Κ. Πλατάνου και Τ.Κ. Καυκωνίας, προϋπολογισμού 430.000 ευρώ.

-Κατασκευή παιδικών χαρών Τ.Κ. Βασιλακίου, Χελιδονίου, Νεμούτας, Πέρσαινας, Κούμανι, Στρεφίου, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ.

«Έχουμε υποσχεθεί στους κατοίκους των Κοινοτήτων του Δήμου μας ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης προκειμένου να βελτιώσουμε τις υποδομές και την αισθητική των χωριών μας», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας:

«Έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε στα χωριά μας τις προϋποθέσεις εκείνες που θα εξασφαλίσουν ποιότητα ζωής στους κατοίκους αλλά και βιωσιμότητα, με ταυτόχρονη προϋπόθεση το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Είναι βέβαιο ότι με τα έργα αυτά θα ωφεληθούν πολλαπλώς τα χωριά μας, καθώς θα ενισχυθεί ο παραδοσιακός τους χαρακτήρας, προσελκύοντας και περισσότερους επισκέπτες. Ταυτόχρονα θα δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν το παιχνίδι τους σε ασφαλείς, πιστοποιημένες και κατάλληλα διαμορφωμένες παιδικές χαρές, μέσα στο πνεύμα του σύγχρονου παιχνιδιού, που συνδυάζει σωματική άσκηση, πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας, δήλωσε, από την πλευρά του: «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της διεκδίκησης κονδυλίων, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών του και δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην αισθητική αναβάθμιση των τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και στην ασφάλεια των παιδιών, προέβη στην υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν τις δύο αναπλάσεις στις Τ.Κ. Πλατάνου και Καυκωνίας, καθώς και την προμήθεια και τοποθέτηση παιδικών χαρών στις Τ.Κ. Βασιλακίου, Χελιδονίου, Νεμούτας, Πέρσαινας, Κούμανι και Στρεφίου, σε συνέχεια της προμήθειας παιδικών χαρών που είναι σε εξέλιξη στις Τ.Κ.».

ΦΩΤΟ: paidiki-xara

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών για παράβαση της νομοθεσίας περί δεσποζομένων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως  σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστου δράστη, ο οποίος  σύμφωνα με καταγγελία πολίτη, θανάτωσε έναν σκύλο με δηλητηριασμένη τροφή.

Ερώτηση για το ΑΤΜ στη Νέα Φιγαλεία και το τραπεζικό υποκατάστημα Ανδρίτσαινας από τον βουλευτή Ηλείας - Κ. Τζαβάρας: «Απροκάλυπτος εξαναγκασμός από τις τράπεζες στους δήμους της Ηλείας»

Απαράδεκτη και κοινωνικά άδικη χαρακτήρισε τη στάση της Τράπεζας Πειραιώς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή την πρόθεσή της να καταργήσει πλήρως τη λειτουργία του υποκαταστήματος της Ανδρίτσαινας και να απεγκαταστήσει τη λειτουργία του ΑΤΜ της Νέας Φιγαλείας, αναγκάζοντας τον δήμο Ζαχάρως να αναλάβει τα έξοδα συντήρησης του μηχανήματος για να εξασφαλιστεί η διατήρησή του.

Ο Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για απροκάλυπτοεξαναγκασμό από την πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο ένα τραπεζικό ίδρυμα να εκμεταλλεύεται τη δύσκολη θέση και το ενδιαφέρον των δημάρχων για τους δημότες τους, ώστε να τους εξαναγκάσει να καλύψουν το κόστος λειτουργίας ΑΤΜ και υποκαταστημάτων, δηλαδή να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι τις ιδιωτικές τραπεζικές υπηρεσίες! Ενώ στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που πρέπει να διέπει τη δράση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, οφείλουν να επιδεικνύουν ευαισθησία για τις ορεινές, δυσπρόσιτες και γενικά υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.

Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε πως η Ανδρίτσαινα και η Νέα Φιγαλεία περιβάλλονται από ορεινούς όγκους, είναι δυσπρόσιτες και απέχουν πάνω από 50 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο. Παράλληλα, επισήμανε πως η κατάργηση παροχής τραπεζικών υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές θα επιβαρύνει τους κατοίκους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, καθώς τους υποβάλλει σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης σε άλλη πόλη, επιβαρύνοντάς τους και ψυχολογικά με πρόσθετη ταλαιπωρία.

Ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει για να τερματιστεί η τραπεζική ασυδοσία και η αδιαφορία για την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών, μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι εφόσον το κράτος υποχρεώνει τους πολίτες σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, για τις οποίες οι τράπεζες εξακολουθούν να εισπράττουν παχυλές προμήθειες, οφείλει και να τους διευκολύνει να τις υλοποιούν και όχι να τους επιβαρύνει.

«Είναι ανεπίτρεπτο οι τράπεζες να εξαναγκάζουν τους δήμους να πληρώνουν το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους ενώ παράλληλα εισπράττουν προμήθειες για αυτόματες μηχανικές υπηρεσίες, στις οποίες δεν μεσολαβεί ανθρώπινο μυαλό ή χέρι. Εφόσον το κράτος υποχρεώνει τους πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, από τις οποίες οι τράπεζες εισπράττουν κέρδη, οφείλει να επέμβει και να διασφαλίσει την εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις τραπεζικές υπηρεσίες. Οι τράπεζες οφείλουν να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και όχι να αδιαφορούν για την επιβάρυνση που προκαλούν στους πολίτες με τις αποφάσεις τους», δήλωσε.

 

Τάκης Αντωνακόπουλος: Γυμνάσιο / Λύκειο Καράτουλα - «Νέα σχολική χρονιά, στις νέες αίθουσες»

Έπειτα από την σχετική επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, στον πρόεδρο της ΚΤΥΠ υπήρξε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του δημάρχου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΤΥΠ Αθανάσιου Γιάνναρη.

 Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε μεταξύ των άλλων : « Σε σημερινή μου επικοινωνία φαίνεται ότι επιτέλους ένα πρόβλημα που ταλάνιζε για  μια δεκαετία τουλάχιστον, μαθητές ,καθηγητές και γονείς της τοπικής κοινότητας Καράτουλα δείχνει ότι φτάνει στο τέλος. Έχω την διαβεβαίωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΤΥΠ ότι οι εργασίες τελειώνουν και εντός του Αυγούστου το σχολικό συγκρότημα Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα, θα μας παραδοθεί και θα κάνουμε όλες τις σχετικές ενέργειες προκειμένου την νέα σχολική περίοδο τα μαθήματα να αρχίσουν στο νέο σχολικό συγκρότημα.»

Πένα αντιλογίας - Περί του Μνημείου – Αγνώστου Στρατιώτου

Του Τάκη Αντωνακόπουλου

Διάχυτη είναι η επικρατούσα ανησυχία ανάμεσα στους δημότες Πύργου, με τη μελετώμενη μετακίνηση του Μνημείου Άγνωστου Στρατιώτη, από την ιδανική θέση που κατέχει εδώ και εβδομήντα (70) χρόνια, λόγω επικείμενης ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας.

    Το απείρου κάλλους πάλλευκο γλυπτό, το πανίερο εθνικό μας σύμβολο βρίσκεται σε περίοπτη φυσική  θέση και δεν επιδέχεται οιαδήποτε μετακίνηση.

    Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη απεικονίζει την Εθνική συλλογική συνείδηση μας, μας θυμίζει τα τρόπαια των αθανάτων ηρώων μας, οι οποίοι με τους ποταμούς αίματος και τα ιερά οστά τους στερέωσαν την εθνική μας ανεξαρτησία και μας δώρισαν το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Αυτό, το τετιμημένο εθνικό μας σύμβολο δεσπόζει επιβλητικό σε υπερυψωμένο σημείο της αχανούς πλατείας και είναι το «χάρμα ιδέσθαι» των δημοτών και ξένων επισκεπτών στην πόλη μας.

   Το κάλλιστο Ηρώον της πόλης  και ο παρακείμενος περικαλλής και μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός  Ι.Ν. Αγ. Νικολάου – έξοχο αρχιτεκτόνημα- συνθέτουν ένα μοναδικής ωραιότητας εικονικό σύνολο, το οποίο ο επισκέπτης, αντικρίζοντας ίσταται ενεός!

   Ο αρχιτέκτων, που εκπόνησε τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας, θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει σε τι τον ενοχλεί η σημερινή θέση του μνημείου και πως η ενδεχόμενη μετακίνησή του, θα βελτιώσει την αισθητική εικόνα του χώρου; Επίσης, να μας εξηγήσει την αναγκαιότητα εγκατάστασης τέντας και πόσο, άραγε, αρμονικό και αισθητικό κομμάτι θ΄ αποτελέσει; Ελπίζουμε να μην είναι κάτι σαν Καραγκιόζ- μπερντέ…

   Πάντως λέμε ευθαρσώς ότι, αυτό το ιερό εθνικό σύμβολο – γλυπτό, δεν είναι επιτρεπτό να μετακινείται, πότε εδώ και πότε εκεί, λες και πρόκειται για γλάστρα στον κήπο μας…

ΚύριεΔήμαρχε, προ πάσης ενεργείας επ΄αυτού οφείλετε να λάβετε υπόψη σας τη γνώμη των δημοτών, που έχουν τον πρώτο λόγο. Χωρίς αυτή τη συλλογική συμφωνία οιαδήποτε πράξη θ΄ αποτελέσει ύβρη, στην ιερότητα του Εθνικού μας Μνημείου.

«Σε απόλυτο αδιέξοδο ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας.- Η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα»

Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη σχετικά με τα προβλήματα των καρπουζοπαραγωγών και πατατοπαραγωγών της Ηλείας κατέθεσε ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης αναδεικνύοντας τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νομού.

Οι μειωμένες αφίξεις τουριστών και οι ελάχιστες παραγγελίες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που αποτελούσαν παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς για τους καρπουζοπαραγωγούς, οδήγησαν στην μείωση τιμών, που θεωρείται εξευτελιστική για το προϊόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  το καρπούζι αγοράζεται 5-8 λεπτά το κιλό.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί πατάτας με τις αθρόες εισαγωγές πατάτας να οδηγούν σε χαμηλές τιμές σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση της τοπικής παραγωγής.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη αναστάτωση για δυο από τα πιο δυναμικά προϊόντα του νομού και εύλογη ανησυχία για το μέλλον των παραγωγών.

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής ζητά από την κυβέρνηση να εντάξει τους καρπουζοπαραγωγούς και τους πατατοπαραγωγούς στους δικαιούχους ειδικών αποζημιώσεων προκειμένου να αντισταθμιστεί η   απώλεια του  εισοδήματος τους.

Ο κ.Κατρίνης ζητά παράλληλα να ενταθούν οι έλεγχοι για τις αθέμιτες πρακτικές των εμπόρων που συμπιέζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές των προϊόντων, οδηγώντας σε φτωχοποίηση τους παραγωγούς.

 

 

 

 

 

 

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχίζεται η απαξίωση του δημόσιου σχολείου

Μια ιδιαιτέρα αρνητική εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, αποτελεί η κατάργηση για το Γενικό Λύκειο των καλλιτεχνικών μαθημάτων, της Καλλιτεχνικής Παιδείας, του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, αλλά και των μαθημάτων από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών, της  Κοινωνιολογίας και του Σύγχρονου Κόσμου: Πολίτης και Δημοκρατία, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Η σχετική απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στην κατάργηση συγκεκριμένης φύσης μαθημάτων και ωθεί στην απομάκρυνση των μαθητών από την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τη γνώση των κοινωνικών θεσμών, στοιχεία ιδιαιτέρως σημαντικά στην πορεία της κοινωνικής ενσωμάτωσης του ατόμου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταλλάξει το δημόσιο σχολείο από χώρο γνώσης, κοινωνικής διάπλασης και στοχασμού, σε ένα στείρο εξεταστικό κέντρο. Το απαξιώνει και το αποκόπτει απ’ οτιδήποτε το συνδέει με τις τέχνες και τον πολιτισμό, καταργώντας τα καλλιτεχνικά μαθήματα, τα μαθήματα από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών και των μαθημάτων έρευνας (projects). Εκτός αυτού, η κατάργηση των καλλιτεχνικών και των κοινωνικοοικονομικών μαθημάτων αντιτίθεται στους θεμελιωμένους σκοπούς της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους οποίους οι μαθητές/τριες πρέπει να κατανοούν τη σημασία της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, να σέβονται τις ανθρώπινες αξίες και να διαφυλάσσουν και προάγουν τον πολιτισμό (άρθ. 1 του ν.1566/85). Στο ίδιο πλαίσιο, το Σύνταγμα μας προβλέπει: «H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους», (παρ. 1, άρθ. 16 Σ.).

Επιπλέον, δημιουργείται ζήτημα ίσων ευκαιριών μεταξύ των διαγωνιζόμενων μαθητών, καθώς η κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου, τα οποία είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα και προαπαιτούμενα για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές, όπως Αρχιτεκτονική, Σχολές Καλών Τεχνών, Γραφιστική, Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ωθεί αναγκαστικά τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, εκτός των ανωτέρω, θα έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και θέσεων εργασίας αναπληρωτών. Εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής και Θεατρολογίας), Κοινωνιολόγοι, αλλά και Οικονομολόγοι θα υποστούν τις συνέπειες.  Εάν ανατρέξουμε στο, όχι και τόσο μακρινό 2013, θα θυμηθούμε την κατάργηση ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου - Μητσοτάκη το 2013. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Για τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση  προς  την αρμόδια υπουργό, ζητώντας να μας ενημερώσει για την επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση, υπό την οποία λήφθηκε η απόφαση κατάργησης ή και περιορισμού των μαθημάτων καλλιτεχνικών, έρευνας (projects) και κοινωνικοοικονομικών επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου. Επίσης, θα πρέπει να μας πει αν υπήρξε διάλογος και συναίνεση με τους φορείς της εκπαίδευσης και αν υπάρχει σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Την καλούμε, δε, να μας απαντήσει αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται σχέδια διαθεσιμότητας μόνιμων εκπαιδευτικών και μείωσης του αριθμού των αναπληρωτών, οι οποίοι λόγω της απόφασης μένουν δίχως αντικείμενο διδασκαλίας και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών των συγκεκριμένων κατηγοριών ΠΕ, οι οποίες αποκτήθηκαν έπειτα από 10 και πλέον χρόνια «περιφοράς» των εκπαιδευτικών στην ελληνική επικράτεια.

Τέλος, η υπουργός οφείλει ξεκάθαρα να δώσει μια απάντηση αν είναι στις προθέσεις της να καταργήσει τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο», και από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ που τα έχουν ως προ-απαιτούμενα ή υπάρχει συνειδητή ανακατεύθυνση των μαθητών που επιθυμούν να εξεταστούν στα συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα, στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο άνισες ευκαιρίες μεταξύ των διαγωνιζόμενων μαθητών.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.