223 New Articles

Επίσκεψη Φωκίωνα Ζαΐμη στο καινοτόμο όχημα της Πυροσβεστική Υπηρεσίας που συμπληρώνει το έργο των Drones

«Το πιστέψαμε, το προσπαθήσαμε, το πετύχαμε!» Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας την ολοκλήρωση του καινοτόμου έργου για την προμήθεια Drones στην πυροσβεστική Υπηρεσία για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, την δασοπροστασία, τις πλημμύρες, κατολισθήσεις αλλά και την επιτήρηση και προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, ο κ. Ζαΐμης επισκέφθηκε χθες τη Περιφερειακή Διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδος, όπου συνομίλησε με τον Περιφερειακό Διοικητή  Χριστόφορο Μπόκα.

 Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τα στελέχη της Υπηρεσίας  για την  εξαιρετική πρωτοβουλία να διαμορφώσουν ένα εξ ολοκλήρου τροποποιημένο από την ίδια την υπηρεσία όχημα υποστήριξης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της υπηρεσίας συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έδωσε η ΠΔΕ και η διασύνδεσή του, σε ζωντανή σύνδεση, με το αρχηγείο και τα κέντρα επιχειρήσεων. «Η εν λόγω καινοτομία πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο  των ανθρώπων που στελεχώνουν το Σώμα της Πυροσβεστικής στη Δυτική Ελλάδα. Κάθε βήμα που γίνεται μπροστά απαιτεί δουλειά, θέληση, γνώση και αγάπη στον συνάνθρωπο», τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος AETHER του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδας Ιταλίας και προμήθευσε και τα τρία Σώματα Ασφαλείας Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική με 10 συνολικά Drones.

ΠΔΕ - Ολοκληρώθηκε η τεχνική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου BEST

Στο πλαίσιο του έργου BEST “AddressingjointAgro- and Aqua- BiodiversitypressuresEnhancingSustainableRural Development” («Αντιμετώπιση των κοινών πιέσεων στην Αγρο – και Υδρο – Βιοποικιλότητα, Ενίσχυση της Αειφόρου Αγροτικής Ανάπτυξης»),στο οποίοη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε η Τελική Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων του έργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023στηνΑίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην Τελική Τεχνική Συνάντηση τους εταίρους του έργου από τις Περιφέρεις της Απουλίας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.

Κατά τη διάρκεια του ProjectMeeting οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τις υφιστάμενες δράσεις υποστήριξης των υλοποιημένων ενεργειών, τα εμπόδια, τους στόχους και τις δραστηριότητες.

Η συνάντηση έκλεισε με το συντονισμό των επόμενων ενεργειών μέχρι τη λήξη του έργου με τους εταίρους να δεσμεύονται για τις προγραμματισμένες δράσεις.

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα επενδυτικών σχεδίων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020

Από τη  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώθηκε η δεύτερη τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΠΔΕ/ΔΑΟ/149972/664/11-05-2023 απόφασης ανάρτησης πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων ενίσχυσης που κατατέθηκαν από Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα για ένταξη στη Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 1710/7- 5-2021 Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης.

Βάσει της τροποποίησης  των αποτελεσμάτων μετά την αξιολόγηση των ενδικοφανών προσφυγών  διατίθεται συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης 250.806,64 € για 21 επιλέξιμες αιτήσεις. 

Στόχοι της Δράσης 4.1.2 είναι:

  • Η αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία με την εξοικονόμηση ύδατος μέσω της μείωσης της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα.
  • Η προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στη γεωργία.
  • Η βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η άμβλυνση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης του ύδατος.
  • Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ενίσχυσης επενδύσεων ώστε να εκσυγχρονιστούν.

Όπως αναφέρει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος / Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος « Η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων αποτελεί προτεραιότητα για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργική εκμετάλλευση. Πρόκειται για ένα μικρό σε προϋπολογισμό πρόγραμμα που όμως δίνει σημαντικές λύσεις και δείχνει το δρόμο για το παρόν και μέλλον της γεωργίας  που η διαχείριση των  φυσικών πόρων είναι προαπαιτούμενο. Ευελπιστούμε και στοχεύουμε σε παρόμοια προγράμματα με ακόμα ευρύτερη συμμετοχή παραγωγών  στο μέλλον»

 

)

 

Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε μια ακόμη πρωτοβουλία  για τη στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής προχωρά  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς υλοποιεί Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το πρόγραμμα επιδοτεί την κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων για τον εξηλεκτρισμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής.

«Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των ανθρώπων της παραγωγής, δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της περιφερειακής μας οικονομίας. Με την υλοποίηση  του προγράμματος στόχος μας είναι η τόνωση του αγροτικού εισοδήματος και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Είμαστε δίπλα στους αγρότες μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθούν σε επιχειρηματίες από επιλογή και όχι από ανάγκη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Αγροτικός Εξηλεκτρισμός υλοποιείται με συγχρηματοδότηση παραγωγικών φορέων, ΔΕΔΔΗΕ και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι επαγγελματίες αγρότες κάτοχοι νόμιμων και μόνιμων υφιστάμενων εγκαταστάσεων:

Α)  Αρδευτικών (γεωτρήσεις, φρέατα, παρόχθια αντλιοστάσια κλπ) με άδεια χρήσης νερού σε ισχύ,

Β)   Κτηνοτροφικών, με άδεια εγκατάστασης_ λειτουργίας σε ισχύ και

Γ)  Θερμοκηπιακών, εγκεκριμένου τύπου και εκτός ορίων οποιασδήποτε κατηγορίας οικισμού.

 

Αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλονται έως και 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις  Διευθύνσεις  Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειακών ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Αχαΐας Ηλείας.

 

Eνημερωτικές δράσειςγια τις ανάγκες αγοράς εργασίας στους τομείς των «Δημιουργικών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών» και της «Αγροτικής Παραγωγής και Ευφυούς Γεωργίας»

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν δυο ακόμα ενέργειες διαβούλευσης μέσω του έργου «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με MIS 5075872 που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020

Τα θεματικά εργαστήρια- ενέργειες διαβούλευσης αφορούσαν τους τομείς: «Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» και «Αγροτική Παραγωγή και Ευφυής Γεωργία» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα αντίστοιχα παρουσία καταξιωμένων ομιλητών.

Στο εργαστήριο που αφορούσε τον τομέα των «Δημιουργικών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών»,ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας ΦωκίωνΖαΐμης τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αξιοποιήσει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το πρόγραμμα «Ενίσχυσή των Δημιουργικών Επιχειρήσεων μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας» ύψους 5.543.139,33€ στο οποίο εντάχθηκαν 71 επιχειρήσεις της Περιφέρειας, για την περεταίρω ενίσχυση του τομέα. Επίσης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Ελλάδα 2.0  προβλέπονται περαιτέρω κίνητρα για την ενεργοποίηση /επανενεργοποίηση των αυτοαπασχολουμένων στον πολιτιστικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στήριξη με 3,38 εκατ. 45 φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) της περιοχής με ποσοστό ενίσχυσης 100% το μεγαλύτερο ποσό σε όλη την χώρα!  

Στο εργαστήριο που αφορούσε τον Αγροτικό τομέα ο ΘεόδωροςΒασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής, επεσήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον Αγροτικό τομέα πάνω στην εφαρμογή των τεχνολογιών που εισάγει η Ευφυής Γεωργία (π.χ. αισθητήρες, drones ψεκασμού, κτλ.) και οι οποίες αποτελούν μονόδρομο για την σύμπλευση της γεωργίας με την ψηφιακή και τεχνολογική αλλαγή. Επίσης, τόνισε την ανάγκη υλοποίησης νέων δράσεων και προγραμμάτων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του τομέα και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι ενδιαφερόμενοι για τους δυο ανωτέρω τομείς καλούνται να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στις διαδικτυακές έρευνες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι οποίες γίνονται στον διαδικτυακό τόπο του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (http://www.pde-mae.gr)

 

Ένταξη επιπλέον 158 νέων αγροτών στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ

Με απόφαση του Βοηθού Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, εντάσσονται 158 νέοι αγρότες στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». 

 

Μετά τη διάθεση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  επιπλέον 5.632.500 ευρώ στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020» και τη διαμόρφωση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος σε 68.672.500 ευρώ κατέστη δυνατή η ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων νέων αγροτών στο πρόγραμμα. 

 

Η  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ  σε συνεργασία με τις περιφερειακές Δ/νσεις Αγροτικής οικονομίας ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες ενέργειες και απέστειλε τους οριστικούς  πίνακες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ  για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταβολής 1ης δόσης στους νεοενταχθέντες αγρότες.

 

Ο κ.  Σακελλαρόπουλος με αφορμή τη νέα ένταξη, μεταξύ άλλων τόνισε: «Με την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών Αγροτικής οικονομίας, έδρας και περιφερειακών,  ολοκληρώσαμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη καταβολή της 1ης δόσης στους νέους αγρότες. Με τη διασύνδεση τω αποτελεσμάτων στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου θα κινηθούμε άμεσα για την αποστολή των σχετικών αιτημάτων πληρωμής. Οι νέοι αγρότες είναι στη κορυφή του ενδιαφέροντος μας ως το παρόν και μέλλον της υπαίθρου μας  και όλες μας οι ενέργειες εστιάζουν στην στήριξή τους με το ταχύτερο  και αποδοτικότερο τρόπο.»

 

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Απολογισμός τουριστικής καμπάνιας "OLYMPIAN LAND"

Η εκδήλωση απολογισμού της τουριστικής καμπάνιας OLYMPIAN LAND που επρόκειτο να λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο Θεατράκι Μαρίνας Πατρών στις 19:30 αναβάλλεται.

Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σε επόμενο χρόνο.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.