206 New Articles

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης - Για τις αναπλάσεις στην πόλη

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας αναπόφευκτα θα επηρεάσει τη φυσιογνωμία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Η ανάπλασή της στο τμήμα του Επαρχείου είχε δημιουργήσει αντιδράσεις και συνεχίζει να θεωρείται αμφιλεγόμενη από μεγάλη μερίδα δημοτών ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα, το κόστος, τη χρηστικότητα αλλά και για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για να φτάσουμε στην έγκριση της συγκεκριμένης παρέμβασης. Οι επικρίσεις για τα παραπάνω εδράζονται στο γεγονός ότι για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης, ένας τόπος ιδιαίτερα δεμένος με την ζωή σ’ αυτήν, θα έπρεπε να είχε γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η επιλογή της τελικής πρότασης να ήταν αποτέλεσμα ουσιαστικής συζήτησης και συγκλίσεων. Δυστυχώς, παρ’ όλες τις ενστάσεις η προηγουμένη δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις. Η σημερινή, που τότε ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τις αναπλάσεις, σήμερα έρχεται να τις υπερασπιστεί και να τις υλοποιήσει. Αναμφίβολα μετά από τόσα χρόνια ανυπαρξίας έργων συντήρησης των δημόσιων χώρων  η ανάπλαση του Επαρχείου αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Η πλατεία στο Ηρώων έχει καταρρεύσει, ο λόφος του Επαρχείου παρουσιάζει παρακμιακή εικόνα και οι δρόμοι στους οποίους θα γίνουν παρεμβάσεις έχουν χρόνια να συντηρηθούν. Η ανάπλαση της πλατείας αποτελεί μέρος μιας τριλογίας παρεμβάσεων που υλοποιούνται ενταγμένες σε ένα πρόγραμμα που βασικός στόχος του ήταν η ανάδειξη της πόλης ως τμήμα  του άξονα Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία. Από τα διαθέσιμα κονδύλια η προηγούμενη δημοτική αρχή απορρόφησε πολύ λίγα, αλλά και τα διαθέσιμα χρήματα του δήμου επέλεξε να τα «ρίξει» σε αναπλάσεις όπως αυτή που πραγματοποιείται στους δρόμους πίσω από την πρώην  Αγροτική Τράπεζα που ακόμα και σήμερα ψάχνουμε(;) να βρούμε το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Στόχος λοιπόν της κριτικής μας είναι να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε. Οι ανάγκες της πόλης είναι πολλές και οι πόροι περιορισμένοι γι’ αυτό η νέα δημοτική αρχή θα κριθεί από τους πολίτες στο κατά πόσο είναι προετοιμασμένη να απορροφήσει όσο το δυνατό περισσότερα κονδύλια, για το αν έχει ώριμες μελέτες έτσι ώστε να ενταχθεί σε προγράμματα που τρέχουν και αν το έργο της  θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά έτσι ώστε κάθε ευρώ να έχει αντίκρισμα. Για να αποκτήσει λοιπόν νόημα το «νέο» πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών μας.  Επιβάλλεται η ουσιαστική διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας με τη Δημοτική Αρχή ώστε τα νέα έργα που θα γίνουν στην πόλη να είναι προϊόν διαλόγου και σύνθεσης απόψεων.  Να εκσυγχρονιστεί το site του Δήμου ώστε να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες καθώς οι προτάσεις και τα σχέδια για αναπλάσεις θα είναι ανοιχτά και προσβάσιμα. Να γίνεται ουσιαστικός διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης για έργα εμβληματικού χαρακτήρα και να διενεργούνται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί.

 Κανείς δεν έχασε από τις πολλές προτάσεις και τις διαφορετικές ιδέες αφού δίνουν την ευκαιρία της καλύτερης επιλογής.

 

Σιδηροκαστρίτης Σπύρος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πύργου

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - Αναμόρφωση δασικών χαρτών «απελευθερώνει» αγροτικές εκτάσεις!

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα και τις διαπιστωμένες στρεβλώσεις σε σχέση με την κατάρτιση των δασικών χαρτών, για τις οποίες είχε επισημάνει τις ενστάσεις του αρμοδίως ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος όπως π.χ. την περίπτωση εμπλοκής με αγροτικές εκτάσεις στην Αετορράχη στην Κ. Παναγιά κλπ. φαίνεται να λύνεται μετά από την  υπογραφή υπουργικής απόφασης.

Η απόφαση για την οποία χθες εξέφρασε την ικανοποίησή του και ο ίδιος ο βουλευτής, θέτει σε ισχύ νέες προβλέψεις στον περιβαλλοντικό νόμο, ακριβώς για την αναμόρφωση και εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών.

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ

΄Οπως τόνισε ο Ηλείος κοινοβουλευτικός, η συγκεκριμένη απόφαση, βάζει τέρμα σε έναν παραλογισμό του κράτους που ενώ – από την εποχή Ελευθερίου Βενιζέλου ή Κων/νου Καραμανλή – είχε παραχωρήσει επίσημα εκτάσεις στους αγρότες, θεωρώντας ότι δεν είναι δασικές, έρχεται  τώρα με τους δασικούς χάρτες και αμφισβητεί τις δικές του αποφάσεις!

Το γεγονός – συνέχισε ο κ. Νικολακόπουλος – ότι τόσο στην Ηλεία όσο και σε άλλες περιοχές που γίνεται κατάρτιση δασικών χαρτών έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις από αντίστοιχες οικογένειες καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την πληθώρα αυτών των στρεβλώσεων.

ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Έτσι, και αφού το Υπουργείο ενημερώθηκε αναλυτικά για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα, μπαίνουν τώρα κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου σαφείς κανόνες ώστε να δοθούν απλές και δίκαιες λύσεις.

Καταγράφονται ειδικότερα, οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975. Προβλέπονται επίσης οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και τέλος επισπεύδεται η εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων.

Να σημειωθεί ότι διέξοδο από τον απεγκλωβισμό τέτοιων εκτάσεων είχε ζητήσει ο κ. Νικολακόπουλος σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ύστερα και από μια σειρά συσκέψεων που είχε κάνει και με τους ενιστάμενους αγρότες στην Ηλεία.

 

Σχετικά́ με το πρόβλημα της ύδρευσης που παρατηρείται ιδιαιτέρα τις τελευταίες ημέρες στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Το διυλιστήριο του φράγματος Πηνειού́, έχει τεθεί́ εκτός λειτουργίας λόγω μη ύπαρξης άδειας χρήσης νερού́, καθώς και χρεών των υπολοίπων δυο Δήμων (Πηνειός-Ήλιδος).

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είναι συνεπής προς τις οφειλές του, και ο μοναδικός Δήμος που έχει εξοφλήσει όλες τις οφειλές που του αναλογούν.
Παρόλα αυτά́, η μη λειτουργιά του διυλιστηρίου του φράγματος, έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος μας να υδρεύεται καθ’ ολοκληρίαν από́ γεωτρήσεις, οι οποίες είναι απαρχαιωμένες, με πολλαπλά́ προβλήματα βλαβών, και με τεράστιο κόστος συντήρησης.

Είναι γεωτρήσεις που έχουμε κληρονομήσει από́ το παρελθόν, και ποτέ́ δεν συντηρήθηκαν, με χαρακτηριστικό́ παράδειγμα οι δυο γεωτρήσεις της Ανδραβίδας ηλικίας 25 ετών και άνω.
Οι γεωτρήσεις αυτές, ουδέποτε προσέφεραν ποσοτικό́, και ποιοτικό́ νερό́ με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εμφανίζονται τα ίδια προβλήματα στις περιόδους έντονης ζήτησης νερού́.

Ως Δημοτική Αρχή́ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχουμε ξεκινήσει την εκπόνηση μελέτης στην οποία γίνεται ηλεκτρονική́ καταγραφή́ του υπάρχοντοςσυστήματοςύδρευσηςκαθώς και υπολογισμός όλων των αναγκών, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τόσο τη ποσότητα, όσο και τη ποιότητα του νερού́ για τους Δημότες. Σε σύντομο χρονικό́ διάστημα θα παραλάβουμε τη μελέτη και θα μπορεί́ ο Δήμος σε διαβούλευση με τη κάθε Κοινότητα, να αποφασίσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις που θα αφορούν στην ύδρευση.
Είναι ένα μακρόπνοο έργο με ορίζοντα πενταετίας που θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου μας.
Θα πρέπει να τονιστεί́ πως, η ύδρευση είναι το πιο βασικό́ θέμα που απασχόλησε τη Δημοτική́ Αρχή́ από́ τη πρώτη στιγμή́ της θητείας της.
Τόσο ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Ύδρευσης, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, αλλά́ και όλη η Δημοτική́ Αρχή́ επικεντρωθήκαν και δίνουν αγώνα καθημερινά προσπαθώντας για την εύρεση άμεσης λύσης του προβλήματος.
Για όλη αυτή́ τη ταλαιπωρία των Δημοτών ζητάμε ένα μεγάλο συγνώμη από́ τους συνδημότες μας, για ένα πρόβλημα που έχει κληρονομηθεί́ από́ το παρελθόν και διαιωνιζόταν από́ όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.
Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κάνει έκκληση στην Αποκεντρωμένη Υπηρεσία Ύδατος της Περιφέρειας, καθώς και στους υπόλοιπους Δήμους να συμβάλουν στην δημιουργία όλων των ικανών προϋποθέσεων και συνθηκών για την άμεση λειτουργία του διυλιστηρίου

.

Ο Δήμαρχος Ανδραβιδας-Κυλλήνης

Λέντζας  Γιάννης

Αυγερινοπούλου: Σταθερά στο πλευρό των αγροτών Στήριξη του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους παραγωγούς

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών, Ελαιόλαδου Αμαλιάδας Νομού Ηλείας «Εύφορη Γη» με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γεώργιο Στρατάκο, και συνεργάτες του Υπουργείου συμμετείχε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, δια εκπροσώπου, η οποία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

 

Ετέθησαν τα κύρια ζητήματα των παραγωγών του Νομού, και δη των καρπουζοπαραγωγών και πατατοπαραγωγών, και η ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων για το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί και λόγω του COVID-19. Ειδική αναφορά έγινε και στην αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας, με τον κ. Γενικό να διαβεβαιώνει πως αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου και «στρατηγικό προϊόν» και προχωράει η διαδικασία για να συμπεριληφθεί στη νέα προγραμματική περίοδο από το 2022, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 50.000.000 ευρώ με βάθος πενταετίας, ενώ εξετάζεται και η κατάλληλη νομική οδός για να συντομευτεί το διάστημα αυτό.

 

Η κα Υφυπουργός επεσήμανε πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών για να λάβουν την στήριξη που τους αρμόζει μέσα από τα δύο εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της, αφενός τα 150.000.000 ευρώ που διέθεσε ο κ. Πρωθυπουργός στον κ. Βορίδη για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από τον COVID-19, και αφετέρου το κονδύλι ύψους μέχρι 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση που έχει πληγεί από τον κορονοϊό. Σημείωσε, δε, την ανάγκη τεκμηρίωσης της ζημίας και της συγκέντρωσης των απαιτούμενων στοιχείων και αιτήθηκε την αρωγή των αγροτών επ’ αυτού.

 

Γυμνάσιο / Λύκειο Καράτουλα - Ενημέρωση στελεχών του Δήμου Πύργου από ανάδοχο και Κ.Τ.Υ.Π.

Με εντολή του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αργυρόπουλος και Νίκος Κοτσώνης καθώς και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Άγγελος Τσίκας μετέβησαν στο χώρο του εργοταξίου του νέου Γυμνασίου – Λυκείου Καράτουλα προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών. Κατά τη συνεργασία που είχαν με τον ανάδοχο του έργου και τους εκπροσώπους των Κτηριακών Υποδομών που είναι η εποπτεύουσα αρχή επισήμαναν ότι η ανοχή τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της Δημοτικής Αρχής έχουν εξαντληθεί καθώς καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου είναι  πολύ μεγάλη. Οι κ.κ Αργυρόπουλος και Κοτσώνης ζήτησαν από τον εργολάβο να εντείνει τους ρυθμούς των εργασιών προκειμένου το νέο σχολείο να είναι ετοιμοπαράδοτο στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. «Αν αυτό δεν συμβεί ο δήμος σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις» τόνισαν. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν τοσο ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θοδωρής Κλειδέρης, όσο και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γιώργος Μαρκόπουλος.   Η θετική εξέλιξη είναι ότι ξεπεράστηκε η εμπλοκή που υπήρξε με τις ιδιοκτησίες γειτονικών οικοπέδων, πρόβλημα που είχε συμβάλλει στη μεγάλη καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία παράταση που έχει δοθεί από την ΚΤΥΠ στον ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου είναι η 31η Αυγούστου. Οι εργασίες που απομένουν είναι στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου.

Τις επόμενες μέρες ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος - σε συνέχεια των ενεργειών του για το ζήτημα - θα επισκεφθεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ Αθανάσιο Γιάνναρη για να ζητήσει την άμεση στελέχωση του σχολείου με εκπαιδευτικό και εργαστηριακό εξοπλισμό προκειμένου να είναι λειτουργικό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο μόνος Δήμος της χώρας που επελέγη για το «Routes4U» - Η Αρχαία Ολυμπία στους Δρόμους Πολιτισμού της Ευρώπης

Για μιαν ακόμη φορά η Αρχαία Ολυμπία προβάλλει ως ο τόπος που χαρακτηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα, σ’ ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω προβολή των Ευρωπαϊκών χωρών.

Πρόκειται για το «Routes4U», ένα τριετές έργο που ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου και είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/DG REGIO (μακροπεριφερειακές στρατηγικές –macro-regional strategies) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (πολιτισμικές διαδρομές -cultural routes). Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μοναδικός Δήμος στη χώρα που συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημιουργία ενός βίντεο, όπου προβάλλονται χαρακτηριστικές εικόνες της Ολυμπίας, ανάμεσα σε επιλεγμένα τοπία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. «Σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ευρώπης και τα μαγευτικά τοπία της, υπάρχουν αμέτρητοι προορισμοί που θα σας γοητεύσουν με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση και τη γαστρονομία τους», αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο, στο οποίο υπάρχουν οκτώ ενότητες πολιτιστικών διαδρομών.

Η Αρχαία Ολυμπία εμφανίζεται στην ενότητα «Οι διαδρομές της ελιάς», με την αναφορά στον χαρακτηρισμό της ελιάς ως συμβόλου ειρήνης, σοφίας και δημοκρατίας που συνδέει πολιτισμούς και κουλτούρες διαχρονικά στον χώρο της Μεσογείου. «Το ελαιόλαδο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινής γαστρονομίας και βασίζεται στις εξαιρετικά πλούσιες και ποικίλες μαγειρικές παραδόσεις των μεσογειακών χωρών», αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο (https://coe-eu.thisprojectworks.com/).

Για την δημιουργία του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού συνεργάστηκαν η υπεύθυνη προγράμματος πολιτικών της Ε.Ε. κα Ιωάννα Μουλίου – Νίσσλερ και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στηρίζει κάθε ενέργεια προβολής και διαφήμισης της Αρχαίας Ολυμπίας σε μεγάλη κλίμακα, όπως αυτό το βίντεο που προβάλλεται ήδη σε όλη την Ευρώπη. Στοχεύουμε στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή μας και μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες οδηγούμαστε πιο κοντά στο στόχο αυτό».

ΦΩΤΟ: dromoi-politismou  Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ για το «Routes4U» με την Αρχαία Ολυμπία.

 

Πύργος - Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς, της ομάδας ΔΙΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο, που του διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν τα εξής :

  • (4,7) γραμμάρια κάνναβης,
  • Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και
  • Ένας μεταλλικός τρίφτης των ναρκωτικών

 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.