206 New Articles

Τ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : «ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ» Ελάφρυνση των τοπικών επιχειρήσεων προτείνει ο Δήμαρχος Πύργου

Με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετωπίζει ο Δήμος Πύργου την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, μέσα στη οικονομική ασφυξία που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19. Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στις σημερινές έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε,  υποστηρίζει πως «καθήκον όλων μας που διοικούμε τους Δήμους είναι να συνδράμουμε την κεντρική κυβέρνηση και να φροντίσουμε αρχικά για τη δημόσια υγεία.»   Τις δύσκολες αυτές ώρες  οφείλουμε επίσης να ελαφρύνουμε τις υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα όρια των Δήμων μας και πλήττονται από την κρίση.

  Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε να υπάρξει σαφής απάντηση/οδηγία του αρμοδίου Φορέα, (δηλ. του Υπουργείου Εσωτερικών), σχετικά με την   αναστολή  είσπραξης διαφόρων δημοτικών τελών και προστίμων.

   Ο Δήμαρχος Πύργου συντάσσεται με τη επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών για σχετική ρύθμιση για φόρους, τέλη, τραπεζοκαθίσματα, κοινόχρηστους χώρους και άλλα παρόμοια έσοδα.

  Στόχος μας «η ελάφρυνση τοπικών οικονομιών και επιχειρήσεων» και πρέπει να τον πετύχουμε». 

Αναβολή της λαϊκής αγοράς Σαββάτου 21/03, στον Πύργο

Ο Δήμος Πύργου και η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ,  ενημερώνει καταναλωτές και εμπόρους πως έπειτα από κυβερνητική εντολή και επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ.Ν. Χαρδαλιά  αναβάλλονται οι λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα για το Σάββατο 21 Μαρτίου.   Δόθηκαν δε εντολές για την πραγματοποίηση  τους τις επόμενες μέρες. Μειώνονται κατά 50 % ανά κλάδο οι παραγωγοί  με απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.     
  Να επισημάνουμε τις εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.

Μιχάλης Κατρίνης: Ξέχασε η κυβέρνηση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ή νομίζει ότι δεν πλήττονται από την κρίση που σαρώνει τη χώρα;

Την απουσία μέτρων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, οι βουλευτές θέτουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις. 

 

Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Κύριοι Υπουργοί, στα προβλήματα τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες πολλών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής, ήρθαν να προστεθούν ακόμα περισσότερα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που άγγιξε και την Ελλάδα, αλλά και λόγω των έκτακτων μέτρων που ορθώς ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού.

Ωστόσο, με κατάπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πρωτογενής τομέας, που είναι ένα τομέας κρίσιμος για τη διατροφική επάρκεια στη χώρα και την ελληνική οικονομία, δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν ως τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί, σε σχέση με τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

 Γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια δεν ακούστηκαν από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών ως κλάδοι που πλήττονται και χρειάζονται στήριξη.

Και το ερώτημα είναι: ξέχασε η κυβέρνηση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ή νομίζει ότι δεν πλήττονται από την κρίση που σαρώνει τη χώρα;

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι πολλοί αγρότες δεν έχουν καν διαθέσει την παραγωγή του 2019 και δεν έχουν πληρωθεί γι αυτήν, ενώ άλλοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις περυσινές καταστροφές, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για πολλούς αγρότες η ανάγκη της προσωπικής προστασίας, σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία οδηγούν στην απόφαση εγκατάλειψης των καλλιεργειών τους, που είναι άγνωστο εάν θα είναι προσωρινή ή πόσο θα διαρκέσει.

Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο των συνόρων λόγω του κορωνοϊού εμποδίζει ήδη την έλευση εργατών γης από γειτονικές χώρες που συνήθως βοηθούσαν σε εποχικές εργασίες, όπως το κλάδεμα.

Επιπλέον, το πλήγμα που έχει δεχθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας, επιτείνει τα προβλήματα διάθεσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Κατόπιν αυτών,

 

Ερωτάσθε:

 

 • Προτίθεσθε να χορηγήσετε χαμηλότοκα δάνεια ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους εργασίες;
 • Θα ενεργοποιήσετε άμεσα την «Κάρτα Αγρότη», ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί ή όχι η δήλωση ΟΣΔΕ 2020 από τους παραγωγούς;
 • Θα περιληφθούν οι αγρότες στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από το Σεπτέμβριο;
 • Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους, δεδομένου ότι η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει προβλήματα;
 • Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους παραγωγούς γάλακτος, αφού ήδη υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών;
 • Ποια μέτρα θα ληφθούν για τους ιχθυοκαλλιεργητές, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα;
 • Θα αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα που προκύπτει με τους εργάτες γης; Θα υπάρξουν κίνητρα σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου;
 • Θα υπάρξει συμψηφισμός οφειλών του ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης με απαιτήσεις του δημοσίου και των φορέων του έναντι των αγροτών, προκειμένου να υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία αυτών;
 • Θα παγώσουν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και δημιουργούνται προβλήματα;
 • Θα υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;
 • Θα υπάρξει ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται;
 • Θα υπάρξει ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής, για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων με κοινοτική χρηματοδότηση από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

 

 

 

Ξεπεράστηκε το πρόβλημα, που είχε προκύψει για την μετεγκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας

Απεστάλη σήμερα μετά από πιέσεις της Δημοτικής Αρχής, το έγγραφο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις Κτιριακές Υποδομές, που αφορούσε τη συνέχιση όλων των εργασιών για τη μετεγκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου της Ανδραβίδας.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την συνέχιση των εργασιών από τον εργολάβο του έργου, και την τελική παράδοση του Δημοτικού Σχολείου σε περίπου τέσσερις μήνες.   

Δήμος Ήλιδας: «Εκτάκτως κλειστή η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας το Σάββατο 21 Μαρτίου»

Όπως ανακοινώθηκε από τον  υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, αύριο, Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας, ενώ από Δευτέρα, μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Ως εκ τούτου η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα είναι κλειστή το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και ο Δήμος Ήλιδας καλεί τους επαγγελματίες- πωλητές αλλά και το καταναλωτικό κοινό να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες και τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ.

Αυτές τις μέρες προέχει ο περιορισμός της μετάδοσης της νόσου από τον κορωνοϊό και η προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Έτσι,  με ψυχραιμία και λογική, όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε τη βασική οδηγία του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και να μείνουμε στο σπίτι μας. 

 

Διονύσης Καλαματιανός: «Άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους αλιείς»

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπέγραψαν σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς και κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός: «Η έξαρση του κορονοϊού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία της Χώρας, που αντανακλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και στον πρωτογενή τομέα, που δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την διαμορφωμένη κατάσταση.

Η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων έχει ελαχιστοποιηθεί, καθώς οι περιορισμοί, που έχουν εφαρμοστεί στην καθημερινότητα των πολιτών, η υπολειτουργία - αναστολή των επιχειρήσεων εστίασης, η ραγδαία μείωση των εξαγωγών με το κλείσιμο των συνόρων και η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού, έχουν συμβάλει στο να καταγραφεί μια τεράστια μείωση του κύκλου εργασιών στον πρωτογενή τομέα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, συνεπώς αντιλαμβανόμαστε όλοι σε πόσο δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της Χώρας μας.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι απειλείται η βιωσιμότητα εκατοντάδων αγροτικών επιχειρήσεων, αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων και συμπιέζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το αγροτικό εισόδημα σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων, καθώς προκαλείται αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά και αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, σε όλο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής.

Ήδη οι παραγωγοί μας είχαν δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από κακές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Αποκορύφωμα η εξευτελιστική τιμή του εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία ενέργεια επικαλούμενη την ελεύθερη αγορά. Επίσης, ήδη έχει επιβαρύνει τους παραγωγούς η από τον Ιούλιο του 2019 αύξηση του αγροτικού ρεύματος, η ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά, η έξαρση παράνομων Ελληνοποιήσεων σε κτηνοτροφικά προϊόντα και οι χαμηλές τιμές τους, το χαράτσι στους αλιείς και πιο πρόσφατα το νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς τους οποίους μετατρέπει σε κεφαλαιουχικές εταιρίες.

Ειδικά στο νομό μας, πολλοί παραγωγοί δεν έχουν εισπράξει αποζημιώσεις που δικαιούνται (π.χ. βιομηχανική ντομάτα, σταφίδα, πατάτα, καρπούζι, εσπεριδοειδή κ.α.) και δεν έχει δοθεί ακόμη η συνδεδεμένη ενίσχυση της Κορινθιακής Σταφίδας  της σοδειάς 2019.

Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν έκτακτα μέτρα, με σκοπό την ισχυρή και άμεση οικονομική στήριξη των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και εργατών γης. Επίσης, οφείλουν να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση ή να αναζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή της χώρας μας.

Είναι απαραίτητο:

- να ληφθούν έκτακτα μέτρα ανακούφισης των παραγωγών από τις υποχρεώσεις προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες,

- να ληφθούν έκτακτα μέτρα ελέγχου των εισαγωγών για προϊόντα διατροφής ομοειδή με τα εγχωρίως παραγόμενα, ώστε να ωφεληθεί η ντόπια παραγωγή,

- να εξοφληθούν οι εκκρεμείς αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να σχεδιαστεί εισαγωγή διαδικασίας προκαταβολής στις νέες ζημιές,

- να εφαρμοστούν μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μέσα από κοινωνικά προγράμματα διανομής τροφίμων,

- να εξεταστούν δυνατότητες ένταξης στα διανεμόμενα τρόφιμα σε Νοσοκομεία, στο Στρατό και σε επιχορηγούμενα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ιδρύματα, αποκλειστικά από εγχωρίως παραγόμενα τρόφιμα και πρώτες ύλες.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λοιπόν, που η οικονομία μας δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο, οφείλει η Κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα εξασφάλισης της επιβίωσης των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων μας».

Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή θα λειτουργήσουν κανονικά οι Λαϊκές αγορές των Λεχαινών και της Ανδραβίδας, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία της Κυριακάτικης αγοράς στη Νέα Μανολάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης οι λαϊκές αγορές, οφείλουν να λειτουργούν ως εξής:

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών, στις λαϊκές αγορές είναι τα δύο (2) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα. Όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής τους, στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης ενώ κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα. Να τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων.

Από τη πλευρά τους, οι  καταναλωτές οφείλουν να προσέχουν, και να αποφεύγουν τον συνωστισμό κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.