237 New Articles

ΠΔΕ - Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Άννας Μαστοράκου για συντονισμό δράσεων με στόχο τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης των ΡΟΜΑ

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, με την Ομάδα Δράσης Δυτικής Ελλάδας για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά  «Task Force supportingRomainclusion and empowerment», που συντονίζεται από τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο πλαίσιο δράσης με κωδικό ΟΠΣ EOX:PDP1 (MIS) 5075006 και συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021).

Η Αντιπεριφερειάρχης, ενημερώθηκε για τις αρμοδιότητες και το πεδίο παρέμβασης της Ομάδας Δράσης Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και για το  πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής  2021-2030 για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ και των σχετικών πολιτικών και μέτρων σε περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, συμφωνήθηκε από κοινού, η ανάγκη συστηματικής χαρτογράφησης της υγειονομικής κατάστασης σε αμιγείς και μικτούς καταυλισμούς/οικισμούς, για την ενίσχυση της ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής, στο πλαίσιο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και την ευαλωτότητα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και έκτακτων συνθηκών, όπως π.χ. η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Η κ. Μαστοράκου, δεσμεύτηκε για τον προγραμματισμό ευρείας σύσκεψης με σκοπό την ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας με τους εμπλεκομένους φορείς, καθώς επίσης και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας της Π.Δ.Ε., κα Γεωργία Ντάτσικα, για τη δρομολόγηση δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Την Ομάδα Δράσης Δυτικής Ελλάδας για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά , εκπροσώπησαν οι Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου και Φώτης Σκούρας (Κοινωνικοί Επιστήμονες),  Όλγα Γρηγοροπούλου (Εκπαιδευτικός) και ο Βασίλειος Αθανασίου (Οικονομολόγος).

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας

Τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε  σήμερα το πρωί, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας,  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα. Γεωργία Ντάτσικα, την οποία υποδέχτηκε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Υποστράτηγος Ανδρέας ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων του νέου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος, στον οποίο ευχήθηκε υγεία και δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία για συνεργασία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για τον σχεδιασμό δράσεων με αντικείμενο τη νεανική παραβατικότητα.

Οι δράσεις θα είναι βιωματικές και καινοτόμες και θα αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «Στην παρουσίαση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων του Δήμου Αιγιάλειας παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος»

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση του Δήμου Αιγιάλειας στο Αίγιο συμμετείχε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ως προσκεκλημένος του εκεί Δημάρχου κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Πρόκειται για ειδική εκδήλως, κατά την οποία παρουσιάστηκε το επόμενο βήμα προς τη νέα εποχή σε θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που αποτελεί το έργο της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Μονάδα Προδιαλεγμένου Αποβλήτου) στην περιοχή Νησί Τέμενης του Δήμου Αιγιάλειας.

Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος αφού παρακολούθησε από κοντά το σύνολο του έργου, όπως αυτό παρουσιάστηκε, μίλησε για την δική μας εμπειρία πάνω σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων της Τριανταφυλλιάς.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή της εγκατάσταση του εργολάβου στο έργο, μετά την υπογραφή της σύμβαση ύψους 7,4 εκατ. Ευρώ, στην οποία προβλέπεται η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας, η προμήθεια όλου του απαιτούμενου ειδικού εξοπλισμού της κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, στην οποία περιλαμβάνεται η αποκομιδή και μεταφορά των βιοαποβλήτων για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου μέσω του ποργράματος ΕΣΠΑ.


Δελτίο τύπου - ΠΔΕ - Με ευρύτατη πλειοψηφία ο Γεώργιος Τελώνης ανανέωσε τη θητεία του ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Με ευρύτατη πλειοψηφία επανεκλέχτηκε στη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Γεώργιος Τελώνης, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.

Με τον τρόπο αυτό ο γνωστός επιχειρηματίας ανανέωσε τη θητεία του, η οποία χαρακτηρίστηκε ως απολύτως επιτυχημένη από το σύνολο των παρατάξεων και των μελών τους, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο κ. Τελώνης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, έλαβε 35 ψήφους (επί συνόλου 40 ψηφισάντων) ενώ υπήρξαν και 5 λευκά.

Εισηγούμενος την υποψηφιότητα του κ. Τελώνη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Συμπαραστάτη κατά την προηγούμενη 4ετία, υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία, αλλά και την ουσιαστική προσπάθεια που έγινε προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τελώνης, προ της ψηφοφορίας, έκανε λόγο για ένα «μάθημα ζωής» που πήρε τα προηγούμενα χρόνια. «Έχει μια ιδιαίτερη γοητεία να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου, όσο μπορείς και όπως μπορείς. Να του προσφέρεις μια επιλογή, μια συμπαράσταση, μια λύση. Να δίνεις μια καθημερινή μάχη για να γίνει καλύτερη, δικαιότερη και αμεσότερη η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και των ιδιωτικών εταιρειών πάσης φύσεως. Μια μάχη για να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι και κυρίως καλύτεροι συνάνθρωποι» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο κ. Τελώνης αφού ευχαρίστησε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη, υπογράμμισε: «Σας διαβεβαιώνω, με αίσθημα ευθύνης, ότι θα κάνω και στη νέα θητεία μου ό,τι καλύτερο και ό,τι περισσότερο μπορώ για να εμπεδωθεί, σε κάθε πολίτη και επαγγελματία, ακόμα πιο στέρεα, το αίσθημα εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και αξιοπιστίας απέναντι στο Κράτος Δικαίου, τη Δημόσια Διοίκηση, τους θεσμούς και τους πάσης φύσεως ιδιωτικούς φορείς. Είναι μια μάχη που δίνεται καθημερινά, αλλά μια μάχη που αξίζει τον κόπο να δίνεις».

Σημειώνεται ότι κατά δήλωση του ιδίου, ο κ. Τελώνης τόνισε πως ούτε κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας πρόκειται να εισπράττει την προβλεπόμενη από το νόμο αντιμισθία, το ποσό της οποίας θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς.Η εισηγητική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=yu9kXIpZUz0


ΠΔΕ - Ισχυρή εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα συλλογικά όργανα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Ισχυρή είναι η εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα συλλογικά όργανα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) καθώς και στις εκπροσωπήσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στις Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ στη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ακόμα:

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, συμμετέχει ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναπτυξιακών Θεμάτων και Επενδύσεων

  • Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, συμμετέχει ως γραμματέας στην Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας, συμμετέχει ως γραμματέας στην Επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Νίκος Κατσακιώρης, συμμετέχει ως μέλος στην Επιτροπή Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετέχει ως μέλος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεμάτων

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος, συμμετέχει ως μέλος στην Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πέραν τούτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ορίστηκε τακτικό μέλος εκ μέρους της ΕΝΠΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του Υπουργείου Ανάπτυξης και στο Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, ορίστηκε τακτικό μέλος στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και αναπληρωματικό μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας, ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Διοικητικής Αρχής Γεφυρών του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, ορίστηκε τακτικό μέλος στην Επιτροπή για το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027 με αναπληρωτή του, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Χρήστο Μπούνια.

«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και ο ρόλος της στη διαμόρφωση πολιτικών που ενισχύουν την αποκεντρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας θα είναι καθοριστικός στο επόμενο διάστημα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ισχυρή και πολυάριθμη εκπροσώπησή της στις επιτροπές της Ένωσης Περιφερειών» σημειώνει ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Δελτίο τύπου - ΠΔΕ - Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη, Γεωργίας Ντάτσικα με την Ομάδα Δράσης για την υποστήριξη της Kοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης Ρομά Δυτικής Ελλάδας

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα, συναντήθηκε με την «Ομάδα Δράσης για την υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης Ρομά» η οποία συντονίζεται από τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η δράση της Ομάδας αφορά στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και στην παρακολούθηση της υλοποίησης προγραμμάτων  κοινωνικής ένταξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βάσει της ΕΣΚΕ ΡΟΜΑ 2021-2030. Στελεχώνεται από δύο κοινωνικούς επιστήμονες, έναν οικονομολόγο, μία εκπαιδευτικό και έναν διαμεσολαβητή Ρομά.

Η Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία, την καταγραφή και τον απολογισμό του έργου στη Δυτική Ελλάδα, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην την κοινωνική ένταξη, τη διαβίωση, την εκπαίδευση, την υγεία και την απασχόλησης των Ρομά της περιοχής.

Στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της η ομάδα έχει συνεργαστεί με το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της ΠΔΕ, με τις κοινωνικές υπηρεσίες/Παραρτήματα Ρομά των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει αποτυπώσει πλήρως τα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και τα προβλήματα του πληθυσμού.

Η εποικοδομητική αυτή συζήτηση έδειξε ότι τέτοιες ομάδες προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στο πεδίο δράσης και αποτελούν χρήσιμα εργαλεία τόσο για τις Περιφέρειες όσο και για τους Δήμους.

Σημειώνεται πως η δράση με κωδικό ΟΠΣ EOX:PDP1 (MIS) 5075006 συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνελήφθη άνδρας για ληστεία στην Πάτρα

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για ληστεία και εξύβριση.

 

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, μετέβη σε κατάστημα υπεραγοράς  και αφαίρεσε από τις προθήκες του προιόντα, τα οποία απέκρυψε στα ενδύματα του και επιχείρησε να εξέλθει από το κατάστημα, δίχως να καταβάλει το ανάλογο αντίτιμο.

 

Ο κατηγορούμενος έγινε αντιληπτός από υπάλληλο ασφάλειας, του καταστήματος, ο οποίος με τη συνδρομή υπεύθυνου του καταστήματος, του ζήτησαν να επιστρέψει τα προιόντα, ωστόσο ο κατηγορούμενος προκειμένου να τα διατηρήσει στην κατοχή του, άσκησε σωματική βία στους δυο υπαλλήλους, χτυπώντας τους με τα χέρια και τα πόδια, ενώ παράλληλα τους εξύβρισε και τους απείλησε.

 

Άμεσα μετέβησαν στον τόπο του περιστατικού οι αστυνομικοί του Α΄Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, οι οποίοι προσήγαγαν τον κατηγορούμενο στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, όπου συνελήφθη.

 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.