0 New Articles

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις έχουν κατάλληλα προετοιμαστεί για τις  σφαγές ενόψει του Πάσχα.

 

Συγκεκριμένα, υπάρχει επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό για την διενέργεια κρεοσκοπικού ελέγχου σε όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας, καθώς και για την έκδοση όλων των απαραιτήτων πιστοποιητικών για την μετακίνηση των ζώων. Επαναλαμβάνεται ότι δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του κτηνοτρόφου στο Αγροτικό Κτηνιατρείο, παρά μόνο η προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία.

 

Οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας έχουν επίσης ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που θα πρέπει να λαμβάνονται, τόσο από το προσωπικό των σφαγείων, όσο και από τους κτηνοτρόφους και εμπόρους κρέατος κατά την παραμονή αυτών στο σφαγείο.

 

Ειδικότερα:

  • Η λειτουργία των κυλικείων επιτρέπεται μόνο για την απευθείας διάθεση καφέ – αναψυκτικών, κλπ. Είναι υποχρεωτική η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να μην συγκεντρώνεται κόσμος.
  • Επιτρέπεται η παρουσία εντός της σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης μόνο του προσωπικού και του Επίσημου Κτηνιάτρου και απαγορεύεται η είσοδος μη εργαζομένων (κτηνοτρόφων κλπ.).
  • Οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αιφνιδίως οποιοδήποτε σύμπτωμα (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια κλπ.), πρέπει αμέσως να ενημερώσουν τον υπεύθυνο του σφαγείου, να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ: τηλ. 2105212054 ή στην τηλ. γραμμή 1135)
  • Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να εφαρμόζουν επιμελώς τις οδηγίες ατομικής υγιεινής. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
  • Όλοι οι υπάλληλοι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, φόρμες μιας χρήσης).
  • Η εγκατάσταση προμηθεύεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη του ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων. Το προσωπικό καθαριότητας και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες καθαρισμού – απολύμανσης.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ - Ν. Φαρμάκης: «Ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς, ο συμψηφισμός εισφορών και αποζημιώσεων»

Την πρόταση συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ με τις αγροτικές αποζημιώσεις στηρίζει με επιστολή του προς τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, περιγράφοντας την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, λόγω των δύσκολων συνθηκών.

Στο πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται υποχρεωτικά από τους παραγωγούς κάθε χρόνο, είτε με πάγια πληρωμή είτε με την παρακράτηση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών από την Ενιαία Ενίσχυση. Ωστόσο, στην περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, τότε δεν μπορεί να λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούται.

«Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τη θέση των αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και καλούνται προκειμένου να αποζημιωθούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς όμως πλέον να διαθέτουν εισόδημα από την συγκεκριμένη καλλιέργεια, για την οποία έχει ήδη δηλωθεί ζημιά» περιγράφει ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα που προκύπτει αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία ο αγροτικός κλάδος πλήττεται από τις συνέπειες της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας του Covid 19 και αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

«Με δεδομένο ότι με Απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού σας μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019 για τα τέλος Μαΐου 2020 και με γνώμονα την έμπρακτη υποστήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας στην παρούσα αντίξοη συγκυρία, παρακαλούμε για την απρόσκοπτη καταβολή των οφειλόμενων αγροτικών αποζημιώσεων με παρακράτηση από τον ΕΛΓΑ του συνόλου ή μέρους της τυχόν οφειλής καθυστερούμενων ή και ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών» προτείνει ο Περιφερειάρχης και καταλήγοντας τονίζει:  «Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγροτική παραγωγή είναι αυτή που θα στηρίξει τη διατροφική επάρκεια της χώρας μας και έχουμε χρέος να την προστατέψουμε ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα και δίνοντας λύσεις στα προβλήματα των αγροτών».

 

Τέσσερις μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Π.Δ.Ε.

Μελέτες ωρίμανσης αντιπλημμυρικών έργων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και στις τρεις  Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή τους με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Με στόχο την αντιμετώπιση πλημμυρικών γεγονότων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην εκπόνηση μελετών ωρίμανσης τεσσάρων σημαντικών έργων που θα χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

 

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάχθηκαν:

  • Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Αχελώου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, από γέφυρα Μάστρου Κατοχής έως τις εκβολές του, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αφορά την οριοθέτηση και την μελέτη έργων αντιπλημμυρικών - διευθέτησης τμήματος του ποταμού μήκους περίπου 27,5 χλμ., από τις εκβολές του μέχρι τη γέφυρα που συνδέει την Τοπική Κοινότητα (Τ.Κ.) Μάστρου με την Τ.Κ. Κατοχή της Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

  • Μελέτη οριοθέτησης – διευθέτησης σε υδατορέματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

 Περιλαμβάνει δύο  υποέργα. Την οριοθέτηση – διευθέτηση στον ποταμό Ενιπέα και τη διευθέτηση ποταμού Πηνειακού Λάδωνα και οριοθέτηση τμήματος αυτού.  Στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των συχνών πλημμυρικών γεγονότων στις παρόχθιες εκτάσεις των αναφερομένων ποταμών μέσω του σχεδιασμού και μελέτης των κατάλληλων τεχνικών έργων διευθέτησης κοίτης επαρκούς για την ασφαλή και αποτελεσματική παραλαβή των πλημμυρικών παροχών και την αντιπλημμυρική θωράκιση των αντίστοιχων παρόχθιων περιοχών της Π.Ε. Ηλείας, που χαρακτηρίζονται από ανεπτυγμένες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και στις οποίες υφίσταται δυνητικά υψηλός κίνδυνος πλημμύρας.

  • Οριοθέτησης και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε υδατορέματα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρών.

 Περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα που αφορούν οριοθετήσεις και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε υδατορέματα της περιοχής Πατρών, της Δυτικής Αχαΐας της Αιγιάλειας, όπως επίσης στις περιοχές των Δήμων Ερυμάνθου και Καλαβρύτων.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η οριοθέτηση και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε υδατορέματα της Αχαΐας για μήκος περίπου 27 χλμ., με ολοκληρωμένη προσέγγιση και επιδίωξη τη διατήρηση κατά το δυνατόν των φυσικών χαρακτηριστικών τους και την προστασία των οικοσυστημάτων. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα αποτελέσουν προϋπόθεση και τη βάση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Αχαΐας με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ροής, τη μείωση των κινδύνων από πλημμύρες και τον έλεγχο των διαβρώσεων και των αποθέσεων φερτών υλικών.

  • Μελέτη Οριοθέτησης και αντιπλημμυρικών έργων ρεμάτων και παραλίμνιων εκτάσεων Λυσιμάχειας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στοχεύει στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών γύρω από τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία από τα ρέματα που διέρχονται, οι πλημμυρικές απορροές των οποίων έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται. Επιπρόσθετα, οι μελέτες οριοθέτησης σε συνδυασμό με τα έργα διευθέτησης (όπου απαιτούνται) θα διασφαλίσουν την προστασία των υδατορεμάτων από τις έντονες πιέσεις λόγω της οικιστικής ανάπτυξης αλλά και των γεωργικών χρήσεων στις παρόχθιες ζώνες. Με την παρούσα μελέτη θα θωρακιστεί από πλημμυρικά και ακραία καιρικά φαινόμενα η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων και καταστροφών.

 

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (2/2020) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει  ότι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση την Τετάρτη (01-04-2020) από τα βόρεια - βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά: τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια χώρα (της τάξεως των 8 με 10 βαθμών), τις ισχυρές βροχές και κατά τόπους τις καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις στη βόρεια χώρα ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και τους θυελλώδεις βοριάδες.

 

Πιο αναλυτικά:

 

  1. α. Την Τετάρτη (01-04-2020) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Στη Δυτική Ελλάδα από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 

    β. Οι βροχές που θα εκδηλώνονται στη Μακεδονία από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, γρήγορα θα ενταθούν και θα είναι ισχυρές, ιδιαιτέρως στην κεντρική Μακεδονία. Από τις βραδινές ώρες ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα επηρεάσουν τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (02-04-2020) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

 

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Τετάρτη (01-04-2020) στα ορεινά, καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά, που βαθμιαία θα ενταθούν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της βόρειας Θεσσαλίας, σταδιακά της ανατολικής Μακεδονίας και από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα).

 

  1. Το μεσημέρι της Πέμπτης (02-04-2020) τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα, με σταδιακή εξασθένηση.

 

  1. Θυελλώδεις άνεμοι (7 με 8 μποφόρ) ανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (01-04-2020), οι οποίοι σταδιακά από τη νύχτα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τα 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

 

Σε έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».

 

Έντονα καιρικά φαινόμενα – Γενικές Οδηγίες

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
  • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

 

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

  • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

► ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

► ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

 

 

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

  • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

► ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

  • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
  • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

 

"Δικαίωμα στην Πρόοδο" - Ολοκληρωμένες προτάσεις για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα

Βρισκόμαστε στην εποχή της άνοιξης, δηλαδή στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, και πρέπει να σκεφτούμε πως υπάρχει μια κοινωνική ομάδα, αυτή των αγροτών, που όπως και οι περισσότεροι Έλληνες περνούν μια μεγάλη οικονομική στενότητα.

Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία στήριξης για τους αγρότες προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν ξανά. Αντ’ αυτού βάζουμε φρένο στα τρόφιμα περιορίζοντας τα σημεία πώλησης τους με αποτέλεσμα να θάβονται και να καταστρέφονται οι παραγωγοί μας και φυσικά ο αγροδιατροφικός τομέας της Ελλάδας.

Αυτή την εποχή η αγροτική παραγωγή είναι επικεντρωμένη στην πρωιμότητα των λαχανικών, η οποία απαιτεί υψηλό κόστος καλλιέργειας μιας και οι περισσότερες είναι θερμοκηπιακού τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φράουλα, η οποία περίπου στο σύνολο της είναι εξαγώγιμο προϊόν με 70 εκ. € εισροές πόρων, είναι ένα δυναμικό και καινοτόμο προϊόν και πρέπει να ενταχθεί και αυτή στην προστασία των ευπαθών προϊόντων, αντί να πετάγεται στις χωματερές.

Αντίστοιχα, μεγάλο είναι και το κόστος αποθήκευσης των φρούτων (μήλα αχλάδια ακτινίδια) μιας και απαιτεί τη μακρά διατήρηση τους σε ψυκτικούς θαλάμους με επίσης υψηλό λειτουργικό κόστος.

Επιπλέον, δημιουργείται σοβαρή αβεβαιότητα με αρνητικές προοπτικές για τους κτηνοτρόφους με δεδομένο ότι οι εισαγόμενες ζωοτροφές έχουν αυξηθεί πχ 0,10€ το καλαμπόκι η σόγια κτλ.Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να κατρακυλήσουν οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων τους. Η ίδια αβεβαιότητα υπάρχει και για τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας μιας και το 80% της παραγωγής, η οποία συνεχίζεται καθημερινά, σταμάτησε να εξάγεται.

Η Πολιτεία θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό (αυστηρό και αποτελεσματικό) σύστημα στον τομέα της αγροδιατροφής, που να αποτελεί τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και παραγωγών και του υγιούς ανταγωνισμού.

 

Προτείνουμε – Διεκδικούμε:

  • να δοθεί άμεσα το 70% από τα δικαιώματα των παραγωγών μέσω του ΟΣΔΕ για να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των αγροτών να καλυφθεί το τεράστιο κόστος έναρξης των καλλιεργειών (σπόροι, λιπάσματα, πετρέλαια, ακόμα και ενοίκια χωραφιών κ.α)και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος της άνοιξης
  • να ενταχθούν οι εργάτες γης με καθεστώς κατά κύριο επάγγελμα αγρότη στους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία με αντίστοιχα ευεργετήματα (αποζημίωση, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, μείωση κόστους ενέργειας)
  • την αύξηση των ημερών λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με συμμετοχή αυστηρά των παραγωγών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πολιτών αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν μένει αδιάθετη η εγχώρια παραγωγή των ευπαθών προϊόντων προστατεύοντας τους παραγωγούς από τα δίκτυα μεσαζόντων
  • άμεση έγκριση των αιτήσεων των παραγωγών που λιμνάζουν για διάθεση προϊόντων στη λιανική από τους δήμους (πάγκοι σε λαϊκές αγορές)
  • απορρόφηση μέσω διαφόρων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης των προϊόντων ζωικής προέλευσης με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των κτηνοτρόφων αλλά και την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που καλύπτονται από τέτοιες δομές. Δεν αρκεί μόνο η απορρόφηση κάποιον προϊόντων από τα Τ.Ε.Β.Α.
  • άμεση ένταξη των κτηνοτρόφων σε κανονισμό deminimis
  • άμεση καταγραφή από ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ), ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΟΓΑΚ) κτλ ανά Περιφερειακή Ενότητα για την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που δηλώνονται έτσι ώστε να λάβουμε γνώση για το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση τα στατιστικά που έχουμε σαν χώρα τι απόθεμα και τι ανάγκες καλύπτουμε και τι θα δημιουργηθεί
  • ένταξη των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην αμπελουργία (βρώσιμα και οινοποιήσημα σταφύλια) και έχουν μικρά οινοποιεία όπως επίσης και στην παραγωγή ξηρών καρπών (σταφίδα κτλ) σε πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας
  • άμεσες δράσεις και σχεδιασμό για τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας που προορίζονταν για εξαγωγή

Διασφαλίζουμε την εγχώρια παραγωγή

Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, την ύπαιθρο.

Στηρίζουμε τους ανθρώπους μας.

 

Καλούμε την περιφερειακή αρχή να καταθέσει συνολικό σχέδιο εργαζόμενη στις προτάσεις μας

Η παράταξη μας είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

 

ΑΜΕΙΩΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕ COVID-19, ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η Δυτική Ελλάδα πραγματοποίησε το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Και τα 51 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας συνδέθηκαν με την online ηλεκτρονική πλατφόρμα του e:presence, σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη με άψογο τρόπο και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της πανδημίας του covid-19 και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο και για την πρόταση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, προκειμένου να γίνει κατορθωτό μέσω του ΤΕΒΑ, να αγοραστούν τρόφιμα από τοπικούς παραγωγούς, τα οποία θα διατεθούν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει κατορθωτό, όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, αφενός θα στηριχθούν οι παραγωγοί των οποίων το εισόδημα έχει καταρρεύσει και τα προϊόντα τους μένουν αδιάθετα, ενώ επιπροσθέτως θα ωφεληθούν και χιλιάδες πολίτες της περιοχής.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα και για την μεγάλη εκστρατεία εθελοντικής προσφοράς που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια, αλλά και για μία νέα πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ψυχοκοινωνική στήριξη των πολιτών – και κυρίως των οικογενειών – που παραμένουν στο σπίτι.

Πέραν τούτων, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε το Σώμα ότι το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ προς την Περιφέρεια, τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για βελτιώσεις στην Πατρών – Πύργου, έως ότου γίνει κατορθωτή η ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου. Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι επρόκειτο για μία διεκδίκηση της Περιφέρειας, η οποία από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχει επιλέξει το Υπουργείο, στον υφιστάμενο οδικό άξονα θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας των διερχομένων. Μάλιστα, στο ποσό των 10 εκ. ευρώ, προστίθεται και ένα ακόμα κονδύλι, ύψους 15 εκ. ευρώ, με παρεμβάσεις που θα κάνει το ίδιο το Υπουργείο. Συνολικά, δηλαδή, 25 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας του δρόμου.

Επίσης, σε ότι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση κατάρτισης του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  «Βασικός στόχος στην κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι η κατανομή των προκαθορισμένων πόρων κατά τρόπο που να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» τόνισε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι το συνολικό ύψος των πιστώσεων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα διατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ.

Αναλύοντας την κατάρτιση του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξήγησε ότι οι πόροι θα διατεθούν για την εκτέλεση έργων η εκτέλεση και ολοκλήρωση των οποίων εκκρεμεί  από τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα χρηματοδοτούνται 274 έργα, τα οποία έχουν επίσης πηγές χρηματοδότησης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το πρόγραμμα INTERREG, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η  Συμβολή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας  (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2020 που χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Βάσει της εισήγησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Πάνου Σακελλαρόπουλου, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.624.467,45 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 1.898.916,52 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 1.725.550,93 ευρώ.

 

Αντίστοιχα, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για το έτος 2020 που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 6.419.890,49 ευρώ.  Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 1.376.347,58 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 5.043.542,91 ευρώ.

 

Τέλος, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.057.459,79 ευρώ και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 3.257.628,67 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 799.831,12 ευρώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» - Ν. Φαρμάκης: «Είμαστε μια φάλαγγα, τίποτα δεν θα μας νικήσει»

«Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι παρούσα και στις έκτακτες ανάγκες. Με ενότητα και ομοψυχία δίνουμε τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό. Είμαστε μια φάλαγγα που ο ένας δίνει δύναμη στον άλλο, ώστε να μην μπορέσει τίποτα να μας νικήσει». Με αυτά τις φράσεις ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης  συνόψισε την συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εισήχθη προ ημερησίας διάταξης και κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  που συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση που γίνεται με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Μανώλη Αγιομυργιαννάκη που αποτέλεσε το ένατο κρούσμα του κορωνοϊου στη χώρα και το πρώτο θύμα. Άπαντες εξήραν το ήθος και την αγωνιστικότητα ενός αυτοδιοικητικού με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς για τον τόπο του,    

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για  τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια, τονίζοντας ότι  «η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πρώτες της χώρας που υπέστη τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης». Αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενημερωτικές δράσεις που έχουν γίνει, στην εκστρατεία για ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο ανοικτό κάλεσμα για εθελοντική δράση φορέων, στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και φυσικά στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει ομόφωνα τη διάθεση 554.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ενίσχυση σε κλίνες και εξοπλισμό ΜΕΘ των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας.

«Και δεν σταματάμε εδώ. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις διοικήσεις των νοσοκομείων μας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Έχουμε ζητήσει την πλήρη καταγραφή αναγκών σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, αντιδραστήρια και μέσα ατομικής προστασίας με στόχο να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε τρόπους και πόρους, ώστε να καλύψουμε αυτές τις επείγουσες ανάγκες» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικές προμήθειες σε υγειονομικό υλικό, ενώ η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προχώρησε και σε νέα παραγγελία ύψους 55.000 ευρώ όχι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες προστασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για να ενισχυθούν δομές με αυξημένες απαιτήσεις.

«Κινούμαστε συνέχεια στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων για να ανακουφίσουμε την καθημερινότητα»  πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και προανήγγειλε πρωτοβουλίες με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών.

«Περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη για το σήμερα και το αύριο» τόνισε, επισημαίνοντας ότι κάθε σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται υπό τις νέες, δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται. «Τα σχέδια που κάναμε μέχρι και πριν από ένα μήνα, θα χρειαστεί να τα ξαναδούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις ανάγκες των νοσηλευτικών δομών αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αρμόδιος θεμάτων δημόσιας υγείας, ο οποίος επεσήμανε την συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών στην έκκληση της Περιφέρειας για εθελοντική αιμοδοσία και παρατήρησε: «Ενώνουμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε τον μεγάλο κίνδυνο, προστατεύοντας τις 700.000 ψυχές της Δυτικής Ελλάδας».

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα σύμπνοιας. Εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς το υγειονομικό προσωπικό για τον καθημερινό και δύσκολο αγώνα που δίνει, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Σημειώνεται ότι η πρώτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη με τη συμμετοχή μελών από διαφορετικά σημεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφάλισε τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο λογισμικό, ενώ έθεσε στη διάθεσή των περιφερειακών συμβούλων τα αναγκαία μέσα για την υλοποίηση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη από τον  χώρο τους.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ευχαρίστησε τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και ιδιαίτερα τα στελέχη της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών δίνεται πλέον η δυνατότητα στο Περιφερειακό συμβούλιο να συνεδριάζει και με τηλεδιάσκεψη.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.