357 New Articles

Πύργος - Σύλληψη για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στον Πύργο, από αστυνομικούς του
Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, με την συνδρομή αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ
Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης,
κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εξυπηρετούσε δυο πελάτες.
 
Στον ιδιοκτήτη του καταστήματος βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000
ευρώ.
 

Συνελήφθη άνδρας για κλοπή καλωδίων ηλεκτροφωτισμού στη Γαστούνη

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στο
ύψος των Σαβαλίων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού,
ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για
διάπραξη κλοπών και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 
Ειδικότερα, ο άνδρας, προχθές το πρωί,  ενεργώντας από κοινού με συνεργό
του, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί, αφαίρεσαν από
δίκτυο δημοτικού φωτισμού στην Γαστούνη, (50) μέτρα καλώδια
ηλεκτροδότησης και επτά καπάκια από μεταλλικά φρεάτια, συνολικής αξίας
(1.100) ευρώ.
 
Για τη διερεύνηση του περιστατικού, κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί του
Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού, οι οποίοι εντόπισαν τον άνδρα να κινείται
με μοτοσικλέτα και σε έλεγχο που του ενήργησαν, βρήκαν και κατέσχεσαν
μια συσκευασία, που περιείχε πέντε κιλά χαλκού, προερχόμενος από καύση
καλωδίων.
 
Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού
Τμήματος Πηνειού, προέκυψε ότι οι δυο άνδρες πριν από δέκα ημέρες είχαν
αφαιρέσει από υδατόπυργο στη Γαστούνη ηλεκτρολογικό υλικό, συνολικής
αξίας 2.000 ευρώ, προκαλώντας παράλληλα φθορές στους ηλεκτρολογικούς
πίνακες.
 
Επισημαίνεται ότι η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο άνδρας είχε αλλοιωμένα
στοιχεία του πλαισίου, ενώ από τον έλεγχο των εγγράφων του προέκυψε ότι 
στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.
 
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.
 

ΟΜΑΔΑ Παιδείας - Πολιτισμού - Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας - Ο λόγος στην κυβέρνηση!

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωσε την πρόταση του στρατηγικού σχεδιασμού που θέλει τον νομό Ηλείας εκτός ακαδημαϊκού χάρτη. Με επιχειρήματα κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά, με πρακτικές που διαμορφώνουν έναν συγκεντρωτικό και εσωστρεφή, οπισθοδρομικό και άκρως συντηρητικό, εχθρικό προς την κοινωνία και τον πολιτισμό χαρακτήρα, ξένο προς τον σκοπό που καλείται να υπηρετήσει, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών πέρασε με Άριστα τις εισαγωγικές εξετάσεις της κυβέρνησης! Έδωσε το πράσινο φως στο Υπουργείο, το μόνο αρμόδιο να δώσει «λύσεις βιώσιμες και ρεαλιστικές» (sic).

Προς επίρρωσιν των παραπάνω:

Ο Πρύτανης έσπευσε πρωτίστως να ενημερώσει, ως όφειλε, την Υπουργό για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (45 ψήφοι υπέρ, έναντι 3 κατά και 3 λευκών) και, δευτερευόντως, να «παρακαλέσει για τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησής του, εφόσον γίνεται αποδεκτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και σε συνάρτηση με τον επικείμενο καθορισμό του αριθμού των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021».

Και ορθώς έπραξε, γιατί έτσι ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Τον τελικό λόγο σαφέστατα τον έχει η κυβέρνηση. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Συγκλήτου για κατάργηση τμημάτων/ μεταφορά έδρας τμημάτων απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Μπορεί η κυβέρνηση να αγνοήσει την απόφαση της Συγκλήτου; Σαφέστατα και μπορεί. Το έκανε, εξάλλου, και πριν από έναν χρόνο! Τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (4610/2019, άρθρο 36), σύμφωνα με τον οποίο στον νομό Ηλείας ιδρύθηκαν τρία πανεπιστημιακά τμήματα, ακολούθησε ο νόμος της ΝΔ (4653/2020, άρθρο 33) με τον οποίο αναστέλλεται για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 η λειτουργία 37 συνολικά τμημάτων, μεταξύ των οποίων: Νομικής (Πάτρα), ΤΕΦΑΑ (Πύργος) και Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο). Ο νόμος αυτός ακύρωσε την απόφαση της Συγκλήτου του Παν. Πατρών (151/6-6-2019), η οποία ήταν θετική και σύμφωνη με τη λειτουργία των τριών νέων τμημάτων.

 

Ειρήσθω εν παρόδω, ο νόμος αυτός ψηφίστηκε και από τους 3 κυβερνητικούς βουλευτές του νομού μας!

 

Θέλει η κυβέρνηση όμως να το κάνει; Σαφέστατα και δε θέλει!

 

Απόδειξη η νέα απόφαση της Συγκλήτου (185/1-4-2021). Γιατί η Σύγκλητος υπαναχώρησε στην αρχική της απόφαση για κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας στην Ηλεία και πρότεινε τη διατήρησή του για το νέο ακαδημαϊκό έτος με δραματική ωστόσο μείωση των εισακτέων του; (Η Σύγκλητος γνωμοδότησε για μόλις 110 νέους φοιτητές έναντι 240 πέρυσι κι αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τη βάση εισαγωγής, οι εισακτέοι δεν θα είναι περισσότεροι από 60!) Η απάντηση ξεκάθαρη: γιατί έχει μετατραπεί στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να έχει αυτή το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος! Γιατί ποιος άλλος βγαίνει κερδισμένος απ’ αυτήν την «παράταση» λειτουργίας; Συμπαιγνίας συνέχεια, λοιπόν, σε βάρος του ηλειακού λαού, με υποβολέα το Υπουργείο Παιδείας και κομπάρσο την Πρυτανεία!

Για να μπορέσει πράγματι να προσφέρει η κυβέρνηση μια «βιώσιμη και ρεαλιστική» λύση δεν έχει παρά να αγνοήσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου! Όπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση της αναστολής λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων! Να δώσει αίσιο τέλος σ’ αυτό το κακογραμμένο σενάριο και να λάβει σοβαρά υπόψη της το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί έναν ολόκληρο νομό! Να αποδείξει έμπρακτα ότι η απόφαση για την ακαδημαϊκή ερήμωση της Ηλείας δεν ήταν μια προειλημμένη απόφαση. Αν και όλα συνηγορούν για το αντίθετο· κι οι αναδιπλώσεις ακόμη του υφυπουργού, κ. Συρίγου, επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις μας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του, δε, περί «σκέψεων σχετικά με το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία» το αποδεικνύουν περίτρανα.

Η Ηλεία έχει ακαδημαϊκό παρόν το οποίο οφείλει η κυβέρνηση να διαφυλάξει!

Το ακαδημαϊκό της μέλλον δεν μπορεί να αναιρέσει το παρόν για το οποίο σύσσωμοι οι φορείς και η κοινωνία της Ηλείας δίνουν αγώνα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια άρσης της υφιστάμενης κατάστασης. Μάχεται για τη διατήρηση των δύο εν λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στον νομό και για τη λειτουργία του τμήματος ΤΕΦΑΑ, η οποία τελεί σε καθεστώς αναστολής. Μάχεται ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του νομού! Ενώνει τις δυνάμεις του με τους φορείς της Ηλείας ενάντια στην κατάφωρη αδικία! Συμπορεύεται και συμπλέει με τις τοπικές κοινωνίες!


Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Τμήμα Παιδείας - Πολιτισμού


Διονύσης Καλαματιανός: Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό της Ηλείας από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τον άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης, για μια φορά ακόμη, του νομού Ηλείας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνει ο Βουλευτής Ηλείας και αναπ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, με επίκαιρη ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι πολίτες της Ηλείας απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, θέτοντας προ των ευθυνών τους το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση συνολικά.

  • Θα αποδεχθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και θα υλοποιήσει τη μεταφορά των Τμημάτων που λειτουργούν στην Ηλεία, οδηγώντας την, για ακόμα μια φορά, στην εξαφάνιση από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας;
  • Θα διατηρήσει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας στο Μηχανογραφικό Δελτίο Πανελλαδικών Εξετάσεων, προχωρώντας παράλληλα στην έμπρακτη στήριξη και ενίσχυσή τους;

Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι η απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, των καθηγητών και των σπουδαστών τους θα οδηγήσει σε ακαδημαϊκή, επιστημονική, ερευνητική, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση και απομόνωση το νομό Ηλείας, γεγονός που θα έχει καταιγιστικές συνέπειες στην περαιτέρω υπανάπτυξή του.

Παράλληλα, στηλιτεύει την αναιτιολόγητη και αβάσιμη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών να αποδεχτεί το παντελώς πρόχειρο και ανεδαφικό «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, που προβλέπει να μείνει ο νομός Ηλείας, ξανά, δίχως Πανεπιστημιακά Τμήματα. Ένα σχέδιο που προέκυψε χωρίς να γίνει ουσιαστικός διάλογος και χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα σοβαρά επιχειρήματα και τις προτάσεις των φορέων της Ηλείας. Μάλιστα, επισημαίνει, ότι υπάρχουν εμπεριστατωμένα σχέδια και προτάσεις για τη διατήρηση και ενίσχυση των Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και πρόταση για τη λειτουργία Σχολών στην Ηλεία με περισσότερα Τμήματα, που μπορούν, όχι μόνο να είναι βιώσιμες, αλλά και να προσδώσουν υπεραξία στον τόπο μας και σε ολόκληρη τη Χώρα.

Επιπλέον, καυτηριάζει το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση, συνολικά, έκριναν πως το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δεν είναι αναγκαίο να λειτουργήσει στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με νόμο έσπευσαν να αναστείλουν τη λειτουργία του, αντί να φροντίσουν να δραστηριοποιηθεί!

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις συνδέονται και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), που θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο 4777/2021 και η εφαρμογή της αναμένεται να θέσει 25.000 μαθητές εκτός των Δημόσιων Πανεπιστημίων, γεγονός που πλήττει άμεσα τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα, κατά συνέπεια και αυτά του νομού Ηλείας.

Την τελική ευθύνη και την απόφαση για το σχεδιασμό του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας την έχει το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση. Ευθέως και δίχως περιστροφές, οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν θα επιτρέψουν την μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας και κατά συνέπεια τον αποκλεισμό της, ξανά, από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - 3η Απριλίου. - Ημέρα μνήμης και τιμής για τον Πύργο

Σήμερα,είναι ημέρα μνήμης για την πόλη του Πύργου καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την πρώτη μάχη που έγινε σε πόλη το 1821.Ο Πύργος δέχθηκε την επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα στις 3 Απριλίου του 1821 ημέρα Κυριακή ανήμερα των Βαϊων.Οι Τουρκαλβανοί απαίτησαν την παράδοση της πόλης και την υποταγή.Οι οπλαρχηγοί του Πύργου με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βιλαέτη αρνήθηκαν κάθε διαταγή και οχυρώθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση.Η πόλη δέχθηκε πολλά πλήγματα όμως ο ηρωισμός των οπλαρχηγών απώθησε στο τέλος του Τουρκαλβανούς.Μαζί με τον Χαράλαμπο Βιλαέτη,βρίσκονταν ο Άχολος,ο Μοσχούλας,ο Παπασταθόπουλος,ο Καπετάν Γιώργης Μήτσου,ο Κρεστενίτης καθώς και οι γιοί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,Πάνος και Γενναίος καθώς και 550 Πυργιώτες αγωνιστές.

Ο δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού τιμούν την ημέρα αυτή με μια σεμνή τελετή στις 7 το απόγευμα που θα λάβει χώρα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ.Γερμανό καθώς και μικρή ομιλία έμπροσθεν του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου παρουσία ολιγομελών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου,καθώς και των λαογραφικών συλλόγων της πόλης "Ηλείων Παράδοσις”, “Αρχαία Λέτρινα”, “Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης”, “Φάρος Κατακόλου”και της Φιλαρμονικής Πύργου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και γι'αυτό τον λόγο δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις τόσο προς επισήμους όσο και προς το κοινό.Παρ'όλα αυτά,θεσπίζουμε ουσιαστικά κι επίσημα από φέτος τον εορτασμό αυτής της ηρωικής μάχης με σκοπό μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να μπορούμε να εορτάζουμε αυτή την μέρα με ανοιχτές εκδηλώσεις και την συμμετοχή όλων. Η πόλη οφείλει τα μέγιστα σε όλους αυτούς που ηρωικά πολέμησαν για την ελευθερία της.

Στον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κ. Κατσαφάδο ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Κυλλήνης κ. Γ. Βαρβαρέσος

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κατσαφάδο Κ. είχε σήμερα Παρασκευή 02 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Βαρβαρέσος Γ.

Στην συζήτηση τέθηκαν από πλευράς του Προέδρου του Δ.Λ.Τ. Κυλλήνης σημαντικά θέματα που αφορούν το Λιμάνι της Κυλλήνης, και την ανάπτυξή του.

Από τη πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Κατσαφάδος Κ. ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει το Δ.Λ.Τ Κυλλήνης και αφορούν έργα ζωτικής σημασίας που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των υποδομών του Λιμένα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κυλλήνης.

Αυγερινοπούλου: Πρόβλεψη για νεοεισακτέους φοιτητές στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Ν. Ηλείας

«Φως» στο τούνελ αποτελεί η χθεσινοβραδινή απόφαση που ελήφθη από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας για τη νέα χρονιά.  Η Σύγκλητος εισηγήθηκε προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 110 θέσεις για το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο και 80 στον αριθμό θέσεις για το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα για τη νέα χρονιά, σε αντίθεση με τις έντονες φήμες ότι τα Τμήματα της Ηλείας δεν θα συμπεριλαμβάνονταν στο μηχανογραφικό. Η Ηλεία έχει και πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας!

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.