357 New Articles

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Μ. ΒΟΡΙΔΗ - Πρόσθετη χρηματοδότηση για την ένταξη όλων των παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας στα Σχέδια Βελτίωσης ζητάει ο Νεκτάριος Φαρμάκης

«Είναι ανάγκη η Ελλάδα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που συμμετέχουν στην πρόσκληση του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2014-2020 και που διαθέτουν τις προϋποθέσεις,  να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό τους, να εφαρμόσουν καινοτόμες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, να χρησιμοποιήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), να οργανώσουν και να καθετοποιήσουν τις εργασίες τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα και να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα το έδαφος και το περιβάλλον».

Αυτά μεταξύ άλλων σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ζητώντας αύξηση χρηματοδότησης, προκειμένου να μην μείνει εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης κανένας παραγωγός που πληροί τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο υπομέτρο 4.1 εντάχθηκαν σε πρώτη φάση 768 Σχέδια Βελτίωσης συνολικού ύψους Δημόσιας Δαπάνης 43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ενταχθούν επιπλέον Σχέδια Βελτίωσης Δημόσιας Δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Δηλαδή το σύνολο της χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 48 εκ. ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, το ύψος της Δημόσιας Δαπάνης για τους επιλαχόντες, που δεν μπορούν να ενταχθούν ανέρχεται περίπου σε 13 εκ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζει στην επιστολή του: «Μετά την πρόσφατη συνάντησή σας κε Υπουργέ με τους ομολόγους σας των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στην κοινή σας δήλωση, φαίνεται η πρόθεση για στοχευμένα μέτρα πρόσθετης έκτακτης ενίσχυσης για τους αγρότες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Πιστεύουμε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 13 εκ. ευρώ για την ένταξη όλων των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης στο υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν αποτελεί απλώς ενίσχυση των αγροτών μας, αλλά μια σοβαρή επένδυση που θα αποδώσει όχι μόνο στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά κυρίως στη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας».

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που ενέχεται σε σωρεία κλοπών σε οικίες στην Πάτρα και στην Αττική

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της και εξιχνιάστηκαν συνολικά(30) περιπτώσεις

Η αξία των κλοπιμαίων (κοσμημάτων και χρημάτων) ανέρχεται σε 150.000 ευρώ περίπου 

Σε βάρος των συλληφθέντων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Πατρών

 

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών  της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε σωρεία κλοπών σε οικίες στην Πάτρα και στην Αττική.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί, στα Σαγέικα Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών με την συνδρομή της ΟΠΚΕ, τέσσερις ημεδαποί(τρεις άνδρες και μια γυναίκα), σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Πατρών, για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα για σύσταση συμμορίας,με σκοπό την διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.

Με τις ίδιες κατηγορίες αναζητείται για να συλληφθεί ακόμα ένας ημεδαπός άνδρας, συνεργός των συλληφθέντων,τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών προέκυψε ότι, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργώντας από κοινού, διέπραξαν το τελευταίο εξάμηνο,στην Πάτρα, στην Αθήνα και στο Κερατσίνι, συνολικά (30) κλοπές,σε οικίες, κατά τις οποίες αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα.

Ως προς την μεθοδολογία των συλληφθέντων, επισημαίνεται ότι εισέρχονταν στις οικίες :

  • είτε από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα,
  • είτε διαρρηγνύοντας παράθυρα και πόρτες,
  • είτε με την μέθοδο της απασχόλησης

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της συμμορίας, από την εγκληματική τους δράση ανέρχεται σε (150.000) ευρώ περίπου, σε αξία αντικειμένων και χρημάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Ανακριτή Πατρών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του συνεργού τους.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

 

 

 

Σε τηλεδιάσκεψη με Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε ο Θ. Βασιλόπουλος

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2023 και έπειτα καθώς επίσης τα συσσωρευμένα αγροτικά  ζητήματα που απασχολούν συνολικά τις Περιφέρειες της χώρας απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Στην τηλεδιάσκεψη ανταποκρίθηκε το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης γνώστης των αγροτικών ζητημάτων.

Συμφωνήθηκε οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη - η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη Τρίτη 19 Μαΐου 2020 - να κωδικοποιηθούν ώστε να τεθούν σε γνώση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για να υπάρξει κοινή διεκδίκηση στα αιτήματα που θα τεθούν: «Μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί , με τις προτάσεις που καταθέτουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην διεκδίκηση για το νέο αγροτικό περιβάλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Μια σειρά από ζητήματα καλούμαστε να τα ιεραρχήσουμε και να ζητήσουμε λύσεις από τα συναρμόδια υπουργεία» τόνισε.

ΤΑ ΖΗΤΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες τοποθετήθηκαν Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε ένα πρώτο πλάνο προτάσεων-διεκδικήσεων που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για τα παρακάτω ζητήματα:

*Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων- προγραμμάτων ανάπτυξης αγροτικού χώρου

*Να ενταχθούν όλα τα Σχέδια Βελτίωσης χωρίς αποκλεισμούς – Δημιουργία επαγγελματιών αγροτών

*Προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων με παράλληλη προβολή σε δυναμικές αγορές για εξαγωγές 

*Άμεσα να δοθούν σε όλους τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς λόγω της πανδημίας οι ειδικές ενισχύσεις. Τονίστηκε  ότι δεν επαρκούν τα 150 εκατ. ευρώ

* Ένταξη στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων του συνόλου του αγροτικού- παραγωγικού ιστού της χώρας 

*Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ασφαλιστικού του πλαισίου, λαμβάνοντος υπόψη και  την κλιματική αλλαγή 

*Οριστικό πλάνο φόρμουλα- συνεργασίας με ΔΕΗ για οφειλές ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ. Επιμονή για δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών με εγγύηση Περιφερειών 

*Στελέχωση των ΔΑΟΚ με επιστημονικό προσωπικό γεωπόνους-κτηνιάτρους-τοπογράφους

 Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ζιμπίδης, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, Ιονίων Νήσων Σωτήριος Κουρής, Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κούφελος, Κρήτης Εμμανουήλ Χνάρης και  Στερεάς Ελλάδος Δημήτριος Βουρδάνος.

Θ. Βασιλόπουλος: Αναπτυξιακό εργαλείο στον πρωτογενή τομέα, η οικοτεχνία στη Δυτική Ελλάδα

Η οικοτεχνία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των μικρών παραγωγών για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και ένα μέτρο που μπορεί να στηρίξει την αγροτική οικογένεια, αφού δίνει την δυνατότητα για μικρής κλίμακας μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που παράγει ο επαγγελματίας αγρότης στην αγροτική του εκμετάλλευση ή στην αγροτική του κατοικία και την πώλησή των προϊόντων του τόσο στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης και αγροτικής κατοικίας, όσο και σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις, στις λαϊκές αγορές, στις αγορές παραγωγών και από το 2015 και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος έχει δώσει προτεραιότητα σε αυτή την δράση γι αυτό και σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας τέθηκε επί τάπητος ο σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο στην Δυτική Ελλάδα . Ένα επιπλέον κίνητρο για τους οικοτέχνες είναι ότι τα έσοδα από την οικοτεχνική τους δραστηριότητα θεωρούνται αγροτικά εισοδήματα και συνεπώς φορολογούνται ως αγροτικά, με ισχύ από 1/1/2017, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Στα θετικά αποτελέσματα της οικοτεχνίας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων

α. η ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων

β. οι καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με την κατάργηση των μεσαζόντων, και

γ. η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Ο επαγγελματίας αγρότης για να γίνει οικοτέχνης πρέπει να εγγραφεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει είναι απλή και γίνεται ηλεκτρονικά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, και συγκεκριμένα:

Για την ΠΕ Αχαίας: 2613613714, Α. Γκολφινόπουλος

Για την ΠΕ Αιτωλοκαρνανίας: 2631361157, Ι. Τριάντη

Για την ΠΕ Ηλείας:  2621360134, Α. Μιχαλοπούλου

 

Δυτική Ελλάδα - "Δικαίωμα στην Πρόοδο": Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του Νοσηλευτικού Προσωπικού της χώρας

υνάντηση με το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” είχε ο τ. Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών.
Σε δήλωση του εξέφρασε το επίκαιρο μήνυμα του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο, τονίζοντας τα εξής:

Η πανδημία COVID-19 επιβεβαίωσε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο την σημαντικότητα του ρόλου των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών στο σύστημα υγείας μίας χώρας

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς καθώς αναλαμβάνει την ολοκληρωμένη φροντίδα τους (πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση), πολλές φορές υπό αντίξοες και εξαντλητικές συνθήκες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών αποτελεί μία αφορμή όχι μόνο για να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην κοινωνία αλλά και για συμπόρευση μαζί τους, προκειμένου η Πολιτεία να εγκύψει στα δίκαια αιτήματα : για άμεσους διορισμούς μόνιμου προσωπικού και την κάλυψη των αρκετών καινών οργανικών θέσεων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χορήγηση επιδόματος βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας με την συνέχιση και καταβολή του νοσοκομειακού τους επιδόματος που λήγει 30/06/2020."

Εκ μέρους του Τομέα Επικοινωνίας, σας ζητούμε συγγνώμη εάν λάβατε παραπάνω από μια φορά το δελτίο τύπου. 

Το νέο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας

Το νέο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας αναδείχθηκε με μυστική ψηφοφορία, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.

Η νέα σύνθεση έχει ως εξής:

Πρόεδρος ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Γεωπόνος και Κοσμήτορας ΕΑΠ, Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μηχανολόγος Μηχανικός και Αντιπρόεδρος ΣΕΒ ΠΕ & ΔΕ, Γραμματέας ο Σωτήριος Μιχαλόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε δουλειά άμεσα, και να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους για να επιτύχουμε άμεσα αποτελέσματα. Ο ρόλος του ΠΣΕΚ οφείλει να είναι ουσιαστικός κι αυτό θα επιτευχθεί,  διότι παρατηρώ με ικανοποίηση ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ίδια κατεύθυνση. Υπάρχουν ευκαιρίες και καινοτόμες ιδέες, τις οποίες θα στηρίξουμε για να υλοποιηθούν», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης.

«Έξυπνο» σύστημα φωτεινής σηματοδότησης αποκτάει η Δυτική Ελλάδα

«Έξυπνο» σύστημα φωτεινής σηματοδότησης αποκτά η Δυτική Ελλάδα, καθώς σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «Προμήθεια και Εκσυγχρονισμός Φωτεινής Σηματοδότησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το νέο σύστημα έρχεται να ανταποκριθεί τις σύγχρονες απαιτήσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στις πόλεις των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Θα αποτελείται από υπολογιστές κυκλοφορίας και ρυθμιστές κυκλοφορίας, καθώς επίσης από τον εξοπλισμό διασύνδεσης μεταξύ τους. Συμπεριλαμβάνονται ρυθμιστές κυκλοφορίας, οι οποίοι θα συνδεθούν είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα με το νέο κέντρο φωτεινής σηματοδότησης. Από εκεί θα γίνεται επιτήρηση και αναγγελία βλαβών, συλλογή, καταγραφή, ανάλυση στοιχείων κυκλοφορίας, επιλογή προγράμματος για κάθε κόμβο, εφαρμογή κυκλοφοριακών προγραμμάτων, ομαδοποίηση κόμβων, αντίστροφη μέτρηση για τους πεζούς, προμήθεια και τοποθέτηση ηχητικής διάταξης τυφλών. Επίσης, θα γίνει αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών τεχνολογίας πυρακτώσεως με σηματοδότες τεχνολογίας τύπου led.

Με την εγκατάσταση του νέου συστήματος προβλέπεται να υπάρξει αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, μείωση της συμφόρησης και βελτίωση της συνολικής απόδοσης των συστημάτων μεταφορών.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλαρης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικού - Δημοσιονομικού Ελέγχου Ηλίας Κρηνίδης.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.