392 New Articles

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Βαγγέλης Καραχάλιος: Την Κυριακή ψηφίζουμε ΤΕΕ σύγχρονο, μαχητικό, ισχυρό

«Ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής για την ανάδειξη των νέων οργάνων στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας καλούμε τους συναδέλφους Μηχανικούς της Αχαΐας, της Ηλείας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς να  προσέλθουν στις κάλπες και να ενισχύσουν με την ψήφο τους ένα ΤΕΕ ισχυρό, ακηδεμόνευτο και πρωτοπόρο στη γνώση αλλά και στην καθημερινότητα του μηχανικού», αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Μηχανικών» Βαγγέλης Καραχάλιος.

«Η συμμετοχή όλων μας, η παρουσία μας στις κάλπες ενδυναμώνει τη φωνή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Και δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι δυναμικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την αναβάθμιση του επιστημονικού και επαγγελματικού έργου του μηχανικού», προσθέτει ο κ. Καραχάλιος.

Και συνεχίζει: «Την Κυριακή καλούμαστε να αποφασίσουμε τι είδους ΤΕΕ θέλουμε. Θέλουμε ένα ΤΕΕ πρωταγωνιστή στις εξελίξεις, με ισχυρή φωνή και παρεμβατικό ρόλο, με τεκμηριωμένες θέσεις για κάθε αναπτυξιακή δράση, ισότιμο συνομιλητή σε κάθε διαβούλευση ή ένα ΤΕΕ εσωστρεφές κι αποκομμένο από τη διαδικασία ανάπτυξης αλλά και απ’ την ίδια την κοινωνία; Θέλουμε ένα ΤΕΕ με έργο, ένα ΤΕΕ που να επιμένει στο διάλογο, στη σύνθεση, στη συνεργασία και στην ενότητα ή ένα ΤΕΕ λάφυρο, δεμένο στο άρμα μιας κομματικής μηχανής; Θέλουμε ένα ΤΕΕ καινοτόμο και μαχητικό ή ένα ΤΕΕ υπάκουο στα όποια κελεύσματα; Θέλουμε ένα ΤΕΕ καθημερινό σύμμαχο του Μηχανικού και του πολίτη που θα δίνει λύσεις ή ένα ΤΕΕ απλό διαχειριστή καταστάσεων;».

«Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο», επισημαίνει ο κ. Καραχάλιος.

Και καταλήγει: «Η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια ότι μπορεί να κάνει πράξη την ενότητα, την ανεξαρτησία, τη φερεγγυότητα, τη μαχητικότητα και  την αποτελεσματικότητα. Σήμερα η παράταξή μας καλείται και πάλι να ανοίξει νέους δρόμους και  να οδηγήσει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στη νέα εποχή. Καλείται  να τοποθετηθεί δημιουργικά απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της δουλειάς του Μηχανικού σε όλα τα επίπεδα και την απαλλαγή του από βαρίδια που δυσχεραίνουν ή παρακωλύουν το έργο του. Από την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και τις κατασκευές, τη διασύνδεση με τη πηγή της έρευνας και της καινοτομίας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, μέχρι την νομική του υποστήριξη, τη διευκόλυνσή του μέσω της  ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών του ΤΕΕ και τη διεκδίκηση δίκαιων αμοιβών για όλους.

Καλούμε τους Μηχανικούς την Κυριακή να συστρατευτούν μαζί μας για να αλλάξουμε τις συνθήκες στο χώρο της εργασίας μας. Για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για το έργο μας, για την επιστήμη μας αλλά και για τη Δυτική Ελλάδα. Το έργο μας ενώνει. Πάμε λοιπόν μαζί να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα».

 

 

 

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου ΠΔΕ - Υπενθύμιση μέτρων προστασίας από την αφρικανική σκόνη

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  της  Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας και με αφορμή τις πρόσφατες μετεωρολογικές προγνώσεις αναφορικά με την εκδήλωση του φαινομένου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που θα πλήξει την επικράτεια τις επόμενες ημέρες, καθώς και τις σχετικές συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνει:

H “Αφρικανική σκόνη” αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, κατά το οποίο σωματίδια σκόνης από την επιφάνεια περιοχών της Βόρεια Αφρικής με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρακαι μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουννοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Άσθμα, ΧΑΠ, βρογχίτιδα κ.α.), αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδες κ.α.) καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και να δημιουργήσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Τα άτομα που είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση της “Αφρικανικής σκόνης” είναι τα βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ως εκ τούτου συστήνεται,ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα:

  • Περιορισμός των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όσο το φαινόμενο παραμένει έντονο (να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, χειρονακτικές εργασίες και η εξωτερική άθληση ειδικότερα τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης).
  • Ερμητικό κλείσιμο στα παράθυρα και τις θύρες ( π.χ. τοποθέτηση χαλιών στις εισόδους)  του σπιτιού με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου της σκόνης.
  • Προστασία των ματιών, της μύτης και του στόματος (π.χ. χρήση μάσκας)
  • Εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης, κυρίως με την επαρκή κατανάλωση νερού.
  • Τακτική ενημέρωση για την τρέχουσα ποιότητα του αέρα στην περιοχή.
  • Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ή και επιδείνωσης κλινικών συμπτωμάτων όπως, βήχας, δύσπνοια, φαγούρα κ.α.

Δελτίο τύπου - Καταγραφή αδειούχων πωλητών υπαιθρίου εμπορίου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.)

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι γίνεται καταγραφή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.), όλων των πωλητών που απέκτησαν άδεια πριν την 1η Φεβρουαρίου 2022. Η καταχώριση γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση openmarket.mindev.gov.gr με τους προσωπικούς κωδικούς ΤAXIS του αδειούχου πωλητή, σύμφωνα με τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης που είναι αναρτημένο στο Σύστημα.

Ειδικότερα, αναφορικά με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.) του άρθρου 56 του ν. 4849/2021 (Α΄207) για το υπαίθριο εμπόριο και σχετικά με την καταγραφή σε αυτό των υφιστάμενων αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου, δηλαδή των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών (λαϊκών αγορών, στάσιμου εμπορίου), καθώς και των χειροτεχνών - καλλιτεχνών, οι οποίοι απέκτησαν άδεια πριν την 1η Φεβρουαρίου 2022 γίνονται γνωστά τα εξής: 

  1. Οι κάτοχοι άδειας παραγωγού και επαγγελματία πωλητή στο στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο θα πρέπει να καταχωρίσουν τις άδειές τους στο Σύστημα από τις 15/02/2024 έως τις 15/05/ 2024. Επισημαίνεται ότι η καταχώριση θα αφορά άδειες οι οποίες δεν έχουν καταργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4849/2021 ή προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου.
  2. Οι κάτοχοι άδειας χειροτέχνη-καλλιτέχνη θα πρέπει να καταχωρίσουν τις άδειές τους στο Σύστημα ομοίως από τις 15/02/2024 έως τις 15/05/2024. Επισημαίνεται ότι η καταχώριση θα αφορά μόνο τις άδειες οι οποίες έχουν χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 45 του ν. 4497/2017.
  3. Οι κάτοχοι άδειας παραγωγού και επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών θα πρέπει καταχωρίσουν τις άδειές τους στο Σύστημα από τις 15/03/2024 έως τις 15/06/2024. Επισημαίνεται ότι η καταχώριση θα αφορά άδειες, οι οποίες δεν έχουν καταργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4849/2021 ή προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου.

Μετά το πέρας των ανωτέρω προθεσμιών και των τυχόν παρατάσεων δεν θα είναι δυνατή η  καταχώριση στο Σύστημα αδειών από τους κατόχους τους.

 

Δελτίο τύπου - Επίσκεψη του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, Arif Mammadov, υποδέχθηκε σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην έδρα της Περιφέρειας στην Πάτρα, παρουσία και του αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν ζητήματα και προοπτικές κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομία και ο τουρισμός, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα ενέργειας, αγροδιατροφής και εκπαίδευσης.

Ο Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στρατηγική ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας και το επενδυτικό προφίλ της περιοχής. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση υπάρχουν αρκετά πεδία στα οποία μπορούν να προκύψουν επωφελείς συνεργασίες.

Με το πέρας της συζήτησης, ο Περιφερειάρχης και ο Πρέσβης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Δελτίο τύπου - Δεύτερη (2η) Συνάντηση Ενδιαφερόμενων Μερών του Ευρωπαϊκού Έργου “WeSTEMEU”

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, η 2η Συνάντηση Ενδιαφερόμενων Μερών στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου «Women for Science, Technology, Engineering, andMathematics in Europe - WeSTEMEU» (www.interregeurope.eu/westemeu) του Προγράμματος INTERREG EUROPE, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος».

Η ΠΔΕ συμμετέχει ως εταίρος στο έργο WeSTEMEU για την προώθηση της αυξημένης συμμετοχής των γυναικών στους τομείς του STEM (Φυσικές επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Δεξιοτήτων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την οδηγία της ΕΕ για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας συμμετοχικής διαβούλευσης με φορείς πολιτικής, επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς φορείς της ευρύτερης περιοχής, στην 2η Συνάντηση Ενδιαφερομένων Μερών συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΙΤΥΕ «Διόφαντος».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του έργου για την προώθηση ενός από τους σημαντικότερους στόχους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην προώθηση της ενεργού ένταξης, των ίσων ευκαιριών, της μη διάκρισης και της ενεργού συμμετοχής, καθώς και στη βελτίωση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της γυναικείας συμμετοχής σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών και μη εργαλείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως ο Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας (ΜΣΕ) και κονδύλια στο πλαίσιο του RIS3, απ’ όπου οι γυναίκες της περιοχής θα μπορούσαν να ενισχυθούν με τις κατάλληλες δεξιότητες για θέσεις εργασίας στον τομέα STEM και να εξασφαλιστεί η ισότιμη παρουσία στη σχετική αγορά, χωρίς να εμποδίζονται από αρνητικά στερεότυπα, διακρίσεις και από εχθρικά εργασιακά περιβάλλοντα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συνοπτική παρουσίαση του αντικειμένου και των δράσεων του έργου, όπου αναδείχτηκε η σημασία του ρόλου της Ομάδας Ενδιαφερομένων φορέων, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά σε επικείμενες δράσεις του έργου και τη συμμετοχή των τοπικών εταίρων (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ΙΤΥΕ «Διόφαντος»).

Στη 2η Συνάντηση της Ομάδας των Ενδιαφερόμενων Μερών υπήρξε εκπροσώπηση από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΑΠ), το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ) του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν θέματα όπως η σύνδεση ενημερωτικών δράσεων απασχόλησης/επιχειρηματικότητας των ερευνητικών φορέων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η ανταλλαγή σχετικής πληροφόρησης, η πιθανή δημιουργία συντονιστικής δομής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συμβουλευτικό ρόλο προς τους φορείς έρευνας, η αξιοποίηση μελετών των Γραφείων Ισότητας Φύλων τοπικών φορέων, καθώς επίσης και η υιοθέτηση καλών πρακτικών από το εξωτερικό που δείχνουν να έχουν λειτουργήσει σε κοινωνίες με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Πολύ σύντομα, στις 04-05 Ιουνίου 2024, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας η 3η Μελέτη Επίσκεψης (Study Visit) του έργου, όπου θα παραβρεθούν οι Εταίροι του έργου και εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων φορέων (stakeholders) απ΄ όλες τις συμμετέχουσες χώρες. H Ομάδα Ενδιαφερομένων του WeSTEMEU  στη Δυτική Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει επόμενη συνάντηση περίπου στα τέλη Αυγούστου, για την περαιτέρω πρόοδο των εργασιών της με βάση και τα αποτελέσματα της παραπάνω Μελέτης Επίσκεψης που θα έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχής μας.

Στόχος, σε επόμενη αντίστοιχη συνάντηση να εκπροσωπηθεί και ο παραγωγικός τομέας, ώστε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου να ληφθούν υπόψη, κατά το δυνατό, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς.

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ - Εξιχνιάσθηκαν πέντε κλοπές ποδηλάτων και μοτοσικλέτας στο Μεσολόγγι

Εξιχνιάσθηκαν μετά από έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου, πέντε κλοπές ποδηλάτων και μοτοσικλέτας, στο Μεσόλογγι.

 

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.

 

Από την έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου, προέκυψε ότι ο συλληφθείς, από τις 10-5-2024 έως και τις 14-5-2024, στο Μεσολόγγι, αφαίρεσε συνολικά τέσσερα ποδήλατα, συνολικής αξίας 2.000 ευρώ και μια μοτοσικλέτα.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, ενώ τα κλοπιμαία που κατασχέθηκαν επεστράφησαν στους κατόχους τους.

 

 

 

Δελτίο τύπου - Συνεδρίαση της Περιφερειακής επιτροπής, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χαρ.Μπονάνου

Συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου 2024, η Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΔΕ υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου, με σημαντικά θέματα που έχουν σχέση μεταξύ των άλλων με την πραγματοποίηση δράσεων που ενισχύουν το κοινωνικό και πολιτιστικό «αποτύπωμα»  αλλά και την υλοποίηση μελετών και έργων  που αποσκοπούν στη βελτίωση των υποδομών της Περιφέρειάς μας.

Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε 39  θέματα προς συζήτηση, που αφορούν έργα και παρεμβάσεις και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, η  Περιφερειακή Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε την υλοποίηση του έργου για την διαχείριση της παράκτιας ζώνης σε παραθαλάσσιες περιοχές - παραλία  Καλαμακίου Δυτικής Αχαΐας, προϋπολογισμού 280.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE-IP  Adaptin LIFE17.

Σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο η κατακύρωση του διαγωνισμού αυτού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για την υλοποίηση έργων που αφορούν στην προστασία των ακτών από την κλιματική αλλαγή και τη διάβρωση.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.