421 New Articles

Κορωνοϊός: ΠΝΠ με έκτακτα μέτρα πρόληψης από την κυβέρνηση

Σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με έκτακτα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1066358/article/epikairothta/politikh/korwnoios-pnp-me-ektakta-metra-prolhyhs-apo-thn-kyvernhsh

ΟΙ ΕΠΤΑ «ΜΥΘΟΙ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, βουλευτή Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ, π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 25-2-2020 στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

Αν κανείς πίστευε, όσα έλεγε, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή, θα ήταν βέβαιος, ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι καινοτόμα. Ότι δημιουργεί βιώσιμο ασφαλιστικό έως το 2070. Ότι θα ωφελήσει εκατομμύρια συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Όμως, το κατατεθειμένο νομοσχέδιο και η πραγματικότητα αποκαλύπτουν τα μυθεύματα.

Μύθος πρώτος ότι 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα έχουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες αυξήσεις θα δουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων από τους συνολικά 2.550.000 συνταξιούχους. Αντίθετα, το 90% από αυτούς, θα έχει απώλεια εισοδήματος, λόγω της κατάργησης με το νέο νόμο της 13ης σύνταξης, η οποία είναι θεσμοθετημένη, μόνιμη και σταθερή, κατ΄ έτος καταβαλλόμενη, όπως ορίζεται στο άρθρο 120 του ν. 4611/2019. Ομολογία των μειώσεων αποτελεί η μείωση της δαπάνης κατά 200 εκ. για τις συντάξεις, όπως περιέχεται στον προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο ψήφισε η ΝΔ.

Μύθος δεύτερος ότι προκύπτει ελάφρυνση για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. Η αλήθεια είναι ότι το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατώτερη εισφορά με τον ισχύοντα νόμο ανέρχεται σε 185 ευρώ το μήνα και με το νέο νόμο θα ανέλθει στα 220 ευρώ το μήνα.

Μύθος τρίτος ότι υπάρχουν αυξήσεις για όλους από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης. Οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης έως 40 έτη, ενώ είναι γνωστό, ότι από τον ΕΦΚΑ συνταξιοδοτείται το 84% των ασφαλισμένων με λιγότερα από 33 έτη.

Μύθος τέταρτος ότι η κυβέρνηση μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς. Η κυβέρνηση μειώνει τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ κατά 0,9% στερώντας από το φορέα τη δυνατότητα να εκπονήσει πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης.

Μύθος πέμπτος η θαυματουργή ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ. Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ και τη μετονομασία του σε e-ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Πρόκειται για μια συγχώνευση φορέων επί χάρτου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία προετοιμασίας της ενοποίησης, είτε αυτή αφορά το διοικητικό της μέρος, είτε τα πληροφοριακά συστήματα, που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άμεσα. Η αιφνιδιαστική ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων και εφάπαξ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες επί κυβέρνησης ΝΔ, έχουν εκτοξευθεί, αυξανόμενες κατά 50%. Όσο για τα έργα της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού ιστορικού, της ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και απονομής σύνταξης κ.α., είναι έργα, που είχαν ήδη ξεκινήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και μάλιστα είχαν υπογραφεί και οι  σχετικές συμβάσεις.

Μύθος έκτος ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα έως το 2070. Είναι γνωστό ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας έχει έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση, τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή, η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι πολιτικές της ΝΔ για την εργασία έχουν οδηγήσει σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ενώ υπαναχωρεί και από τη δέσμευσή της για πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, στο νομοσχέδιο απουσιάζει κάθε πρόβλεψη για σίγουρη και συνετή αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Όλα τα ανωτέρω είναι ενδεικτικά της πολιτικής πρόθεσης, για υποβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και όχι διασφάλισης της βιωσιμότητάς της, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο για ενίσχυση των αποθεματικών και των πόρων του συστήματος.

Μύθος έβδομος η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες, να εμπιστευτούν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, για να λάβουν μεγαλύτερες συντάξεις. Μα, είναι η ίδια κυβέρνηση, που μέχρι πρόσφατα  άνοιγε τη συζήτηση, ώστε οι νέοι ασφαλισμένοι από το 2021 και μετά να επενδύουν τις ασφαλιστικές εισφορές  τους – τους μισθούς τους δηλαδή – σε ιδιωτικούς εναλλακτικούς παρόχους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το σχετικό ρίσκο!

Συμπερασματικά η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνει το εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων και προκαλεί διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα στο νέο φορέα, τη στιγμή που παρέλαβε μια διοικητική δομή, που παρά τις αρρυθμίες της, είχε βρει το «βηματισμό» της. Παίρνει πολλά από τους πολλούς μικρομεσαίους με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μια κυβέρνηση εχθρική για το μισθωτό και το μικρομεσαίο επαγγελματία. Κάνει μια ανάποδη αναδιανομή, υπέρ εκείνων που δεν έχουν  ανάγκη μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, νοικοκύρεψε τα οικονομικά των ταμείων, δημιούργησε τον ΕΦΚΑ, διατήρησε το δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος με τις προκαθορισμένες παροχές και τελικά κράτησε όρθια την κοινωνική προστασία, αποδεικνύοντας τις διαθέσεις της υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που θέλει να εκπροσωπεί. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ποιοτική και ουσιαστική διαφορά και θα αντιδράσουν στην απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Σοβαρά επεισόδια σε Λέσβο και Χίο - Οδοφράγματα κατά των κλειστών κέντρων από τους κατοίκους (φωτογραφίες - βίντεο)

 

Συνεχίζονται και υπό το φως της ημέρας τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο και τη Χίο.

Περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1066259/gallery/epikairothta/ellada/sovara-epeisodia-se-lesvo-kai-xio---odofragmata-kata-twn-kleistwn-kentrwn-apo-toys-katoikoys-fwtografies---vinteo

Εισηγητής σε νομοσχέδιο ρύθμισης της απόκτησης και κατοχής όπλων ο Διονύσης Καλαματιανός

Εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Διονύσης Καλαματιανός στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το  Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο: "Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 2168/1993 (Α΄147) «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις», εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2017/853 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017 για την τροποποίηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων και θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."

Ο κ. Καλαματιανός στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 «…Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η χώρα μας υιοθετεί ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο να διέπει την οπλοκατοχή και οπλοφορία.

Πάγια θέση μας είναι ο έλεγχος της εμπορίας, χρήσης και κατοχής όπλων.

Η εγγύηση της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου δεν επιτυγχάνεται με τη γενίκευση της οπλοκατοχής, αλλά αντίθετα, με τον δραστικό περιορισμό της.

Άλλωστε το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου είχε ετοιμαστεί και είχε βγει στην διαβούλευση από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η χρήση πυροβόλων όπλων από το «οργανωμένο έγκλημα» προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Μπορεί ν΄ αποτελέσει πολυδιάστατη απειλή που καταδεικνύει την αναγκαιότητα να ενταθεί ο αγώνας κατά της παράνομης διακίνησης τους.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η παράνομη διακίνηση, εμπορία και χρήση πυροβόλων όπλων, καθώς και των συναφών ειδών εν όψει της επικίνδυνης φύσης τους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ατυχήματα, αλλά και τα «εγκλήματα τιμής» που οδήγησαν σε τραγωδίες διαλύοντας οικογένειες και αφήνοντας ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες εφ’ όρου ζωής. Είναι σαφές και συμβατό με το Σύνταγμά μας και το ενωσιακό δίκαιο ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή δεν αποτελεί ατομικό δικαίωμα που μπορούν να ασκήσουν οι ιδιώτες χωρίς περιορισμό από την πολιτεία.

Ειδικά στην εποχή που διανύουμε, ο έλεγχος της οπλοκατοχής οφείλει να είναι πιο στοχευμένος. Με ελεύθερη την πρόσβαση στην πληροφορία, η μετατροπή όπλων π.χ. συναγερμού σε πυροβόλα όπλα ή ημιαυτόματων σε αυτόματα ή η επανενεργοποίηση απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα σε σχέση με την αρχική μορφή τους. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο, οι ταχυδρομικές παραγγελίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, διευκολύνουν τη διοχέτευση τους στην παράνομη αγορά.

Αντιθέτως, οι σύγχρονες τεχνολογίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καταρτιστούν συστήματα αρχειοθέτησης και βάσεις δεδομένων, ώστε τα Κράτη να έχουν όσο το δυνατόν πιο πλήρη έλεγχο των όπλων που διακινούνται, αλλά και των κατόχων τους…»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στην αναγκαιότητα ειδικής και επαρκούς εκπαίδευσης δημοσίων λειτουργών, την οποία οφείλει να εξασφαλίζει η Πολιτεία, σε όσους κατέχουν οπλισμό. Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να μην επιτεύχθηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην περίπτωση των 1.500 Ειδικών Φρουρών που προσελήφθησαν πρόσφατα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και Πανελληνίων. Η δίμηνη εκπαίδευσή τους φαίνεται να μην είναι επαρκής, όπως απέδειξε η εμπλοκή δύο εκ των ανωτέρω Ειδικών Φρουρών σε περιστατικό σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι, όπου το υπηρεσιακό όπλο του ενός εκπυρσοκρότησε.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Καλαματιανός πρότεινε να προβεί το Υπουργείο σε συλλογή και αποτίμηση στατιστικών στοιχείων, ώστε μετά το πέρας της διετίας εφαρμογής του νόμου να υπάρξει διαβούλευση για την περαιτέρω διαχείριση των θεμάτων, που σχετίζονται με τα όπλα.

 

Τσιόδρας: Ψυχραιμία, δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.) στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κορονοϊό

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα για το ζήτημα του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας, καθώς η εξάπλωση του ιού στη γειτονική Ιταλία θέτουν σε αυξημένη επιφυλακή και τις εδώ Αρχές.

Περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/node/232612

Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ

EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Την πάγια θέση του ότι: «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες» επανέλαβε το ΚΚΕ ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας.

Περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/232550_apohorei-apo-tin-proanakritiki-epitropi-kke

Κική Δημουλά: Πέθανε η μεγάλη ποιήτρια αλλά οι στίχοι της είναι αθάνατοι

Η Κική Δημουλά στην ομιλία της κατά την τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα, Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.