506 New Articles

Επίβλεψη εργασιών από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλο, στις εργασίες καθαρισμού του «Αχέροντα», στην Τ.Κ Πλουτοχωρίου

 

   Τις εργασίες καθαρισμού του υδατορέματος «Κόβιτσας» (Αχέροντας) που εκτελούνται στην Τ.Κ Πλουτοχωρίου του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, επέβλεψε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος. Πρόκειται για εργασίες που θα «θωρακίσουν» τον οικισμό και τις παρόχθιες ιδιοκτησίες από τον κίνδυνο πλημμυρών, και οι οποίες εκτελούνται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

   Ο καθαρισμός του υδατορέματος - το οποίο «δέχεται» νερά και φερτά υλικά και από τα γύρω ρέματα της περιοχής και καταλήγει στον Αλφειό ποταμό - αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κάθε χειμώνα και σε κάθε δυνατή βροχόπτωση, έβλεπαν τις περιουσίες τους να «πνίγονται» από τις υπερχειλίσεις. Κατανοώντας τα προβλήματα και την αναγκαιότητα καθαρισμού του, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλου, εντάχθηκε στην εργολαβία «Καθαρισμός – συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμμάρους Ν. Ηλείας» και στο υποέργο «Καθαρισμός βλάστησης – άρση φερτών υλικών, συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμμάρους Ν. Ηλείας, έτους 2019-2020».

   Ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφθηκε την περιοχή του Πλουτοχωρίου όπου, παρουσία του προέδρου της Τ.Κ Μιχάλη Πυρλή, ενημερώθηκε από τον επιβλέποντα μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας για την πορεία των εργασιών, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί στο ήμισυ του μήκους παρέμβασης, με τους κατοίκους να παρακολουθούν με ικανοποίηση και ανακούφιση την εκτέλεση του, καθώς είχε να καθαριστεί από το 2008.

   Οι εργασίες καθαρισμού, αφορούν στο τμήμα από τις εκβολές του Αλφειού ποταμού και ανάντι, σε μήκος 7 χιλιομέτρων περίπου. Η περάτωση της εργολαβίας, θα «θωρακίσει» όχι μόνο τον οικισμό του νέου χωριού, αλλά και τις παρόχθιες ιδιοκτησίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που αναπτύσσονται κατά μήκος του ποταμού.

  

 

 

 

 

Συνάντηση A. Νικολακόπουλου και Κ. Σκρέκα για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου – Αρχίζουν το επόμενο διάστημα οι απαλλοτριώσεις

Επιταχύνονται οι διαδικασίες

υπογειοποίησης

του αρδευτικού δικτύου

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ

ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΤΗΣ  ΝΔ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ 

 

Ένα από τα μεγαλύτερα, τα πιο ουσιαστικά και τα πλέον χρήσιμα έργα για τον Ηλειακό κάμπο και τους αγρότες μας, συζητήθηκε στην σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα και στο γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Την σχετικη πρωτοβουλία για τη συνάντηση του Υφυπουργού με τον Πρόεδρο Δημ. Κουλούρη  και μέλη του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Γαστούνης είχε ο Βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό παρακολουθεί το θέμα και εντείνει  και τις δικές του προσπάθειες για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

 

Το έργο ειδικότερα αφορά στην υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του συγκεκριμένου ΤΟΕΒ και εντάσσεται για την υλοποίησή του με αντίστοιχη απόφαση στις «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» με συνολικό προϋπολογισμό 17.420.000 ευρώ. Συγχρηματοδοτείται εξ’ άλλου από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όπως εκτιμάται αν ακολουθήσει η ομαλή πορεία κατασκευής θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

 

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

 

Ο Υφυπουργός άκουσε τόσο τον Ηλείο βουλευτή όσο και την αντιπροσωπεία του ΤΟΕΒ Γαστούνης να μιλούν για την ιδιαίτερη σημασία του έργου αφού είναι γνωστά τα σοβαρά προβλήματα με το αρδευτικό δίκτυο του νομού, με  την ανάγκη αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού του να είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Παράλληλα όπως επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος με αυτό το έργο, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την λειτουργία του δικτύου και το κυριότερο θα επιτύχουμε την εξοικονόμηση νερού προς άρδευση από τις σημερινές διαρροές που δυστυχώς συμβαίνουν εξαιτίας της παλαιότητάς του.

 

Έτσι, αποφασίσθηκε να επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν σε πρώτη φάση οι απαλλοτριώσεις ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους επτά με οκτώ μήνες.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Νικολακόπουλος και η διοίκηση του ΤΟΕΒ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους αφού βλέπουν έναν βασικό στόχο τους να παίρνει τον δρόμο της υλοποίησής του, ενώ συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου ώστε να επιλύονται άμεσα τα επιμέρους προβλήματα.

 

 

ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ  ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

 

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Βουλευτή της περιφέρειάς μας με τον Υφυπουργό ήταν η στήριξη των Ηλείων αγροτών για τις επιπτώσεις που υπέστη η παραγωγή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε για μια ακόμη φορά τα ζητήματα πιέζοντας να ληφθούν αποφάσεις και να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες επαρκούς αποζημώσης των αγροτών μας.

 

Ο κ. Σκρέκας, που ήταν ενήμερος και για τα θέματα που έχει θέσει προφορικώς και εγγράφως προς το Υπουργείο  ο κ. Νικολακόπουλος, (πρόσφατα για τη ζημιά στο καρπούζι και νωρίτερα για την φράουλα και άλλες κατηγορίες προϊόντων) διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο και μέσω ειδικής διαδικασίας θα υπάρξει ενίσχυση των πληγέντων καλλιεργητών για την ζημιά που υπέστησαν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

 

Στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης - Προσφορά ειδών ρουχισμού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δήμητρας «Ο Άγιος Νικόλαος»

Τη Τετάρτη 24 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμητρας «Ο Άγιος Νικόλαος», κ. Γιατράς Ν.  επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζα Γ. στο γραφείο του στο Δημαρχείο στα Λεχαινά, καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος προέβη σε μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης, με τη δωρεά ειδών ρουχισμού, στις αδύναμες και ευάλωτες κοινωνικά οικογένειες του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος κ. Λέντζας Γ. ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γιατρά Ν. για την ευγενική προσφορά, που σκοπός της είναι να συμπαρασταθεί στο δύσκολο έργο που καλούνται να φέρουν οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου μας.

Επίσης, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα στήριξης των ευπαθών ομάδων, κατά τη δύσκολη περίοδο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά λόγω της πανδημίας.

Τα είδη ένδυσης συγκεντρώθηκαν στις αποθήκες του Δήμου και θα διατεθούν για την ανακούφιση συνδημοτών μας που τα έχουν άμεση ανάγκη.

Β. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Στόχος μας η ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων - Ενημερωτική συνάντηση για την λειτουργία των «Creative Hubs»

Ενημερωτική συνάντηση με Ηλείους επιχειρηματίες, σχετικά με τη λειτουργία του Κόμβου των «Creative Hubs» στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιουνίου 2020, στον χώρο του Διοικητηρίου.

   Το έργο «Creative Hubs» υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, του ΙΤΥΕ – Διόφαντος και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, με στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη των Δημιουργικών Επιχειρήσεων, μέσω των τεσσάρων Κόμβων που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν στον Πύργο, στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.

   Η συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή μικρού αριθμού επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας για τον covid-19. Την ενημέρωση, σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας έκανε ο καθηγητής Βασίλης Αυδίκος, από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο Οικονομολόγος Δημήτρης Βαρελάς ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηλείας.

   Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «...η λειτουργική διασύνδεση των εν λόγω χώρων, θα συμβάλλει στη συγκρότηση ενός περιφερειακού δικτύου επιχειρήσεων της Δημιουργικής και Πολιτιστικής Βιομηχανίας, μέσω της διάθεσης τους σε σχετικές επιχειρήσεις, για τη διεξαγωγή εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων, ενεργειών δικτύωσης, διοργάνωση εκδηλώσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, στηρίζουμε το “επιχειρείν” και ενισχύουμε την καινοτομία και την εξωστρέφεια». Σημείωσε μάλιστα πως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα αξιοποιήσει σε αυτό το έργο το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμά της στην υπηρεσία του κλάδου των Δημιουργικών Βιομηχανιών, ο οποίος, όπως είπε «…χαρακτηρίζεται ως πολλά υποσχόμενος και αναπτυσσόμενος πανευρωπαϊκά αλλά και τοπικά». Γι’ αυτό και ο κ.Γιαννόπουλος, τόνισε την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, σχετικά με τις σημαντικές παροχές, δυνατότητες και προοπτικές που θα έχουν οι επιχειρήσεις, από τη χρήση αυτών των Κόμβων.

  Το πλαίσιο λειτουργίας του Κόμβου - που θα στεγαστεί στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Π.Ε Ηλείας - τις δυνατότητες, τις παροχές και τα πολλαπλά σημαντικά οφέλη του προς τους χρήστες/επιχειρηματίες, ανέλυσε ο καθηγητής κ. Αυδίκος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις δυνατότητες διασύνδεσης με αντίστοιχους Κόμβους που λειτουργούν στην Αθήνα και στην Ευρώπη, φέρνοντας σε επαφή τους επιχειρηματίες, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο νέες και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών και συνεργασιών. Παράλληλα, στον εν λόγω χώρο, όπως θα διαμορφωθεί – με δυνατότητα αξιοποίησης και των υπαρχουσών υποδομών (π.χ το Μικρό και το Μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο) – θα μπορούν να φιλοξενηθούν διάφορες δράσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο κάθε επιχείρησης. Διευκρινήσεις για τη λειτουργία του χώρου και την επάνδρωση του με επιστημονικό προσωπικό, που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Ηλείας, έδωσε ο κ. Βαρελάς.  

   Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες, που εξέφρασαν τις απορίες τους και έλαβαν απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για το έργο, ενώ όπως σημειώθηκε, θα δημιουργεί ένας δίαυλος επικοινωνίας, προκειμένου να λαμβάνουν ενημέρωση για την πορεία του έργου και τα χαρακτηριστικά.

   H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο έργο CREATIVE@Hubs, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A GREECE-ITALY PROGRAMME 2014-2020.

Πληροφορίες – Συμμετοχή

   Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την λειτουργία του Κόμβου, τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που μπορούν να συμμετέχουν (σ.σ νεοφυείς και υφιστάμενες) και τη δυνατότητα εγγραφής και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που θα παρέχει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Επιμελητήριο Ηλείας (28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων – 3ος όροφος – τηλ. 2621029177) και στον υπεύθυνο Δημήτρη Βαρελά.

 

 

 

 

 

 

Στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέσεις εκπαιδευτών ενηλίκων στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) – Νέα Φάση» ΟΠΣ 5002212

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ - ΚΥΛΛΗΝΗΣ, ενημερώνει όλους τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), απευθύνει την με Α.Π.: 660/4/16980/10-06-2020 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων προς πλήρωση θέσεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων στο πλαίσιο της πράξης “Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)-ΝΕΑ ΦΑΣΗ” (ΟΠΣ 5002212).

 

Οι ιστοσελίδες πρόσβασης στα σχετικά αρχεία της Πρόσκλησης είναι οι ακόλουθες:

Ιστοσελίδα Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. www.inedivim.gr

Ιστοσελίδα Έργου: http://kentradiaviou.gr

 

Σύμφωνα με τη σχετική Ανακοίνωση και τους όρους της σχετικής Πρόκλησης του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.:

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://mis.inedivim.gr

H προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ορίζεται: από 15/06/2020 (ώρα 11:00 π.μ.) έως και 29/06/2020 (ώρα 11:00 π.μ.).

Οι υποψήφιοι θα αποστείλουν στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ταχυδρομικά ή με ταχυμεταφορές τα δικαιολογητικά τους εντός σφραγισμένου φακέλου διάστασης Α4 έως και τις 03/07/2020, στη διεύθυνση: Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη Τ.Κ. 11143 Αθήνα (Κεντρική Γραμματεία 2ο όροφος).

 

Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται με την ανωτέρω (ηλεκτρονική) μορφή και αποστέλλονται ταχυδρομικά, με e-mail ή fax, δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται.

 

Φάκελοι δικαιολογητικών που θα κατατεθούν ιδιοχείρως δεν θα γίνονται δεκτοί.

 

Πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τους όρους της θα παρέχονται στα τηλέφωνα και κατά τις ώρες που αναφέρονται σε αυτή.

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΗΝΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - Ν. Φαρμάκης: Το αύριο πρέπει να μας βρει ενωμένους

«Μέσα σε εννέα μήνες πετύχαμε, πιστεύουμε, αρκετά. Τα καλύτερα, αλλά και τα πιο δύσκολα ακολουθούν… Μόνο με κοινή δράση, σύμπνοια, ξεκάθαρο και όχι καιροσκοπικό λόγο, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο στην τρέχουσα συμβατική περίοδο. Είναι μια μάχη που μας χρειάζεται όλους!».

Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κάλεσε σε συστράτευση για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα, κατά την εισήγησή του σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Περιφερειάρχης  εξήγγειλε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται η έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή πρότασης και τεχνικού δελτίου από την ΔΕΔΑ για την ένταξη και υλοποίηση του έργου.

«Το έργο αυτό, όταν υλοποιηθεί, δεν θα ανήκει σε κανένα. Θα ανήκει μόνο στη Δυτική Ελλάδα. Γιατί αυτός ο τόπος δεν έχει… “πατερούληδες”. Μόνο ανθρώπους… Γι’ αυτούς πολιτευόμαστε, από αυτούς εκλεγόμαστε και σ αυτούς απολογούμαστε» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως ήδη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποστείλει επιστολή στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ - Τομέας Ενέργειας για την υποβολή δελτίου εξειδίκευσης για τη δράση «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Με την υποβολή του - που αναμένεται εντός της εβδομάδας-  ολοκληρώνονται οι προκαταρτικές ενέργειες για την προετοιμασία δημόσιας έκδοσης πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Ακόμα, κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στον Δήμο Πατρέων να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. «Το αύριο πρέπει να μας βρει ενωμένους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Σε κοινή γραμμή με τους Δήμους Αγρινίου και Πύργου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις αναζήτησης και παραχώρησης κατάλληλων εκτάσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τροφοδοσίας των δικτύων. Ένα στοίχημα που με σύνεση και κοινωνική συναίνεση πρέπει να κερδίσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια, θα ήταν χαρά μας να έχουμε μαζί μας και τον Δήμο Πατρέων».

Σημειώνεται πως ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της διεκδίκησης και παρατήρησε ότι «το έργο τον Σεπτέμβριο 2019 παραλήφθηκε από την νέα περιφερειακή αρχή σε σημείο μηδέν»», ενώ ως προς την διεκδίκηση της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε πως έστω και αν υλοποιηθεί η έλευση υγροποιημένου αερίου, κανείς δεν παραιτείται από τη βασική διεκδίκηση, που δεν είναι άλλη από την επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου. «Στοχεύουμε στην αναβίωση της κατασκευής αγωγού διέλευσης του Φυσικού Αερίου. Σε όλες μας τις τοποθετήσεις, έχουμε θέσει το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση της χώρας» ανέφερε, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνάντηση  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έγινε αποδεκτό το αίτημα για επανεξέταση του ζητήματος διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς την Πάτρα. «Μόνιμη και μακροπρόθεσμη επιδίωξή μας είναι ο αγωγός. Δεν παραιτούμαστε. Και μπορούμε όλοι να ομονοήσουμε σε αυτή την επιλογή, ώστε σύσσωμα και συντεταγμένα να την διεκδικήσουμε. Ο λόγος μας λοιπόν, πρέπει να είναι ξεκάθαρος και ενωτικός. Αυτό μας έλλειψε στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια. Ενωμένοι, ας μετατρέψουμε την αυτοδιοίκηση σε ισχυρό διεκδικητικό μέτωπο…» κατέληξε.

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου είναι  πλέον ορατό, ενώ προ εξαμήνου φοβόμασταν ότι δεν θα βλέπαμε φως…». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο και μετά ακολουθήθηκαν τα βήματα που συμφωνήθηκαν στην σύσκεψη της Πάτρας, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να βρίσκονται πια σε προωθημένο στάδιο. «Αναμένουμε να βγει η πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π «Δυτική Ελλάδας 2014-2020» κι έπειτα από το βήμα αυτό θα προσδιοριστούν και με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα» συμπλήρωσε, επιμένοντας ότι χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου έργου είναι το τέλος του 2023, ενώ η εταιρία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με επεκτάσεις στις συνδέσεις έως και το 2043. Αναφερόμενος στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού ανέφερε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι συνδέσεις, ωστόσο δεν θα χρειαστούν περισσότερες από δύο δεξαμενές αποθήκευσης στην Πάτρα. Ακόμα, υπογράμμισε πως η εταιρία σχεδιάζει ένα ασφαλές έργο και κατέληξε: «Αναγνωρίζουμε το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα και προσπαθούμε να φέρουμε ένα φθηνότερο καύσιμο που κυρίως απευθύνεται σε οικιακούς, εμπορικούς χρήστες και κάποιες βιομηχανίες».

Αντιστοίχως, εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ η Τατιάνα Ελευθεριάδου ανέφερε ότι η Επιχείρηση μελετά όλες τις εφικτές λύσεις, δηλαδή τα έργα μικρής κλίμακας, αλλά και την περίπτωση της επέκταση του αγωγού για την Δυτική Ελλάδα, χωρίς όμως στην παρούσα φάση να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ οι Σωτήρης Φώλιας και Ιωάννης Χωματάς, οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας την ΠΕΔ, Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, του τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας, του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Τσιχριτζής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Γεωργίου..

  • Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/YgENyujMjnk

Εορτασμός Ολυμπιακής Ημέρας στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Στη «σκιά» του Covid-19 γιορτάστηκε φέτος στις 23 Ιουνίου η Ολυμπιακή Ημέρα στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς οι εκδηλώσεις έγιναν μόνο στα σχολεία του Δήμου, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για μαζικές εκδηλώσεις.

Η παρουσία στην Αρχαία Ολυμπία του προέδρου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Γιώργου Αλικάκου, έδωσε έμφαση στον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. Ο κ. Αλικάκος, μαζί με την Αντιδήμαρχο Ολυμπιακών και Εκπαιδευτικών θεμάτων κα Ρόη Αντωνοπούλου, που είναι και επικεφαλής του Γραφείου ΕΘΝ.Ο.Α. Αρχαίας Ολυμπίας και τον υπεύθυνο αθλητικών δράσεων του Γραφείου ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλο, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών συμβουλίων, επισκέφθηκαν σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Αρχαίας Ολυμπίας και Φολόης, όπου παρακολούθησαν εκδηλώσεις και δράσεις μαθητών για την Ολυμπιακή Ημέρα. Οι εκπαιδευτικές δράσεις στράφηκαν κυρίως γύρω από 3 πυλώνες: «κινούμαι, μαθαίνω, ανακαλύπτω», ενώ πραγματοποιήθηκαν και εικαστικές δράσεις με θέμα το ολυμπιακό ιδεώδες. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες επισκέψεων σε σχολεία ανέλαβαν ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης στη Δ.Ε. Λαμπείας και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Λύσσανδρος Παναγόπουλος στη Δ.Ε. Λασιώνος.

Αναμνηστικά δώρα και διπλώματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ο.Ε. και η ΕΘΝ.Ο.Α. μέσω του κ. Αλικάκου, διένειμαν στους μικρούς μαθητές καπελάκια με το σήμα της ΕΘΝ.Ο.Α. καθώς και διπλώματα συμμετοχής από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν τόσο με τα δώρα, όσο και με τις δράσεις  στις οποίες συμμετείχαν για την Ολυμπιακή Ημέρα. «Ως πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, εκπροσωπώντας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχω στον εορτασμό, εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία», τόνισε ο κ. Αλικάκος, προσθέτοντας: «Στις προθέσεις μας είναι, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο συμπαρίσταται, να μην υπάρχει ελληνόπουλο που να μην γνωρίζει τον Ολυμπιακό Ύμνο. Εύχομαι αυτό να γίνει πράξη μέσα στη χρονιά που διανύουμε». Η κα Αντωνοπούλου στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων του Δήμου, οι οποίοι έχουν συντελέσει στην εκμάθηση του Ολυμπιακού Ύμνου από τους μαθητές.

Εξάλλου, τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ έκανε ζωντανές συνδέσεις με δηλώσεις των κ.κ. Αλικάκου, Αντωνοπούλου και Χρυσανθακοπούλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σημασία της Ολυμπιακής Ημέρας για την προβολή των ολυμπιακών αξιών και του ολυμπιακού κινήματος γενικότερα. Δηλώσεις έκανε και ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού – Τουρισμού.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.