434 New Articles

Παρατείνεται μέχρι την Τρίτη 7  Απριλίου 2020 η υποβολή ενστάσεων του υπομέτρου 4.1 «Σχέδια Βελτίωσης» του ΠΑΑ 2014-2020 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τη σχετική  απόφαση έλαβε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, έχοντας υπ όψη και τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊου.

Στο πλαίσιο αυτό χορηγείται παράταση στην προθεσμία υποβολής των ενδικοφανών προσφυγών, ενώ υπενθυμίζεται πως  σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές του κοινού με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν τεθεί σε ισχύ πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου και την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία οι συναλλασσόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν πριν την προσέλευση τους, στον σύνδεσμο: www.pde.gov.gr/gr/images/files/COVID-19-measures-PDE.pdf.

 

Ν. Φαρμάκης: «Όλοι μαζί να γίνουμε μια ισχυρή φάλαγγα, προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας»

«Είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης, η ώρα που καλούμαστε όλοι μαζί να γίνουμε μία ισχυρή φάλαγγα, προστατεύοντας τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, παρέχοντας πολύτιμο χρόνο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, αλλά και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την ανακάλυψη των φαρμάκων και του εμβολίου που θα μετατρέψουν και αυτόν τον ιό σε μία απλή γρίπη. Η υπακοή στα προληπτικά μέτρα, η ανταλλαγή γνώσεων και προτάσεων, ο διαρκής συντονισμός και κυρίως η συνεχής διάχυση του μηνύματος προς την κοινωνία, είναι οι μοναδικοί τρόποι να βγούμε σύντομα στο ξέφωτο».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τους ομολόγους του, Περιφερειάρχες της υπόλοιπης χώρας, στα πλαίσια συντονισμού και ανταλλαγής απόψεων για τα μέτρα προστασίας κατά της επέκτασης του ιού.

Αυτό είναι όμως και το καθημερινό μήνυμα του Περιφερειάρχη στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται εσωτερικά στην Περιφέρεια, αλλά και με τους άλλους τοπικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται πως ο Περιφερειάρχης, με απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, έθεσε αυστηρές παραμέτρους λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας, βάσει των οδηγιών που παρέχουν οι ειδικοί. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται περιορισμός της προσέλευσης κοινού στις υπηρεσίες και μόνο για επείγουσες υποθέσεις, αλλά και πλήρη ενεργοποίηση των υπηρεσιών ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικά μέσα. Όλα τα στοιχεία επικοινωνίας της Περιφέρειας και τα τηλέφωνα των υπηρεσιών, μπορούν να αναζητηθούν μέσω της ιστοσελίδας: https://www.pde.gov.gr/ds/.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, όλες οι προθεσμίες για υποθέσεις των πολιτών, που έχουν ορισθεί αποκλειστικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρατείνονται μέχρι νεώτερης ενημέρωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, αποφασίστηκε αναστολή της διενέργειας εξετάσεων, όπως οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών και η χορήγηση άδειας επαγγέλματος σε τεχνικά επαγγέλματα, μέχρι 30  Απριλίου 2020. Επίσης, για όσα οχήματα λήγει η ισχύς των Δ.Τ.Ε. (ΚΤΕΟ) παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι η Περιφέρεια έχει ήδη ακυρώσει οποιαδήποτε διοργάνωσή της – ή συμμετοχή της σε διοργάνωση – έκθεσης, συνεδρίου, πολιτιστικής και αθλητικής εκδήλωσης, κλπ.

Πέραν τούτων, όπως έχει ήδη δηλώσει ο κ. Φαρμάκης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει το σύνολο των κινητών μονάδων αιμοδοσίας, ώστε στον βαθμό που θα απαιτηθεί, να μπορούν να λαμβάνουν δείγματα από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, μετακινούμενα σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς να χρειάζεται οι πολίτες να μετακινούνται προς τα Νοσοκομεία.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η πλατιά ενημερωτική καμπάνια της Περιφέρειας για τα μέτρα ατομικής υγιεινής που είναι απαραίτητα, αλλά και για την ανάγκη αυτοπεριορισμού των κινήσεων όλων μας, προκειμένου να αποφευχθεί η πλατιά διασπορά της νόσου στην κοινωνία.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα συνεχίζει να λειτουργεί και να παραμένει το μεγάλο σπίτι των πολιτών της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Το σπίτι που μας ενώνει, που μας εμπνέει και μας προστατεύει. Γι’ αυτό και την ώρα που δικοί μας άνθρωποι δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία προσπαθώντας να βοηθήσουν άλλους δικούς μας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη νόσο, όλοι οι υπόλοιποι ας κάνουμε αυτό που πρέπει. Ας προστατευθούμε. Δεν είναι δύσκολο, είναι όμως σωτήριο…» υπογραμμίζει ο κ. Φαρμάκης.

Φωκίων Ζαΐμης: «Στόχος, να γίνει η Πάτρα Κέντρο Πληροφορικής» - Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”

«Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι να προωθηθεί η καινοτομία. Η διασύνδεση της ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας με το δημόσιο τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα μιας νέας εποχής», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” Γιάννη Ιωαννίδη.

Τη συνάντηση απασχόλησε η μεταφορά τεχνολογίας από την έρευνα στην καθημερινότητα των πολιτών, τομέας στον οποίο – όπως επισημάνθηκε -  έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Παράλληλα έγινε αναφορά σε προσπάθειες όπως αυτή του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», που δείχνουν ότι αυτή η μεταφορά τεχνολογίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Αποστολή του ΕΚ "Αθηνά" είναι να υποστηρίζει τον πλήρη κύκλο έρευνας και καινοτομίας, αρχίζοντας από τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, συνεχίζοντας με τη δημιουργία συστημάτων και προϊόντων καθώς και την ανάπτυξη και υποστήριξη υποδομών, και ολοκληρώνοντας με τη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα.

«Στόχος μας είναι η Πάτρα να καταστεί σημείο αναφοράς, το μεγαλύτερο κέντρο Πληροφορικής της Ελλάδος, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη ένας σημαντικός όγκος ερευνών, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει τα βέλτιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στην περιοχή μας από το Πανεπιστήμιο ενώ υπάρχει και το ΙΝΒΙΣ, το οποίο εστιάζει το ερευνητικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον του στην παροχή σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και σχετικών υπηρεσιών για βιομηχανικές διεργασίες και επιχειρησιακά περιβάλλοντα, ενδυναμώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής βιομηχανίας. Εκτιμώ ότι με εντατική δουλειά και με στόχευση μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα και να επιτύχουμε το όραμά μας”, τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν οι υποδομές και τα προγράμματα που θα στηρίξουν τη σημαντική αυτή  προσπάθεια που αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή. Μάλιστα ο κ. Ζαΐμης καταλήγοντας ανέφερε ότι «υπάρχει ένα αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό, που πρέπει να καθοδηγηθεί κατάλληλα βρίσκοντας ταυτόχρονα εργασιακές διεξόδους και δυνατότητες συνεχούς αναβάθμισης επιπέδου και γνώσης. Συνεπώς πρέπει να συσταθεί άμεσα μια δομή που θα συντονίζει το τεχνολογικό γίγνεσθαι και θα εξελίσσει καινοτόμες προσπάθειες».

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τον θάνατο του Μ. Αγιομυργιαννάκη

Στην Πάτρα σήμερα, Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, συνήλθε εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, μετά το άγγελμα του θανάτου του Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Ηλείας, Μανώλη Αγιομυργιαννάκη.

Ο Περιφερειάρχης, ο Πρόεδρος και το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του συναδέλφου Μανώλη Αγιομυργιαννάκη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πολεμώντας γενναία ενάντια στο νέο κορωνοϊο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ομόφωνα αποφάσισε:

 • Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Τάκη Παπαδόπουλο, να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.
 • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του και να τους επιδώσει το παρόν ψήφισμα.
 • Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος.
 • Να προβεί σε δωρεά στο «Χαμόγελο του Παιδιού» (παράρτημα Ηλείας), στη μνήμη του εκλιπόντος.
 • Να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να δημοσιευθεί στον Τύπο η παρούσα απόφαση.

Απόφαση Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για τη λειτουργία των υπηρεσιών της ΠΔΕ και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών

Περιορισμένη προσέλευση των πολιτών στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (και μόνο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία), εκ περιτροπής εργασία των υπαλλήλων της ΠΔΕ, αναστολή όλων των εξεταστικών διαδικασιών (π.χ. άδειες οδήγησης) και ελέγχων ΚΤΕΟ με παράλληλη παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου, καθώς επίσης οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων, περιγράφονται μεταξύ άλλων στην απόφαση που υπέγραψε σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στα πλαίσια περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και προστασίας της δημόσιας υγείας, βάσει των νόμων και διατάξεων που έχουν τεθεί σε ισχύ από το Ελληνικό Κράτος και τα αρμόδια Υπουργεία.

Σημειώνεται ότι με την ίδια απόφαση, συστήνεται Επιτελική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης στην ΠΔΕ, ενώ παράλληλα δίνονται και τα τηλέφωνα των Γενικών Διευθύνσεων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:

 

 

 

Α. Οδηγίες για την αποτροπή μετάδοσης του COVID-19 στους χώρους εργασίας

 1. Περιορισμός της εισόδου κοινού στις Υπηρεσίες από μία είσοδο.
 2. Οι πολίτες θα προσέρχονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας μόνο για τις απολύτως αναγκαίες και επείγουσες υποθέσεις (για λόγους υγείας). Η εξυπηρέτηση των πολιτών θα πραγματοποιείται μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα τηρείται βιβλίο επισκεπτών στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία των πολιτών και το οποίο θα καταστραφεί μετά τη λήξη της κρίσιμης περιόδου(για ιχνηλάτηση πιθανού κρούσματος) .

Εναλλακτικά η διεκπεραίωση των υποθέσεων θα γίνεται είτε τηλεφωνικά , είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία επικοινωνίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση : https://www.pde.gov.gr/ds/

 1. Τοποθέτηση προστατευτικών χωρισμάτων από «πλέξι γκλας» , όπου δεν υπάρχουν, σε θυρίδες εξυπηρέτησης κοινού.
 2. Με ευθύνη των προϊσταμένων θα πρέπει σε κάθε χώρο γραφείου να βρίσκεται εκ περιτροπής μόνο ένας εργαζόμενος. Σε ενιαίους χώρους θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ των θέσεων εργασίας.
 3. Τοποθέτηση ειδικών αυτοκόλλητων σημάτων για τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται από εργαζόμενους και πολίτες στις υπηρεσίες.
 4. Μέριμνα, ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι τοποθετημένοι δίπλα στους νιπτήρες.
 5. Όλες οι προθεσμίες για υποθέσεις των πολιτών, που έχουν ορισθεί αποκλειστικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , παρατείνονται μέχρι νεώτερης ενημέρωσης.
 6. Αναστολή της διενέργειας όλων των εξεταστικών διαδικασιών (θεωρητικών και πρακτικών) , όπως οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών, χορήγηση άδειας επαγγέλματος σε τεχνικά επαγγέλματα, χειριστές μηχανημάτων, έως 30-04-2020.

Για όσα οχήματα λήγει η ισχύς των Δ.Τ.Ε. (ΚΤΕΟ) παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι και 30-04-2020. Ομοίως παρατείνονται μέχρι 30-04-2020 οι άδειες οδήγησης οχημάτων

 1. Προστασία των υπαλλήλων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από τις υπηρεσίες άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού.
 2. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών συστήνεται να επιδείξουν ευελιξία και να διευκολύνουν τους εργαζόμενους προκειμένου να παραμείνουν στο σπίτι, αν εμφανίσουν συμπτώματα COVID-19, με συνέπεια στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζονται  ευέλικτες πολιτικές που να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να παραμένουν στο σπίτι για να φροντίσουν κάποιο μέλος της οικογένειας που έχει αρρωστήσει.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.

 1. Με ευθύνη των προϊσταμένων θα πραγματοποιούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις εντός και εκτός έδρας του προσωπικού (χωρίς τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς)
 2. Οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας θα πρέπει να διασφαλίσουν τη λειτουργία των παρακάτω τμημάτων τους με τις σχετικές αρμοδιότητες, ώστε να διατηρηθεί η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της αγοράς.

 α. Τμήματα Κτηνιατρικής (εφοδιασμός της αγοράς με τρόφιμα ζωικής προέλευσης, καθώς και διασφάλιση των εξαγωγών  τροφίμων ζωικής προέλευσης νωπών και κατεψυγμένων)

β. Τμήματα Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού ελέγχου και Φυτοπροστασίας (εφοδιασμός της αγοράς με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, καθώς και διασφάλιση των εξαγωγών τροφίμων φυτικής προέλευσης νωπών και μεταποιημένων)

 1. Αναστολή των συνεδριάσεων όλων των συλλογικών οργάνων (Περιφερειακό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Περιβάλλοντος κ.α.) .

Συνεδριάσεις για πολύ αναγκαία και επείγοντα ζητήματα θα πραγματοποιούνται δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.

13.Αναστολή της συμμετοχής της Περιφέρειας σε εκθέσεις , συνέδρια, καθώς και όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα , όσο και στο εξωτερικό.

 1. Αναστολή της παραχώρησης των χώρων της Περιφέρειας για εκδηλώσεις οποιασδήποτε μορφής.

 

 

 

Β. Οδηγίες ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας:

 1. Τοποθέτηση αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) σε ευκρινή θέση στην είσοδο κάθε γραφείου.
 2. Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 3. Συχνός καθαρισμός όλων των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά.( πόμολα, χερούλια, βρύσες, κιγκλιδώματα)
 4. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη, και το στόμα .
 5. Αποφυγή κοινής χρήσης της γραφικής ύλης και των προσωπικών αντικειμένων.
 6. Όλες οι εσωτερικές πόρτες των γραφείων θα είναι υποχρεωτικά ανοιχτές.

 

Γ. Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο κατά την διάρκεια της εργασίας του

 1. Αν κάποιος εργαζόμενος εμφανίσει αιφνιδίως συμπτώματα της παραπάνω ίωσης, δεν έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα, ενημερώνεται ο προϊστάμενος και ειδοποιείται ο ΕΟΔΥ – τηλ. 1135 - ώστε να του παρασχεθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
 2. Ο χώρος που εργάζονταν ο υπάλληλος απολυμαίνεται άμεσα και αναστέλλεται η λειτουργία της υπηρεσίας για χρονικό διάστημα που θα προσδιορισθεί.

 

Δ. Μέτρα για γονείς με τέκνα που φοιτούν σε δομή εκπαίδευσης έως Γ΄ Γυμνασίου λόγω αναστολής της λειτουργίας των.

Σας ενημερώνουμε  ότι στο ΦΕΚ 55/τ.Α/11-3-2020 δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου « Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του». Στο άρθρο 5 αυτής, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού και λοιπών διευκολύνσεων για τους υπαλλήλους που έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά.

Όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού, διευκρινίζουμε τα παρακάτω:

Οι υπάλληλοι θα καταθέτουν  στην Δ/νση που υπηρετούν σχετική αίτηση  ότι προτίθενται να κάνουν χρήση του δικαιώματος της άδειας κατά την διάρκεια της αναστολής, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  όπως αυτά καθορίζονται στην Εγκύκλιο. Η αίτηση θα υποβάλλεται μόνο μία φορά και η χρήση της άδειας που τελικά θα κάνει ο υπάλληλος θα ελέγχεται από την Υπηρεσία του.  Ακολούθως η κάθε Δ/νση αφού συγκεντρώσει τις Αιτήσεις θα τις διαβιβάζει στην Υπηρεσία μας (Δ/νση Διοίκησης) για τον έλεγχό τους. Από τα συνημμένα δικαιολογητικά θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το τέκνο είναι μαθητής σχολικής μονάδας (έως Γ΄ Γυμνασίου) ή ότι πηγαίνει σε βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό ή σε ειδικές δομές. Λόγω του κατεπείγοντος, τα στοιχεία αυτά προσωρινώς αποδεικνύονται με Υ.Δ και σε εύλογο διάστημα κατατίθενται οι αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Οι εν λόγω άδειες – σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – καταγράφονται,  δηλαδή δεν εκδίδεται απόφαση, αλλά θα καταχωρούνται στο παρουσιολόγιο της κάθε Υπηρεσίας με ευθύνη του προϊ/νου της κάθε Δ/νσης.

Όπως ρητά αναφέρεται στη νομοθετική διάταξη και την Εγκύκλιο «Για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας, οι τρεις (3) καταγράφονται από την αρμόδια Υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία και η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση μικρότερου διαστήματος (δηλαδή από μία έως τρεις ημέρες) αυτές καταγράφονται ως κανονική άδεια. Δηλαδή το τετραήμερο πρέπει να είναι συνεχόμενο (εννοείται εργάσιμες ημέρες), προκειμένου οι τρεις ημέρες να λογισθούν ειδική άδεια.

Επισημαίνουμε ότι  επειδή η Υπηρεσία μας θα πρέπει να ενημερώνει κάθε 15 ημέρες  το Υπουργείο Εσωτερικών για τους υπαλλήλους που κάνουν χρήση των αδειών (ή και των λοιπών προβλεπόμενων διευκολύνσεων), οι Υπηρεσίες θα πρέπει να μας αποστείλουν  έγγραφο με τα στοιχεία των υπαλλήλων που έκαναν χρήση των ειδικών αδειών από 11/3/2020 έως 31/3/2020 σε πρώτη φάση και ούτω καθεξής  κάθε δεκαπενθήμερο και έως τη λήξη της αναστολής λειτουργίας των σταθμών και των σχολικών μονάδων.

Επισημαίνεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού πρέπει να προγραμματίζεται σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους , αλλά και τις ανάγκες της υπηρεσίας.

 

Δ. Μέτρα για το προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες

Το προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες όπως άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εργαζόμενοι με υποκείμενα νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες, πνευμονοπάθειες κ.ά.) πέρα απ΄ τα παραπάνω περιγραφόμενα μέτρα , περιορίζεται σε χώρο ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό.

Επιπλέον οι ευπαθείς ομάδες κατά την έννοια των σχετικών προαναφερόμενων διατάξεων, οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την υπηρεσία νομίμως εκ του λόγου αυτού, υποχρεωτικά τους χορηγείται ειδική άδεια λόγω της έκτακτης κρίσης του κορωνοϊού.

 

Ε. Σύσταση Επιτελικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης.

Στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) συγκροτείται επιτελική ομάδα για την ενημέρωση και υποστήριξη του Περιφερειάρχη για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του COVID-19 αποτελούμενη από τους:

 1. Φαρμάκη Νεκτάριο – Περιφερειάρχη Π.Δ.Ε.
 2. Σύρμο Γεώργιο – Εκτελεστικό Γραμματέα της Π.Δ.Ε.
 3. Κόλλαρη Κων/νο – Προϊστάμενο Εσωτερικής Λειτουργίας της Π.Δ.Ε.
 4. Πλώτα Γεωργία - Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας
 5. Γυφτάκη Νικόλαο – Προϊστάμενο Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας.
 6. Λάμπο Θεόδωρο – Δ/ντή Δημόσιας Υγείας

Στην παραπάνω Ομάδα δύνανται να συμμετέχουν και οι Χωρικοί ή Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες ή και Προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης ή Δ/νσης ή Τμήματος, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, με σκοπό την επίλυση θεμάτων και προβλημάτων  που προκύπτουν και αφορούν την λειτουργία των υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. , καθώς και την λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

 

ΣΤ. Επικοινωνία Πολιτών

Για την διευκόλυνσή τους οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα ανάλογα με την υπηρεσία που θέλουν να εξυπηρετηθούν:

 

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ :

261361342 (ΑΧΑΪΑ), 26313633102(ΑΙΤ/ΝΙΑ), 2621360358 (ΗΛΕΙΑ)

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ :

2613613450, 452 (ΑΧΑΪΑ), 2631361140 (ΑΙΤ/ΝΙΑ), 2621,61510 (ΗΛΕΙΑ)

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ:

2613613701 (ΑΧΑΪΑ), 2631361112(ΑΙΤ/ΝΙΑ), 2621360149 (ΗΛΕΙΑ)

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ:

2613620473(ΑΧΑΪΑ), 2631363112(ΑΙΤ/ΝΙΑ), 2621363121 (ΗΛΕΙΑ)

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ:

2613620720,749,751,714(ΑΧΑΪΑ), 2631361604,681 (ΑΙΤ/ΝΙΑ),                                          2621360467,453 (ΗΛΕΙΑ)

Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ:  

2613613268

Δ/ΝΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ :

2613613610

ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

2613613600 (ΑΧΑΪΑ), 2631361649 (ΑΙΤ/ΝΙΑ), 2621360226 (ΗΛΕΙΑ)

Δήλωση Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκη Παπαδόπουλου για την απώλεια του Μ. Αγιομυργιαννάκη

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, στο άγγελμα του θανάτου του εν ενεργεία περιφερειακού συμβούλου Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άξιος και ικανός, τιμήθηκε από τους Ηλείους που τον εξέλεξαν σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις Περιφερειακό Σύμβουλο και τίμησε την ψήφο τους με την αγωνιστικότητά του.

Μέσα από τη συμμετοχή του στα Περιφερειακά Συμβούλια γνωρίσαμε έναν ανήσυχο μαχητή. Η παρουσία του και η ενασχόληση του με την τοπική αυτοδιοίκηση φανέρωσε το πάθος και τη δυναμικότητά του, αλλά και μια ισχυρή προσωπικότητά με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο του.

Θα λείψει  πρώτα στην οικογένειά του, αλλά και σε όλους μας.

Εκφράζω στους οικείους του, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τη βαριά απώλεια.

Όλοι πενθούμε για τον άνθρωπο, τον φίλο, τον συνεργάτη, το θύμα μίας άδικης και ύπουλης πανδημίας. Έπεσε στη «μάχη», την οποία καλούμαστε να δώσουμε όλοι εμείς με υπευθυνότητα. Μία «μάχη» που θα την κερδίσουμε όλοι μαζί, με ψυχραιμία, και  πειθαρχημένη υιοθέτηση των κανόνων».

Το 10ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας σχετικώς με τα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό. - Ιδιαίτερη μνεία για την Δυτ. Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

10o ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ KAI ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Ταχ. Δ/νση     Zαίμη 21 Τ.Κ. 26223, Πάτρα         

Τηλέφωνο      2610 221645

Fax                2610 241184

E-mail            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

              Πάτρα, 12/03/2020

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επιδημία του κορονοϊού έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο  στην παγκόσμια όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία και κατά συνέπεια και στην ελληνική με τα ιδιαίτερα διαρθρωτικά της προβλήματα και το ελλιπές αναπτυξιακό μοντέλο. Με δεδομένο ότι η κρίση υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένονται μεγαλύτερες πιέσεις στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα την οικονομική συρρίκνωση και τη μείωση του ρυθμού της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια μεγέθυνση θα ανέλθει στο 2,4% έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 2,9%. Όσον αφορά στην χώρα μας, όπως προκύπτει από ειδική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει σε 2,21% (στο λιγότερο δυσμενές σενάριο) και στο1,88% (στο περισσότερο δυσμενές σενάριο) έναντι του στόχου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%.

Με βάση την ανάλυση που παρουσιάζεται σε αξιόλογη μελέτη που εκπόνησε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και δημοσιεύθηκε την 10/03/2020, διαπιστώνουμε ότι τα μέτρα που προτείνονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αν εφαρμοσθούν αναμένεται να οδηγήσουν σε οικονομική σταθερότητα σε μακροοικονομικό επίπεδο και κυρίως μέσα τις από δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, σε μικροοικονομικό επίπεδο.

 

Σε τοπικό επίπεδο, και συγκεκριμένα στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, με τα πολυπληθή και συνεχή κρούσματα του κορονοϊού, εμφανίζεται σημαντική καθίζηση στην Αγορά, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντικές ζημιές, κυρίως όσον αφορά στον κλάδο εστίασης, μεταφορών, τουρισμού και στις επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές λόγω αναστολής λειτουργίας άνω των 10 ημερών (κινηματογράφοι, θέατρα, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ιδιωτικά σχολεία κλπ). Η συγκεκριμένη κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακολούθησε μετά από μια άλλη σημαντική οικονομική ζημιά που προέκυψε από την αναστολή των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού (επίσης λόγω του κορονοϊού), που ως γνωστόν αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, που η συνεισφορά του στη διαμόρφωση του τοπικού Α.Ε.Π. είναι πολύ μεγάλη και αποφέρει σημαντικές προσόδους, με την εισροή μεγάλου ποσού εσόδων, άμεσα ή έμμεσα στο σύνολο των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, το υποχρεωτικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου αναγκάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να  μετακινηθούν στους τόπους κατοικίας ή και όσους παραμένουν στην Πόλη να περιορίσουν την όποια δραστηριότητά τους, με αποτέλεσμα η κυριότερη καταναλωτική δύναμη της περιοχής να μηδενιστεί.

 

Ως Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, την κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία της Αχαΐας και της Ηλείας, καθότι είναι οι πρώτες περιοχές που πλήγηκαν, αλλά και τα σημαντικά μέτρα που προτείνει η Κεντρική μας Διοίκηση, οφείλουμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι δύο νομοί.

 

Συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι:

 1. Εκτός από τις ήδη ενταγμένες επιχειρήσεις, να ενταχθούν στα μέτρα και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις με τους όρους όπως αναφέρονται στις προτάσεις και με βάση τη λογική της αλυσιδωτής οικονομικής δραστηριότητας.

Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθεί το οικονομικό κύκλωμα (πελάτες – προμηθευτές, επιχειρήσεις – εργαζόμενοι), προκειμένου να μην υπάρξει επιδείνωση και να είναι ευκολότερη η ανάκαμψη μετά το πέρας της ύφεσης της επιδημίας. 

Ιδιαίτερης μέριμνας απαιτείται να τύχουν οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουριστικού προϊόντος (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.λ.π.), οι επιχειρήσεις εστίασης και οι μεταφορικές επιχειρήσεις, που ήδη έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την κάμψη της δραστηριότητάς τους, δεδομένης της απόφασης που αναστέλλει τις εκδρομές και τα συνέδρια.

Επιπλέον και οι λοιπές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα διότι εμφανίζεται μεγάλη κάμψη της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω των αναγκαστικά επιβληθέντων μέτρων για αντιμετώπιση της ασθένειας και καταγράφουν ήδη μείωση του τζίρου τους, μέσω της μείωσης των δαπανών των νοικοκυριών. Η μείωση της ζήτησης μπορεί να προκύπτει: α) από απώλεια εσόδων τόσο των ίδιων των επιχειρηματιών κατά τη λειτουργία τους ως καταναλωτές ή λήπτες άλλων προϊόντων και υπηρεσιών όσο και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ως απόρροια της δυσμενούς οικονομικής θέσης στην οποία έχουν βρεθεί οι εργοδότες τους, β) από φόβο μόλυνσης και γ) από την  αυξημένη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, που κυριαρχεί στην τοπική κοινωνία.

 

 1. Επειδή το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς της υγείας, πρόκειται να ενταθεί και να συνεχισθεί, η Τοπική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, με πλήρη επίγνωση της κοινωνικής της ευθύνης και τιμώντας το ρόλο της ως ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, προτείνει τη σύσταση επιτροπής/ων παρακολούθησης από τα Επιμελητήρια, τους Εμπορικούς, Επιστημονικούς Συλλόγους κλπ, που θα καταγράφουν και θα αξιολογούν με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο για κάθε επιχείρηση, την απώλεια εισοδήματος, την μείωση των θέσεων εργασίας και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία κριθούν απαραίτητα, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή αποτύπωση της εικόνας κάθε επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο θα κρίνεται η αναγκαιότητα πραγματικής οικονομικής στήριξης, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία της Αγοράς (μείωση εισοδήματος, μείωση θέσεων εργασίας κλπ). Τα στοιχεία θα προσκομίζονται από τις επιχειρήσεις και θα αφορούν  ισοζύγια, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, στοιχεία από ΕΡΓΑΝΗ, αποδείξεις ταμειακής, τραπεζικές κινήσεις κλπ προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της επιχείρησης για συγκεκριμένες περιόδους και η προώθηση πρότασης αρμοδίως, για την υποβοήθηση του έργου των επιφορτισμένων από την πολιτεία θεσμοθετημένων οργάνων αντιμετώπισης της κρίσης.

 

 1. Εναλλακτικά μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης μελέτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ή οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό φορέα, προκειμένου να υπάρξει αξιολόγηση οικονομικών αποτελεσμάτων ανά κλάδο, περιοχή κλπ ανάλογα με την επιθυμητή ταξινόμηση.

 

Και προτείνουμε:

 1. Αναστολή  καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων (βεβαιωμένες και ρυθμίσεις) μέχρι 31/07/2020 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουριστικού προϊόντος (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.λ.π.), τις επιχειρήσεις εστίασης και τις μεταφορικές επιχειρήσεις και μέχρι 31/05/2020 για τις λοιπές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στην εξόφληση των φορολογικών οφειλών που αναστέλλονται, η εξόφλησή τους να γίνεται τμηματικά και ισόποσα στους επόμενους 12 μήνες από την λήξη της αναστολής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα από το λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.

 

 1. Αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων (βεβαιωμένες και ρυθμισμένες) μέχρι 30/06/2020 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουριστικού προϊόντος (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.λ.π.), τις επιχειρήσεις εστίασης και τις μεταφορικές επιχειρήσεις και μέχρι 31/05/2020 για τις λοιπές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στην εξόφληση των ασφαλιστικών οφειλών που αναστέλλονται, η εξόφλησή τους να γίνεται τμηματικά και ισόποσα στους επόμενους 12 μήνες από την λήξη της αναστολής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα από το λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.

 

 1. Επίσπευση διαδικασιών επιστροφής φόρων από το Ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις για τόνωση της αγοράς για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και επίσπευση χρηματοδότησης από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

 

 1. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες μέχρι 30/06/2020, καθώς και αναβολή ετησίων αξιολογήσεων των πελατών από τις τράπεζες έως 30/06/2020 για όλες τις επιχειρήσεις.

 

 1. Στήριξη των εργαζομένων με επίδομα σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης ή περίπτωσης προσωρινής παύσης απασχόλησης λόγω μείωσης τζίρου για όλες τις επιχειρήσεις.

 

 1. Αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος λόγω μείωσης των πωλήσεων και μείωσης θέσεων εργασίας ανά επιχείρηση / κλάδο δραστηριότητας / περιοχή για όλες τις επιχειρήσεις, με βάση έλεγχο και αξιολόγηση από ειδική επιστημονική επιτροπή ή/και με εκπόνηση σχετικής μελέτης.

 

 1. Χρηματοδότηση για Κεφάλαιο Κίνησης με ευνοϊκούς όρους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή οποιουδήποτε άλλου φορέα ευρωπαϊκού ή εγχώριου σε όλες τις επιχειρήσεις.

 

 1. Μη υποβολή προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων οποιουδήποτε είδους μέχρι 30/06/2020.

 

 1. Παράταση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που δεν επιβαρύνουν τα δημόσια έσοδα και έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα πχ Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

 

Τα ανωτέρω είναι μια σειρά από προτάσεις που εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της περιοχής και την οικονομία γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση ο καλύτερος σύμβουλος είναι η ψυχραιμία, η αποφυγή πανικού, η τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους μας και η αναγκαία συνεργασία όλων των φορέων και της Πολιτείας για την ταχεία και επιτυχή αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες.

 

Από την Τοπική Διοίκηση του 10ου  Π.Τ.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.