434 New Articles

Βασίλης Φεύγας: Έργα για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας

 

Στον θετικό απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στο 8ο ”Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης” που πραγματοποιήθηκε στηνΠάτρα, αναφέρθηκεσετηλεοπτικήτουσυνέντευξηστονIonian TVο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας. 

 

O κ. Φεύγας τόνισε ότι μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε:

  • Να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας στη διεθνή οικονομική κοινότητα με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας να κυμαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε χαμηλά επίπεδα.
  • Να αποκτήσει η χώρας μας ισχυρή διπλωματική φωνή κάτι που αποδείχθηκε εμπράκτως με τη στήριξη της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία από όλους τους θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων συμμαχικών χωρών.
  • Την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να θεωρείται χώρα πρότυπο και σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο.
  • Την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων όπως για παράδειγμα το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό αλλά και δεκάδων άλλων σε όλη την χώρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προωθούν την ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

 

Ο κ. Φεύγας αναφερόμενος στα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε μήνυμα του προς το «8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης» που διοργανώθηκε στην Πάτρα και εξειδίκευσαν Υπουργοί της κυβέρνησης με την φυσική τους παρουσία τόνισε ότι:

«Για την Δυτική Ελλάδα προγραμματίζονται σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2023, η κάλυψη με φυσικό αέριο έως το 2024 των αστικών ιστών της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου, η σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας – Αθήνας με υπογειοποίηση σε σημαντικό κομμάτι που διέρχεται από τον αστικό ιστό της Πάτρας είναι μόνο μερικά από τα έργα που θα υλοποιηθούν και θα βάλουν την ευρύτερη περιοχή στο κάδρο της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.»

 

10ο Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος - Ημέρα ΕθελοντισμούΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αγαπητά μέλη και συμπολίτες μας,

 

Η Διοίκηση του 10ου Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, σας ευχαριστεί θερμά για τη συμμετοχή σας στην Ημέρα Εθελοντισμού που διεξήχθη την Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 στην Πάτρα, στον Πύργο και στο Αγρίνιο, όπου συγκεντρώθηκαν μονάδες αίματος και ιατρικό υλικό.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους Διοικητές των Νοσοκομείων Πατρών ΄΄ Άγιος Ανδρέας ΄΄ κ. Θεοδωρόπουλο Ηλία (ο όποιος και ως μέλος της Τοπικής Διοίκησης του ΟΕΕ, συνετέλεσε τα μέγιστα), Πύργου κ. Χριστόπουλο και Αγρινίου κ. Τσώλη για την αμέριστη βοήθειά τους, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό για την ευσυνειδησία του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Το 10ο Π.Τ. αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της κοινωνικής δράσης που οφείλει να έχει ένας οργανισμός θα συνεχίσει και με άλλες δράσεις προς όφελος της κοινωνίας.

 

                                                                                  Ο Πρόεδρος του 10ου  Π.Τ.

 

                                                                                          Γεώργιος Παππάς

Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο - 10+1 Προτάσεις για το Δημοκρατικό Σχεδιασμό στην Ενέργεια

10+1 προτάσεις για το Δημοκρατικό Σχεδιασμό στην Ενέργεια κατέθεσε ο επικεφαλής της Παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο, Απόστολος Κατσιφάρας κατά τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Η ολοκληρωμένη εισήγηση αφορά σε:

1. Επέκταση σε Μεσολόγγι- ΑίγιοΑμαλιάδα των δικτύων Φυσικού Αερίου. Μια απολύτως Βιώσιμη Εφαρμογή, δεδομένου ότι οι τρεις πόλεις προηγούνται των τελικών προορισμών (Αίγιο-Πάτρα, Αμαλιάδα-Πύργος, Μεσολόγγι-Αγρίνιο) στην χερσαία μεταφορά Φυσικού αερίου.

2. Θέσπιση Ενεργειακού ισοδύναμου για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Ανισότητας των επιχειρήσεων της περιοχής σε σχέση με αυτές που έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, ώστε να υποστηριχθεί άμεσα η παραγωγικότητά τους με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω σχημάτων συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) 

4. Μελέτες Χωροθέτησης και Διαστασιολόγησης Εγκαταστάσεων από την Περιφέρεια για την υποστήριξη των φορέων και νομικών προσώπων της Αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να ενταχθούν σε Ενεργειακές Κοινότητες.

5. Διασφάλιση ότι εάν υλοποιηθεί ο East Med δεν θα αρκεστούμε μόνο σε Αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά θα έχουμε παροχή Φυσικού Αερίου για την περιοχή.

6. Άμεση έγκριση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και των Χωροταξικών ΑΠΕ.

7. Καταγραφή των Γεωθερμικών πεδίων και του δυναμικού Βιομάζας στη Δυτική Ελλάδα.

8. Εκμετάλλευση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, με Αξιοποίηση του Φράγματος Πείρου Παραπείρου για την παραγωγή Ενέργειας, η οποία θα μειώσει το κόστος λειτουργίας νερού και αντισταθμιστικά οφέλη από φορείς εκμετάλλευσης των υδατικών πόρων της περιφέρειας με έμφαση σε αυτούς τη Αιτωλοακαρνανίας.

9. Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων με περιβαλλοντικά και αντισταθμιστικά οφέλη πέραν του Περιφερειακού πόρου του 5%. Είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο Φορέας Παρακολούθησης που έχουμε εισηγηθεί από το 2012.

10. Ίδρυση Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Καυσίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την παρακολούθηση των τιμών και τη θεσμική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων.

10+1. Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Όλα τα επίπεδα

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη εισήγηση εδώ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΥΙΑΣ - «Τρέχουν» οι διαδικασίες για την αξιοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη υποδέχτηκε σήμερα Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 στην περιοχή της Αγυιάς, στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και τον ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών που αφορούν τη διαμόρφωση της αθλητικής εγκατάστασης της Αγυιάς έως την πλήρη αξιοποίησή της.

Ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα από τον ευπρεπισμό της έκτασης που έγινε έπειτα από συνεννόηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ΠΕΑΚ.

«Σήμερα είμαι ακόμη πιο αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας. Σε όσους δεν μας πίστευαν και μας λοιδορούσαν θα απαντήσουμε με το έργο μας» σχολίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

«Θα νικήσουμε τις βραδείες διαδικασίες του δημοσίου και θα σπάσουμε το ρεκόρ του χρόνου. Θέλουμε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε στην ανάπλαση, ώστε – όπως έχουμε πει-  να διαμορφωθεί ένας χώρος αθλητισμού, ένας χώρος ζωής» αποκρίθηκε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού στο παλαιό Κολυμβητήριο της Αγυιάς και στον περιβάλλοντα χώρο. Οι παρεμβάσεις θεωρήθηκαν επιβεβλημένες στο πλαίσιο των μέτρων Πολιτικής Προστασίας, για λόγους ασφαλείας, αλλά και απαραίτητες ώστε να καταστεί προσβάσιμη η έκταση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Βάσει αυτού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέχει τεχνική συνδρομή προκειμένου να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι μελέτες που αφορούν στην ανάπλαση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων Αγυιάς, δηλαδή του παλαιού κολυμβητηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το ίδιο μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την πλήρη και εύρυθμη λειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου «Δ. Τόφαλος», συμπεριλαμβανόμενου του βοηθητικού γυμναστηρίου, με αντίστοιχη πρόβλεψη και για το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου.

Στην επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Αγυιάς συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Γιάννης Μάκκας, η Διοίκηση του ΠΕΑΚ, βουλευτές κ.α.

Οικονομική Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα στη Μετά- COVID Εποχή - Μια Διαδικτυακή Συζήτηση που διοργανώνουν η διαΝΕΟσις, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Επιμελητήριο Ηλείας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Τους τελευταίους μήνες καλούμαστε όλοι υπό πρωτόγνωρες συνθήκες να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητά και να αντεπεξέλθουμε σε νέες μελλοντικές προκλήσεις. Καλούμαστε επίσης να δράσουμε στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Πώς πρέπει να μοιάζει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα μας; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της πατρίδας μας;

 

Στο πλαίσιο αυτό η διαΝΕΟσις, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Επιμελητήριο Ηλείας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση προκειμένου να συζητηθεί η οικονομική ανάκαμψη και οι προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα μας.

Η συζήτηση με τίτλο «Οικονομική Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα στη Μετά – COVID Εποχή»και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του επιστημονικού κόσμου,θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 19:00 και θα έχει διάρκεια μία ώρα και είκοσι λεπτά περίπου.

 

Η συζήτηση θα αποτελείται ουσιαστικά από τρεις θεματικές ενότητες κατά τις οποίες θα σχολιαστούν ξεχωριστά επιμέρους οικονομικοί τομείς και κλάδοι, αλλά και τα ευρήματα σχετικών ερευνών της διαΝΕΟσις. Πιο συγκεκριμένα αυτοί θα είναι: α) Ο τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές του στην περιοχήβ) Οαγροδιατροφικός τομέας και η προοπτική του & γ) Η χρηματοδοτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και οι δυνατότητες που προσφέρει το ΕΣΠΑ.

 

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ και να δηλώσετε τη συμμετοχή σας εδώ, ώστε να λάβετε τον σύνδεσμο παρακολούθησης τις προσεχείς ημέρες.

 

 

Κλειστή διαδικτυακή συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη

στη Δυτική Ελλάδα στη μετά – COVID εποχή

Τετάρτη 8 Ιουλίου, 19:00μ.μ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:00 – 19:05     Χαιρετισμοί:
Διονύσης Νικολάου
, Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις

Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας
Κων/νος Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας
Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας


19:05 – 19:25     Ενότητα Α’ – Τουρισμός και Οικονομική Ανάπτυξη

Εισήγηση: Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας της διαΝΕΟσις για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας και τον τουρισμό υγείας
Τοποθέτηση: Μάνος Κόνσολας, Υφυπουργός Τουρισμού, Υπουργείο Τουρισμού

 

19:25 – 19:45     Ενότητα Β’ -Αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής
Εισήγηση: Μαριάννα Σκυλακάκη –
Partner, Τόπος Συμβουλευτική και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας της διαΝΕΟσις για τους νέους ελληνικούς συνεταιρισμούς
Τοποθέτηση: Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

19:45 – 20:05     Ενότητα Γ’ - Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων
Τοποθέτηση: Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τοποθέτηση: Ιωάννης Τσακίρης –
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

20:05 – 20:15     Συζήτηση

20:15 – 20:20  Κλείσιμο: Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σε θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σε θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτώνγιατο μήνα Ιούνιο του έτους 2020, όπως καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα.

 

Πιο συγκεκριμένα από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Άμεσης Δράσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας βεβαιώθηκαν συνολικά 754 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών.

 

Ειδικότερα,

 

Είδος παράβασης

 

Αριθμός

  • Στάση και στάθμευση  στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ' αυτούς

 

341

  • Στάση και στάθμευση  σε πεζοδρόμια πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται, για πεζούς και ποδηλατοδρόμους.

 

198

·         Παράνομη κίνηση σε πεζόδρομους

112

  • Στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσηςαποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ +ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης

 

 

50

  • Στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη από πέντεμέτρα από αυτές

 

53

 

 

 

Παρακαλούμε, να τηρείται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να σέβεστε τους πολίτες ως προς την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνησή τους.

Θεωρούμε σημαντικό να σεβόμαστε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συμπολίτες μας ΑμεΑ, για τους οποίους απαιτούνται ειδικότερες συνθήκες κατά τις μετακινήσεις τους.

Οι τροχονομικοί έλεγχοι για την ελευθερία κίνησης πολιτών θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται με αμείωτη ένταση σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

 

 

Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE

Η πρωτοβουλία REBRAIN GREECE στην οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάστηκε στο 8 REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2020 την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, στην ενότητα με τίτλο: «Προετοιμάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό για τη 4η βιομηχανική επανάσταση», όπου ανακοινώθηκε επίσημα από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνο Αγραπιδά, ο νέος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub).

Η πρωτοβουλία REBRAIN GREECE δραστηριοποιείται επιστημονικά στο πεδίο του τεχνολογικού μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας, στο πεδίο της ψηφιακής κατάρτισης και αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού, καθώς και της αντιμετώπισης του φαινομένου του brain drain. Το REBRAIN GREECE συνιστά μία διοικητική και επιστημονική καινοτομία  στο σχεδιασμό ευφυών δημόσιων πολιτικών για την αποτελεσματική αξιοποίηση των τεχνολογικών ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

Αποτέλεσμα των εργασιών της πρωτοβουλίας ήταν η σύσταση του πρώτου περιφερειακού data driven σχήματος εφαρμογής, του  REBRAIN WESTERN GREECE, ακολουθώντας το Σύμφωνο Συνεργασίας Υπουργείου Εργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  της 31ης Ιανουαρίου 2020. Είναι το πρώτο εγχείρημα στη χώρα, ολοκληρωμένης επιστημονικής και μεθοδολογικής παρέμβασης για ένα σύνολο μειζόνων ζητημάτων, όπως ένταξης της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας, η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, η ανοικτή ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση κλπ.

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (διάστημα 4 μηνών) το REBRAIN WESTERN GREECE πέτυχε σημαντικότατα αποτελέσματα:

Α) Ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να μετεξελιχθεί από μία διεπιστημονική ομάδα εργασίας της Περιφέρειας σε Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub), του πρώτου κόμβου στην Ελλάδα που υποστηρίζει επιστημονικά, τεχνολογικά και με υπηρεσίες, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι).Μέσω του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας το πλαίσιο της αγοράς εργασίας παρακολουθείται από νέες τεχνολογίες και νέα εργαλεία όπως τα data analytics, η τεχνητή νοημοσύνη ,  το machine learning, το block chain κλπ που για πρώτη φορά εισάγονται στην τεκμηρίωση προτεινόμενων δημόσιων πολιτικών. Έτσι δημιουργούνται σε ψηφιακό περιβάλλον και με συλλογικό τρόπο ευφυείς δημόσιες πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Επίσης οι τομείς παραγωγής της οικονομίας  (Cyclical Economics, Health, Rural production etc.) που επηρεάζονται οριζόντια από τις εκθετικές τεχνολογίες βρίσκονται εντός πεδίου ανάλυσης του σχήματος. Το HUB επίσης για πρώτη φορά  συστήνει  εντός του portal συνεργατική επιστημονική πλατφόρμα για την  τεχνοκρατική επίλυση σύνθετων ζητημάτων ευρείας κλίμακας. Ο σκοπός της συνεργατικής πλατφόρμας είναι η με προηγμένο τεχνολογικά τρόπο διαβούλευση, επικοινωνία και συλλογική επεξεργασία ζητημάτων του μέλλοντος της εργασίας. κυκλικής οικονομίας , κλιματικής αλλαγής και  της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού κατά το πρότυπο  που ακολουθούν κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Μ.Ι.Τ. και το STANFORD. Επιπλέον αντικείμενο του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας αποτελεί η μελέτη των επιπτώσεων της τεχνολογίας στην τηλεργασία, καθώς και ο σχεδιασμός πιθανών τρόπων αξιοποίησης της εξ΄ αποστάσεως εργασία

Β) Σχεδίασε, συνέγραψε και ολοκλήρωσε το πρώτο ενιαίο ολοκληρωμένο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με έμφαση στην κυκλική οικονομία, τη γυναικεία απασχόληση αλλά και ριζικές προτάσεις αναδόμησης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης του άυλου κεφαλαίου της χώρας, όπως  ο περιφερειακός μηχανισμός διάγνωσης της ΠΔΕ, ο φορητός ατομικός εκπαιδευτικός λογαριασμός, η περιφερειακή ψηφιακή ακαδημία πολιτών, το ολικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας ΚΥΚΛΟΝΟΜΩ και μια σειρά άλλων δράσεων.

Γ) ο Κόμβος REBRAIN GREECE αποσκοπεί στο να καταστεί πρότυπο ευφυούς σχεδιασμού δημόσιων πολιτικών και δράσεων, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς χρηματοδότησης από τα επερχόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια, στο επίκεντρο των οποίων τίθεται το ανθρώπινο κεφάλαιο, για την ταχεία ανάκαμψη  από τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.