90 New Articles

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : "Οινοποιοί και αμπελουργοί αντιμετωπίζουν αβοήθητοι τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση."

Την ανάγκη στήριξης των οινοποιών και αμπελουργών της χώρας , αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Τονίζει ότι ο αμπελοοινικός κλάδος έχει πληγεί καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας αφού η πτώση των πωλήσεων υπερβαίνει το 75%, συνέπεια της αναστολής δραστηριότητας στην εστίαση αλλά και της μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Παράλληλα επισημαίνει ότι με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται μείωση 3,8% στις συνολικές εξαγωγές κρασιών το 2019, με τους οίνους ΠΟΠ να εμφανίζουν πτώση 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παράπλευρη απώλεια των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί είναι οι αμπελουργοί αφού τα οινοποιεία  αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους αμπελουργούς, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ο κ. Κατρίνης προτείνει τη στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών με εφάπαξ ενίσχυση και τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των οινοποιών, ενώ ρωτά τον κ. Βορίδη αν σκέφτεται να ενεργοποιήσει το μέτρο του πράσινου τρύγου και της απόσταξης τρύγου, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά επίσης από την κυβέρνηση να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση των ελληνικών κρασιών στη διεθνή αγορά, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Σε δήλωση του, τονίζει:

‘’ Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει ουσιαστικά μόνος του τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κατώτερες του αναμενομένου ενώ η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την στήριξη ενός κλάδου που έχει προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην εθνική οικονομία.’’

 

 

 

Δημιουργία «HUBS» στην Π.Ε Ηλείας για την ανάπτυξη των δημιουργικών επιχειρήσεων

*Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του διακρατικοιύ προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A GREECE – ITALY PROGRAMME 2014-2020

 

   Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και το Διοικητήριο, όπου θα λειτουργήσει ο πρώτος από τους τέσσερις Κόμβους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου «Creative Hubs» με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, του ΙΤΥΕ – Διόφαντος και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, με στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη των Δημιουργικών Επιχειρήσεων.

   Το πρώτο “βήμα” έγινε με την τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, με τη συμμετοχή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της ΠΔΕ Ελένης Σπυράκη, του Προϊσταμένου Τμ. Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής ΠΔΕ Σπύρου Παπασπύρου και του καθηγητή Βασίλη Αυδίκου από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας συμμετείχαν, από το τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού η Σίσσυ Νικολάου, από το τμήμα Προμηθειών ο Δημήτρης Ντοάς, από τη τμήμα Πληροφορικής ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ευγενία Βλάσση και Άγγελος Νιάρχος και η επιστημ. συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη Σανιώ Σωτηροπούλου.

   Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου, συζητήθηκαν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες, η δυνατότητα αξιοποίησης των υπαρχουσών υποδομών που παρέχονται και η ανάγκη διαμόρφωσης νέων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του έργου, και συνολικά οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Κόμβου (Hubs) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η συνάντηση συνεργασίας ολοκληρώθηκε με αυτοψία στους χώρους που θα στεγάσουν τις δραστηριότητες του έργου (σ.σ στο ισόγειο του Διοικητηρίου) και κατ’ επέκταση των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

   Σκοπός της δημιουργίας των τεσσάρων «Hubs» είναι η λειτουργία ενός συνεργατικού κόμβου επιχειρήσεων του κλάδου (CreativeHubs) διαρθρωμένου και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, που θα αποτελέσει σημείο αιχμής για την τοπική επιχειρηματικότητα. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία συνεργαζόμενων κυψελών, ιδιαίτερα στους τομείς του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αξιοποίησης της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της ψυχαγωγίας, των κοινωνικών και τουριστικών εφαρμογών, της διαφήμισης, της μόδας κ.α

   Ειδικότερα, στους χώρους αυτούς, θα παρέχεται η δυνατότητα «φιλοξενίας» μέρους του κύκλου εργασιών νεοφυών επιχειρήσεων, κυρίως, δίνοντάς τους τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των οικονομιών κλίμακας, ώστε να ξεπεράσουν πιθανούς κινδύνους «θνησιμότητας» που αντιμετωπίζουν οι νέες επιχειρήσεις. Έτσι, έχοντας εφοδιαστεί – κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Hubs – με τα κατάλληλα εργαλεία και εφόδια, θα μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον δράσης.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, λειτουργούν 45 τέτοιοι Κόμβοι (μόνο στην Αττική) οι οποίοι εξυπηρετούν περίπου 5.000 επιχειρήσεις, ενώ ο Πύργος (σ.σ η Πάτρα, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι) θα είναι από τις πρώτες επαρχιακές πόλεις που θα δημιουργήσουν τέτοιους χώρους για την ανάπτυξη και υποστήριξη δημιουργικών επιχειρήσεων. Ήδη, στο Επιμελητήριο Ηλείας, έχουν κατατεθεί αιτήσεις συμμετοχής από 17 επιχειρήσεις της Ηλείας. Για τους εκπροσώπους τους μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ενημερωτική συνάντηση.

  H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο έργο CREATIVE@Hubs, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A GREECE-ITALY PROGRAMME 2014-2020. Το εταιρικό σχήμα συμπληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και την Περιφέρεια της Πούλιας (Ιταλία). Το έργο CREATIVE @Hubs εντάσσεται στον Άξονα 1.1 με τίτλο «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων (Holistic networking of creative industries via hubs» - CREATIVE@HUBs).

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: «Βασική προτεραιότητα της Δ.Α. η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του Δήμου»

Συνεργασία Δ.Α., Εφορείας Αρχαιοτήτων, Τοπικής Κοινότητας και Εκκλησίας για την ανάδειξη της Ιεράς Μονής Ασκητή Γουμέρου

 

Συνάντηση εργασίας με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του μοναδικού θρησκευτικού μνημείου της Ιεράς Μονής Ασκητή στην Τοπική Κοινότητα Γουμέρου Πύργου αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου μεταξύ του Δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου και εμπλεκόμενων με το θρησκευτικό μνημείο φορέων.

   Στη συνάντηση που υπήρξε άκρως εποικοδομητική συζητήθηκε το ιστορικό ανάδειξης της Μονής Ασκητή και τα ζητήματα που το αφορούν.

   Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος «η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του Δήμου μας αποτελεί βασική προτεραιότητα αφού από την αρχή της θητείας μας θέσαμε ως βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

 Πόσο δε όταν αυτό σχετίζεται με τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα της περιοχής μας. Ένα από τα μοναδικά θρησκευτικά μνημεία του Δήμου είναι και αυτό που αφορά την Ιερά Μονή Ασκητή στην τοπική κοινότητα Γουμέρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η εκκλησία και η τοπική κοινότητα Γουμέρου με σκοπό να αναδείξουμε - συντηρήσουμε μέσα από συλλογική δράση και αγαστή συνεργασία το μοναδικού κάλλους θρησκευτικό μνημείο».

   Στη συνάντηση εργασίας παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη Κόλλια, ο αντιδήμαρχος  Πύργου κ. Νίκος Κοτσώνης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γουμέρου κ. Αριστείδης Γαβριλόπουλος και ο εφημέριος της Τ.Κ. πατήρ Γεώργιος Αθανασόπουλος που εξέφρασαν τις απόψεις – προτάσεις τους για την ανάδειξη και προβολή της Μονής Ασκητή.

 

Αθανασία Ράλλη:

«Μοναστήρι με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορία»

Με την σειρά της η κ. Κόλλια αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εν λόγω θρησκευτικού μνημείου τονίζοντας ότι αποτελεί μεταβυζαντινό μοναστήρι με την πρόσοψή του να ανάγεται κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι η Μονή Ασκητή αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με μακρά ιστορία.

   Ολοκληρώνοντας ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Νίκος Κοτσώνης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γουμέρου κ. Γαβριλόπουλος καθώς και ο εφημέριος πατήρ Γεώργιος Αθανασόπουλος τόνισαν την άμεση ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης του θρησκευτικού μνημείου που αποτελεί όπως τόνισαν σημείο κατατεθέν της περιοχής.

Ο Ερημίτης και η εικόνα της Παναγίας

Κοντά στο χωριό Γούμερο του Δήμου Ωλένης στο Νομό Ηλείας μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο φυσικής ομορφιάς, βρίσκεται σήμερα σπηλαιώδη Μονή του «Ασκητή».

    Η Ιερά Μονή Ασκητή Γουμέρου είναι ένα από τα μεγαλειώδη θρησκευτικά μνημεία με απίστευτη φυσική ομορφιά.

   Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, στο φαράγγι του Γούμερου ζούσε ένας ερημίτης.

    Οι κάτοικοι της περιοχής Γουμέρου και Ωλένης, αφού τον κυνήγησαν νομίζοντας πως είναι αγριογούρουνο, κατέληξαν στον σημερινό χώρο της Μονής.
   Εκεί όμως βρήκαν μόνο μία εικόνα της Παναγίας να κρατά ένα βρέφος. Εκεί λοιπόν, που σμίγουν δυο βουνά, στο φυσικό κοίλωμα δυο σπηλαίων, χτίστηκε η μονή και για πολλά χρόνια αποτελούσε μοναστικό κέντρο.

   Πριν αρκετά χρόνια η Μονή φιλοξενούσε μοναχούς ενώ τον τελευταίο μισό αιώνα παραμείνει ακατοίκητη. Συγγραφικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι όταν απεβίωσε ο Ασκητής ενταφιάστηκε μέσα στον χώρο της Μονής. 

Κανόνες ασφαλούς επίσκεψης και λειτουργίας των μουσείων της Εφ. Α. Ηλείας

Με αφορμή την επαναλειτουργία των μουσείων της Ελλάδος τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι παράλληλα με την εφαρμογή του γενικού πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α. (κάντε κλικ εδώ) θα συντρέξουν επιπλέον ειδικά μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του κάθε Μουσείου αρμοδιότητος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Παρακαλούμε το κοινό και τους ξεναγούς να ενημερωθούν και τηρήσουν τους μέγιστους αριθμούς ατόμων, τους χρόνους παραμονής και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου, όπου αυτές έχουν οριστεί, ακολουθώντας επιπλέον και τις τυχόν υποδείξεις του προσωπικού της Υπηρεσίας μας.

Γενικά μέτρα ατομικής προστασίας
 • Τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων τουλάχιστον 1,5 μέτρου σε ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων σε κλειστούς χώρους.
 • Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας ή υποψίας αυτής
 • Αποφυγή αγγίγματος σε σημεία του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα).
 • Πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή σε καθαρά χέρια χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού (70%)

Ειδικότερα μέτρα προστασίας:

Α. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

 1. Η υφιστάμενη είσοδος του αρχαιολογικού μουσείου διαθέτει δυο θύρες, η μια θύρα θα χρησιμοποιηθεί ως είσοδος και η άλλη ως έξοδος, σύμφωνα με τη σήμανση.
 2. Όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών, θα πρέπει να εισέρχονται έως είκοσι (20) άτομα και σε χρονικό διάστημα δέκα λεπτών (10) και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνουν τα εκατό άτομα (100) συγχρόνως ενώ το ανώτατο χρονικό όριο παραμονής να είναι η μια ώρα.
 3. Στην περίπτωση των ομαδικών γκρουπ τα εισιτήρια να τα προμηθεύονται οι ξεναγοί. Οι ξεναγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν μη ιατρική μάσκα και να έχουν σύστημα ενδοεπικοινωνίας για την ξενάγηση. Οι ξεναγοί θα πρέπει να συνοδεύουν τους επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης έως και την έξοδό τους και οι ομάδες επισκεπτών (γκρουπ) δεν θα υπερβαίνουν τα 8 άτομα.
 4. Ως στάσεις ξενάγησης να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες 2 ( Αίθουσα χαλκίνων), 4( Αίθουσα Νίκης Παιωνίου), 5(Αίθουσα Αετωμάτων), 8 (Αίθουσα Ερμή),10 ( Αίθουσα Ρωμαϊκών) και η πορεία που θα ακολουθούν οι επισκέπτες να ξεκινάει από την αίθουσα 1,2,3,4,6,7,8,9,10 και να ολοκληρώνουν την επίσκεψη τους στην αίθουσα 5.
 5. Στο πωλητήριο θα εισέρχονται έως πέντε (5) άτομα.


Β. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

 1. Όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών, θα πρέπει να εισέρχονται έως δέκα (10) άτομα και σε χρονικό διάστημα δέκα πέντε λεπτών (15) και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνουν τα σαράντα άτομα (40) συγχρόνως, ενώ το ανώτατο χρονικό όριο παραμονής να είναι η μια ώρα.
 2. Στην περίπτωση των ομαδικών γκρουπ τα εισιτήρια να τα προμηθεύονται οι ξεναγοί. Οι ξεναγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν μη ιατρική μάσκα και να έχουν σύστημα ενδοεπικοινωνίας για την ξενάγηση. Οι ξεναγοί θα πρέπει να συνοδεύουν τους επισκέπτες καθ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψης έως και την έξοδό τους και οι ομάδες επισκεπτών (γκρουπ) δεν θα υπερβαίνουν τα 8 άτομα.
 3. Ως στάσεις ξενάγησης να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες 4 (Αίθουσα προετοιμασίας των αγώνων),6(Αίθουσα Αγωνισμάτων), 7(Αίθουσα Νίκης), 8 (Αίθουσα επάθλων), 11 (Αίθουσα Ίσθμια-Νέμεα) και η πορεία που θα ακολουθούν οι επισκέπτες να ξεκινάει από την αίθουσα 1,2,3,4,5, 7,8,9,10,11,12 και να ολοκληρώνουν την επίσκεψη τους στην αίθουσα 6.


Γ.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ

 1. Για την ασφαλή είσοδο των επισκεπτών εντός του μουσείου, θα πρέπει να εισέρχονται ανά αίθουσα, ως ακολούθως: Κύρια αίθουσα Μουσείου έως πέντε (5) άτομα, ημιυπαίθριες αίθουσες Α1/1 και Ν έως δύο (2) άτομα σε κάθε αίθουσα για χρονικό διάστημα 10 λεπτών
 2. Στην περίπτωση των ομαδικών γκρουπ τα εισιτήρια να τα προμηθεύονται οι ξεναγοί. Οι ξεναγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν μη ιατρική μάσκα και να έχουν σύστημα ενδοεπικοινωνίας για την ξενάγηση. Οι ξεναγοί θα πρέπει να συνοδεύουν τους επισκέπτες καθ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψης έως και την έξοδό τους.


Δ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

 1. Όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών, θα πρέπει να εισέρχονται έως δέκα (10) εντός χρονικού διαστήματος δέκα πέντε λεπτών (15) και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνουν τα σαράντα άτομα (40) συγχρόνως, ενώ το ανώτατο χρονικό όριο παραμονής να είναι η μια ώρα.
 2. Στην περίπτωση των ομαδικών γκρουπ τα εισιτήρια να τα προμηθεύονται οι ξεναγοί. Οι ξεναγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν μη ιατρική μάσκα και να έχουν σύστημα ενδοεπικοινωνίας για την ξενάγηση. Επίσης, οι ξεναγοί θα πρέπει να συνοδεύουν τους επισκέπτες καθ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψης έως και την έξοδό τους και οι ομάδες επισκεπτών (γκρουπ) να μην υπερβαίνουν τα οκτώ (8) άτομα.


Ε. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ

 1. Όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών, θα πρέπει να εισέρχονται έως δεκαπέντε (15) άτομα εντός χρονικού διαστήματος δέκα πέντε λεπτών (15) και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνουν τα πενήντα άτομα (50) συγχρόνως ενώ το ανώτατο χρονικό όριο παραμονής να είναι η μια ώρα.
 2. Στην περίπτωση των ομαδικών γκρουπ τα εισιτήρια να τα προμηθεύονται οι ξεναγοί. Οι ξεναγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν μη ιατρική μάσκα και να έχουν σύστημα ενδοεπικοινωνίας για την ξενάγηση. Επίσης, οι ξεναγοί θα πρέπει να συνοδεύουν τους επισκέπτες καθ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψης έως και την έξοδό τους και οι ομάδες επισκεπτών (γκρουπ) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα οκτώ (8) άτομα.

Πηγή: http://ilia-olympia.org/

Υγειονομική ασφάλεια και τουριστική ανάπτυξη - Η περίπτωση της Ηλείας

του Κώστα Διαμαντόπουλου,

Οδοντιάτρου, MSc, πρώην Διοικητή ΓΝ Ηλείας

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση αναδεικνύει το ρόλο του συστήματος υγείας ως προσδιοριστή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η οικονομία του τουρισμού κλυδωνίζεται. Οι χώρες των οποίων τα συστήματα υγείας θα εκπέμψουν μήνυμα ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας στη διαχείριση ασθενών, θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην τουριστική αγορά.

Η επάρκεια μέσων διακομιδής, η πυκνότητα του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ύπαρξη μονάδων υποστήριξης της ζωής, η εγγύτητα σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο καιο βαθμός συγκέντρωσης των διαθέσιμων ειδικοτήτων συνιστούν μεταβλητές που προσδιορίζουν το επίπεδο ασφαλείας.

Στην Ηλεία καταγράφονται δυνατά και αδύνατα σημεία. Το πυκνό δίκτυο Κέντρων Υγείας, η πλειονότητα των οποίων χαρακτηρίζεται από επταήμερη 24ωρη λειτουργία με “εμπροσθοφυλακή” το ΚΥ Γαστούνης που γειτνιάζει με περιοχή υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, η ικανοποιητική διασπορά ιδιωτικών ιατρείων, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Εμφραγμάτων, Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης που φιλοξενούνται στον Πύργο, η λειτουργία Μαιευτικής και Παιδιατρικής Κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο και η εγγύτητα με το Πανεπιστημιακό της Πάτρας το οποίο διαθέτει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και Μονάδες Εντατικής Παίδων και Νεογνών  συγκροτούν ένα πλέγμα υπηρεσιών υγείας που προσδιορίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας. Υπάρχουν όμως και αδυναμίες,  η ανεπαρκής εργαστηριακή και απεικονιστική υποστήριξη των Κέντρων Υγείας, η αδυναμία καθημερινής εφημεριακής λειτουργίας του ΚΥ Ζαχάρως τουλάχιστον τους θερινούς μήνες, η ανορθολογική κατανομή του ιατρικού προσωπικού που δυσχεραίνει την επίτευξη υψηλού βαθμού συγκέντρωσης των διαθέσιμων ειδικοτήτων, η καθυστέρηση στη λειτουργία Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στην Πάτρα και η προβληματική κάλυψη της νότιας Ηλείας με ασθενοφόρο.

Κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του συστήματος υγείας στο νομό διαδραματίζει η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου. Η χωρητικότητά της, η οποία  σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τις 220 κλίνες, όταν ο μέσος ημερήσιος αριθμός νοσηλευομένων σε Πύργο και Αμαλιάδα την περίοδο 2016-2019  δεν ξεπέρασε τους 140, το μίγμα των ειδικοτήτων που διαθέτει, οι μονάδες που φιλοξενεί και ο σταθερά ανανεούμενος ιατροτεχνολογικός της εξοπλισμός προσθέτουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο σύστημα μειώνοντας παράλληλες τις διακομιδές στην Πάτρα. Πρόκειται για τη μοναδική νοσηλευτική δομή στην Ηλεία που διαθέτει το προσωπικό και τις υποδομές για να χαρακτηριστεί ως Επίπεδο ΙΙ (Level II) σ’ ένα οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Τραύματος σύμφωνα με τις αρχές του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (American College of Surgeons, Committee on Trauma) που υιοθέτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ως κατευθυντήριες οδηγίες για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος (Σεπτέμβριος 2019). Ο ρόλος όμως αυτός δεν υποστηρίζεται όταν δεν εφημερεύει καθημερινά. Η υποαπασχόληση των παραγωγικών της συντελεστών και η μερική αξιοποίησή των διαθέσιμων πόρων έχει ως αποτέλεσμα η λειτουργία της να υπολείπεται της φέρουσας ικανότητάς της εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματά της.

Η ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας σε συνδυασμό με την έγκαιρη λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας θα εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες σε μια ούτως ή άλλως χαμένη τουριστικά χρονιά. Αυτό όμως που θα χαθεί σήμερα, θα κερδηθεί πολλαπλάσια στο μέλλον. Η επένδυση στην υγεία είναι επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη.                                                                                                                     

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στο γραφικό Κολίρι

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η καρδιά της Δημοτικής Αρχής Πύργου  «σήκωσε» δυνατούς παλμούς στο Κολίρι.

    Ο Δήμαρχος  ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, προσκεκλημένος του νέου Προέδρου της Κοινότητας ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, συνοδευόμενος από τον στενό  σύμβουλο και φίλο του ΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟ, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΕΛΑ, τον πρόεδρο της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ  ΑΝΔΡΕΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ, τον Διευθυντή του Γραφείου του ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟ  και τον Ειδικό συνεργάτη Γραφείου Δημάρχου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ  επισκέφθηκε  το όμορφο αυτό χωριό.

  Εκεί ο Πρόεδρος και το Κ.Σ., εν μέσω πληθούσης πλατείας υποδέχθηκαν τον κ. Δήμαρχο, με το συγκεντρωμένο πλήθος και τις εκδηλώσεις να δίνουν την εικόνα και το άρωμα προεκλογικής περιόδου.

   Ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Αντωνακόπουλος άνοιξε την εκδήλωση, απευθύνοντας εμπνευσμένη προσλαλιά στο σπάνιο άνθρωπο, τον διακεκριμένο γιατρό – καρδιολόγο , τον πρ. βουλευτή και σημερινό άρχοντα του Δήμου της πρωτευούσης, όπως χαρακτηριστικά τον προσαγόρευσε, επιδίδοντας του υπόμνημα των βασικών αναγκών, που απασχολούν τους πολίτες του χωριού.

   Ο κ. Αντωνακόπουλος, λαβών τον λόγο, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του αείμνηστου πρ. Προέδρου της Κοινότητας Στάθη Δημητρακόπουλου, αναγορεύοντάς τον σπουδαίο αγωνιστή, μολονότι ο αείμνηστος υπήρξε σφοδρός αντίπαλος του, δείχνοντας την αρχοντιά και τη μεγαλοκαρδία του. 

  Ακολούθως, ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε ενώπιον του πολυπληθούς ακροατηρίου επιγραμματικά το έργο που επιτέλεσε εντός ολίγων μηνών από της παραλαβής της Δημοτικής Αρχής, λόγω της καραντίνας του κορωνοϊού, που παρενεβλήθη. Ένα έργο, το οποίο αντικειμενικά κρινόμενο, είναι πολυσχιδές και σπουδαίο.

  Τόνισε, πως οι αγώνες των Αρχόντων, για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων είναι επιβεβλημένο, να είναι συνεχείς, επίπονοι, ευ μέθοδοι και επίμονα διεκδικητικοί.   

   Ακολούθησαν εύστοχες ερωτήσεις εκ μέρους των πολιτών, με τον κ. Δήμαρχο να δίδει σαφείς και ικανοποιητικές απαντήσεις.

  Τέλος, ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στο έργο του συγχωριανού του Τάκη Αντωνακόπουλου, ο οποίος εν έτη 1974, εκμεταλλευόμενος τη θερμή φιλία που τον συνέδεε με τον αείμνηστο μεγάλο πολιτικό Αθανάσιο Κανελλόπουλο, κατάφερε να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος ΠΎΡΓΟΣ – ΚΟΛΙΡΙ, να τσιμεντοστρωθεί η κεντρική πλατεία, να κατασκευαστεί η υδατοδεξαμενή στο ορεινό τμήμα του χωριού, ενώ με ίδιες δαπάνες ίδρυσε μεγάλη Κοινοτική Βιβλιοθήκη για την τοπική νεολαία.

  Κλείνοντας την επιτυχημένη εκδήλωση ο Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε ενώπιον των συγχωριανών του, ότι θα αναλώσει το υπόλοιπο της ζωής του δίπλα στον αγαπημένο φίλο του, τον ευφυή και χαλκέντερο Δήμαρχο ΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟ, για την εκτέλεση έργων ωφέλιμων στη γενέτειρά του, το Κολίρι.

Δ. Καλαματιανός: Η σκέψη και η έννοια μας, κοντά στους μαθητές μας

Κάθε χρόνο, αυτές οι ημέρες, μας ξυπνούν αναμνήσεις από τότε που βρισκόμασταν εμείς, ως μαθητές, στην τελική ευθεία προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ημέρες αγωνίας, ημέρες προσμονής και λαχτάρας, γεμάτες όνειρα για το αύριο.

Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι πάντα κοντά στους μαθητές μας, στο μέλλον του τόπου μας, οι οποίοι φέτος κλήθηκαν να προετοιμαστούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και στους καθηγητές και τους γονείς, οι οποίοι αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης και έμπνευσης των εξεταζόμενων.

Εύχομαι σε όλους σας από καρδιάς καλή επιτυχία, καλή δύναμη με αυτοπεποίθηση και υπομονή.

Αναμφίβολα, οι εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι μια πολύ σημαντική στιγμή του μαθητικού βίου, με προεκτάσεις και στη μετέπειτα εκπαιδευτική σας πορεία, όμως αξίζει να θυμάστε πως δεν είναι η μοναδική.

Είναι μόνο η αρχή για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων σας, καθώς, το ταξίδι στη γνώση είναι συνεχές και αδιάκοπο, το ίδιο και οι προσπάθειες για επιτυχία και πρόοδο στη ζωή.

Νοιώθοντας την αδημονία και την επιθυμία σας, μένουμε δίπλα σας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, υποστηρίζοντας συνεχώς το δικαίωμα στην κατάκτηση των ονείρων σας.

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.