518 New Articles

Μεσίστια η Σημαία στο Δημαρχείο Πηνειού Απεβίωσε ο πρ. Δήμαρχος Γαστούνης Αθανάσιος Χριστόπουλος

Μεσίστια κυματίζει η γαλανόλευκη στο Δημαρχείο Πηνειού από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι, σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Γαστούνης Αθανασίου Χριστόπουλου του Δημοσθένους.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πηνειού μετά την αναγγελία του θανάτου, του πρώην Δημάρχου Γαστούνης  συνήλθε το Σάββατο σε έκτακτη συνεδρίαση παρουσία του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου. Ο δήμαρχος  εξήρε την  προσωπικότητα του εκλιπόντος, τις αρετές  που τον χαρακτήριζαν, την προσφορά του στον άνθρωπο, στην κοινωνία της Γαστούνης καθώς και στην ευρύτερη περιοχή  όπως και την μακροχρόνια και  γόνιμη παρουσία του στα Αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου.

 

Μετά  την εισήγηση του δημάρχου  και διαλογική συζήτηση και αφού εκφράσθηκαν από το Σώμα  τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αθανασίου Χριστοπούλου, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής: Να κυματίζει μεσίστια η σημαία του Δημαρχείου Πηνειού  μέχρι και την  εξόδιο ακολουθία (Κυριακή ώρα 10.30 π.μ) στην οποία θα παραστεί  ο Δήμαρχος Πηνειού.

Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα του μεταστάντος σε οδό στην Κοινότητα Γαστούνης, ενώ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19 θα διοργανωθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εκλιπόντα στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης.

 

 

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχείς ερωτήσεις και προτάσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι  συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊούέχουν επηρεάσει έντονα και τον πρωτογενή τομέα.Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, στις μετακινήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, στις εξαγωγές, έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που αναμένεται να ενταθεί. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς βλέπουν το περιορισμένο εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Ειδικά στην Ηλεία τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, όπως η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, έχουν πολλαπλασιαστεί και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν οι φράουλες, οι πατάτες, τα κηπευτικά, τα καρπούζια και άλλα προϊόντα που θα καταναλώνονταν στις αγορές του εξωτερικού και στην εγχώρια αγορά, μένουν στα αζήτητα.

Για τους κτηνοτρόφους μας έχουν περιοριστεί οι δυνατότητες σφαγής στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Έχουν μειωθεί οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων, αλλά και φορτίων ζώντων ζώων, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών αποστολών. Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις πολλών παραγγελιών και μειώνονται σημαντικά οι τιμές των παραγωγών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων στη Βουλή για όλους τους κλάδους τηςπρωτογενούς μας παραγωγής, καταθέτοντας παράλληλα τεκμηριωμένες προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ως θεραπευτικά αντίμετρα για την υπέρβαση τηςδυσχερούςκατάστασης. Γιατί ως υπεύθυνη αντιπολίτευση οφείλουμε να προτείνουμε λύσεις και να μην αρκούμαστε σε γενικές ερωτήσεις.

     Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ με το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί τους παραγωγούςμας,για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, είναι παντελώς ανεπαρκές για να καλύψει τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκύψει.

Απαιτείται, λοιπόν, μια γενναία πολιτική, με συγκεκριμένη στόχευση και μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τον πρωτογενή κλάδο της χώρας μας στο σύνολό του.

Είναι ανεπίτρεπτο τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης να μην περιλαμβάνουν τους περισσότερουςΚΑΔ, που αφορούν στον πρωτογενή τομέακαι να γίνεται επιλεκτική επιλογή. Χαρακτηριστικά παραδείγματαεξαίρεσηςείναι οι κτηνοτρόφοι μας, οι ελαιοπαραγωγοίκαι πολλοί άλλοι καλλιεργητές και παραγωγοί.

Τα μέτρα που απαιτούνται, θα πρέπει να εστιάζονται κυρίως στην ενίσχυση της ρευστότητας, χαρακτηριστικό της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης, και στην προστασία και προώθηση των Ελληνικών προϊόντων. Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα πρέπει:

 • να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι από το 2019έχουν ήδη πληγεί σε τεράστιο βαθμό εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών του ελαιολάδου,
 • να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την διαρκώς πληττόμενη κτηνοτροφία, που έχει υποστείμεγάλη ζημία και θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο από την αναμενόμενη χαμηλή κατανάλωση το Πάσχα.
 • να πληρώσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα ζώα
 • να καθιερωθεί το παρατηρητήριο τιμών σε όλο το φάσμα της αλυσίδας των προϊόντων, ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια.

Επιπρόσθετα, εξαιρετικής σημασίας είναι:

 • η άμεση εξόφληση των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα ζημίες,
 • η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο,
 • η αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς ΟΤΑ, για το χρονικό διάστημα της κρίσης δίχως την επιβάρυνση με τόκους,
 • η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ για εργαζομένους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται
 • η αναστολή έκδοσης λογαριασμών αγροτικού ρεύματος και αρδευτικού νερού.
 • η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και η συνέχιση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο τωναγροτοκτηνοτροφικών εργασιών
 • η χορήγηση ενισχύσεων deminimis στον κλάδο των κτηνοτρόφων.
 • η μέριμνα για την προστασία και προτίμηση στα εγχώρια προϊόντα, με το κράτος να απορροφά μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής, τροφοδοτώντας νοσοκομεία, σχολεία και ένοπλες δυνάμεις
 • η διεξαγωγή εντατικών ελέγχων στην αγορά και η αποτροπή των «ελληνοποιήσεων».

Σε Ευρωπαϊκόεπίπεδο,απαραίτητηείναιη άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως έχει γίνει και στο παρελθόν),καθώςκαι μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως η αύξησητου προϋπολογισμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ)και η πληρωμή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων με την ολοκλήρωση των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης.

Από την αρχή της κρίσης επιμένουμε : οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας απαιτούν άμεσα μέτρα που θα τους ανακουφίσουν, θα τους στηρίξουν ουσιαστικά και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Δυστυχώς, η ανακοίνωση μέτρων με το σταγονόμετρο από την Κυβέρνησηαφήνουν τις αρνητικές επιπτώσεις να διευρύνονται και να βαθαίνουν τα προβλήματα στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.  

 

Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας

Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (6-4-2020 έως 12-4-2020) θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

 

 • Την Δευτέρα 6-4-2020 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι - Νέα Μανωλάδα  - Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος  - Κόροιβος – Γαστούνη.
 • Την Τρίτη 7-4-2020 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00 στην περιοχή των των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Μάτεσι - Ροβιά – Θησόα - Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω.
 • Την Τετάρτη 8-4-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
 • Την Πέμπτη 9-4-2020 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι – Όλγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.
 • Την Παρασκευή 10-4-2020 και κατά τις ώρες 8:00-14:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι - Νέα Μανωλάδα  - Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος  - Κόροιβος – Γαστούνη.
 • Το Σάββατο 11-4-2020 και κατά τις ώρες 8:00-14:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα.
 • Την Κυριακή 12-4-2020 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Δράγώγι – Πέτρα - Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω.

 

 

Μιχάλης Κατρίνης: Για πόσο καιρό θα υποτιμά η κυβέρνηση τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηλείας;

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης, αναδεικνύοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας κατά την περίοδο της κρίσης. Ο Ηλείος βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό την άμεση και έμπρακτη στήριξη των Ηλείων παραγωγών, τονίζοντας την κομβική σημασία του πρωτογενούς τομέα στη διατήρηση της διατροφικής αλυσίδας. Δυστυχώς, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ηλείας η κυβέρνηση δείχνει να υποτιμά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, αλλά και τις συνέπειες μιας πιθανής κρίσης εφοδιασμού στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει:

«Έντονος προβληματισμός έχει προκληθεί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ηλείας από τη μέχρι στιγμής στάση της κυβέρνησης απέναντί τους, αφού η απόφαση για επιχορήγηση με 150 εκ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.

Η Ηλεία ήταν η πρώτη περιοχή που εφάρμοσε μέτρα για την πανδημία, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης.

Ο περιορισμός των λαϊκών αγορών και της διακίνησης προϊόντων από τους παραγωγούς εκτός Ηλείας, μείωσε δραματικά τα εισοδήματά τους και τη διαπραγματευτική τους ικανότητα απέναντι στις κεντρικές λαχαναγορές και τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, αναγκάζοντάς τους να πετούν μεγάλες ποσότητες αδιάθετων νωπών προϊόντων (κολοκύθια, ντομάτες και άλλα κηπευτικά).

Οι παραγωγοί φράουλας, μιας καλλιέργειας με μεγάλο κόστος και με 96% εξαγωγικό προσανατολισμό, είδαν τις εξαγωγές τους σχεδόν να μηδενίζονται, έχοντας διαθέσει μόλις το 20-25% της φετινής παραγωγής, ενώ οι αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών επηρέασαν την απορρόφηση της φράουλας, ενός πολύ ευαίσθητου προϊόντος με πολύ μικρή διάρκεια κατανάλωσης.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και για το καρπούζι, ειδικά για το πρώιμο,  σε σχέση και με τις ποσότητες που θα απορροφηθούν και με την τιμή που θα πουληθούν. Ένα προϊόν με εξαγωγικό προσανατολισμό και μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία της Ηλείας.

Οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τις τιμές πώλησης στους χονδρέμπορους να πέφτουν, τις εξαγωγές αρνιών να μειώνονται και τη ζήτηση ενόψει του Πάσχα αρκετά πεσμένη.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται απότομη μείωση στην τιμή του γάλακτος 8-10 λεπτά, ενώ αρκετές εταιρείες ακυρώνουν συνεργασίες με κτηνοτρόφους ή ζητούν περαιτέρω πτώση της τιμής λόγω της κρίσης. Ζητούμενο παραμένει η έκτακτη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για το 2020, η οποία την περυσινή χρονιά δόθηκε.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη η οικονομία της Ηλείας έχει υποστεί ζημιά άνω των 80 εκ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια από την περυσινή χαμηλή παραγωγή και φετινή εξευτελιστική τιμή πώλησης του ελαιολάδου, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο ανακούφισης τόσο από την προηγούμενη, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη από ρευστότητα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν, να παράγουν και να εφοδιάσουν την εγχώρια αγορά διασφαλίζοντας ένα στοιχειώδες επίπεδο διατροφικής αυτάρκειας, αν λάβουμε υπόψη και την απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων που έχει επιβληθεί σε κάποιες χώρες και αναμένεται να κλιμακωθεί όσο διαρκεί η πανδημία.

Ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της ρευστότητας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όταν:

 • δεν ισχύει για αυτούς η αναστολή δόσεων στις τράπεζες και η αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
 • δεν έχουν λάβει τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ
 • δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες, ούτε πίστωση από πουθενά, λόγω της αβέβαιης κατάστασης
 • δεν έχουν ληφθεί μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως στο πετρέλαιο κίνησης και το τιμολόγιο της ΔΕΗ
 • έχουν να ανταγωνιστούν τις αθρόες εισαγωγές και παράνομες ‘’ελληνοποιήσεις’’ προϊόντων (πχ πατάτα).

Επειδή η Ηλεία, αν και είναι ένας από τους πλέον παραγωγικούς νομούς της Ελλάδος, παρουσιάζει συνεχή μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της πρωτογενούς παραγωγής και διαρκή μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ερωτάσθε:

 1. Ποια μέτρα θα λάβετε για να ενισχύσετε τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους της Ηλείας και πώς θα αξιοποιήσετε τη δυνατότητα του de minimis;
 2. Προτίθεστε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος, αξιολογώντας και τον εξαγωγικό χαρακτήρα των προϊόντων με προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία;
 3. Θα στηρίξετε με έκτακτη ενίσχυση τους κτηνοτρόφους όπως την περυσινή χρονιά;
 4. Θα εντάξετε τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους στα μέτρα αναστολής υποχρεώσεων, ώστε να τους δώσετε έμμεση ρευστότητα;
 5. Θα δρομολογήσετε τις επιστροφές ΦΠΑ και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα;»

 

 

Με επιτυχία στέφθηκε η εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο της Βάρδας

«Δίδουμε αίμα-δίνουμε ζωή» με αυτό το σύνθημα και με πράξη αγάπης ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γ.συμμετείχε ως εθελοντής αιμοδότης

 

Δεκάδες συνδημότες μας, αναγνωρίζοντας ότι η προσφορά αίματος σώζει ζωές, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βάρδας, που διοργάνωσε από κοινού ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τον Εμπορικό Σύλλογο Βάρδας- Βουπρασίας, και σε συνεργασία με την αιμοδοσία του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»  και τον Σύλλογο Αιμοδοτών «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους για τους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη αίματος εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεταξύ των εθελοντών συνδημοτών μας  που πρόσφεραν αίμα ήταν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γ., ο Προέδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Τσίρος Α., οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιαννίτση Α. Βαγγελάκος Π., Σίνος Ν., και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βάρδας κ. Παναγόπουλος Π..

Η προσφορά ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα συγκινητική. Συνολικά συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 50 μονάδες αίματος, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός και ενθαρρυντικός.

Η συλλογή αίματος έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό και αφού είχαν ληφθεί όλοι οι κανόνες πρόληψης, ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ορθή διαδικασία της αιμοδοσίας.

Διονύσης Καλαματιανός: Μέτρα προστασίας του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας

Την έκθεση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας σε κίνδυνο, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και την έλλειψη προστατευτικών μέτρων, επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή και συνυπέγραψε ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός: «Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας βρίσκεται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Εκφράζεται, όμως, έντονος προβληματισμός σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών, ειδικά ως προς τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προφύλαξης της υγείας τους, ενώ επισημαίνονται σοβαρές ελλείψεις σε προστατευτικά υγειονομικά υλικά.

Χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων από όλη τη χώρα, οι οποίες καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, περιστατικά άσκοπου συνωστισμού αστυνομικών και κρατούμενων σε χώρο λίγων τετραγωνικών, κατά παράβαση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, λόγω της μη πραγματοποίησης πολλών προγραμματισμένων δικών. Επίσης καταγγέλλουν έλλειψη σε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις, ενώ αναφέρονται φαινόμενα άρνησης χορήγησης αδειών σε υπαλλήλους με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε συζύγους εγκύων.

            Συνεπώς, οι ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και η ανεπάρκεια του υγειονομικού εξοπλισμού θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία του ένστολου προσωπικού όσο και των πολιτών που έρχονται καθημερινά σε επαφή.

Είναι, επίσης απαραίτητο να υποβάλλεται συχνά σε εξέταση για τον κορονοϊό το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, γεγονός που δεν συμβαίνει.

Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας του συνόλου του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας. Είναι, επίσης, δίκαιο να ενταχθούν τα Σώματα Ασφαλείας στις κατηγορίες δικαιούχων, μέρους ή όλου του έκτακτου επιδόματος αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοιού, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης και αντιμετώπισής της.»

Αυγερινοπούλου: Επιτάχυνση της έγκρισης του Αξονικού Τομογράφου για το Ν.Μ. Αμαλιάδας

H Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. μετά από επικοινωνία με την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, καθώς και με το αρμόδιο Τμήμα της και αιτήθηκε την επίσπευση της αξιολόγησης της μελέτης ακτινοπροστασίας, προκειμένου να πάρει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας την άδεια για την λειτουργία του αξονικού τομογράφου, λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο χώρος της υγείας κατά το τελευταίο διάστημα λόγω COVID-19, αλλά και λόγω του ότι η Ηλεία είχε περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και θα πρέπει, κατά προτεραιότητα να στηριχθεί.

Ο Πρόεδρος κ. ΧρήστοςΧουσιάδας ευχαρίστησε την κα Βουλευτή για την ενημέρωση για αυτό το σημαντικό ζήτημα και την διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην διαδικασία έγκρισης του αξονικού τομογράφου. Ξεκίνησε, δε, αμέσως τον συντονισμό της επικοινωνίας μεταξύ του αρμοδίου Τμήματος της ΕΕΑΕ και του Ν.Μ. Αμαλιάδος. 

Θυμίζουμε ότι ο αξονικός τομογράφος έφτασε στο Ν.Μ. Αμαλιάδος μετά από δωρεά του Αναπλ. ΔημάρχουΑνδρέα Παπαδάκου.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.