434 New Articles

Θετική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των Περιφερειών

Θετική υπήρξε η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κοινή επιστολή των μελών της CPMR για επαρκή αναγνώριση και χρηματοδότηση των Περιφερειών  που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό. Ειδικότερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ylva Johansson, ως εκπρόσωπος της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απάντησε στην κοινή επιστολή που έλαβε από τα μέλη της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών (CRPM), αναφέροντας τα εξής:

 

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Ylva Johansson: «Συμμεριζόμαστε πλήρως την αίσθηση του επείγοντος και της ανάγκης ταχείας δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα Σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη 700 εκατ. ευρώ, ενώ 17 κράτη μέλη έχουν προσφέρει περισσότερα από 90.000 είδη βοήθειας στην Ελλάδα, όπως ξενώνες  και υγειονομικό υλικό. Έχει επίσης τεθεί σε εφαρμογή ένα Σχέδιο στήριξης των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των κινδύνων του COVID-19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες με παιδιά μέσω ενός προγράμματος εθελοντικών επιστροφών. 11 μέλη κράτη και η Ελβετία έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πάνω από 1.600 θέσεις μετεγκατάστασης για ασυνόδευτους ανηλίκους και οικογένειες με παιδιά. 12 παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο και 47 στη Γερμανία.

Επίσης, η Επιτροπή είναι σε διαδικασίας έγκρισης ενός Νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα και τη συνοχή. Αναφορικά με τη νέα προγραμματική περίοδο έχει προτείνει ένα φιλόδοξο Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης στα πλαίσια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027. Αυτή η πρόταση προβλέπει μεγαλύτερη εμπλοκή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στον προγραμματισμό και τη διαχείριση των κεφαλαίων και τη βελτίωση της πρόσβασής τους σε αυτά. Περιλαμβάνει περισσότερα κίνητρα για τα κράτη μέλη, όπως υψηλότερη συνεισφορά στην ΕΕ, έργα ένταξης που υλοποιούνται από τοπικές και περιφερειακές αρχές. Οι προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus και το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για το 2021-2027 προβλέπουν μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές και περιφερειακές αρχές να λάβουν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τέλος, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν με στόχο την εφαρμογή των προγραμματισμών της από τις αρχές του 2021».

 

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της CPMR απεύθυναν έκκληση για αποτελεσματικά μέτρα στήριξης στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, προκειμένου να βοηθήσουν τις ευάλωτες ομάδες των μεταναστών σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά και να αποφορτίσουν περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ρευμάτων.

 

Η κοινή αυτή επιστολή, την οποία συνυπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο με στόχο την αναμόρφωση του υφιστάμενου συστήματος και την παροχή βιώσιμων κοινών απαντήσεων. Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι περιφερειακές αρχές θα λάβουν επαρκή αναγνώριση και χρηματοδότηση σε σχέση με τις ανάγκες τους».

 

Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, ο  Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης προσκάλεσε τη Γενική Γραμματέα της CPMR Ελένη Μαριάνου να παρευρεθεί στο 8th Regional Growth Conference που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως 4 Ιουλίου 2020 στην Achaia Clauss στην Πάτρα, ώστε να παρουσιαστούν όλες οι πρωτοβουλίες της CPMR αλλά και τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η CPMR (Συνδιάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών) αποτελεί εδώ και χρόνια έναν πολύτιμο σύμβουλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τόσο για περιφερειακά θέματα όσο και για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

 

Συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο

Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 και ώρα 14.00 το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επί του θέματος θα γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν και θα ακολουθήσει συζήτηση.

 

Επίσης, με στόχο τον επανασχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής για την περιοχή και τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων για την νέα προγραμματική περίοδο, το Περιφερειακό Συμβούλιο πρόκειται να προχωρήσει στη σύσταση και συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής ως συμβουλευτικό όργανο του Σώματος  με αντικείμενο την Παρακολούθηση της Εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 • Σε άλλο αρχείο επισυνάπτεται η Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης.

 

 

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

 

 

 

 Πάτρα, 18/06/2020

Α.Π.: ΠΔΕ/ΓΠΠΣ/149040/319

Ταχ. Δ/νση          

:

N.E.O. Πατρών- Αθηνών

ΠΡΟΣ:

Συνημμένο πίνακα αποδεκτών

Ταχ. Κώδικας      

:

26441

 

(μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)

Πληροφορίες

:

Β. Μολφέση - Γ. Αγγελοπούλου

 

 

Τηλ.

:

2613 613536,537

 

 

Fax

:

2613613538

 

 

E-mail

:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

           

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Καλείστε όπως συμμετάσχετε στην 10η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη την 24η Ιουνίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α 55/11.3.2020) και τις σχετικές διατάξεις του άρθρ.168 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/07.06.2010) όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει, για τη συζήτηση  και λήψη αποφάσεων των παρακάτω θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

Συζήτηση της υπ. αριθ. 10/2020 Επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης «Δυτική Ελλάδα- Δικαίωμα στην Πρόοδο» κ. Μπαλαμπάνη Νικολάου σχετικά με την Εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

Συζήτηση της υπ. αριθ. 12/2020 Επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης «Δυτική Ελλάδα ΜΠΡΟΣΤΑ!» κ. Κατσικόπουλου Δημητρίου σχετικά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον υπό-σύσταση φορέα λειτουργίας του φράγματος στη λίμνη Αστερίου.

 

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

Συζήτηση της υπ. αριθ. 13/2020 Επερώτησης της Παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» σχετικά με τα μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα στον άνω ρου ποταμού Ευήνου.

 

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

Συζήτηση της υπ. αριθ. 14/2020 Επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης «Δυτική Ελλάδα- Δικαίωμα στην Πρόοδο» κ. Μπράμου Παναγιώτη σχετικά με την εξέλιξη του έργου αναβάθμισης χερσαίας ζώνης λιμένα Κατακόλου.

 

 

 

ΘΕΜΑ 1ο

 

Συζήτηση - ενημέρωση για την έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

ΘΕΜΑ 2ο

 

Σύσταση και συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής ως συμβουλευτικό όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την Παρακολούθηση της Εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

 

(εισηγητής : Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαδόπουλος Παναγιώτης)

 

ΘΕΜΑ 3ο

 

Έγκριση ανάθεσης με «Ανοικτή διαδικασία» ( του άρθ. 27 του Ν. 4412/16) και με κριτήριο ανάθεσης «την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάσει τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής» (της παρ. 2 του άρθ. 86 του Ν. 4412/16), της δημόσιας σύμβασης μελέτης με τα κάτωθι στοιχεία :Τίτλος: «Μελέτη Αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση κατά τμήματα του ποταμού Ευήνου από τις εκβολές του έως τον οικισμό Παραδείσι». Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - ΣΑΜΠ 001 (Μελέτες Π.Δ.Ε.), Κωδικός Έργου: 2015ΜΠ00100005, Ολικός Προϋπολογισμός: 600.000,00€.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 4ο

 

Έγκριση τρόπου ανάθεσης ενός (1) Υποέργου με τίτλο: «Προμήθεια ηλεκτρονικών υδροληψιών, κεντρικών παροχομέτρων και τηλεμετρικού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και ελέγχου των παροχών του αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Σαβαλίων» με προϋπολογισμό Υποέργου: 877.530,22€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., της Πράξης με τίτλο: «Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Σαβαλίων», που έχει ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», με κωδικό ΟΠΣΑΑ: 0016072077, συνολικού προϋπολογισμού Πράξης: 2.198.000,60€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., με ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία του άρθρου 27 του ν.4412/2016, για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης προμήθειας άνω των ορίων, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 5ο

 

Έγκριση τρόπου ανάθεσης ενός (1) Υποέργου με τίτλο: «Προμήθεια ηλεκτρονικών υδροληψιών, κεντρικών παροχομέτρων και τηλεμετρικού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και ελέγχου των παροχών του αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Μυρτουντίων» με προϋπολογισμό Υποέργου: 1.444.096,61€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., της Πράξης με τίτλο: «Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Μυρτουντίων», που έχει ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», με κωδικό ΟΠΣΑΑ: 0016072060, συνολικού προϋπολογισμού Πράξης: 2.198.000,60€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., με ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία του άρθρου 27 του ν.4412/2016, για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης προμήθειας άνω των ορίων, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 6ο

 

Έγκριση τρόπου ανάθεσης ενός (1) Υποέργου με τίτλο: «Εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδροληψιών με υδρομετρητή και κεντρικών υδρομετρητών στα αντλιοστάσια άρδευσης» με προϋπολογισμό Υποέργου: 929.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., της Πράξης με τίτλο: «Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Β΄ Πύργου», που έχει ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», με κωδικό ΟΠΣΑΑ: 0016071845, συνολικού προϋπολογισμού Πράξης: 2.199.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., με ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία του άρθρου 27 του ν.4412/2016, για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης προμήθειας άνω των ορίων, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 7ο

 

Έγκριση του τρόπου ανάθεσης του 1ου υποέργου με τίτλο «Μελέτη οριοθέτησης - διευθέτησης στον ποταμό Ενιπέα»  προϋπολογισμού υποέργου 940.000,00€ με ΦΠΑ της μελέτης με τίτλο «Μελέτη οριοθέτησης-διευθέτησης σε υδατορέματα της Π.Ε. Ηλείας» συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000,00€ μετά του ΦΠΑ που χρηματοδοτείται από την ΣΑΜΠ 901 με κωδικό 2020ΜΠ90100001,με ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27 του ν 4412/16 για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης μελέτης άνω των ορίων του άρθρου  5 του ν 4412/2016 και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας-τιμής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του ν 4412/2016.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 8ο

 

Έγκριση τρόπου ανάθεσης του έργου με τίτλο: «Συντήρηση – Αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Ηλείας ετών 2020-2022», προϋπολογισμού 9.300.000,00€, που χρηματοδοτείται από την ΣΑΕΠ 501, με ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία άνω των ορίων (άρθρο 27 του ν.4412/2016) και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του ν.4412/2016.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 9ο

 

Έγκριση καθορισμού διεξαγωγής της δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4412/2016 ως ανοιχτή δημοπρασία, για τα έργα:1) «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022»,προϋπολογισμού 4.340.000,00€,2) «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022», προϋπολογισμού 4.330.000,00€ και 3) «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΕΤΩΝ 2020-2022», προϋπολογισμού 4.330.000,00€, που αποτελούν υποέργα του ενταγμένου στην ΣΑΕΠ501 έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΑΪΑΣ Π.Δ.Ε.» με κωδικό 2020ΕΠ50100008.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 10ο

 

Έγκριση καθορισμού διεξαγωγής της δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4412/2016 ως ανοιχτή δημοπρασία, για το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ», προϋπολογισμού 50.000,00€, που αποτελεί 2ο υποέργο του ενταγμένου στην ΣΑΕΠ001 έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΝΤΑΣΚΑ" ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» με κωδικό 2018ΕΠ00100007.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 11ο

 

Έγκριση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως ενός έτους στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλ/νίας, Αχαΐας & Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση των αναγκών του προγράμματος εμβολιασμού κατά της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών.

 

 

(εισηγητής : Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής -Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης κ. Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης)

 

ΘΕΜΑ 12ο

 

Καθορισμός διαδικασίας κάλυψης της δαπάνης για τη συμμετοχή των τέκνων του προσωπικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε παιδικές κατασκηνώσεις και έγκριση αναγκαιότητας διενέργειας δαπάνης μέχρι του ποσού των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00€), από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2020.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης  κ. Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης)

 

ΘΕΜΑ 13ο

 

Έγκριση υπογραφής του πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας

κ. Μπονάνος Χαράλαμπος

ΘΕΜΑ 14ο

 

Έγκριση υπογραφής του πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας

κ. Μπονάνος Χαράλαμπος

ΘΕΜΑ 15ο

 

Έγκριση τριμηνιαίου σχεδίου δράσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που θα διοργανώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2020.

 

 

                                      (εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού

                                               και Τουρισμού κ. Κοροβέσης Νικόλαος)

ΘΕΜΑ 16ο

:

Συζήτηση και απόφαση για την ονοματοδοσία των κινητών μονάδων αιμοληψίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.

 

 

(εισηγητής : Επικεφαλής της Παράταξης «Δυτική Ελλάδα Δικαίωμα στην Πρόοδο κ. Κατσιφάρας Απόστολος)

 

ΘΕΜΑ 17ο

 

Έγκριση υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού (ESCROW ACCOUNT).

 

 

(εισηγητής : Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  κ. Φαρμάκης Νεκτάριος)

 

 

 

 

ΘΕΜΑ 18ο

 

Έγκριση του τρόπου  δημοπράτησης και του τρόπου ανάθεσης των εξής προμηθειών: α) Προμήθεια ελαστικών (ΚΑΕ 1321) αυτοκινήτων – μηχανημάτων, περιόδου 2020-2021 ποσού 30.000,00 β) Προμήθεια Θερινού & Χειμερινού Ρουχισμού ( Ένδυση- Υπόδηση ) , περιόδου 2020 ποσού 10.000,00 γ) Προμήθεια Υλικών Σήμανσης ΕΟΔ ( Πινακίδες , Κώνοι κα) ποσού 20.000,00 δ)Προμήθεια ψυχρού ασφαλτομίγματος περιόδου 2020-2021 ποσού 130.000,00 και ε) Προμήθεια Γεωδαιτικού Σταθμού Δέκτη GNSS ποσού 50.000,00€

 

του έργου με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Δ.Ε. ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Δ.Ε» (σε συνέχεια του Π.Κ. 2013ΕΠ00100000). Κωδικός Έργου: 2014ΕΠ50100002 Χρηματοδότηση: ΣΑΕΠ501 με Κ.Ε. 2014ΕΠ50100002.

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

ΘΕΜΑ 19ο

 

Έγκριση της διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης για τα έργα :

 

1.«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ Λ1 & Λ4, ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΛΕΣΙΝΙΟΥ, ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΕΒ ΛΕΣΙΝΙΟΥ» Προϋπολογισμού:2.200.000,00 € ( με Φ.Π.Α. )

2. «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ Α3 & Α4, ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ 8 ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΕΒ ΚΑΤΟΧΗΣ» Προϋπολογισμού:1.600.000,00 € ( με Φ.Π.Α. )

3. «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ Α2/ Ζωνης (9Α) & Α2/ Ζωνης (9Β+9Γ) ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΕΒ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ» Προϋπολογισμού:2.200.000,00 € ( με Φ.Π.Α )

4. «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ & ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ Τ.Ο.Ε.Β ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» Προϋπολογισμού:1.987.091,87 € ( με Φ.Π.Α. )

 

που χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 (ΕΣΠΑ /ΣΑΕΠ 082/1, κωδικός 2020ΣΕ08210002).

 

 

 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος)

 

 

Επισημαίνουμε ότι η Π.Δ.Ε. διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο λογισμικό και έχει θέσει στη διάθεσή σας όλα τα αναγκαία μέσα για την υλοποίηση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη από τον δικό σας χώρο.

Εφόσον όμως δεν επιτευχθεί απαρτία εξαιτίας της αδυναμίας σύνδεσης μελών που επιθυμούν να συμμετέχουν, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 10 παραγρ.1 της ΠΝΠ της 11.3.2020 (ΦΕΚ Α 55/11.3.2020) και του άρθρου 167 παρ. 1 του Ν. 3852/2010, με τα ίδια θέματα.

 

 


 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

 

 

 

 

Παναγιώτης Παπαδόπουλος

       

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

 

Αποδέκτες Πρόσκλησης:

 1. κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
 2. κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 3. κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

 

Κοινοποίηση:

 1. κ.κ. Βουλευτές Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 2. κ.κ. Δημάρχους Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
 3. Εκτελεστικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 4. Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης
 5. M.M.E.
 6. Γενικούς Δ/ντές Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 7. Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

 

 

 

 

 

Drones και άλλος σύγχρονος εξοπλισμός στα Σώματα Ασφαλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Επιχειρησιακός κόμβος Πολιτικής Προστασίας το αεροδρόμιο του Επιταλίου

Η δημιουργία επιχειρησιακού κόμβου Πολιτικής Προστασίας στο χώρο του Αεροδρομίου Επιταλίου, στην Π.Ε. Ηλείας, καθώς και η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας με νέες τεχνολογίες για τις επιχειρησιακές τους ανάγκες είναι ορισμένες από τις δράσεις που προβλέπονται μεταξύ άλλων στο ευρωπαϊκό έργο AETHER (Alliance for the Effective Transnational  Handling  of Environmental Resources), το οποίο χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα INTERREG 2014-2020.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας με τα Σώματα Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμενικό Σώμα), βάσει του οποίου ενισχύεται η επιχειρησιακή συνεργασία όλων των μερών σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, προβλέπεται προμήθεια μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΣΑ)  τα οποία θα αποδοθούν στις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ στο τέλος του προγράμματος θα τους παραχωρηθούν και άλλα σύγχρονα μέσα που θα έχουν αποκτηθεί, όπως κάμερες ακριβείας, δίκτυο αισθητήρων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α.

 

«Βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας προσπάθειας για καλύτερη και παραγωγικότερη συνεργασία, με τελικό αποδέκτη την ασφάλεια του πολίτη. Μέσω του διακρατικού προγράμματος που υλοποιούμε, έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε σύγχρονα μέσα που θα διατεθούν στα Σώματα Ασφαλείας, προκειμένου να περιοριστούν οι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και να αυξηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των τοπικών δυνάμεων Ασφαλείας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να ενισχύει τα Σώματα Ασφαλείας για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού τους.

Στα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού έργου AETHER αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαϊμης, ο οποίος μεταξύ άλλων εστίασε στο νέο ρόλο που θα διαδραματίσει το αεροδρόμιο Επιταλίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όπως ανέφερε, θα γίνει αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων για χρήση του από μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη (ΣμηΣΑ), ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική χρήση ως κόμβου διαχείρισης έκτακτων αναγκών. «Στην στρατηγική μας εμπεριέχεται η περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησής του», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός  Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξιάρχος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Νίκος Ρουμελιώτης και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας Νικόλαος Ματούλας ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά για τον Περιφερειάρχη για την σημαντική στήριξή τους στα Σώματα Ασφαλείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στη χρήση των μη στελεχωμένων αεροσκαφών.  Θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, όπως επιτήρηση οδικού δικτύου κυκλοφορίας οχημάτων, έρευνες αγνοουμένων ατόμων, δίωξη λαθρεμπορίου, διαπίστωση περιβαλλοντικών και αστικών παραβάσεων, πρόληψη της εγκληματικότητας, επιτήρηση σε περιοχές ενδιαφέροντος, συμμετοχή σε δασικές και αστικές πυρκαγιές, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επιτήρηση και έρευνα θαλασσίων περιοχών, προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος και ακτών κ.ά.

Στην διάρκεια της τελετής υπογραφής την τεχνική ανάλυση του προγράμματος AETHER έκανε ο Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας στέλεχος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας, ενώ παρευρέθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Στεφανίδης.

Κοινή επιστολή 5 Περιφ. Τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τους Λογιστές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Π. Τ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ          Π.Τ . ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ             Π.Τ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

  Π.Τ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ      Π.Τ. ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

                                                                       Ηράκλειο, 18/06/2020

                                                                                          Αρ. Πρωτ.: Φ5/142

 

                   ΠΡΟΣ

                   Υπουργό Οικονομίας,

                   κ. Χρήστο Σταϊκούρα

                   Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών

                               Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση

                    Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

                                            κ.  Άδωνι Γεωργιάδη

 

Θέμα: Τα προβλήματα των λογιστών – φοροτεχνικών απαιτούν άμεσα λύση

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Από τη θέση μας ως Οικονομικό Επιμελητήριο, διατελώντας οικονομικός σύμβουλος της πολιτείας, το τελευταίο τρίμηνο καταθέτουμε συνεχώς στα αρμόδια Υπουργεία σειρά τεκμηριωμένων προτάσεων για τη στήριξη της Εθνικής μας οικονομίας.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία, ως Τοπικές Διοικήσεις εκ των μεγαλύτερων Περιφερειακών Τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου να παρουσιάσουμε την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι λογιστές - φοροτεχνικοί και παράλληλα για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ο όγκος εργασίας των λογιστών-φοροτεχνικών λόγω της συνεχούς νομοθέτησης νέων διατάξεων, έχει αυξηθεί εκθετικά με αποτέλεσμα για να διεκπεραιώσουν τις νέες υποχρεώσεις και να τηρήσουν τις προθεσμίες, να μην έχουν πλέον χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Σε αυτό τον όγκο και ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο φορολογικών δηλώσεων έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε. για την αναδρομική προσαρμογή των επιχειρήσεων στα ηλεκτρονικά βιβλία από 01/01/2020 !

Όσο αφορά δε τις εισπράξεις, αυτές έχουν παγώσει και ο τεράστιος όγκος των νέων υποχρεώσεων δεν συνδέεται με αύξηση των εισοδημάτων. Τι αμοιβή άλλωστε να λάβουν από επιχείρηση που είναι «κλειστή» 3 μήνες και από εργαζόμενους που είναι σε αναστολή;

Επιπλέον όλων των άλλων με μελέτη ημερησίως 3 - 4 ωρών, ένα λογιστής παραμένει ημιμαθείς και δεν μπορεί να συμβουλέψει τους πελάτες του αν πρώτα δεν ελέγξει ότι έχει δημοσιευτεί κάποιο νέο ΦΕΚ.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο διάστημα η ασταμάτητη νομοθέτηση των νέων διατάξεων, οι ατελείωτες τροποποιήσεις τους, οι ασάφειες, η μη κωδικοποίησή τους, τα στενά χρονικά περιθώρια προσαρμογής που προβλέπουν και η έλλειψη της δυνατότητας μεταγενέστερων διορθώσεων, καθιστούν την καθημερινότητα αφόρητη, απελπιστική και αγχωτική.

Ο κυκεώνας των διατάξεων αυτών και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που προβλέπουν έχουν αυξήσει σε υπερβολικό βαθμό την «ηλεκτρονική» γραφειοκρατία! Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής :

 • Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες μηνιαίως παρόλο που οι εργαζόμενοί τους παραμένουν σε αναστολή.
 • Η Υπεύθυνη Δήλωση των Εκμισθωτών για την απώλεια του 40% των μισθωμάτων τους παρόλο που οι πληττόμενοι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν υποβάλλει ήδη αντίστοιχες Δηλώσεις.
 • Η πρόσφατη αλλαγή στο Δώρο Πάσχα που θα κληθούν οι εργοδότες να υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση για τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτό για την περίοδο της αναστολής των εργαζομένων τους, τα οποία βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις στα προγράμματα της Εισπρακτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ, της επιδότησης τόκων Β’ τριμήνου 2020, των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Λόγω των παραπάνω και σε συνδυασμό με το διαφορετικό περιεχόμενο μεταξύ προφορικών εξαγγελιών και των τελικών κειμένων των νομοθετημάτων, σας μεταφέρουμε τη δυσαρέσκεια των Λογιστών – Φοροτεχνικών και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δε γίνουν οι ανάλογες διορθωτικές κινήσεις από τα Υπουργεία.

Ως οικονομολόγοι και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου που είστε, σας ζητάμε :

 • Παράταση των τρεχουσών υποχρεώσεων (ΜΥΦ, φορολογικών δηλώσεων κ.ο.κ.) με τον καθορισμό ενός ρεαλιστικού προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση οι λογιστές φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινά.
 • Άμεση κωδικοποίηση όλων των διατάξεων του τελευταίου τριμήνου.
 • Τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων από 01/01/2021.
 • Παροχή δυνατότητας τροποποιήσεων σε όλες τις Δηλώσεις που αφορούν διατάξεις κορωνοϊού, μετά τη λήξη των προθεσμιών.
 • Την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του κλάδου.
 • Τη συνέχιση της έκπτωσης του 25% των ασφαλιστικών μας εισφορών μέχρι 31/12/2020, χωρίς μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας.
 • Μη φορολόγηση των εκπτώσεων που λαμβάνουμε ως εισόδημα.
 • Την εξάλειψη της ηλεκτρονικής «γραφειοκρατίας».
 • Προσαρμογή των αποφάσεων των Υπουργείων σας στις προτάσεις των φορέων που βιώνουν τα προβλήματα καθημερινά, για να αποφεύγονται οι τεχνικές δυσκολίες υλοποίησης τους. Η ανακοίνωση της σύστασης τεχνικής ομάδας εργασίας, μεταξύ του Υπ. Εργασίας και του Επιμελητηρίου μας είναι μια καλή αρχή και ευελπιστούμε να συσταθούν αντίστοιχες επιτροπές και στα άλλα δύο Υπουργεία.

 

Παρακαλούμε όπως θεωρήσετε ότι οι Διοικήσεις των Τοπικών μας Επιμελητηρίων και τα καταξιωμένα μέλη μας, είναι στη διάθεσή σας για να παρέχουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις μας, ώστε να ξεπεράσουμε όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Για το σκοπό αυτό αιτούμαστε την πραγματοποίηση συνάντησης το συντομότερο δυνατό, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα πρόβλημα του κλάδου και να θέσουμε από κοινού ένα ρεαλιστικό πλαίσιο επίλυσής τους.

Με εκτίμηση

 

Σταύρος Καρτέρης

Πρόεδρος ΟΕΕ Ανατ. Κρήτης

 

Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης

Πρόεδρος ΟΕΕ Δωδεκανήσου

 

Παντελής Πετσετάκης

Πρόεδρος ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης

 

Κατσιμπογεώργος Ηλίας

Πρόεδρος ΟΕΕ Θεσσαλίας

Παππάς Γεώργιος

Πρόεδρος ΟΕΕ Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος

Μνημόνιο συναντίληψης Περιφέρειας και τοπικών φορέων για τις πρακτικές της «Έξυπνης Πόλης»

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με τους Δήμους, τα Τεχνικά και Εμπορικά Επιμελητήρια και άλλους φορείς προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Το Μνημόνιο, το οποίο στάλθηκε για υπογραφή από οποιονδήποτε φορέα το επιθυμεί, αποσκοπεί στη συνεργασία της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων για την προαγωγή πολιτικών που βελτιώνουν το οικοσύστημα και τις ικανότητες καινοτομίας, εφαρμόζοντας πρακτικές της «Έξυπνης Πόλης», με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, την αποτελεσματικότερη χρήση πόρων και το μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπου μπορούν να επιτευχθούν μέσω της δημιουργία υποδομών και την ψηφιοποίηση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παρέχει από εδώ και στο εξής, σε οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί:

- Τη διάχυση της ενημέρωσης και της πληροφορίας που έχει συλλεχθεί από διάφορες δράσεις για τις Έξυπνες Πόλεις ( ESMARTCITY).

- Προτάσεις πολιτικών για τη βελτίωση τοπικών και περιφερειακών δράσεων που έχουν συγκεντρωθεί από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

- Τη σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία για δράσεις προώθησης ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, αποδοτικού αστικού φωτισμού, βελτίωσης δικτύων μεταφορών, όπως και αναβάθμισης υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων.

«Κοινή μας προσπάθεια είναι, να προκύψει μία νέα πραγματικότητα για τις τοπικές κοινωνίες, με μείωση των ρυπογόνων εκπομπών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και νέων και πράσινων επιχειρήσεων» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Στην Πάτρα ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων

Στην Πάτρα βρέθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Λάμπρο Δημητρογιάννη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης  για το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων της Δυτικής Ελλάδας και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αναλυτική αναφορά ζητημάτων που απασχολούν την Περιφέρεια, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Επιπλέον συζητήθηκαν διεξοδικά και τα δεδομένα που υπάρχουν στην παρούσα φάση για τα έργα επεξεργασίας και τη διαχείριση των λυμάτων οικισμών άνω των 2000 κατοίκων. Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τους τελευταίους μήνες προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε: «Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα στην Πάτρα σηματοδοτεί τη βούληση της κεντρικής διοίκησης να συνδράμει την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση της χώρας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κυρίως όμως, πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του ο κ. Αραβώσης ανέφερε ότι  η χώρα θα έπρεπε από το 2005 να έχει συμμορφωθεί με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, η οποία προβλέπει ότι όλοι αυτοί οι οικισμοί θα έπρεπε να έχουν δίκτυα και εγκαταστάσεις διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. «Πρέπει να βιαστούμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, καθώς η χώρα ήδη καταβάλλει πρόστιμα για την μη συμμόρφωση με την Οδηγία και απειλείται με την επιβολή νέων βαρύτατων προστίμων» υπογράμμισε

Στη τεχνική συνάντηση που ακολούθησε, παρουσία εκπροσώπων των Δήμων, της ΜΟΔ, της Διαχειριστικής Αρχής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και καθορίστηκαν οι επόμενες δράσεις.

Ο κ. Δημητρογιάννης τόνισε ότι η έναρξη του κύκλου των διαβουλεύσεων για τα επικαιροποιημένα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Σχέδια Λυμάτων από την Δυτική Ελλάδα αποδεικνύει και την αναγνώριση εκ μέρους του Υπουργείου  προς την Περιφέρεια του σημαντικού έργου που έχει συντελεστεί και της άοκνης προσπάθειας που καταβάλλεται για την βελτίωση και την καλύτερη διαχείριση των υποδομών επεξεργασίας λυμάτων.

 

 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο και τους Προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και Καλαβρύτων.

Κατά τη συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα προστασίας της αγροτικής παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη  αναφορά έγινε σε προϊόντα εμβληματικής σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως οι ελιές και το λάδι, τα τυροκομικά προϊόντα, οι φράουλες, κλπ. Επίσης, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη βελτίωση της λειτουργίας και της οργάνωσης του συνεταιριστικού κινήματος, αλλά και ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας.

 «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν ισχυρό οικονομικό πυλώνα της Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας που πρέπει να ενισχύσουμε. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αποτελούν τους δύο πιο σημαντικούς κρίκους της αλυσίδας που θα ωθήσει τη Δυτική Ελλάδα σε ανάπτυξη και σε βελτίωση της ποιότητας ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας» τόνισε ο κ. Φαρμάκης σε δηλώσεις του, προσθέτοντας:  «Με τη βεβαιότητα ότι τα ποιοτικά μας προϊόντα μπορούν να επικρατήσουν στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία του Υπουργείου, των τοπικών φορέων και κυρίως, των ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας την γη, μπορούμε να μπούμε σε μία νέα εποχή…»

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΔΕ Σταύρος Βέρρας.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.