357 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: Διατηρούμε άσβεστη τη συλλογική μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό. Ένα σάλπισμα αντίστασης στην άγρια καταστολή, στην οπισθοδρόμηση, στη συντήρηση. Διαπνέεται από την απαίτηση για παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, εθνική ανεξαρτησία, παραμένοντας έμπνευση, ασπίδα προστασίας και ισχυρό ράπισμα έναντι κάθε μορφής αυταρχισμού, απολυταρχισμού και σκοταδισμού. Προτάσσει το δικαίωμα στη μόρφωση, στην αξιοπρεπή διαβίωση, στις ίσες ευκαιρίες. Τα κυρίαρχα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Τα ίδια αιτήματα παραμένουν επίκαιρα.

Ο φετινός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε κλίμα έντονης φόρτισης, υπό τη σκιά της απαράδεκτης, βγαλμένης από σκοτεινά χρόνια που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας, απόφασης της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Σαφώς, η απόφαση αυτή δεν έχει ως στόχο την επίτευξη της τήρησης από τους πολίτες των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης ν΄ αποπροσανατολίσει και να διχάσει για ακόμα μια φορά τον ελληνικό λαό.

Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη στάση του έδειξε ότι σέβεται τις υποδείξεις των επιστημόνων για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η φετινή επέτειος θα είναι διαφορετική, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα να εορταστεί όπως γίνεται κάθε χρόνο. Με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης δηλώσαμε έγκαιρα ότι θα τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και τη μνήμη τους, καταθέτοντας στεφάνι με ολιγομελή αντιπροσωπεία, εκεί που αγωνιστές της δημοκρατίας μαρτύρησαν για τα ιδανικά τους.

Ο αυταρχισμός, όμως, της κυβέρνησης ξεπερνά, συνεχώς, κάθε προηγούμενο. Δε διστάζει να καταστείλει δημοκρατικά δικαιώματα με πρόσχημα τη δημόσια υγεία, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σκηνικό έντασης και πόλωσης, με σκοπό να διαφύγει των τεράστιων ευθυνών της για την ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Δε διστάζει να βάλει στο ίδιο ζύγι δύο διαφορετικά πράγματα, την προστασία της δημόσιας υγείας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ν΄ αλλάξει την ατζέντα. Δε διστάζει να αποφασίζει με απολυταρχικό τρόπο, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα, αρνούμενη οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου, δημοκρατικής συναίνεσης και λήψης αποφάσεων κοινής αποδοχής, όπως το απαιτούν οι κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε.

Καμία κυβέρνηση, καμία διοικητική πράξη, καμία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, δε μπορεί να καταργεί τον πυρήνα άρθρου του Συντάγματος, που είναι η βάση του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η θέση καθηγητών νομικής και νομικών επιστημόνων για την καταδικαστέα από κάθε άποψη απόφαση της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική, πλήρως διαφωτιστική και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Η απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα ν΄ ανακληθεί.

Είναι καθήκον και χρέος των κομμάτων, των φορέων και των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα  να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν τη δημοκρατία μας και το Σύνταγμά μας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι χαραγμένη διαχρονικά στη μνήμη μας και αυτό δεν αλλάζει. Τιμούμε τους αγώνες του λαού και των φοιτητών για παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

 

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 47ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ο Δήμος Ήλιδας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 47ης Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 και σύμφωνα με  τους υγειονομικούς κανόνες λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιήσει μόνο Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη  μεμονωμένα-ατομικά ως εξής:

11:00π.μ.  Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης

11:15 π.μ.  Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ήλιδας κ. Αβραάμ Μπούρας

11:30 π.μ. Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Δήμου Ήλιδας κ. Παναγιώτης Παναγιωτάρας

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

Γιάννης Λυμπέρης

Ερώτηση προς τον Υπ. Οικονομικών και τον Υπ. Ανάπτυξης από τον βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας - Κ. Τζαβάρας: «Το λουκέτο στο τραπεζικό υποκατάστημα της Ολυμπίας υπονομεύει την κυβερνητική προσπάθεια για ανάκαμψη»

Την παρέμβαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για να αποτραπεί η κατάργηση του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αρχαία Ολυμπία ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του πιστωτικού ιδρύματος να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια εν μέσω πανδημίας.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι η επικείμενη διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού υποκαταστήματος αφενός αγνοεί τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει και αφετέρου υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακάμψει ο τουρισμός και η οικονομία.

Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει πως η πλειονότητα των δημοτών της Αρχαίας Ολυμπίας διατηρούν λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας σταθερές και μακροχρόνιες συναλλαγές με την πρώην Αγροτική Τράπεζα, η οποία ως γνωστόν απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.  Κατά συνέπεια, ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του τοπικού καταστήματος τους υποβάλλει σε πρόσθετη ταλαιπωρία, αφού θα πρέπει να διανύουν τουλάχιστον 60 με 80 χλμ σε σχεδόν καθημερινή βάση για να εξυπηρετηθούν από το Κατάστημα του Πύργου, το μοναδικό που έχει απομείνει στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη ανακοίνωση του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft για πολιτιστική χορηγία στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχ. Ολυμπίας, αφού αγνοεί πλήρως τις δεκάδες διεθνείς αποστολές υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τους πρέσβεις και τους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και τα εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως, που περιμένουν την ύφεση της πανδημίας για να επισκεφθούν ξανά τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Η απόφαση του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος να προβεί στην κατάργηση του τοπικού καταστήματος στην Αρχαία Ολυμπία την ώρα που η πολιτεία δίνει συντεταγμένη μάχη με την πανδημία και οι πολίτες δυσκολεύονται στις καθημερινές τους συναλλαγές, ισοδυναμεί με κοινωνική αναλγησία. Επιπλέον, πρόκειται για μια απόφαση που υπονομεύει ευθέως την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας, με αποκορύφωμα την επένδυση της Microsoft, διότι διαμορφώνει αρνητική δημόσια εικόνα στα εκατομμύρια πολιτών που θέλουν να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Οι τράπεζες ευεργετήθηκαν τα μέγιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι ανεπίτρεπτο να προβαίνουν σε αποφάσεις που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο και κυρίως τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας», δήλωσε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 47 χρόνια μετά

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Σηματοδότησε την διάθεση της ελληνικής νεολαίας να βγει αγωνιστικά στο προσκήνιο και να θέσει τέρμα στον αυταρχισμό και την καταστροφική πολιτική της Χούντας.

Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» που κυριάρχησε εκείνες τις υπέροχες μέρες του Νοέμβρη του 1973 μαζί με την καθολική απαίτηση για εθνική ανεξαρτησία, που υπήρχε παντού, στην πύλη του Πολυτεχνείου, στους λόγους και τα γραπτά εκείνης της εποχής, συμπύκνωσαν με μοναδικό τρόπο, σε τέσσερις μόλις, λέξεις, τα επιτακτικά αιτήματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Σαράντα επτά  χρόνια μετά, γιορτάζουμε φέτος την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε συνθήκες ιδιαίτερες,  πρωτόγνωρες και δύσκολες. Το αγωνιστικό του πνεύμα, αλλά και η διαχρονικότητα των αιτημάτων του, εξακολουθεί να μας εμπνέει: Η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ο αγώνας για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ισότητα των ευκαιριών, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που δοκιμάζονται.

Σήμερα που η πανδημία απειλεί τις ζωές μας, η πραγματοποίηση της πορείας θα ήταν μια ανεύθυνη πράξη. Φέτος, επιβάλλεται να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με άλλους τρόπους και να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στον κίνδυνο που ελλοχεύει για το ύψιστο αγαθό της ζωής.

Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά αντί να επιδιώξει συναινέσεις επιλέγει την επίδειξη πυγμής και την όξυνση, μετατρέποντας σε κομματική αντιπαράθεση μια επέτειο που θα έπρεπε να μας ενώνει όλους.

Εμείς ως συνεχιστές του Πολυτεχνείου, στο Κίνημα Αλλαγής, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, αλλά και τη δημόσια υγεία. Τιμάμε το Πολυτεχνείο, με τη μεγαλύτερη τιμή, παλεύοντας καθημερινά και δίνοντας στα αιτήματά του σύγχρονο περιεχόμενο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 1981 η μόλις εκλεγείσα τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου καθιέρωσαν την επέτειο του Πολυτεχνείου ως ημέρα σχολικής εορτής και τιμής, εντάσσοντας στη συλλογική μνήμη την επέτειο της εξέγερσης της Ελληνικής νεολαίας, απέναντι στην τυραννία.

Γιατί αυτό συμβολίζει το Πολυτεχνείο. Την αντίσταση απέναντι στον αυταρχισμό και την ξένη εξάρτηση.  Η δικαίωση του αγώνα του, περνά από τη δημιουργία μιας δημοκρατικής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας, που θα είναι εθνικά κυρίαρχη και αυτοδύναμη στις σύγχρονες συνθήκες. Για αυτό και παραμένει επίκαιρο.

 

 

 

Ορκωμοσία ενώπιον του δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου του νέου προέδρου της Κοινότητας Αγίας Μαύρας

Στο Δημαρχείο στη Γαστούνη ορκίστηκε σήμερα το πρωί, ενώπιον του Δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Μαύρας.

Υποδεχόμενος τον νέο πρόεδρο στα καθήκοντά του ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τον Γεώργιο Σταθόπουλο και του εύχομαι επιτυχία στο έργο του. Ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Μαύρας είναι ένα πρόσωπο καταξιωμένο στην κοινωνία με άριστη επαγγελματική σταδιοδρομία και με κοινωνική δράση αρκετά μεγάλη. Ο Λιμενάρχης, όπως τον θυμόμαστε όλοι, σήμερα αφήνει τον λιμένα και πιάνει το τιμόνι του καραβιού της Αγίας Μαύρας για να το πάει εκεί που πρέπει. Να μου επιτρέψεις να αναφερθώ στο Λαογραφικό Μουσείο του οποίου θα αυξήσουμε περαιτέρω τη δράση και τη συλλογή των λαογραφικών αντικειμένων αφού μαζί με σένα και μένα πρόεδρε θα είναι και ο δημιουργός του Μουσείου ο Γρηγόρης Γιαννακόπουλος.

Σου  εύχομαι πρόεδρε να έχεις επιτυχία στο έργο σου. Θεωρώ ότι η συνεργασία μας θα είναι αψεγάδιαστη, θα είναι  άριστη»

Ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Μαύρας κ. Γιώργος Σταθόπουλος συγκινημένος δήλωσε: «Είναι τιμή μου που αναλαμβάνω πρόεδρος στο χωριό μου την Αγία Μαύρα και θέλω να φανώ αντάξιος των  προσδοκιών των χωριανών μου και του δημάρχου μας  Ανδρέα Μαρίνου, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι αρωγός  σε όλα τα προβλήματα του χωριού. Και ξέρω ότι από δω και στο εξής, όπως έκανε και πριν θα βοηθήσει να λυθούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χωριό»

Έγκριση Χρηματοδότησης Προτεινόμενου Έργου στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη

Την έγκριση της αίτησης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του άρθρου 196 ν. 4662/2020 του έργου «Ηλεκτροφωτισμός της οδού Α. Καλφιώτη στη Δημοτική Κοινότητα Ανδραβίδας», ενέκρινε ο Υπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης Π.  

 

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γ. τόνισε «προσπαθούμε να αξιοποιούμε χρηματοδοτήσεις προς όφελος των συνδημοτών μας. Προτεραιότητα μας η αναβάθμιση του Δήμου μας, με έργα που θα προσδώσουν αναπτυξιακή διάσταση στον τόπο μας».

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των εξήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (65.000,00 ευρώ).

 

Δήμος Πύργου - Δελτίο Τύπου για θέματα Νοσοκομείου

Πολύ έντονα παραμένει στην επικαιρότητα το παλλαϊκό αίτημα για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στο ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.

Το θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου έχει ως γνωστόν απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή από το ξεκίνημα ήδη της θητείας του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, μεταξύ άλλων με δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και τον Σεπτέμβριο του ’19. Με συμμετοχή και άμεσων φορέων – εμπλεκομένων του αντικειμένου, όπως τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου Ολυμπίας, το Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών, το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πύργου, κ.τ.λ.

Ένα θέμα ζωής και θανάτου που όπως έχει σημειώσει ο Δήμαρχος Πύργου κ. Αντωνακόπουλος:

“Είχαμε προβλέψει την δυσάρεστη σημερινή εξέλιξη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το είχαμε επισημάνει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Δεν θέλουμε άλλες δικαιολογίες γραφειοκρατικού τύπου, δεν πάει άλλο!

Απαιτούμε δικαιωματικά από την Πολιτεία την αναγκαία στελέχωση, αλλιώς να παρέμβει η Δικαιοσύνη διότι κινδυνεύουν οι ζωές των πολιτών.

Ενώ έχουμε αναδείξει πολλάκις το μείζον αυτό θέμα, και με διευρυμένες συνεδριάσεις και με ψηφίσματα διαμαρτυρίας και με επισκέψεις στην 6η ΥΠΕ και στο υπουργείο, δυστυχώς ως τώρα εισπράξαμε μόνο την προκλητική αδιαφορία των κυβερνητικών εκπροσώπων του Νομού σε τέτοια θέματα ζωής και θανάτου. Το ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο και η αποτελεσματικότητα μηδενική”.

Οι αποφάσεις “σταθμός”

Το Νοσοκομείο του Πύργου και η λειτουργία του ήταν από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν έντονα τη δημοτική αρχή. Λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων, και συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με θέμα τη λειτουργία του όπως και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών παρουσία εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας του νομού.

Στην ομόφωνη απόφαση του, το συμβούλιο απαίτησε:

-άμεσες προσλήψεις τουλάχιστον 3 μόνιμων παθολόγων  και 1 Δ/ντη Παθολογίας

-μετακίνηση γιατρών από άλλες δομές της 6ης ΥΠΕ και επικουρικούς γιατρούς

-προκήρυξη μόνιμων θέσεων στη χειρουργική κλινική, τη μονάδα τεχνητού νεφρού και ορθοπεδική κλινική

-μονιμοποίηση των γιατρών της μονάδας τεχνητού νεφρού

-άνοιγμα 30 κλινών που προβλέπονται στον Οργανισμό λειτουργίας

-άμεση πρόσληψη αντίστοιχου παραϊατρικού νοσηλευτικού προσωπικού

-βελτίωση μέσων υλικοτεχνικής υποδομής-ιατρικά μηχανήματα

-ενίσχυση τμήματος αιμοδοσίας και βελτίωση στόλου ασθενοφόρων

-αντιπλημμυρική προστασία.

Η απόφαση αυτή απεστάλη σε όλη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, με την απαίτηση αναγκαίας συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κατόπιν πρωτοβουλίας του δημάρχου Πύργου για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 26η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 15 Ιουλίου 2020 εκδόθηκε επίσης ομόφωνα απόφαση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την προκλητική παράλειψη του Υπουργείου Υγείας που δεν συμπεριέλαβε το Νοσοκομείο του Πύργου στην προκήρυξη πρόσκλησης γιατρών, όπως και η απαίτηση  ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματος της κοινωνίας για την άμεση πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών στο Νοσοκομείο.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.