434 New Articles

Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο - Δελτίο τύπου για την απώλεια του Βασίλη Αντωνόπουλου

Σήμερα, χάσαμε ένα φίλο, ένα συναγωνιστή στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση, έναν ΑΝΘΡΩΠΟ, το Βασίλη Αντωνόπουλο, τον Ιατρό από τη Μυρτιά Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας
Χάσαμε ένα εκλεκτό και ιδρυτικό μέλος της παράταξης μας που διετέλεσε ο πρώτος αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας. Ένας άνθρωπος πράος, ευγενής και βαθιά δημοκράτης.

Η απώλεια είναι μεγάλη για όλους εμάς.

Καλό ταξίδι φίλε.
 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, για την απώλεια του Βασίλη Αντωνόπουλου

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του Βασίλη Αντωνόπουλου. Στο μήνυμά του, αναφέρει:

«Ο Βασίλης Αντωνόπουλος τίμησε την ιατρική επιστήμη, την αυτοδιοίκηση και την πολιτική. Μετέτρεψε σε σκοπό ζωής την προσφορά στην κοινωνία και στον τόπο του. Όλοι θα τον θυμόμαστε ως έναν έντιμο αγωνιστή, που με ήθος, ανιδιοτέλεια και πίστη στις δημοκρατικές αξίες, υπήρξε ο πρώτος αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και ένας συνεπής πρωταγωνιστής των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων επί δεκαετίες.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του». 

 

Συνάντηση των μελών της υπό σύσταση, Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 η συνάντηση των μελών της υπό σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των φύλων. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν η απουσία ίσων ευκαιριών, οι μισθολογικές ανισότητες, τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας καθώς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που υφίστανται στο γυναίκειο πληθυσμό.

Τα μέλη επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχέδιο με απώτερο στόχο την ενίσχυση και προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την ουσιαστική ισότητα των φύλων σε κάθε έκφανση της ζωής και την εξάλειψη υπαρκτών έμφυλων διακρίσεων. 

Κατά την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της υπό σύσταση επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης δήλωσε: «Η ισότητα των φύλων και το δικαίωμα όλων σε μια μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία αποτελεί κεντρικό άξονα της αναπτυξιακής πολιτικής της ΠΔΕ.  Είναι ευθύνη όλων μας η καταπολέμηση ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κοινωνία και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από συλλογική προσπάθεια  και συνεργασία με άλλους φορείς».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, τόνισε:            «Είναι μια καλή ευκαιρία μέσα από τις δράσεις της υπό σύσταση επιτροπής να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και να ενισχύσουμε το ρόλο τους με τη θέσπιση νέων νομοθετικών παρεμβάσεων»

Στη συνεδρίαση συμμετείχε εξ αποστάσεως o συντονιστής της πρωτοβουλίας REBRAINGREECE-ΠΔΕ, Παντελής Νικολαΐδης και ενημέρωσε τα μέλη για τις προτεραιότητες του προγράμματος. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών μέσα από καινοτόμα προγράμματα που στόχο έχουν την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων σε νέες γυναίκες.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης η Αμαλία Βούλγαρη  –Πολονύφη Περιφερειακή  Σύμβουλος της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η Γεωργία Μπίμπα από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η Ευαγγελία Γιαννόπουλου και Ευαγγελία Μάρκου από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης, η Άννα-Μαρία Ρογδάκη και η Θεοδώρα Μιχαλοπούλου από την Ένωση Γυναικών Πάτρας, η Ευγενία Αρβανίτη από το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Βασιλεία Χατζηνικήτα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Ιωάννα Λουρίδα και η Ευτυχία Λαμπροπούλου που εκπροσώπησαν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των φύλων,  και η Βίκυ Αθανασοπούλου Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών «Δυμαρίστη».

Σημαντικά Εργαλεία για την «Γεωργία Ακριβείας» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου TAGs

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η παρουσίαση διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή γεωχωρικών δεδομένων στο χωράφι και την αποθήκευση τους σε χωρική βάση δεδομένων. Η πρωτοβουλία εντάσσεται  στο πλαίσιο του έργου TAGs - ‘’Υπηρεσίες τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας για την τόνωση των τοπικών οικοσυστημάτων γεωργικών τροφίμων και για τη στήριξη διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ομάδων τοπικής δράσης", το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα InterregV/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. 

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα/βάση δεδομένων αποτελεί εργαλείο στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για την υποστήριξη και εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στο χωράφι. Στην παρουσίαση συζητήθηκαν και οι δυνατότητες χρήσης των διαδικτυακών αυτών εργαλείων από επιχειρήσεις, φορείς και ομάδες παραγωγών. 

«Η υλοποίηση και ανάδειξη καινοτόμων δράσεων γεωργίας ακριβείας για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών οικοσυστημάτων γεωργικών τροφίμων, δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες στον Αγροδιατροφικό τομέα. Η ΠΔΕ μέσω της υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων αλλά και της δημιουργίας -λειτουργίας δομών όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική, με στόχο την στήριξη, ανάπτυξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής μας. Μάλιστα, τόσο με το έργο TAGs, όσο και με συντονισμένες δράσεις των έργων INCUBA και BALKANET η Περιφέρεια έχει θέσει ως στόχο την υποστήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. Στο πλαίσιο αυτό, στο άμεσο προσεχές διάστημα προγραμματίζεται μια σειρά από εκδηλώσεις και άλλες δράσεις» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Θεόδωρος Βασιλόπουλος.  

Την παρουσίαση- συνάντηση εργασίας συντόνισαν η υπεύθυνου έργου Ελένη Κακαρίδη, γεωπόνος M.Sc., εκ μέρους της ομάδας έργου TAGs της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και ο Επίκουρος Καθηγητής Παντελής Μπαρούχας υπεύθυνος έργου εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικός υπεύθυνος του Εδαφολογικού Εργαστηρίου ΠΔΕ.  Ακολούθησε συζήτηση για τις συνέργειες και τις δυνατότητες χρήσης τέτοιων εργαλείων από τους ενδιαφερομένους. Τοποθετήσεις έγιναν από τον Θανάση Πετρόπουλο, Πρόεδρο ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας,  από τον Βασίλη Μιχαλόπουλο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ, καθώς και από τους εκπροσώπους διακρατικών έργων στον τομέα της αγροδιατροφής και καινοτομίας: Α. Λιόπα-Τσακαλίδη - ΑREThOU5A, Γ. Κεραμίδα - Smart4all, Π. Μπαλτζόη - IR2MA, Α. Καυγά - iNGREEN, Κ. Τζαμαλούκα- INCUBA. Παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΔΕ Σ. Βέρρας και ο γεωπόνος Κ. Παπαγιαννόπουλος εκπρόσωπος του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων & Λαχανικών-Σιτηρών-Ελαιολάδου Αμαλιάδας Νομού Ηλείας «Εύφορη Γη».

 

 

Επιπλέον 5,6 εκ. ευρώ για τις δράσεις μεταποίησης του Leader

Με επιπλέον 5,6 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι δράσεις μεταποίησης του CCLD/Leader σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη μεταφέρονται πόροι από το υπομέτρο 4.2, προκειμένου να καλυφθούν οι αιτήσεις στήριξης που έχουν υποβληθεί αντίστοιχα στις τέσσερις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) που διαχειρίζονται το Leader της Δυτικής Ελλάδας.

Οι εκχωρούμενοι πόροι κατανέμονται αναλογικά ως εξής:

-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ: 2.464.104,70 ΕΥΡΩ

- ΑΧΑΪΑ Α.Ε ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ: 597.414,05 ΕΥΡΩ

-ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ: 1.060.678,13 ΕΥΡΩ

- ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ: 1.567.803,12 ΕΥΡΩ

Εκτός από τους πόρους που  προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και μεταφέρονται στο Leader, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έχει ζητήσει υπερδέσμευση της τάξη του 24% από την αρχική πίστωση, με στόχο να καλυφθούν όλες οι θετικά αξιολογημένες αιτήσεις στήριξης.

 

 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη με εκπροσώπους αλιευτικών συνεταιρισμών και μισθωτές ιχθυοτροφείων

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη επισκέφθηκαν την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 εκπρόσωποι συνεταιρισμών, μισθωτές ιχθυοτροφείων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και μέλη του Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (ΣΑΣΕΛ).

Κατά την συνάντηση έγινε μια συνολική συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την παραγωγή αλιευμάτων, αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, από την πλευρά των εκπροσώπων ζητήθηκε η παρέμβαση της Περιφέρειας ώστε να υπάρξει μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση μελών των αλιευτικών συνεταιρισμών κατ’ αναλογία με αυτή που ίσχυσε για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και να εφαρμοστούν ρυθμίσεις καταβολής των ενοικίων για το σύνολο των μισθώσεων ιχθυοτροφείων.

 

Επίσης, αφού έγινε μια σύντομη περιγραφή για την πορεία της παραγωγής των αλιευτικών συνεταιρισμών της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του τομέα, ενώ αναπτύχθηκαν και επί μέρους αιτήματα μεταξύ των οποίων  και η βελτίωση ορισμένων αναγκαίων υποδομών για την ανάπτυξη των ιχθυοτροφείων και τη διακίνηση της παραγωγής.

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας  είναι από τους πλέον δυναμικούς και από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους στη Δυτική Ελλάδα, γι αυτό και η Περιφέρεια έχει στραμμένο τον ενδιαφέρον της καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες, με στόχο να αναζητήσει τις λύσεις και τις  αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε ο κλάδος να συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται, προσφέροντας στην περιφερειακή οικονομία.

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, 10ο Περιφερειακό Τμήμα: Επιστολή διαμαρτυρίας για τα μαθήματα Οικονομίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

10oΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Ταχ. Δ/νση         Ζαΐμη  21 Τ.Κ. 26223, Πάτρα              

Πληροφορίες    κ.  Νικολοπούλου Βάσω

Τηλέφωνο          2610 221645

Fax                     2610 241184

E-mail                Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

              Πάτρα, 19/06/2020

 

              Αρ. Πρωτ.: 219

 

 

 

ΠΡΟΣ: 

-Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

  κ. Νίκη  Κεραμέως

 

ΚΟΙΝ.:

-Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

  κ. Σοφία  Ζαχαράκη

-Πρόεδρο Ο.Ε.Ε. κ. Κων/νο Κόλλια

-Κεντρική Διοίκηση Ο.Ε.Ε.

-Περιφερειακά Τμήματα Ο.Ε.Ε.

-Βουλευτές Αχαΐας -Αιτ/νίας - Ηλείας


ΘΕΜΑ: « Επιστολή διαμαρτυρίας για τα μαθήματα Οικονομίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση »

 

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας αλλά και των συσσωρευμένων προβλημάτων λόγω δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, η γνώση και η εκπαίδευση σε οικονομικά θέματα πρέπει να άρχεται και να ενισχύεται από μικρή ηλικία.

Η διαμόρφωση κουλτούρας των πολιτών στην διαχείριση των ατομικών, οικογενειακών και δημοσίων οικονομικών πρέπει να ενισχυθεί και να τεθεί στο προσκήνιο. Οι μαθητές πρέπει να αποκτούν τις γνώσεις και τις ικανότητες ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα την λειτουργία της Οικονομίας, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να λαμβάνουν τις βέλτιστες αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές θα βελτιώσουν το επίπεδο της ατομικής και οικογενειακής τους οικονομικής ευημερίας, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία μιας κοινωνίας. Επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε τον Οικονομικό Αναλφαβητισμό και όχι να τον συντηρούμε.

Με έκπληξη και προβληματισμό, διαπιστώσαμε την μείωση των ωρών εκ μέρους σας, με την οποία υποβαθμίζεται η σημαντικότητα της Οικονομικής Επιστήμης για τους μαθητές και την κοινωνία. Επίσης, η επιλογή σας σχετικά με τα ωρολόγια προγράμματα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών λόγω μείωση των ωρών διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια οδηγώντας τους σε διαθεσιμότητα και ανεργία.

Με αφορμή την επιστολή της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, σας καλούμε να διορθώσετε άμεσα το λάθος και να τροποποιήσετε άμεσα τα ωρολόγια προγράμματα των Γυμνασίων και των Λυκείων, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που κατατέθηκαν κεντρικά, ως κατωτέρω:

 

  1. Εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας», ως μαθήματος Γενικής Παιδείας, που οι μαθητές θα διδαχθούν πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη Γ΄ τάξη, δηλαδή στην Α΄ ή στην Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου.
  2. Το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» να ενταχθεί ως διδασκόμενο και ενδοσχολικά εξεταζόμενο για τους μαθητές του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου.
  3. Το μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» να συνεχίσει να διδάσκεται στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ τάξης.
  4. Το μάθημα «Οικιακή Οικονομία» να γίνει εργαστηριακό και να διδάσκεται στην Α΄ και Β΄ τάξη Γυμνασίου.

 

 

                                                                                           

                                                                           Ο Πρόεδρος του 10ου  Π.Τ. του Ο.Ε.Ε.

 

                                                                                             Γεώργιος Παππάς

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.