519 New Articles

Απαντητική επιστολή του Δημάρχου Πηνειού στον Δ. Γεωργόπουλο - Ανδρέας Μαρίνος: Δίπλα στους δημότες μας από την πρώτη μέρα της κρίσης

-Η  Εκτελεστική  Επιτροπή έλαβε νέες αποφάσεις

-Ο δήμαρχος θα ενημερώσει τους αρχηγούς των παρατάξεων

«Ο Δήμος Πηνειού από την πρώτη μέρα της κρίσης ήταν δίπλα στους πολίτες του με συνεχείς και καίριες παρεμβάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες στην τοπική οικονομία και να εξασφαλιστούν πόροι απαραίτητοι και αναγκαίοι για  να ανταποκριθεί ο Δήμος στην  κατεπείγουσα αυτή περίσταση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην απαντητική του επιστολή προς τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Διονύσιο Γεωργόπουλο ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο δήμαρχος Πηνειού τονίζει τα εξής:

«Αγαπητέ μου κ. Γεωργόπουλε εκτιμώ το όψιμο ενδιαφέρον σας για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID- 19, θα περίμενα από την πλευρά σας να καταθέσετε ουσιαστικές προτάσεις και να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό βηματισμό όπως επιτάσσουν οι συνθήκες προς όφελος των συμπολιτών μας. Από την πρώτη μέρα της κρίσης ο Δήμος Πηνειού ήταν δίπλα στους πολίτες του με συνεχείς και καίριες παρεμβάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες στην τοπική οικονομία και να εξασφαλιστούν πόροι απαραίτητοι και αναγκαίοι ώστε ο Δήμος Πηνειού να ανταποκριθεί στην κατεπείγουσα αυτή περίσταση.

Έτσι πειθαρχώντας στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης και υπακούοντας στην άποψη των ειδικών, λειτουργήσαμε με ευελιξία και γνήσιο ενδιαφέρον όπως ακριβώς αρμόζει σε μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή.

Είναι γνωστή τοις πάσι η προσήλωσή μου στη Δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και η ευαισθησία μου όσον αφορά την υγεία ενός εκάστου. Εάν θεωρείτε άλλως έχουν τα πράγματα σας γνωρίζω ότι διαθέτετε στο Δημοτικό Συμβούλιο  τον απαιτούμενο αριθμό των συμβούλων, δηλαδή το 1/3 του εκλογικού σώματος έτσι ώστε να ζητήσετε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση αυτού.

Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι χτες Δευτέρα το απόγευμα συνεδρίασε για μια φορά ακόμη η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου μας και πήρε περαιτέρω αποφάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πολύ σύντομα θα καλέσω τους αρχηγούς  των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση σε θέματα που «τρέξαμε» και «τρέχουμε» τάχιστα, για να τύχουμε και της δικής σας επιβράβευσης για τις εύστοχες επιλογές μας».

Τέλος ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος απέστειλε στον κ. Διονύση Γεωργόπουλο και  την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

                                   

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Η Ν.Δ. ματαιώνει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας - Πύργου - Άλλη μια μαχαιριά στην καρδιά της Ηλείας

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται! Την ώρα που όλη η χώρα, όλος ο πλανήτης, αγωνιά για την εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτυπά πισώπλατα! Ο υπουργός Υποδομών κατάργησε αιφνιδιαστικά όλες τις συμβάσεις με τις εταιρίες που κατασκευάζουν τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου. Μετά από 8,5 μήνες κωλυσιεργίας και καθυστερήσεων, η Ν.Δ. δίνει στο έργο τη χαριστική βολή.

Κατανοούμε ότι δεν τους είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι, μετά από δεκαετίες κοροϊδίας από τις δικές τους κυβερνήσεις, το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότηση ύψους 293 εκ. ευρώ. Και θα ολοκληρωνόταν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις, στα τέλη του 2022, ίσως και νωρίτερα, αν φυσικά το Υπουργείο υπέγραφε τις υπόλοιπες συμβάσεις και δεν έβαζε συνεχώς «τρικλοποδιές».

Οι συνέπειες από αυτή την εμμονή θα είναι τραγικές.

·      Ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία από την περιοχή μας, μένουν άνεργοι.

·      Οι φορολογούμενοι, και όχι βέβαια ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση των «αρίστων», θα κληθούν να καταβάλουν στους αναδόχους αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φαίνεται ότι το «λεφτόδεντρο», που για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών δεν έχει «καρπούς», για το γινάτι του κ. Καραμανλή έχει και παραέχει!

·      Οι δικαστικές διαμάχες που θα ξεκινήσουν οι ανάδοχοι θα οδηγήσουν σε εμπλοκές με άγνωστη κατάληξη, και οικονομικά και χρονικά. Η ολοκλήρωση του δρόμου, αν ποτέ ξεκινήσει ξανά, παραπέμπεται στο πολύ μακρινό μέλλον.

·      Η χρηματοδότηση του έργου τίθεται σε αμφιβολία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει συμφωνήσει στην ακύρωση των συμβάσεων και στην αλλαγή του μοντέλου κατασκευής.

·      Οι πολίτες θα υποχρεωθούν να πληρώνουν υπέρογκα διόδια στους μελλοντικούς παραχωρησιούχους, οι οποίοι (ας μην το ξεχνάμε) είχαν αναλάβει την κατασκευή και το 2013 εγκατέλειψαν το έργο ως ασύμφορο.

Η κυβέρνηση εμπαίζει την Ηλεία και όλη τη Δυτική Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πια πλήρως την ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες των επιλογών της. Παρόλο που επέλεξε τη χειρότερη ώρα για την άθλια μεθόδευσή της, ας είναι σίγουρη ότι την οργή των πολιτών δεν θα την αποφύγει.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας

Γραφείο Τύπου

 

--

Έκκληση για αίμα από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης - «Μένουμε σπίτι - Βγαίνουμε για να δώσουμε αίμα, δίνουμε ζωή!»

O Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Βουπρασίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, το Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» ,το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, και τον Σύλλογο Αιμοδοτών «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ», συνδιοργανώνουν Εθελοντική Αιμοδοσία για τους συνανθρώπους μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 04 Απριλίου  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βάρδας από τις 09:00 π.μ έως 14:00 μ.μ.,

και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λεχαινών τη Κυριακή 5 Απριλίου 2020, από τις 09:00 π.μ. έως τις 14:00μ.μ.

Παρακαλούμε όλους τους συνδημότες μας, που είναι υγιείς να συμμετέχουν στην αιμοδοσία, και να αγκαλιάσουν αυτή τη προσπάθεια δίνοντας ζωή!

Στους χώρους της αιμοδοσίας  θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, που θα  τηρεί τις προβλεπόμενες οδηγίες, ώστε να αποφθεχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν όλοι οι κανόνες πρόληψης, ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.  

 

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ας δώσουμε όλοι μας, ότι πολυτιμότερο έχουμε,  δίνοντας δυναμικό παρών δίνοντας ζωή!

 

Ο Κομαντάντε Μανώλης Γλέζος*

Έχουν γραφτεί τόμοι βιβλίων στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη για τον, εν δράσει, μέχρι τον θάνατο του, επαναστάτη Μανώλη. Για τη Κατοχή, τημεταεμφυλιοπολεμική  περίοδο, τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση…Προφανώς, θα γραφτούν πολλά και για το θάνατο του.

 Πριν μιλήσω για τη προσωπικές μου εμπειρίες μαζί του, θα αναφερθώ στη πρώτη αντιστασιακή πράξη που καταγράφηκε στη κατεχόμενη Ευρώπη, αυτή, όπου μαζί με τον Λάκη Σάντα, κατέβασαν τη  σημαία, των Ναζί από την Ακρόπολη στις 31 Μάη1941, πράξη που έστειλε μηνύματα ανάτασης, αντιστασιακής δράσης και ελπίδας στους λαούς που στέναζαν κάτω από τη μπότα των Ναζί.

Λέω τον Γλέζο,Κομαντάντε, γιατί μου θύμιζε τον Τσε, που το 1956, μια χούφτα επαναστάτες μετον Κάστρο, έφτασαν παράνομα σε παραλία της Κούβας, και αυτής κατεχόμενης από τις ΗΠΑ, μέσω δικτάτορα Μπατίστα.«Αποκοτιές», έκαναν αυτοί, όπως κάνουν, άλλωστε, όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι.

Στο ΕθνικόΣυμβούλιο

Το 1985ο Μανώλης Γλέζος, θέλοντας να «αιμοδοτήσει», με νέους αντιστασιακούς,το, λίγο καιρό πριν, «ΕθνικόΣυμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», που ήταν πρόεδρος, μας επιστράτευσε, μαζί με τον Δημήτρη Παπαχρήστο. Μπήκαμε, εγώ μάλιστα έγινα και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη για τις γερμανικές οφειλές.

Απαιτητικός και επίμονος, είμαστε πάντα παρόντες και εν κινήσει. Ευτυχώς γιατί εκεί σπουδάσαμε με δασκάλους της συγκροτημένης και στρατηγικής δράσης,Μπάμπης Ρούπας, ΣτέλιοςΖαμάνος, Βασίλης Πριόβολος (Καπετάν Ερμής), Πέτρος Ανταίος, Κώστας Παπαγιαννάκης, Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Ευάγγελος Μαχαίρας, Γιάννης Σταμούλης κ.α.

Με πρόταση του προέδρου Γλέζου, έγινα εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στο Βερολίνο (συζήτηση και διαδήλωση με την «Ομάδα Δίστομο» από το Αμβούργο), στη Χάγη (Διεθνές Δικαστήριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μετά από προσφυγή Γερμανίας εναντίοντου ΑνώτατουΑκυρωτικούΔικαστηρίου της Ρώμης, που δικαίωνε το Εθνικό Συμβούλιο και Σταμούλη). Κυρίως, όμως στις συνεδριάσεις στη Γενεύη, έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), που συντόνιζε την αξιολόγηση των αιτήσεων αποζημίωσης ανθρώπων που είχαν χρησιμοποιηθεί ως «σκλάβοι εργάτες» στις γερμανικές επιχειρήσεις (Krupp, BMW, Volkswagen, Bayer, Siemens κ.λπ.) ή ως «άνθρωποι πειραματόζωα» για τις ιατρικές αναζητήσεις των Ναζί, καθώς επίσης,Ρομά, ομοφυλόφιλοι! 

Είναι μια μεγάλη ιστορία, που θα τη παρουσιάσω άλλη φορά. Μια φράση μόνο, ότι σε αντίθεση με τους εκπροσώπους άλλων κρατικών ή συλλογικών σχημάτων, εμείς είμαστε απελπιστικά μόνοι μας, χωρίς καμιά στήριξη από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις! Το μόνο ντοκουμέντο ήταν η “Μαύρη Βίβλος της Κατοχής”, βιβλίο του Εθνικού Συμβουλίου που εκδόθηκε με πρωτοβουλία Γλέζου.

Στο ΝΙΜΙΤΣ

Με έμεινε, ως τελευταία εικόνα, η αγέρωχη και αποφασιστική ματιά του στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ ανήμερα Χριστούγεννα, που τον είχα δει τελευταία φορά, όπου με όση ένταση του απόμενε, να λέει ότι, μετά το πόρισμα που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Εκεί, μου εκμυστηρεύθηκε ότι  έχει ορίσει διαχειριστές κηδείας του, Μπαλαούρα, Μειμαράκη (γιατί ενίσχυε το Εθνικό Συμβούλιο) και ένανΑπειρανθίτη).

Μάλλον δε θα γίνει κηδεία όμως λόγω κοροναϊού. Τότε εκατοντάδες αθηναίοι θα σε αποχαιρετούσαν Μανώλη, για τη λεβεντιά σου και της λιονταρίσιας γενιάς σου.

Μας, μου, άφησε παρακαταθήκη την αγωνιστική του δράση, αφήνοντας μας μια βαριά ιστορική ευθύνη..

Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες, την ίδια μέρα,με τονδολοφονημένοΝ. Μπελογιάννη…

*Από Συνέντευξη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο»

Ευχαριστήριο μήνυμα του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Πύργου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και τον Σύλλογο των Απανταχού Πυργίων

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Να ευχαριστήσω και εγώ από την πλευρά μου ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πύργου τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανό και τους πατέρες της Μητροπόλεως μας  για την ευγενική χορηγία και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο Δήμος και η χώρα μας από τη νόσο COVID – 19  .

Για άλλη μια φορά η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης απέδειξε  εμπράκτως  όπως μας δίδαξε και ο Κύριος  την αγάπη της για τον συνάνθρωπο .

 Να ευχαριστήσω επίσης  και τον σύλλογο ΄΄ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΥΡΓΙΩΝ ΄΄ για την ευγενική του χορηγία προς το Δήμο Πύργου .

31.3.2020

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Η καταστροφή της φράουλας πλήγμα για όλη την οικονομία

Ζητά άμεσα την

ένταξη του κλάδου στα

έκτακτα μέτρα στήριξης

αλλά και τρόπους ενίσχυσης

για τη συνέχιση της καλλιέργειας

 

 

«Κρίσιμο το θέμα της

αναστολής προθεσμίας για τις

επιταγές και τα πιστωτικά

τιμολόγια, όπως και των φορολογικών και

ασφαλιστικών υποχρεώσεων...»

 

 

 

 

 

Με δεδομένη την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στους παραγωγούς της φράουλας, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αναλυτικό και ιδιαίτερα ενημερωτικό υπόμνημά του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη  Βορίδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά την ένταξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο προϊόν στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

 

Ο Ηλείος Βουλευτής, θέτει ακόμη ζήτημα για αναζήτηση οικονομικών πόρων μέσω της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια αλλά και την εξαγωγή της φράουλας στο μέλλον διατυπώνοντας περαιτέρω την πρότασή του για την εξασφάλιση της ρευστότητας, την εφαρμογή ευέλικτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή και ακόμα την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.

 

Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος στο υπόμνημά του τονίζει τα εξής:

«Σας γνωρίζω ότι εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid -19 στην χώρα μας, και δη στον νομό Ηλείας ο οποίος ήταν ο πρώτος νομός στη χώρα που παρουσίασε μαζικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα οι επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης φράουλας και κρίνεται αναγκαίο να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Η φράουλα καλλιεργείται σε ποσοστό τουλάχιστον 95% στην Ηλεία και σε περιοχή της Αχαΐας, με συνολική κάλυψη που ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα η οποία διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και- κυρίως- στην Ευρωπαϊκή αγορά.

 

Η καλλιέργεια της φράουλας προσφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 95 εκατομ. ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο εξαγωγών της αγγίζει περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής.

 

Οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει διευρυμένη εξαγωγική δραστηριότητα, ως απόρροια και της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος, ιδιαίτερα σε χώρες όπως Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Ουκρανία, και τα χρήματα που εισρέουν επενδύονται στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.

 

«ΧΑΘΗΚΑΝ» ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

 

Το προϊόν, θεωρείται από τις αγορές του εξωτερικού ανώτερο ποιοτικά έναντι των "ανταγωνιστών" χωρών, ωστόσο το πλήγμα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι τεράστιο.

Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, καθώς λαχαναγορές, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ, ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Επίσης, σημαντικά είναι τα εμπόδια ακόμα και για τις μεταφορές προς τις αγορές του εξωτερικού.

 

Ήδη, αυτές τις ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκομίζεται και καταστρέφεται, ενώ για όσες ποσότητες καταφέρνουν να προωθηθούν στις αγορές, η τιμή είναι εξαιρετικά μειωμένη (έως 0,50 ευρώ το κιλό), κάτι που δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας.

 

Για τους λόγους αυτούς και δεδομένου ότι η παραγωγή φράουλας είναι υψηλού κόστους - περίπου 4.000- 5.000 ευρώ ανά στρέμμα – ζητώ την ένταξη των μονάδων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας στους κλάδους επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κατ’ αναλογία με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας και σημαντικές απώλειες λόγω του κορωνοϊού.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ

ΟΙΚΟΝ. ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

 

Επιπλέον, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και επειδή η καλλιέργεια φράουλας κινδυνεύει και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συντηρηθεί και να υπάρξουν εκ νέου καλλιέργειες, θα πρέπει να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης με πόρους  που θα προέλθουν και από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να εξευρεθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την ζημία την οποία υπέστησαν, προκειμένου να στηριχθεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια και να μην χαθεί από την περιοχή η σημαντική αυτή εξαγωγική δραστηριότητα.

 

Επίσης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και για τους συγκεκριμένους καλλιεργητές, όπως και για άλλους αγρότες ή ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με της πληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων από μια καλλιέργεια η οποία λόγω της πανδημίας δεν απέφερε εισοδήματα.

 

Κρίσιμο λοιπόν είναι το θέμα της αναστολής προθεσμίας πληρωμής των μεταχρονολογημένων επιταγών και των πιστωτικών τιμολογίων καθώς και των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

 

Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για αυτή την ακριβή καλλιέργεια που όμως αποφέρει πολλά ως εξαγωγική δραστηριότητα και συμβάλλει ουσιαστικά στο εμπορικό ισοζύγιο, είτε με την μορφή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είτε με άλλα ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

 

Να σας ενημερώσω συμπληρωματικά ότι πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση και για το θέμα που έχει ανακύψει με τους αλλοδαπούς εργάτες γης, οι οποίοι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν μπορούν να μεταβούν και να εργαστούν στις καλλιέργειες για την συγκομιδή του προϊόντος. Χωρίς την δική τους συμμετοχή, είναι αδύνατο να προχωρήσει η έστω και μικρή συγκομιδή.

 

Εξακολουθεί και υφίσταται άλυτο μέχρι τώρα το πάγιο αίτημα τους προς την Πολιτεία  για τη βέλτιστη εφαρμογή του ν.4546/2018 και συγκεκριμένα του άρθρου 13α αυτού ώστε να υπάρχει γρήγορη έκδοση άδειας εργασίας και ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Με όσα σας ανέφερα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι πέραν του οικονομικού πλήγματος των παραγωγών, το μέλλον της καλλιέργειας φράουλας στην περιοχή καθίσταται ιδιαιτέρως επισφαλές.

 

      Παρακαλώ όπως ενσκήψετε στα ανωτέρω  προβλήματα, ώστε να γίνουν από μέρους σας οι κατάλληλες ενέργειες για τη στήριξη του δυναμικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα του νομού μας».

 

Αυγερινοπούλου: Ενημέρωση για τις διαρκείς παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση ζητημάτων, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού

150 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων που πλήττονται από τον κορονοϊό - Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Ενίσχυση των Δήμων για την δημόσια υγεία των Ρομά

Το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνησή μας, συνιστά ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που εστιάζει στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).

 

H ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοιχτή μέχρι αύριο, 31 Μαρτίου 2020, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ. Από την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους.

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, δια υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης.

 

 

Ενίσχυση των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Πηνειού με 100.000 ευρώ για την προστασία των Ρομά

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για στήριξη των Ρομά εν μέσω της επέλασης του κορονοϊού που του είχαμε διατυπώσει και εκ μέρους του Ν. Ηλείας. Οικονομική ενίσχυση ύψους 40.000 ευρώ ο Δήμος Ήλιδας και ο Δήμος Πηνειού, ενώ 20.000 ευρώ ο Δήμος Πύργου για προμήθειες υλικού και λοιπές υπηρεσίες σχετικά με την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, καθώς είναι οι τρεις αυτοί Δήμοι έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση πληθυσμών Ρομά. 

Βρισκόμαστε, δε, σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους Ρομά σε όλη την χώρα, ώστε να στηριχθούν περαιτέρω οι οικογένειες Ρομά και κυρίως τα παιδιά, και στους λοιπούς δήμους. 

 

 

 

Παρέμβαση και υπαγωγή του κλάδου καθαρισμών κτιρίων στους κλάδους που πλήττονται, λόγω Covid- 19

 

Η κα Βουλευτής, μετά από αίτημα που έλαβε από συμπολίτες της, επικοινώνησε με το Γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να προστεθεί ο κλάδος των συνεργείων καθαρισμού σε εκείνους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ διαβίβασε και τη σχετική επιστολή. Η  ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν άμεση και από τον Απρίλιο, προστίθεται στις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, ο κλάδος του καθαρισμού κτιρίων.

 

Μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων – 150 εκατομμύρια ευρώ για ανακούφισή τους

 

Σε συνέχεια της επικοινωνίας της Δρος Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, στον οποίο είχε μεταφέρει αφενός τη μεγάλη πτώση στον τζίρο που έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από την μείωση των πωλήσεων και τα προσκόμματα στην μεταφορά των προϊόντων τους, και αφετέρου τα σημαντικά προβλήματα στην αποκομιδή των προϊόντων από την τήρηση των μέτρων προστασίας και ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού από τους εργάτες γης, και είχε ενημερώσει σχετικά με δελτίο τύπου στις 25 Μαρτίου, ενημερώνει ότι διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

To συγκεκριμένο ποσό συνιστά το πρώτο εργαλείο που θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, ενώ τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ. 

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά.

 

 

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.