533 New Articles

Η κυβέρνηση ΝΔ εξοβελίζει απασχόληση, στραγγαλίζει τις μικρές επιχειρήσεις

Του Μάκη Μπαλαούρα*

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τη συνεχιζόμενη εκτίναξη και) για τον μήνα Μάιο 2020, του ποσοστού ανεργίας κατά 25,13% (ένα από τα μεγαλύτερα στη μεταπολιτευτική περίοδο)!!Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στους 1.162.955, δηλαδή 233.559 περισσότερους άνεργους από τον Μάιο 2019!

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ που κατέγραψε τους τζίρους όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως την παρουσίασε η Εφ. Συντακτών, στις 45 μέρες της καραντίνας χάθηκαν 9 δισ. ευρώ από την αγορά και τις επιχειρήσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της χώρας. Και σε αυτές περιλαμβάνονται μόνο οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, όχι οι μικρότερες και ατομικές, για τις οποίες τα στοιχεία θα γίνουν γνωστά μετά τον Σεπτέμβρη. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι απώλειες θα αποδειχθούν διπλάσιες.

Τραγική κατάσταση, αν υπολογίσουμε και τις απώλειες από τον τουρισμό, που σύμφωνα με (μετριοπαθείς) εκτιμήσεις, θα φτάσουν τα 10 δισ.

Καλπάζει η οικονομική ύφεση

Η βαθιά οικονομική ύφεση πλήττει αλληλένδετα μισθωτούς (απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων), αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες-επιχειρηματίες.

Έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕ έδειξε ότι ο τζίρος έπεσεστο 50% του περσυνού και επειδή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα απασχολεί το 89% του εργατικού δυναμικού, οι επιπτώσεις στην εργασία είναι τεράστιες.Παράλληλα η μείωση μισθών κατά 20%-23%,οδηγεί σε ένα σπιράλ επιδείνωσης με μείωση ζήτησης>> απολύσεις >> χρεοκοπία!

Και σήμερα είμαστε ακόμα στην αρχή. Το τρίτο τρίμηνο του έτουςθα καταπέσει το μιντιακό πέπλο των κυβερνητικών εξωραϊσμώνκαι θα αποκαλυφθεί η καταστροφή…

Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνειδητοποιήσει την υφιστάμενη (και επερχόμενη) καταστροφή ή κρατάει τις γενναίες ενέσεις ρευστότητας για αργότερα, όταν θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας από την παρουσία των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των μεγάλων διεθνών-εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων. Γιατί, πως να εξηγηθεί η ανεπάρκεια και η προβληματική σύνθεση των μέτρων που μέχρι σήμερα έχει πάρει;

Κυβερνητικές ασπιρίνες σε οικονομία στην εντατική

 • Επιστρεπτέα προκαταβολή:Ενώ η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας,οι μηχανισμοί ρευστότητας εξοβελίζουν το 90% των πληττόμενων. Στη Α΄ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής εγκρίθηκαν μόνο 52.500, δηλαδή το 7%-8%!!
 • Λίγα λεφτά, τοκογλυφικά πανωτόκια: Η ΕΚΤ χορηγεί τεράστια ρευστότητα στις τράπεζες με αρνητικόεπιτόκιο(έως -1%),αυτές δανειοδοτούν με απίστευτα πανωτόκια, έως 8%(μέσω ΤΕΠΙΧΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας κλπ)για κεφαλαία κίνησης.Από τα 54 δισ. που μπορούν να πάρουναπό ΕΚΤ, έδωσαν μόνο 4 δισ. και ζητούν ενχρήματεςεγγυήσεις που φτάνουν το 40% του δανείου και με επιτόκια μέχρι 8%. Τις πήραν χαμπάρι και έτσι εμφανίστηκαν χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί π.χ. από Γαλλία που δίνουν,(και στην Ελλάδα),δάνεια με επιτόκιο 2%!!
 • Καταβολή πολλών μαζεμένων δόσεων:Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν από υποχρεώσεις από 31 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτέμβριου,αν δε δοθεί περίοδοςχάριτος και νέες ρυθμίσεις δόσεων.Όσοι έχουν ρυθμισμένες οφειλές, πρέπει να καταβάλλουνμαζεμένα τις(τουλάχιστον 5)δόσεις που, που θα εξοντώσουν τους πάντες.
 • Πετάγονται εκτός όσες ατομικές επιχειρήσειςδεν απασχολούν προσωπικό και απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων μέσω φορολογικών ταμειακών μηχανών.Δηλαδή, εξαιρούνται από το πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη της επιστρεπτέας προκαταβολής 250.000αυτοαπασχολούμενοι!Αυτοί περισσεύουν! 

Να αγωνιστούμε για Μείνουμε Όρθιοι.Όλοι μαζί!

*Μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (22-6-2020 έως 28-6-2020) θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

 • Την Δευτέρα 22-6-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα.
 • Την Τρίτη 23-6-2020 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Δραγώγι – Πέτρα - Νέα  Φιγαλεία – Ζαχάρω.
 • Την Τετάρτη 24-6-2020 και κατά τις ώρες 8:00-14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι– Όλγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.
 • Την Πέμπτη 25-6-2020 και κατά τις ώρες 17:00-24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
 • Την Παρασκευή 26-6-2020 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι - Νέα Μανωλάδα  - Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος  - Κόροιβος – Γαστούνη
 • Την Κυριακή 28-6-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα.

 

Διονύσης Καλαματιανός: Η διαφάνεια και η αξιοκρατία προστατεύουν την Ελευθερία λόγου και τη Δημοκρατία.

Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα έχει προκύψει εδώ και καιρό με την επιλογή της κυβέρνησης να μοιράσει χρήματα, από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, για την εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τον κορονοϊό και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία μέχρι πρότινος ουδείς γνώριζε την ύπαρξή τους. 

Συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις «ανύπαρκτων» μέσων, χωρίς περιεχόμενο, τα οποία φέρονται να έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά για τις «υπηρεσίες» τους στην ενημέρωση, προκαλώντας την κοινή γνώμη. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ζητήματος, φέρονται πάνω από 200 sites και blogs, τα οποία δεν είναι καν εγγεγραμμένα στο Μητρώο Online Μedia όπως προβλέπει ο νόμος, να βρίσκονται στη λίστα με τα Μ.Μ.Ε. που έχουν εισπράξει χρηματοδότηση. Ορισμένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν πειστικές απαντήσεις, οι οποίες όμως, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δε δίνονται, είναι:

 • Ήταν ο αριθμός των εργαζόμενων, σε κάθε Μέσο, κριτήριο για το ποσό της χρηματοδότησης;
 • Γιατί δόθηκαν χρήματα σε ανύπαρκτες ή μηδενικής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες;
 • Εάν αληθεύει ότι τα κανάλια πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από την καμπάνια των πρώτων 11 εκατ. Ευρώ, τότε που πήγαν αυτά τα χρήματα;

Τη στιγμή που πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι έχουν μείνει εκτός των ελλιπών μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι επαγγελματίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει και που η οικονομική κρίση είναι παρούσα, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς κλάδους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τον τουρισμό και τον επισιτισμό, προτιμά με τελείως αδιαφανή κριτήρια να χρηματοδοτήσει αδρά ακόμα και ανύπαρκτες ή μηδενικής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες. Προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε να θωρακιστεί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση και την ελευθεροτυπία. Είναι παντελώς ακατανόητο, αλλά και άδικο να δίνονται υπέρογκα ποσά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ ενώ άλλα, με ίδιους ή καλύτερους δείκτες/μετρήσεις/επισκεψιμότητα, να λαμβάνουν ελάχιστη χρηματοδότηση ή ακόμα και καθόλου.

Σε όλη αυτή την προβληματική και «γκρίζα» κατάσταση, που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί με ανυπόστατα επιχειρήματα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Εύλογες απορίες προκαλεί η δήλωση του εκπροσώπου ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα ποσά που έλαβε το κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου» που διενεργεί το Υπουργείο Οικονομικών. Τί είδους «διαδικασίες» και «ελέγχους» διενεργεί η κυβέρνηση μετά τη χρηματοδότηση; Για ποιο λόγο καθυστερεί να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τη χρηματοδότηση των Μ.Μ.Ε, αφού οι εντολές για διαφήμιση με συγκεκριμένα ποσά προς κάθε Μέσο έχουν ολοκληρωθεί;

Για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απαντήσει με σαφήνεια για ποιούς λόγους δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα ακριβή ποσά που έχουν διατεθεί στα Μ.Μ.Ε., τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής τους. Την ίδια στιγμή, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να επισπεύσει αδιαφανείς συμφωνίες με χρήματα του Δημοσίου.»

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις. Δεν είναι πράξη καλής θέλησης, είναι επιτακτική ανάγκη, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και ορθής κοινοβουλευτικής λογοδοσίας.     

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ.

Συνελήφθη, χθες το πρωί, σε περιοχή της Αμαλιάδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα γραμμάρια κάνναβης, ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο μίγματος καπνού-κάνναβης και ένα  φυτό κάνναβης που καλλιεργούνταν σε γλάστρα.

Πύργος - Σύλληψη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε τροχονομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε αυτοκίνητο,  υπό την επήρεια μέθης.

Πύργος - Σύλληψη αλλοδαπών για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, δύο αλλοδαποί άνδρες, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε αυτοκίνητο που επέβαιναν, 133 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και ένα ξύλινο ρόπαλο μήκους 43 εκατοστών.

Παράλληλα, ο ένας από τους συλληφθέντες οδηγούσε το όχημα στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Ο Δήμος Πηνειού στην εκπομπή «Από τόπο σε τόπο»

Ο Δήμος Πηνειού, με πρωτοβουλία του Ν.Π. Δ.Δ Πολιτισμού Αθλητισμού και  στην προσπάθειά του για την προβολή και ανάδειξη των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής του, με φόντο την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για την τουριστική υπεροχή του Δήμου, προσκάλεσε την εκπομπή «Από τόπο σε τόπο» με παρουσιαστή τον κ. Χρήστο Μυλωνά Λαογράφο- Μουσικολόγο.

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, στο πλαίσιο της εκπομπής,  παραχώρησε συνέντευξη στον παρουσιαστή από την πανέμορφη παραλία της Γλύφας.

Η εκπομπή θα προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά,  τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Δήμου. Την Κυριακή το πρωί οι συντελεστές της εκπομπής θα βρεθούν  στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη, παρουσιάζοντας τοπικούς παραδοσιακούς χορούς ,γαστρονομικά εδέσματα και όχι μόνο…

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.