451 New Articles

Ερώτηση – παρέμβαση του Ηλείου Βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλου μαζί με άλλους συναδέλφους του από γεωργικούς, κυρίως, νομούς - Ζητά κίνητρα από τον ΟΑΕΔ για εποχική εργασία Ελλήνων ανέργων στις αγροτικές εργασίες

Γιατί πρέπει να αξιοποιηθούν χωρίς διακοπή της 

ενίσχυσης από το Ταμείο Ανεργίας

Τη δυνατότητα να εργασθούν οι άνεργοι της χώρας μας και ειδικότερα της περιοχής μας σε εποχιακές εργασίες γης, δηλαδή στις καλλιέργειες όπου υπάρχει ανάγκη και εργατικών χεριών θέτει με σχετική ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές αγροτικών κυρίως Νομών, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που διευκολύνει μία τέτοια διαδικασία, αρκεί να συνεχισθεί η στήριξη αυτών των ανθρώπων με το ταμείο ανεργίας αλλά και να υπάρξει σχετική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Ο κ. Νικολακόπουλος, επικαλούμενος αρχικά την οικονομική κρίση και την ενδεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας για φέτος λόγω της πανδημίας σε νευραλγικούς τομείς για την ελληνική οικονομία αναφέρει:

Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτής έχουν οδηγήσει πολλές και πολλούς συμπολίτες μας σε εργασιακή επισφάλεια, επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Κλάδοι όπως ο τουρισμός ή η εστίαση κινδυνεύουν με απώλεια θέσεων εργασίας καθώς παραμένει αβέβαιο το εάν και πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Ωστόσο, με το ισχύον καθεστώς, η εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα δεν είναι ελκυστική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας θα χάσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας.

ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ 

Η σημερινή συγκυρία, παρά το δυσμενή χαρακτήρα της, παρουσιάζει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, εάν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ. Τα κίνητρα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν τη μη διακοπή της στήριξης από το ταμείο ανεργίας για αγροτική εργασία δυο μηνών. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να επιδοτήσει την εργασία γης αξιοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να μπορέσουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι ελκυστικά και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε αφενός να μην το χάνουν για περίοδο εργασίας δύο μηνών, αφετέρου το εισόδημα από τις εργασίες να μην προσμετράται στην επόμενη χρονιά. Επίσης, οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης.

ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΕΡΓ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση εργατών από το εξωτερικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ορθώς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες υγειονομικών εξετάσεων και υποχρεωτικής απομόνωσης. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ελκυστικού πλέγματος με κίνητρα για το ελληνικό εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον. Η απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης θα αποτρέψει επίσης τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας. Επιπροσθέτως, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιτρέψει σε μελλοντικό χρόνο τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψήφιων εργατών γης και σύνδεσης της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

 

ΕΛΜΕ Ηλείας – Παράσταση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση

Η ΕΛΜΕ Ηλείας πραγματοποίησε την Πέμπτη 30/4/2020 παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Εκφράσαμε αρχικά την αντίθεσή μας στη μεθόδευση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εν μέσω καραντίνας αλλά και την πλήρη διαφωνία μας στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου θεωρώντας το αντιεκπαιδευτικό και επικίνδυνο για το δημόσιο σχολείο. Όλοι οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι απαιτούν να μην κατατεθεί στη Βουλή και να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Ακολούθως το Δ.Σ της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου παραχώρησαν μέσω τηλεδιάσκεψης συνέντευξη τύπου αναλύοντας τα ιδιαίτερα θέματα του νομοσχεδίου και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο δημόσιο σχολείο.

Το επόμενο διάστημα δυναμώνουμε την αντίδρασή μας.

Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα οργανώσουμε την πάλη ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης.

 

 

ΠΥΡΓΟΣ 30/04/2020

Μήνυμα για την Πρωτομαγιά, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο

 «Ανέκαθεν η 1η του Μάη αποτελούσε και αποτελεί ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων για την κατάκτηση και προστασία των εργατικών δικαιωμάτων.

 Την φετινή Πρωτομαγιά βιώνουμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις ανατροπής του τρόπου ζωής μας και της καθημερινότητας μας. Παντού απλώνεται μια αβεβαιότητα για το τι θα φέρει το αύριο και τι συνέπειες πραγματικά θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στον κοινωνικό-οικονομικό μας βίο.

  Σε αυτές τις συνθήκες, όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε κάθε ενέργεια που θα επιτείνει την ανασφάλεια για το μέλλον μας.

 Καλή Πρωτομαγιά».

Ικανοποίηση Γεωργιόπουλου για χορηγία Microsoft στην Ολυμπία

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την ομόφωνη αποδοχή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χορηγίας της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία, εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που διατυπώθηκε η πρωτοβουλία της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία, ο Δήμος μας προσφέρθηκε να συμβάλλει στην υλοποίησή της, θεωρώντας ότι μέσα από την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορέσει ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας να προβληθεί σε μια άλλη, ενδιαφέρουσα διάσταση, που προσφέρει νέες εμπειρίες στον επισκέπτη. Με επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνιζα συγκεκριμένα ότι, η επιλογή τεχνολογικών εφαρμογών με επίκεντρο την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας είναι το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα για το πώς η σύγχρονη εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συναντηθεί με παγκόσμιες αξίες και σύμβολα του πολιτισμού, αποκτώντας έτσι και το αναγκαίο ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που πρέπει να ακολουθεί και να συνοδεύει κάθε τεχνολογική πρόοδο.

Έκτοτε βρισκόμαστε σε επαφή, τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και με την Microsoft προκειμένου να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην διευκόλυνση υλοποίησης της πρότασης. Η γνωστοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Κ.Α.Σ. για αποδοχή αυτής της χορηγίας της Microsoft, κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μας δίνει πρόσθετη ικανοποίηση. Οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και της εικονικής περιήγησης έχουν ιδιαίτερη απήχηση στον σύγχρονο κόσμο. Το γεγονός ότι η Ολυμπία, με την αίγλη αλλά και την διαχρονική της επιδραστικότητα, κέντρισε το ενδιαφέρον της μεγαλύτερης εταιρίας ψηφιακής τεχνολογίας στον κόσμο, αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για τον τόπο μας. Θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας και με τις δύο πλευρές για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού project, του πρώτου στη χώρα μας και εκ των πρώτων παγκοσμίως, το οποίο εκτιμώ ότι θα βελτιώσει σημαντικά την εντύπωση του εικονικού αλλά και του πραγματικού επισκέπτη για την Ολυμπία».

 

Διονύσης Καλαματιανός: Ο κόσμος της εργασίας είναι πάντα παρών

Η 1η του Μάη δεν είναι μόνο μια ημερομηνία – σύμβολο για το εργατικό κίνημα. Είναι μια διαρκής πρόσκληση και πρόκληση για νέους αγώνες, για νέες διεκδικήσεις, για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη δημοκρατία, για δίκαιη διαχείριση του ανθρώπινου μόχθου. Είναι η διαχρονική πάλη του εργαζόμενου, για την εδραίωση των δικαιωμάτων του, για μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα που ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται στη σκιά μιας νέας απειλής, στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά δηλώνουμε «παρών». Είμαστε εδώ, είμαστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τιμούμε τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος που έδωσαν το αίμα τους για το οχτάωρο και την αξιοπρέπεια στην εργασία και στη ζωή. Όπως τότε, έτσι και τώρα και πάντα, κρατάμε ψηλά τη σημαία του αγώνα. Δεν δεχόμαστε υπό οποιοδήποτε πρόσχημα συμβιβασμούς για τη φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού, μ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Δεν επιτρέπουμε να γίνει η νέα κρίση ευκαιρία για τη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο κόσμος της εργασίας και οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει με ενότητα και πίστη να καθορίσουν τις εξελίξεις, να πρωτοστατήσουν για να έχουν όλες και όλοι δουλειά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η 1η Μάη φωτίζει το δρόμο του διαρκή αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στην Κατακόλου - Κορακοχωρίου

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου σχηματίστηκε δικογραφία για τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο τραυματισμό, το οποίο συνέβη σήμερα τα ξημερώματα, στην Επαρχιακή Οδό Κατακόλου – Κορακοχωρίου Ηλείας.

Ειδικότερα, 27χρονος ημεδαπός, οδηγώντας μοτοσικλέτα εξετράπη της πορείας του και ανετράπη στην οδό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου ενεργείται προανάκριση για την διακρίβωση των αιτιών και συνθηκών πρόκλησης του δυστυχήματος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ &ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ    

                                                                                                                   Πύργος 28/04/2020

http://syllogos-dn-pyrgou.blogspot.com/

                                                                                                                     Αρ.Πρωτ.: 48        

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Λετρίνων 12

                27131   ΠΥΡΓΟΣ                                         

      Τηλ. – fax: 2621025332

                Κιν:6971756997                                         

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

 

ΠΡΟΣ

 

·         Μέλη Συλλόγου

·         ΜΜΕ


Θέμα:
Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο» και  αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας, η πρώτη Μάη του 1886 βάφτηκε με αίμα κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων στο Σικάγο, το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ εκείνης της εποχής.

Από τότε μέχρι και σήμερα, η 1η Μάη παραμένει το διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία και αποτελεί ετήσια γιορτή των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας.

Η Κοινωνική Ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, της δωρεάν Παιδείας και του Πολιτισμού και όσα άλλα καθιερώθηκαν μέσα από τους αγώνες των εργατών εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις όλης της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων.

Όλοι μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η μαύρη εργασία, η εκμετάλλευση, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την σύνταξη θα αποτελούν πάντα το κίνητρο για νέους αγώνες, νέες διεκδικήσεις.

Η εργατική Πρωτομαγιά παραμένει μέρα τιμής και μνήμης.

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.  Παραμένοντας ενωμένοι, έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

   

Αντωνία Μπρη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.