319 New Articles

Ν. Φαρμάκης: «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο ενός τόπου με ισχυρές δυνατότητες και ικανούς ανθρώπους»

ΣΕ «10+1» ΣΗΜΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 2023

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο ενός τόπου με ισχυρές δυνατότητες και ικανούς ανθρώπους, όταν υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια και ενότητα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το 2023, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Ο Περιφερειάρχης, εισαγωγικά παρατήρησε ότι «ο απολογισμός του 2023, όπως και οι τρεις προηγούμενοι, συνιστούν μία απτή απόδειξη της προόδου που χρόνο με τον χρόνο κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο ως αναπτυξιακός μοχλός, όσο και ως πυλώνας κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής», τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος απολογισμός σηματοδοτεί και το τέλος της διαδρομής που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Στη συνέχεια, εστίασε σε «10 +1» σημεία που συνιστούν τα πιο βασικά μεγέθη του παραγόμενου έργου. Αυτά είναι:

1.Τα 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. Έργα που ολοκληρώνονται, όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών. Το 2023 οι πληρωμές έφτασαν τα 188,7 εκ. ευρώ, δέκα εκ. ευρώ περισσότερα από το 2022.

2. Η επιτάχυνση και ο πολλαπλασιασμός του έργου που συνδέονται με τον υπερδιπλασιασμό των πιστώσεων που κατανέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή έργων. Το αρχικό όριο πιστώσεων του 2023 ήταν 20,8 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2011, αλλά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέτυχε να το αυξήσει τελικά στα 49,9 εκ. ευρώ.

3. Τα 7.417 έργα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και με νομικές δεσμεύσεις που έχουν φτάσει στα 801,3 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 105% τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Το 2019 η απορροφητικότητα ήταν μόλις στο 26,6%, για να φτάσει στο 105% μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια . Το 96% των έργων εντάχθηκε την τελευταία 4ετία.

4. Το ΕΣΠΑ 2021-2027, ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ, που ξεκίνησε με ταχύτητα. Ήδη, μέσα στο 2023, εκδόθηκαν 58 προσκλήσεις και εντάχθηκαν 223 νέα έργα. «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει περίπου το 1/3 του συνολικού προγράμματος!» τόνισε ο κ. Φαρμάκης

5.Οι περιφερειακές πολιτικές με συνολικά ωφελούμενες 7.000 επιχειρήσεις, πάνω από 5.000 αγρότες και πάνω από 700 επιστημονικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. «Η συμβολή της Περιφέρειας «αγγίζει» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται πίσω από κάθε επιχείρηση, κάθε αγροτική εκμετάλλευση και κάθε συλλογικό φορέα αυτού του τόπου» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

6. Η ετήσια αύξηση εσόδων. Το 2023 η Περιφέρεια είχε έσοδα πάνω από 490 εκ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022 και 115,3% σε σχέση με το 2019. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πληρωμές, παρατήρησε: «Ξεκινήσαμε το 2019, πληρώνοντας σε παραστατικά κάπου 87,5 εκ. ευρώ και φτάσαμε το 2023 να έχουμε πληρώσει παραστατικά ύψους 223 εκ. ευρώ. Δηλαδή, τριπλασιάσαμε το οικονομικό μέγεθος της Περιφέρειας μέσα σε μία θητεία!» τόνισε ο Περιφερειάρχης που έδωσε και σχηματικά, τι σημαίνουν αυτά τα χρήματα για την τοπική οικονομία. «Είναι σαν να δίνουμε 611.000 ευρώ την ημέρα στην τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και αιμοδότης στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε

7.Για την τοπική επιχειρηματικότητα που αποτελεί την πιο ισχυρή βάση για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ο Περιφερειάρχης είπε: «Παραλάβαμε την Περιφέρεια το 2019 με μόλις 104 εντάξεις επενδυτικών έργων και φτάσαμε το 2023 στις 7.015. Καταλαβαίνετε όλοι, νομίζω, ότι στο συγκεκριμένο πεδίο μιλάμε για μία εκτόξευση. Μία εκτόξευση που δείχνει γιατί στη Δυτική Ελλάδα, παρά την πανδημία, όχι μόνο δεν είχαμε μείωση θέσεων εργασίας, αλλά είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση νέων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα».

8. Η πρωτογενής παραγωγή, όπου κατευθύνθηκαν 300 εκ. ευρώ για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η Δυτική Ελλάδα να είναι σήμερα η 9η Περιφέρεια στην Ευρώπη στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα!

9. Η δημόσια υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη, που το 2023 διατέθηκαν για δράσεις 30 εκ ευρώ, δύο εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα είχαν διατεθεί το 2022.«Η Περιφέρεια δεν είναι μόνο πυλώνας ανάπτυξης, αλλά και πυλώνας κοινωνικής συνοχής» επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κι έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ΤΕΒΑ με πάνω από 82.000 ωφελούμενους.

10. Οι 100 πολιτιστικές και άλλες τόσες αθλητικές εκδηλώσεις που έγιναν το 2023, με πολλαπλάσιο οικονομικό αποτέλεσμα για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά πλεόνασμα εξωστρέφειας. «Η Δυτική Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται ένας αναγνωρίσιμος προορισμός και ένας τόπος που έλκει όλο και περισσότερες σημαντικές διοργανώσεις» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης κι έφερε ως παράδειγμα το L’ Etape Greece που με την σφραγίδα του παγκόσμιου «Γύρου της Γαλλίας» διαφημίζει -όπως είπε- την Ολυμπιακή Γη.

Στα δέκα παραπάνω σημεία, πρόσθεσε τις επιδόσεις που καταγράφει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. «Πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ» είπε ο Περιφερειάρχης κι εξήγησε: «Το παραλάβαμε με πληρωμές ύψους περίπου 46 εκ. ευρώ το 2019 και το φτάσαμε σε πληρωμές ύψους 110 εκ. ευρώ το 2023. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει το Ταμείο από τη σύσταση του θεσμού της Περιφέρειας» τόνισε και συνεχάρη τα στελέχη που αποδεικνύουν τις ικανότητές τους και τη διαρκή διάθεσή τους για προσφορά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε και για τη νέα θητεία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας πως η ισχυρή εμπιστοσύνη που έδειξε η κοινωνία στην Περιφερειακή Αρχή ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη της ευθύνης της. «Πρώτος εγώ θα είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου και του έργου της Περιφερειακής Αρχής και πρώτος εγώ υπογραμμίζω πως όσα πετύχαμε μέχρι τώρα αποτελούν μόνο τη μαγιά, το πρόπλασμα αν θέλετε, για όσα πρέπει να γίνουν σε αυτή τη νέα θητεία και να καταστήσουν τη Δυτική Ελλάδα, οριστικά και αμετάκλητα, μία σύγχρονη Περιφέρεια που θα κλείσει το χάσμα με τις προηγμένες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και σε αυτή τη θητεία θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες, αλλά υποσχέθηκε πως ούτε και τώρα θα αναχαιτιστεί η διαρκής προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, με κυρίαρχο στόχο τη διαρκή μεγέθυνση του «αποτυπώματος» της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρόσφατα επισφραγίστηκε με την κινεζική πόλη Χάνγκτσού, σημειώνοντας πως «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να πάει σε όλο τον κόσμο γιατί πλέον συστήνεται ως Ολυμπιακή Γη, γιατί έχει πολύ σημαντική γεωγραφική θέση, αλλά και ισχυρές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες».

«Ο τελικός στόχος είναι κάθε μέρα να είναι μια καλύτερη μέρα για τη Δυτική Ελλάδα» τόνισε, ενώ στο τέλος της τοποθέτησής του, ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών και των στελεχών της Περιφέρειας, τους εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων, αλλά και τα μέλη του προηγούμενου και του νυν Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως και σε αυτή τη θητεία θα υπερισχύσει η κοινή προσπάθεια για προκοπή του τόπου.*** Ο aπολογισμός 2023 του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=T-6nw2BLh5A


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Κώστας Καρπέτας: Χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα για την Δυτική Ελλάδα ο απολογισμός Φαρμάκη

Την πλήρη απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή τροχιά της Δυτικής Ελλάδας διαπίστωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Περιφερειάρχη, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Όπως τόνισε ο κ. Καρπέτας, από τον απολογισμό που παρουσιάστηκε προκύπτει το συμπέρασμα ότι η περιφερειακή Αρχή κινείται χωρίς πυξίδα στον αυτόματο πιλότο του Μεγάρου Μαξίμου.


«Ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το προεκλογικό του πρόγραμμα ως απολογισμό έργου και μάλιστα εμφάνισε ως δικά του έργα και αυτά της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», τονίζοντας ότι: «Διαβάζοντας το κείμενο του απολογισμού, προκύπτει, και στον πλέον καλόπιστο πολίτη, το συμπέρασμα ότι η παρούσα περιφερειακή Αρχή δεν διαθέτει κανενός είδους όραμα για το που θέλει να οδηγήσει την Δυτική Ελλάδα, κανενός είδους συνεκτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση μιας από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο θα καλούσε όλους τους τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς να συνδράμουν στην υλοποίησή του. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ότι συνεχίζει να αρκείται στη διαχείριση της εξουσίας και προσπαθεί να υλοποιήσει αυτά που παρέλαβε από τους προηγούμενους και αυτό όχι με επιτυχία».


Ο Κώστας Καρπέτας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι η όποια μείωση της ανεργίας που καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές οφείλεται στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, στο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και στη φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Την ίδια ώρα, αυξάνονται δραματικά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η υποαπασχόληση.


«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμού για την όποια μείωση της ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα, όταν σχεδόν μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης αλλά και εκ περιτροπής εργασίας με μισθούς οι οποίοι σε καμία των περιπτώσεων δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», σημειώνοντας ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει κολλημένη κοντά στις τελευταίες θέσεις όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πιάνοντας το 49% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.


Ο Κώστας Καρπέτας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της προόδου εμβληματικών έργων της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, φέροντας ως χαρακτηριστικά ενδεικτικά παραδείγματα, την ανάπλαση του Λαδόπουλου στην Πάτρα, τη β’ φάση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, το κολυμβητήριο της Αγυιάς, την σύνδεση της ΒΙΠΕ Πάτρας με το φυσικό αέριο, την έλευση του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας, τη σύνδεση της Ιονίας Οδού με το Αγρίνιο και το Πλατυγιάλι, το μέγκα φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι και τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, την ανάπλαση στη λίμνη Καγιάφα, την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο και την ανάπλαση του ΑΣΟ στον Πύργο.

«Τίποτα από όλα αυτά τα έργα δεν έχει προχωρήσει, όλα έχουν βαλτώσει, ενώ στην Ηλεία το μόνο έργο που γίνεται είναι η Πατρών – Πύργου και αυτή λειψή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, ότι από τον απολογισμό που παρουσιάστηκε απουσιάζει οποιοδήποτε μετρήσιμος δείκτης επίτευξης στόχων εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ανάδειξη τοπικών πρακτικών αστικού μετασχηματισμού συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού έργου CHERRY, στο Βέλγιο

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετείχε στην έκτη συνάντηση των εταίρων του έργου του Προγράμματος Interreg Europe CHERRY, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2024 στην πόλη Kortrijk του Βελγίου.

Κεντρικό θέμαήταν η παρουσίαση και ανάλυση «βέλτιστων πρακτικών» αστικού μετασχηματισμού στο πλαίσιο πολιτικών για την υποστήριξη πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων. Συνολικά παρουσιάστηκαν 18 βέλτιστες πρακτικές από τους 9 εταίρους του έργου που εκτός από την Ελλάδα προέρχονται από Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Φιλανδία.

Το έργο “CHERRY” έχει ως στόχο μέσω της ανταλλαγής εμπειριών από υλοποιημένες πολιτικές υποστήριξης της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας (Cultural &CreativeIndustries/CCIs) να εξάγει συμπεράσματα πολιτικής για την περαιτέρω ανάκαμψη του τομέα μετά την πανδημία και την λειτουργική και βιώσιμη διασύνδεση της δημιουργικής βιομηχανίας με την τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση εργασία στο Kortrijk (Βέλγιο) αναπτύχθηκαν 4 εργαστήρια ανταλλαγής τοπικών πρακτικών (peertopeerexchangeactivity) με θέμα την υποστήριξη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με τοπικούς εμπειρογνώμονες του Βέλγου εταίρου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης με την Σοφία Καρβέλη (projectmanager του έργου) και την Έλενα Παπαζαχοροπούλου (μέλος της ομάδας του έργου) που παρουσίασαν με επιτυχία τοπικές πρακτικές στον αστικό μετασχηματισμό, καθότι μετά την τεχνική ανάλυσή τους εντάχθηκαν στην προ-επιλεγμένη λίστα του έργου με τις 10 «δημοφιλέστερες βέλτιστες πρακτικές» από όλους τους εταίρους.

Από αυτή τη δεξαμενή, οι εμπειρογνώμονες του Προγράμματος “Interreg Europe” 2021-2027 θα αξιολογήσουν τις αρτιότερες ως καλές πρακτικές του Προγράμματος εξασφαλίζοντας έτσι την δημοσιότητά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αυτόν τον τρόπο προσβλέπει στην όσο το δυνατή μεγαλύτερη η εξωστρέφεια σε συνεργασία με το σύνολο των συμμετεχόντων μερών στο έργο (μεταξύ των οποίων Δήμοι της ΠΔΕ, εφορείες αρχαιοτήτων, ΕΥΔΕΠ ΠΔΕ κλπ.).

Έχοντας επίσης υπόψη ότι το έργο «CHERRY» είναι ενταγμένο στον ειδικό στόχο της «Κοινωνικής Ευρώπης», τα κριτήρια επιλογής είναι ακόμα πιο απαιτητικά, δεδομένου ότι εκτός από το καθεαυτού περιεχόμενο και το δυναμικό της πολιτιστικής δημιουργίας, εξετάζεται και η διασύνδεσή της με τον τοπικό επιχειρηματικό ιστό, καθώς και η συμβολή της (αντίκτυπος) στην τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Interreg Europe 2021-2027» που θέτει ένα απαιτητικό πλαίσιο αναφοράς κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου οι τοπικές πρακτικές που προτείνονται να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να προβληθούν και να προωθηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο “CHERRY” είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου: https://www.interregeurope.eu/cherry

Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

FACEBOOK https://www.facebook.com/profile.php?id=100092536059909

TWITTER https://twitter.com/INTERREG_CHERRY

LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/interreg-europe-cherry/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σε θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών για το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2024, όπως καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα.

 

Πιο συγκεκριμένα από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Άμεσης Δράσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας βεβαιώθηκαν συνολικά 1.591 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών.

 

Ειδικότερα,

 

 

Είδος παράβασης

 

Αριθμός

 • Στάση και στάθμευση σε πεζοδρόμια πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται, για πεζούς και ποδηλατοδρόμους

937

 • Στάση και στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ' αυτούς

359

 • Στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ + ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης

128

 • Στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από αυτές

93

 • Ηχορύπανση, από θορύβους που προκαλούνται από τα πάσης φύσεως κυκλοφορούντα οχήματα

64

 • Παράνομη κίνηση σε πεζόδρομους

10

Παρακαλούμε, να τηρείται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να σέβεστε τους πολίτες ως προς την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνησή τους.

Θεωρούμε σημαντικό να σεβόμαστε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συμπολίτες μας ΑμεΑ, για τους οποίους απαιτούνται ειδικότερες συνθήκες κατά τις μετακινήσεις τους.

Οι τροχονομικοί έλεγχοι για την ελευθερία κίνησης πολιτών θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται με αμείωτη ένταση σε όλη την Δυτική Ελλάδα.Δελτίο τύπου - Ο απολογισμός του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

O απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2023, θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας που συνεδριάζει την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 και ώρα 16:00.

Θα παρουσιαστούν ακόμη, η ετήσια Έκθεση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Π.Δ.Ε., καθώς επίσης η ετήσια Έκθεση (έτος 2023) του Περιφερειακού Συντονιστή Κρατικής Αρωγής της Π.Δ.Ε.

Η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32 & Αμερικής, στην Πάτρα), με ταυτόχρονη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestreaming από το σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/epresence-conference-15829

Επισυνάπτεται η Πρόσκληση στη συνεδρίαση.

Δελτίο τύπου - ΠΔΕ - Θεσμική Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Άννας Μαστοράκου με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και επίλυση ζητημάτων που άπτονται της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, επισκέφθηκε, την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, τον Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ., Γιάννη Καρβέλη.

«Πρόκειται για μια παραγωγική πρώτη συνάντηση με κοινό πεδίο τα θέματα δημόσιας υγείας που επιβάλλουν την πολυεπίπεδη και συστηματική συνεργασία για μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η διαμόρφωση εκστρατειών προληπτικής ιατρικής σε ορεινές, ημιορεινές και δύσβατες περιοχές με τη χρήση κινητής μονάδας και ο προγραμματισμός οργανωμένων επισκέψεων από ιατρούς ειδικοτήτων σε περιοχές με μειωμένη ή δύσκολη πρόσβαση. Επίσης, τέθηκε στο επίκεντρο των κοινών δράσεων, η υπεύθυνη και συνεχής ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα υγείας.

Ολοκληρώνοντας, η Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τη βούληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για θέσπιση ισχυρών συνεργειών στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, με γνώμονα την πρόληψη και την αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών, καθώς επίσης τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των περιφερειακών και τοπικών συστημάτων υγείας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας στα θέματα οδικής ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Φεβρουαρίου του έτους 2024, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Α. Τροχαία ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, σημειώθηκαν 23 τροχαία ατυχήματα έναντι 26 τον Φεβρουάριο του έτους 2023. Ειδικότερα σημειώθηκαν :

 • 2 θανατηφόρα δυστυχήματα όσα και τον Φεβρουάριο του έτους 2023.

 • 2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό έναντι 1 τον Φεβρουάριο του έτους 2023.

 • 19 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 23 τον Φεβρουάριο του έτους 2023.

 

 

 

 

 

 

 

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν στην Περιφέρειά μας καταγράφηκαν συνολικά 35 παθόντες έναντι 30 τον Φεβρουάριο του έτους 2023:

Ειδικότερα καταγράφηκαν :

 • 3 θανάσιμα τραυματισμένοι έναντι 2 τον Φεβρουάριο του έτους 2023.

 • 2 σοβαρά τραυματίες έναντι 1 τον Φεβρουάριο του έτους 2023.

 • 30 ελαφρά τραυματίες έναντι 27 τον Φεβρουάριο του έτους 2023.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν :

 • Παραβίαση προτεραιότητας

 • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

 • Αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς

Β. Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.

Ενδεικτικά, το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2024 συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας 267 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 4.573 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 137 παραβάσεις.

 

 

 

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 3.471 επικίνδυνες παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :

 • 1.691

για υπερβολική ταχύτητα

 • 350

για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

 • 447

για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

 • 83

για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

 • 53

για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

 • 33

για παραβίαση προτεραιότητας

 • 146

για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

 • 44

για αντικανονικό προσπέρασμα

 • 49

για μη χρήση παιδικών καθισμάτων

 • 300

για Κ.Τ.Ε.Ο.

 • 143

για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά

 • 132

για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση

 

Γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

 • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον έλεγχο του οχήματος.

 • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

 • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.

 • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.

 • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

 • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

 • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

 • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

 • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

 • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.

 • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.

 • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.