528 New Articles

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ - Οριστική παραχώρηση των εκτάσεων στους αγρότες - Να μπει ένα τέλος στη σημερινή αγωνία των καλλιεργητών στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας

Η εντοπιότητα να έχει «κομβική» σημασία για τους αγρότες των παραλίμνιων κοινοτήτων

 

Το διαχρονικό και ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της κατανομής των εκτάσεων της πρώην λίμνης της Αγουλινίτσας θα πρέπει με οριστικό τρόπο να αντιμετωπισθεί, και τούτο μπορεί να γίνει με νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό δήλωσε χθες ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος διατύπωσε και το σχετικό αίτημα που επί της ουσίας αποτελεί και αίτημα αναρίθμητων αγροτών της συγκεκριμένης περιοχής.

Όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, για το πρόβλημα διανομής εκτάσεων, υπήρξε προσωρινή λύση στην τελευταία χρονιά, και αποφεύχθηκε έτσι η εκμετάλλευση εκτάσεων είτε από μεγάλες εταιρίες είτε από άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με τον Νομό μας, και δόθηκε πάλι μετά από επίμονη προσπάθεια στα χέρια των αγροτών.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ

 

 Επειδή όμως το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να λύνεται κατ' αυτόν τον τρόπο κάθε φορά, παρατείνοντας την αγωνία των παραγωγών, ο Ηλείος βουλευτής τονίζει ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες για την οριστική διευθέτησή του με μόνιμη παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων στους καλλιεργητές των παραλίμνιων κοινοτήτων.

 

Πρόκειται για μια διαδικασία που θα δώσει τέλος σε ένα καθεστώς το οποίο σήμερα βρίσκεται «στον αέρα» και σαφώς θα ανταποκρίνεται με όρους κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης στην επιθυμία των αγροτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βγάζει το βασικό και μόνο εισόδημα από την καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων.

 

Ακόμη και στην περίπτωση διαγωνισμού - αν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά - το στοιχείο της εντοπιότητας για τους παραλίμνιους παραγωγούς θα πρέπει να είναι ισχυρό και να αποτελεί το πιο ισχυρό πρόκριμα της διαδικασίας.

Απαιτείται λοιπόν προσεκτική εξέταση του ζητήματος και εξεύρεση πολιτικής λύσης η οποία είναι δυνατόν να δοθεί με την επιζητούμενη νομοθετική ρύθμιση.

 

 

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το Λιμεναρχείο Κυλλήνης

Τη Πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε σήμερα (17/1/2020) το μεσημέρι το Λιμεναρχείο Κυλλήνης, παρουσία του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Προέδρου του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννη  Λέντζα, της προϊσταμένης του Τελωνείου Κυλλήνης κ. Φιλτέρας Καλλιόπης,  αλλά και των εργαζομένων του λιμεναρχείου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Λέντζας ευχήθηκε με τη σειρά του καλή χρονιά με υγεία και δύναμη, και έδωσε συγχαρητήρια στους δυο γενναίους λιμενικούς τον κ. Μουρτζίνη και κ. Σκαλτσά, που αψηφώντας τον κίνδυνο έσπευσαν και πρόλαβαν να απεγκλωβίσουν την οδηγό του οχήματος, πριν το όχημα βρεθεί στη θάλασσα, όπως χαρακτηρίστηκα είπε, είναι παράδειγμα προς μίμηση, και το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Κυλλήνης θα τους τιμήσει.

Η κ. Ασημακοπούλου ευχήθηκε καλή χρονιά, λέγοντας: «Με τις ευχές τις εκκλησίας και τη καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και με την Προϊσταμένη του Τελωνείου, να κάνουμε ότι μπορούμε για αυτόν τον τόπο, για αυτό το λιμάνι. Ξέρω ότι είστε στυλοβάτες, αυτής της υπηρεσίας, είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε καλοί και ότι μπορούμε κάνουμε και το φέρουμε εις πέρας. Συγχαρητήρια να πω και επίσημα, στον Παναγιώτη Μουρτζίνη και τον Θοδωρή Σκαλτσά για αυτό που κάνατε και για όλα αυτά που μας δίνουν τις ευκαιρίες να δείχνουμε το έργο μας».

Το φλουρί το έτυχε η Λιμενάρχης Κυλλήνης κ. Ασημακοπούλου Βασιλική.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ &ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ - Εθελοντική συνδρομή σε πρωτοβουλία της Ι.Μ. Ηλείας

Με ηλεκτρονικό μήνυμα στις 3 Δεκεμβρίου 2019 (ΑΡ.ΠΡΩΤ.7/2-12-19) σας ενημερώσαμε για την πρόθεση του Συλλόγου μας να συνδράμει την πρωτοβουλία της Ι.Μ. Ηλείας που αφορά στις φιλοξενούμενες μονογονεϊκές οικογένειες προσφύγων της Δομής που στεγάζεται στη Μαθητική Εστία «ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ» στον Πύργο.

Στις συζητήσεις που είχαμε με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό και με την Συντονίστρια της Δομής Φιλοξενίας κα Γιαννοπούλου Φωτεινή θέσαμε και πάλι ξεκάθαρα τις θέσεις του Συλλόγου και της Ομοσπονδία μας για τις διεκδικήσεις μας σχετικά με την άμεση ένταξη των προσφυγόπουλων στις Δ.Υ.Ε.Π. (ως προενταξιακό μοντέλο) και τα Τ.Ε. των πρωινών σχολείων. Τόσο από την πλευρά της Ι.Μ. Ηλείας όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που συντονίζει τη Δομή της Αγίας Φιλοθέης, έγιναν απόλυτα κατανοητές οι "κόκκινες γραμμές" που θέτουμε τόσο ως Σύλλογος όσο και ως Ομοσπονδία και, αφού   ζητήσαμε και πετύχαμε και τη δική τους συνδρομή σε κάθε προσπάθειά μας για άμεση ένταξη των παιδιών στο δημόσιο σχολείο, συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε με τις φιλοξενούμενες μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες μας δέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, την Τρίτη 14/12/2020.

Κατόπιν τούτων, απευθύνουμε και πάλι ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη του Συλλόγου μας και παρακαλούμε όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να συνδράμουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τη δράση που αναφέρεται στο παρόν, να επικοινωνήσουν άμεσα με τα μέλη του Δ.Σ. στα τηλέφωνα:

6979839240 – 6947833299 – 6973218951 ή στο mail του συλλόγου: syldnpyr@gmail.com

 

 

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

   

Αντωνία Μπρη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

 

Μιχάλης Κατρίνης: Οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν λύσεις κι όχι διαπιστώσεις από την κυβέρνηση.

Σε κεντρικό ζήτημα αναδείχθηκε το ζήτημα του ελαιολάδου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης, καθώς το προεδρείο της Βουλής αποφάσισε να συζητηθούν ταυτόχρονα δύο ακόμα σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Α. Πουλάς και Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλοι οι βουλευτές επισήμαναν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ελαιοκαλλιέργεια, όπως αποτυπώνεται στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ελαιολάδου και ζήτησαν την αντιμετώπισή της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταθέτοντας προτάσεις.

Πιο συγκεκριμένα πρότειναν στον Υπουργό να ζητήσει τη συνδρομή των Επιτροπών Ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών που ρίχνουν τις τιμές στην αγορά. Επιπλέον, ζήτησαν να προχωρήσει σε εντατικούς εργαστηριακούς ελέγχους, ώστε να αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις «ελληνοποίησης» ελαιολάδου που προέρχεται από τρίτες χώρες,

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιορίστηκε σε διαπιστώσεις και ευχολόγια, δηλώνοντας άγνοια και για τις εναρμονισμένες πρακτικές και για τις «ελληνοποιήσεις» ελαιολάδου, αλλά και αδυναμία να λάβει οποιαδήποτε μέτρο για τη στήριξη της τιμής του, αποδεχόμενος ουσιαστικά και υιοθετώντας την ασύδοτη λειτουργία της αγοράς.

Στο συγκεκριμένο ερώτημα του Μιχάλη Κατρίνη, εάν θα αξιοποιήσει ο Υπουργός τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από αιτίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και για να στηριχθεί η τιμή του ελαιόλαδου, δεν υπήρξε απάντηση. Το μόνο που προέκυψε ως είδηση ήταν ότι ο περιβόητος φάκελος της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για αποζημιώσεις της περυσινής χρονιάς ήταν μια «ατεκμηρίωτη επιστολή που απορρίφθηκε συνοπτικά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης και οι υπόλοιποι βουλευτές δήλωσαν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στον αγώνα για τη στήριξη των παραγωγών, την ενίσχυση του εισοδήματός τους και την εφαρμογή υγιών κανόνων στην αγορά.

 

.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Με το πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας πραγματοποίησε συνάντηση ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο γραφείο του, προκειμένου να συζητηθούν δια ζώσης κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Πηνειού.

Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα κτιριακών υποδομών , συντηρήσεων, επισκευών και διάφορα θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα.

Το κλίμα συνεργασίας επιβεβαιώθηκε για άλλη μια  φορά, καθώς ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Πηνειού θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του συλλόγου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Πηνειού κ. Σπυρίδων Βασιλείου, ο Πρόεδρος Ν.Π. Πολιτισμού Δήμου Πηνειού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Δάσκαλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Αμαλιάδας κ. Κωνσταντίνος Ντούμας και τα Μέλη ο κ. Αλέξης Αγραπίδης, η κα Αναστασία Καπόλα, ο κ. Αλέξης Γεωργόπουλος και ο κ. Πέτρος Κοκόσης.     

Διονύσης Καλαματιανός: Ο Υπουργός «νίπτει τας χείρας του» για την τιμή του ελαιολάδου

Συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης, την οποία συνυπέγραψε ο Διονύσης Καλαματιανός και μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.

Κατά τα διάρκεια της συζήτησης αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και οι αοριστολογικές προσεγγίσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας.

Ο κ. Καλαματιανός δήλωσε: «είναι εμφανής η ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται από άγνοια, προχειρότητα και πολλές φορές από αδιαφορία, που ως αποτέλεσμα έχουν τη συσσώρευση των προβλημάτων και εν τέλει τη δίκαιη δυσφορία του αγροτικού κόσμου. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ανικανότητας είναι το κρισιμότατο ζήτημα της εξευτελιστικής τιμής του ελαιολάδου, που αυτή τη στιγμή μετά βίας αγγίζει τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι η τιμή του ήταν στα 3,20 ευρώ το κιλό. Αποτελεί πρόβλημα που έχει φέρει τους Ηλείους παραγωγούς στα όρια της απόγνωσης, προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει τη δυσαρέσκειά του.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ομολογεί την αδυναμία παρέμβασης και τη διαμόρφωση ενεργητικών πολιτικών για να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών μας. Δια στόματος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη σχετική επίκαιρη επερώτηση, ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Η ελεύθερη αγορά δεν επιδέχεται καμία κρατική παρέμβαση κατά την άποψή του. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Βορίδης «νίπτει τας χείρας του» και ουσιαστικά ομολογεί την απραξία-ανικανότητα της κυβέρνησης στην εφαρμογή πολιτικών στήριξης των τιμών των αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αποστείλει από τις αρχές του 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλη την υποστηρικτική στοιχειοθέτηση για την αναγκαία αντίδραση στην επερχόμενη μείωση της τιμής του ελαιολάδου. Παράλληλα είχε τεθεί ενδελεχώς το μείζον αυτό ζήτημα στο συμβούλιο των Υπουργών, με σκοπό να επιτύχουμε την κατ’ εξαίρεση στήριξη του τομέα του ελαιολάδου.

Δυστυχώς, το υπουργείο αντί να ασκήσει δυναμική πολιτική και να επιβάλλει ελέγχους για την εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά, μοιρολατρικά βλέπει τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες να διεκδικούν (π.χ. Ισπανία). Απλά παρατηρεί τον Έλληνα παραγωγό να υποφέρει και να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Το ελαιόλαδο της Ηλείας είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο πρέπει να ενταχθεί σε στοχευμένη εθνική στρατηγική. Οι παραγωγοί μας αδημονούν για ενεργητική στήριξη και λύσεις.»

 

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου- Αποκατάσταση Βλάβης στο Κατάκολο

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των τεχνικών υπηρεσιών αποκαταστάθηκε  η τεχνική βλάβη στην ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων του Λιμενικού Ταμείου Πύργου στο Κατάκολο.

 Η λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι πλέον σε κανονική΄ κατάσταση. 

 Αξίζει να σημειωθεί πως τα γραφεία του Λ.Τ. Πύργου -πλέον- στεγάζονται στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.