6 New Articles

Κ. Τζαβάρας: «Να παραταθεί και να εξορθολογιστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών»

Την αναθεώρηση των κριτηρίων και την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα έκτακτης ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού ζητεί με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί το διατιθέμενο κονδύλι των 126 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πληγέντων αγροτών.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει ότι το πρόγραμμα είναι μια απόφαση της κυβέρνησης που κινείται στη σωστή κατεύθυνση της στήριξης ενός κλάδου του πρωτογενούς τομέα, που συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, κατά την υλοποίησή του έχουν διαπιστωθεί από εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου σοβαρά προβλήματα ως προς τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, με συνέπεια να αποκλείονται αρκετοί παραγωγοί, καθώς και επί της γραφειοκρατικής διαδικασίας λόγω προβλημάτων στη σχετική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επικαλούμενος δηλώσεις ελαιοπαραγωγών της Ηλείας στον τοπικό Τύπο, ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι η «στενή» ερμηνεία της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη έχει αποκλείσει παραγωγούς που έλαβαν συμπληρωματικό εισόδημα επειδή διετέλεσαν σε έμμισθη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης ή εργάστηκαν προσωρινά σε άλλο κλάδο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παράλληλα, κάνει λόγο για προβλήματα στην ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), βάσει του οποίου γίνεται η επιλογή των δικαιούχων, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε το υπουργείο, προτού ανακοινώσει την υλοποίηση του προγράμματος, να έχει ενημερώσει αναλυτικά για τα κριτήρια που θα θεσπίσει ως προς τους δικαιούχους του προγράμματος.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε πως η υποβολή της σχετικής αίτησης στο πρόγραμμα είναι περίπλοκη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι αιτούντες να καταφεύγουν αυτοπροσώπως και να συνωστίζονται για βοήθεια στις πύλες εξυπηρέτησης αγροτών εν μέσω πανδημίας και Lockdown, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Επίσης, ο Ηλείος βουλευτής ανέφερε ότι το διάστημα που επελέγη για την υποβολή των αιτήσεων (από 17 έως 27 Νοεμβρίου) αφενός είναι πολύ μικρό και αφετέρου είναι περίοδος αιχμής για την ελαιοσυγκομιδή, γεγονός που δυσκολεύει τους δικαιούχους στην υποβολή της αίτησης.

«Η ελαιοπαραγωγή συνιστά βασικό πυλώνα εξωστρέφειας και ανάπτυξης όχι μόνο του πρωτογενούς τομέα αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας, με 400.000 τόνους ετησίως πανελλαδικά και ακαθάριστη αξία παραγωγής του ελληνικού ελαιολάδου περίπου στο 1,1 δις. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, είναι αδήριτη η ανάγκη της αύξησης του διατιθέμενου ποσού για την ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία παραγωγών, η διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, καθώς και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, διότι βρισκόμαστε σε περίοδο αιχμής για την ελαιοσυγκομιδή», δήλωσε.

 

Ο νέος, στην «covid – εποχή», ουσιαστικός ρόλος του νοσοκομείου Αμαλιάδας - Κοινή συνέντευξη Γ. Λυμπέρη – Χ. Χριστόπουλου – Ε. Αγγελάκου – Κ. Τσαούση

Προκηρύχτηκαν 19 θέσεις επικουρικών γιατρών και 60 νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού - Σε λειτουργία μπαίνει άμεσα και η νέα πτέρυγα του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας

 

 

Τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, για την υγεία των κατοίκων όλου του νομού,  που καλείται να διαδραματίσει το Γενικό Νοσοκομείο της Αμαλιάδας στην «covid – εποχή» αποκάλυψαν, σήμερα το μεσημέρι στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Χρήστος Χριστόπουλος, η αναπληρωτής του και διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης κ. Ειρήνη Αγγελάκου, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κώστας Τσαούσης. Σύμφωνα με όσα είπαν, το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, θα εξυπηρετεί τα εκτός κορονοϊού περιστατικά και για το λόγο αυτό ενισχύθηκε τόσο με την μεταφορά δυο κλινικών – ορθοπεδική και ουρολογική – από το νοσοκομείο του Πύργου. Επίσης μπαίνουν οι βάσεις και για τη μετά covid εποχή, αφού στον «αέρα» βγαίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη 19 επικουρικών γιατρών όλων των ειδικοτήτων και 60 ατόμων νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ Χριστόπουλος, «έκλεισαν» όλες οι τυπικές υποχρεώσεις με την αποστολή των απαιτούμενων μελετών και άμεσα, μπαίνει σε λειτουργία και η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου η οποία θα στεγάσει τις κλινικές που θα εξυπηρετούν τους εκτός κορονοϊού ασθενείς.

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, στην Αμαλιάδα, θα προσληφθούν 19 επικουρικοί γιατροί και 60 άτομα νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν ΠΕ Νοσηλευτικής 2 άτομα, ΠΕ ή ΤΕ πληροφορικής 2, ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων 2, ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας 4, ΤΕ νοσηλευτικής 8, ΔΕ τηλεφωνητών 10, ΔΕ φυλάκων 10, ΔΕ ηλεκτρολόγων – ηλεκτροτεχνιτών 1, υδραυλικών 2, μαγείρων 3, τεχνικών θερμαστών 1, ηλεκτρικών – ηλεκτρολογικών 1, τεχνικός ειδικότητας θερμοϋδραυλικών 1, γενικών καθηκόντων 5.

 

Κώστας Τσαούσης : «Είμαστε αντίθετοι με όσους κάνουν, ανέξοδα, τον επαναστάτη»

Τη συνέντευξη, η οποία παραχωρήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συνεδριακού Κέντρου της Αμαλιάδας, ξεκίνησε ο κ Κώστας Τσαούσης, λέγοντας : «Εδώ και πολύ καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, ο Δήμος Ήλιδας, η διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με μοναδικό θέμα το νοσοκομείο της πόλης μας. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ιδιαίτερα σημαντικά μέτρα που θα ληφθούν και η υλοποίησή τους θα συμβάλει την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης μας. Η προσπάθεια του τελευταίου διαστήματος, η οποία μας έφτασε σήμερα σε αυτή την ευχάριστη θέση, έγινε με άκρα μυστικότητα, αντίθετα με κάποιους που κάνουν, ανέξοδα τον επαναστάτη. Εμείς παλεύουμε για την υγεία στην περιοχή μας και τίποτε άλλο».   

 

Χρήστος Χριστόπουλος : «Το σχέδιο για τη θωράκιση του νομού  μας»

Για τη στελέχωση του νοσοκομείου Αμαλιάδας με γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό μίλησε, στη συνέχεια ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας : «Μετά από τις άοκνες προσπάθειες μας, έγινε δεκτή η πρότασή μας για την προκήρυξη των θέσεων επικουρικών γιατρών για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Υπάρχουν 19 θέσεις γιατρών ειδικοτήτων για τη νοσηλευτική μονάδα της πόλης – η προκήρυξη έχει υπογραφεί από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ – και εντός το πολύ δυο ημερών, θα μπουν στο σύστημα προκειμένου να καλυφθούν. Πέρα των γιατρών έχουν προκηρυχτεί 60 θέσεις για νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.  Ευελπιστούμε να υπάρξει ενδιαφέρον και όλες οι θέσεις να πληρωθούν». Επίσης, συμπλήρωσε ο κ. Χριστόπουλος « σήμερα, έφτασαν στο γραφείο και τα τελευταία έγγραφα που ζήτησα προκειμένου η νέα πτέρυγα του νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Ο έλεγχος των απαιτούμενων εγγράφων έγινε και είμαι σίγουρος πως άμεσα η νέα πτέρυγα θα λειτουργήσει εξυπηρετώντας τις ανάγκες για τις οποίες κατασκευάστηκε και παράλληλα θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του νοσοκομείου στη μετά κορονοϊού εποχή».

Σε ότι αφορά τη θωράκιση του νομού απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε : «Υπάρχουν και τα μέτρα που έχουμε λάβει για τη θωράκιση του νομού από την πανδημία του κορονοϊού. Η νοσηλευτική μονάδα της Αμαλιάδας λειτουργεί, προς το παρόν, μόνο ως εξωτερικά ιατρεία, με θεραπείες στην ορθοπεδική και τη χειρουργική κλινική και ενισχύθηκε από τους γιατρούς της ουρολογικής και ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Πύργου. Το νοσοκομείο του Πύργου, διαθέτει αυτή τη στιγμή 18 κλίνες για non covid ύποπτα κρούσματα και 57 κλίνες για θεραπεία επιβεβαιωμένων covid θυμάτων. Επίσης διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 7 κλινών για θεραπεία covid θυμάτων και 6 κλίνες για άλλες ασθένειες. Στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε συντάξει, προβλέπονται ακόμα στην αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων ακόμα 5 κλίνες και  τουλάχιστον 3 κλίνες ακόμα στην αίθουσα covid».

Έχουμε, συμπλήρωσε «μετακινήσει στον Πύργο, προσωπικό από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το οποίο θα επιστραφεί, όταν ξεπεράσουμε την πανδημία. Νομίζω πως η θωράκιση του νομού είναι πλήρης. Ελπίζουμε τα κρούσματα να παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και καταστάσεις όπως αυτές της Βόρειας Ελλάδας. Ευελπιστούμε επίσης στη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών. Σύντομα θα τους καλέσουμε και πιστεύουμε πως θα είναι δίπλα μας».

Η προκήρυξη των θέσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ανέφερε με τη σειρά της η κ Ειρήνη Αγγελάκου, για να συνεχίσει λέγοντας «Ευελπιστούμε να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι. Να τονίσω πως στο νοσοκομείο της Αμαλιάδα, ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υγείας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού».

 

Γιάννης Λυμπέρης : «Τα κρεβάτια της Αμαλιάδας, παίρνουν τη θέση τους και θα χρησιμέψουν μέσα στην πανδημία»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις ανακοινώσεις εμφανίστηκε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος ανέφερε : «Οι ανακοινώσεις που σήμερα έκανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας, δεν μπορούν παρά , ως δήμαρχος αλλά κυρίως ως γιατρός, να με ικανοποιούν και να μου δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας μέσα στη δύσκολη εποχή, που λόγω κορονοϊού ζούμε. Από την πρώτη μέρα που ο κ Χριστόπουλος, έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μετακίνηση γιατρών και προσωπικού από την Αμαλιάδα στον Πύργο, κράτησα μια συγκρατημένη θέση. Αυτό οφείλονταν στο ότι έχω πλήρη επίγνωση της πανδημίας και του δεύτερου κύματος που χτυπά τη χώρα και ελπίζοντας να διαψευστώ, θεωρώ πως ότι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στη Νότια». Άρα, συμπλήρωσε ο δήμαρχος «η διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, έπρεπε να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να προλάβουν δύσκολες καταστάσεις. Οι  ανακοινώσεις του κ Χριστόπουλου για τις 15 κλίνες οι οποίες προορίζονται για ασθενείς που πιθανά να νοσήσουν από τον  covid – 19 και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, είναι το λιγότερο, εφησυχαστικές και καθησυχαστικές για τους κατοίκους της Ηλείας».

Επιπροσθέτως ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε «Οι κινήσεις που έγιναν ώστε το νοσοκομείο του Πύργου, -ως νοσηλευτική μονάδα αναφοράς για τον covid-, να  είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το κύμα που έρχεται, είναι μέσα στο πλαίσιο της λογικής για να ξεπεράσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Εγώ χαίρομαι γιατί τα κρεβάτια της Αμαλιάδας, παίρνουν τη θέση τους και θα χρησιμέψουν μέσα στην πανδημία για τους ασθενείς εκτός του κορονοϊού».  Καταλήγοντας ο δήμαρχος τόνισε «Η ανακοίνωση της προκήρυξης για την πρόσληψη των επικουρικών γιατρών και του υπολοίπου προσωπικού δεν είναι θέμα μόνο της διοίκησης του ΓΝ Ηλείας, της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, αλλά είναι θέμα όλων μας με πρώτο τον Ιατρικό Σύλλογο και στη συνέχεια της Δημοτικής Αρχής, ώστε οι συνάδελφοι γιατροί να υποβάλλουν αιτήσεις να προσληφθούν και να υπηρετήσουν την κοινωνία προσφέροντας αυτά που έχουν σπουδάσει και αυτά που έχουν όλοι ορκιστεί».

Μ. Κατρίνης: Εκτός ρυθμίσεων οι αγρότες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «δεύτερη ευκαιρία», παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης - Τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών και εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής

Το ζήτημα της εξαίρεσης των αγροτών από τις ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη δεύτερη ευκαιρία αναδεικνύει με ερώτηση που συνυπέγραψε ο Μιχάλης Κατρίνης μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

                                   

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η εξαίρεση αυτή φέρνει τους αγρότες στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκμεταλλεύσεών τους (γης και εγκαταστάσεων), καθώς συνεπάγεται ότι αποκλείονται από τη πρόσβαση στη χρηματική ρευστότητα για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να επιβιώσουν.

 

Σύμφωνα με τον Ηλείο βουλευτή η δυσκολία στην αποπληρωμή των δόσεων για καλλιεργητικά και επενδυτικά δάνεια οφείλεται στο ότι πολλοί αγρότες εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης ορισμένων αγοραστών αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους. Επιπλέον, η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες επιτείνεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, αλλά και τη κυβερνητική απόφαση για την αναστολή της πληρωμής των επιταγών για τα αγροτικά προϊόντα.

 

Ο εμπαιγμός των αγροτών από την Κυβέρνηση που παρά τις εξαγγελίες της αρνείται να τους ανοίξει το δρόμο για τον τραπεζικό δανεισμό ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, πρέπει να σταματήσει, επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα τους δώσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους και δεύτερης ευκαιρίας για να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.  

 

Το Κίνημα Αλλαγής, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας και των αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών, κατέθεσε τροπολογία για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και εφαρμογής του νέου πτωχευτικού, ως τις 30 Απριλίου 2021.

 

 

Μια απρόσμενη επίσκεψη από τρεις «βετεράνους» φύλακες στο ανακαινιζόμενο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίας Ολυμπίας - «Το μουσείο ήταν το δεύτερο σπίτι μας…»

Φωτογραφία: Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, που έχει την ευθύνη παρακολούθησης των εργασιών του μουσείου, μαζί με τους «παλαίμαχους» φύλακες.

Στα μάτια τους βλέπει κανείς εκείνη τη σπίθα που αντανακλά εμπειρίες και βιώματα μιας ολόκληρης ζωής, μα όταν μιλούν για το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, για το «δικό τους» μουσείο, η σπίθα γίνεται λάμψη και το κουβάρι της μνήμης αρχίζει να ξεδιπλώνεται.

Τρεις συνταξιούχοι φύλακες του μουσείου, οι πρώτοι μόνιμοι υπάλληλοι που το στελέχωσαν, πριν από σχεδόν μισό αιώνα, βρέθηκαν στο εργοτάξιο ανακαίνισης του κτιρίου, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, αρμόδιου για θέματα τουρισμού, αθλητισμού, προβολής και λειτουργίας μουσείων, κ. Χάρη Σπηλιόπουλου. Το έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης του μουσείου, προϋπολογισμού 1.145.000 ευρώ (542.372 € με την έκπτωση), υλοποιείται από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και ο χώρος έχει αλλάξει ριζικά, γεγονός που προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα  στους πάλαι ποτέ «φρουρούς» των πολύτιμων Ολυμπιακών εκθεμάτων. Και οι τρεις τους περιμένουν πώς και πώς να δουν το μουσείο να λειτουργεί ξανά, γεγονός που θα αναβιώσει ταυτόχρονα και ένα σημαντικό κομμάτι της δικής τους ζωής.

«Αν χρειαστεί θα ξεναγήσω ξανά…»

Ο κ. Νίκος Γεωργίου 86 ετών σήμερα, είναι ενθουσιασμένος που, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, το μουσείο θα επαναλειτουργήσει:  «Ευχαριστώ τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για αυτή την ωραία έκπληξη. Ήθελα να ανανεώσω τη μνήμη μου, δεκατρία χρόνια από την τελευταία μου επίσκεψη. Μου έλειψε το μουσείο. Εργάστηκα ως φύλακας από τον Μάρτιο του 1973 έως τον Μάρτιο του 2003, που συνταξιοδοτήθηκα. Έχω δει πολλές προσωπικότητες να επισκέπτονται αυτό το μουσείο. Ένας απ’ αυτούς, ξένος, δεν θυμάμαι το όνομα και την ιδιότητά του, μου είχε πει ότι θεωρεί αυτό το μουσείο πολύ σημαντικό, γιατί είναι ένα ζωντανό μουσείο που καταγράφει την ιστορία του σύγχρονου Ολυμπισμού, με τα σπάνια Ολυμπιακά εκθέματά του».

Ο κ. Γεωργίου θυμάται και κάποιους επώνυμους επισκέπτες, όπως οι θρύλοι του μπάσκετ Θέμης Χολέβας και Μέμος Ιωάννου.  Θυμάται ακόμη και τον Γεώργιο Παπαστεφάνου – Προβατάκι, τον ιδρυτή του μουσείου, έναν σπουδαίο συλλέκτη και λάτρη του Ολυμπισμού, ο οποίος είχε επιμεληθεί προσωπικά την έκθεση στο μουσείο. «Είμαστε υπέρ-ευχαριστημένοι που δουλέψαμε εδώ. Ο αθλητισμός είναι κάτι που μου άρεσε πάντα, καθώς έπαιζα πολύ καλό βόλεϊ στο Γυμνάσιο. Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα το έργο, ανυπομονώ να το δω να λειτουργεί ξανά. Και αν χρειαστεί να ξεναγήσω, θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά», τόνισε ο κ. Γεωργίου.

Μοναδικές εμπειρίες…

Στα 80 του χρόνια σήμερα, ο κ. Παναγιώτης Ζαπάντης θυμάται τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μουσείου, με διευθυντή τον προσωπικό φίλο του Παπαστεφάνου, τον Καρυωτάκη, ο οποίος προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. «Εργάστηκα ως φύλακας στο μουσείο 32 χρόνια, από το 1974 έως το 2006. Είμαστε τότε τρεις ημερήσιοι φύλακες κι ένας νυχτοφύλακας. Το μουσείο αυτό μπορεί να μην είχε πολλούς επισκέπτες, σε σύγκριση με το Αρχαιολογικό της Ολυμπίας, όμως όσοι έρχονταν έφευγαν πολύ ικανοποιημένοι και μυημένοι στα βήματα του Ολυμπισμού. Οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν Γερμανοί, μάλιστα υπήρχε ως έκθεμα και η πρωτότυπη μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού του Μονάχου. Το μουσείο ανήκε στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου».

Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ιωάννης Ζαπάντης, 84 ετών, δούλεψε κι αυτός στο μουσείο, στα χρόνια της ακμής του: «Υπηρέτησα στο μουσείο ως φύλακας περίπου 30 χρόνια, από το 1975 έως το 2004. Ήταν το δεύτερο σπίτι μας. Δεν ήταν μόνο μια καλή εργασία, ήταν μια δουλειά που μας προσέφερε ωραίες εντυπώσεις και μοναδικές εμπειρίες. Ήταν ένα μουσείο που έδινε αξία στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν νοείται να είναι κλειστό αυτό το μουσείο στην σύγχρονη εποχή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το μουσείο αυτό ανακαινίζεται και θα λειτουργήσει ξανά. Είμαι σίγουρος ότι και στη νέα αυτή εποχή, το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες».

Αδημονώντας για τη στιγμή που το μουσείο θα λειτουργήσει ξανά, οι τρεις «βετεράνοι» συνάδελφοι έδωσαν ραντεβού για την ημέρα των εγκαινίων, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής, θα είναι νωρίτερα από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου, και γιατί όχι μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.

(Σημείωση: Το ρεπορτάζ έγινε περί τα μέσα Οκτωβρίου και πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19).

ΦΩΤΟ – ΛΕΖΑΝΤΕΣ

fylakes-olympia-1   Οι τρεις πρώην φύλακες μπροστά στο εργοτάξιο του μουσείου. Από αριστερά Ι. Ζαπαντης, Ν. Γεωργίου και Π. Ζαπάντης.

fylakes-olympia-2   Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, που έχει την ευθύνη παρακολούθησης των εργασιών του μουσείου, μαζί με τους «παλαίμαχους» φύλακες.

georgiou-fylakas «Ανυπομονώ να δω το μουσείο να λειτουργεί ξανά» λέει ο κ. Νίκος Γεωργίου, που εδώ εικονίζεται εν ώρα εργασίας, πριν από τρι

Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ - “Ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις”

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι ως χώρα με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση δεν είναι να γυρίσουμε την πλάτη σαν να μην υπάρχει, αλλά ενωμένοι και οργανωμένα να δώσουμε αυτή τη μάχη για να έχουμε και ελπίδα να νικήσουμε.

Πολλοί είναι αυτοί που λοιδορούν αυτή την στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπενθυμίζω όμως ότι όπως δοκιμάζεται αυτή την στιγμή το δικό μας σύστημα υγείας έτσι δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται και τα τελειότερα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Κατά συνέπεια, δεν είναι η ώρα επίρριψης ευθυνών, ούτε η στιγμή να διαμορφώνονται σενάρια περί κλεισίματος Νοσοκομείων ή άλλων δομών υγείας στο νομό Ηλείας.

 

Οργανώνονται οι δομές

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αντιθέτως, ο στόχος είναι να ενισχυθούν και να οργανωθούν οι δομές για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού και στο νομό μας το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού.

Γιατροί και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα μετακινούνται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και ρίχνονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των περιστατικών και για να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στο νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινήθηκε εθελοντικά σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να συνδράμει στην προσπάθεια.

Από την πρώτη στιγμή υπήρχε σχεδιασμός για λειτουργία κλινών Μ.Ε.Θ. στο Νοσοκομείο του Πύργου, κάτι που δεν είχε πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς επίσης και για λειτουργία κλινικής Covid-19 στο ίδιο Νοσοκομείο.

Ήταν αυτονόητο λοιπόν ότι έπρεπε να μετακινηθεί, προσωρινά, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας στο Νοσοκομείο του Πύργου, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να στελεχωθούν η Μ.Ε.Θ. και η κλινική covid-19 που έχουν αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Άλλωστε, μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου προσωπικού έχει προσληφθεί γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, την κάλυψη των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντίστοιχες μετακινήσεις καταγράφονται σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, αλλά δυστυχώς στην περίπτωση της Ηλείας κάποιοι επιχειρούν μέσα από αυτή την διαδικασία να αντλήσουν πολιτικά οφέλη.

Προφανώς, ή δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών ή δεν βλέπουν τίποτα άλλο πέρα από το μικροκομματικό και πολιτικό συμφέρον.

Δεν υπάρχει πρόθεση να υποβαθμιστεί κανένα Νοσοκομείο, κανένα Κέντρο Υγείας, καμία δομή υγείας στην Ηλεία. Όλες οι δομές, όλοι οι υγειονομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Άλλωστε, εάν υπήρχε τέτοια πρόθεση δεν θα γινόταν μεταφορά άλλων κλινικών από το Νοσοκομείο του Πύργου στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης και αναλόγως αξιοποιούνται σε αυτή τη φάση όλες οι νοσηλευτικές μονάδες και ενισχύονται με κάθε τρόπο.

 

Ενωμένοι δίνουμε τη μάχη

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Πύργος και Αμαλιάδα, βόρεια και νότια Ηλεία. Αυτή τη στιγμή όλοι ενωμένοι δίνουμε τη μάχη και συνδράμουμε το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών, στηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που γίνεται και διασφαλίζουμε κατάλληλες δομές υγείας ώστε κάθε πολίτης που θα νοσήσει να τύχει και της ενδεδειγμένης νοσηλείας.

Ubi Concordia, ibi Victoria”- ‘Όπου ενότητα, εκεί νίκη’, αυτό είναι το μήνυμα προς όλους και αυτό πρέπει να πράξουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό που μπήκε στη ζωή μας.

 

 

Με 90 αρνητικά τεστ ο επαναληπτικός έλεγχος Covid-19 στην Π.Ε Ηλείας

   Με την διενέργεια 90  γρήγορων τεστ (rapid test) ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, ο επαναληπτικός έλεγχος Covid – 19, για τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που στεγάζονται στο Διοικητήριο, στον Πύργο.

   Ο έλεγχος έγινε από κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ, κατόπιν επικοινωνίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με την Διοίκηση του Οργανισμού, μετά τον εντοπισμό τριών θετικών κρουσμάτων, από τον προληπτικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

   Στο πλαίσιο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης του ΕΟΔΥ, οι υπηρεσίες της Π.Ε Ηλείας, την προηγούμενη Πέμπτη, παρέμειναν κλειστές για το κοινό, οι εργαζόμενοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους, έγινε άμεσα ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, ενώ πραγματοποιήθηκε και απολύμανση σε όλους τους χώρους του Διοικητηρίου.

   Σήμερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τους προβλεπόμενους χρόνους επανάληψης του ελέγχου, διενεργήθηκαν 90 γρήγορα τεστ, σε αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι έλαβαν τα αποτελέσματα με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, και ήταν όλα αρνητικά.  

   «Η αντίδραση της υπηρεσίας και των αρμοδίων υπαλλήλων που έχουν οριστεί υπεύθυνοι για την διαχείριση τέτοιας περίπτωσης, ήταν άμεση. Πράξαμε τα δέοντα για την προστασία των εργαζομένων και του κοινού που εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες της Π.Ε Ηλείας. Τα 90 αρνητικά τεστ, αποδεικνύουν ότι ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών μας και η τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι στιγμής είναι αποδοτικά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ευχαριστώντας και δημόσια την διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, για την ανταπόκριση και την συνεργασία.

  

 

 

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στον Πύργο, από αστυνομικούς της ομάδας
ΔΙΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε
βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου
Κακουργημάτων Πατρών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή
φυλάκισης τεσσάρων ετών, για κλοπή.
 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.