225 New Articles

Τ. Αντωνακόπουλος: Άλλο πρόσφυγας και άλλο μετανάστης

Ο πρόσφυγας είναι κυρίως θύμα πολέμου και προσφεύγει σε φιλόξενες χώρες για να σωθεί, να επιβιώσει. Ο μετανάστης είναι κυνηγός καλύτερης τύχης (οικονομικής).

   Ο πρώτος εγκαταλείπει την εστία του κυνηγημένος από την κλαγγή των όπλων και των φονικών βομβαρδισμών. Ο δεύτερος ξεριζώνεται από τον τόπο του αναζητώντας το χρήμα.

   Όταν μητέρες με μικρά παιδιά κτυπούν την πόρτα σου την ανοίγεις, δεν την κρατάς κλειστή ανάλγητος στον αβάσταχτο πόνο τους.

   Στην περίπτωση αυτή δεν έχει θέση ο ρατσισμός ούτε τα φοβικά σύνδρομα.

   Λες το όχι μόνο σε κλειστές δομές, όπως εκείνη του Επιταλίου. Εκεί μπορείς να διακατέχεσαι από ακτιβισμό και να μάχεσαι για την αποτροπή μιας τέτοιας ολόκληρης κλειστής δομής μεταναστών, όπως έπραξε προσωπικά ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος. Να μην το ξεχνάμε αυτό.

   Η φιλοξενία μητέρων με μικρά παιδιά, ενώ δεν ενοχλεί, προσφέρει ωφελήματα, όπως εν προκειμένω στο Παλαιό Νοσοκομείο Πύργου, που καταρρέει από την εγκατάλειψη των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Τα ωφελήματα είναι: Η αναστήλωση του καταρρέοντος κτιριακού συγκροτήματος, η εργασία 25 και πλέον ανέργων ( η ανεργία στην πόλη μας έχει κτυπήσει ταβάνι) και η κυκλοφορία ζεστού χρήματος στην αιμάσσουσα  αγορά του Πύργου για τροφοδοσία και άλλες βασικές ανάγκες των φιλοξενουμένων, με χρήμα ευρωπαϊκό και εθνικό, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε όλα αυτά.

   Εξάλλου είμαστε  Χριστιανοί και κατοικούμε στον ολυμπιακό τόπο του Ξένιου Δία.

   Ο οξυδερκής και πάντοτε επισπεύδων ως Προμηθεύς φιλόστοργος Μητροπολίτης μας κ.κ.Γερμανός, αυτό έπραξε κατά θεϊκήν εντολήν και ουδείς τόλμησε να βγάλει ένα κιχ(!) και πολύ σωστά!

  Δεν συνέβη όμως το ίδιο στο Δήμο Πύργου, όπου μέρος της Αντιπολίτευσης ξέσπασε με υβριστικούς λόγους στα Μ.Μ.Ε. παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος απέσυρε το θέμα- ως μη υπάρχον), μπροστά στη λυσσαλέα αντίδραση των αντιφρονούντων.

   Να πως η πόλη του Πύργου παραμένει ουραγός στη λίστα της ανάπτυξης και πρωτοπόρος στη λίστα της ανεργίας και της φτώχειας.

   Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι συνέλθετε, συνεννοηθείτε, ενωθείτε, καταθέσατε τις διαφορετικές προτάσεις σας με στόχο τη σύνθεση των βέλτιστων αποφάσεων. Ναι, λογικευτείτε, γιατί χανόμαστε…

   Η κοινωνία με άγρυπνο μάτι, σας παρακολουθεί, κρίνει, συγκρίνει, επιλέγει ή απορρίπτει.

   Αφήστε κατά μέρος τη στείρα αντιπαλότητα. 

Διώχνουν 80 αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τη δομή LM Μυρσίνης -Τους σπρώχνουν σε πάρκα και πλατείες

Του Μάκη Μπαλαούρα*

Ακόμα δεν έχει «στεγνώσει το μελάνι» από την 25η Μαΐου που είχα γράψει άρθρο-έγκληση με τίτλο «Ποια πολιτική προσφυγικού θα εφαρμόσεις Ναμπίλ στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Μυρσίνης;» και η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε να εκδιώξει σε πρώτη φάση11.237 αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τις δομές, ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα σπίτια νησιών και ενδοχώρας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε τις εξώσεις των πρώτων 11.237προσφύγων, αναφέροντας ότι «Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν τους χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα εξασφάλισηςτης αυτάρκειαςτους, μπορεί να οδηγήσει στη φτώχεια και αστεγία».

Η πολιτική που εφαρμόζει στο προσφυγικό η κυβέρνηση δημιούργησε έντονα αρνητικές κριτικές, ακόμα και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ,μεταξύ των οποίων της «Καθημερινής»(28/5/2020) που την επικρίνουν για «απώλεια μεγάλου μέρους ευρωπαϊκών κονδυλίων, κακοδιαχείριση, οικονομικές ατασθαλίες, έλλειψη σχεδιασμού,παρουσιάζοντας ψευδώς θετική εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς.Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη στους πολίτες, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, που εντοπίζουν το ένα ατόπημα μετά το άλλο»!

Θα γεμίσουν πάρκα και πλατείες με άστεγους πρόσφυγες

Πρέπει να αξιοποιηθούν ταπρογράμματα ενταξιακής διαδικασίαςγια τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες,«Εστία» και «Ήλιος», πουείχε προβλέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,ώστε αφενόςβγαίνοντας από τις δομές να έχουν εφόδια για να μπορέσουν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και αφετέρου για στέγαση και ελληνομάθεια τους.

Αποφασίζουν χωρίς σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, με άλυτα τα προβλήματα για τη ζωή αυτώνπου θα διωχτούν από τις δομές. Η εμμονή του υπουργείου να προχωρήσει στις εξώσεις έχει προκαλέσει απόγνωση στους πρόσφυγες και πονοκέφαλο στις Αρχές, εκθέτοντας τους και στον κορονοϊό, αφού δεν θα έχουν στέγη για τήρηση μέτρων προστασίας, καθώς και ο κίνδυνος να γεμίσουν τα πάρκα και πλατείες χωριών και πόλεων,στη δική μας περίπτωσημε 80 άστεγους πρόσφυγες στα Λεχαινά, Ανδραβίδα ή άλλων Δήμων.

Και όπως έγραψε η«Καθημερινή»,«Παράλληλα πολλές κινήσεις γίνονται εν κρυπτώ χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τοπικές κοινωνίες και Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τους ανθρώπους των οργανισμών, και πολλές φορές δημιουργείται έκρυθμη κατάσταση»

Μέτρα, όπως αυτό της εκδίωξης, αποτελούν συνέχεια της ιδεοληπτικής βαθιά ρατσιστικής, αναποτελεσματικής και επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό–προσφυγικό.

Στο LM Μυρσίνης θα την εφαρμόσουν οι διοικούντες;

*Μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

Τοποθέτηση Μιχάλη Κατρίνη, βουλευτή Ηλείας, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων - «Εκτός ρευστότητας η πλειοψηφία των επιχειρήσεων»

Τις δυσκολίες με τις οποίες κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη η αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αποτυχίας της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο Βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγή, Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με ζητήματα ρευστότητας και πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία από σχετική μελέτη της ΓΕΣΕΒΕ ο κος. Κατρίνης τόνισε ότι 8 στις 10 ΜμΕ επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν έλλειψη ρευστότητας, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος για απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας. Σχετικά με την εκτιμώμενη απώλεια τζίρου για το 2020 σημείωσε ότι κινείται κοντά στα 50 δις.

 

Ο Βουλευτής Ηλείας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα εργαλεία ρευστότητας όπως αυτά εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο, σημείωσε τον εκτεταμένο αποκλεισμό πολλών επιχειρήσεων, λόγω αυστηρών κριτηρίων, αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία ρευστότητας για να ανταμείψει την κουλτούρα πληρωμών και να τιμωρήσει αντίστοιχα όσους αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

«Σήμερα, πάνω από 200.000 επιχειρήσεις αγωνιωδώς ψάχνουν για ρευστότητα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, του μόνου εργαλείου, που μπορεί να φτάσει στην πραγματική οικονομία, για αυτό και ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε ζητήσει την αύξηση του ποσού στα 3 δις», ανάφερε συγκεκριμένα ο κος. Κατρίνης. Ως προς το Ταμείο Εγγυοδοσίας, σημείωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό σήμερα, όπως επιβεβαιώνει και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ανέρχεται στα 10 δις.

 

Σχετικά με την προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις, ο κος. Κατρίνης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει τη μείωση στο 50% για όλες τις επιχειρήσεις και μηδενική προκαταβολή για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις «ως ένα μέτρο έμμεσης ρευστότητας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα από τη πολιτική ηγεσία ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.»

 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, απήυθηνε έκκληση στην κυβέρνηση, να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, και ιδίως την επιστρεπτέα προκαταβολή, και να προφέρει μια σανίδα σωτηρίας στις επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν, παρότι κατάφεραν να μείνουν όρθιες μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πέντε μήνες εξοντωτικής φορολόγησης.

 

 

Συνελήφθησαν δύο άνδρες στην Ηλεία για παράνομη παραγωγή και εμπορία φυσιγγίων

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν μεταξύ άλλων περισσότερο από μισό τόνο πυρίτιδας, 151.000 καψυλιωμένους κάλυκες κυνηγετικών φυσιγγίων  και (6.000) φυσίγγια όπλων

 

 

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στην Ηλεία, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, δύο ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράβασης του νόμου για τα όπλα και απείθεια.

 

Για την ίδια υπόθεση, αναζητείται για να συλληφθεί και μια αλλοδαπή γυναίκα, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Ειδικότερα, οι δύο άνδρες λειτουργούσαν βιοτεχνία με εργαστήριο παρασκευής και αναγόμωσης φυσιγγίων, τα οποία παρήγαγαν χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και στη συνέχεια τα διακινούσαν, είτε απευθείας από το εργαστήριο, είτε μέσω καταστήματος εμπορίας κυνηγετικών όπλων και ειδών κυνηγίου που διατηρεί η αλλοδαπή γυναίκα.

Για την σύλληψη των δραστών οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην βιοτεχνία, όπου εντόπισαν τον έναν από τους δύο άνδρες, ο οποίος είχε κλειδωθεί εσωτερικό της βιοτεχνίας και δεν επέτρεπε την είσοδο στους αστυνομικούς.

Σε έρευνα που ακολούθησε στον χώρο της βιοτεχνίας οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν τα εξής :

 • (151.700) γραμμάρια πυρίτιδας, καθ΄υπέρβαση της άδειας λειτουργία της βιοτεχνίας.
 • (5.875) φυσίγγια τα οποία δεν έφεραν στη συσκευασία τους αναγνωριστικό αριθμό παρτίδας (LOT).

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, μετέβησαν στην οικία του άλλου άνδρα, όπου τον συνέλαβαν και σε έρευνα που πραγματοποίησαν βρήκαν και κατάσχεσαν :

 • (53) σφραγισμένες εργοστασιακές πλαστικές συσκευασίες, περιέχουσες πυρίτιδα βάρους (500) γραμμαρίων έκαστη, συνολικού βάρους (26) κιλών και (500) γραμμαρίων,
 • (27) χάρτινα βαρέλια και τρία (3) χαρτοκιβώτια με νάιλον συσκευασίες με πυρίτιδα συνολικού βάρους (346) κιλών και (500) γραμμαρίων,
 • (108) χαρτοκιβώτια που περιείχαν (151.528) καψυλιωμένους κάλυκες κυνηγετικών φυσιγγίων και
 • (1) μηχάνημα γόμωσης φυσιγγίων.

 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

 

Η προανάκριση και οι έρευνες διενεργούνται από τις αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εντάσσεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη η  Βελτίωση της Επαρχιακής Οδού Αρχαία Πίσσα - Λάλα - 111 Επαρχιακή Οδός,  με στόχο να αναβαθμιστεί ο δρόμος που παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα καθιζήσεων, κατολισθήσεων και απαιτεί σοβαρές παρεμβάσεις.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7,1 εκατ. ευρώ και η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν  στοχεύουν  στη βελτίωση της οδού, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας οδικός άξονας, με κατάλληλα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των επισκεπτών της.

 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και συμπλήρωσης των μεταφορικών υποδομών θα εκτελεστούν εργασίες που θα αναβαθμίσουν το τμήμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου έως τη διασταύρωση που οδηγεί στην Τοπική Κοινότητα Πεύκων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μήκους 3.944,187μ. Ο δρόμος ανήκει στο πρωτεύον Επαρχιακό δίκτυο με σημαντική κυκλοφορία, αφού συνδέει την πόλη του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας με τους οικισμούς των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Φολόης, Λαμπείας και Λασιώνος.

Η “Ολυμπιακή Ημέρα” αναδεικνύει τα ιδεώδη του Ολυμπισμού

Η 23η Ιουνίου έχει οριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως «Ολυμπιακή Ημέρα» και μέσω των καθιερωμένων αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δίνεται η ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί και να έρθει σε επαφή με τις Ολυμπιακές Αξίες.

 

Η ιδέα της «Ολυμπιακής Ημέρας» ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1946, από την ΕΟΕ, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την έναρξη των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα, και την πρόταση προς τη ΔΟΕ για κοινό εορτασμό της ημερομηνίας αυτής. Η καθιέρωση της  ‘Ολυμπιακής Ημέρας’ έγινε το 1948, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την ημερομηνία ίδρυσης της ΔΟΕ, στις 23 Ιουνίου 1894.

Από το 1978 η ΔΟΕ δίνει επίσημο χαρακτήρα στον εορτασμό της 23ης Ιουνίου και από το 1987 η Ολυμπιακή Ημέρα γιορτάζεται σε συνδυασμό με τους Αγώνες δρόμου, Olympic Day Runs.

Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πραγματοποιούνται οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, ωστόσο το μήνυμα της συγκεκριμένης ημέρας παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Και υπενθυμίζω τα λόγια ενός από τους δύο Έλληνες «Αθανάτους» της Δ.Ο.Ε. αλλά και πρώην μέλος της, Νίκου Φιλάρετου:

 

«Δύο είναι τα βασικά στοιχεία του Σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος:

Η Άθληση και η Εκπαίδευσις. Ο Ολυμπισμός είναι η δέσμη των ιδεών που συνδέει τις δύο έννοιες , Αθλητισμός και Εκπαίδευση. Εκφράζεται μέσα από το τρίπτυχο της σύζευξης φιλοσοφίας, τέχνης και γυμναστικής και παρουσιάζει ένα αρμονικό και αδιάσπαστο σύνολο μεταξύ διαλεκτικής, μέτρου και αρμονίας. Η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της ανθρώπινης σκέψης».

 

Ο βουλευτής Ηλείας

Ανδρέας Νικολακόπουλος

 

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηλείας για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων για τη νέα σχολική χρονιά. Πρακτικά δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση της ΝΔ και η λεγόμενη «αναβάθμιση του σχολείου» ξεκίνησε με την πρώτη πράξη επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Το Λύκειο χάνει ολοσχερώς τον διαπαιδαγωγητικό του χαρακτήρα καθώς καταργούνται όλα τα μαθήματα της αισθητική αγωγής και των κοινωνικών επιστημών που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο των νέων, λίγο πριν βγουν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Μέλημα τους είναι η στείρα απόκτηση βασικών «δεξιοτήτων» όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. σε αντίθεση με την ολόπλευρη μόρφωση.

Στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση οραματίζεται ένα αποστεωμένο από κάθε έννοια έρευνας, τέχνης και κοινωνικών αξιών σχολείο, που θα αποτελεί ένα ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, προθάλαμο των πανεπιστημίων. Χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση, και όπως πάντα χωρίς κανένα διάλογο, καταργεί μαθήματα καλλιτεχνικών, έρευνας (project) και κοινωνικοοικονομικών επιστημών, συνεχίζοντας την παιδαγωγική οπισθοδρόμηση που επέβαλε ψηφίζοντας το ν.4692/2020 λίγες μέρες πριν

Η κυβέρνηση, πιστή στο στόχο της για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ωθεί απροκάλυπτα τους/τις μαθητές/τριες στα φροντιστήρια, αδιαφορώντας πλήρως για το θεμελιωμένο δικαίωμα τους σε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΓΕΛ, με τις καταργήσεις μαθημάτων αφήνει έκθετους/ες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ουσιαστικά μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας στα ΓΕΛ ή και συνολικά στο δημόσιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας) και  οι Κοινωνιολόγοι (ΠΕ78) εξοστρακίζονται πλήρως από τα ΓΕΛ, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι Οικονομολόγοι (ΠΕ80) σε ΓΕΛ και Γυμνάσιο. Ειδικά οι ΠΕ78, από το σχολικό έτος 2021-22 κατά το οποίο θα καταργηθεί και η Κοινωνιολογία της Γ’ Λυκείου, ουσιαστικά εκδιώκονται συνολικά από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ή τύπο σχολείου.

Με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών. Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη. Η «εξαφάνιση» γνωστικών αντικειμένων, ειδικά στο Λύκειο θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους σε εργασιακή αβεβαιότητα και τελικά εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην καλύτερη περίπτωση από Σεπτέμβρη θα κυριαρχούν οι γενικευμένες δεύτερες και τρίτες αναθέσεις και η μόνιμη κινητικότητα των συναδέλφων για να συμπληρωθεί ωράριο.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές, συνολικά οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουμε φρένο στην πολιτική που κάνει το σχολείο χειρότερο. Μέσα από τα σωματεία μας, να παλέψουμε για ένα σχολείο που δεν θα είναι αποκρουστικό για τους μαθητές μας, δεν θα αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στη τσέπη. Να παλέψουμε για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί την ολόπλευρη γνώση και θα αναπτύσσει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, θα δίνει εφόδια για τη ζωή και θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή, ως την ενηλικίωσή του.

Απαιτούμε:

 • Όχι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Όχι στην απαξίωση μαθημάτων και αντικειμένων.

 • Να μη χαθεί καμία οργανική θέση.

 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

 • 20 μαθητές ανά τάξη στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 μαθητές στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις. Επαναφορά του προηγούμενου διδακτικού ωραρίου. Επαναφορά του ωραρίου των υπεύθυνων των σχολικών εργαστηρίων. Κατάργηση της Γ’ ανάθεσης.

 • Όχι στις συμπτύξεις και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.

 • Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα και την στείρα αποστήθιση!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας αποφάσισε:

Συμμετοχή στην πανελλαδική ημέρα αποχής από την διόρθωση γραπτών των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων όλων των ειδικοτήτων που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ την Τρίτη 23/06/2020.

Να ενημερώσει τους συναδέλφους που συμμετέχουν στη διόρθωση γραπτών την Τρίτη 23/6/2020 το πρωί και το μεσημέρι 12:30 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο Βαθμολογικό κέντρο (1ο Γυμνάσιο Πύργου)

Γενική συνέλευση την Τετάρτη 24/06/2020(ο χώρος και η ώρα θα ανακοινωθούν άμεσα, μέχρι το απόγευμα) και κλιμάκωση του αγώνα.

ΠΥΡΓΟΣ 22/06/2020

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.