167 New Articles

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ, ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ - Αναγκαία η εναρμόνιση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προσθήκη επιλέξιμων βοσκοτόπων

Να μην εφαρμοστεί η Τεχνική Λύση για την κατανομή βοσκοτόπων το 2020 ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος σε σχέση με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2021 δημιουργεί στρεβλώσεις μεταξύ των δικαιωμάτων των Περιφερειών.

Ο Περιφερειάρχης αντιπροτείνει να εναρμονιστεί το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την προσθήκη περισσότερων από 8 εκατομμυρίων στρεμμάτων επιλέξιμων βοσκοτόπων. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται όλες οι Περιφέρεις της χώρα ως προς τις απαιτήσεις των βοσκοτόπων, καταργείται η Τεχνική Λύση και οι στρεβλώσεις που προκαλεί, ενώ διασφαλίζεται και η ισονομία των Περιφερειών έναντι της νέας Προγραμματικής Περιόδου της ΚΑΠ.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με την εναρμόνιση του υπόβαθρου τα διαθέσιμα εκτάρια βοσκοτόπων αυξάνονται από 950.000 που είναι σήμερα σε περίπου 1.650.000, γεγονός που μόνο θετικά οφέλη θα έχει για τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας.

«Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον τομέα της κτηνοτροφίας, έναν από τους βασικούς πυλώνες της περιφερειακής οικονομίας, δεδομένου ότι το ζωικό κεφάλαιο που υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα, κατατάσσει την Περιφέρειά μας στις πρώτες θέσεις. Πρόκειται για έναν δυναμικό τομέα παραγωγής που είναι ανάγκη να προστατεύσουμε, ως έμπρακτη στήριξη στο εισόδημα, αλλά τις θέσεις εργασίας που παράγει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σε Αχαΐα και Ηλεία λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Στην κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή) θα βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) η ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όπως αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα Πέμπτη στη Δυτική Ελλάδα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορία 4 και 5 του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές τις νυκτερινές ώρες και συγκεκριμένα από 21.00 μέχρι 06.00. Αυτό προβλέπεται σε σχετικές αποφάσεις που έλαβαν οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Ειδικότερα, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία, ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, αφορά τις εξής περιοχές:

Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

  1. Δάσος Στροφυλιάς από θέσεις: α) Δένδρο, β) Γεφυράκι, γ) Αγριλίτσα προς Κουνουπέλι
  2. Δάσος Κομποβουνίο:υ α) Από Κώμη και άνω, β) Από Μιτόπολη και άνω
  3. Φιλοκάλι - Μαρίτσα - Άγιο Νικόλαο Σπάτων (Δάσος Μόβρης)
  4. Πευκοδάσος Καλλιθέας σε θέσεις: α) Από Γήπεδο και άνω, β) Από Δεξαμενή και άνω
  5. Πευκοδάσος Κεφαλοβρύσου Κρήνης. (Δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες)
  6. Από Άγιο Κων/νο προς Ιερά Μονή Ομπλού (Κρήνη)
  7. Δασικοί δρόμοι Πευκοδάσους πέριξ των οικισμών Κυπαρισσίου και Αγίου Δημητρίου, αριστερά και δεξιά του ασφάλτινου δρόμου Κριθαράκια - Αλεποχωρίου
  8. Δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου σε θέσεις Μοχλός-Χάραδρος-Πασχαλιάνοι-Αγ. Παρασκευή-Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός.
  9. Ιππικός Όμιλος Πλατανιού έως Ανω Καστρίτσι.
  10. Πόρτες, άνωθεν του χωριού από διασταύρωση προς Κεφαλόβρυσο.
  11. Από Οικισμό Σαρκουνά Ζήριας μέχρι Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας θέση Αετολίθι
  12. Χρούτσα - Μενελού - Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)
  13. Χρούτσα - Λυκοχωρός - Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)
  14. Παναγοπούλα (από Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών) - Ανω Ζήρια
  15. Τσαπουρνιά - Λάπατα (Δάσος Ελάτης)
  16. Δρέπανο - Άγιος Γεώργιος - Ανεμοδούρι (Καϊμακά)

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

  1. Σταχτόλακκα - Κάτω Λουσοί
  2. Στρογγυλή Λάκκα - Εικόνισμα (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)
  3. Λαδοπόταμος - Κρύα Βρύση - Σούβαρδο - Στόλο
  4. Αγία Λαύρα - Βερβερίκη (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)
  5. Σούβαρδο - Κρύα Βρύση (Δάσος Ελάτης)
  6. Χαλίκι - Νησί Προφτέσι - Κυνηγού Διάσελο (Δάσος Ελάτης)
  7. Από Άρμπουνα - Έλατος - Αράχωβα (Δάσος Ελάτης)
  8. Βλασία - Γεράκι (Δάσος Ελάτης)
  9. Προφήτης Ηλίας - Σαϊτά (Λυκούρια - Δάσος Ελάτης)
  10. Προφήτης Ηλίας - Κιάφα (Λυκούρια - Δάσος Ελάτης)
  11. Καστανοδάσος Κέρτεζης
  12. Κέρτεζη - Αγία Σωτήρα - Μάκωβα (Δάσος Ελάτης)
  13. Κέρτεζη - Αγία Σωτήρα - Κλούκοβα (Δάσος Ελάτης)
  14. Σφήνες - Κερασοβίκος (Ελατοδάσος Κούτελης-Μανεσίου)
  15. Νάσια - Σουληνάρι (Δρυοδάσος)

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

  1. Δερβένι - Μαραθιάς - Φαράγγι Βουραϊκού
    • α) Φαράγγι Βουραϊκού - Κάστρο
    • β) Κάστρο-Τράπεζα
    • γ) Κάστρο-Καθολικό
  1. Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Ακράτας - Ποροβίτσα
  2. Λίμνη Τσιβλού - Άνω Ποταμιά - Πέντε δένδρα - Ψαμιακό νερό
  3. Δασικός δρόμος προς δεξαμενή Δασαρχείου Αιγίου (από Αιγές)
  4. Χωριό Μοναστήρι - Αγροτοδασικός δρόμος Εκκλησία Αναλήψεως
  5. Άνω Ποταμιά - Κρύα Βρύση (Σούβαρδο)
  6. Ζαρούχλα - Περιθώρι (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
  7. Σόλος (Γκόλφως Βρύση) - Ριζανά - Κρυονέρι - Ζαρούχλα (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
  8. Ζαρούχλα - Άγιος Νικόλαος (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
  9. Καλόγριας Λάκκα - Κούτσουρα (περιοχή Κουνινά)
  10. Καλόγριας Λάκκα - Βρύση Κερασούλας (περιοχή τ.κ. Παρασκευής)
  11. Άγιοι Απόστολοι Πτέρης - Πέντε Βρύσες Μελισσιών
  12. Ι.Μ. Ταξιαρχών - Χριστιανική Ένωση (Κατασκηνώσεις)

 

Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

  1. Στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα.
  2. Στο Δάσος της Στροφυλιάς - Κουνουπελίου, στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως, από Δάσος Κατάκολου έως Δάσος Σκαφιδιάς, στο Δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας, στο Δάσος Θινών, στο Δάσος Επιταλίου - Αλφειούσας - Φράγμα Αλφειού, στο Δάσος Ράχες - Ανεμοχώρι - Καλλίκωμο, στο Δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες - Στρέφι), στο Δάσος Πλουτοχωρίου, στο Δάσος Κρεστένων - Δάσος Σεφερλή - Κ.Σαμικού - Κρουνοί, στο Δάσος Καλυβάκια - Μπάμπες - Σκιλλουντία - Γρύλος, στο Δάσος Νέδα - Φιγαλεία, στο Δάσος Θολό, στο Δάσος Μιράκα - Βασιλάκι - Νεμούτα - Φολόη - όρια Ν. Ηλείας, στο Δάσος Τ/Κ Κάστρου - Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL), στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου.
  3. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών, πέριξ των αρχαιολογικών χώρων: της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ήλιδας, του Επικούρειου Απόλλωνα, του Κάστρου Χλεμούτσι και των θρησκευτικών χώρων: Μονή Αγ. Ελεούσα, Μονή Βλαχέρνας, Παναγία Εισοδιώτισσα, Αγίου Ιωάννου, Ι. Μονή Σκαφιδιάς, Ι. Μονή Κρεμαστής Λανθίου, Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Πελοπίου, Ι. Μονή Άνω Δίβρης, Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος Βουνάργου, Ι. Μονή Αναλήψεως, Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βουλιαγμένης, Ι. Μονή Προφήτη Ηλία, Ι. Μονή Σεπετού Αλιφείρας, Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρισίων.
  4. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών πέριξ και εντός των πρώην σκουπιδότοπων - χωματερών: Κρεστένων, Ανδρίτσαινας, Φολόης, Ζαχάρως, Λαμπείας, Βώλακος, Αλιφείρας, Πύργου (Αγκινάρα), Δροσελή Δήμου Λεχαινών, Βουρλιά Τραγανού Δήμου Ανδραβίδας, Κουγέικα Τ/Κ. Καπελέτου Δήμου Βουπρασίας, Βυτινέικα Δήμου Κάστρου - Κυλλήνης, Μπαλί Θινών Δήμου Βαρθολομιού, στην περιοχή Κονιδέικα του Δήμου Αμαλιάδας και στο Τ/Κ Κόροιβος του Δήμου Γαστούνης.

 

*Σημειώνεται ότι των απαγορεύσεων, εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους.

Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

  . Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
  • Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση

  • Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.[1]
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
  • Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας.
  • Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.

 

  • Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
  • Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
  • Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.

Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας

Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

  • Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας.
  • Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
  • Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
  • Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
  • Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
  • Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
  • Αν διαταχθεί η οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή στην οποία βρίσκεσθε, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν από τις αρμόδιες αρχές.
  • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
  • Προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
  • Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
  • Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.
  • Τοποθετείστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους.
  • Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
  • Αν η πυρκαγιά πλησιάζει

Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

  • Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
  • Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

                     

 

 

 

 

 

Σύσκεψη για την προώθηση των έργων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Πατρών – Πύργου και την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

Οι παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Πατρών – Πύργου καθώς και το έργο σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, αποτέλεσαν αντικείμενο της τεχνικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, υπό τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και της Περιφέρειας.

Στην πραγματικότητα, η σημερινή σύσκεψη αποτέλεσε την πρακτική συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, πριν λίγες μέρες, με στόχο την άμεση προώθηση των διαδικασιών.

Σε ότι αφορά την Πατρών – Πύργου οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, αφού αποτύπωσαν το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και μελέτησαν τις ιδιαιτερότητές του, παρουσίασαν τις προτεινόμενος τεχνικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατά το διάστημα που ο δρόμος θα είναι στο στάδιο της ανακατασκευής και εν συνεχεία να διατηρηθούν για να εξυπηρετούν τις αστικές μετακινήσεις.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι πρόκειται για έναν δρόμο που έχει περίπου 200 προσβάσεις και 51 ισόπεδους κόμβους, γεγονός που μαζί με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, αλλά και τις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσονται από αρκετά οχήματα, δημιουργούν προϋποθέσεις υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε η ανάγκη για «μέτρα άμεσης απόδοσης με μικρό κοινωνικό αντίκτυπο», ώστε να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να τοποθετηθούν εύκαμπτοι οριοδείκτες (κορύνες) σε μήκος περίπου 70 χλμ, για τον διαχωρισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας, η ύπαρξη των οποίων θα αποτρέπει και τις αριστερές στροφές επί του δρόμου για την είσοδο σε προσβάσεις στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Επίσης, θα καθοριστούν τα σημεία στα οποία θα επιτρέπονται οι προσπεράσεις οχημάτων, ενώ θα χρειαστεί να κλείσουν κάποιοι κόμβοι. Η δημοπράτηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, αναμένεται μέσα στο 2020.

Σχετικά με την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, υπήρξε αποτύπωση των απαιτούμενων μελετών που θα προωθηθούν άμεσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου και αυτό να βρει το χρηματοδοτικό μοντέλο ωρίμανσής του. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για έναν οδικό άξονα συνολικού μήκους 20 χλμ, (περιλαμβάνει και την Περιφερειακή Αγρινίου), μείζονος σημασίας για την αποκατάσταση της «απομόνωσης» του μεγάλου αστικού κέντρου της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής.

«Δεν μένουμε στα λόγια. Πριν μερικές μέρες ήμασταν στο Υπουργείο, σήμερα οι εκπρόσωποι του Υπουργείου βρέθηκαν εδώ για να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για την περιοχή μας. Προχωράμε με πολύ γρήγορα βήματα γιατί αυτό οφείλουμε στην τοπική κοινωνία» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στην τεχνική σύσκεψη έλαβαν μέρος τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Δημήτριος Αναγνώπουλος Διευθυντής ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ, Ιωάννης Καρνέσης Γενικός Διευθυντής Σ.Υ, οι τεχνικοί σύμβουλοι Παναγής Τονιόλος και Γιώργος Μπατάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Σκορδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζώλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Έργων ΠΔΕ Χρήστος Καραγιάννης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Θεόδωρος Τζόλας.

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σε θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει
συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών για
το μήνα Αύγουστο του έτους 2020, όπως καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα.
 
Πιο συγκεκριμένα από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και
τα Τμήματα Άμεσης Δράσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας,
Αιτωλίας και Ακαρνανίας βεβαιώθηκαν συνολικά 506 παραβάσεις του Κώδικα
Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών.
 
Ειδικότερα,
 
Είδος παράβασης                                                         
                                              Αριθμός
•    Στάση και στάθμευση  σε πεζοδρόμια πλατείες, ειδικά ερείσματα που
προορίζονται, για πεζούς και ποδηλατοδρόμους.    176
•    Στάση και στάθμευση  στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω
σ' αυτούς    169
•    Παράνομη κίνηση σε πεζόδρομους    54
•    Στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε
ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης
αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ + ειδικούς χώρους στάθμευσης
οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης    28
•    Παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμια     27
•    Ηχορύπανση από θορύβους που προκαλούνται από πάσης φύσεως
κυκλοφορούντα οχήματα    27
•    Στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη
από πέντε μέτρα από αυτές    25
 
Παρακαλούμε, να τηρείται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να σέβεστε
τους πολίτες ως προς την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνησή τους.
 
Θεωρούμε σημαντικό να σεβόμαστε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως
οι συμπολίτες μας ΑμεΑ, για τους οποίους απαιτούνται ειδικότερες
συνθήκες κατά τις μετακινήσεις τους.
 
Οι τροχονομικοί έλεγχοι για την ελευθερία κίνησης πολιτών θα συνεχίζουν
να εφαρμόζονται με αμείωτη ένταση σε όλη την Δυτική Ελλάδα.
 

Διαχείριση τουριστικών ροών εν μέσω συνθηκών Covid-19 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Herit-Data

Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του τουρισμού και κατά συνέπεια της αύξησης της εισερχόμενης ροής ταξιδιωτών σε  αστικά κέντρα καθώς και σε περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τέθηκε σε παγκόσμιο διάλογο το ζήτημα του υπερ-τουρισμού (overtourism) και η σχέση του με την έλλειψη πολιτικών για την ορθή διαχείριση των τουριστικών ροών. Ο τουρισμός, ενώ αποτελεί βασικό πυλώνα  της ελληνικής οικονομίας, παράγει αποτελέσματα όχι πάντα θετικά σε σχέση με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Ο συνωστισμός στα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στους γύρω  χώρους, οι συχνές φθορές των πολιτιστικών μνημείων και η ηχορύπανση είναι κάποιες από τις αρνητικές επιδράσεις του υπέρ-τουρισμού.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο φαινόμενο άρχισε να μεταβάλλεται, αφού λόγω της πανδημίας του COVID-19, ο υπέρ-τουρισμός μετατράπηκε σε υπό-τουρισμό. Στη σοβαρότερη μέχρι σήμερα κρίση του αιώνα, τουριστικές υποδομές και αξιοθέατα στέκουν όρθια στην κατάσταση που ήταν μέχρι πρότινος με τη διαφορά, ότι η τουριστική δραστηριότητα  υπολειτουργεί. Αυτή η κατάσταση καθιστά περισσότερο από ποτέ επιτακτική την ανάγκη για μια συγκροτημένη στρατηγική διαχείρισης του τουρισμού και τη διαμόρφωση κατάλληλων τουριστικών μοντέλων και στρατηγικής για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως εταίρος του ευρωπαϊκού έργου «Sustainable Heritage Management towards Mass Tourisme Impact thanks to aholisticuse of Big and Open Data- HERIT DATA/Αειφόρος διαχείριση τουριστικών ροών και των επιπτώσεών τους μέσω ολιστικής αξιοποίησης πολυπληθών και ανοικτών δεδομένων» (έργο τετραετούς διάρκειας με την συμμετοχή δεκατριών ευρωπαϊκών εταίρων), αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες καλείται να συγκεντρώσει πρωτογενή  δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις τουριστικές ροές σε τρία σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Αρχαία Ολυμπία, Ναός Επικούρειου Απόλλωνα και Λιμάνι του Κατακόλου).

Με τη χρήση «έξυπνου» εξοπλισμού θα καταγράφεται και θα αξιολογείται ο αριθμός των επισκεπτών στα συγκεκριμένα σημεία.  Μέσω αυτής της γνώσης θα λαμβάνονται αποφάσεις για τη δημιουργία ενός μοντέλου ορθής διαχείρισης των  τουριστικών ροών. Πρόκειται για μια προστιθέμενη αξία καινοτομίας για τουριστικούς προορισμούς, η οποία θα δημιουργήσει τις δυνατότητες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που επηρεάζουν αρνητικά τα διάφορα κέντρα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Βασικοί στόχοι του παραπάνω εγχειρήματος αποτελούν ο έλεγχος και η μείωση της μαζικής συγκέντρωσης επισκεπτών σε ένα τόπο, η προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των κατοίκων,  καθώς και η  διατήρηση της επισκεψιμότητάς του σε υψηλό επίπεδο και σε περιβάλλον υγειονομικά ασφαλές.

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φ. Ζαΐμη στο Εργοστάσιο Αράξου

Το Εργοστάσιο Μεταφορικών Μέσων και Επίγειου Εξοπλισμού Αράξου επισκέφτηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΠΣΕΚ καθ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη.

Στη ξενάγηση που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Διοικητή Ιωάννη Φλώρο και τους εργαζομένους του εργοστασίου για το καινοτόμο έργο που επιτελούν, την οργάνωση και λειτουργία του εργοστασίου αλλά και την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση του προσωπικού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αφού ευχαρίστησε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του εργοστασίου για τη φιλοξενία, συνεχάρη τους εργαζομένους για το αξιέπαινο έργο που υλοποιούν. «Η ΠΔΕ θα επιδιώξει και θα στηρίξει την συνεργασία σε κάθε αξιόλογη ερευνητική, τεχνολογική και καινοτόμο προσπάθεια μεταξύ της ΠΑ και της ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής μας για την ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαΐμης.

Τόνισε ακόμη ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να συμβάλλει μέσω μελλοντικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όχι μόνο στη βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξή της σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες εθνικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της στενότερης συνεργασίας και υποστήριξης της ΠΔΕ προς την Πολεμική Αεροπορία και γενικότερα τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

 

 

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Δυτική Ελλάδα την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) θα βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα και την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όπως αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα Τετάρτη στη Δυτική Ελλάδα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.