319 New Articles

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηλείας, Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Καταστήματα του Ν. Ηλείας, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Πύργου,  Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου,

 

Όλοι και όλες στo συλλαλητήρια των σωματείων στις 13 Οκτώβρη

στον Πύργο  6.30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές.

 

            Το ξέσπασμα του λαού και της νεολαίας για την καταδίκη του φασισμού, της ναζιστικής φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, είναι μία ακόμα απόδειξη για την τεράστια δύναμη των εργαζομένων του λαού και της νεολαίας. Αυτό το ξέσπασμα με τη μεγαλειώδη συμμετοχή είναι  η πραγματική ετυμηγορία για να μπει ο φασισμός και οι νεοναζί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

            Ναι, μπορούμε να πιστέψουμε στη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα, στο δίκαιο των αιτημάτων μας.

            Αυτή η μεγάλη αλήθεια φανερώνεται κάθε φορά που ο λαός μας αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο.

           

            Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος! Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται.

           

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

            Όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μας έδωσαν πολύτιμα διδάγματα για να καθορίσουμε την σημερινή μας στάση.

            Δεν οδηγεί πουθενά η σιωπηρή απεμπόληση των δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, στο εισόδημα, στους όρους της δουλειάς.

Είναι αδιέξοδη η διαρκής μείωση των απαιτήσεων από τη ζωή μας. Η δίψα για κέρδη που έχουν οι πλουτοκράτες είναι ακόρεστη. Οι θυσίες για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων δεν πιάνουν ποτέ τόπο. Τόπο πιάνουν μόνο οι μαζικοί, οργανωμένοι, αποφασισμένοι για τη νίκη αγώνες!

           

 

 • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
 • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
 • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Όλοι και όλες στo συλλαλητήρια των σωματείων στις 13 Οκτώβρη

στον Πύργο  6.30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

 

ΑΥΤΟΨΙΑ ΛΥΜΠΕΡΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ - «Τέλος το «ράβε – ψήλωνε» στο Δήμο Ήλιδας»

Τέλος στα κακώς κείμενα του πρόσφατου παρελθόντος και το «ράβε – ξήλωνε» στα έργα του Δήμου Ήλιδας, επιχειρεί η Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, στη διάρκεια της αυτοψίας, στα έργα ανάπλασης της Οδούς Σμύρνης στην είσοδο της Αμαλιάδας, «αυτή η δημοτική αρχή θα βάλει τέλος στις ανορθογραφίες του πρόσφατου παρελθόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάπλαση της Οδού Σμύρνης και των πλατειών της Αμαλιάδας. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει το έργο αλλά, δυστυχώς είχε… ξεχάσει να υπογειοποιήσει τα δίκτυα. Δηλαδή θα κατασκευάζαμε νέα πεζοδρόμια, θα «έπεφτε» ο καινούργιος ασφαλτοτάπητας αλλά οι κολώνες και μετασχηματιστές της ΔΕΗ θα παράμεναν στη θέση τους ή … θα περίμεναν μια νέα εργολαβία για να υπογειοποιηθούν. Δηλαδή θα έπρεπε πάλι να ξηλώσουμε πεζοδρόμια και δρόμο». Εμείς, συνέχισε ο Δήμαρχος : «εντάξαμε το έργο της υπογειοποίησης με 700 χιλ ευρώ, στο ίδιο πρόγραμμα και με την ολοκλήρωση των έργων, στην οδό Σμύρνης και τις πλατείες η εικόνα που θα παρουσιάσουμε θα είναι αυτή που πρέπει για μια όμορφη επαρχιακή πόλη όπως η Αμαλιάδας. Βέβαια υπήρξε μια καθυστέρηση λόγω των διαδικασιών που απαιτήθηκαν για την υποβολή της συμπληρωματικής μας πρότασης αλλά τώρα όλα προχωρούν κανονικά». Δεν έχουμε μάθει, συμπλήρωσε ο κ. Λυμπέρης : «να πυροβολούμε τα πόδια μας. Το συγκεκριμένο έργο, προχώρησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και εμείς το συνεχίζουμε. Το κυριότερο όλων είναι να γίνονται έργα στο Δήμο και όχι ποια Δημοτική Αρχή τα έχει φέρει». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε  «κινούμαστε και για το δρόμο που ενώνει το Χάβαρι με την Αρχαία Ήλιδα, μέσω της θέσης Ντανασέικα. Η αρχική πρόταση έγινε από τη δική μας δημοτική Αρχή, πριν το 2014, υπήρξε μια καθυστέρηση και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση, εμείς που το ξεκινήσαμε να το ολοκληρώσουμε». Καταλήγοντας ο κ. Λυμπέρης τόνισε            : «όπως είπα και στη διάρκεια του απολογισμού της πρώτης χρονιάς μας, ό,τι έχουμε υποσχεθεί θα το κάνουμε πράξη». 

Νίκος Κοτσώνης : "Αποκατάσταση της υδροδότησης με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες"

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερύμανθου αποκαταστάθηκε -μέσα σε λίγες ώρες - η σημαντική βλάβη στον κεντρικό αγωγό παροχής ύδρευσης  του συνδέσμου. Ο αγωγός υπέστη ηλεκτρόλυση και μετατόπιση στα στοιχεία συνδέσμων, σε τμήμα του αγωγού που βρίσκεται, στην περιοχή της Μουριάς Αρχαίας Ολυμπίας.

  Η διαροή διαπιστώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου και από τα πρώτα λεπτά του συμβάντος,  στην περιοχή βρέθηκαν συνεργείο αποκατάστασης βλαβών καθώς και ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Κοτσώνης.  Καταβάλοντας μεγάλες προσπάθειες, κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την βλάβη και συνεπώς,  την παροχή ροής νερού στο δίκτυο, επαναφέροντας το σύστημα υδροδότησης, σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας.

Διονύσης Καλαματιανός: Κομβικής σημασίας ο Οδικός Άξονας Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη.

Ο Οδικός Άξονας Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη συνδέει τη Δυτική με την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, συμπληρώνοντας παράλληλα τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Τρίπολη-Καλαμάτα. Θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς, μεταξύ άλλων, εγγυάται την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη σημαντικών τουριστικών προορισμών του νομού Ηλείας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα κ.α.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα του ανωτέρω οδικού άξονα έθεσε σε προτεραιότητα την υλοποίηση του. Η παράκαμψη των Λαγκαδίων είναι το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του σπουδαίου αυτού έργου. Η μελέτη της παράκαμψης των Λαγκαδίων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από την άνοιξη-καλοκαίρι του 2019. Σε αυτή περιλαμβάνονται μελέτες χάραξης, μεγάλων και μικρών τεχνικών έργων (γέφυρες, διευθετήσεις χειμάρρων κλπ), «υδραυλικών», γεωλογικών-γεωτεχνικών, ηλεκτροφωτισμού, το κτηματολόγιο κ.α. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να εξασφαλίσει  ποσό ύψους 110 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η δημοπράτηση του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, φαίνεται να μαζεύονται «γκρίζα σύννεφα» για την εξέλιξη του έργου, καθώς, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες ότι αναζητούνται πόροι για το έργο της παράκαμψης. Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι το έργο δε βρίσκεται στις κυβερνητικές προτεραιότητες, με αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων, να κινδυνεύει να χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΤΕ.

Ένα ακόμη δρομολογημένο έργο, με τεράστια σημασία, φαίνεται να «βαλτώνει» από την πλευρά της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, ζητώντας του να μας ενημερώσει:

 • Εξακολουθεί να παραμένει το συγκεκριμένο έργο ενταγμένο στον προγραμματισμό του Υπουργείου, όπως είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
 • Αν ναι, γιατί δεν προχωρεί η δημοπράτησή του;

Είναι σύνηθες φαινόμενο η πρακτική της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να κωλυσιεργούν, να παγώνουν και εν τέλει να ακυρώνουν έργα ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς, ο νομός Ηλείας βιώνει από πρώτο χέρι την κυβερνητική αδιαφορία, με την ακύρωση των εργολαβιών που κατασκεύαζαν τον αυτοκινητόδρομο «ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ» να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπονομευτικής πολιτικής της. Αυτή τη φορά, ένα άλλο έργο πνοής φαίνεται να μένει πίσω. Ένα έργο που θα συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών, την ασφάλεια τους, αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού, των μεταφορών και του εμπορίου. Το γεγονός ότι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι θα διασυνδεθούν μεταξύ τους, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαία τουριστική και πολιτιστική διάσταση του έργου. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί, επιτέλους, τη σημασία των δρομολογημένων αναπτυξιακών έργων και να προχωρήσει στην άμεση υλοποίησή τους, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

ΔΕΥΑ Πύργου - Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η διακοπή της υδροδότησης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο

ΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
 

Ενημερώνουμε τους καταναλωτές μας πως η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ σχετικά με το έργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ»

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΊ

Η γενική διακοπή νερού στην πόλη του Πύργου

το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 το βράδυ από ώρα 22.30 και για 7 ώρες, αναβάλλεται και θα εκδοθεί νεότερο δελτίο τύπου, για τον προσδιορισμό νέας μέρας και ώρας.

ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες του Δήμου Πηνειού – Ο Δήμος Πηνειού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ύστερα από αίτημα του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου

Ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις  που ανακουφίζουν αγρότες, εμπόρους αλλά και φυσικά πρόσωπα του Δήμου Πηνειού ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από το Γραφείο του υφυπουργού κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πηνειού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ύστερα από αίτημα του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου ο οποίος μάλιστα πριν από μια εβδομάδα  επικοινώνησε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο με τον οποίο συνδέονται με μακρά φιλία και του ζήτησε να επισπευστεί η έκδοση σχετικής απόφασης.

Ο υφυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα και χθες εξεδόθη από το Υπουργείο Οικονομικών η σχετική απόφαση με θέμα:

 «Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στο Δήμο Πηνειού της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) στις 17-09-2020»

Σύμφωνα με αυτήν αποφασίστηκαν:
«1. Παρατείνονται μέχρι και την 17-03-2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στο Δήμο Πηνειού της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που λήγουν ή έληξαν από 17-09-2020 μέχρι και 17-03-2021. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

2. Αναστέλλεται μέχρι και την 17-03-2021 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 17-09-2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων».

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος ευχαριστεί ολόθερμα τον υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του.

 Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών για την ιθαγένεια και την αναδιοργάνωση των ΟΤΑ με εισηγήτρια την Δ. Αυγερινοπούλου

Ολοκληρώθηκε χτες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου ήταν εισηγήτρια η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τίτλο: «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που αποκρυσταλλώνουν εμπειρία ζωής και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χρηστής διακυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης, ενώ οι ρυθμίσεις που αναθεωρούν τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αναδεικνύονται  πλέον απαραίτητες. Το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη:

 • Εισάγεται ένας αδιάβλητος και αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης της Ελληνικής γλώσσας και των γνώσεων των ενδιαφερομένων για πολιτογράφηση με εξετάσεις.
 • Η διαδικασία της πολιτογράφησης γίνεται αντικειμενικότερη και ταχύτερη για τους αιτούντες και διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια.
 • Δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας την απαραίτητη ευελιξία για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 • Δημιουργείται νέο αξιοκρατικό πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα.
 • Προβλέπεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για χειριστές μηχανημάτων για τέσσερις μήνες από Δήμους και Περιφέρεια.
 • Προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) για Δήμους, αλλά και η δυνατότητα στελέχωσής τους.
 • Έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης των Δήμων από τα χρηματικά διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
 • Δίνεται η δυνατότητα ισοσκελισμού των εσόδων και δαπανών των νέων Δήμων.
 • Δίνεται η δυνατότητα στους συμβούλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες των δημάρχων να συντάσσουν χωρίς πρόσθετη αμοιβή μελέτες και τεχνικά δελτία για έργα και υπηρεσίες των Δήμων.
 • Δίνεται η δυνατότητα σε ορεινούς και σε νησιωτικούς δήμους να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημοσίων νοσοκομείων, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Εισάγεται σύντμηση των προθεσμιών για την προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ.
 • Παρατείνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων από τον ΑΣΕΠ.
 • Ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για τους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, οι οποίοι αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον σχηματισμό και τη σύνθεσή τους.
 • Ενισχύονται οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι και σωματεία και δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.