549 New Articles

Δήλωση προέδρου ΟΕΕ για την μνήμη και τιμή για την ποντιακή γενοκτονία

"Ο Ποντιακός Ελληνισμός ταυτίστηκε με το μεγαλείο αλλά και τη βαριά μοίρα του Μικρασιατικου Ελληνισμού.
Η εξόντωση του Ποντιακού στοιχείου από τους Νεότουρκους είναι τεκμηριωμένη από τα Αρχεία Υπουργείου Εξωτερικών της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
Η εξόντωση 353 χιλιάδων ανθρώπων δεν είχε καμία ψευδοεπιστημονική ή πολιτική δικαιολόγηση.
Σκόπευε αποκλειστικά στην εκκαθάριση των αρχέγονων και πατρογονικων εστιών των Ποντίων από κάθε τι Ελληνικό.
Βλέπουμε ολοένα και συχνότερα πως γίνονται κινήσεις διεθνώς στην πολιτική σκακιέρα για την αναγνώριση της γενοκτονίας.
Ακόμα όμως είμαστε μακριά και πρέπει να γίνουν πολλά.
Προσωπικά θα είμαι αρωγός σε όποια κίνηση χρειαστεί που θα κινείται στην βάση της δικαίωσης των θυμάτων.
Πάντα με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες δικαίου που επιμένει μέχρι και σήμερα να καταπατά η Τουρκία".
 

"Δυτική Ελλάδα Δικαίωμα στην Πρόοδο" - Η Αλήθεια για το Φυσικό Αέριο

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι σήμερα και νιώθουμε μεγάλη  χαρά  με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των δικτύων και την έλευση του Φυσικού Αερίου στην ΠΑΤΡΑ το ΑΓΡΙΝΙΟ τον ΠΥΡΓΟ και την ΒΙΠΕ Πατρών.

Ένα έργο  αναπτυξιακό, βαθιά  κοινωνικό και με περιβαλλοντικό αποτύπωμα έρχεται να δώσει νέες ευκαιρίες στην περιφέρειά μας και να βελτιώσει τη ζωή μας. 

 

Η περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη καθώς και η Κυβέρνηση της ΝΔ το βρήκαν έτοιμο, όσο και να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο για το αντίθετο. Πλέον, αυτή η πρακτική τους είναι τόσο συνηθισμένη που δεν εκπλήσσει και δεν πείθει κανέναν.

 

Πελαγοδρόμησαν στην αρχή, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και προσπάθησαν μεθοδικά  να απαξιώσουν την δουλειά μας, αλλά η προετοιμασία μας και ο σχεδιασμός μας είχαν γερά θεμέλια.

 

Προφανώς πρόσθεσαν , προφανώς συνέβαλαν αλλά τα Θεμέλια ήταν τόσο γερά και η στρατηγική τόσο σωστή που ξεπέρασε την όποια σκοπιμότητα.

Επίσης, προφανώς ένα έργο αυτού του βεληνεκούς ξεπερνά τα όρια μιας περιφερειακής αρχής και μιας Κυβέρνησης.

 

Η κρίσιμη απόφαση πάρθηκε το 2011 όταν τολμήσαμε μα πάμε απέναντι στα μέχρι τότε δεδομένα  πού έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι ‘’ ο Αγωγός δεν είναι βιώσιμος ξεχάστε τον ‘’ .

 

Εμείς όμως αποφασισμένοι  αντιτάξαμε, ότι:

 

Α.  Δεν συμβιβαζόμαστε με την άρνηση των Αθηνών , θέλουμε το έργο και το παίρνουμε πάνω μας.

 

Β.  Ενώνουμε δυνάμεις , προετοιμαζόμαστε τεχνικά και μελετητικά άρτια , συμμετέχουμε οικονομικά και Ξεκινάμε να βρίσκουμε συμμάχους πάνω στα νέα δεδομένα.

 

Γ.  Αλλάζουμε την μέχρι τότε Στρατηγική που ήταν  η έλευση μόνο με αγωγό και εξετάζουμε επίσημα την περίπτωση κατασκευής των δικτύων και εφοδιασμό με υγροποιημένο αέριο μέσω σταθμών  ανεφοδιασμού.

Κινηθήκαμε σταθερά, με συνέπεια πάνω σε δύο αρχές και δεν παρεκκλίναμε καθόλου.

 

Δίκτυα και στους τρείς νομούς στα πλαίσια της Ισόρροπης ανάπτυξης και όχι μόνο στην Πάτρα που αρχικά μας είχαν προτείνει και κυρίως  συμμέτοχή οικονομική στο 50 % του προϋπολογισμού του έργου από το κεντρικό κράτος.

Η στρατηγική μας απεδείχθη Ρεαλιστική, Οραματική, Υλοποιήσιμη. Σήμερα δε αποδεικνύεται και πρωτοπόρα αν δούμε τι συμβαίνει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό φυσικού αερίου μετά την ενεργειακή κρίση.

 

Υπεγράφη η  προγραμματική Σύμβαση με ΔΕΠΑ , ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο δυτικής Ελλάδος), ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας) και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να προετοιμάσουμε μεθοδικά όλες  τις απαραίτητες μελέτες.

 

Προβλέπαμε πόρους από το ΠΕΠ 2014 – 2021 της  Περιφέρειά μας  και ταυτόχρονα  διεκδικήσαμε και πετύχαμε την συμμέτοχή του κράτους στο 50% όπως είχαμε βάλει κεντρικό στόχο της πολιτικής μας παίρνοντας  ΣΑΕ τον Δεκέμβριο του 2018.

 

Η νέα περιφερειακή Αρχή προφανώς συνέλαβε στα πλαίσια της συνέχειας της διοίκησης και ορθά έπραξε. Και το αναγνωρίζουμε χωρίς μεμψιμοιρίες.

 

Η ιστορία κύριοι δεν παραγράφεται και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να απαξιώσει την δουλειά, την προσφορά, τον κόπο και την παρακαταθήκη μας. Ιδιαίτερα δε για το φυσικό αέριο που το πήραμε όχι από το ΜΗΔΕΝ  αλλά από το ΜΕΙΟΝ.

 

Επειδή η ευγένεια και η γενναιότητα είναι σπάνιο είδος τις μέρες μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όσους συνέβαλαν, τον φίλο Υπουργό Γιάννη Μανιάτη που μας πίστεψε και στήριξε από την πρώτη στιγμή,  τον μετέπειτα υπουργό Γιώργο Σταθάκη, τους πρόεδρους των Επιμελητηρίων  Θανάση Γιανναδάκη, Βασίλη Αϊβαλή  και Λίνο Μπλέτσα, τους αντιπεριφερειάρχες Υφαντή Νίκο, Μπαλαμπάνη Νίκο,  τον συνεργάτη Βαγγέλη Καραχάλιο,  τους προέδρους και Διευθύνοντες συμβούλους της ΔΕΔΑ και ΔΕΠΑ καθώς και την νέα περιφερειακή αρχή.

 

Παράλληλα,

 

Καλούμε  την Περιφερειακή Αρχή να μην αρκεστεί στους πανηγυρισμούς και βολευτεί με ότι βρήκε έτοιμο  αλλά να προετοιμάσει γρήγορα την επόμενη φάση για κατασκευή δικτύων στην Αμαλιάδα το Μεσολόγγι και το Αίγιο καθώς και να παρακολουθεί ώστε το έργο να είναι ωφέλιμο όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και τον απλό Λαό.

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ της συνέπειας είναι ΟΔΗΓΟΣ  μας

Εκδήλωση με τίτλο: «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό μέσα από τις δράσεις του έργου InnoXenia PLUS» από την ΠΔΕ και το ΙΝ.ΒΙ.Σ. με την συμμετοχή της Υφ. Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

«Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό μέσα από τις δράσεις του έργου InnoXenia PLUS» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ στα Καλάβρυτα, την Τετάρτη 11 Μάϊου 2022, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη και του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη.

Μέσα από την εκδήλωση αναλύθηκαν οι δυνατότητες που οι σύγχρονες τεχνολογίες και η καινοτομία παρουσιάζουν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουρισμού σε κρίσεις καθώς και αναγκαίες πολιτικές για την ανάκαμψη του σημαντικού τομέα για την Ελληνική οικονομία.

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου αλλά και στις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που παρουσιάζουν τουριστικές περιοχές όπως αυτή των Καλαβρύτων, ενώ παράλληλα μίλησε και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου αναφορικά με τον θεματικό τουρισμό, την προσβασιμότητα, τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του.

Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, χαρακτήρισε τα Καλάβρυτα ως πρωτεύουσα του χειμερινού τουρισμού, αφενός λόγω του χιονοδρομικού κέντρου το οποίο είναι πλέον σε φάση αναβάθμισης των υποδομών και αφετέρου λόγω του ιστορικού, φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με το ξενοδοχειακό δυναμικό προσδίδουν μια ιδιαίτερη δυναμική. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη στόχευσης και στήριξης του χειμερινού τουρισμού μέσω εκπόνησης ειδικής στρατηγικής χρηματοδοτήσεων αλλά και προβολής τόσο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του οδικού δικτύου πρόσβασης προς τα Καλάβρυτα, χαρακτηρίζοντας το ως έργο απαραίτητο για την συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Παράλληλα, παρουσίασε εκτενώς τα πλεονεκτήματα της περιοχής καθώς και προτάσεις σχετικά με το πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν καινοτόμες λύσεις.

Το έργο “InnoXenia PLUS" παρουσίασε ο Υπεύθυνος του έργου από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας, τονίζοντας τα εξής: «Στόχος του έργου ΙΝΝΟΧΕΝΙΑ PLUS είναι η βελτίωση του καινοτόμου χαρακτήρα του τουριστικού κλάδου, με τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα επηρεάσει περιφερειακές και τοπικές στρατηγικές, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για τις δράσεις του έργου είναι η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου.»

Για τη στρατηγική ατζέντα για τον τουρισμό στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΝΒΙΣ - ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Αθανάσιος Καλογεράς, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με το πως έχει επηρεαστεί ο τουρισμός από τα διάφορα κύματα κρίσης που έχουν πλήξει την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο καθώς και τους κυριότερους θεματικούς τομείς στους οποίους οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόμες εφαρμογές μπορούν να προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις και φορείς.

Τέλος την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Διευθυντής ΙΝΒΙΣ - ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Χρυσόστομος Στύλιος, ο Διευθυντής Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας, Γεώργιος Τελώνης.

Το έργο INNOXENIA χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG ADRION 2014-2020.

ΠΔΕ - Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (10/2022) που εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Μάϊου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας,πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική, κεντρικήκαι βόρεια χώρα από το μεσημέρι της Τετάρτης (18-05-2022) έως καιτις  πρωινές ώρες της Πέμπτης (19-05-2022) με κύρια χαρακτηριστικάτις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεταινα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και τηναισθητή πτώση της θερμοκρασίας.Πιο συγκεκριμένα : 1)Την Τετάρτη (18-05-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδεςθα εκδηλωθούν :α) από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική, τη δυτική Μακεδονία και τα νησιά τουβόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.β) από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερακαι θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρειαΕύβοια, την κεντρική Στερεά ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί η Ήπειροςκαι η δυτική Στερεά.γ) Το βράδυ θα επηρεαστεί η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένηςτης Αττικής). Την Πέμπτη (19-05-2022), έως τις πρωινές ώρες, κατά τόπους ισχυρέςβροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην κεντρική Μακεδονία, τηΘεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά τουανατολικού Αιγαίου, την Εύβοιακαι την ανατολική Στερεά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. 2) Από το απόγευμα της Τετάρτης (18-05-2022) μέχρι και την Πέμπτη(19-05-2022) θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 με 8μποφόρ. 3) Αισθητή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο, απόβορρά προς νότο, κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στηνηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.grκαι το λογαριασμότης ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδατης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

     Πλημμυρικά φαινόμεναhttps://bit.ly/2FpWn5k

     Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοιhttps://bit.ly/3lCdFLR

     Έντονα καιρικά φαινόμενα:  https://bit.ly/34RCaxI

Αποστολή της ΠΔΕ στην Επαρχία Vorpommern – Greifswald της Γερμανίας

Για τη Γερμανία αναχώρησε σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρο Δημητρογιάννη, θα επισκεφθούν την επαρχία  Vorpommern-Greifswald, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής που οργάνωσε η Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Ο κ. Φαρμάκης και τα μέλη της αποστολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πρόκειται να συναντηθούν με τον Έπαρχο Michael Sack και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουν για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοικητικών φορέων των δύο περιοχών, καθώς επίσης και την άντληση καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στους τομείς  της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας,  του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο της επίσκεψης προγραμματίζεται επίσκεψη και ξενάγηση της αποστολής της Δυτικής Ελλάδας σε πρότυπες μονάδες αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθώς και σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς επίσης στο διάσημο ινστιτούτο Friedrich Loeffler, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Τροφίμων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας του Καταναλωτή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και είναι αρμόδιο για την υγιεινή των οικόσιτων ζώων και την προστασία από ασθένειες.

Η αποστολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα επιστρέψει την Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

Η Δυτική Ελλάδα βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση – Ξεκινούν τα δίκτυα φυσικού αερίου για χιλιάδες συνδέσεις

«Σήμερα είναι μία μέρα δικαίωσης για όλους μας. Μία μέρα νέας ελπίδας για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, αφού το όραμά μας για έναν τόπο στον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει παντού, δεν ακυρώνεται και δεν αναστέλλεται. Αντίθετα, εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο για να είμαστε σε θέση να λέμε ότι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου θα αποτελέσουν την πολύτιμη βάση πάνω στην οποία θα στηθεί αργότερα ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο ροής φυσικού αερίου, που δεν θα φτάνει πλέον με βυτιοφόρα σε δεξαμενές, αλλά μέσω αγωγού».

Με την αρχή μιας νέας εποχής συνέδεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,Νεκτάριος Φαρμάκης,την έναρξη κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης», που παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 17 Μάϊου 2022 σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Πάτρα (πολυχώρος Royal) η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο Υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε  σημαντικό βήμα για την περιφερειακή ανάπτυξη την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. «Φέρνουμε ένα καθαρό και φθηνό καύσιμο σε πολίτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση. Ένα καύσιμο που διευκολύνει τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και βοηθάει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα τις παραγωγικές μονάδες. Έτσι οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να μπορούν με ίσους όρους να ανταγωνίζονται άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας»τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας, κάνοντας προσωπική αναφορά στον Περιφερειάρχη σε σχέση την μεθοδικότητα και επιμονή που επέδειξε για την υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ,Μάριος Τσάκας, αναφέρθηκε στο στόχο γιαισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που σηματοδοτεί για τη Δυτική Ελλάδα η προμήθεια υγροποιημένου αερίου. Συγκεκριμένα τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

«Με μεγάλη υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε σήμερα, από την πόλη της Πάτρας, το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ένα έργο μοναδικό και πρωτοποριακό τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, που βγάζει από την ενεργειακή απομόνωση μια από τις πιο σημαντικές και παράλληλα, πιο αδικημένες γεωγραφικά ζώνες της χώρας. Είναι γνωστό ότι η Πάτρα, όπως και το σύνολο των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, βρίσκεται μακριά από την όδευση του αγωγού μεταφοράς του αερίου και, συνεπώς, είναι αποκλεισμένη από την τροφοδοσία με φυσικό αέριο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Αυτόν τον αποκλεισμό έρχεται να άρει η ΔΕΔΑ, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, η οποία είναι ασφαλής, καινοτόμος και περιβαλλοντικά πιο ήπια.

Με το εμβληματικό αυτό έργο, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ θα κινητοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Ο Πρόεδρος της  ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Βασίλης Κοτρώνης υπογράμμισε:«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, την έναρξη του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου, με άμεσο όφελος στον πολίτη, από την εποχή της ηλεκτροδότησης τους.

Επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου ύψους 42,3 εκατ. ευρώ για τις πόλεις αυτές έως το 2023, έρχονται να αλλάξουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, η οποία μέσω της διοίκησης της και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, έτρεξε να ενστερνιστεί το όραμα της εταιρείας μας, συγχρηματοδοτώντας τα έργα από το ΕΣΠΑ και να το κάνει μέρος του δικού της οράματος για τον τόπο σας».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης παρατήρησε: «Όπως βλέπετε λοιπόν, όχι μόνο δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω και δεν εγκαταλείψαμε το παραμικρό, αλλά αυτό που βρήκαμε ως μία πρωτόλεια σκέψη, το μετατρέψαμε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε έργο» τόνισε ο κ. Φαρμάκης κάνοντας εκτενή αναφορά στις συντονισμένες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 2019 και έφτασαν έως του σημείου, αφενός να υπερδιπλασιαστούν οι αρχικώς προβλεφθέντες οικιακοί χρήστες των τοπικών δικτύων και αφετέρου, η ΔΕΣΦΑ να εντάξει στο σχέδιο ανάπτυξής της, την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης τα πρώτα νοικοκυριά και οι πρώτες επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, σε λίγους μήνες. Θύμισε πως πρόκειται για ένα έργο που μέσω της Περιφέρειας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσό περίπου 22,5 εκ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου 208 χλμ, που θα συνδέσει χιλιάδες οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες με το φυσικό αέριο στις τρεις μεγάλες πόλεις, δηλαδή την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.

Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδιασμού, προβλέπονται οι εξής συνδέσεις:

  • Για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών αντί για 3.747 του παλαιού προγράμματος καθώς επίσης, 178 εμπορικών και 20 βιομηχανικών χρηστών.
  • Για την πόλη του Αγρινίου προβλέπεται η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών αντί για 724, καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών.
  • Για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών αντί για 347, καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Και δεν γυρίζει πίσω, ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα, που μέρα με τη μέρα γίνεται πια ο τόπος που θα έπρεπε ήδη να είναι, δηλαδή ένας τόπος ισχυρής αναπτυξιακής προοπτικής, ένας τόπος εξωστρέφειας, ένας τόπος καλύτερος για όλους».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι Περιφέρεια και ΔΕΔΑ έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να φθάσουμε στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου και παρατήρησε ότι μία – μία οι εκκρεμότητες της Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζονται.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν οι Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, όπως επίσης οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ιάσων Φωτήλας καιΆγγελος Τσιγκρήςτου οποίου αναγνώστηκε μήνυμα.

Συμμετοχή Φωκίωνα Ζαΐμη στο συνέδριο για την γαλάζια οικονομία στην Βαρκελώνη

Στο συνέδριο για την «Προώθηση της Κυκλικής Γαλάζιας Οικονομίας στη Μεσόγειο» που έγινε στη Βαρκελώνη συμμετείχεδιαδικτυακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας,Φωκίων Ζαΐμης το διάστημα 9 έως 11 Μαΐου 2022.

Στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν καίρια ερωτήματα αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες του μεσογειακού πλαισίου όσον αφορά Κυκλική Οικονομία στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια και των εμποδίων που παρουσιάζονται στις Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Συμπερασματικά, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι πλέον οι επιχειρήσεις καλούνται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τη σχέση τους με το περιβάλλον και να χρησιμοποιήσουν τους πόρους πιο αποτελεσματικά. Τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν βιομηχανίες. Η ανάγκη για περισσότερη καινοτομία με την παραγωγή, τη χρήση και την απόρριψη προϊόντων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ζαΐμης τόνισε τα εξής: «Η Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα δύναται να συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  πιστεύει ότι η καινοτομία και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία στην εισαγωγή μοντέλων κυκλικής οικονομίας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο  στους κλάδους της Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας. Η διατήρηση του επαγγέλματος του αλιέα είναι σημαντική όχι μόνον για να μην χαθεί μια αρχαιότατη τεχνογνωσία που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά αλλά και για να συνεχίσει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές αι να διατηρηθεί μια σημαντική πρωτογενής πηγή τροφίμων στο διηνεκές».

Τέλος,  το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου BLUEfasma (Interreg MED modularproject), του Προγράμματος SwitchMed και του έργου BlueGrowth Community (Interreg MED horizontalproject) .

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.