237 New Articles

Ανακρίβειες και «ασκήσεις πιέσεως» προς το υπουργείο Παιδείας καταλογίζει στον Πρύτανη του ιδρύματος ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ - Κ. Τζαβάρας: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών να εφαρμόσει το Νόμο και να μην προαναγγέλλει λουκέτα στην Ηλεία»

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών ως προς το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας εξέφρασε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι ο νεοεκλεγείς πρύτανης επιχειρεί με ανακριβείς δηλώσεις και διαρροές να φέρει το υπουργείο Παιδείας προ τετελεσμένων αποφάσεων.

Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθύμισε ότι το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο και το τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα ιδρύθηκαν  με νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, η οποία εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία, και δεν μπορεί κανένα πανεπιστήμιο, επικαλούμενο την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο, να προαναγγέλλει μονομερείς αποφάσεις που υπερβαίνουν ή ακυρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο τους νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι είναι ανεπίτρεπτο από την πλευρά του νεοεκλεγέντος πρυτάνεως να διακινείται η ανακριβής πληροφορία ότι το τμήμα Μουσειολογίας ιδρύθηκε με βουλευτική τροπολογία. Όπως επισήμανε, αυτό συνέβη στην περίπτωση του αντίστοιχου τμήματος στην Έδεσσα, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, καθιστώντας το τμήμα του Πύργου ως το μοναδικό πανελλαδικά πανεπιστημιακό τμήμα που θεραπεύει το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών.

Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς πρύτανης σε συναντήσεις του με θεσμικούς φορείς ξεδιπλώνει σχέδια συγχωνεύσεων, μεταφορών και καταργήσεων τμημάτων, παρουσιάζοντάς τα ως ειλημμένες αποφάσεις, προτού καν το υπουργείο Παιδείας παρουσιάσει τη θέση του. Όπως ανέφερε, ο τοπικός Τύπος της Ηλείας έχει δημοσιεύσει σειρά ρεπορτάζ περί κατάργησης της Μουσειολογίας και μεταφοράς της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στην Αιτωλοακαρνανία, τα οποία το Πανεπιστήμιο μέχρι τώρα δεν έχει διαψεύσει.

Παράλληλα, ο Ηλείος βουλευτής καταλόγισε στον πρύτανη ότι επιχειρεί «ασκήσεις πίεσης» προς το υπουργείο Παιδείας, για να εξουδετερώσει την άσκηση της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ρητά τη λειτουργία τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλει να φροντίσει να αναπτυχθούν τα τμήματα που η βούληση του νομοθέτη έχει ορίσει ότι πρέπει να λειτουργούν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα και όχι να προαναγγέλλει αποφάσεις που ακυρώνουν τους ψηφισμένους νόμους του Κοινοβουλίου. Είναι ανεπίτρεπτο, προτού καν το υπουργείο Παιδείας πάρει θέση, να προβαίνει σε τέτοιες εξαγγελίες ένας πρύτανης, του οποίου ο ρόλος με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η καλλιέργεια της επιστήμης και η άσκηση της διδασκαλίας.», δήλωσε.

Τέλος, δήλωσε πως για τους λόγους αυτούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας δε θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη που τον καλεί μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020.

O A. Νικολακόπουλος για την Πατρών -Πύργου: Μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε καθυστέρηση

Είχαμε ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, για να ενημερωθούμε για την πορεία του έργου κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου. Ο υπουργός μας ενημέρωσε για τα στάδια της διαδικασίας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή επιτροπή που υποχρεωτικά πρέπει να περάσει η προσυμφωνία με τον παραχωρησιούχο και το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία. Μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμά ότι θα έχει μια σημαντική θετική έγκριση. Συμφωνήσαμε επίσης να υπάρχει τακτική και αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του έργου.

Από την πλευρά μου, μετέφερα στον υπουργό την θέση μου ότι είμαι σύμφωνος εξ αρχής με την απόφαση του για ανάθεση του έργου στον παραχωρησιούχο, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του και ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση με κάθε τρόπο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θετική απόφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η εντολή του Ηλειακού λαού τον οποίο εκπροσωπώ είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή και στήριξη σε οποιαδήποτε καθυστέρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα από οποιονδήποτε.

Θέλω επίσης να στείλω και ένα μήνυμα και να υπενθυμίσω σε όσους κάνουν αντιπολίτευση στηριζόμενοι πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στο θάνατο συμπολιτών μας ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί εάν δεν είχε ματαιωθεί η δημοπράτησή του το 2015.

Αμαλιάδα - Σύλληψη για κλοπή

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του
Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι προχθές το
μεσημέρι, διέρρηξε οικία σε χωριό της Αμαλιάδας και αφαίρεσε δύο
τηλεοράσεις, καθώς και είδη κλινοστρωμνής και ένδυσης.
 
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του δράστη, οι αστυνομικοί βρήκαν
επιμελώς κρυμμένη στην αυλή, μια κλεμμένη τηλεόραση, η οποία κατασχέθηκε
και αποδόθηκε στο νόμιμο κάτοχό της.

ΠΥΡΓΟΣ - ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗN ΔΕΞΑΜΕΝΗ – ΑΥΤΗN ΤΗN ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η Δημοτική Επιχείρηση Πύργου Α.Ε. ΟΤΑ, ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης λαϊκών αγορών Δήμου Πύργου, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών, πως η λαϊκή αγορά της Τετάρτης 16  Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί για αγροτοδιατροφικά και βιομηχανικά προϊόντα στον καθιερωμένο χώρο τέλεσης των λαϊκών, στην περιοχή της Δεξαμενής Πύργου.

Οι επαγγελματίες πωλητές και το καταναλωτικό κοινό, θα πρέπει να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες προστασίας από την διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα με διασφάλιση αποστάσεων ασφαλείας και λήψη μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, τοποθέτηση αντισηπτικών σε κάθε πάγκο κλπ).

  Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου του, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό καθώς και να τηρεί τις απαιτούμενες αποστάσεις και ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ των πάγκων να είναι κενός και ελεύθερος από αντικείμενα. 

   Παράλληλα στην ΚΥΑ αναφέρεται πως οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τριών μέτρων με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα.  

Οι επαγγελματίες πωλητές και το καταναλωτικό κοινό, θα πρέπει να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες προστασίας από την διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα με διασφάλιση αποστάσεων ασφαλείας και λήψη μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, τοποθέτηση αντισηπτικών σε κάθε πάγκο κλπ). Τα μέτρα είναι ΑΥΞΗΜΕΝΑ και επιβάλλουν την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΉΣΗ ΜΑΣΚΑΣ  για όλους, πωλητές και καταναλωτές.

 Ελέγχους θα  πραγματοποιούν, τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, με τις νόμιμες συνέπειες. 

 

Βασίλης Γιαννόπουλος: «Κανονικά η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. - Επιλύθηκαν τα μεμονωμένα προβλήματα της πρώτης ημέρας»

 «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι η μοναδική στην χώρα που κατάφερε και προώθησε τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών για το σχολικό έτος 2020-21, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι δε η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η μεταφορά, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, γινόταν με επέκταση των συμβάσεων του προηγούμενου σχολικού έτους, με συνέπεια, για μεγάλα διαστήματα να μην πραγματοποιείται η μεταφορά σημαντικού αριθμού μαθητών, οι οποίοι για πρώτη φορά φοιτούσαν, είτε σε νέα είτε σε διαφορετική σχολική μονάδα ή βαθμίδα εκπαίδευσης (Α/θμια – Β/θμια).

   Οι εργαζόμενοι στα τμήματα «Παιδείας» και «Προμηθειών και Υπηρεσιών» της Π.Ε Ηλείας, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια, και παρά τα σοβαρότατα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (π.χ έλλειψη προσωπικού, άδειες ειδικού σκοπού, προώθηση και επίλυση έκτακτων ζητημάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας) κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες έγκαιρα. Έτσι, τρεις ημέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους (σ.σ την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020) η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε το “Πρακτικό αποσφράγισης και αξιολόγησης οικονομικών προσφορών της 1ης Πρόσκλησης Υποβολής Οικονομικών Προσφορών για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το σχολικό έτος 2020-2021”. Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, οι δε μεταφορείς ενημερώθηκαν ηλεκτρονικά από το “Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ)” για τα αποτελέσματα. Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας,  η Υπηρεσία μας, προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους μεταφορείς και στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για την καταγραφή τυχόν προβλημάτων. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών εκτελούνται κανονικά, σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα, αφορούσαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις και ειδικότερα στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πύργου. Η ελλιπής ενημέρωση του μεταφορέα από το Σύστημα, και ένα τεχνικό πρόβλημα σε όχημα μεταφοράς (μινι μπας) είχε ως αποτέλεσμα να μην εκτελεστούν αυτά τα δρομολόγια. Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχα προσωπικά με τον μεταφορέα, έλαβα τη διαβεβαίωση, ότι από αύριο Τετάρτη, θα εκτελεστούν και αυτά κανονικά.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά διάφορα αρνητικά σχόλια που έχουν “ανακυκλωθεί” τις τελευταίες ημέρες, δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια άσκοπη διαδικασία στείρας αντιπαράθεσης με κανέναν, για την πολιτική εκμετάλλευση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος. Αισθάνομαι όμως πικρία και θεωρώ άδικο να κατηγορείται η Υπηρεσία και εγώ προσωπικά για έλλειψη ενδιαφέροντος και αδιαφορία, από την στιγμή κατά την οποία έχουμε καταβάλει τόσο μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα, με τα παραπάνω αναφερόμενα αποτελέσματα».

 

 

 

Εξιχνίαση κλοπής

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης
Ασφάλειας Πύργου, κλοπή που διαπράχθηκε  πριν από ένα μήνα, σε χωριό του
Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
 
Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπής σε
βάρος ενός ημεδαπού άνδρα, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν
ταυτοποιηθεί.
 
Ειδικότερα, ο δράστης την 06/08/2020 ενεργώντας από κοινού με άγνωστους
συνεργούς του, διέρρηξαν οικία ημεδαπού άνδρα και αφαίρεσαν το χρηματικό
ποσό των (500) ευρώ και κοσμήματα, συνολικής αξίας (5.000) ευρώ.
 
Επισημαίνεται ότι οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο
εντοπίστηκε στην Τρίπολη και κατασχέθηκε.
 
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του δράστη θα υποβληθεί στον
Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Επίσκεψη της Οργάνωσης Μελών Δήμου Ήλιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κοινότητα Δάφνης

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο της Οργάνωσης Μελών Δ. Ήλιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό, τους πρώην βουλευτές, Έφη Γεωργοπούλου και Μάκη Μπαλαούρα και την υποψήφια στις εθνικές εκλογές Βασιλική Παρασκευοπούλου, επισκέφθηκαν την κοινότητα Δάφνη του Δήμου Ήλιδας που επλήγη, μαζί με τις γύρω περιοχές, από την καταστρεπτική φωτιά της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου αφήνοντας πίσω της περισσότερα από 2.000 στρέμματα καμένης δασικής και αγροτικής έκτασης. Συνομίλησαν με κατοίκους και ενημερώθηκαν για την έκταση της καταστροφής στην περιοχή, των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις συνέπειές τους στην ζωή των κατοίκων. Παράλληλα ενημερώθηκαν και για τις σημαντικές ζημιές  που υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος με τους μυκηναϊκούς τάφους που βρίσκεται στην περιοχή. Στην ανοιχτή συνέλευση που ακολούθησε με τους κατοίκους, παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Γιάννη Γκουβέρου συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσει να υπάρξει παρόν και μέλλον για τις οικογένειες που έχασαν όλο τους το παραγωγικό κεφάλαιο και ήταν για τους περισσότερους η μοναδική πηγή εισοδήματος, ενώ παράλληλα τέθηκαν τρεις βασικοί άξονες για την στήριξη της περιοχής.

Α) Άμεση λήψη έκτακτης αποζημίωσης λόγω της απώλειας της φετινής παραγωγής που αποτελεί επί το πλείστον το κύριο εισόδημα για τους κατοίκους.

Β) Άμεση έναρξη σχεδιασμού και υλοποίησης βασικών αντιπλημμυρικών έργων ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, για την αποφυγή πλημμυρών όπως είδαμε στην περίπτωση της Εύβοιας, που η αδράνεια της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες με ανθρώπινα θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές.

Γ) Ταχεία καταγραφή για το κατεστραμμένο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ώστε να δοθούν με διαδικασίες εξπρές αποζημιώσεις στους παραγωγούς, για να γίνει εφικτή η επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας και της τοπικής οικονομίας.    

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι παρών μαζί με τους κατοίκους σε όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται για την άσκηση πίεσης προς τους αρμοδίους φορείς, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Ήλιδας -Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου είναι στόχος εφικτός, αρκεί οι κυβερνώντες να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων που αγωνιούν για το μέλλον των οικογενειών τους.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.