518 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: Περιορισμένα και ατελέσφορα τα μέτρα της Κυβέρνησης

Δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά φάνηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, που έχει προκύψει με την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊόυ στην Ηλεία και πόσο έχει πληγεί ο νομός. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε, για τη δήθεν ανακούφιση των πληγέντων περιοχών.

Η Κυβέρνηση, προφανώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ζήτημα στο νομό, καθώς ανακοίνωσε μόνο αναστολή πληρωμών οφειλών προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία για κάποιους μήνες για όσες επιχειρήσεις έχει διακοπεί η δραστηριότητά τους για πάνω από 10 ημέρες με κρατική εντολή. Προφανώς θεωρεί ότι η οικονομική δραστηριότητα του νομού Ηλείας λειτουργεί κανονικά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους, ανοίγουν τα καταστήματα τους, οι πελάτες έρχονται και ψωνίζουν και συνεπώς η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη!

Δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες ότι ζητήματα επιβίωσης δεν έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τα πρακτορεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών, το σύνολο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα κέντρα διασκέδασης, οι προμηθευτές τους κ.α.;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν ήδη προβλήματα οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μας στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό;

        Δεν αντιλαμβάνονται ότι και οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επιχειρήσεων και των καταστημάτων έχουν τεράστια προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και στον τουρισμό γενικά που θα ξεκινούσαν τώρα την εποχική εργασία τους;

        Δεν αντιλαμβάνονται ότι και οι αγρότες και παραγωγοί μας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης με τη διαμορφούμενη κατάσταση;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πληττόμενοι δανειολήπτες στεγαστικών, επαγγελματικών, επιχειρηματικών δανείων, αλλά και δανειολήπτες λόγω παλαιότερων φυσικών καταστροφών (π.χ. πυρόπληκτα δάνεια), δεν μπορούν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι οφείλει η Κυβέρνηση να μεριμνήσει ιδιαίτερα για τους μαθητές που πρόκειται να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει ΤΩΡΑ να ενισχυθούν οι υγειονομικές δομές του νομού με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, υγειονομικό υλικό και μέσα προστασίας;

Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην Ηλεία έχουν βρεθεί σε απόγνωση. Με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ανακουφίζεται επαρκώς η οικονομία του νομού, αλλά επιπλέον, δημιουργείται εύλογα η αίσθηση του εμπαιγμού.

Ο νομός Ηλείας απαιτεί τη λήψη μέτρων υγειονομικής και οικονομικής ενίσχυσης, που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη διαμορφωμένη κατάσταση αποτελεσματικά. Απεναντίας, μέτρα που δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μεγαλώνουν την οργή των πολιτών, καθώς δικαίως θεωρούν ότι βρίσκονται απροστάτευτοι. Οφείλει, λοιπόν, άμεσα η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, που θα βοηθήσουν πραγματικά στη βελτίωση της δυσχερούς κατάστασης που βρίσκεται ο νομός.

 

Συνάντηση του Γ. Λυμπέρη με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στην πόλη - «Αιχμή του δόρατος» το Νοσοκομείο Αμαλιάδας για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης

Με «αιχμή του δόρατος» το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, καταστρώνει οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Αμαλιάδα κατέφθασε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη μέλη της Δημοτικής Αρχής και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης κ. Κώστα Τσαούση.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Λυμπέρη, συζητήθηκαν όλα όσα έχουν ήδη γίνει από την πλευρά του Δήμου Ήλιδας, για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Επίσης έγινε μια πρώτη συζήτηση  για τον ουσιαστικό ρόλο που οφείλει και θα διαδραματίσει το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, στην προσπάθεια που όλοι κάνουν να προφυλάξουν την υγεία των πολιτών. Αποφασίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας να υπάρξει συνάντηση με τους συντελεστές του νοσοκομείου Αμαλιάδας ώστε όλοι μαζί να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, για τις δράσεις που θα αναληφθούν στο άμεσο μέλλον.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρης : «Μετά τη συνεργασία που είχαμε με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στάλθηκε στην Αμαλιάδα κλιμάκιο του οργανισμού, προκειμένου να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες και να συντονίσουμε την από τώρα και μετά πορεία μας. Ο Δήμος Ήλιδας από την πρώτη στιγμή, συγκαλέσαμε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο και με βάση τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, προσπαθήσαμε να κατευθύνουμε τους δημότες μας, για την σωστή προφύλαξή τους έναντι του ιού. Δημιουργούμε ένα σχέδιο που θα κατευθύνει την περεταίρω πορείας μας. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι ο κεντρικός άξονας αυτού του σχεδίου. Πιστεύω τις επόμενες ημέρες να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις και για την υλοποίηση του σχεδίου που στόχο έχει την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε αλλά και τη μετέπειτα πορεία του νοσοκομείου μας. Θα έχουμε και το απόγευμα συνάντηση με τους συντελεστές του νοσοκομείου Αμαλιάδας ώστε όλοι μαζί να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τις δράσεις που θα αναλάβουμε»

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Προληπτική αναστολή λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας και προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων, για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και τη προστασία του συναλλασσόμενου κοινού, ανακοινώνει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Μετά την παρέλευση της πιο πάνω ημερομηνίας θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά λαμβάνοντας τα, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, συνιστούμε στους δημότες μας να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του Δήμου στις απολύτως αναγκαίες.

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού είναι μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ακολουθώντας πιστά τα μέτρα του Υπουργείου και τις οδηγίες των ειδικών.

 

 

 

Ο Δήμος Πηνειού για τον κορωναϊό - Σωστή ενημέρωση και όχι πανικός

Με υπευθυνότητα ο Δήμος Πηνειού έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες που θωρακίζουν αποτελεσματικά την υγεία των πολιτών μας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

 • Απολυμάνθηκαν τα δημόσια κτίρια

                                τα σχολεία όλων των βαθμίδων

                                οι παιδικοί σταθμοί

                                τα αθλητικά κέντρα

 • Έχουν κλείσει προληπτικά οι αθλητικοί χώροι

                                                 τα Κ.Α.Π.Η.

                                                 τα σχολεία όλων των βαθμίδων

 • Αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών
 • Αναστέλλονται εκδηλώσεις και συναθροίσεις

 

Η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Πηνειού και οι εμπορικοί σύλλογοι με συνυπευθυνότητα πέρα των ανωτέρω, προτείνουν να εφαρμόζονται οι επιστημονικές οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού:

 1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών
 2. Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα
 3. Αποφεύγουμε χειραψίες
 4. Δεν πιάνουμε μάτια, μύτη, στόμα με ακάθαρτα χέρια
 5. Αποφεύγουμε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα
 6. Σε περίπτωση εμφανίσεως συμπτωμάτων, επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό ή τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Για την περιοχή μας, επιπλέον επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας στα τηλ. 6944344403 και 6937251264

 

Απολυμάνσεις στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Πρόγραμμα απολυμάνσεων σε δημόσια κτίρια από πιστοποιημένη εταιρία εφαρμόζει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ως ένα από τα μέτρα πρόληψης που προτείνονται από την Κυβέρνηση (ΦΕΚ A 42 – 25.02.2020) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου έγινε απολύμανση στο Δημοτικό Μέγαρο Αρχαίας Ολυμπίας, στο παλαιό Δημαρχείο, στο Αστυνομικό Τμήμα, στο κτίριο «Ξένιος Ζευς», όπου στεγάζεται η Υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς επίσης στα κτίρια της, της ΔΕΥΑ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ειρηνοδικείου. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει απολύμανση στα Δημοτικά κτίρια των δημοτικών ενοτήτων Φολόης, Λαμπείας και Λασιώνος. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα απολύμανσης των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία παραμένουν κλειστά στα πλαίσια της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διασφάλιση των βέλτιστων δυνατών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους πολίτες που συναλλάσσονται με υπηρεσίες του Δήμου ή άλλες δημόσιες αρχές.

 

Ένα εκατομμύριο ευρώ για την ανάπλαση της εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και χρηματοδοτείται με 1 εκατομμύριο ευρώ η ανάπλαση εισόδου πόλεως της Αρχαίας Ολυμπίας.

Με την ολοκλήρωση του έργου η είσοδος της πόλης θα ανακαινιστεί πλήρως, καθώς προβλέπεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αντικατάσταση των επιστρώσεων  δαπέδων και κρασπέδων, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και ασφαλτόστρωση επί της Δημοτικής Οδού (πρώην Εθνικής Οδού Πύργου – Ολυμπίας), νυν προέκταση της οδού Πραξιτέλους Κονδύλη.

Ειδικότερα, μεταξύ των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν είναι:

 • Αντικατάσταση υπαρχουσών επιστρώσεων δαπέδων και κρασπέδων πεζοδρομίων τηρώντας τις υφιστάμενες επιφάνειες και διόρθωση σημείων κόμβων μεταξύ οδών ή εισόδων που υπάρχουν στην περιοχή.
 • Τοποθέτηση οδεύσεων τυφλών και κατασκευή ραμπών διάβασης ΑΜΕΑ στα όρια των οικοδομικών τετραγώνων.
 • Διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην ανατολική πλευρά της οδού (ρεύμα προς Πύργο) κατά 30 εκ προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερη επιφάνεια κίνησης πεζών. Παράλληλα με την διαπλάτυνση αυτή, θα γίνει και εξομάλυνση των ορίων του πεζοδρομίου.
 • Αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων σε όλο το μήκος της περιοχής επέμβασης, τοποθετώντας έναν ενιαίο τύπο φωτιστικού. Αντίστοιχα, θα γίνει και αποκατάσταση των ηλεκτρολογικών δικτύων, στην ίδια χάραξη, στα σημεία που αυτά παρουσιάζουν φθορές.
 • Ασφαλτόστρωση εκ νέου στο τμήμα της οδού που περιλαμβάνεται στην περιοχή μελέτης.
 • Αντικατάσταση φρεατίων με νέα, χυτοσιδηρά στοιχεία υψηλής αντοχής, όπου απαιτείται, όπως επίσης αντικατάσταση οδηγών ομβρίων δεξιά  κ.α.

 

 

Απολύμανση σχολείων στον Δήμο Πηνειού

Ο Δήμος Πηνειού με αίσθημα ευθύνης, νηφαλιότητας και χωρίς εφησυχασμό παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού.

Σε συνεχή επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει πάρει όλα τα αναγκαία και ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας των πολιτών.

Κατά συνέπεια, εκτιμώντας την αγωνία των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και με κριτήριο ότι η προστασία των παιδιών είναι πρώτη μας προτεραιότητα, προχωρήσαμε στην απολύμανση όλων των σχολείων του Δήμου Πηνειού καθώς και στο Κλειστό Γυμναστήριο και στα κτίρια του δήμου.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.