95 New Articles

Εγκρίθηκε το έργο Περιφέρεια 4.0

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο το καινοτόμο έργο «Η 4Η Βιομηχανική Επανάσταση στην Κεντρική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση – Πιλοτική Εφαρμογή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφέρεια 4.0)» κατόπιν μακράς προετοιμασίας και στρατηγικού σχεδιασμού που ξεκίνησε με κοινή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μ. Σταυριανουδάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμη.

Το προτεινόμενο έργο βασίζεται στη συνεργασία των Υπουργείων: Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με την ΠΔΕ η οποία θα αποτελέσει την «επιφάνεια εκκίνησης» του έργου και έχοντας εξ’ αρχής σαν στόχο την μετάβαση των περιφερειών προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μέσω της ίδρυσης του Κέντρου Καινοτομίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προβλέπεται, τα αποτελέσματα του, σε επόμενη φάση, θα εφαρμοστούν στο σύνολο των 13 Περιφερειών της Χώρας. Η ΠΔΕ με τον τρόπο αυτό κατακτά έναν κεντρικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια μετάβασης της χώρας στην Πράσινη και Ψηφιακή Οικονομία καθώς και στη διαρκή ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση.

Για την επίτευξη των παραπάνω η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεργαστεί με την τοπική Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα ήτοι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΙΝΒΙΣ (ΕΚ Αθηνά) και το ΙΤΥΕ Διόφαντος ενώ προβλέπεται επίσης και η συνεργασία με φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG. Digit), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Institute of Innovation & Technology και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού CPMR. Το έργο στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των Περιφερειών καθώς και στη διαρκή ενσωμάτωση των προηγμένων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση.

«Το έργο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0 θα επιταχύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της Καινοτομίας στη λειτουργία των Περιφερειών και των Δήμων στη χώρα μας. Το έργο είναι πιλοτικό, αλλά εθνικής εμβέλειας καθώς στόχος του είναι να αποτελέσει οδηγό για όλες τις Περιφέρειες της χώρας στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου συνεργασίας της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ Μ. Σταυριανουδάκης.

«Το έργο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0 θα βελτιώσει σημαντικά την ένταξη και αξιοποίηση των νέων εξελίξεων της τεχνολογίας στη διαδικασία υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαΐμης.

 

Το έργο ενσωματώνει μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για την μετάβαση της Κεντρικής Διοίκησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνοντας την καινοτομία και την ένταξη νέων τεχνολογιών στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού με νέες δεξιότητες, τη δημιουργία ενός νέου Οργανωτικού Σχεδιασμού των Περιφερειών καθώς και την εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών και διεθνών μεθοδολογιών και κατευθύνσεων.

Το έργο υποβάλλεται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

 

Συνάντηση του Νεκτάριου Φαρμάκη με την Πρέσβη της Σλοβενίας στην Ελλάδα

Την Πρέσβη της Δημοκρατίας της ΣλοβενίαςTamaraWeingerlPožarυποδέχθηκαν σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαϊμής, Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «BeeGarden»,σε συνεργασία με την Δημοκρατία της Σλοβενίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών με στόχο την αειφορία των μελισσών. Ο «μελισσόκηπος» θα έχει ως αποστολή, όχι μόνο να παρέχει προστασία στις αποικίες μελισσών, αλλά καινα εντείνει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την μέλισσα. Μάλιστα η κ. Požarέκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δράσεις που υλοποιούνται στη χώρα της κι έχουν επίκεντρο την μέλισσα.

Επίσης,  συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώη Πρέσβης θέλησε  να ενημερωθεί για την οικονομία, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας καιευχαρίστησε την Πρέσβη για το ενδιαφέρον της για τη Δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντάς της ότι αποτελεί 12μηνο τουριστικό προορισμό που προσφέρει στο επισκέπτη αυθεντική τουριστική εμπειρία και ενδιαφέρουσες επιλογές.

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και να ενταθεί η συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της αγροδιατροφής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη για θέματα αγροτικής οικονομίας Φάνης Ζαχαράτος και το μέλος της ΑγροδιατροφικήςΣύμπραξης Μάριος Πραπόπουλος.

 

Διεθνής Αγώνας RallyRaid σε Καλάβρυτα και Αρχαία Ολυμπία

Το Αθλητικό Σωματείο Ομάδα Εκτός Δρόμου, μέλος της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΑΜΟΤΟΕ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνειαπό 24 έως 29 Απριλίου 2023, στην περιοχή των Δήμων Καλαβρύτων και Αρχαίας Ολυμπίας, 6ήμερο Διεθνή Αγώνα RallyRaid με μοτοσυκλέτες στο πλαίσιο της προώθησης του μηχανοκινήτου αθλητισμού.

 

Το OlympiaRally είναι αθλητική αγωνιστική εκδήλωση με μοτοσυκλέτες Rally, με πολλούς συμμετέχοντες και από το εξωτερικό, με σαφή τουριστικό αλλά και αγωνιστικό χαρακτήρα, που γίνεται υπό την Αιγίδα της Ομοσπονδίας μας, ΑΜΟΤΟΕ. Oι αγώνες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελληνική και Διεθνή Αθλητική Μοτοσυκλέτα, καθώς αναμένεται να συγκεντρώσουν σημαντικό αριθμό συμμετοχών και επισκεπτών.

 

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της διοργάνωσης 150 και πλέον συμμετέχοντες με τους συνοδούς τους, θα περιηγηθούν στα Καλάβρυτα και την Αρχαία Ολυμπία οδηγώντας στα γύρω βουνά, ενώ παράλληλα θα ζήσουν και την καθημερινότητα στην πόλη δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου, την παράδοση, την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά.

 

 

Συμμετοχή του Aντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη στη Γενική Συνέλευση του VonKarmanInstitute στις Βρυξέλλες

Ο Aντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του VonKarmanInstitute η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων του Ινστιτούτου, ερευνητικά & εκπαιδευτικά επιτεύγματα, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα που υλοποιούνται, το πενταετές σχέδιο για το 2023-2027, καθώς και η παρούσα χρηματοοικονομική του κατάσταση.

Το Ινστιτούτο έχει ως στόχο την έρευνα στους τομείς της αεροναυτικής, της αεροδιαστημικής, της περιβαλλοντικής επιστήμης, των μηχανών εσωτερικής καύσης και της προώθησης. Μεταξύ άλλων προκηρύσσει υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές και το κόστος για τους Έλληνες φοιτητές καλύπτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατόπιν σχετικού συμφώνου συνεργασίας με το ΥΠΕΘΑ.

«Στη διάρκεια της συμμετοχής μου ως εκπρόσωπος της ΠΔΕ αλλά και με την ιδιότητα του εθνικού εκπροσώπου - κατόπιν μνημονίου συνεργασίας ΠΔΕ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- μετέφερα τη σημασία συνεργασίας σε ερευνητικά προγράμματα μεταξύ του VKI και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Τόνισα ότι η όποια βελτίωση των εσόδων δεν θα πρέπει να προέλθει από επιβάρυνση των φορέων/κρατών που στηρίζουν με συνδρομές, αλλά από αύξηση στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και ενίσχυση των εσόδων από τον ιδιωτικό τομέα και την συγκεκριμένη βιομηχανία. Απαιτείται περαιτέρω διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης. Επίσης, συμφωνήθηκε η καλύτερη παρουσίαση στις χώρες μέλη των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Ινστιτούτου, ώστε να είναι σαφή τα θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα να γίνονται συνεδριάσεις εκ περιτροπής και στις χώρες μέλη και όχι μόνον στην έδρα (Βέλγιο)», δήλωσε ο Φ. Ζαΐμης.

Στην αποστολή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  συμμετείχαν, επίσης, ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος,  Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ), του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ», ο Δρ. Κοσμάς Αλεξόπουλος, από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και η Αγγελική Κωστοπούλου συνεργάτιδα του Aντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο Αντιπεριφερειάρχης, συναντήθηκε επίσης με τον PatrickPaquet, επικεφαλής Τμήματος στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (DGEMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο συζητήθηκαν κυρίως υφιστάμενες δράσεις σε σχέση με την υλοποίηση του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, αλλά και άλλα θέματα με έμφαση στην κοινωνική οικονομία.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στα γραφεία της CPMR με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου, Σταύρο Καλόγνωμο, συζητώντας για ευρωπαϊκά προγράμματα και ενέργειες για την Μακροπεριφέρεια Μεσογείου.

 

 

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη ΒΙΠΕ της Πάτρας

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη ΒΙΠΕ της Πάτρας προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ύστερα από επίσημη ενημέρωση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της άμεσης έναρξης των εργασιών της μονάδας αποθήκευσης και του δικτύου φυσικού αερίου για την περιοχή της Πάτρας.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της προέγκρισης της χρηματοδότησης του έργου από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, επισπεύδοντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, και επιπλέον επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την κατασκευή των δικτύων σε Αγρίνιο και Πύργο.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, και κατά συνέπεια η έναρξη των εργασιών του φυσικού αερίου ήταν αποτέλεσμα τόσο της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και του Προέδρου Λάμπρου Δημητρογιάννη, όσο και της εντατικής προεργασίας μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ΔΕΔΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το έργο αποτελείται από μια (1) κρυογενική δεξαμενή , χωρητικότητας 100 m3 και μια (1) κρυογενική δεξαμενή χωρητικότητας 150 m3τέσσερεις (4) ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές,  που  είναι  σε  λειτουργία  και  4  ατμοσφαιρικούς  επαναεριοποιητές που είναι σε αναμονή, με τον συναφή εξοπλισμό τους, προκειμένου να επιτευχθεί η  αεροποίηση του  Υγροποιημένου  Φυσικού  Αερίου  (Υ.Φ.Α.)  και  την  τροφοδοσία  τοπικών  δικτύων διανομής αερίου 4bar.

 Η θέση του προτεινόμενου γεωτεμαχίου  για την εγκατάσταση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου βρίσκεται εντός του Ο.Τ. 40 της «ΒΙΠΕ Πάτρας».Το συγκεκριμένο εγκεκριμένο έργο αναμένεται να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, καθώς και την πόλη της Πάτρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός από το 2027 είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού της Μεγαλόπολης, οπότε και θα σταματήσει η διαδικασία της μεταφοράς του υγροποιημένου αερίου.

«Είναι πράγματι σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα, να υλοποιείται η δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Με στρατηγικό σχεδιασμό και εντατική προσπάθεια, ενισχύουμε το ενεργειακό οπλοστάσιο επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και καθιερώνουμε μέρα με τη μέρα τη Δυτική Ελλάδα ως Ενεργειακό κόμβο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της περιφέρειας και να συγχαρώ όλους τους φορείς που συνεργαστήκαμε, προκειμένου να ξεπεραστούν μεγάλα και πολύπλοκα εμπόδια», δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.

Προβληματισμός και ανησυχία στην συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕγια το νέο κανονισμό της ΕΤΒΑ

Τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, του κλεισίματος λειτουργίας υφισταμένων εταιρειών, αλλά και της αποθάρρυνσης νέων επενδύσεων στις βιομηχανικές περιοχές έθεσαν οι παραγωγικοί φορείς της ΠΔΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ σε σχέση με το προσχέδιο κανονισμού της ΕΤΒΑ στο πλαίσιο του νόμου 4982/2022. Τα μέλη του ΣΕΑΔΕ ήτοι οι σημαντικοί επιχειρηματικοί και βιομηχανικοί  φορείς  της Δυτικής Ελλάδας τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης άμεσης ακύρωσης ή ριζικής τροποποίησης του νόμου 4982/2022,με ομόφωνη απόφαση.

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΑΔΕ, που πραγματοποιήθηκε την Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 υπό την προεδρία του Aντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, ΦωκίωναΖαΐμη προκειμένου να εξεταστεί ο προτεινόμενος από την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ νέος Κανονισμός Λειτουργίας για την ΒΙΠΕ Πάτρας, οι πολύ σημαντικοί φορείς  που έλαβαν μέρος, τάσσονται ομόφωνα και κατηγορηματικά κατά του νόμου 4982/2022 , προτείνοντας την ακύρωσή του ή την τροποποίηση και αναθεώρηση σημαντικών διατάξεών του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αναλυτικές απόψεις και τα επιχειρήματα στα οποία αναφέρθηκαν, ο  Πέτρος Μαντάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ-ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ο Κλεομένης Μπάρλος, πρόεδρος  τουΣυνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος, ο Δημήτρης Λειβαδάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών-ΣΕΒΙΠΑ, ο  Βασίλης Καλαμάρας, αρμόδιος εκπρόσωπος για τις ΒΙΠΕ του ΕΒΕ Αχαΐας και ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΕμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, οι επιπτώσεις του προτεινόμενου Κανονισμού για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις θέτει εν αμφιβόλω την βιωσιμότητά τους. Ο Κανονισμός χαρακτηρίστηκε ως ακραία άδικος και θέτει εν αμφιβόλω την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, ο προτεινόμενος κανονισμός, η διαβούλευση για τον οποίο μετατέθηκε χρονικά μέχρι τον Ιούλιο, είναι άμεσο αποτέλεσμα του νόμου 4982/2022, είναι ακραία άδικος, εμφανώς χωρίς καμία αναπτυξιακή λογική, διεξάγεται  χωρίς καν οι ΒΙΠΕ να έχουν υπαχθεί στο νέο καθεστώς και το κυριότερο θέτει υπαρξιακό ζήτημα για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά και μόνον δείγματα της φιλοσοφίας του Κανονισμού, όπως προωθείται από την ΕΤΒΑ-BIΠΕ με την ιδιότητα του Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Επιχειρηματικών Πάρκων-ΦΟΕ, είναι:

  1. Η ευθεία αμφισβήτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ατομικής ιδιοκτησίας, αφού παρέχει τη δυνατότητα έως και της δέσμευσης της χρήσης της ακίνητης περιουσίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων - Ιδιοκτητών Γης.
  2. Η μείωση εφεξής της υπεραξίας οικοπέδων και επενδύσεων με απόφαση και υπέρ της Διαχειρίστριας, σε περίπτωση μεταβίβασης, χωρίς καθόλου να διευκρινίζονται τα κριτήρια.
  3. Η υπέρμετρη εκ νέου αύξηση στα κόστη λειτουργίας και διαχείρισης, χωρίς να βελτιώνει αντίστοιχα τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σημειωτέον, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, δεν έχουν κανέναν λόγο στη διαμόρφωση του ύψους των κοινοχρήστων, τα οποία βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, απειλώντας τη βιωσιμότητα τους.
  4. Ο παντελής αποκλεισμόςτων επιχειρήσεων από οποιαδήποτε απόφαση για επενδύσειςπου τις αφορούν και οι οποίες θα πρέπει να γίνουν εντός των Πάρκων, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό, αποκλειστικά αρμόδιος να αποφασίζει για το θέμα, είναι μόνον η Διαχειρίστρια. Πλην όμως, οι επιχειρήσεις σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του προτεινόμενου κανονισμού θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουνγια τις όποιες επενδύσεις,ανεξάρτητααπό τοκόστοςτους καιανεξάρτητα από το αν αυτές ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες…

Επιπλέον, ο προτεινόμενος από την ίδια ιδιωτική εταιρία κανονισμός λειτουργίας (πανομοιότυπος για όλους τους ΟΥΜΕΔ), φέρεται με μια διαδικασία διαβούλευσης και ψηφοφορίας, η οποία, πέραν των ζητημάτων αντισυνταγματικότητας που εγείρονται βάσει των εξουσιοδοτικών διατάξεων του ίδιου του νόμου, είναι παντελώς καταχρηστική και ενάντια στους κανόνες της συνετής και χρηστής διαχείρισης.

Στις τοποθετήσεις των επιχειρηματικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας, δηλώθηκε ομόφωνα η αμετάκλητη απόφαση να αγωνιστούν μέχρι τέλους για τηνακύρωση του νόμου 4982/2022 και για έναν δίκαιο κανονισμό λειτουργίας των επιχειρήσεωνεντός Πάρκων, που θα προκύπτει από μια δημοκρατική διαδικασία, θα λαμβάνει υπόψη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ψήφου σε εκατοντάδες επιχειρήσεις – Ιδιοκτήτες Γης στις ΒΙΠΕκαι επιπλέον να τους παρέχει τη δυνατότητα να έχουν λόγογια τις αναγκαίες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν στα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τις επενδύσεις , οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων υπενθύμισαν  ότι οι ελάχιστες υποδομές που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στις ΒΙΠΕ, οφείλονται στις επιχειρήσεις αυτές, που με τις επενδύσεις τους, υπήρξαν και παραμένουν οι μοναδικοί πραγματικοί και σταθεροί υπέρμαχοι του θεσμού. Επιπλέον, δήλωσαν, ότι οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα είναι παρούσες και με συγκεκριμένες προτάσεις, στα οποία επενδυτικά σχέδια προωθούνται για τις ΒΙΠΕ ερήμην τους.

Ο κ Ζαΐμης τόνισε ότι η ΠΔΕ συντάσσεται με τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής και θεωρεί ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστα οικόπεδα δεν μπορεί αυθαιρέτως να μεταβιβάζεται σε ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης, ούτε μια σειρά από αδειοδοτικές διαδικασίες του δημοσίου χωρίς σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα. Αυτό αποτελεί ισχυρό αντιαναπτυξιακό μέτρο που δεν βοηθά την μέχρι σήμερα βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος που έχει επιτευχθεί με μείωση της ανεργίας στην ΠΔΕ στο 9,5% σε σχέση με το 12,5%Μ.Ο. στην χώρα. Είναι κρίμα οι προσπάθειες που καταβάλουμε ως ΠΔΕ μαζί με την επιχειρηματικότητα της περιοχής για την μείωση της ανεργίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε οργανωμένες κυρίως περιοχές να υποδαυλίζονται από τέτοιου είδους εισπρακτικές λογικές και πρακτικές προερχόμενες από την εν λόγω τράπεζα. Η διαχείριση των βιομηχανικών περιοχών πρέπει να γίνεται με κριτήρια αναπτυξιακά και όχι μόνον εισπρακτικά ή τραπεζικά. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σαφές και σταθερό πλαίσιο αδειοδοτήσεων και λειτουργίας για πενήντα τουλάχιστον χρόνια ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων τόσο ο εγκατεστημένος όσο και ο εν δυνάμει επενδυτής το πλαίσιο λειτουργίας του.

 

Παρατείνεται μέχρι 31/12/23 η παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων έπειτα από αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου

Την παράταση  του χρονικού διαστήματος παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε αγρότες και ανέργους(άρθρο 44)  μέχρι 31-12-2023 προβλέπει ο Ν.5035 ΦΕΚ Α /76/28-3-2023 που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ο νόμος με τίτλο "Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης"  περιλαμβάνει ακόμα  διατάξεις  για το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο ενισχύσεων που χορηγούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις δηλώσεις στοιχείων για τον ελαιοκομικό τομέα και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Πρόκειται για αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου με επιστολή που εστάλη στις 16 Μαρτίου 2023  και που έκανε αποδεκτό το υπουργείο προκειμένου να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα οι δικαιούχοι αγρότες – κτηνοτρόφοι  και τη νέα χρονιά. Στην επιστολή γίνονταν αναφορά  για την   δυνατότητα παράτασης παραχώρησης μέχρι τέλους του έτους  με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα  ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος, δικαιούχοι αγρότες που βιοπορίζονται από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων  εκτάσεων  να μην καλλιεργήσουν την φετινή χρονιά.

Σε δήλωσή του ο κ Βασιλόπουλος τόνισε: « Έγκαιρα επισημάναμε το θέμα στο υπουργείο και λάβαμε θετική απάντηση για την παράταση ενός ακόμα χρόνου, μέχρι τέλος του 2023 για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε αγρότες και ανέργους. Βασικό ζητούμενο ήταν  να μην υπάρξουν προβλήματα  με τη νέα καλλιεργητική σεζόν  μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη από κάθε άποψη  αγροτική περίοδο.»    

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.