518 New Articles

Συνάντηση Β. Γιαννόπουλου με επαγγελματίες του τουρισμού για μέτρα στήριξης

Με εκπροσώπους Τουριστικών Γραφείων και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Ηλεία, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι οποίοι και του επέδωσαν προσωπικά την επιστολή με τα αιτήματά τους για τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου, λόγω του κορωνοϊού.

   Ειδικότερα, οι κ.κ Τσαγδής, Ζαφειρόπουλος και Ραμπαβίλας μετέφεραν στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο την επικρατούσα κατάσταση του κλάδου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊου και στην Ηλεία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της περαιτέρω εξάπλωσης, που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, εξέφρασαν την αγωνία τους για την ¨επόμενη ημέρα¨, σημειώνοντας πως, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους θα επεκταθεί και πέραν της ισχύος των μέτρων, αφού, σημείωσαν πως, όπως διαφαίνεται, εκλείπει και ο προγραμματισμός εκδρομών και μετακινήσεων των κατοίκων του νομού καθώς επίσης του εισερχόμενου τουρισμού.

   «Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ανήκουν στις ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, λόγω και των μέτρων πρόληψης που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κλάδος που πλήττεται, και δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την χρονική διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων. Για τους λόγους αυτούς, έχουμε αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, με προτεινόμενα μέτρα στήριξης όλων των θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων», είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία, πέραν της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, θίγει βάναυσα και την οικονομική κατάσταση όλων. Απαιτείται σχεδιασμός και πρόβλεψη σε κυβερνητικό επίπεδο, για την άμεση ενίσχυση και στήριξη των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Ηλείας».

 

Δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου Ηλείας αναφορικώς με την αποτελεσματικότητα των εξαγγελθέντων μέτρων οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων

Μετά την αναγγελία των πρώτων μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού, το Επιμελητήριο Ηλείας εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην αγορά σήμερα, παρατηρούμε μία άνευ προηγουμένου ύφεση με καταλυτική σημασία στην ομαλή λειτουργία της.

Επισημαίνουμε ότι δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από κρατική εντολή (εκπαιδευτικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικά συγκροτήματα) αλλά και πλήθος άλλων επιχειρήσεων που τις έκλεισε η αγορά και όχι οι κρατικές εντολές.

Τέτοιες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις με ποσοστά ακυρώσεων 100% όπως ξενοδοχεία, πρακτορεία, οι μεταφορές, τα καταστήματα τουριστικών ειδών, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι καφετέριες αλλά και κάθε δορυφορική δραστηριότητα.

Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις και για τα θέματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων που διακινούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής.

Καθίσταται λοιπόν εμφανές ότι ο περιορισμός των πληττομένων είναι ατελέσφορος και επιτείνει το πρόβλημα και δεν το θεραπεύει.

Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα ριζικά με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητος, ουσιαστική ρύθμιση των οφειλών στις τράπεζες, για δάνεια που είχαν χορηγηθεί για παλαιότερες φυσικές καταστροφές, περάν των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών και δημοσιονομικών θεμάτων.

Το Επιμελητήριο Ηλείας διέγνωσε άμεσα τις συνέπειες και με σχετικές παρεμβάσεις του επισήμανε τις επερχόμενες αρνητικές εξελίξεις και πρότεινε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν ομαλοποίηση των συνθηκών.

Την στιγμή που η Ηλειακή κοινωνία δίνει το δικό της αγώνα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού ζητάμε την στήριξη στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων της αγοράς και της απασχόλησης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Επιπλέον μέτρα στήριξης για το Νομό Ηλείας ζητεί με επιστολή του ο Β. Γιαννόπουλος

Την παράταση της προθεσμίας δήλωσης «Διόρθωσης των Τετραγωνικών Μέτρων των Ακινήτων», σε όλους τους δήμους του Νομού Ηλείας, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, (κοινοποιείται στον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου).

   Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, σε συνέχεια αυτής που απεστάλη την περασμένη Παρασκευή για τη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της Ηλείας που πλήττονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων από τον κορωνοϊο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος ζητά παράταση, μέχρι 30 Ιουνίου 2020, της προθεσμίας δήλωσης «Διόρθωσης των Τετραγωνικών Μέτρων των Ακινήτων». Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί, η ολοκλήρωση διόρθωσης των στοιχείων, προαπαιτεί την διεκπεραίωση μιας σειράς διαδικασιών για τις οποίες οι πολίτες οφείλουν να απευθύνονται και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, κάτι που αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφενός λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στο νομό και αφετέρου λόγω της τήρησης των προληπτικών μέτρων που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας.

   Παράλληλα, σε επικοινωνία που είχε ο κ. Γιαννόπουλος, με την προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Ηλείας Μαρία Πετροπούλου, συζητήθηκαν οι δυνατότητες διευκόλυνσης του κοινού για την υποβολή δήλωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με απλούστευση των διαδικασιών, προκειμένου να αποφεύγεται η πολύωρη αναμονή και ο συγχρωτισμός του κοινού.

 

 

Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας έως 18/3/2020 – The archaeological sites and museums of the Ephorate of Antiquities of Ilia will remain closed until 18/3/2020

Σας γνωρίζουμε πως οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό έως 18/3/2020 σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 15906  (ΦΕΚ 723/Β/06.03.2020) έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ως έκτακτο μέτρο για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

IMPORTANT ANNOUNCEMENT

The archaeological sites and museums of the Ephorate of Antiquities of Ilia will remain closed to the public until 18/3/2020 according to the Joint Ministerial Decision Δ1α/Γ.Π.οικ. 15906 (Government Gazette Issue 723/Β/06.03.2020) as part of the emergency measures taken after the report of the  National Committee for the Protection of Public Health to prevent the spread of coronavirus COVID-19.

Πηγή: http://ilia-olympia.org/

Μιχάλης Κατρίνης: Γενναία μέτρα κι όχι «ασπιρίνες» για την οικονομία της Ηλείας. Απαιτείται ειδικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία

Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορωνοϊό, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

«Είναι λάθος η αντίληψη ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επιπτώσεων στην οικονομία, ώστε να τις μετρήσουμε και μετά να πάρουμε αποφάσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης είναι ανεπαρκής, γιατί αντί αυτά να προλαμβάνουν τις επιπτώσεις, μεταθέτουν κάποιες από αυτές για αργότερα, ενώ άλλες δεν τις υπολογίζουν καθόλου.

Οι αποφάσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας θα πρέπει να ληφθούν τώρα με γενναία μέτρα, για να μην γίνει το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει την πρακτική των τραπεζών, που αντί να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες, έδιναν προσωρινή διετή αναστολή καταβολής υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα αντί να περιοριστεί το πρόβλημα, να διογκωθεί υπερβολικά και να δημιουργηθεί ο εφιάλτης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι θα ζητηθεί από την κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup δημοσιονομική επέκταση λόγω του κορωνοϊού, τέτοιες αποφάσεις για τη στήριξη σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται επιχειρηματικά από τον κορωνοϊό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:

  1. Απαλλαγή από την καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που δημιουργούνται κατά την περίοδο που θα διαρκέσει η έκτακτη κρίση, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων που παραμένουν σε ισχύ. Όχι απλώς ασπιρίνες αναστολής που θα μεταθέσουν το πρόβλημα για αργότερα και θα το διογκώσουν.
  2. Χορήγηση χαμηλότοκων επιχειρηματικών δανείων κίνησης
  3. Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικές ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.
  4. Κάλυψη του μισθού των εργαζομένων, μέσω ειδικού επιδόματος, σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους κατά το διάστημα που διαρκεί η κρίση, ώστε ούτε οι επιχειρήσεις να κλείσουν, ούτε οι εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.
  5. Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων του νομού που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, κατά την έκτακτη περίοδο αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.
  6. Μέτρα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για την αναπλήρωση μέρους του χαμένου εισοδήματος των επιχειρήσεων που πλήττονται, ανάλογα με το τζίρο τους κατά την αντίστοιχη περίοδο των δύο τελευταίων ετών.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εξειδικευμένες παρατηρήσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων της αγοράς (Επιμελητηρίου, Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών κλπ).

Πέρα, όμως, από το αναγκαίο πακέτο οικονομικών μέτρων για την Ηλεία, πρέπει να υπάρξει και ειδικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία, με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και χορήγηση στα νοσοκομεία του νομού των απαραίτητων υλικών και μέσων, αφού άλλωστε δίνεται αυτή η δυνατότητα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

 

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες του δημάρχου Πύργου

EUROKINISSI
Ανεύθυνη συμπεριφορά από συμπολίτες του καταγγέλλει ο δήμαρχος Πύργου αναφορικά με τα μέτρα για τον κορoνοϊό, προκαλώντας εισαγγελική παρέμβαση.
Περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/node/234364

Δελτίο τύπου Κοινότητας Γαστούνης σχετικώς με τον κορωνοϊό και την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης

Σε συνέχεια της επιστολής του Δημάρχου Πηνειού προς ενημέρωση των δημοτών, θέλουμε να προσθέσουμε τα παρακάτω:

Τις τελευταίες ημέρες είμαστε δέκτες καταγγελιών πως κάποιοι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε καραντίνα - λόγω κορονοϊού- κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη μας και γενικότερα στον Δήμο μας.

Τους παρακαλούμε να δείξουν υπευθυνότητα, να τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μένουν στα σπίτια τους για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους.

Επίσης όποιος έχει ενδείξεις κρυολογήματος ή της εποχικής γρίπης θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του και να συμβουλεύεται τον οικογενειακό του γιατρό.

Τέλος να τονίσουμε πως απευχόμαστε το σενάριο του τρίτου σταδίου λήψης μέτρων (κλέισιμο δρόμων και κατ' οίκον περιορισμό) στην ενημέρωση του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας,  προς τον Δήμαρχο και την Εκτελεστική Επιτροπή.

 

 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Μαρία Τσίογκα - Μητσοπούλου

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.