226 New Articles

Π.E. ΗΛΕΙΑΣ - Δ/ΝΣΗΑΓΡ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ - Δελτίο τύπου για άδειες νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Από τη Δ/νση Αγροτικής  Οικονομίας & Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι άνοιξε  η εφαρμογή για την υποβολή  αιτήσεων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών  αμπέλου για το έτος 2021. Για την λήξη της προθεσμίας θα ενημερωθείτε με νέο δελτίο τύπου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr  και στις Ψηφιακές Υπηρεσίες επιλέγουμε την  Αίτηση Αδειών Νέας Φύτευσης.  Δικαίωμα υποβολής έχουν τα φυσικά & νομικά πρόσωπα. Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων κρίνεται από την ύπαρξη αγροτεμαχίου ιδιόκτητου (με τους αντίστοιχους τίτλους και την μεταγραφή τους ) ή ενοικιαζόμενου. Η διάρκεια των  μισθωτηρίων πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 7 ετών και να έχουν θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των συμβαλλομένων.. Η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση ορίζεται το 1 στρέμμα.

Τα κριτήρια προτεραιότητας , με συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων ανά κατηγορία είναι :                

α  Νεοεισερχόμενος,  σύμφωνα με Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Αμπελουργικού Μητρώου (επισυνάπτεται η βεβαίωση )

β. Αμπελουργός ενταγμένος στη βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση (επισύναψη αντίστοιχου εγγράφου) .  Ο αιτών ( μη κάτοχος αμπελουργικής  εκμετάλλευσης) δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν . 1599/86 να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών στην βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση.

γ. Σύνολο γεωργικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερο των 5 στρεμμάτων  και αμπελουργική  εκμετάλλευση  με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου βάσει αμπελουργικού μητρώου.

δ. Συμπεριφορά παραγωγού (κάτοχος παράνομων φυτεύσεων)

 

       Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών, κάθε αγροτεμαχίου,  για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του.  

     Για την κατανομή των αδειών φύτευσης ορίζονται 8 περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (στην οποία ανήκουμε )  την μεγαλύτερη μοριοδότηση έχουν οι εκμεταλλεύσεις  που κατέχουν αμπελουργική  έκταση μεγαλύτερη από 50στρ, και μετά ακολουθούν αυτές  που έχουν από 20 στρ  έως μικρότερη του 50 στρ.

    Τα διαθέσιμα στέμματα σε επίπεδο περιφερειών καθορίζονται  σε ποσοστό 1% της φυτεμένης  έκτασης κάθε  περιφέρειας όπως αυτές ανακοινώνονται στην ετήσια απογραφή  του προηγούμενου έτους.

                                                                           

 

                                                                          Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡ ΟΙΚ &  ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ     

 

 

                                  

 

 

                                                                     Π. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ (30PLUS)ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ - «Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα» ή αλλιώς «επετειακό»

Και βέβαια όλες και όλοι διατεινόμαστε ότι γνωρίζουμε τον μύθο. Και πώς όχι; Είναι ελληνικός, ελληνικότατος, και διδάσκεται ανελλιπώς από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους στα σχολεία μας. Πόσες και πόσοι, ωστόσο, από εμάς είμαστε σε θέση να τον νοηματοδοτήσουμε,  να ερμηνεύσουμε τα υπόρρητα (για τους προγόνους μας καθόλου υπόρρητα, εμφανέστατα και λαλίστατα, θα λέγαμε) νοήματά του και να ωφεληθούμε ηθικά και κοινωνικά από αυτά;

Δυστυχώς πολύ λίγες/οι! Η εξήγηση για το οξύμωρο αυτό απλούστατη: το τέρας που με κόπους και θυσίες συντηρούμε, φροντίζουμε, υπηρετούμε δεν το σκοτώνουμε! Και μη νομίζετε ότι είναι εύκολο να συντηρείς, να φροντίζεις και να υπηρετείς το τέρας. Ως γνωστόν, έχει πολλά κεφάλια, το καθένα πιο φθονερό και δολοφονικό απ’ το διπλανό του. Κι έχουν όλα τα κεφάλια ονόματα. Αλλά εμάς, εν προκειμένω, μας ενδιαφέρουν μόνο τρία: φασισμός, ναζισμός, ρατσισμός.

Αλλά και τα ονόματα αυτών που υπηρετούν το τέρας μας είναι εξίσου γνωστά:

 Είναι τα ναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή), που προλείανε το έδαφος και παρέδωσε τη σκυτάλη σε άλλα, όπως η Propatria. Εμείς μάθαμε την ύπαρξή της από τα συνθήματα στον περίβολο σχολικού συγκροτήματος του κάμπου κι απ’ τα φέιγ βολάν που σκορπίστηκαν (όλως τυχαίως) κατά τη διάρκεια της μαθητικής κατάληψης στο ίδιο σχολείο! «Κλείστε τα σύνορα», «Είναι εισβολείς όχι πρόσφυγες», «Υπερασπίσου την Ελλάδα», «Μακεδονία γη ελληνική, Propatria»!

 Είναι κάποια αφεντικά στη Νέα Μανωλάδα, οι πρακτικές των οποίων ακολουθήθηκαν και σε άλλον δήμο του κάμπου (στον ίδιο δήμο, στα όρια του οποίου βρίσκεται και το σχολείο που προαναφέραμε – τυχαίο;), όπου μετανάστης, εργάτης γης, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον εργοδότη του γιατί είχε το θράσος να ζητήσει τα δεδουλευμένα του!

Αιδώς Αργείοι!

Ο Ηρακλής μας γλίτωσε μια φορά, (το χρέος του το’ κανε και με το παραπάνω!) και μάς έδειξε τον τρόπο: με φωτιά και με τσεκούρι!

Δε χαριζόμαστε στο τέρας! Το πολεμάμε μέχρι να κόψουμε όλα του τα κεφάλια και να βεβαιωθούμε ότι δε θα ξαναφυρτώσουν! Καταγγέλλουμε όλα τα περιστατικά που υποθάλπουν τον φασισμό και τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, και τα οποία, δυστυχώς, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα! Αντιστεκόμαστε στις πρακτικές της κυβέρνησης που τα ανέχεται και τα πυροδοτεί! Δε φοβόμαστε να μιλήσουμε, δεν κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας! Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία και υπηρετούμε τον Άνθρωπο που κατακρήμνισε το τέρας! Γιατί ο Άνθρωπος είναι η απάντηση!

ΟΜΑΔΑ  ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ (30PLUS)ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ

Η Αρχαία Ολυμπία τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ»

Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια, αν και υπό περιοριστικά μέτρα, λόγω κορονοϊού, γιορτάστηκε η 80η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η έδρα του Δήμου, όπου το πρωί εψάλη η Δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε σε έντονα συγκινησιακό ύφος ο Γυμνασιάρχης κ. Νίκος Κωστόπουλος.

Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στην προτομή του πεσόντος στην Αλβανία ταγματάρχη Πραξιτέλη Κονδύλη. Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Ολυμπιακών θεμάτων κ. Δημήτρη Νικολακόπουλο, τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παναγιώτη Μαντά, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος κ. Νίκο Αργυρόπουλο, τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Χαλκιόπουλο, τον επίτιμο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Επαμεινώνδα Γαλάνη, τον υποδιευθυντή Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Αγγελόπουλο, τους αθλητές του Α.Ο. «Ολυμπιονίκης», Δήμητρα Μίχου και Σπήλιο Σπηλιόπουλο και από μαθητές του Δημοτικού και Γυνμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στις έδρες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων. Στη Δ.Ε. Φολόης (Λάλα) τον Δήμο εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ενώ η Αντιδήμαρχος κα Ρόη Αντωνοπούλου εκφώνησε τον πανηγυρικό. Στη Δ.Ε. Λαμπείας (Δίβρη) τον Δήμο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης, ενώ έγινε εκφώνηση πανηγυρικού από την Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Λαμπείας, κα Αγγελοπούλου Αθανασία. Τέλος στη Δ.Ε. Λασιώνος (Πανόπουλο) τον Δήμο εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος και τον πανηγυρικό εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Πανόπουλου, κα Ευθυμία Δήμα.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.arxaiaolympia.gov.gr/ 

Μήνυμα του Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 80 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940

Τιμούμε σήμερα τα 80 χρόνια από το Έπος του 40, από το ηχηρό ΟΧΙ  των προγόνων μας, των πατεράδων και των παπούδων μας  που  ύψωσαν χωρίς δισταγμό το ανάστημά τους στους κατακτητές.  Σε εκείνους που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την εδαφική  ακεραιότητα και την ελευθερία  ενός λαού που μπορεί να υστερούσε αριθμητικά, καθόλου όμως δεν υστερούσε σε ψυχικό σθένος και πάθος , που υπερασπίστηκε την εδαφική  κυριαρχία του, που πέθανε για τα ιδανικά και τις αξίες που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

      Καλούμαστε ως απόγονοί τους και ως σύγχρονοι Έλληνες να τιμούμε και να μνημονεύουμε  όλους εκείνους που αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων για την Πατρίδα.  

Ας αποτελούν λοιπόν όλοι αυτοί διαρκές φωτεινό παράδειγμα φιλοπατρίας και ηρωισμού για τις επόμενες γενιές,  ώστε αν χρειαστεί, να είναι έτοιμοι να αντισταθούν σε όσους επιχειρήσουν να επιβουλευθούν ποτέ την εθνική μας κυριαρχία.

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες του 1940

Χρόνια πολλά σε όλους

 

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στο Δήμο Πηνειού η Επέτειος του ΟΧΙ

Ο  σημαιοστολισμένος Δήμος Πηνειού εόρτασε την  80η ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με κάθε  λαμπρότητα και επισημότητα, στο βαθμό που είναι επιτρεπτό από την πανδημία του covid-19.

Στη Γαστούνη τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Φιλάρετου Σπανόπουλου και κληρικών της τοπικής εκκλησίας. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η νομικός κ. Αγγελική Λιόση. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση μετά το τέλος της οποίας ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ζήτησε από ένα σημαιοφόρο την σημαία και ύψωσε την Γαλανόλευκη εντός του ιερού ναού και αναφωνώντας: «Τιμή στους Ήρωες του ‘40».

Στη συνέχεια οι σημαιοφόροι και παραστάτες συνοδεία των εκπαιδευτικών κατευθύνθηκαν πεζή στο Μνημείο Ηρώων όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τον Δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο, την εκπρόσωπο της Περιφέρειας κ. Μαρία Μπίλια, τον διοικητή του ΑΤ Πηνειού κ. Λεμποτέση Κωνσταντίνο, τον διευθυντή  της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Νίκο Κλάδη, την πρόεδρο της Κοινότητας Γαστούνης κ. Μαρία Μητσοπούλου Τσιόγκα και εκπροσώπους των μαθητών.

Παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων  για την Επέτειο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού  κ. Θεόδωρος Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος που είχε οργανώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Δήμο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δ. Γεωργόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος μετά την κατάθεση στεφάνων δήλωσε: "Αποτίουμε φόρο τιμής  στους Έλληνες που θυσιάστηκαν το ‘40, για την εδαφική μας ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία. Η φετινή επέτειος του «Όχι» είναι ξεχωριστή. Γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από την ύψιστη πράξη αντίστασης του λαού μας.

Τα γιορτάζουμε εν μέσω πανδημίας, που δεν επιτρέπει δυστυχώς τη διεξαγωγή παρελάσεων και άλλων εορταστικών εκδηλώσεων. Τα γιορτάζουμε με την τουρκική επιθετικότητα να έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και προκλητικότητας. Υψώνουμε την Γαλανόλευκη στην ψυχή μας, στα μπαλκόνια μας και παντού ως ιερό σύμβολο που ενώνει, εμψυχώνει και καθοδηγεί τους Έλληνες στο διάβα των αιώνων".

Στο Βαρθολομιό  τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η πολιτική επιστήμων κ. Δήμητρα Μπράτη. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο κ.Γεώργιο Γεωργιόπουλο και τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Τάσο Πουλή.

Στο Τραγανό τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ενώ τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο θεολόγος κ. Διαμαντής Καρασούλας . Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γεωργόπουλο και τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Νίκο Τσάκωνα.

Σύλληψη αλλοδαπού με καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στα Λεχαινά,  από αστυνομικούς του Αστυνομικού
Τμήματος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό
έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε
καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας,
σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή  φυλάκιση τριών μηνών και
χρηματική ποινή (1.500) ευρώ, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
Επιπλέον, από τον έλεγχο των εγγράφων του προέκυψε ότι είχε εισέλθει και
διέμενε παράνομα στην Χώρα.

A.Νικολακόπουλος: “Με ισχυρή την ιστορική μνήμη τιμούμε την 28η Οκτωβρίου”

“28η Οκτωβρίου 1940- 28η Οκτωβρίου 2020” … 80 χρόνια μετά και το μήνυμα παραμένει ισχυρό. Η ιστορία μας καλεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αποδίδοντας τιμή στους προγόνους μας και τους αγώνες τους.

Το «ΟΧΙ» καταγράφηκε στην ιστορία, στη συνείδησή μας και διακατέχει το ‘είναι’ των απανταχού Ελλήνων όχι μόνο ως μνήμη αλλά και ως πεποίθηση ότι ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και να κοιτάξουμε με εμπιστοσύνη στο μέλλον.

Ο φετινός εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου μπορεί να είναι διαφορετικός λόγω των περιορισμών και των ανατροπών που έχει φέρει στην ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού.

Η μη φυσική παρουσία στις εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αποφασίστηκε να μην εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση σε αυτές, καθώς και η μη διενέργεια παρελάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν αποτελεί αδυναμία για το έθνος μας ούτε αποδυναμώνει την ιστορική μας μνήμη.

Αντιθέτως, την ενισχύει και είναι η ώρα που πρέπει να φανούμε πιο ισχυροί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και αίσθημα ευθύνης τόσο την υγειονομική κρίση και την οικονομική κρίση που έχει προκληθεί από αυτή, όσο και την τουρκική προκλητικότητα.

Τιμούμε τους προγόνους μας, τιμούμε την ιστορία μας, εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τους εαυτούς μας και είμαστε παρόντες στο σήμερα και το αύριο.

Χρόνια πολλά σε όλους!

 

Ο βουλευτής Ηλείας

Ανδρέας Νικολακόπουλος

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.