90 New Articles

Χτίζουμε ισχυρές αμυντικές συμμαχίες κοιτώντας το αύριο και όχι το χτες

Όλοι μας ως Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και επιζητούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη. Και η συμμετοχή μας στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ, στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αναβαθμίζουν την θέση της χώρας μας, θωρακίζουν την ασφάλεια μας και συμβάλλουν στην προώθηση των εθνικών μας στόχων. 

 

Και είναι πασιφανέςότι απέναντι σε προκλήσεις που αγγίζουν ευαίσθητα εθνικά μας θέματα, όπως αυτές της Τουρκίας,όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπουθα πρέπει να λειτουργούν πάνω και πέρα από ιδεολογίες και κομματικούς υπολογισμούς. Διότι, στην εξωτερική μας πολιτική δεν πρέπει να αντιδρούμε με το θυμικό, αλλά με νηφαλιότητα, συνέπεια και σωστό σχεδιασμό που θα εξυπηρετεί το συλλογικό μας συμφέρον.

 

Ως κυβέρνηση υπηρετούμε εκ πεποιθήσεωςμια αντίληψη σύγχρονης, εξωστρεφούς και πολυδιάστατης διπλωματίας, προωθώντας τις θέσεις μας ανοικτά σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τα διεθνή φόρα και δημιουργώντας συμμαχίες και συνεργασίες σε κρίσιμους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με τους πιο σημαντικούς δρώντες της περιοχής.

 

Και στην κατεύθυνση αυτή η υπερψήφιση πριν από  λίγες ημέρες από τη Βουλή της επικαιροποιημένηςΣυμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ ενισχύει την εταιρική μας σχέση με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και ισχυροποιεί τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσα από τις δυνατότητες συνεκπαίδευσηςκαι εκσυγχρονισμού των υποδομών μας. Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται ο δημόσιος προϋπολογισμός.

 

Έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή με νέα δεδομένα.Πλέον δεν ζητάμε κάποια μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα, πλοία ή ελικόπτερα. Προφανώς και έχουμε πάντα την επιλογή των νέων εξοπλισμών, αλλά η αντίληψη της κυβέρνησης της Ν.Δ είναι να αποκτούμε διαρκώς τεχνογνωσία στη χρήση σύγχρονων μέσων και να εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων. Η διπλωματία των ανταλλαγμάτων ανήκει στο χτες και δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει τα συμφέροντα του αύριο.

 

Τα οφέλη της συμφωνίας που ψηφίσαμε ως ελληνικό κοινοβούλιο δεν εξαντλούνται εδώ. Κρίσιμο είναι το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής αξίας της Ελλάδας στα μάτια των αμερικανών μας συμμάχων. Η χρήση και αξιοποίηση υποδομών της Αλεξανδρούπολης μετατρέπει την ευρύτερη περιοχή σε έναν ακόμα στρατηγικό και ενεργειακό κόμβο που έρχεται να ενταχθείστους ευρύτερους σχεδιασμούς πολιτικής και ασφάλειας των συμμάχων μας.

 

Και αυτός ήταν εθνικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που διασφαλίσαμε μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Όπως επίσης καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας πέραν της Σούδας, αποδεικνύοντας και σε συμβολικό επίπεδο ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο ως πυλώνα ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας.

 

Η κύρωση των δύο σχεδίων νόμου αντικατοπτρίζει την κοινή μας βούλησηνα εμβαθύνουμε την συνεργασία μας και να δεσμευτούμε περαιτέρω για την ασφάλεια της περιοχής. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι πιστεύουμε σε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτή την αντίληψη σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτοκινδύνους, αλλά και ευκαιρίες.

 

 

 

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο καπνός από τη φωτιά του αντικαπνιστικού νόμου

Συνοικιακά καφέ εφαρμόζουν πατέντες με τζαμαρίες και τέντες

ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Οι έλεγχοι, τα πρόστιμα, η στάση των καταναλωτών, η γραμμή 1142 για καταγγελίες και τα τεχνάσματα των καταστηματαρχών με τις τέντες και τα νάιλον παραπετάσματα.

Περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/229490_o-kapnos-apo-ti-fotia-toy-antikapnistikoy-nomoy

Το τουρκικό Oruc Reis μπαίνει σε ελληνικά ύδατα - Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν για να κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει γίνει η παραβίαση.

Περισσότερα στην https://www.e-daily.gr/news/144794/to-tourkiko-oruc-reis-mpaini-se-ellinika-ydata

Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Τσεκλένης (γιος του Πυργιώτη Κώστα Τσεκλένη)

Φωτογραφία αρχείου: Ο Γιάννης Τσεκλένης ξεναγεί τους επισκέπτες στην αναδομική του έκθεση, στο Ναύπλιο, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ένας από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους της μόδας, ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης.

Περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1062644/article/epikairothta/ellada/efyge-apo-th-zwh-o-giannhs-tseklenhs

 

Ικανοποίηση του πρωθυπουργού και ιδιαίτερη αναφορά του υπουργού των Εξωτερικών σχετικώς με την εισήγηση του Ανδρέα Νικολακόπουλου για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Από τα πρόσωπα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας πολύωρης με έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων συζήτησης στη Βουλή, για την αμυντική συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ ήταν ο Ηλείος βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος.

 

Ο κ. Νικολακόπουλος όπως και στην αρμόδια Επιτροπή έτσι και στην Ολομέλεια της Βουλής, ήταν ο βασικός εισηγητής  του σχεδίου νόμου, αναλύοντας με ιδιαίτερα εύστοχο και απόλυτα κατανοητό τρόπο, όλα τα σημεία του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής  Συνεργασίας  μεταξύ της χώρας μας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις θετικές παραμέτρους της ανωτέρω Συμφωνίας, με στόχο την σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για την αναβάθμιση της θεσμικής σχέσης των δύο χωρών και ανέπτυξε όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα με άξονες την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας και την αμυντική μας θωράκιση, σε μια περίοδο μάλιστα, αντιμετώπισης σημαντικών προκλήσεων στην περιοχή μας με τις απειλές και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.

 

 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

ΑΠΟ ΔΕΝΔΙΑ

 

 

 

Αμέσως μετά το τέλος  της ομιλίας του ο κ. Νικολακόπουλος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια  ο οποίος μάλιστα στην δική του τοποθέτηση  σημείωσε ότι ήταν μια εξαιρετικώς επιμελημένη και επαρκής εισήγηση ώστε  να αντιληφθούν όλοι την σημασία και τα επί μέρους ζητήματα της Συμφωνίας

 

Χαρακτηριστικό ήταν επίσης και το νεύμα ικανοποίησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ηλείο πολιτικό  που ανταποκρίθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο στον ρόλο του βασικού εισηγητή που του ανατέθηκε από το κόμμα του για ένα τόσο σοβαρό και επίμαχο όπως αποδείχθηκε και από την κοινοβουλευτική διαδικασία θέμα.

 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολακόπουλος παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης  στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέχοντας στους συναδέλφους του οποιαδήποτε διευκρίνιση  ή άλλη πληροφόρηση ήθελαν  επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Οργή των οπαδών του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη

INTIME SPORTS

Με τα συνθήματα κατά του πρωθυπουργού και του υφυπουργού Αθλητισμού να κυριαρχούν χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ πραγματοποίησαν μεγάλη διαμαρτυρία στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/athlitismos/podosfairo/229154_orgi-ton-opadon-toy-paok-sti-thessaloniki

Με 156 ψήφους, αλλά απόντα τον Σαμαρά, πέρασε η τροπολογία Αυγενάκη

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η κυβερνητική πρόταση με την οποία ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν θα υποβιβαστούν πέρασε από το Κοινοβούλιο με οριακή πλειοψηφία. Απουσίαζαν από τη ψηφοφορία ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Βαγιωνάς.

Περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/228914_me-156-psifoys-alla-aponta-ton-samara-perase-i-tropologia-aygenaki

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.