451 New Articles

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας - Προληπτικά μέτρα για την αντιπυρική περίοδο

Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε από την 1η Μαΐου.

Βασικό θέμα ήταν ο σχεδιασμός δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων πυρκαγιάς και ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για την λήψη προληπτικών μέτρων. Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος επεσήμανε δύο σημαντικά προβλήματα, την έλλειψη πιστώσεων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών καθώς και την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού για τον σκοπό αυτό. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Με δεδομένο ότι απαγορεύεται η χρήση φωτιάς το χρονικό διάστημα από 01-05-2020 έως 31-10-2020, χωρίς την έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημερώνονται οι πολίτες (ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών εκτάσεων) των οποίων οι ιδιοκτησίες εφάπτονται αγροτικών – δασικών δρόμων να φροντίσουν άμεσα για:

- Τον καθαρισμό των οικοπεδικών τους εκτάσεων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όρια αυτών,  και φροντίσουν για την αποψίλωση και απομάκρυνση των ξερών χόρτων, καθώς και για την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα ακίνητα, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς. 

- Την κοπή κλαδιών των δέντρων, θάμνων κλπ που εξέχουν από τις παρόδιες ιδιοκτησίες τους (ιδιωτικά οικόπεδα και κτήματα) προς το αγροτικό, δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία εμποδίζουν την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και παρεμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων (πυροσβεστικών κλπ).

Σε αντίθετη περίπτωση τα προεξέχοντα κλαδιά θα κόβονται αυτοδίκαια και οι παραβάτες θα διώκονται και θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 Ν. 3585/2007. Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν προβούν στο καθαρισμό των οικοπεδικών τους χώρων, ο καθαρισμός θα γίνεται από συνεργεία του Δήμου και παράλληλα θα επιβάλλεται πρόστιμο 0,50 ανά τετραγωνικό μέτρο (500€ ανά στρέμμα).

Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής - «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» του Μελισσοκομικού Προγράμματος 2020

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πύργος, 05/05/2020

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

                      Αριθ. Πρωτ.: 102043/9105

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ:

Γραφείο Τύπου (για δημοσίευση χωρίς χρέωση)

 

ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

& ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΑ

Ταχ. Δ/νση        

:

Διοικητήριο

Ταχ. Κώδικας  

:

27100 Πύργος

Τηλέφωνο

:

26213-60132

Fax

:

26213-60150

e-mail

:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες

:

Μ. Φλεβοτόμου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2020 – Οδηγίες συμμετοχής στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας γίνεται γνωστό στους μελισσοκόμους, ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 138/102859/14-04-2020 (ΑΔΑ: 631Φ4653ΠΓ-Π3Σ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1622/Β/28-04-2020, προσδιορίστηκε το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2020-2022.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της δράσης, ισχύουν τα εξής:

Σκοπός – περιγραφή της δράσης – περίοδος εφαρμογής

 1. Ενισχύεται μέρος της δαπάνης για τη μετακίνηση κυψελών από τον συνήθη μόνιμο τόπο εγκατάστασης – «έδρα» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα, καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων.
 2. Για τις ανάγκες εφαρμογής του τρέχοντος έτους ορίζεται Εαρινή – Θερινή περίοδος μετακινήσεων των κυψελών που αφορά μετακινήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από την 11η Φεβρουαρίου μέχρι και την 20η Ιουνίου 2020.

Δικαιούχοι – κριτήρια επιλεξιμότητας

 1. Δικαιούχοι της δράσης είναι:

α) φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι θεωρημένου και εν ισχύ μελισσοκομικού βιβλιαρίου, που διατηρούν μελισσοκομική εκμετάλλευση με τουλάχιστον 110 «κατεχόμενες κυψέλες» και εντάσσονται σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

 1. «επαγγελματίες αγρότες», οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 €,
 2. «επαγγελματίες αγρότες», οι οποίοι υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης – Δήλωση ΟΣΔΕ ή/και εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών (αφορά τους μελισσοκόμους για τους οποίους, έχει παρέλθει η διετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής τους στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής).
 • συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 €,

β) νομικά πρόσωπα, κάτοχοι θεωρημένου και εν ισχύ μελισσοκομικού βιβλιαρίου, που διατηρούν μελισσοκομική εκμετάλλευση με τουλάχιστον 110 «κατεχόμενες κυψέλες», τα οποία δηλώνουν τουλάχιστον ακαθάριστη αξία συνολικής ετήσιας γεωργικής παραγωγής 8.000 € και απαρτίζονται από επαγγελματίες αγρότες οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην δράση ως μεμονωμένοι μελισσοκόμοι. 

 1. Η ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη αποδεικνύεται, με την υποβολή εκ μέρους του δικαιούχου, βεβαίωσης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ).
 2. Η υλοποίηση της δράσης εκ μέρους των δικαιούχων, προϋποθέτει ότι θα μετακινήσουν τουλάχιστον το 40% των κατεχομένων κυψελών που δηλώνουν, σε μία μετακίνηση ή περισσότερες, με τη χρήση:

α) ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτομελισσοκομικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ), ή/και

β) φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ),

σε απόσταση μεγαλύτερη ή ίση των 50 χιλιομέτρων

 1. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση κατεχόμενων κυψελών ή να έχουν θεωρήσει το Μελισσοκομικό τους Βιβλιάριο στο διάστημα από 01/09/2019 έως 31/12/2019. Κατ’ εξαίρεση, για το μελισσοκομικό έτος 2020, η τυχόν εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης – δήλωσης κατεχομένων κυψελών δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από τη δράση.
 2. Μελισσοκόμοι οι οποίοι εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα τα προηγούμενα έτη και έχει παρέλθει η διετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής τους στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών, απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΑΑΕ. Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται αντίγραφο της αίτησης εγγραφής στον ΟΓΑ και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 όπου αναφέρεται ότι ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει αίτηση εγγραφής, η ημερομηνία υποβολής της αίτησης και η μη ολοκλήρωση εγγραφής του στον ΟΓΑ.

Διαδικασία συμμετοχής

 1. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη δράση εκφράζεται με την υποβολή σχετικής αίτησης – δήλωσης (Υπόδειγμα 2). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης – δήλωσης ορίζεται για μελισσοκομικό πρόγραμμα 2020 η 18η Μαΐου 2020.
 2. Στο έντυπο της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής δηλώνεται το πρόγραμμα μετακινήσεων των μελισσοσμηνών. Σε περίπτωση που τροποποιηθεί το πρόγραμμα μετακινήσεων, ο δικαιούχος έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το νέο τόπο και χρόνο μετακίνησης – εγκατάστασης, προκειμένου να είναι εφικτός ο επιτόπιος έλεγχος διαπίστωσης της πραγματοποίησης της μετακίνησης.
 3. Η αίτηση – δήλωση συμμετοχής στη δράση φέρει την υπογραφή του ενδιαφερόμενου (για φυσικά πρόσωπα) ή του νόμιμου εκπροσώπου (για νομικά πρόσωπα) και υποβάλλεται στο Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων (Πανεπιστημίου 171- γραφείο12, Τ.Κ. 26110, Πάτρα, τηλ. 2613613746, fax: 2610452259) σε πρωτότυπη – έντυπη μορφή ή διαβιβάζεται σε μορφή σαρωμένου ψηφιακού φωτοαντιγράφου (σκαναρισμένο αντίγραφο). Η υποβολή της αίτησης - δήλωσης, δύναται να γίνει και με ψηφιακό τρόπο από τον ίδιο τον δικαιούχο, μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής, η οποία έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το σκοπό αυτό τα Κέντρα Μελισσοκομίας παρέχουν στους δικαιούχους την απαραίτητη υποστήριξη, εφόσον τους ζητηθεί.
 4. Την αίτηση – δήλωση συμμετοχής στη δράση συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον ενδιαφερόμενο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο (για νομικά πρόσωπα), σύμφωνα με το ν. 1599/96, στην οποία δηλώνει ότι:

α) συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους της δράσης και πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 της παρούσας και ότι θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που το αποδεικνύουν στο οικείο Κέντρο Μελισσοκομίας μαζί με τα παραστατικά υλοποίησης της δράσης,

β) αποδέχεται τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης της δράσης, όπως καθορίζονται από την παρούσα,

γ) αποδέχεται και θα διευκολύνει την πραγματοποίηση όλων των σχετικών επιτόπιων ελέγχων που θα του ζητηθούν,

δ) δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης

ε) τα μέλη του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στη δράση ως μεμονωμένοι μελισσοκόμοι (αφορά νομικά πρόσωπα).

Δικαιολογητικά επιλεξιμότητας - Παραστατικά υλοποίησης της δράσης

Οι δικαιούχοι καταθέτουν στο οικείο Κέντρο Μελισσοκομίας με χρήση συγκεκριμένου εντύπου αίτησης (υπόδειγμα 5), μέχρι τις 20 Ιουνίου 2020, τα εξής δικαιολογητικά & παραστατικά:

Α) Δικαιολογητικά επιλεξιμότητας:

 1. i) βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ως επαγγελματίας αγρότης
 2. ii) φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, καθώς και της σελίδας θεώρησης, από όπου προκύπτει ότι το βιβλιάριο αυτό είναι σε ισχύ κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της δράσης (αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ)

iii) εκκαθαριστικό σημείωμα,

 1. iv) αντίγραφα εγγράφων που αποδεικνύουν κατά περίπτωση ότι υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Δήλωση ΟΣΔΕ) και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ετών (αφορά νεοεισερχόμενους αγρότες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ελάχιστης ακαθάριστης αξίας της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 €)
 2. v) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ
 3. vi) καταστατικό του νομικού προσώπου και βεβαιώσεις εγγραφής των μελών του νομικού προσώπου στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως επαγγελματίες αγρότες

            Β) Παραστατικά υλοποίησης της δράσης

Δελτίο αποστολής και αποκόμματα διοδίων (στην περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται με ΦΙΧ) ή φορτωτικές (στην περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται με ΦΔΧ).

           Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής & Υλοποίησης ΠΑΑ της Υπηρεσίας μας και στο Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων.

 

Η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

α/α

Αγγελοπούλου Σταυρούλα

Κτηνίατρος

 

 

Συνελήφθη διακινητής ναρκωτικών σε περιοχή της Ηλείας

Κατασχέθηκαν περισσότερα από δύο κιλά κάνναβης 

Ο συλληφθείς είχε αποκρύψει τα ναρκωτικά σε μηχανισμό παραθύρου

στην οικία του

Συνελήφθη, χθες, το απόγευμα, σε περιοχή της Ηλείας, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για διακίνησηκαι κατοχή ναρκωτικών. 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του άνδρα, κατά την οποία βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

 • (2.055) γραμμάρια κάνναβης, τα οποία ο συλληφθείς είχε κρύψει επιμελώς σε μηχανισμό παραθύρου (ρολό),
 • (25) συσκευασίες κενού περιεχομένου, με ίχνη κάνναβης και
 • Ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

 

Αντωνακόπουλος : «Στηρίζουμε στους επιχειρηματίες στη δύσκολη συγκυρία του κορονοϊού»

 Συνάντηση με τους εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου του Πύργου, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είχε συνάντηση  με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλία Ξανθούλη και τον εκπρόσωπο των Συλλόγου Εστίασης & Καταστημάτων Αναψυχής Πύργου Θανάση Μπούκλη, Αφού τον ενημέρωσαν για την δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους,  ζήτησαν από το Δήμαρχο να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης.   

  Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις πρώτες ώρες επιβολής των κυβερνητικών μέτρων για τη πανδημία του νέου κορονοϊού και με το δεδομένο πως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη , ο Δήμος συνεχίζει να  είναι δίπλα στους οικονομικά δοκιμαζόμενους επαγγελματίες της πόλης.  Άλλωστε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κλάδο φανερώνει και η  συγκέντρωση δεκάδων επιχειρηματιών στο Επαρχείο - λίγο πριν τα μέτρα – με την συμμετοχή του Δημάρχου.  

  Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την απαλλαγή  από τα Δημοτικά τέλη και τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όσους επαγγελματίες πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η έκτακτη ανάγκη. Επίσης να σημειωθεί ότι δε θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για κανέναν δημότη, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  Ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του, πως θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να παραχωρηθεί - στις περιπτώσεις που είναι εφικτό - επιπλέον κοινόχρηστος χώρος, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων. Στη περίπτωση που αντικειμενικά δε μπορεί να παραχωρηθεί επιπλέον κοινόχρηστο χώρος, θα προταθεί η μείωση των τελών χρήσης.

  Τέλος, ο Δήμος Πύργου και οι επαγγελματίες, θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία, για το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Πύργος - Σύλληψη δυο αλλοδαπών για κλοπή

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δυο αλλοδαποί άνδρες, διότι προχθές τα ξημερώματα, διέρρηξαν αυτοκίνητο ημεδαπού και αφαίρεσαν ένα κατσαβίδι επαναφορτιζόμενο, ένα φασματογράφο-ανιχνευτή μετάλλων, το χρηματικό ποσό των (40) ευρώ και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία των δραστών, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν όλα τα κλεμμένα αντικείμενα, πλην των χρημάτων, ενώ από τον έλεγχο των εγγράφων του ενός δράστη προέκυψε ότι είχε εισέλθει και διέμενε παράνομα στην χώρα.

Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού για τη λειτουργία των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών κατά το χρονικό διάστημα από 4 Μαΐου εως 16 Μαΐου - Η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

                  Πρός

                  Τά Ἐκκλ. Συμβούλια τῶν Ἱ. Ναῶν καί τά

                  Ἡγουμενοσυμβούλια τῶν Ἰ. Μονῶν τῆς καθ  ἡμᾶς  Ἱερᾶς Μητροπόλεως

                                                                        Ἕδρας των

 

            Ἀγαπητοί μου Πατέρες καί Ἀδελφοί,

            ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

            Ἡ δέ δύναμις, τό φῶς καί ἡ χαρά τῆς Ἀναστάσεως νά πλημμυρίζουν πάντοτε ὅλους μας.

            Ἐπεράσαμε κλεισμένοι στά σπίτια μας σχεδόν ἕνα τρίμηνο καί ὁλόκληρη τήν Μ. Τεσσαρακοστή καί τήν Μ. Ἑβδομάδα καί τό Πάσχα πρωτόγνωρα ἐφέτος, χωρίς ἐκκλησιασμούς, χωρίς θεία Κοινωνία, χωρίς κοινή λατρεία. Ὅμως δόξα τῷ Ἀνασταντι Κυρίῳ ἡμῶν, πέρασε ὁ δύσκολος χρόνος τῆς κορονοϊοῦ πανδημίας καί ἡ Κυβέρνησίς μας καί ἡ Ἐκκλησία μας ἀπεφάσισαν τήν ἄρσιν κάποιων περιοριστικῶν μέτρων.

            Σᾶς ἀποστέλλω συνημμένως τήν ὑπ’ ἀριθμ. 3020/2-5-2020 Ἐγκύκλιον τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου καί σχετικό ἐνημερωτικό τρίφυλλο Αὐτῆς μέ τόν τίτλον: «ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 4-16 ΜΑΪΟΥ 2020» καί τό ἀπό 2-5-2020 Φύλλον τῆς Ἐφημερίδος τῆς Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1643 τ. Β΄) πού ἰσχύει διά τήν Περίοδον 4-5-2020 ἕως 16-5-2020 καί παρακαλῶ νά τήν ἐφαρμόσετε μέ σχολαστικότητα.

            Ἐπίσης σᾶς ὑπενθυμίζω, ὅτι ἡ πανήγυρις τοῦ ἁγίου Νικολάου Σπάτα ἔχει ἀναβληθῆ γιά τήν Πεντηκοστήν καί τοῦ ἁγίου Πνεύματος. Παρακαλῶ νά ἐνημερώσετε καί τούς ἐνορίτες σας νά μή ξεκινήσουν νά μεταβοῦν.

Μέ θερμές ἀναστάσιμες εὐχές

 

 

† Ὁ Ἠλείας  ΓΕΡΜΑΝΟΣ

 

Προέλευση εινόνας: https://www.skai.gr/news/greece/ileia-kleistoi-oi-ieroi-naoi-megali-evdomada-kai-pasxa

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Δ/νσις : Ἰωάννου Γενναδίου 14 – 115 21, Ἀθῆναι

Τηλ. 210-72.72.204, Fax 210-72.72.210, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Πρωτ. 1875

Ἀριθ. Διεκπ.  809

                                                                               Ἀθήνησι τῇ 2 Μαΐου 2020Διεκπ.  809

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 3020

Πρός

Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας

Τῆς Ἐκ­κλη­σίας τῆς Ἑλ­λά­δος

Εἰς τάς Ἕδρας αὐτῶν

Θέμα: «Ἀποφάσεις τῆς Δι­αρ­κοῦς Ἱ­ε­ρᾶς Συ­νό­δου τῆς 30ῆς Ἀπριλίου 2020»

Σεβασμιώτατε ἐν Χριστῷ ἀδελφέ,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

            Γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι ἡ Δι­αρ­κής Ἱ­ε­ρά Σύ­νοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, κατά τήν Συ­νε­δρίαν Αὐτῆς τῆς 30ῆς μη­νός Ἀ­πρι­λίου ἐ.ἔ., συνε­ζή­τησεν ἐ­κτε­νῶς τά ἀφορῶντα εἰς τήν ἐξέλιξιν τῆς παν­δη­μίας τοῦ κο­ρω­νο­ϊοῦ Covid-19 καί τῶν ἐξ αὐ­τῆς συ­νε­πειῶν, ὡς πρός τήν τέ­λεσιν τῆς Θείας Λα­τρείας εἰς τούς Ἱ­ε­ρούς Να­ούς καί τάς Ἱεράς Μο­νάς τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκ­κλη­σίας τῆς Ἑλ­λά­δος, καί ἔλαβε τάς ὡς κά­τωθι ἀποφάσεις.

            Δοξάζει τό Ὄνομα τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, διότι Χάριτι καί φιλανθρωπίᾳ Αὐτοῦ καί προστασίαις τῶν Ἁγίων Του, ἀπεσοβήθη εἰς τήν Πατρίδα μας ἡ περαιτέρω ἐξάπλωσις τῆς νόσου. 

Ἐκφράζει τάς θερμάς πατρικάς συγχαρητηρίους εὐχάς Αὐτῆς πρός ἅπαντας τούς Ἰατρούς καί Νοσηλευτάς, τούς ἐπιστήμονας ὑγιείας, τούς ἁρμοδίους κρατικούς Λειτουργούς καί πάντας τούς ἀγωνιζομένους μετά σθένους, φιλαλληλίας καί αὐταπαρνήσεως διά τήν φροντίδα τῶν ἀσθενῶν καί τῶν οἰκείων αὐτῶν.

            Δέεται ἐκτενῶς πρός τόν Κύριον διά τήν ἀνάπαυσιν τῶν ὑπό τῆς λοιμικῆς νόσου κοιμηθέντων ἀδελφῶν καί συλλυπεῖται θερμῶς τούς συγγενεῖς των. 

Συγχαίρει ἅπαντα τόν Ἑλληνικόν Λαόν, ὅστις ἐτήρησεν ἐξ ἀρχῆς τά ὑποδειχθέντα ὑπό τῶν εἰδικῶν μέτρα, ἐπιδεικνύων πνεῦμα ἀλληλεγγύης, φιλοτιμίας, συνεργασίας, αὐτοθυσίας καί ἀληθινῆς ἀγάπης, παραμένων κατ᾿ οἶκον καί ὑπομένων καρτερικῶς τάς ἐκ τοῦ περιορισμοῦ ποικίλας δυσκολίας καί ἀνάγκας.

Ἀπευθύνεται ἰδιαιτέρως πρός τόν Ὀρθόδοξον Ἱερόν Κλῆρον καί τόν εὐσεβῆ καί φιλόχριστον Ἑλληνικόν Λαόν, καθώς καί πρός ἅπαντας τούς ἀφανεῖς ἐθελοντάς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς συνεργάτας, τούς ὁποίους εὐχαριστεῖ καί πατρικῶς εὐλογεῖ, διότι, παρά τό γεγονός ὅτι πολλάκις ἐξέφρασαν τήν δυσαρέσκειαν αὐτῶν, ὡς πρός τήν μή δυνατότητα συμμετοχῆς των εἰς τάς Ἱεράς Ἀκολουθίας, ἰδίως τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος, αἴροντες τοιουτοτρόπως «σταυρόν» δυσβάστακτον, παρέμειναν συντεταγμένοι μέ τάς ἀποφάσεις τῆς Πολιτείας καί μέ τάς δοθείσας, πατρικῶς καί ὑπευθύνως, ὁδηγίας τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

Ὁ Ἱερός  Κλῆρος καί ὁ πιστός Λαός δικαίως ἐκφράζουν τήν ὀδύνην αὐτῶν, ἡ δέ Ἱερά Σύνοδος ἐκφράζει τήν πικρίαν καί τόν προβληματισμόν Αὐτῆς, διά τόν τρόπον μέ τόν ὁποῖον ἀντιμετωπίσθησαν πολλοί Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί εἰς τήν ἐξέχουσαν καί λίαν εὐαίσθητον διά τούς πιστούς περίοδον τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος, ἄν καί ἀπό τῆς ἐνάρξεως τῆς ὑγειονομικῆς κρίσεως (28 Φεβρουαρίου ἐ.ἔ.) ἅπαντες ἐτήρησαν τούς κανόνας ὑγιεινῆς καί παρέμειναν κατ᾿ οἶκον, ὥστε νά μή θέσουν οὔτε τούς ἑαυτούς των οὔτε τούς συνανθρώπους των εἰς οἱονδήποτε κίνδυνον.

Αἱ ἀνωτέρω ἀποφάσεις τῆς Ἱερᾶς Συνόδου ἐδέχθησαν πολεμικήν τόσον ἐκ μέρους ὡρισμένων ἀδελφῶν χριστιανῶν, Κληρικῶν καί λαϊκῶν, ὅσον καί ἐκ μέρους ἐκπροσώπων Μέσων Ἐνημερώσεως ἤ καί Κοινοβουλευτικῶν Κομμάτων, οἵτινες, εἴτε ἐξ ἀγνοίας, εἴτε λόγῳ κακῆς πληροφορήσεως ἤ παρεξηγήσεως, μετῆλθαν τόν προσφιλῆ καί εὔκολον τρόπον τῆς συκοφαντίας, τῆς μυθοπλασίας καί τῶν ὕβρεων. Ἅπαντας ἡ Ἱερά Σύνοδος συγχωρεῖ καί εὐλογεῖ πατρικῶς, ταυτοχρόνως ὅμως δηλώνει ὅτι ὀφείλουν νά ἀποκαταστήσουν τάς συκοφαντίας διά νά μή παραμένουν ἔκθετοι ἔναντι τοῦ Θεοῦ καί τῆς ἀληθείας.

            Ὑποδέχεται μέ ἐλπίδα τό ἀπό 28ης Ἀπριλίου ἐ.ἔ. διάγγελμα τοῦ Πρωθυπουργοῦ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τόν ὁποῖον συγχαίρει διά τάς εὐχαριστίας, ἅς ἐξέφρασε δημοσίως, πρός τήν Ἐκκλησίαν τῆς Ἑλλάδος καί σύμπαντα τόν Ἱερόν Κλῆρον καί τόν εὐσεβῆ Λαόν Αὐτῆς, ἀναγνωρίζων τοιουτοτρόπως τήν συμβολήν αὐτῶν εἰς τήν ἀντιμετώπισιν τῆς πανδημίας. Σημαντικόν ρόλον εἰς αὐτήν τήν δημοσίαν ἀναγνώρισιν τῆς προσφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος εἶχε καί ἡ Ὑπουργός Παιδείας καί Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, διά τοῦτο καί ἐπισημαίνεται ἡ συμβολή αὐτῆς. 

Ἐκφράζει τήν χαράν Αὐτῆς, διότι ὁ κύριος Πρωθυπουργός ἔτεινε «εὐήκοον οὖς» εἰς τήν ἀπό 22ας Ἀπριλίου ἐ.ἔ. ἐπιστολήν τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος  κ. Ἱερωνύμου, ὅστις μετά ποιμαντικῆς ἀγωνίας μετέφερεν εἰς Αὐτόν τήν κοινήν πεποίθησιν τοῦ Σώματος τῆς Ἱεραρχίας, τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου καί τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ, ὅτι ἐπέστη ὁ χρόνος διά τήν, ὑπό τόν ὅρον τῆς τηρήσεως ὑγιειονομικῶν μέτρων, προσέλευσιν πιστῶν εἰς τούς Ἱερούς Ναούς καί τάς Ἱεράς Μονάς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τόσον διά προσκύνημα, ὅσον καί διά συμμετοχήν εἰς τάς Ἱεράς Ἀκολουθίας, εἰς τό ἱερώτατον Μυστήριον τῆς Θείας Λειτουργίας καί τά λοιπά Ἱερά Μυστήρια, καί διά τοῦτο ἡ Πολιτεία ἀπεφάσισε τήν δυνατότητα σταδιακῆς προσβάσεως τῶν πιστῶν εἰς τούς Ἱερούς Ναούς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἡμῶν.

            Ἀσφαλῶς, ἡ Ἱερά Σύνοδος ἐπεθύμει καί ἀνέμενεν ἀπό τῆς πρώτης ἡμέρας τῆς «σταδιακῆς ἐπιστροφῆς εἰς τήν κανονικότητα» (4 Μαΐου ἐ.ἔ.) τήν ἐπιστροφήν τῶν πιστῶν εἰς τήν Θείαν Λατρείαν, συμφώνως πρός ὅσα ἡ ἰδία ἐζήτησεν. Ὅμως, κατόπιν πολλῆς συζητήσεως, ἀπεφάσισε νά ἀποδεχθῇ τήν ἀπόφασιν τῶν ὀργάνων τῆς Πολιτείας διά τήν ὑπό ὅρους πλήρη ἐπιστροφήν τῶν πιστῶν εἰς τούς Ἱερούς Ναούς ἀπό τῆς Κυριακῆς 17ης  Μαΐου ἔ.ἔ., ἐκλαμβάνουσα καί χρησιμοποιοῦσα τό χρονικόν τοῦτο διάστημα ὡς δυνατότητα ἀναλόγου προετοιμασίας καί προσαρμογῆς, ὑπό τάς παρούσας ὑγιειονομικάς συνθήκας καί προϋποθέσεις, διά τόν προγραμματισμόν τελέσεως τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν μέ τήν συμμετοχήν τῶν πιστῶν.

            Ὁμοφώνως ἀπεφάσισεν ὅπως μή συγκληθῇ ἐκτάκτως ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, διότι ἤδη ἡ Πολιτεία διά τοῦ κυρίου Πρωθυπουργοῦ καί τῶν ἁρμόδιων Ὑπουργῶν καί Ἰατρῶν ἀπεδέχθη τήν, διά τῆς ὡς ἄνω ἀναφερθείσης ἀπό 22ας Ἀπριλίου ἐ.ἔ. ἐπιστολῆς παρέμβασιν τοῦ Μακαριωτάτου Προέδρου Αὐτῆς, Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, ὡς πρός τήν συμμετοχήν τῶν πιστῶν εἰς τήν λειτουργικήν ζωήν τῆς Ἐκκλησίας, βάσει τῶν ἀπαραιτήτων μέτρων ὑγιεινῆς. Πρός τοῦτο, συμφώνως πρός τό διάγγελμα τοῦ κυρίου Πρωθυπουργοῦ περί συμμετοχῆς τῶν πιστῶν εἰς τήν Θείαν Λατρείαν «μέ αὐστηρούς κανόνες πού θά συμφωνηθοῦν μέ τήν Ἱερά Σύνοδο καί τήν ἐπιστημονική κοινότητα», ἐπεξεργάζεται ἤδη προτάσεις, προκυπτούσας ἐκ τῶν συμπερασμάτων τῆς Ἐπιστημονικῆς Ἐπιτροπῆς, τάς ὁποίας, ἀφοῦ συνέλθῃ καί πάλιν κατά τήν 12ην Μαΐου ἐ.ἔ., θά καταθέσῃ πρός τήν Πολιτείαν, προκειμένου νά διευκρινισθοῦν οἱ τρόποι τῆς ἐπαναφορᾶς τῶν πιστῶν εἰς τήν κανονικήν λειτουργικήν ζωήν, οἵτινες θά ἰσχύσουν ἀπό τῆς Κυριακῆς 17ης Μαΐου ἐ.ἔ., ὅτε οἱ πιστοί θά ἐπανέλθουν ὑπό ὅρους εἰς τήν κοινήν Λατρείαν ἐντός τῶν Ἱερῶν Ναῶν.

            Ἐπαναλαμβάνει καί πάλιν ὁμοφώνως ὅτι τά ἀφορῶντα εἰς τό Ἱερόν Μυστήριον τῆς Θείας Εὐχαριστίας καί τῆς Θείας Κοινωνίας τυγχάνουσιν ἀδιαπραγμάτευτα, ὡς ζητήματα Πίστεως, καί τηρεῖται ὅ,τι ἀκριβῶς ὁρίζεται ὑπό τῶν Θείων καί Ἱερῶν Κανόνων καί τῆς Παραδόσεως τῆς Ἁγιωτάτης Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας.

            Ἐπαναβεβαιώνει τήν παγίαν θέσιν Αὐτῆς ὅτι ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος συμπαρίσταται ἠθικῶς καί ὑλικῶς εἰς τήν Ἑλληνικήν Πολιτείαν καί θά συνεχίση νά τήν συνδράμῃ, χρησιμοποιοῦσα πᾶσαν δυνατότητα καί μέσον διά πᾶν ζήτημα σχετικόν μέ τήν ὑγιείαν καί τήν εὐημερίαν τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ.

            Αἴρει τήν προγενεστέραν, ἀπό 1ης Ἀπριλίου ἐ.ἔ., ἀπόφασιν Αὐτῆς περί ἀποχῆς Ἀρχιερέων, Ἱερέων, Διακόνων καί Μοναχῶν εἰς δημοσίας δηλώσεις καί ἐμφανίσεις εἰς τά Μέσα Γενικῆς Ἐνημερώσεως καί τό Διαδίκτυον, ἡ ὁποία εἶχε ὡς μοναδικόν στόχον, ὅπως ἐξ ἀρχῆς ἐτονίσθη, τήν ὕπαρξιν «ἑνιαίας φωνῆς» τῆς ποιμαινούσης Ἐκκλησίας πρός τήν κοινωνίαν. Παρακαλεῖσθε, ὅμως, καί πάλιν, ἐφ᾿ ὅσον χρειασθῇ ἡ ἐπικοινωνία τῆς ὑμετέρας Σεβασμιότητος μετά τῶν Δημοσίων Ἀρχῶν δι᾿ ἐκκλησιαστικά ζητήματα εὐρυτέρου ἐνδιαφέροντος, νά τό πράξητε, κατά τήν ἐκκλησιαστικήν τάξιν καί δεοντολογίαν, μέσῳ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, ἐνῷ τό αὐτό καλοῦνται νά πράττουν καί οἱ ὑφ᾿ ὑμᾶς Ἱερεῖς, Μοναχοί καί Μοναχαί, δι᾿ ὑμῶν, τοῦ οἰκείου αὐτῶν Ποιμενάρχου.

Εὐχαριστεῖ ἰδιαιτέρως τόν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεον, ὅστις εἰς τήν ἐνεστῶσαν λίαν κρίσιμον καί δυσχερῆ περίοδον ἀνέλαβε τό εὐθυνοφόρον διακόνημα τοῦ ἐκπροσώπου τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου πρός τά Μέσα Γενικῆς Ἐνημερώσεως, καί μέ ἀπόλυτον σεβασμόν πρός τό συνοδικόν πολίτευμα τῆς Ἐκκλησίας, σοβαρότητα, ὑπευθυνότητα, εὐγένειαν, νηφαλιότητα, τό ἔφερεν ἐπιτυχῶς εἰς πέρας, συνεπικουρούσης τῆς θεολογικῆς αὐτοῦ καταρτίσεως καί τῆς ἐν γένει παιδείας του.

Ἀπό τῆς Δευτέρας 11ης Μαΐου ἐ.ἔ., αἱ Ὑπηρεσίαι τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων θά ἐπανέλθουν εἰς τήν κανονικήν ἡμερησίαν λειτουργίαν αὐτῶν, συμφώνως πρός τούς ὅρους καί τούς κανόνας ὑγιεινῆς, οἱ ὁποῖοι ἔχουν θεσπισθῆ ὑπό τῆς Πολιτείας, ὡς πρός τήν ἀσφαλῆ διά τήν ὑγιείαν λειτουργίαν τῶν δημοσίων ὑπηρεσιῶν.

Ὁρίζει ὅτι, διά τήν χρονικήν περίοδον ἀπό 4ης ἕως 16ης Μαΐου ἐ.ἔ., καθ᾿ ἥν αἴρεται μερικῶς ἡ κρατική ἀπαγόρευσις τῆς προσελεύσεως των πιστῶν εἰς τούς Ἱερούς Ναούς καί ἐπιτρέπεται ἡ παρουσία αὐτῶν μόνον διά λόγους προσκυνηματικούς καί κατ᾿ ἰδίαν προσευχῆς, συμφώνως καί πρός τήν ἐπισυναπτομένην ὑπ᾿ ἀριθ. Δ1α/ΓΠ.οἰκ. 27807/2.5.2020 (ΦΕΚ Β΄ 1643) Κοινήν Ὑπουργικήν Ἀπόφασιν (Κ.Υ.Α.) τῶν Ὑπουργῶν Παιδείας καί θρησκευμάτων καί Ὑγείας, ἰσχύουν τά κάτωθι:

1) Συνεχίζεται, κατά τά ἰσχύοντα, ἡ τέλεσις τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν», ἐπιτρεπομένης καί τῆς ραδιοφωνικῆς, τηλεοπτικῆς ἤ διαδικτυακῆς ἀναμεταδόσεως αὐτῶν. Αἱ θύραι τῶν Ἱερῶν Ναῶν θά ἀνοίγωνται μετά τό πέρας τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, καί ἐφ᾿ ὅσον παρέλθῃ χρονικόν διάστημα τοὐλάχιστον μιᾶς (1) ὥρας, κατά τήν διάρκειαν τῆς ὁποίας θά διενεργῆται ὁ φυσικός ἐξαερισμός τοῦ ἱεροῦ χώρου.

2) Πρός τόν σκοπόν τῆς ἐξυπηρετήσεως τῶν πιστῶν δέον ὅπως ἀναρτηθοῦν εἰς τούς εἰδικούς Πίνακας Ἀνακοινώσεων τῶν Ἱερῶν Ναῶν ἤ καί εἰς τάς ὑφισταμένας ἱστοσελίδας αὐτῶν εἰς τό διαδίκτυον: α) τό ὡράριον τελέσεως τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, β) τό ὡράριον κατά τό ὁποῖον ὁ Ἱερός Ναός παραμένει ἀνοικτός διά τήν προσέλευσιν τῶν πιστῶν καί γ) ὁ συνολικός ἀριθμός τῶν πιστῶν, οἱ ὁποῖοι δύνανται νά παρευρίσκωνται ταυτοχρόνως ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, ὅστις καθορίζεται συμφώνως πρός τήν ἀναλογίαν τοῦ ἑνός προσώπου ἀνά δέκα (10) τ.μ. ἐπιφανείας καί μέ ἐλαχίστην ἀπόστασιν ἑνός καί ἡμίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ αὐτῶν, μέ τήν ἐπιφύλαξιν ὅτι εἰς περίπτωσιν κατά τήν ὁποίαν ἡ ἐπιφάνεια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ (εἰς τόν ὁποῖον δέν συμπεριλαμβάνονται οἱ βοηθητικοί χῶροι) ὑπερβαίνει τά πεντακόσια (500) τ.μ., ὡς μέγιστος ἀριθμός παρευρισκομένων ὁρίζεται ὑπό τοῦ Νόμου ὁ ἀριθμός τῶν πεντήκοντα (50) προσώπων.

3) Εἰς τάς εἰσόδους τῶν Ἱερῶν Ναῶν δέον ὅπως ληφθῇ ἄμεσος μέριμνα νά ὑφίστανται σταθμοί ἀντισηπτικῶν/ἀπολυμαντικῶν, ὥστε οἱ ἐντός αὐτῶν εἰσερχόμενοι πιστοί νά τηροῦν ἀπαραιτήτως τήν ὑποχρεωτικήν δι᾿ ἅπαντας διαδικασίαν ἀπολυμάνσεως τῶν χειρῶν των.

4) Δέον ὅπως ὑπάρξῃ διευθέτησις τοῦ χώρου ἑκάστου Ἱεροῦ Ναοῦ πρός τόν σκοπόν τῆς παρουσίας πιστῶν, συμφώνως πρός τήν κατά τά ὡς ἄνω ἀναλογίαν τοῦ ἑνός προσώπου ἀνά δέκα (10) τ.μ. ἐπιφανείας καί μέ ἐλαχίστην ἀπόστασιν ἑνός καί ἡμίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ των. Πρός τοῦτο, κρίνεται ἀπαραίτητος, ἐφ᾿ ὅσον ὑφίσταται τοιαύτη δυνατότης, ἡ ὕπαρξις ἐντός τῶν Ἱερῶν Ναῶν μόνον τῶν κατά τά ὡς ἄνω προβλεπομένων καθισμάτων, τοποθετημένων εἰς τάς ἀναλόγους ἀποστάσεις μεταξύ των καί ἡ ἀπόσυρσις τῶν ὑπολοίπων.

5) Κατά τήν εἴσοδον εἰς τόν Ἱερόν Ναόν ἐφαρμόζεται σύστημα ἐλεγχομένης ἀναμονῆς τῶν πιστῶν πρός ἀποφυγήν συνωστισμοῦ. Νά τηρῆται δέ ἡ ἀπόστασις τοῦ ἑνός καί ἡμίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ των. Ὁ ἐφαρμόζων τό σύστημα ἐλέγχου ἀναμονῆς εἰς τάς εἰσόδους τῶν Ἱερῶν Ναῶν συνιστᾶται νά φέρῃ τά προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (μάσ-κα, γάντια κ.λπ.). Ὅπου ὑπάρχει δυνατότης, προτείνεται ἡ χρῆσις διαφορετικῶν θυρῶν τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ ὡς πρός τήν εἴσοδον καί ἔξοδον τῶν πιστῶν. Εἰς τάς ἐξόδους τῶν Ἱερῶν Ναῶν δέον ὅπως τοποθετηθοῦν ὑποχρεωτικῶς εἰδικοί κάδοι διά τήν ἀπόρριψιν χρησιμοποιηθέντος ἐξοπλισμοῦ ὑγιεινῆς.

6) Ὁ φυσικός ἐξαερισμός τῶν Ἱερῶν Ναῶν καθ᾿ ὅλον τό χρονικόν διάστημα, κατά τό ὁποῖον παραμένουν ἀνοικτοί διά τήν προσέλευσιν πιστῶν, εἶναι ὑποχρεωτικός. Εἰς περίπτωσιν χρήσεως τεχνητοῦ κλιματισμοῦ δέον ὅπως ληφθῇ ἄμεσος μέριμνα διά τόν καθαρισμόν τῶν φίλτρων αὐτοῦ, ἐνῷ καί κατά τήν διάρκειαν τῆς τυχόν λειτουργίας αὐτοῦ,  θά πρέπῃ νά ἐξασφαλίζηται καί ὁ ταυτόχρονος φυσικός ἐξαερισμός τοῦ ἱεροῦ χώρου, μέ ἀνοικτάς τάς θύρας καί τά παράθυρα αὐτοῦ.

7) Εἶναι ἀπαραίτητος καί ἀπολύτως ἀναγκαία ἡ συχνή καί μετά σχολαστικότητος καθαριότης καί τακτική ἀπολύμανσις τῶν σημείων εἰς τά ὁποῖα παρατηρεῖται πρόσβασις τῶν πιστῶν, ὡς καί εἰς τάς ἐπιφανείας τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ καί ἰδιαιτέρως εἰς ὅσας τυχόν ἅπτονται ὑπό τῶν πιστῶν. Ἡ καθαριότης δέον ὅπως πραγματοποιῆται διά τῆς χρήσεως ἀντισηπτικοῦ διαλύματος, ἐνῷ εἰς ἐμφανές σημεῖον τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ νά τοποθετηθῇ ὁ προβλεπόμενος ἀναγκαῖος ἐξοπλισμός ὑγιεινῆς (χαρτομάνδηλα, πλαστική σακούλα κ.λπ.).

8) Καθ᾿ ὅλην τήν διάρκειαν παραμονῆς εἰς τόν Ἱερόν Ναόν, οἱ πιστοί, μέ προσωπικήν αὐτῶν εὐθύνην καί μέριμναν, συνιστᾶται νά φέρουν προστατευτικόν ἔνδυμα προσώπου ἐξ ὑφάσματος (μάσκα). Ἐάν, κατά τήν διάρκειαν τῆς παραμονῆς πιστοῦ εἰς τόν Ἱερόν Ναόν, οὗτος παρουσιάσῃ συμπτώματα ἀσθένειας, πρέπει νά ληφθῇ μέριμνα διά τήν ἄμεσον καί ἀσφαλῆ ἀπομάκρυνσιν αὐτοῦ ἤ, ἐφ᾿ ὅσον τοῦτο δέν εἶναι δυνατόν, διά τήν ἀσφαλῆ μετακίνησιν αὐτοῦ εἰς εἰδικόν χῶρον πρός ἀποφυγήν ἐπαφῆς μέ ἄλλα πρόσωπα. Πρός τόν σκοπόν αὐτόν πρέπει νά ληφθῇ ἡ ἀνάλογος μέριμνα καί νά προβλεφθῇ ἡ ὕπαρξις εἰδικοῦ χώρου (π.χ. γραφεῖον, χῶρος πνευματικοῦ κέντρου κ.λπ.), εἰς τόν ὁποῖον θά ὑφίστανται ἐπαρκής ἐξαερισμός, μάσκες, χαρτομάνδηλα, πλαστική σακούλα, διά τήν ἀπόρριψιν αὐτῶν, καί ἀντισηπτικόν χειρῶν.

            9) Ὅσοι ἐκ τῶν πιστῶν ἀνήκουν εἰς τάς ὑγειονομικῶς εὐπαθεῖς ὁμάδας (ἡλικιωμένοι, ἀσθενεῖς πάσχοντες ἀπό ἀναπνευστικά προβλήματα ἤ σακχαρώδη διαβήτην ἤ καρδιαγγειακά νοσήματα, ἀνοσοκατεσταλμένοι ἤ γενικῶς πρόσωπα μέ συμπτώματα ἀσθενείας), δέον ὅπως ἀποφύγουν τήν ἔξοδον ἐκ τῆς οἰκίας των, χάριν προστασίας τόσον τῆς  ὑγιείας αὐτῶν, ὅσον καί τῶν ἀδελφῶν των.

            10) Τά ἀνωτέρω ἰσχύουν δι᾿ ἅπαντας τοῦ Ἐνοριακούς, Προσκυνηματικούς, Κοιμητηριακούς, Ἱδρυματικούς κ.λπ. Ἱ. Ναούς, τά Μητροπολιτικά καί Ἐνοριακά Παρεκκλήσια, οὐχί ὅμως διά τά Παρεκκλήσια, τά ὁποῖα εὑρίσκονται ἐντός ἰδιωτικῶν κτημάτων, κτιρίων καί ἐπιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιῶν, χώρων ἐκδηλώσεων, ξενοδοχείων κ.λπ.), εἰς τά ὁποῖα δέν ἐπιτρέπεται ἡ τέλεσις Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν καί ἡ προσέλευσις προσκυνητῶν.

     11) Ὡς πρός τάς Ἱεράς Μονάς ἐξακολουθεῖ νά ὑφίσταται κατά τά ἰσχύοντα ἡ «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν» τέλεσις τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, λαμβανομένων ὅλων των ἀπαραιτήτων μέτρων προστασίας τῆς ὑγείας τῶν μοναστικῶν ἀδελφοτήτων, ἐνῷ, τοὐλάχιστον ἐπί τοῦ παρόντος, δέν ἐπιτρέπεται ἡ προσέλευσις προσκυνητῶν.  

            Ταῦτα πάντα γνωρίζουσα τῇ ὑμετέρᾳ Σεβασμιότητι ἡ Διαρκής Ἱ­ερά Σύ­νο­δος παρακαλεῖ ὑμᾶς ὅπως προτρέψητε τούς ὑφ᾿ ὑμᾶς Κληρικούς, Μοναχούς καί Μοναχάς, τά μέλη τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Συμβουλίων καί καί τούς λοιπούς τιμίους συνεργάτας ὑμῶν, ὡς καί πάντα πιστόν χριστιανόν, διά τήν πιστήν ἐφαρμογήν καί τήρησιν πασῶν τῶν κατά τά ὡς ἄνω ἀποφάσεων, κατά τό μέτρον τῆς προσωπικῆς ἑκάστου εὐθύνης, εὐχαριστοῦντες καί δοξάζοντες οὕτω τόν διά τήν ἡμετέραν σωτηρίαν Ἀναστάντα Κύριον καί Θεόν ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν.

            Ἐπί δέ τούτοις, κατασπαζόμενοι τήν ὑμετέραν Σεβασμιότητα ἐν Χριστῷ Ἀναστάντι, διατελοῦμεν μετ᾿ ἀγάπης.

† Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ὁ Θεσσαλονίκης Ἄνθιμος
† Ὁ Παραμυθίας, Φιλιατῶν καί Γηρομερίου Τίτος
† Ὁ Μηθύμνης Χρυσόστομος
† Ὁ Τριφυλίας καί Ὀλυμπίας Χρυσόστομος
† Ὁ Μεσσηνίας Χρυσόστομος
† Ὁ Λευκάδος καί Ἰθάκης Θεόφιλος
† Ὁ Θηβῶν καί Λεβαδείας Γεώργιος
† Ὁ Παροναξίας Καλλίνικος
† Ὁ Φωκίδος Θεόκτιστος
† Ὁ Νέας Κρήνης καί Καλαμαριᾶς Ἰουστῖνος
† Ὁ Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου Στέφανος
† Ὁ Σισανίου καί Σιατίστης Ἀθανάσιος
  Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
† Ὁ Ὠρεῶν Φιλόθεος

                                          Ἀκριβές Ἀντίγραφον

Ὁ Ἀρχιγραμματεύς

 

 

 † Ὁ Ὠρεῶν Φιλόθεος

 

 

 

Κοινοποιήσεις:

1) Ἀξιότιμον κ. Νίκην Κεραμέως - Ὑπουργόν Παιδείας καί Θρησκευμάτων

2) Ἀξιότιμον κ. Βασίλειον Κικίλιαν - Ὑπουργόν Ὑγείας

3) Ἀξιότιμον κ. Γεώργιον Καλαντζῆν - Γενικόν Γραμματέα Θρησκευμάτων

Ανδρέας Μαρίνος: Ο «Α.Σ. Αίας Γαστούνης» κάνει υπερήφανο τον Δήμο Πηνειού

Ο «Α.Σ. Αίας Γαστούνης» είναι η ομάδα από την Ηλεία που πήρε το εισιτήριο ανόδου στη Γ΄ Εθνική. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, το ιστορικό σωματείο της Γαστούνης επιστρέφει σε Εθνικές κατηγορίες ως πρωταθλητής της Α1.

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Δημαρχείο, εκπροσώπους του ιστορικού συλλόγου, που κάνει υπερήφανο το Δήμο. Ο δήμαρχος τους συνεχάρη για την επιτυχία τους και ευχήθηκε αυτή η νικηφόρος πορεία να έχει συνέχεια. Επίσης  δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Πηνειού θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε μέσο τους στόχους, τις επιδιώξεις, τις φιλοδοξίες και τα οράματα του ιστορικού Συλλόγου.

Οι εκπρόσωποι του Αθλητικού Συλλόγου που επισκέφθηκαν τον δήμαρχο ήταν οι εξής:  ο κ. Μπίρμπας Γεώργιος πρόεδρος, ο κ. Θεοδόσης Αθανάσιος Επίτιμος πρόεδρος, ο κ. Τάσος Αράπογλου ταμίας και ο κ. Κόρμπανης Ανδρέας Γενικός αρχηγός. Παρόντες στη συνάντηση ο αντιδήμαρχος αρμόδιος επί θεμάτων Αθλητισμού Σπύρος Βασιλείου και ο πρ, αντιδήμαρχος Δημ. Δήμου.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.